logo Laskomex

Laskomex

Łódź

Opinie o Laskomex

AR 2014-06-10 10:56:39
To czy pójdziesz do Laskomexu z CV czy wyślesz nie ma znaczenia. Podstawowym kryterium przyjęcia do pracy jest absurdalna matryca wygenerowana przez uniwersologiczny program modelus. To taka numerologia na poziomie przedszkola. Sam nie pracuję tam od kilku lat - zarobki były nędzne - ci co znają Janusza Ch. długo mówią że w sprawie pieniędzy to zawsze u niego były kłopoty.
Nie licz na wiele, ale ubaw masz gwarantowany.
Marian 2014-07-08 16:24:42
Ta "matryca" to taki Matrix Larry’ego i Andy’ego Wachowskich Sz. Kolego - ogólnie rzecz biorąc z matematycznego punktu widzenia: Jest to macierz, lub wyższy stopień: Rachunek macierzowy :D
Reasumując: Na początek (dla treningu umysłowego) radzę porozmawiać sobie np. ze Świadkami Jehowy i ich doktrynami.
PS. No jeżeli ktokolwiek zgadza się dobrowolnie z góry na "ich sprawa" to masz tu i wiele info w Inet, że może to bardzo zaszkodzić Twojej psyche.
Marian 2014-07-08 17:26:58
PS2. Może ratunkiem dla Prezesa byłaby bardzo modna wśród pewnych "zblazowanych" sfer scjentologia ;)
Ale to nie bajka z Rosji, Ukrainy czy Białorusi.
Były z LX 2014-10-26 12:08:22
Zacytowałeś tekścik marketingowy skopiowany ze strony Laskomexu i co?


"Firma Laskomex to jeden z największych polskich producentów systemów domofonowych."

- ha! ha! ha! Bzdura! Największym jest warszawski Proel. Laskomex jest co najwyżej producentem NAJTAŃSZYCH systemów domofonowych.



"Obszar działalności firmy obejmuje kilkanaście krajów na całym świecie."

- Trzeba dodać kilkanaście najbiedniejszych krajów, głównie z Europy wschodniej i południowej



"Firma Laskomex istnieje od 1985r"

- No tu się zgadzam.



"Od początku swojej działalności nastawiona była na wykorzystanie zaawansowanych technologii oraz tworzenie własnych, innowacyjnych rozwiązań. Firma rozpoczynała swoją działalność jako producent profesjonalnych systemów mikroprocesorowych znajdujących zastosowanie głównie w procesach przemysłowych."

- No robili jakieś tam peryferia dla polskich komputerów Odra, ale przechodząc na produkcję domofonów zrobili niewielki krok naprzód. Ich aktualne "cyfrowe" systemy domofonowe to technologia początku lat 90'ych. Prymitywne rozwiązania. Ich flagowe produkty bazują np. na mikrokontrolerach Atmel AT89C55WD, na bazie których obecnie żadna firma od kilkunastu lat już niczego nie projektuje bo są technologicznie przestarzałe, a Atmel produkuje te mikrokontrolery tylko jako części zamienne do jeszcze pracujących starych urządzeń. Flagowe wyroby Laskomexu to rozwiązania spiracone wraz z oprogramowaniem mikrokontrolera z starych systemów domofonowych Proela z połowy lat 90'ych, za co Laskomex miał sprawę w Sądzie którą przegrał i musiał modyfikować swoje konstrukcje, które nadal są zbliżone konstrukcyjnie do oryginałów Proela.

