logo Centralny Ośrodek Informatyki

Centralny Ośrodek Informatyki

Łódź

Opinie o Centralny Ośrodek Informatyki

Herman 2012-01-10 23:30
Witam, szanowni Państwo czy macie jakieś zdanie o pracy w tym miejscu? Interesuje mnie kwestia atmosfery i ogólnie pojętej pracy w HELPDESK.
4
marcin 2014-05-09 16:39
Pracy sporo, wynagrodzenie średnie (budżetówka), są możliwości rozwoju jak i bardzo przyjemna atmosfera w pracy i świetni pomocni ludzie.
Wszelkiej maści obiboki i kombinatorzy błyskawicznie wylatują na bruk.
analityk 2014-10-14 22:14
Wahałem się, ale opiszę to.. Byłem na rozmowie rekrutacyjnej na analityka. Lider od rekrutacji przez cały czas, gdy się produkowałem zajmował się na laptopie czymś niezwiązanym ze spotkaniem. Wyraźnie był skupiony na innym zagadnieniu. Skróciłem odpowiedź na ich drugą część pytań, żeby po prostu wyjść.
W lokalizacji tu podanej jest błąd, nie Łódź a Warszawa. Negatyw

A poza tym na pewno doskonały model zarządzania, świetni ludzie, ciekawe projekty i unikalne możliwości rozwoju zawodowego. Wierzę że jest sala z piłkarzykami.
3
Cepik 2015-07-11 21:19
Sektor budżetowy, który aspiruje do rangi korporacji i tak też się próbuje promować. Nie dajcie się nabrać. Jak jest w praktyce opisze na przykladzie zespołu analiz biznesowych. Trafiacie do projektu cepik. Kierownik pracuje na stałe w Lodzi, udaje wiecznie zabieganego, zerowe wsparcie, zajmują się wami koledzy z zespołu. Na dzień dobry dostajesz używanego laptopa (wynajmowanego od jakiejś firmy). Monitorów zewnętrznych brak, jak się tylko coś zwolni, to zabierają "starsi" bo muszą mieć dwa, a ty projektuj diagramy na laptopie. Jest to budżetówka, więc są znajomi królika, którzy maja przywileje i nieznajomi, którzy mają prze... Jest to budżetówka więc klientem jest najczęściej ministerstwo. Kontakt z nimi jest za pośrednictwem pana kierownika. Z paniami w ministerstwie ciężko się pracuje. Zarobki są słabe, biznes nieciekawy, dlatego rotacja jest bardzo duża. Ludzie wytrzymują max 6 miesięcy. Pracują najczęściej ci którzy mają rodziny i chcą odsiedzieć przymusowe godziny, wyjść o 15:30 i mieć wszystko w d... COI próbowało szczęścia w outsourcingu zatrudniając pracowniów pewnej firmy na B. Wyrzucili jednak tych ludzi z niejasnych powodów, a praca do zrobienia pozostała. Odradzam pracę tu.
2
Leno 2015-12-28 20:14
Firma mało poważna, bardzo niejasne zasady, brak określonych planów działań, perspektyw rozwoju itp. Umowy śmieciowe, stawki często zaniżone o jakieś 15%. Umowy tak skonstruowane, że te 15% nie wlicza się do emerytury.

Typowa korporacja i ćwoki na stanowiskach kierowniczych, pracowałam i wiem jak to wygląda od środka. Znajomi znajomych mają tam się dobrze...

Niepłatne nadgodziny to norma, zostawanie na weekendy też się zdarzało...

