brak logo

Philips

Piła

Opinie o Philips

madzia 2009-03-07 09:20:34
zero porozumienia zwiazkow z pracownikami, zwiazki sa przekupione przez firme a powinny pomagac pracownikom
andrew 2009-04-29 13:38:50
potrzebuje info o dziale logistyki w Philips.
Jakie panuja warunki pracy jaki klimat panuje miedzy ludzmi.?
Czy warto starać sie o prace w tym dziale?
Ile sie tam zarabia?
anonim 2009-05-12 22:50:25
Philips Lighting Poland S.A. w Pile solidna, profesjonalna, rozwojowa, wyczerpująca.
Możliwość rozwoju i szkoleń oceniam jako poprawny. Wykazanie się zbyt dużymi umiejętnościami zamykało możliwość kariery.
Atmosfera i ludzie tam pracujący są życzliwi.
Najbardziej podobało mi się w Philips Lighting Poland S.A. w Pile: rodzinna atmosfera pracy, życzliwość ludzi
Najbardziej nie podobało mi się w Philips Lighting Poland S.A. w Pile: układowość i czasami dziwne metody zarządzania.
4
anonim 2009-05-13 11:59:14
Słowa kojarzące się z Philips Lighting Poland S.A. w Pile (np:.solidna, profesjonalna, rozwojowa):
Możliwość rozwoju i szkoleń oceniam jako zadowalający .
2
anonim 2009-06-03 07:56:00
No coż moja opinia jest raczej negatywna, żebracze zarobki niewspółmierne z wykonywaną pracą (Oczywiscie mowa tu o pracownikach produkcyjnych tzw.roboli), rodzinne kliki nie tykalskich.
2
rOBAL 2012-11-01 00:55:59
Od 10 lat pracuje w tej j firmie. Jestem pracownikiem fizycznym. Mobing to podstawa zarządzania. Układowość powiązania rodzinne ,brak możliwości awansu. Pracuje tutaj bo w okolicy nie ma innej pracy. Holandia nie wie o wielu przekrętach jakie się tutaj odbywają. Zastanawiam się nad wyjazdem z tego kraju. Nie wiem ile jeszcze wytrzymam psychicznie czuje się jak niewolnik.
2
anonim 2013-05-28 20:26:56
Jestem w trakcie szukania pracy i jak mi się zdaje dobrze jest zacząć od dużych firm, a Philips bez wątpienia taką jest :) Czy może ktoś napisać jak teraz wygląda sytuacja w firmie i czy warto do niej aplikować? Tylko prosze o konkretne opinie...jeżeli warto to dlaczego, jeżeli nie to też dlaczego ;)
1
Nemo 2014-02-18 20:00:34
Pracowałem w PLP w Pile ponad 10 lat. Ogólnie mogę powiedzieć że wśród ludzi na "dole" znalazłem wielu świetnych gości ale im "wyżej" tym natykamy się na coraz gorsze indywidua (oczywiście są wyjątki). Zastanawia mnie mechanizm tej selekcji negatywnej. Wydaje mi się że Holendrzy przymykają oko na pewne sytuacje (np. wbrew oficjalnej polityce Philipsa my Polacy nie jesteśmy wcale traktowani tak samo jak pracownicy tej firmy na Zachodzie - wiem to po sobie, dlatego zostałem zwolniony) bo interesuje ich tylko zysk. Mechanizm jest prosty i znany z historii kolonializmu (a Holendrzy to przecież naród kolonialny): dać paru tubylcom więcej kasy i władzę to już oni będą trzymać za twarz swoich harujących za grosze rodaków. I to się w pilskim Philipsie sprawdza. Kadra kierownicza rozdaje sobie po cichu premie i gratyfikacje a dla ludzi na dole są długopisy, koszulki albo "pozapłacowe formy docenienia pracownika" hahaha! Są tu pewne układy i ludzie "nie do ruszenia". Mógłbym jeszcze dużo pisać; dla młodych ludzi mam jedną radę - po zdobyciu doświadczenia zawodowego, jeżeli chcecie zostać naprawdę docenieni to szukajcie innej firmy; w PLP trudno się będzie Wam przebić.
4
almighty 2014-02-20 14:29:15
Trzeba pamietac, że Philips Lighting to światowa marka, korporacja i wiedzieć na co się piszecie idąc do nich do pracy.
