brak logo

Fenix Group

Warszawa

Opinie o Fenix Group

Omar 2017-09-19 22:13
Czy to Prezes rzucił robotę ?
dobra ściema 2017-09-20 15:47
expat expat expat!!! jakoś nie przypominam sobie takiego pracownika, tak szczęśliwego z roboty i podnieconego architekturą, więc niezła to ściema.

Rzeczywiście, bardzo dużo jest robione dla miasta, z tym trzeba się zgodzić.

Mam tylko jedno kwitujące pytanie, czy możesz mi znaleźć kamieniczkę na wolnym rynku wartą 100 milinów za jakieś 5 do 10 milionów?

Jeśli nie możesz to przemyśl co piszesz o reprywatyzacji i wojnie PO-PIS.

Myślenie nie boli choć czasami sprawia trudności
expat 2017-09-20 20:35
A co kolega taki nerwowy? Rozmawiajmy/Piszmy normalnie. To nie parlament:)

W Fenixie pracowałem dawno temu, może się minęliśmy. Jak widać po tym forum rotacja jest spora:)

Twojego kwitującego pytania nie rozumiem do końca - uważasz, że Poznańska 14 była warta w momencie zakupu aż 100 mln pln? Nie wiem czy osiągnęła by tę wartość po remoncie.... A jak pracujesz w Fenixie to wiesz ile pln/m2 i nerwów kosztuje taki remont. No chyba, że nie wiesz to się jutro spytaj Ewe., ona zna szczegóły.
Odpowiadając na Twoje pytanie - nie znam takiej kamienicy i nigdy nie widziałem.

Wiesz ile razy Noakowskiego 16 była wystawiana na sprzedaż i jakie tłumy waliły żeby to kupić? Tego nikt nie chciał ruszać bo wszyscy z otwartą buzią patrzyli na Kabaty, Wilanów itd. Moda na kamienice przyszła niedawno, też po części dzięki Fenixowi. Miasto było uradowane, że mają problem niektórych budynków i roszczeniowych lokatorów z głowy.

Skoro pracujesz w F to zapewne wiesz jakie osobistości mieszkały w niektórych lokalach komunalnych. Z pewnością nie były to biedne myszy kościelne - niektóre z nich są mocno medialne. Płacili 5, 7, 8 pln/m2. Jaka jest stawka w śródmieściu w takim sobie mieszkaniu? 40, 50, 60 pln/m2?

Jaki chce zbudować sobie elektorat wśród lokatorów po chce wystartować w wyborach i mówi, że pomaga obywatelom (a innym szkodzi:)). Bardziej by im pomógł jakby musieli płacić normalny czynsz i przez to iść do pracy. (Oczywiście jak ktoś jest chory itd to inny temat). Teraz kamienica będzie niszczeć, a miasto nie kiwnie palcem żeby dokończyć remont bo zrobi na złość PIS. Kto na tym skorzysta?

A co Ty myślisz o tej reprywatyzacji? Zarzucasz mi że nie myślę (nie wiem czemu - każdy ma prawo do własnych poglądów), ale swojego zdania nie przedstawiłeś.

Ja uważam, że F to dobra firma. Jeśli uważasz inaczej to zmień pracę - będzie lepiej dla wszystkich.
10
Luigi 2017-09-21 09:09
Jeżeli firmie zależy aby remontować budynki to nic prostszego. Nie ma potrzeby kupować. Ludzie są najważniejsi a nie budynek. Dla niektórych był to DOM RODZINNY. Spędzili w nim dzieciństwo i najpiękniejsze chwilę swojego życia. To jest wartość największa. Nikogo nie interesuje że jakiś cwaniak z fenix chce się dorobić przemocą psychiczną pod pretekstem na krzywdzie ludzi.

Luigi 2017-09-21 09:13
Prezes firmy Fenix "nie jest z natury czlowiekiem".
1
Dobra ściema 2017-09-21 11:32
Pisałem o myśleniu nie po to aby kogoś obrazić, tylko zobaczyć szerszy aspekt reprywatyzacji. Zgadzam się, że Warszawa zyskuje na odmawianiu budynków , zgadzam się że stawki czynszu powinny być jednakowe lecz nie zgadzam się z traktowaniem ludzi jak ŚMIECI przy okazji znikania potężnej kasy.
Co do p. Jakiego i PiS, to zauważ, że tematy do zwiększania swoich notowań podsuneli im poprzednio rządzący PO.

A pomyśl jeszcze w taki sposób, skąd szły pieniądze na utrzymanie kamienic, remonty itd. Twoim zdaniem ż kogo kieszeni? I dalej jak sądzisz kto powinien być właścicielem tych nieruchomości?
Czy na pewno jednostki, które wielką kasę zbiły na reprywatyzacji?

