brak logo

Tako Media sp. z o.o.

Ślęza

Opinie o Tako Media sp. z o.o.

aneta 2013-09-22 00:55:45
Nie gadajcie głupot jeśli czegoś nie wiecie. Wszystkim z poza Wrocławia załatwiają i opłacają hotel i zwracają koszty podróży, a tak że na planie są darmowe obiady. Sama jestem z Katowic i grałam już dwa razy główną role.
Pozdrawiam wszystkich pracowników TAKOMEDIA.
Aneta.
kuba 2014-01-16 23:14:37
Dlaczego piszecie o kasie ?!?? Czy nie wystarczy wam ze zagracie w serialu i bd was ogladac miliony ludzi ?!?!? Dla wszystkich tylko kasa i kasa !!! Janawet bym doplacil zeby zag :)rac. Pozdrawiam :)
Waldemar 2014-03-14 11:11:49
Witam wszystkich. Miałem kilka miesięcy temu styczność z tą firmą i nie polecam. Za główną rolę, zdjęcia miały trwać trzy dni przeważnie po 12 godzin zaproponowano mi stawkę uwaga 300 złotych -za trzy dni! Byłem w takim szoku, że nawet nie spytałem czy netto czy brutto. Ponieważ grałem już w ponad 20-stu różnego rodzaju produkcjach to wiem jakie są stawki. Drodzy Państwo, za epizody dostawałem po 300-500 złotych i to za kilka godzin (6-9) ! ( i nie jestem aktorem !) Są oczywiście takie firmy jak Tako-media, które płacą grosze, po prostu masz się cieszyć, że wystąpisz:) Wiem od ludzi, że firma mieszkańcom z poza Wrocławia funduje noclegi, zwraca pieniądze za przejazd i obiady na planie. Akurat jeżeli chodzi o obiady napoje, herbatę, to tak było na każdym planie na którym byłem, więc żadna łaska, natomiast jeżeli stać ich na fundowanie noclegów i zwrot kosztu podróży, to proszę się zastanowić jakie dostają pieniądze od telewizji i ile z tego biorą dla siebie skoro stawki są takie same nie ważne czy dla osób z Wrocławia czy z innego zakątka? Mój kolega z Kielc chciał tam zagrać zgłosił swoją kandydaturę, zadzwoniono i zaproszono na Casting. Z góry zapytał jakie sa stawki bo daleko mieszka i czy ma to w ogóle sens. Pani mu odpowiedziała ogólnie-stawki są różne po czym zaczarowała go właśnie możliwością zapewnienia i opłacenia noclegu oraz zwrotem za bilety. Pojechał na casting, zadzwonili do niego po dwóch tygodniach i wszystko było pięknie, pani opowiedziała mu kogo będzie grał i dopiero na samym końcu powiedziała stawkę !-Także wszystko przemyślane, odpowiednia taktyka i może złapią następnego leszcza. Odmówił.
Ja po czasie obejrzałem z jeden odcinek tego para dokumentu, bo nigdy go nie widziałem i i nawet nie wiecie jak się ucieszyłem , że nie wziąłem w tym udziału-chłam totalny. Z tego co mi mówiono to jest improwizacja bez scenariusza, nic dziwnego, że to tak fatalnie wychodzi. Wrocław przetrzepali juz chyba cały, dlatego szukają frajerów, którzy zrobią z siebie idiotów za pare groszy w całej Polsce.
4
Mati 2014-03-15 02:25:05
Ja byłem na castingu. I powiem że było fajnie nawet dobrze się bawiłem. I czekam na telefon od nich jeżeli nie dostanę telefonu to trudno jakoś przeżyje. A kasa jest mało ważna chodzi o to żeby się dobrze bawić powinieneś się cieszyć że jeszcze chcą ci za to zapłacić. Pragnę zauważyć że bardzo dużo ludzi gra to jest tylko 30minut nagrania to ile ty byś chciał za 30 minut?człowieku to jest polska żyjemy w kraju gdzie panuje kryzys a ty chcesz jeszcze bić na tym kokosy? Jeżeli twierdzisz że mało płacą to idź do Szkoły aktorskiej i idź do jakiegoś filmu tam ci napewno dobrze zapłacą ale nie w tako media stary to jest serial w którym gra tysiące ludzi jak by mieli płacić np. 500zł każdemu to by im się nie opłacało zejdz na ziemię bo jak naraźie to widzę że żyjesz w innym świecie. POZDRAWIAM
1
Jack 2014-03-15 11:43:07
Ty Mati nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem kilku prostych zdań. Przecież (usunięte przez administratora)wyraźnie napisał o propozycji za trzy dni od rana do wieczora, a nie o propozycji zagrania za 30 minut. Ja poszukałem sobie opinii na kafeterii i faktycznie tak płacą ! Jeżeli ktoś ma porównanie i nie jest laikiem w tym temacie, to wie, że stawki są po prostu żałosne. Ja dla przykładu występowałem tylko jako statysta i miałem płacone 150 brutto za dzień. Więc zgadzam się, że zapłata za za trzy dni którą zaoferowali Waldemarowi za główną rolę jest śmiechu warta. A jeżeli uważasz, że siedzenie na planie od rana do wieczora i możliwość bycia przed kamerą jest wystarczającą zapłatą, to przecież nikt Ci nie broni dopłacić firmie za tą przyjemność. Tak żyjemy w Polsce,jest kryzys, bezrobocie i właśnie takie firmy na tym bazują,(usunięte przez administratora)czyli zarobić jak najwięcej jak najmniejszym kosztem. Krótko mówiąc adwokatem jesteś kiepskim, zmień zawód.
4
petra 2014-03-17 22:43:36
W serialu DLACZEGO JA zagrałam 2010r ,została pamiątka na całe życie,a atmosfera była super. Czy warto patrzeć tylko na kasę
Pozdrawiam producenta tych seriali Hiacenta
Jack 2014-03-17 23:08:58