Ogólnie nie polecam bo praca jest mało rozwojowa. Część kadry kierowniczej to mało wykwalifikowane osoby bez doświadczenia w tym co robią.
Często sukcesy zespołów przypisują sobie itp.
Lolek 2015-12-29 08:29
Widzę samych króliczków, co się nie sprawdzili, zachciało się kokosów a tu w COI trzeba pracować, tak panowie pracujemy jak w korporacji zapier.... jest, co z tego , że są znajomi, znajomi są wszędzie i w korporacjach, jak się zajmujesz plotkami to masz co masz czyli nic. Jak jesteś dobry i chce ci się pracować to i zarobisz i zapłacą ci za nadgodziny. Malkontentów jest pełno. 6 miesięcy to dawali ci abyś się wdrożył i przynosił wymierne efekty firmie. Prawda jest taka , nie da się siedzieć na tyłku i przytulać pieniądze, to nie administracja, że jak się przyjmiesz raz to już masz posadę do emerytury nie ma tak :( Pracujesz , jesteś dobry to cie doceniają , nie to nie przedłużają umowy, proste zasady. Tak , prawda "Wszelkiej maści obiboki i kombinatorzy błyskawicznie wylatują na bruk. " a potem dziamgają jak to im źle. Podsumowując, chcesz się uczyć, starasz się i widać efekty to i ciebie doceniają. Mówię o technicznych stanowiskach, administracja hm jak to administracja ;) nie wnikam to inny grajdołek tam obowiązują inne zasady jak wszędzie. W IT jest ok i nawet w Heldesku kierownik jest spoko. CO do mnie , pracyję teraz dla duzej korporacji, w coi tez popracowałem, różnica jest teraz taka, że jak dam d... to mnie wywalą szybciej niż z COI. Ja byłem zawsze inny nie interesowały mnie układy - rób swoje takie motto na resztę miej wywalone. Jak ktoś chce niech próbuje i sam oceni a warto. Duże, trudne projekty co prywatne firmy wywaliły się na nich , dlatego są trudne. Kiepski analityk potrzebował prowadzenia za rączkę no cóż , nie był smodzielny nie radził sobie to podziękowali mu. Czy sukcesy przyisują sobie, nie sądzę, doceniają zespoły które są dobre. Zawsze jest lider prawo jungle :)
Zresztą, Dyrektor COI dostał nagrodę CIO roku 2015 , więć model zarządzania i efekty zauważył biznes coś to oznacza moi drodzy. Podsumowująć jak chcesz pracować jak w adminitracji to nie w COI, idź do biznesu zobaczysz jak jest :) Powodzenia życzę nowym COI-owcom . Pozdrawiam NIKODEMA :)
2
BylyCOIowiec 2016-01-14 22:10
No to widzę znowu ktoś znalazł sobie lepszą prackę i szukają jelenia, który będzie zasuwał na nierobów za najmniej jak się da. I tak trzeba, i tak powinno być. Dzięki temu optymalizuje się koszty. A CEPIK, eDok, PESEL, REGON i inne śmieszne systemy będą ośmieszane w mediach po całości. Chcecie się w to pakować? Proszę bardzo. A wielebny pan kierownik z Łodzi może znajdzie minutę na spotkanie z wami,
4
ZorientowanyWtemacie 2016-01-26 21:33
Dziś odwołali Bończe, a jego przydu...asy poskładały wypowiedzenia (usunięte przez administratora) l Nadal chcecie tu pracować?
Fagot 2016-10-06 15:40
Jak wygląda praca na Helpdesku? Warto zacząć tam swoją "karierę"? Jakiego wynagrodzenia mogę się spodziewać?
1
pok 2016-10-06 15:54
Tak no nie od dziś wiadomo ze jest dużo powodów do zwolnienia nie ma sensu tak chyba tego uogolniac prawda? No i każdy może też mieć jakieś swoje osobiste powody no i nie musi się przecież rym dzielić
zwolniony 2016-12-29 12:46
Teraz zwolnili 180 osób bo nowa dyrekcja musi mieć swoje zaufane osoby....... kpina
6
YYY 2016-12-29 12:52
