Twoje konto

Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła
Oświata | Praca dla opiekunek w Niemczech | Forum | Szkoły policealne | Logowanie | Kontakt | Dodaj ofertę pracy
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze
Jesteś pracodawcą dodaj reklamę bądź ogłoszenie pracy na GoWork.pl ? Napisz reklama@gowork.pl
<<<Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach na swój adres e-mail.>>>
zdjecie uzytkownika
Oszukany - 2011-10-29 16:49:32 odpowiedz | cytuj
UWAGA !!! Są to oszuści na bardzo grubą skalę
zdjecie uzytkownika
ciekawosc - 2011-10-31 13:59:13 odpowiedz | cytuj
Witam,
czy mozna uzyskac wiecej informacji na temat tej firmy?
W jaki sposob oszukali?
Pozdrawiam,
Ja
zdjecie uzytkownika
ona - 2011-10-31 15:01:19 odpowiedz | cytuj
moze troche szerzej na temat tego oszustwa??? dostalam tam propozycje pracy..wystarczy podpisac umowe i odeslac....a wlasnie zasiales u mnie ziarno niepewnosci!!! bardzo duze ziarno:)
zdjecie uzytkownika
anonim - 2011-10-31 16:23:04 odpowiedz | cytuj
Witam, ja rowniez dostałam propozycję pracy, wszystko po angielsku, choć ogłoszenie było w języku polskim. Czy ktoś coś więcej może o tej firmie powiedzieć?
zdjecie uzytkownika
przesyłałem - 2011-10-31 16:42:43 odpowiedz | cytuj
Przez twoje konto będą prać brudne pieniądze.Kasę będziesz pobierał z konta i wysyłał prze Wester irmyUnion na Ukrainę.Ot cała robota. Ja raz to dla nich zrobiłem.Potem przemyślałem sprawę i dziś zgłosiłem to na Policję.Nie sępcie się na tą kasę .Jest nielegalna.Jeśli to nie zgłosicie możecie odpowiadać za udział.Popatrzcie na umowę.Macie jakiś telefon do pracodawcy , adres, z kimś kontakt osobisty luib przez telefon.Jakąś dokumentację firmy.Mówię kasa albo jest prana albo na wasze konto od ludzi wyłudza się pieniądze.Ja im napisałem że już żadnej kasy im nie prześle a są to spore kwoty.Kto jest odważny i chce mieć bliski kontakt z osobami które mu je wsadzą na konto może ich dalej nie przesyłać i zatrzymać sobie.Ludzie napiszcie że się w to nie mieszacie i nic nie będziecie przesyłać.Z daleka od tego bo sprawa śmierdzi.
zdjecie uzytkownika
alfatransportltd.com - 2011-10-31 19:26:44 odpowiedz | cytuj
Pierwsza rzecz która zwróciła moją uwagę na maila od "Daniel Gärtner,
Senior Hiring Manager" był fakt, że ogłoszenie było po polsku a odpowiedź jest po angielsku oraz formularz do wypełnienia na którym trzeba było wpisać numer prawa jazdy. Drugą adresy IP przez które wiadomość dotarła do mnie, żaden z Niemiec ( a firma z Niemiec ponoć ). Adres firmy to rzekomo Schlessische Str. 26, jednak pod tym adresem firma nie figuruje na berlińskich mapach. Figurują inne: Dallmann GmbH, Crossing Information Systems Ltd a także osoba prywatna i zakład stolarski. Strona firmy http://www.alfatransportltd.com jest solidnie zbudowana ale odnośniki dot. zapytania o cenę czy port przeznaczenia nie działają. Jeśli chodzi o kontakt, możliwe zadzwonienie do Wielkiej Brytanii a nie do rzekomej siedziby firmy w Berlinie. Strona firmy została przebudowana: poprzedni jej adres zgodny z ogłoszeniem o pracę to http://www.alfa-transport.com/ która już nie istnieje. Teraz weźmy się za samo ogłoszenie: http://www.praca.pl/przedstawiciel-handlowy_164064.html które poszło na każde z województw... Skandal... Jutro dzwonię do tego portalu z ochrzanem i idę na policję. Być może setki bezrobotnych wciągnięte w ten scam albo ich dane osobowe podstępnie wykradzione. Na koniec załącznik do maila i informacja dlaczego nie otwierają biura w Polsce. Jeśli znacie Angielski, zrozumieliście od razu że to śmierdzi. Pozdrawiam!!!!
zdjecie uzytkownika
Oszukany - 2011-10-31 21:36:18 odpowiedz | cytuj
Witajcie, cieszę się że pojawiły się dalsze wpisy. Być możę w ten sposób uratowaliśmy tyłeczek wielu ludziom. Sprawa na pewno trafi do CBŚ bo jest na duuużą skalę. Uwaga na komputery, próbują włamywać się do danych po IP. Ja miałem atak sieciowy ale na szczęście zablokowany przez program K,,,,,,,, Internet Security 2011-10-27 00:06:05 Nieznany Blokowanie ataków sieciowych Zabroniono: DoS.Generic.PingOfDeath ICMP od 102.138.112.152 na port lokalny 0. Są to zdolni ludzie, przygotowany pieczołowicie. Rekrutowali jeszcze na inną firmę Alfa Trans Forwarding. Zgłaszajcie sprawę Policji
zdjecie uzytkownika
anonim - 2011-11-03 09:45:32 odpowiedz | cytuj
Proszę więcej opinii.
zdjecie uzytkownika
anonim - 2011-11-03 13:20:19 odpowiedz | cytuj
Witam, dobrze, że dotarłem do tych wpisów gdyż poważnie zastanawiałem się nad odesłaniem tej umowy. Zaczęło mi to śmierdzieć zbyt szybką odpowiedzią na maila z przesłaniem umowy do podpisania - ok .30 min. Zadałem kilka dodatkowych pytań i kontakt się urwał - na szczęście. Martwi mnie jednak fakt przekazania im moich danych osobowych w kwestionariuszu do wypełnienia - z numerami prawa jazdy jak również możliwość włamywania się do mojego komputera. Czy Wy byliście na etapie odesłania umowy ? Co się później w praktyce działo i co radzilibyście zrobić na moim miejscu aby w razie czego załatwić lub zabezpieczyć wszystko jak należy... ?
zdjecie uzytkownika
alfatransportltd.com - 2011-11-03 13:44:22 odpowiedz | cytuj
antywirusa sobie zainstaluj.
jeśli zaś chodzi o firmę, zadzwoniłem do portalu praca, usunęli "pracodawcę" z bazy danych i sprawa jeszcze dziś ma trafić do prokuratury. Chciałbym prosić wszystkich, którzy otrzymali od nich "ofertę pracy" żeby dzwonili do portalu praca w sprawie tego ogłoszenia, nr. 164064 i zgłosili gotowość przekazania maila prokuraturze. Numer portalu jest w zakładce "kontakt" na ich stronie.
zdjecie uzytkownika
alfatranportltd - 2011-11-03 20:10:56 odpowiedz | cytuj
skontaktuj się z policją. Teraz mają twoje pełne dane osobowe ale nie mają twojego podpisu. Jeśli będą używać twoich danych osobowych np. do wyłudzenia kredytu, przynajmniej masz wsparcie z policji. Skontaktuj sie także z portalem praca.pl i złóż skargę że wyłudzono od ciebie dane osobowe, ciekawe co on na to. Im szybciej ugryziesz temat, tym lepiej dla ciebie. Zachowaj wszystkie maile od nich i zanieś je na policję.
zdjecie uzytkownika
ale jaja - 2011-11-04 10:21:29 odpowiedz | cytuj
Jak widać firma nie próżnuje.