Z tego co tutaj czytam, to wszyscy zakochani w tako media piszą właściwie to samo-super atmosfera, pieniądze nie ważne itp. tak jakbyście byli pracownikami tej firmy. Ja jestem bardzo ciekawy czy reżyser, właściciel i ludzie którzy pracują w tej instytucji na jakiś stanowiskach też pracują dla przygody, świetnej atmosfery i kasa im lata, właściwie jest na samym końcu i mogłoby jej w ogóle nie być? Przecież oni robią to dla pieniędzy! I dostają za to duże pieniądze, więc dlaczego ludziom płacą grosze ? Bo po co płacić przyzwoicie, zawsze znajdą się tacy którzy będą pracować za minimalną stawkę jeszcze w dobie takiego bezrobocia znajda się i stąd te castingi po całym kraju.
2
Tomek 2014-03-18 08:02:33
Bardzo celne uwagi Jacko. Ja tylko dodam, że właśnie dzięki tym ludziom z castingów, ta firma świetnie zarabia i prosperuje, a ich opłaca się najgorzej. I jeżeli inni płacą za epizody 300 i więcej złotych jak kolega na górze napisał, to znaczy, że można i nie jest to nie wiadomo ile, bo profesjonalny aktor bierze po 5-8 tysięcy za dzień. A jeżeli te stawki są w granicach 100 złotych za cały dzień i za główną rolę dla aktora amatora, to nie jest w porządku. Dla mnie kasa nigdy nie była najważniejsza, ale takie stawki to totalne przegięcie i wykorzystywanie ludzi, żeby nachapać się jak najwięcej kosztem innych i tyle.
3
ola 2014-03-29 12:01:01
Waldemar, dlaczego ty kłamiesz -"Ponieważ grałem już w ponad 20-stu różnego rodzaju produkcjach to wiem jakie są stawki. Drodzy Państwo, za epizody dostawałem po 300-500 złotych i to za kilka godzin (6-9) ! ( i nie jestem aktorem !) " ? Ja też od 8 lat statystuje w różnych produkcjach i też wiem jakie są stawki. Powiedz w jakiej produkcji dostawałeś za epizod po 300-500 zł ? To tez chętnie tam się zgłoszę. A może zagrałeś epizod w filmie fabularnym, gdzie zapłacili ci tak wysoka stawkę? Chociaż też w to wątpię Ludzie, nie można porównywać stawek statystów dla filmu fabularnego do stawek paradokumentów. A tak że stawek dla amatorów do stawek profesjonalnych aktorów. Ja grałam w epizodach i statystowałam w wielu produkcjach, a nawet grałam w reklamie. To powiem jakie są stawki dla nieprofesjonalistów:
1. W reklamie w stawkach są duże wahania w zależności od producenta, od 300 do 3000 zł za reklamę
2. W filmie fabularnym statystowanie bez tekstu za cały dzień od 70 do 90 zł, natomiast epizod z tekstem "dniówka" od 200 do 300 zł
3. W serialu fabularnym i w telenoweli typu "Pierwsza miłość" statystowanie bez tekstów za cały dzień od 50 do 60 zł, natomiast epizod z tekstem "dniówka" od 120 do 200 zł
w serialach paradokumentalnych za statystowanie w zależności od ilości scen od 40 do 80 zł, natomiast za główną rolę z tekstem za cały dzień 120 zł
statystowanie w studyjnych produkcjach ( siedzieć na widowni) od 55 do 75 zł za cały dzień
Piotr 2014-03-29 12:14:29
Tomek, jeśli jak twierdzisz profesjonalny aktor bierze po 5-8 tysięcy za dzień, czyli miesięcznie musi mieć po 200 - 300 tysięcy. to co my do cholery jeszcze tu siedzimy? Chodźmy wszyscy do szkół teatralnych i filmowych kształcić się na aktorów, będziemy milionerami.
Tomek 2014-03-29 18:41:05
Ludzie metody wykorzystywania biednej młodzieży w tej śmiesznej firmy są jak w hitlerowskim obozie koncentracyjnym
potrącanie lub zatrzymywanie wypłaty na porządku dziennym
mało mają więc jak chcesz pracować za darmo ale w para telewizji polecam!!!
grabią grabiami szmal a Wy robicie za czapkę śliwek obudźcie się!!!
5
Aleksander 2014-04-01 11:06:37
Tak się składa (usunięte przez administratora), że ja również bawię się w aktora nieprofesjonalnego od 8 lat!
Zagrałem w wielu filmach i reklamach, miałem do czynienia z wieloma agencjami i powiem Ci tak- to jakie są stawki wszystko zależy od agencji, są agencje przyzwoite i takie które proponują głodowe stawki. Wielokrotnie grałem w epizodach i jeżeli chodzi o filmy, to najwyższa stawkę za epizod jaka dostałem było 600 złotych brutto-zagrałem konduktora w pociągu, kręciliśmy wtedy Sochaczewie i fakt zeszło się cały dzień. Natomiast najniższą stawkę za jaka zagrałem podkreślam epizod, nie statystowanie, bo widzę że tego nie rozróżniasz było 260 złotych brutto. Były też propozycje z innych agencji za epizody po 120 złotych, ale takie traktowanie uważałem za niepoważne i nie podejmowałem się tego. Więc zanim zarzucisz komuś kłamstwo, to rozeznaj się w temacie, bo to, że Ty grałaś za byle jakie stawki nie oznacza z automatu, że tak płacą wszyscy, a kto mówi inaczej, to kłamca. Natomiast jeżeli chodzi o statystowanie to w filmach było ono na poziomie 120-200 brutto, natomiast w reklamach 150-230 brutto. I tutaj też trafiałem na agencje, które proponowały mi rolę statysty (cały dzień) np. w "Bitwie Warszawskiej" za 50 złotych netto.