Nowy 2014-05-19 21:42:25
Jakie są zarobki...
1
Philips Lighting Poland S.A. w Pile 2014-08-21 18:34:39
Bardzo doceniam rodzinną atmosferę filipsa.(usunięte przez administratora) Na prawde uwierzcie mi tylko dlatego to mnie yu trzyma.
Edward 2014-08-30 21:14:41
Philips Lighting Poland to bardzo znana firma, światowa marka jak ktos to wcześniej ujął, ale niektóre komentarze zupełnie nie pasuja do zdania, jakie sobie o nich wyrobiłem. Owszem sa róznice przy pracy dla małej firmy, a dla wielkiej korporacji jaka jest philips, ale pewne rzeczy sa raczej niedopuszczalne.
norbi 2014-12-05 15:05:06
Ludzie! Jak najdalej stąd!
1
gruby 2014-12-31 15:15:58
dlaczego norbi mówisz że jak najdalej co? bo ja tu liczyłem na jakieś konkretne i rzeczowe informacje i bardzo mi przykro że to powiem ale to co napisałeś nie powiedziało mi prawie niczego, a bardzo mi zalezy żeby poznać warunki pracy w Philips Lighting Poland, ile płacą i czy atmosfera jest daleka od wyścigu szczurów?
konstruktywna konstruktorka 2015-02-04 16:09:16
ja również na forum spodziewała się bardziej konstruktywnych i wyczerpujących wypowiedzi na niektóre tematy. teź chcę zatrudnić się w Philips natomiast ktoś z was wcześniej tutaj na forum wspomniał że atmosfera w tej firmie jest bardzo rodzinna - a dokładnie na czym polega ta rodzinność? ktoś rozwinie temat?
jowes 2015-02-24 23:54:51
Jak wygląda program szkoleń i rozwoju pracowników w firmie..i jakie możliwości rozwoju zawodowego oferuje firma swoim pracownikom..wazne kwestie dotyczace pracy i jak z pakietem świadczeń socjalnych dla pracowników w tej firmie czy sa oferowane czy nie ma czy ktos doswiadczony podpowie dziekuje za odpowiedzi
hmmm 2015-03-11 11:27:36
Pracowałam w obu philpisach. Ogólnie w porządku. Ale electronics ... Brak słów czy tam nikt nie widzi jak te Babsztyle traktują nowicjuszy??? Strach się bac
1
pi 2015-04-28 01:47:16
@hmmm, to znaczy jak są traktowani nowicjusze, bo mnie zainteresowała oferta praktyk w Philipsie, ale po przeczytaniu Twojego komentarza zaczynam się trochę obawiać.
aha 2015-05-05 12:12:47
Sprawa jest banalnie prosta ,ostateczna desperacja i brak pracy w okolicach nie daje nam innego wyboru niestety jak praca w PLP ,nie masz pracy ,tu Cię przyjmą ale nie oczekuj że rozwiniesz karierę ,od paru lat płace stoją w miejscu i nie zanosi się na lepiej ,ale lepsze to niż nic ,bez pracy nie ma życia.Na dzisiejszy dzień wygląda to tak że dla pracowników spółkowych nagle się znalazły umowy o prace które oferuje PLP ,powód ? brak ludzi ,niskie płace a praca naprawdę ciężka ,na jakimkolwiek stanowisku,ludzie po prostu uciekają ,uciekli ,atmosfera ? hee zależy gdzie ,nie zawsze jest kolorowo ,wymagania wobec pracowników zawyżone ,oczekują cudów ,dyscyplina wysoka ,o pomyłkach nie ma nawet mowy ,jeden plus ,bezpieczeństwo i higiena pracy bardzo wysoka ,warunki pracy (no comment)na koniec dodam że pakiet socjalny w pełni mega sprawny co chyba jedyne co wyróżnia tą firme ,pracowałem i pracuję tu zawsze i wiem co piszę ,to moje doświadczenia,czy chcecie się przyjmować czy nie to już wasza decyzja ja tylko wyraziłem swoje uwagi i opinie ;)
1
pani iga 2015-07-15 11:39:32
@aha na brak ludzi raczej nie moga narzekać, póki co w siedzi widzę kilkadziesiąt nowych ofert pracy od nich, i to na naprawdę bardzo różne stanowiska. Natomiast wiadomo że w tak wielkiej korporacji światowej zawsze będzie spora rotacja. nie wiem na jakim stanowisku ty robiłeś ale ja się przymierzam do hr contact center advisor bo znam dobrze język niemiecki
