logo Piekarnia Bagietka

Piekarnia Bagietka

Radziszewo

Dewizą naszej firmy jest ciągły rozwój – stale dążymy do zwiększania jakości, poszerzania gamy produktów oraz lepszej obsługi Klienta.
Wywiadu udzieliła:
Katarzyna Szydłowska HR Manager Piekarnia Bagietka
Jak się Państwo promujecie?
Nasza firma posiada własną stronę internetową www.bagietka.com.pl oraz fanpage na Facebooku www.facebook.com/PiekarniaBagietka. Dzięki ciągłej dbałości o kontakt z naszymi Klientami i sympatykami,  posiadamy już ponad 1500 fanów, których liczba stale rośnie. Nasza firma bardzo dba o spójny wizerunek sklepów firmowych oraz wysokie standardy obsługi Klienta.
 
Czy w dziedzinie promocji jest coś przewidziane w najbliższej przyszłości?
Dewizą naszej firmy jest ciągły rozwój – stale dążymy do zwiększania jakości, poszerzania gamy produktów oraz lepszej obsługi Klienta. Jesteśmy ciągle aktywni by być liderem na rynku piekarniczym. Gama naszych produktów to już nie tylko pieczywo i wyroby cukiernicze, ale także produkowane przez nas sałatki, jogurty, granola czy konfitury. Wszystko to opieramy o najwyższej jakości składniki, tworząc unikalne receptury które będą w stanie zachwycić naszych Klientów. Coraz więcej produktów tworzymy w oparciu o zdrowe składniki i ekologiczne receptury.
Dodatkowo firma rozwija się otwierając kolejne własne punkty firmowe oraz nawiązując współpracę na zasadzie franczyzy z osobami, które chcą rozpocząć prowadzenie własnego biznesu z rozpoznawalną marką Bagietka. Więcej informacji o możliwości rozpoczęcia własnego biznesu można uzyskać pod adresem: franczyza@bagietka.com.pl 
 
Najistotniejsze wartości Państwa firmy? I działania- poza nią?
Nasza firma dba o funkcjonowanie w zgodzie z otoczeniem naszego biznesu. W swoim działaniu uwzględniamy interesy społeczne i ochronę środowiska. Aktywnie uczestniczymy w życiu społecznym i dobrowolnie podejmujemy się działań prospołecznych, wspieramy organizacje studenckie, bierzemy udział w projektach lokalnych. Aby zapewnić Klientów o wysokiej jakości produktów, wprowadziliśmy system zarządzania jakością. Jesteśmy także elastyczni – dostosowujemy się do wymagań naszych Klientów i partnerów biznesowych, jesteśmy w stanie przystosować technologię naszych wyrobów do wymagań rynku.
 
Na czym polega specyfika pracy na danym stanowisku w Państwa firmie?
Praca w sklepie wiąże się z ciągłą dbałością o standardy obsługi i świeżość produktów. Specjalnie dla naszych Klientów wprowadziliśmy wypiek pieczywa na sklepach, by nasi Klienci mogli kupować świeże i pachnące pieczywo tuż po wypieku. Najważniejsze elementy pracy to ciągły kontakt z Klientem i dbanie o prawidłową ekspozycję zawsze świeżego asortymentu.
Praca na produkcji to przede wszystkim dbanie o wysoką jakość produktu finalnego i bezpieczeństwo całej produkcji. Bardzo cenimy sobie osoby zaangażowane i pracowite, które są gotowe efektywnie pracować w zespole. Potrafimy docenić pracowników, którzy mają fachową wiedzę i doświadczenie zawodowe zdobywane w branży piekarniczej i cukierniczej. Cenimy sobie także proaktywność i zaangażowanie w ciągłe polepszanie produktów finalnych i optymalizację poszczególnych procesów.
Praca w biurze to ciągłe wyzwania – dlatego tutaj ważni są dla nas ludzie elastyczni, zaangażowani i wychodzący z własną inicjatywą. Cenimy sobie specjalistów ze swoich dziedzin, którzy sprawnie prowadzą naszą firmę od strony administracyjnej. 
 
Jaka funkcjonuje zasada wynagradzania pracownika? 
Nasi pracownicy otrzymują wynagrodzenie podstawowe oraz premie zależne od osiąganych wyników. 
 