A teraz słowo do kolegi niżej- kochany, tak! Takie są stawki dla profesjonalnych aktorów, poszukaj, poczytaj ile bierze za dzień zdjęciowy, (usunięte przez administratora)
W każdym razie odnosząc się na koniec do postu (usunięte przez administratora)i stawki jaką zaproponowała mu agencja Tako media za pierwszoplanową rolę, moge to skwitować tylko jednym słowem- Żenada !
Proponuję agencji zmianę nazwy na TA-KOMEDIA, uważam, że zdecydowanie bardziej pasuje.
1
Aleksander 2014-04-01 12:36:26
I jeszcze jedna sprawa, która mi umknęła, ale na początek pytanie-kim jesteś? Kobietą czy mężczyzną ? Bo podpisujesz się jako kobieta a piszesz jak mężczyzna.
A teraz powiedz mi kobieto/mężczyzno dlaczego nie można porównywać stawek filmu para dokumentalnego z filmem fabularnym, skoro w jednym i drugim przypadku jest to sprzedaż własnego wizerunku ? Porównujemy zarobki aktorów nieprofesjonalnych, a różnica jest tak na prawdę tylko w nazwie i w jednym i w drugim przypadku odgrywa się rolę filmową.
Ja nie wiem czy piszesz tu prywatnie, czy jako adwokat tej agencji który chwyta się wszystkiego i każdy argument będzie dobry w obronie tak skandalicznie niskich stawek. Twój post przypomina mi takiego pieska, który lata wokoło idącego faceta i próbuje ugryźć z każdej strony.
Najpierw zarzuca ludziom kłamstwo, później tłumaczy w infantylny sposób agencję z niskich stawek.
Stanowczo nie nadajesz się na adwokata:)
Nie j
3
Aleksander 2014-04-01 12:39:47
Przepraszam, prostuję błąd, który wyniknął z Twojego cytatu Waldemara:)Tak to jest jak robi się kilka rzeczy na raz:)
1
Jurek 2014-04-01 13:32:01
To wam nawet nie wychodzi za rolę pierwszoplanową w tych para coś tam nawet 10 złotych za godzinę haha.To ja pracując jako barman mam te 10 zeta hah.
Polska rzeczywistość a z kolei wlóczyć się od agencji do agencji która uczciwie płaci i taką znaleźć potrzeba samozaparcia i czasu. Dla tych którzy się nie godzą na takie stawki chyle czoła, dla tych którzy się na to godzą równiez bo musza być bardzo zdesperowani albo mieć duże parcie na szkło i wielkie nadzieje.
Choć swoja godnosc trzeba jednak miec i nie zgadzać się na wszystko za wszelka cenę,ale wybór nalezy do kazdego z osobna.Gdyby jednak nie było chętnych pracowac za takie stawki to nie było by takich stawek.Pozdrawiam was aktory.
1
Jan 2014-04-01 19:21:03
Uważam, że sprawy należy stawiać uczciwie od początku. Jeżeli zapraszają cię na casting, to powinni od razu sprecyzować, że stawki są na poziomie od takiej do takiej kwoty za dzień, dwa, czy trzy w zależności od roli. A nie, ludzie przyjeżdżają na casting z innego końca Polski, po to, żeby przy późniejszej ewentualnej propozycji na samym końcu dowiedzieć się, że za swój występ dostaną grosze. A tak jak wiesz czego możesz się spodziewać to jedziesz albo nie jedziesz na casting i nie marnujesz swojego czasu. To jest nie w porządku, działanie istotnie zamierzone i celowe, tak się nie robi.
Dziwią mnie te ataki na rozczarowanych ludzi. Każdy ma prawo do wypowiedzi i podzielenia się swoimi odczuciami, dzięki temu inni mogą podjąć właściwą decyzję w zależności od tego czego oczekują i jakie mają wymagania.