okolice piły 2015-09-28 22:11:39
Też widziałem ogłoszenie do philipsa, ale skoro słyszałem złe opinie od kolegów to nawet nie traciłem czasu na wysłanie do nich CV, pomimo znajomości języka obcego.
1
Jamnik 2015-09-29 01:53:02
Ja cały czas mam mieszane uczucia, ponieważ z jednej strony opinie słabe, a z drugiej strony spora marka i w CV prezentuje się całkiem przyzwoicie. Nie szukam na siłę jakiegoś mocnego punktu, ale raczej nie chce mi się wierzyć, że każdy przychodzący do pracy jest niezadowolony i codziennie myśli o zmianie miejsca pracy .
ja3 2015-09-30 14:56:39
Zacząć pracę zawsze można. Jeśli w trakcie okaże się, że nie spełnia twoich oczekiwań to wystarczy złożyć wypowiedzenie.
romek 2015-10-29 16:32:13
wydaje mi sie, ze kolega wyżej ma racje, bo przecież zawsze masz okres wypowiedzenia tam podany, ale jednak nie przeszkadza to wcale w podjęciu pracy. Wiem, że u nich mozna duzo zarobić w dziale informatycznym i w dziale IT jako Senior Supply Planner na przykład czy jako Procurement FP&A Analyst no i kasa jest na czas.
blondi 2015-11-23 00:04:00
Nadzień dzisiejszy pracuję w Philipsie super atmosfera dobre zarobki nie żałuję że tam poszłam do pracy
1
kacper 2015-11-23 03:09:50
@blondi, dobrze że to piszesz, bo ja zastawiam się nad stanowiskiem inżyniera rozwoju. Kusi mnie dostęp do sklepu pracowniczego Philips, bo to fajna opcja. Ale też są premie i dodatki pracownicze. Tylko wykształcenie trzeba mieć wyższe techniczne i bardzo dobrze znać angielski i w mowie i w piśmie z tego co czytałem.
Doświadczony pracownik 2015-11-23 11:01:19
Macie szansę pójścia do pracy w innej firmie!!! to nie czekajcie... Pracuję w Philipsie ponad 15lat a zarabiam najniższą krajową to jest fakt jak doceniają pracownika z długim stażem i dużym zaangażowaniem...brak słów...
1
ja- staż 20lat 2015-11-23 11:07:27
jak wyciągniesz 1.200 to max...!!! a narobisz się jak za conajmniej 2.000 płace masakryczne najniższą krajowa... a na podwyżki nie licz...!!!
1
anonim 2015-11-23 11:12:11
bzdury piszesz człowieku !!!
były pracownik 2015-11-23 11:14:51
brawo robal...dokładnie tak jest...
1
sili 2015-11-25 06:18:14
wszystko wygląda jak wpis jednego autora . hmmm philips powinien oferować zarobki na odpowiedno wysokim poziomie
arek 2015-11-27 14:50:44
I na pewno takie zarobki oferują, bo wystarczy spojrzeć na treść ich ofert. Większość stanowisk, które oferują wygląda naprawdę korzystnie i warto wysłać do nich CV, np. na junior production plannera.
ghfd 2015-11-29 20:53:07
@kacper ja natomiast widziałem że firma Philips szuka także specjalsity do spraw zakupów, z tego co pamiętam to oferta dotyczy pracy w Pile..ciekawe jakie zarobki
Piotr 2016-01-12 13:35:36
Pracowałem kiedyś w Philipsie oraz w bardzo wielu innych firmach jako pracownik szeregowy.
Mogę powiedzieć, że praca w philipsie należała do jednych z najlepszych pod względem zależności przełożony - podwładny. To jedyny zakład, gdzie nie liczyły się układy, ale rzeczywiste umiejętności i chęci rozwoju konkretnego pracownika.
To typ pracodawcy, w którym pracowników się motywuje (ale nie zawsze miłym słowem)często presją do osobistego rozwoju. Panuje zasada - chcesz dobrze zarabiać i mieć stałe gwarantowane miejsce pracy to walcz o to codziennie.