Skoro tak źle to może lepiej że zwolnili, dadzą odprawy. Jak dyrekcja chce osiągać wyniki musi mieć dobrych ludzi. Malkontenci maja wolne.
1
Marcin 2017-04-23 16:49
Bończa dostał nagrodę a przydupasów nie miał bo większość dyrektorów była w COI dużo wcześniej. Teraz jest banda lizotyłków którą obchodzą tylko wykresiki. Praca leży, systemy coraz bardziej zaniedbane, odeszła masa fachowców a chętnych na ich miejsca brak. Pracowników dyrektorstwo traktuje jak bydło i zwala na osoby kompletnie zielone w temacie trudną pracę bo nie ma komu tego zrobić. Dobra zmiana doprowadziła COI do upadku, zresztą nie tylko COI
5
KKK 2017-04-27 12:29
O całym COI: Dziadostwo i tyle. Prywatny folwark Nowakowej w Katowicach, praca w ciągłych nadgodzinach, jeszcze nie mobbing ale nie wiele brakuje, nękanie pracowników już na najwyższym poziomie. Ciekawe, czy znajdą jakiegoś kozła ofiarnego wśród dyrektorów , do wywalenia za naruszanie praw pracowniczych.
6
kkopp 2017-05-05 20:06
Cóż, ogólnie nie polecam.
3
była_pracownica 2017-05-16 13:26
Nie tylko Katowice, ale inne oddziały również, jeden zlikwidowała (drugi zlikwiduje za chwilę) na którym zbudowano fundament całego COI, sumienny, uczciwy i nie mający sobie nic do zarzucenia. Kłamała w żywe oczy do końca i pracowników i dyrekcję (dyrekcja nie znała zupełnie tematu), wypowiedzenia przekazano za zamkniętymi drzwiami,, wszystko cichaczem było ukartowane, argument? droga lokalizacja - kpina, jakby to zespół wybierał siedzibę, ciekawe skąd wzięły się pieniądze, by inni pracownicy COI przenieśli się na ich miejsce. No cóż mam nadzieję, ze spotka ją to samo, najlepiej tuż przed emerytalną ochroną ;) p.s okropna fałszywa kobieta! tacy ludzie tam pracują, Dyrekcja nie liczy się z nikim! tylko kasa kasa kasa! miłą atmosferę tworzą szaraczki tacy jak my, pracusie którzy nie wychylają się eehh.. tyle na temat!
2
Steve Jobs 2017-06-30 10:13
Praca w COI przypomina zmaganie się z zatwardzeniem niby z pozoru prosta rzecz ale wymaga wiele wysiłku, a na końcu efekt mizerny.
Proces projektowy jest jasny i zgodny ze świadczeniem usług wytwarzania oprogramowania, przebiega następująco:
1.Euforia:
2.Panika
3.Szukanie Winnych
4.Karanie niewinnych
5.Nagradzanie niezaangażowanych
Ostatnie czasy pracy przypominają scenariusz filmu "Ucieczka z Alcatraz", kończy się depresją.
Lidia 2017-07-19 15:46
@kkopp Czy możesz rozbudować swoją wypowiedź? Dlaczego nie polecasz innym tej firmy? Twoja opinie pomoże innym użytkownikom forum. @Steve Jobs Widzę, że pracujesz lub pracowałeś w Centralnym Ośrodku Informatyki. Jak układała się Twoja współpraca z tą firmą? Jak oceniłbyś atmosferę w COI?
2
Obecny_pracownik 2017-08-10 22:38
Jestem z Katowic gdzie udostępniamy dane z baz cepik. Trochę dziwią mnie negatywy powyżej bo pracy wprawdzie jest ooogrom natomiast nie jest trudna a nawet ciekawa jeśli kręcą kogoś samochody i różne ciekawe problemy z nimi związane. Nadgodziny są ale sprawdziliśmy z kodeksem pracy i jest ok i są płatne w terminie. Jak dla mnie, osoby bez wcześniejszego żadnego doświadczenia oprócz fizycznej pracy, pensja okazała się zaskakująco wysoka. W innych miejscach pracy np w banku w Kato proponowano 2500 brutto. Jedyne na co można narzekać to atmosfera, która tworzą sami pracownicy, zależy do ktorego pokoju trafisz. Czasami jest problem z wzięciem urlopu ale idzie się dogadać. Jak masz nastawienie że do pracy idziesz pracować to jest to dla ciebie.