Chcesz grać za takie pieniądze ok, żyjesz samą atmosferą ok, ale innym nie musi to odpowiadać i powinni otrzymać od razu pełną informację, wtedy na forum byliby sami zadowoleni i pisali o miłej atmosferze i jak było fajnie. Także firma sama ukręciła na siebie bat i w internecie jest spalona. Na innych forach to samo, bo przeglądałem. Nabijam się celowo z tej atmosfery, bo nie trzeba dużego intelektu, żeby wyłapać na forum pracowników tej firmy piszących opinie.
Są monotonni, posługują się jednym schematem, potrafią zarabiać pieniądze na naiwnych młodziakach, ale intelektem nie grzeszą.
1
Agnieszka 2014-04-02 08:33:13
A czym się różni paradokument od filmu fabularnego, że można płacić jałmużnę ?
Różni się tylko formą, bo oprócz tego, że odgrywasz tam swoją rolę,to do kamery między scenami opowiadasz o swoich odczuciach czy przemyśleniach.
Kolejna próba wytłumaczenia i usprawiedliwienia wykorzystywania ludzi na których zarabia się kokosy spaliła na panewce.
wujcio dobra rada 2014-06-12 07:49:35
Nie polecam grania w tej firmie marne grosze 300 stawki za 3 dni kręcenia głównej roli mi za dojazd hotel nie zapłacili zrezygnowałem w drugi dzień sprawa wylądowała w sądzie dostałem 1, 400 zł do zapłaty za rzekomą rezygnację teraz mam komornika bo nie zgadzalem sie z tym i teraz mam egzekucjęto właśnie prawdziwą historia z tą firmą uważajcie ludzie ci co chyba zachwalają to pracownicy tak piszą pozytywnie jedną wielką porażka nigdy więcej
'SETKA' 2014-06-15 17:44:19
Przestańcie marudzić, amatorzy. Na co liczycie? Na miliony bez kierunkowego wykształcenia w żadnej branży nie można liczyć. Jeśli wiesz po co idziesz na plan serialu, to rób swoje i będzie dobrze! Nikt się nie będzie czepiał, dokuczał, ubliżał. No, a że nie wyjdziesz na ulicę jako GWIAZDA? Jak by ci tu powiedzieć... "gwiazdorz" sobie niekoniecznie na ekranie...
mr 2014-07-13 18:23:52
Jutro w Gliwicach jest casting do nowych odcinków.Gdyby mnie wybrali do głównej roli byłabym szczęsliwa.
m 2014-07-24 20:28:36
Witam byłam dziś na castingu z tako media. Atmosfera bardzo fajna. Trochę się stresowałam bo w sali, w której były przesłuchania było nas z 10 osób. Przesłuchanie plus zdjęcia trwało to z 30 minut. Powiedzieli, że będą dzwonić w razie zainteresowania. Ogólnie bardzo fajne doświadczenie:).polecam
"aktorka" 2014-08-06 10:40:18
Jeśli castingi w całej Polsce a produkcja tylko we Wrocławiu to atmosfera musi być fajna żeby złowić leszcze.To jest dla tych co mają parcie na szkło lub takie wielkie marzenie by znajomi zobaczyli cię w tv.Bądżcie przygotowani że za to trzeba zapłacić.Proponowane stawki są żenująco niskie i( uwaga !)ukrywane przed delikwentem tak długo jak tylko się da.
"aktorka" 2014-08-06 22:23:19
Nic nie trzeba mieć przygotowane.Dali mi do przeczytania jedna z chyba 3 scenek (dialogów) do przeczytania (nawet kilkakrotnie)ale bez uczenia się i na podstawie tego co zapamiętałeś oraz swoimi słowami odtwarzasz przed kamerą tę scenkę.Partnerką w scence była pani która stała za kamerą.Moje było łatwe bo emocjonalne.Nie wiem czy ktokolwiek nie przechodzi tego castingu bo to przecież mają być naturszczycy.Jeśli jesteś z W-wia to za cały dzień nagrań zarobisz może na taksówkę gdy nagranie skończy się po 22-giej w odległej od centrum dzielnicy.A jeśli przyjedziesz do W-wia to chyba rodzice będą musieli Ci zasponsorować podróż i nocleg.Ale za to obejrzą syna w tv.
ares 2014-08-11 21:19:34
SŁUCHAJCIE , PROPOZYCJA Z TAKO ZA GŁÓWNĄ ROLE :)
SRODA , CZWARTEK I SOBOTA NA PLANIE , PO 10-12 H :)
I WYNAGRODZENIE ZA TE 3 DNI 200 ZŁ :)