Relacje z innymi pracownikami są takie jak samemu je sobie wypracujesz. Jeśli pozwolisz, by cię popychano, zagłuszano, to tak pozostanie i to obowiązuje na wszystkich szczeblach.

Philips to jedyny zakład, w którym nie dało się ukryć błędów kierownictwa i przerzucić je na pracowników szeregowych, co jest normą w polskich firmach.

Zarobki są adekwatne do stanowiska i regionu. Na początku uzyskasz stawkę niską, ale masz możliwość wpływać na jej wzrost. W polskich przedsiębiorstwach obowiązuje zasada posiadania "pleców" jak ich nie masz to twoje umiejętności nie mają znaczenia, a jak masz to możesz być głąbem a i tak będziesz ustawiony.

W philipsie musiałem sobie wywalczyć pozycję i zrobiłem to skutecznie. Na początku i owszem kobiety, czy jak to ktoś napisał babsztyle próbowały mnie uciszyć, ale jak pokazałem że nie jestem głąbem to mimo braku doświadczenia szybko stałem się samodzielnym operatorem maszyn. Nie bałem się popełnić błedu, choć za każdy obrywałem, ale dzięki temu sam się uczyłem i zdobyłem b.dobrę opinię.

Nie jest to zakład idealny, ale jak ktoś taki znajdzie, to proponuje się w nim zatrudnić i dziękować Bogu. Ja w porównaniu z innymi miejscami pracy wysoko sobie ceniłem pracę w philipsie.
holy 2016-01-12 23:30:16
mój znajomy pracuje w tej chwili w philipsie i również sobie chwali. polecał mi ostatnio oferte pracy na stanowisko inżyniera systemów. Najgorsze jest to , że spore mają wymagania co do wiedzy teoretycznej przyszłego pracownika
herbata 2016-02-11 20:32:27
Wiecie jak wygląda rozmowa rekrutacyjna na planistę ds. transportu? Oczekują wyższego wykształcenia, ale zapewniają nawet pakiet relokacyjny, szkoda, że nie określili stawki.
tomek 2016-02-17 22:42:31
herbata, ja niestety nei wiem, nawet nie widziałem takiego ogloszenia. Sam mam zamiar aplikowac jako order manager. ogłoszenie po angielsku, to wymagaja go płynnego, inne wymagania to np. bardzo dobra znajomość excela.
mado 2016-02-23 13:34:21
znajomość pakietu office wiadomo, że w takiej pracy jest bardzo istotna, to podstawowe narzędzie pracy. fajnie, że jednak doszkalają nowych pracowników tym samym zapewniając sobie lepsze funkcjonowanie firmy.
tewin 2016-03-06 13:25:40
Zależy na jakim stanowisku się zatrudniasz, bo jeśli są to stanowiska biurowe to jednak musisz mieć opanowane te narzędzie do perfekcji @mado. WORD, PP, EXCEL to podstawa.
oli 2016-03-12 15:42:47
@Tewin - dokładnie. Widziałem ogłoszenie o pracę na staż w Warszawie w ich w dziale marketingu (Marketing Trainee CEE) i głównie kładzie się nacisk na znajomość języka angielskiego i bycie przedsiębiorczym. Staż jest do tego płatny, co pokazuje ich fajne podejście do pracownika.
Ciekawy~ 2016-03-29 14:47:47