Były pracownik LX 2014-11-27 21:01:52
Czy Laskomex w ogóle jeszcze istnieje? Na forum Gazeta.pl ktoś napisał że "produkcja praktycznie nie istnieje...". Bardzo ciekawi mnie co się dzieje w LX, bo mijam firmę codziennie, i widzę że światła się palą.
pol 2015-02-04 23:34:56
o fajnie ze szukają ludzi którzy chcą się rozwijać zdobycie cennego doświadczenia jest teraz bardzo potrzebne aby dalej pokierować swoją scieżką kariery... czy tak jest w praktyce tez chętnie dowiedziałbym się na pewno nie jedna osoba doświadczyła pracy z tą firmą i mogłaby powiedziec jak jest naprawdę ....
Opornik 2015-04-28 17:32:43
Pewnie że zero miejsc pracy. Dopiero co pozwalniali ludzi z produkcji. Inni sami odeszli. Człowiek co pracował tu chyba od początku Marcin L. i był niby menagerem. Taką mu ścieżkę kariery zapewnili. Omijaj tę firmę z daleka. Najgorzej jak tam utkniesz albo poddasz się indoktrynacji
Robert G. z Compal 2015-05-08 20:03:09
Pracowałem w tej firmie na uruchamialni. Teraz pracuję w innej firmie trochę dalej, i codziennie mijam Laskomex idąc do/z pracy. Spoglądając na okna zauważyłem, że od jakiegoś czasu w uruchamialni jest zupełnie pusto. Zniknęły regały i stanowiska pracowników, pomieszczenie opróżniono. Widzę, że jeszcze na dziale SMD i produkcji coś jeszcze się dzieje. Czyżby to koniec Laskomexu jako producenta systemów domofonowych? Jak wracam autobusami 77/72 to widuję kilka osób z LX.
onek 2015-08-03 19:07:36
Z tego co się orientuję to zwolnili duże pomieszczenie uruchamialni i przenieśli z powrotem do tej dziupli,gdzie [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] się o [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] trze i wytrzymać z gorąca nie można.
Robert G. z Compal 2015-08-09 18:31:54
No to współczuję ekipie z uruchamialni. Też kiedyś pracowałem w tym pomieszczeniu. Faktycznie koszmar, no ale ten mały przenośny klimatyzator trochę pomagał. Słyszałem, że pomieszczenia po "Lucysiu" ponoć mają zostać zwrócone. A poszło tyle pieniędzy w ich remont i postawienie ścianek działowych. Pozdrawiam ekipę z uruchamialni.
Były pracownik 2015-08-19 18:36:06
Sprostowanie!Przenieśli uruchamialnie do pomieszczenia gdzie składowano kartonowe opakowania.Jest tam gorąco ale mają klimatyzator więc można wytrzymać.Na uruchamialni pracują 4 osoby.Dwie kobiety ,Robert(kasety,videodomofony) i Maciek z serwisu(panele cyfrowe).Karalus odchodzi na emeryturę.Roch się zwolnił.Wszyscy trzęsą się że stracą pracę.Jak wieść gminna niesie produkcję mają oddać kooperantom z zewnątrz.
Masarz jest dla pedałów 2015-08-19 18:41:42
Hej ile ci płacą za trolowanie?
3.7.12 2015-08-31 20:20:34
A Rocha to widziałem jak wychodził z Urmetu..... więc tajna technologia sprzed 20 lat zgromadzona na BK dla PP poszła w świat.
b.pracownik 2015-09-01 15:51:10
Z laboratorium laskomexu zwolnił się Adam i szukają inżyniera elektronika z bięgłą znajomością angielskiego.
Krzysztof 2015-09-02 08:27:58
A.... coś to laboratorium nie ma szczęścia. Też kiedyś tam pracowałem... świetny zespół ludzi, których serdecznie pozdrawiam.