CHYBA KOGOŚ W DEKIEL GRZEJE TE CAŁE TAKO , DLA MNIE PORAZKA SZKODA CZASU NA ROBIENIE Z SIEBIE DEBILA ZA 200 ZŁ
3
Ash 2014-08-19 00:25:54
Przez jakieś 2-3 dni wybrani uczestnicy castingu są pracownikami Tako. Przychodzą do siedziby, słyszą jak pracownicy miedzy sobą rozmawiaja i co mówią. Nie obiło mi się o uszy bu ktos narzekał.
2
Mauro 2014-08-19 00:28:08
Dokładnie "naturszczyki", amatorzy - to dlaczego maja Ci płacić jak "pełnemu" aktorowi?
"aktorka" 2014-08-19 10:09:26
odpowiedż na Mauro:Pomiędzy stawkami oferowanymi przez was amatorom a stawkami dla zawodowych aktorów jest taaaaki dystans.Najlepiej żeby amatorzy a castingów płacili TakoMedia za robienie z siebie palanta
HANIBAL 2014-10-19 06:54:32
Granie w TAKO to jakiś absurd: stawki tragedia!!! zero szacunku!!! brak profesjonalizmu!!! NIE POLECAM!!!!!!!!!!!!!1
SON 2014-10-19 06:59:03
MASZ RACJĘ PRACA W TAKO WYCHODZI PO JAKIEŚ 4ZŁ. NA GODZ. ALE WIDAĆ FRAJERÓW NIE BRAKUJE.
1
Kiling 2015-02-27 07:31:54
W ogóle jeżeli ktoś chciałby się zorientować jakie mają możliwości i oferty pracy to niech zerknie na ich stronkę internetową. Tam wszystko jest ładnie napisane. Żeby tego było mało można poszukać jakiś ofert pracy wystawianych przez nich i przez konkurencję i porównać co jest lepsze i dlaczego i sugerowałbym wybrać lepsze rozwiązanie :)
1
cała prawda 2015-03-05 21:36:32
W tej firmie nie ma nic gorszego niż osoba Anety Jadowskiej, znana wszystkim pod pseudonimem "Żmija". Na castingu kazała mi odegrać scenę z filmu porno jako dziwkę. Takiego zmieszania z szambem przez Anetę Jadowską nie doświadczyłam nigdy w życiu. Tyle epitetów z jej ust to przez całe życie nie usłyszałam. Czemu tu się dziwić skoro, jak się później dowiedziałam, Aneta Jadowska leczy się psychiatrycznie, jest narkomanem (osobiście widziałam jak wciągała kreskę ze stołu!), zresztą wszyscy wiedzą że pochodzi z patologicznej rodziny, ojciec cygan, narkoman i alkoholik, zaćpał się jak była mała, a matka nie mając wyjścia oddawała się w burdelu.
Zresztą Aneta Jadowska ps. Żmija nie jest lepsza od nich, na osiedlu we Wrocławiu już wszyscy ją mieli i tyle w temacie.
3
Agata 2015-07-05 20:19:26
Może dla kogoś stawka 10 zł za 1h to mało... dla mnie 7 zł za 1h to dużo. Także myślę, że dalej nie muszę nic tłumaczyć.
dodzia 2015-07-21 11:43:21
grałam i jest super taka rola aktora gwiazdy
1
Producent 2015-07-31 12:37:52
250zł za dzień zdjęciowy dostaje asystent techniczny na planie. Zdaje się, że firma wykorzystuje naiwność ludzi. Niektórzy za darmo nawet by wystąpili, to jest przerażające!. Toko Media produkują niestety chłam z najniższej półki, więc gwiazd z Was nie zrobią, co najwyżej staruszka was opluje na ulicy. Nie dajcie się nabrać! Jeśli planujecie karierę epizodysty w Polsce, to nie na Śląsku, tutaj spotkacie się z nieprofesjonalizmem i wyzyskiem jak "Toko Media"
2
Strict 2015-07-31 12:42:58
Zapoznaj się z rolą do jakiej szukają, reszta to talent. I nie pomyl stron :)