Sukcesy- czyniące Państwa bezkonkurencyjnym na rynku?
Największym sukcesem naszej firmy jest ciągły rozwój i wysoka jakość oferowanych produktów. Z niewielkiej rodzinnej firmy udało nam się stworzyć rozpoznawalną markę - dwa nowoczesne i samowystarczalne zakłady produkcyjne oraz sieć ponad pięćdziesięciu własnych punktów sprzedaży. A jakość naszych produktów ciągle rośnie. Mamy wielkie plany i cały czas realizujemy nasze marzenia, kierując się naczelnym hasłem, które prowadzi nas od samego początku „PieczeMY dla Ciebie”.
 
Zatrudnianie w Państwa firmie- jak wygląda rekrutacja?
Proces rekrutacji uzależniony jest od stanowiska, na które Kandydat aplikuje. Zazwyczaj po wstępnej selekcji dokumentów aplikacyjnych przeprowadzamy wywiady telefoniczne, w których pytamy o dotychczasowe doświadczenia zawodowe i inne kwalifikacje Kandydata. Następnie wybranych Kandydatów zapraszamy na bezpośrednie rozmowy kwalifikacyjne. W zależności od stanowiska Kandydat uczestniczy w jednej lub dwóch rozmowach kwalifikacyjnych, a każdemu Kandydatowi który uczestniczył w bezpośredniej rozmowie kwalifikacyjnej udzielamy informacji zwrotnej z przebiegu spotkania rekrutacyjnego.
 
Wśród zatrudnionych pracowników są też studenci?
Część z naszych pracowników to także studenci zaoczni, którzy jednocześnie podnoszą swoją wiedzę oraz zdobywają cenne doświadczenie zawodowe. Nie stawiamy jednak tylko na studentów – starając się współpracować ze wszystkimi osobami, które chcą tworzyć z nami przyjazny wizerunek firmy Bagietka. Wiek nie jest dla nas wyznacznikiem dobrego pracownika, liczy się zaangażowanie i nastawienie na najwyższą jakość.
 
Pozostając jeszcze w tematyce studentów- Bagietka bierze udział w Tragach pracy, współpracy z uczelniami?
Piekarnia Bagietka stara się aktywnie uczestniczyć w Targach Pracy organizowanych na terenie, na którym działa. Współpracujemy także z akademickimi biurami karier. Chętnie przyjmujemy studentów na bezpłatne praktyki w różnych działach. W przypadku zainteresowania odbyciem praktyki – prosimy o kontakt pod adresem rekrutacja@bagietka.com.pl z dopiskiem w temacie „praktyka” oraz wskazaniem preferowanego obszaru praktyki w treści maila.
 
Na jakie stanowiska jest największe zapotrzebowanie?
Nie stoimy w miejscu i ciągle się rozwijamy! W związku z ciągłym rozwojem prowadzimy także ciągły nabór osób na stanowiska:
Pracownicy sklepów (Kasjer / Sprzedawca)
Pracownicy produkcji  (Piekarze, Pomocnicy piekarza, Ciastowi, Pakowacze, Cukiernicy, Pomocnicy cukiernika, Piecowi, Pracownicy wydania/odbioru pieczywa, Operatorzy maszyn piekarniczych, Pomocnicy gastronomiczni)
Pracownicy techniczni (Specjaliści ds. utrzymania ruchu, mechanicy)
Pracownicy działu logistyki (Specjaliści ds. zamówień i sprzedaży, Kierowcy – Dostawcy)
Pracownicy działu sprzedaży (Przedstawiciele handlowi, Kierownicy sprzedaży)
Pracownicy biura (Pracownicy administracyjno- biurowi, Specjaliści ds. kadr i płac, Specjaliści ds. finansów – księgowi)
 
Dla osób które nie posiadają doświadczenia oferujemy praktyki, staże oraz naukę zawodu.
 
Jakieś szczególne preferencje przy wyborze pracownika?
Idealny pracownik dla nas to osoba gotowa w pełni zaangażować się w wykonywaną pracę. W przypadku Sprzedawców bardzo liczy się dla nas pozytywne podejście do Klienta, uśmiech a także dbałość o sprzedaż produktów zgodnie ze standardami wyznaczonymi przez firmę Bagietka.
Prowadząc rekrutację nie zwracamy uwagi na wiek czy płeć Kandydatów, liczy się dla nas dotychczasowe doświadczenie Kandydatów, a także właściwe podejście do pracy.