Niestety jeśli w zarobkach nic nie drgnęło, to inż. elektronik z biegłym angielskim za 2000 zł nie przyjdzie a i za 2400 może być kłopot.... by został na dłużej
b.pracownik 2015-09-07 09:59:33
Jeżeli chodzi o systemy domofonowe laskomexu to uważam, że stosowane w nich rozwiązania technologiczne,uznawane przez niektórych za przestarzałe w tym wypadku działają na korzyść tych urządzeń.Tutaj wodotrysków nie potrzeba.To nie jest sprzęt powszechnego użytku jak telefon komórkowy czy telewizor led. Przynajmniej można je naprawić niskim nakładem sił i środków.Ile to nienaprawialnych,(z powodu użycia egzotycznych części i najnowszej technologii)Chińskich wynalazków wala się po znanym portalu aukcyjnym i naszych domach.
vigor 2015-09-07 11:46:59
To co można zarzucić laskomexowi to ograniczony czyt.niedostateczny zakres działań marketingowych,kunktatorstwo przy wprowadzaniu nowego wyrobu.Niestety nowy projekt i wprowadzenie wyrobu na rynek kosztują.Firma ze swoim napiętym budżetem i ograniczonym zapleczem badawczym nie może sobie pozwolić na nietrafiony wyrób.W rezultacie obserwując polską konkurencje i czekając na ruch z jej strony,firma odkłada zrealizowane projekty do szuflady.Jednak to co doskwiera firmie najbardziej to rozproszenie odpowiedzialności.Nawet szeregowemu pracownikowi trudno podjąć decyzję bo nuż okaże się nietrafiona a na jego miejsce pracy czaka dziesięciu chętnych.W rezultacie szuka drugiej osoby,która podejmie decyzję za niego.Ta druga szuka trzeciej itd..Kurczący się i nasycony rynek(stagnacja w budownictwie),działania konkurencji ze wschodu nie wróżą dobrze na przyszłość firmą z tego sektora.Lata świetności i szybkiego rozwoju minęły bezpowrotnie.Więc albo utrzymają się,drastycznie ograniczając zatrudnienie i tnąc niemiłosiernie koszta utrzymania firmy lub podzielą los
dziesiątek upadłych firm elektronicznych.Szkoda pracowników!
vigor 2015-09-07 12:29:19
Moim skromnym zdaniem to co może postawić firmę do pionu to: mega wypasiony,zgodny z najnowszymi trendami,ekskluzywny i drogi,całkowicie polski,(nie sygnowany logo firmy chiński wyrób),system videofoniczny dla zamożnego,odbiorcy indywidualnego i agresywna promocja tego wyrobu na stronach internetowych oraz periodykach dla klasy średniej tj: lekarzy,prawników,biznesmenów,specjalistów etc.Czy starczy sił i chęci na takie działania czas pokaże.
stary były 2015-09-11 10:02:26
Nie do końca spiracone, to znaczy prawda jest taka że Proel spiracił oprogramowanie od czołowego producenta w Europie zachodniej a Lx od niego przekopiował :-) Z tym procesem to też nie do końca prawda o przegranym.
vigor 2015-09-11 15:10:39
Jak można przekopiować zabezpieczony przed odczytaniem program?Chyba ,że dłubiąc w strukturze półprzewodnikowej pod mikroskopem.Musiał być wyciek z Proela.
Opornik 2015-09-13 11:19:26
Tak. To był wyciek z proela. Ot taka niewinna dyskietka 3,5 cala. Walała się swego czasu po dziale konstrukcyjnym u Jacka. Myślisz że w sieci nie ma schematów i wsadów atmela do laskomexu? Zbyt wiele osób miało nieograniczony dostęp do bkpp. Tak, wiem wszystkie EC będą miały tą samą tabele kodów. ... ale czy to takie istotne. To tylko wejście do klatki schodowej