Ale skoro to Toko Media, to na kastingu powiedz, ze grasz za darmo, to robi na nich wrażenie. Osobiście radzę poszukać innego producenta, z Toko się śmieją w branży, to brukowy producent.
MJ 2015-11-28 16:32:21
DOPISUJĘ JESZCZE ZAKOŃCZENIE TEJ SPRAWY BO SIĘ NIE ZMIEŚCIŁO POWYŻEJ:
Zgodziłam się, bo akurat w tym temacie nie mam blokad.Poprosiłam, aby pani Karolina wysłała mi na e-maila w piątek scenariusz i umowę o dzieło. Niestety późniejsze fakty, nie okazały się takie fajne jak sama rozmowa.E-maila nie dostałam ani w piątek, ani w sobotę.Pani Karolina mimo iż umówiła się ze mną że to ona do mnie zadzwoni około 10 rano, nie zadzwoniła. A jak ja zadzwoniłam do niej w sobotę o godz.14, aby dowiedzieć się dlaczego tak postępuje, dlaczego się ze mną umawia, zawraca gitarę a potem to olewa, to niestety nikt nie odbierał telefonu. Miałam długi sygnał i tyle.Dla mnie brak profesjonalizmu i szacunku do drugiego człowieka.Tak długą opinię napisałam abyście sami wiedzieli, czego się spodziewać. Nadmieniam, że do mojego 48 letniego męża też dzwonili, ale wcześniej niż do mnie (wcześniej o 2 miesiące). Myślałam że dlatego, bo szybciej zagrał rolę na castingu. Maż też miał 15 minut na zastanowienie i powiedział mi, że jeśli nie podjęłam decyzji od razu to już do mnie nie zadzwonią. Powiedział jednakże,że jemu nie chcieli powiedzieć: jaki scenariusz ma grać, ile będzie zarabiać etc.Był mega zdziwiony, że ja otrzymałam tyle informacji.Może dlatego, że zadawałam dużo pytań?, może dlatego że trafiłam na fajna/inną panią niż mój mąż. Nie wiem. Naprawdę dobrze mnie się rozmawiało z panią Karoliną, tylko to co potem nastąpiło odmieniło moje zdanie. Myślę, że nie warto podejmować się grania z Tako Media, bo Ciebie nie szanują, nie podchodzą do tego profesjonalnie, są niesłowni.Skoro tak postępują, nie wiemy czy dostałabym te 250zł, te koszty dojazdu i czy nie byłabym w jakimś brudnym hostelu z robakami. To są już moje obawy o tej firmie, skoro w jakimś stopniu mnie wyrolowała.Pozdrawiam was i życzę podejmowania dobrych decyzji, albo chociaż rozsądnych.
pierwszak 2016-01-10 22:06:38
Czytając Wasze opinie dochodzę do wniosku, że miałam dużo szczęścia. Byłam tylko statystką, z czego jeden dzień "pracowałam" (było dużo statystów, więc przez 6 godzin czytałam książkę, rozmawiałam z ludźmi) za 80 zł, a następnego dnia 9h za 100 zł. Atmosfera bardzo dobra, wszyscy bardzo sympatyczni, zarówno do aktorów, jak i statystów. Pierwszego dnia mieliśmy zapewniony dwudaniowy obiad (do wyboru kilka potraw), następnego dnia normalną zupę+ po kanapce dla każdego rano. Był to mój debiut i jestem bardzo zadowolona.
piotr 2016-01-14 20:24:17
Miałem już pewne doświadczenie z tą firmą jako statysta i może tak:
Plusy:
-kasa wypłacana od razu do ręki gotówką
-statyści mają proste role do odegrania (pisanie na telefonie, spacerowanie, rozmowa z innym statystą, robienie zakupów itp..
-za krótkie 1-3h statystowanie są dość wysokie stawki - 30/40 zł choć może być 30zł za 3h 30zł za 10 minut 40zł za 0,5h - jak trafisz
-większość reżyserów,kierowników produkcji jest OK