Witam, myślę o zatrudnieniu się w PLP, pracowałem przez prawie 10 lat na zachodzie , ale chcę w końcu wrócić do kraju. Liczę, że zarobki będę miał niższe niż w Anglii, ale pytanie ile szeregowy pracownik może zarobić? Jak wygląda pakiet socjalny? Woda jest zapewniana pracownikom w butlach czy z sieci za pomocą filtrów? Jak wygląda sprawa z urlopem? Dzięki za odpowiedź.
1
son 2016-04-11 16:48:38
znajomość angielskiego nie jest niczym dziwnym, a wypłata w terminie jest? Dzięki
mili 2016-05-15 20:56:43
język to tutaj podstawa, jest nawet oferta na stanowisko Purchase to Pay Specialist with English and Russian
anonim 2016-05-27 16:00:48
Chcę pójść do Phillips na praktyki letnie. Czy ktoś potrafiłby powiedzieć mniej więcej jakiej wysokości wynagrodzenie warto podać na rozmowie kwalifikacyjnej?
2
gość 2016-06-24 20:51:10
ten zakład to porażka po wielu latach pracy przekazali magazyny pod firmę ceva i pracownicy zostali na lodzie nikogo nic nie interesuje a my z umowami stałymi zostajemy w ciągu 7 dni bez pracy bez prawa do zasiłku i bez odprawy chyba że przyjmiemy warunki tej firmy w której nikt nie chce pracować a ogłoszenia o pracę wiszą na każdym płocie. Poinformowali nas że nie muszą się nas o nic pytać i jak głęboko nas mają ,zarówno ceva jak i philips .i co nam po umowie na stałe i sumiennej pracy bez L-4 przez 20 i 30 lat .A najbardziej tragiczne jest to że osoby które kiedyś zwolniono z philipsa/ chyba nie były dobrymi pracownikami/ są teraz kierownictwem firmy ceva i tłumaczy się nam że ta firma ma większe doświadczenie niż philips . i jak to zwykle mówi się jak nie wiadomo o co chodzi to na pewno o kasę szkoda tylko że nie pracowniczą
1
hm? 2016-07-06 21:28:44
Szukają teraz pracowników np. speakerów arabskich ale przez philipsa a nie przez inną firmę jak to rozumieć @gość?
Zwykły szarak 2016-07-10 10:09:28
Pracowałem tam 2-krotnie w trakcie przerw wakacyjnych od studiów.

1.) Pierwszy raz na Celnej w Electronicsie na maszynie nabijającej kondesatory itd. na płytki drukowane (sterowniki do lamp). Linii tam jest razem z 8, na zmianie dobre 150-200 osób.

- Norma do wyrobienia, pod sufitem zawieszone wyświetlacze z zadowoloną minką ": )" lub też niezadowoloną ":(". Była zadowolona jeśli pracownicy wyrobili normę. Trochę to śmieszne dla mnie, takie poganianie ludzi i traktowanie ich jak robociki.

- Umowy tygodniowe, minimalna krajowa i ani grosza więcej. Jako, że można było pracować max rok na umowach "śmieciowych" zwalniano pracownika na miesiąc i zatrudniano ponownie. Słyszałem o przypadkach, że niektórych byli tak robieni w konia przez 5+ lat. Ludzie ogólnie pomocni, często pracujący rodzinami. Niektórzy już na umowach przez philipsa różnica taka, że na umowie pewniejsze zatrudnienie, pod względem pensji dalej minimalna, nawet po 10+ latach pracy.