vigor 2015-09-18 15:28:17
Laskomex PPUH jest krajowym liderem w branży bezpieczeństwa. Nasze produkty są obecne w całej Europie. Do biznesu podchodzimy w sposób nowoczesny, a zarazem czujemy się odpowiedzialni za otoczenie zewnętrzne i wewnętrzne. Pracowników traktujemy jak partnerów i wspólnie dążymy do ciągłego rozwoju. Wartości, które promujemy to przede wszystkim inicjatywa, odpowiedzialność, dyscyplina i stałość. Tworzymy dynamiczne, pełne wyzwań środowisko pracy, w którym realizujemy długofalowe cele i rozwijamy talenty.
Opornik 2015-09-19 10:57:57
Kto twierdzi że Laskomex jest liderem w branży bezpieczeństwa?
To grube nadużycie. Chyba co naj wyżej jedną z firm produkujących domofony. Do ogólnie pojętego bezpieczeństwa daleka droga. Laskomex to niewielka polska firma o mentalności garażu produkująca niedrogie domofony oparte o starą technologię. Systemy video produkowane są na bazie chińskich przerabianych produktów.
Ot i wszystko
nikot 2015-09-20 15:10:40
Laskomex PPUH jest światowym liderem w branży niebezpieczeństwa. Nasze produkty są obecne w całej Europie,świecie i nawet na Marsie. Do biznesu podchodzimy pieszo, a zarazem czujemy własny smród. Pracowników traktujemy jak partnerów seksualnych i wspólnie dążymy do założenia jednej wielkiej rodziny. Wartości, które promujemy to przede wszystkim niska płaca, duża rotacja zatrudnienia,sprzątanie kibli przez pracowników.Tworzymy dynamiczne, pełne wyzwań środowisko pracy.Mamy nawet jeden młotek na trzy osoby. Realizujemy długofalowe cele i rozwijamy takie talenty jak:Chodzenie po wodzie,wegetarianizm,picie oliwy,rozmowy ze światem flory,wiara w nieśmiertelność oraz uzdrowicielskie właściwości wody.
Były z LX 2015-10-11 11:29:12
Co się w firmie Laskomex dzieje? Ano sekta. To że firma działa od lat o niczym nie świadczy, bo właścicielowi padło na głowę kilka lat temu, a nie na początku działalności. A finansowo ma się kiepsko. Chcesz się przekonać? To się zatrudnij. Zapewniam, że zrezygnujesz po kilku miesiącach.
4
kirkut 2015-10-19 11:53:42
Prawda jest taka,że w firmie pracowali,pracują dobrzy specjaliści tylko nie rozumieją co się wokół dzieje.Młodzi już pouciekali widząc brak przyszłości w tej firmie.A starsi lub mniej wykształceni siedzą,drżąc przed zwolnieniami.Sa w firmie jednostki z wizją i pomysłami ale są one notorycznie blokowane przez ludzi,którzy są dupolizami i są bez jaj.Miernoty ze starej nomenklatury.
Chcą jedynie dotrwać do emeryturu.Firma już nie wypłynie na szerokie wody.Stagnacja i przechowalnia dla emerytów.
Były z LX 2015-11-03 19:56:58
Tak. Nie ma dużej rotacji, bo niewiele osób już zostało. W większości to osoby starsze przez co mające kłopot ze znalezieniem pracy w innej firmie, dlatego tutaj siedzą aby dociągnąć do emerytury. Zarobki? - Podstawowa pensja poniżej minimalnej krajowej plus premia dociągająca kwotę do minimalnej krajowej. Tutaj nie ma średnich zarobków, tutaj są najniższe zarobki. Się pracowało to się wie.
Opornik 2015-11-06 22:05:20