Minusy
-czasami nie wiesz ile kasy dostaniesz
-spóźnienia
-umawianie się na konkretne statystowanie a potem dzień przed dostajesz informację że znaleźli sobie grupę i jednak nie biorą Ciebie
-dłuższe statystowania mniej opłacalne (na przykład 50zł za 6 godzin, 80-100 zł za 8-12h)
-oszukiwanie co do czasu trwania dłuższych statystowań i wynagrodzenia
-zdarzają się nieuprzejmi reżyserowie
-brak organizacji na planie - biorą Cię na 5 godzin, statystujesz 30 minut, 4.5h stoisz i czekasz jak głupi
-z tego co słyszałem (nie miałem okazji sprawdzić) - na całodziennych statystowwaniach jedzenie do kitu

Podsumowując - praca ma swoje plusy i minusy. Jak się nudzisz i chcesz dorobić sobie 100-300 zł w miesiącu idź na krótkie statystowania ale kokosów na tym nie zbijesz. Jak dla mnie długie statystowania to wyzysk.

Chcesz - spróbuj, ale nie obiecuję że będziesz na 100% zadowolony
kristoforo58 2016-01-26 15:07:18
Parę dni temu jak 19 stycznia miałem zaszczyt grać jako aktor w ,,Trudnych sprawach"we Wrocławiu.Podczas kręcenia filmu atmosfera wśród aktorów jak i reżysera ,kamerzysty,dźwiękowca itp. była bardzo fajna,wszystko na luzie. Podziwiam reżysera za jego profesjonalizm i wielką cierpliwość . Jest to naprawdę fajna przygoda,odskocznia od codzienności . Tu jak czytałem wypowiedzi na temat TAKO MEDIA jestem zdziwiony negatywnymi opiniami. Tu już nie chodzi o kasę,tylko chodzi o całokształt,że wszystko było dobrze zorganizowane.Kasa na czas,dostałem zwrot za bilety,darmowy hotel,bardzo dobre obiady darmowe. Jeżeli ktoś ma możliwość zagrania w jakiejkolwiek roli,to bardzo polecam.
Pozdrawiam całą ekipę,która uczestniczyła przy nagraniu serialu ,, Trudne sprawy" odcinka 603 oraz Panią Polę.
Pozdrawiam
Krzysztof
T. 2016-02-08 13:56:15
Jakiś czas temu zagrałem główną rolę w paradokumencie Dlaczego ja. Oto moje spostrzeżenia:

O udziale w odcinku dostałem informację we wtorek, w czwartek miałem być na spotkaniu z reżyserem, zdjęcia realizowano od piątku do niedzieli. Gaża wyniosła 360 złotych, co w sumie jest śmieszną stawką ale nie dla pieniędzy tam pojechałem ale po to żeby przeżyć jakąś przygodę. W sumie zajęcia dla studentów, bezrobotnych itp. bo ciężko osobie pracującej nagle w dwa dni ogarnąć urlop na cztery kolejne... Trochę słaba była też akcja z tym, ze dowiedziałem się iż musze mieć własne stroje wieczorem dzień przed wyjazdem, dostałem rozpiskę i nie pozostało mi nic innego jak szybko wstawić pralkę, niestety część rzeczy był wilgna ;)

Tako zwraca pieniądze za przejazd do i z Wrocławia, organizuje Ci hostel o średnim standardzie ale przynajmniej w ścisłym centrum i zapewnia jeden posiłek w przerwie podczas zdjęciami. Za przejazdy juz w samym Wrocławiu i inne posiłki nie zwracają.

Co do samego nagrywania to ekipa była całkiem spoko, troszkę spinał się operator kamery ale z racji tego iż reżyser miał decydujący głos a miał raczej gdzieś wiele rzeczy to było nienajgorzej. Jednak słyszałem że zdarzają się tacy reżyserzy którzy mocno wałkują, więc kwestia szczęścia.
Zdjęcia trwają 3 dni od rana do wieczora, czasami coś się przeciągnie, czasami skończy się nieco wcześniej ale przeważnie trwa to od 8 do 20.

Organizacja odcinka jest średnia, "aktorzy" drugoplanowi załatwiani są na ostatnią chwilę co czasami wychodzi śmiesznie (np. pierwszego dnia kręcisz scene gdzie jest rozmowa o jakimś typie który ma pierwszą scenę następnego dnia i okazuje się nagle że opis zupełnie nie zgadza się z tym jak wygląda dany "aktor", albo mowa jest że koleś jest bogaty, jeździ za granicę a przychodzi aktor o wyglądzie i ubiorze rumuńskiego sprzedawcy tanich dywanów). Niektórzy też ludzie nie powinni mieć w ogóle możliwości występować w takim paradokumencie bo jeśli problemem dla niego jest w odpowiednim momencie powiedzieć trzy słowa to zaczyna się robić groteska.

Nie podoba mi się też ogólny pośpiech produkcji, na każdą scenę jest około godziny z czego większość pochłania odpowiednie naświetlenie, ustawienie statystów itp. a samą grę pozostaje Ci 20 minut i nawet jeśli wiesz, że można coś zrobić lepiej to ekipa mówi że było dobrze i lecimy dalej... Poza tym zdarzają się takie śmieszne akcje jak ustalenie wieczornej sceny w plenerze na godzinę 16 i następnie oczekiwanie półtorej godziny aż się ściemni w tym czasie nie robiąc nic.

Wspominałem juz że reżyser raczej było mało konfliktowy co spowodowało że "aktorzy" mieli duży wpływ na treść odcinka, można mu było dawać różne sugestie które najczęściej uznawał, można było wprowadzać zmiany w scenariuszu itp. to było spoko, bo może choć trochę uratowało ten odcinek (scenariusz był naprawdę drewniany).

Na planie jeden z moich strojów doznał dość sporego uszczerbku, ale dostałem zwrot pieniędzy.