9
Kartuza 2017-08-23 14:58
Zostałam zaproszona na rozmowę, możesz polecić na co zwrócić uwagę żeby pracę dostać i przekonać się na własnej skórze jak jest naprawdę? :)
Lidia 2017-09-07 14:17
Czy na forum są pracownicy Centralnego Ośrodka Informatyki, którzy odpowiedzieliby użytkownikowi @Kartuza na jego pytanie odnośnie rekrutacji? Myślę, że temat zaciekawi więcej niż jednego użytkownika, ponieważ jest sporo ofert pracy: https://www.coi.gov.pl/oferty-pracy.html.
gość 2017-09-14 13:39
Po wyborach zmieniła się władza w Polsce i zmieniła się także władza w COI.
Cała kadra kierownicza została wymieniona.
Przyszedł dyrektor całego coi z konkursu, zrezygnował, bo nie miał prawa do decyzji i był tylko marionetką w rękach ministerstwa. Na jego miejsce wskoczyła zastępczyni, koleżanka pani minister ;). Na miejsce dyrektorów niżej, wskoczyli koledzy pani dyrektor ;), dyrektorzy, wybrali sobie nowych kierowników i to nie z ludzi którzy pracowali i znali tą firmę. Byłoby jeszcze spoko, gdyby Ci ludzie znali się na swojej robocie, niestety nie znają, bo większość z nich nigdy nie pracowała na innym stanowisku niż zarządzanie. Potrafią jedynie poganiać. i gadać korpo gadkę.
Przykładami niekompetencji są np stwierdzenia dyrektora, że nie ma systemu, z którym nie dała sobie by rady baza danych oracle, chyba facebooka nie widział ;)
Inny dyrektor, były wojskowy, czeka aż ludzie do niego przyjdą i powiedzą co trzeba zrobić a on podpisze to swoim nazwiskiem ;)
Kierownik dostał ksywę "śliski" od swoich podwładnych, bo się ze wszystkiego wyślizga, a słowo jest warte tyle co zeszłoroczny śnieg ;)
Firma zanotowała straty za rok 2016, więc pani dyrektor oskarżyła poprzedniego dyrektora o niegospodarność. Gość był tylko w styczniu dyrektorem, więc by musiałbyć naprawdę głupi, żeby robić wałki. Za to realizacja projektów, bez uzgodnienia finansowania, aby się przypodobać ministerstwu, czyli robienie za friko, na pewno nie miały związku z tym, że zanotowaliśmy stratę
Była krytyka, ale też są pozytywy, bardzo dużo jest ludzi(niekierowników), z którymi się świetnie pracuje. Tacy normalni ludzie, chętni zrobić coś porządnego, którym można powiedzieć, że coś da się zrobić inaczej/lepiej i zamiast się oburzać, po prostu z tobą dyskutują. Zwykle takich osób jest mało/połowa w firmie w COI jest bardzo duża liczba.

I mam nadzieję, że kierownikom i dyrektorom będzie tak dobrze, tak będą tam zarabiać, że nigdy ta gówniana bańka się nie rozleci i nigdy nie spotkam już żadnego z nich :D, albo jeszcze lepiej, jak ich wszystkich do pierdla wsadzą.


gość 2017-09-14 13:40
dziwne pytanie, na co zwrócić uwagę, aby się dostać, rozwiń pytanie, może ktoś odpowie. Jeszcze przydałoby się jakbyś napisała na jakie stanowisko chcesz aplikować.
Lidia 2017-09-22 11:17
@gość właściwie nie do mnie powinieneś kierować swoją wypowiedź a do @Kartuza, bo to on pyta. Pewnie chodzi o to jak się przygotować do rozmowy kwalifikacyjnej. Co byście doradzili osobom po własnych doświadczeniach?
Pek 2017-10-15 12:12
A te nadgodziny będą już cały czas? czy po jakimś czasie wrócimy do 8 godzinnego etatu?
Pek 2017-10-15 12:15
miałem na myśli 8 godzinnego dnia pracy
Zostaw swoją opinię o Centralny Ośrodek Informatyki - Łódź
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Centralny Ośrodek Informatyki