- 1 przerwa, 15 minutowa, dojść do stołówki i powrót na miejsce pracy z dalszego końca hali zajmowało 5 minut tego czasu, więc trzeba było szybko jeść.

- Raz przyszedł facet i się spytał dlaczego nie są sprawdzane komponenty. Był kimś tam trochę wyżej. Powiedział również, że pytał się innej kobiety, a ona mu odpowiedziała, że tak wyszło. Stwierdził, że gdyby był jej przełożonym to by ją zwolnił bo na jej miejsce kilka osób za drzwiami czeka, które bardziej szanowałyby swoją pracę. Jakie to polskie.....

2.) Magazyn gdzie firma CEVA operuje. Tam pracowałem w 2014 roku przez 3 miesiące. Umowy tygodniowe, możliwość zatrudnienia jeśli się pracuje solidnie. Znajomy dostał normalną umowę przez ceve po 1.5 roku pracy. Po zimie są okresy przestojów, inny znajomy miał sytuację, że szukali kozła ofiarnego, a że ułożył za mało palet to znaleźli pretekst i go za to wywalili. A pracował tam rok i to solidnie.

- Wielu ludzi nie wiadomo po co przychodziło już na godzinę przed rozpoczęciem pracy i wypisywało sobie wózki widłowe, więc jak się przychodziło na 10 minut przez rozpoczęciem zmiany to wózków czasami brakowało i nie było czym jeździć.

- Była taka sytuacja, że nie mogli znaleźć ludzi do pracy w okresie letnim to podwyższyli stawkę z 9,80zl/h brutto na 11zlh pracownikow agencji tymczasowej (kazdy jest tak zatrudniany na początku). Pracownicy na normalnych umowach z cevy/philipsa, często po 10+ latach pracy mieli dalej pensję MINIMALNĄ 10zl/h brutto~, więc poszli z zażaleniem, że nowo przyjęci mają więcej od nich. No i oczywiście obniżyłi stawkę z powrotem na 9,80~ dla pracowników tymczasowych.

- Co półroczne zebrania, chwalenie się jako ładnie wszystko poszło w tym półroczu, a ludzie dalej biedę klepią, o jakichkolwiek podwyżkach radzę zapomnieć.

- Ludzie nie mający godności. Przyjmują tam każdego. Jeden potrafił drugiego podpieprzyć o to, że siedział na wózku 10 minut bo ten pierwszy musiał w tym czasie pracować. A najlepsi są ci, myjący liderom kubki, przynoszący im jajka itd. wazeliniarstwo, parodia : P


PODSUMOWANIE (Z perpektywy zwykłego szaraka w tym zakładzie)

Zakład żerujący na trudnej sytuacji w regionie. Płacą najmniej jak się da, korzystając z tego, że ludzie musząc utrzymać rodzine nawet jakby 1000zł miesięcznie im płacono i tak przyjdą. W Pile z pracą nigdy nie było rewelacji, a jakiejkolwiek większej konkurencji brak, więc Philips dyktuje warunki. Z drugiej strony gdyby nie ten zakład to w Pile bezrobocie by wzrosło o dobre 5% jak nie więcej.

Nie wiem jak jest na stanowiskach wyższego szczebla. Mechanicy/elektronicy w electronicsie mieli po 2000~zł na rękę już kilka lat temu, więc inżynierzy, ludzie od procesu mogą mieć już dość dobre warunki.

Mam nadzieję, że moja opinia będzie mocna : )
tomek 2016-07-12 09:58:22
no teraz do nich jest potrzebny Information System Analyst - Salesforce platfrom i wydaje mi się, że dobre mają tam technologie w ogóle i dlatego mam nadzieje, ze często biorą absolwentów.
Zostaw swoją opinię o Philips - Piła
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Philips