Podsumowując, jest to fajna przygoda. Stawka pieniężna jest żenująco niska ale i tak nie jesteś stratny (chyba ze bierzesz wolne i w tym czasie mógłbyś zarobić znacznie więcej). Ekipa mi trafiła się spoko, większość aktorów też była bardzo w porządku, oczywiście niektórzy byli mocno zestresowani co wydłużało dni zdjęciowe ale czego wymagać od amatorów.
Mirek 2016-02-11 16:23:10
Stawki wynagrodzenia nie są porażające lecz informację o ich wysokości dostaje się zanim podejmie się decyzje czy wystąpić czy nie. Jeśli zatem ktoś uznaje, ze wynagrodzenie jest za niskie to po prostu nie musi występować. Ja bym zwrócił uwagę na coś innego. Otóż operator kamery w TAKO zachowuje się jak uchodźca z Afryki. Gdy zasłoniłem kamerę to... kopnął mnie w tyłek. Na początku nie wiedziałem co jest grane bo nie mogłem w to uwierzyć. Gdyby mnie na planie nie przeprosił to skierowałbym sprawę do sądu z powództwa cywilnego. Odradzam współpracę z tą firmą, chyba że komuś pasuje 7-8 zł netto za godzinę i kop w tyłek gratis od kamerzysty.
1
Mirek 2016-02-12 00:06:28
O proszę. Jeszcze sobie jaja robią ze swoich statystów.
Mirek 2016-02-14 01:16:18
Przecież ja nie mam zastrzeżeń co do stawki. Ona nie jest wysoka ale jak napisałem wyżej aktor/statysta otrzymuje informacje o jej wysokości zanim podejmie decyzję czy zagrać czy nie i to jest ok. Jeśli piszesz o "opiece produkcyjnej nad aktorami" to kopanie ludzi w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] za ich amatorszczyznę, brak obycia przed kamerą, a nie jakieś złośliwości, które imputował mi Łaged, jest klasyczną patologią. Takiej właśnie patologii doświadczyłem w TAKO.
Rebel 2016-02-16 17:15:49
A jest ktoś kto pracował już jako Asystent kierownika produkcji?? Bardzo proszę o opinię, praca wydaje się ciekawa, ale dość często szukają nowych osób na to stanowisko... Kto wie jak wygląda praca/wynagrodzenie w Takko Media niech się podzieli opinią :)
Wroc 2016-02-17 13:19:07
Nie polecam wynajmować im samochodu. Wynająłem im mój w pełni sprawny po czym dzwoni do mnie koleś odpowiedzialny za niego i mówi, że stacyjka nie działa, ale na pycha da się uruchomić i mogę odebrać! Potem próbował jeszcze koszty naprawy podzielić na pół. Oczywiście nie dałem się, bo w umowie było napisane, że zwracają w takim samym stanie, w jakim im się wynajęło. Trwało to kilka dni zanim naprawili. A naprawiał jakiś ich znajomy mechanik, który za pierwszym razem naprawił stacyjkę ale nie do końca i znów w takim stanie chcieli go oddać. Znów musiał się postawić i naprawili stacyjkę. Wciąż jednak było problemy z odpalaniem samochodu. NIE POLECAM ZATEM współpracy z nimi za takie śmieszne pieniądzę jakie oferują.
Od innych ludzi słyszałem, że jak im wynajmują mieszkania to zastają straszny syf.
małomi 2016-03-18 23:04:11
ODRADZAM PRACĘ W/DLA TAKO MEDIA!!
Praca w Tako Media to nieporozumienie na każdej płaszczyźnie.
Nie tylko stawki aktorów są niskie, ale ludzi pracujących w biurze też.
Przez pierwsze 30 odcinków (czyli jakieś 3-4 miesiące) zarabiasz 1500-2000zł
za pracę po 12-16h dziennie, w weekendy też. Oczywiście na umowe o dzieło, beż żadnych benefitów. W dodatku praca nie jest łatwa, wszystko na ostatnią chwilę, ogromna ilość stresu i odpowiedzialności.
Możesz zostać obciążony karą pieniężną jeśli odcinek się przełoży z twojej winy. Musisz być dostępny prawie cały czas, nawet jak cie nie ma w pracy i masz teoretycznie dzien wolny. Wszystko za strasznie żenujące pieniądze.
Dlatego maja tak czestą rotacje. Jak widać częste ogłoszenia na portalach o pracę mówią same za siebie.
2
T. 2016-04-12 00:00:27
2 tysiące to za prace jako aktor zobaczysz jak świnia niebo ;) To jest stawka miesięczna dla kierowników planu itp. a przynajmniej tak podejrzewam. Jeśli prawdą jest ten wpis to faktycznie żenująca kasa.
T. 2016-04-12 00:00:47
2 tysiące to za prace jako aktor zobaczysz jak świnia niebo ;) To jest stawka miesięczna dla kierowników planu itp. a przynajmniej tak podejrzewam. Jeśli prawdą jest ten wpis to faktycznie żenująca kasa.
T. 2016-04-21 19:28:46
W produkcjach Tako realną stawką dla aktora jest jakieś 10 zł/h :) Musiałbyś w miesiącu zagrać w jakichś 5 odcinkach i to główne role żebyś te 2000 zobaczył, co oczywiście jest niemożliwe.
ana 2016-05-07 10:08:35
dla aktora? chyba raczej tobie się myli aktor ze statystą i epizodystę - może po prostu nie rozróżniasz tych pojęć za dobrze. a jakby statyście płacili dychę za godzinę to całkiem niezła stawka, tym bardziej na granie w serialu, wiem bo mam kilka planów za sobą
Zostaw swoją opinię o Tako Media sp. z o.o. - Ślęza
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Tako Media sp. z o.o.