Dla czego Laskomexu nie ma w hali expo? Są tam targi zdrowia, wróżb i niezwykłości. Przecież to podstawowy target Janusza Ch. Mogli by się wystawić z modelusem i ze swoim stoiskiem na publiczne pośmiewisko a nie tylko lokalne pośród pracowników za plecami Janusza
Nikor 2015-11-10 22:22:12
Spójrz na stronę Laskomexu. Ostatnie informacje są z przed roku. Brak nowości, nie było hop do szkoły, stagnacja.
Po czym wnosisz że umowa o pracę to stabilne zatrudnienie? W okresach zwolnień, a było ich wiele, lecieli wszyscy co się Januszowi nie podobali. Jak w portwelu pusto to zostaje załoga szkieletowa. Umowa o pracę gwarantuje ci jedynie okres wypowiedzenia.... a nie stabilność pracy. Janusz miota się jak jednoręki tapeciarz i położy te firmę na łopatki.
Rezus 2015-11-11 08:43:15
Pewnie. Bierz człowieku tę pracę. Pare groszy wpadnie (tak z 1800 miesięcznie) jak będzie tylko coś lepszego to pryskaj od tego oszołoma. Tylko nie daj się wciągnąć w te uniwersopierdoły. Str-u unikaj jak ognia.... ja kiedyś tam w serwisie robiłem. Pracuj w zawodzie i strzeż się oszołomów i donosicieli
2
Elżbieta 2015-11-13 13:08:52
Czy ta firma się zamyka albo gdzieś przenosi w inne miejsce? Przejeżdżam tam codziennie, coś ludzi ostatnio nie widać. Światła zapalone, ale ludzi nie ma? A wiem, ze tak była kiedyś produkcja. A strona internetowa raczej sprawia wrażenie, że to duża firma. Czytam opinie i mam wątpliwości czy składać tam CV, miałbym blisko do pracy ale to przecież nie wszystko. Czemu Państwo o sekcie piszecie? Przecież nikt ludzi do sekty na siłę nie wciągnie.
Były z LX 2015-11-21 15:38:44
A kto Ci powiedział, że umowa o pracę gwarantuje Ci stabilne zatrudnienie??? Umowa o pracę gwarantuje Ci co najwyżej 2-tygodniowy okres wypowiedzenia. W Laskomexie to jak długo będą Cię trzymać zależy tylko i wyłącznie od biorytmu wygenerowanego w ich programiku komputerowym na podstawie daty urodzenia. Dodatkowo jeszcze ma na to wpływ jak aktywnie będziesz się udzielał w ich szkoleniach uniwersologicznych i tańczył na nich "cztery żywioły". Dla Janusza Ch. i sekretariatu STR właśnie to ma największe znaczenie.
tralali 2015-12-05 05:20:52
piora pieknie. 3 lata zmarnowane i naciski ze stroyn magicznego dzialu 9.naciski ze strony p.tatiany, taniec 4 zywiolow, niezyjacy juz z przepicia p.sikorski magiczny tlumacz belkotu poliakova. oby tak dalej. a z ciekawosci. co zasttapilo wrozbiarski dzial 9?
TRALALI 2015-12-05 05:24:46
MODELUS
Były z LX 2015-12-24 15:33:01
"Stabilne zatrudnienie" z dwutygodniowym okresem wypowiedzenia, bo za długo tu nie popracujesz.
2
Bespiecznik 2016-01-20 18:01:35
Laskomex to wręcz meta stabilna firma. Tak stabilna jak ich strona internetowa. O jej super stabilności świadczy niezwykle aktualna informacja na stronie internetowej w aktualnościach - z grudnia 2014 r. Jest to stabilna informacja która nie drgnęła od ponad roku
Acha 2016-01-21 21:30:51
3 tysiące ale brutto ;-)
I co to za połączenie? Mechanik elektronik? To jak gazownik elektryk. Żenada.
Your made my day! 2016-02-06 10:45:22
"Mechanik - Elektronik i 3 tysiące złotych..."