Ogłoszenie z portalu gazetapraca.pl: http://tiny.pl/h14zc
Ogłoszenie z portalu pracuj.pl: http://tiny.pl/h14z5

Ciekawe ile osób już oszukali!?
zdjecie uzytkownika
zgłaszajcie to! - 2011-11-04 11:53:25 odpowiedz | cytuj
praca.pl i gazetapraca.pl poinformowane. Niech ktoś zadzwoni do pracuj.pl i ich poinformuje. IDŹCIE Z TYM NA POLICJĘ!!!
zdjecie uzytkownika
chyba oszukana - 2011-11-04 20:08:23 odpowiedz | cytuj
Jeśli przesłałam pieniądze dalej, to co mam dalej robić? Zaczynam się bać. Nie odpowiadają na próby kontaktu. Proszę o radę.
zdjecie uzytkownika
atltd - 2011-11-05 18:19:14 odpowiedz | cytuj
idź na policję natychmiast zanim się dowiesz że wzięłaś gdzieś pożyczkę. Pokaż im maile, pokaż dane dotyczące wszystkich transakcji finansowych, współpracuj z organami ścigania. Ludzie, trzeba troszkę zdrowego rozsądku.
zdjecie uzytkownika
anonim - 2011-11-12 11:42:13 odpowiedz | cytuj
Mnie tez chyba oszukali, podpisałem z nimi umowe, Mają moje wszystkie dane. znowu szukam pracy i wpadłem na tych samych oszustów najprawdopodobniej www.welt-cargo.com kierunkowy jest do Rumuni firma niby z Niemiec a nawet nie ma str po niemiecku uwazajacie.
Jezeli komus przeslą Pieniadze niech zostawi sobie na koncie i idzie na policje. Podobne maila do firmy jak w alfa trans ltd. ludzie uwazajcie bo cos tu smierdzi duzy wałkiem.
zdjecie uzytkownika
ten sam scenariusz - 2011-11-13 12:18:03 odpowiedz | cytuj
Niedawno założona stronka
Domain-name: welt-cargo.com
Domain-ip: 93.170.48.153 Russian Federation
Domain-tld: COM (Top Level Domain)
Domain-registrar: Directi Internet Solutions Pvt. Ltd. D/b/a Publicdomainregistry.com
Domain-locked: Locked
Creation date: 2011-11-06 (7 days)
Last update: 2011-11-06
Expiration date: 2012-11-06
zdjecie uzytkownika
Wojtek - 2011-11-14 02:27:48 odpowiedz | cytuj
Czy jesli posiadaja moje dane osobowe bez poprawnego nr prawa jazdy i bez odeslanej umowy cos mi grozi ?
zdjecie uzytkownika
anonim - 2011-11-14 12:44:40 odpowiedz | cytuj
Bred. Nikt nie może uzyskać kredyt bez szczegółów paszport i paszport oryginału. Wygląda jak czarny pr.
zdjecie uzytkownika
anonim - 2011-11-14 14:54:19 odpowiedz | cytuj
Portal Praca.pl robi sobie żarty. Znowu wisi ogłoszenie oszustów z Alfa Transport pod nazwą Welt Cargo. Czy oni nie sprawdzają wiarygodności pracodawców? Takich jak my będzie więcej. Szkoda ludzi.
zdjecie uzytkownika
anonim - 2012-02-06 12:29:55 odpowiedz | cytuj
Napiszcie jak się dalej sprawy mają. Ja kontaktowałem się z policja jakiś czas temu i do tej pory cisza.
x