Nie ma to jak trolle-dowcipnisie z STR'u. :)
Wy to chociaż potraficie poprawić nam humor! :)
Widać, że w tym sekretariacie Chojnackiego to musi być nuda, że aż takie dowcipy tworzycie!
"Mechanik-Elektronik"? A może "Inżynier-Psychosystemolog" po fakultecie u Tatiany?
2
3.7.12 2016-02-06 21:39:47
No weź mnie nie osłabiaj. 3000 zł brutto dla człowieka z wyższym wykształceniem i biegłym angielskim? Ta jasne.... i może ma jeszcze zgrabnie programować w C i delphi? Chyba tam kompletnie zgłupieliście od wywodów Janusza
3.7.12 2016-02-13 19:47:56
No to powiem ci kolego że biegły angielski - techniczny to nie to samo co angielski użytkowy. Takiego języka w szkole cię nie nauczą. Poza tym stanowisko referenta w ramach awansu dla człowieka z wyższym wykształceniem to może być w urzędzie miasta. Jeśli ktoś ma biegły angielski techniczny to ma również doświadczenie. Jedynym doświadczeniem jakie wyniesiesz z lx to pseudonaukowe smęty Janusza Ch.
Inny 2016-02-13 19:54:52
W jakim ty świecie żyjesz człowieczku z sekretariatu. Laskomex to padaka umysłowo techniczna. Garstka rozsądnych lu dzi przed emeryturą pracuje tam z musu. Socjal! Popytaj w innych firmach jak wygląda prawdziwy socjal. Medicover, karta multisport, dodatki do wczasów i wiele innych. Laskomex jest w czarnej d.....
3.7.12 2016-02-14 11:37:07
Posłuchaj. To nie jest tak że trudniejszy jest biznesowy czy techniczny. Albo znasz słowa z danego zakresu albo nie. Żadne z nich nie są trudniejsze a gramatyka pozostaje taka sama. Jest to wyłącznie kwestia znam/nie znam.
Awans... tak, niewątpliwie czeka mnie awans. Wewnątrz działu mogę awansować na koordynatora, stratega albo menegera. Różni się to tym że uczestniczę w co raz to głupszych radach uniwersologicznych i mam co raz mniej czasu na pracę inżyniera. Mogę też awansować bezpośrednio do sekretariatu str i tam odlecieć umysłowo razem z Januszem Ch. w czarną d....
Borland 2016-04-11 19:12:06
Panie Leszku! A czy wie Pan ile tego typu programiści zarabiają w normalnych firmach??? - Baardzo dużo! A ile zarobią w Laskomexie? - Pominę to milczeniem...
Niech zarząd LX nie spodziewa się, że znajdzie jakiegoś poważnego programistę. Znajdzie co najwyżej jakiegoś bieda studenta informatyki, albo absolwenta jakiejś prywatnej pseudouczelni typu "Wyższa Szkoła Informatyki i czegoś tam" z ul. Rzgowskiej po której nie będzie w stanie poprawnie ustawić parametrów projektu w kompilatorze a jego jedyna umiejętność to "migające diody na Atmelu".
Były z LX 2016-04-23 09:03:27
W tej firmie możesz zarobić minimalna krajową, a na nieco wyższych stanowiskach troszeczkę więcej niż minimalną krajową. Powiem ci, że w Indesicie zarobki na produkcji są większe, a w Boschu na Wedmanowej jeszcze większe. Ogólnie przeciętna pensja w Laskomexie to podstawa poniżej minimalne krajowej plus premia wyrównująca do minimalnej krajowej.
2
Były pracownik LX 2016-05-17 19:14:06
Żadnych benefitów socjalnych tutaj nie ma.
3
3.7.12 2016-06-23 17:55:29
Olej Laskomex. Wczoraj było ogłoszenie o pracę dla elektroników w Gillette. Stawki od 2500 zł na rękę, prywatna opieka medyczna i super pakiet socjalny.
Zostaw tę padakę jaką jest LX. Ostatnio odszedł kolejny pracownik z biura konstrukcyjnego - Bartek M. Reszta pracuje tam z zasiedzenia albo z litości.
mima 2016-06-23 18:20:05
a tutaj w koncu jak jest, dzieki za informacje o ogłoszeniu, jndka chcialabym sie dowiedziec czy tutaj tez sie da zarobic, interesowaloby go tutaj bo ma namiejscu wszystko i do pracy długo dojezdzać nie musi ani za Łodz
Była z LX 2016-11-13 11:37:57
A tutaj, czyli dla mnie już tam, bo tam pracowałam, chyba orkiestra gra finał. Odszedł główny konstruktor Jacek... Nie znam się na technice ale wiem że właściciel Janusz był przerażony. To nie wróży nic dobrego bo Jacek ponoć budował te firmę od jej technicznego początku.
Była z LX 2016-11-13 11:38:34
A tutaj, czyli dla mnie już tam, bo tam pracowałam, chyba orkiestra gra finał. Odszedł główny konstruktor Jacek... Nie znam się na technice ale wiem że właściciel Janusz był przerażony. To nie wróży nic dobrego bo Jacek ponoć budował te firmę od jej technicznego początku.
Robert 2016-11-26 09:06:54
A to niespodzianka! Czyli jednak nawet najdłużej pracujący ludzie przestają wytrzymywać i odchodzą. Odejście Jacka to katastrofa dla firmy. To prawda, że budował firmę od jej początku, i był autorem wszystkich konstrukcji, które Laskomex sprzedawał, no może poza reebrandowanymi chińskimi wideodomofonami. No to ciekawe co dalej? Kto teraz będzie wprowadzał innowacje, opracowywał nowe konstrukcje, czy modernizował istniejące produkty? Za tak małe pieniądze nie znajdą konstruktora z tak dużą wiedzą i doświadczeniem jakie miał Jacek. Obecne systemy domofonowe są skonstruowane np. w oparciu o stary mikrokontroler Atmel AT89C55WD który niedługo może wyjść z produkcji, a odpowiedniki nie istnieją, i co wtedy. Teraz to wielkie ryzyko kupować taki system domofonowy, bo jak coś się popsuje to jak to naprawią? Codziennie rano przechodzę naprzeciwko budynku LX, i widzę że światła na produkcji się palą, czyli coś tam jeszcze funkcjonuje. Ja w LX nie pracuję od marca 2010 roku, po tym ja była seria zwolnień - "czarne piątki".
Zostaw swoją opinię o Laskomex - Łódź
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Laskomex