Sądzę, że te nieruchomości powinny należeć do podatników, skarbu państwa.
1
Dobra ściema 2017-09-21 13:40
i jeszcze dwie sprawy
1 nie bardzo zrozumiałem "No chyba, że nie wiesz to się jutro spytaj Ewe., ona zna szczegóły."
2 jak wszystko jest tak super i temat znasz to pewnie wiesz gdzie były poniższe osoby i urzędy w czasie odnawiania kamienic?

HGW
PINB
KONSERWATOR

naprawdę uważasz, że wszystko jest ok?
expat 2017-09-21 19:19
Dzięki za odpowiedź!

Nie uważam, że było ok (nie znam nikogo kto tak uważa), ale nie uważam też że teraz robi się OK.
Zamiast prostować sprawę powoduje się jeszcze większe zawiłości i spory społeczne.

To co zrobiły władze (politycy to politycy, bez znaczenia z której partii) było tragiczne.
To miasto-urzędnicy powinno zadbać o lokatorów, znaleźć im lokale zastępcze a potem wystawiać kamienice na sprzedaż. To trochę tak jak przy zakupach Share-Deal i Asset-Deal. Miasto powinno operować tylko budynkami.
Ale zrobiono inaczej.
Nie można oczekiwać od prywatnej firmy, że będzie wypełniać obowiązki miasta, finansować mieszkania lokatorom i otaczać ich specjalną opieką. Od tego są fundacje i różne organizacje. Prywatny biznes kupuje w celu zrobienia zysku - to jest całkowicie normalne. Oczywiście musi robić to legalnie.

Jeśli firma popełnia jakiś błąd to trzeba to sprawdzić i ew ją ukarać. Ale nikt nie mówi, że czynsze są nielegalnie wysokie. Przytacza się tylko % bo w stosunki to startowych niskich czynszów % są duże (medialnie bardzo dobrze wygląda).
Nikt nie jest w stanie konkretnie powiedzieć gdzie zawinąć Fenix czy inny.
Miał sprawdzać czy urzędnik dobrze prowadzi księgi wieczyste? No chyba nie.

Zawiniło miasto po całości, bo nie sprawdziło tych pseudo spadkobierców oraz sprzedało budynek z lokatorami. Przy stwierdzeniu próby oszustwa prze pseudo-spadkobierców od razu sprawa i do kicia.
Inaczej mówiąc - po raz kolejny za błąd urzędnika płaci prywatny biznes/podatnik.

Moim zdaniem Jaki powinien orzec przyznanie lokatorom (byłym i obecnym) jakieś lokale, które miałyby być opłacone przez miasto, albo kogoś z urzędu kto popełnił błąd (bo miasto to przecież nasz kasa). Być może powinien za to zapłacić Fenix, jeśli np kogoś nękali (nikt tego nie udowodnił, nikogo nie przesłuchano, bo przecież Fenix to ludzie, a nikogo z pracowników w komisji nie było). Z początku bałem się, że i mnie wezwą.
To by zakończyło temat problemów lokatorów. Obecna decyzja nie rozwiązuje problemu tylko go potęguje, a przecież nie o to w tym chodziło.
Fenix w kropce, lokatorzy w kropce, miasto nie wie co ma robić (politycy z miasta zrobią wszystko na złość innej partii z parlamentu), sprawy sądowe na kilka lat.
Swoją decyzją Jaki niby pomaga lokatorom, ale tak na prawdę sobie, bo robi się wielkim bohaterem wśród szarych ludzi, a na tym polega droga do władzy. Społeczeństwo lubi patrzeć jak się komuś nie powodzi (a wcześniej się powodziło), a w tym przypadku tym kimś jest Fenix. Stąd w polityce tyle afer.
A to że PO podsunęło tematy PIS to jasne, to samo będzie po PIS z inną partią. Ale to nie znaczy że trzeba podejmować złe decyzje i potęgować problemy.
Ja nie szanuje ludzi którzy skłócają zamiast godzić, a ostatnio takich chyba coraz więcej.

Co do Twoich pytań
1. Koleżanka o imieniu którego w pełni nie podam w F zajmuje się "liczeniem" - wie ile kosztowały kamienice i ile kosztuje remont i ile stanowi wartość po remoncie.
2. Pytasz o odnawianie kamienic, ale nie wiem jak to ma się do reprywatyzacji. HGW to dla mnie nikt, PINB cholera wie, konserwator akurat z Fenixem za moich czasów mocno współpracował (raczej wielu rzeczy nie rozumiał).
3. "A pomyśl jeszcze w taki sposób, skąd szły pieniądze na utrzymanie kamienic, remonty itd. Twoim zdaniem ż kogo kieszeni?"
Za czyich czasów?
Za czasów miasta to z miasta - nasze podatki, ale patrząc na stan kamienicy z daty sprzedaży - zlitujmy się. Lokatorzy własnościowi głównie się dokładali (przy Poznańskiej mamy też własnościowych). Lokatorzy komunalni mieli oczywiście gdzieś - ważne że za pół darmo.
Za czasów mecenasów - tylko własnościowi, z tego co wiem.
Za czasów Fenixa - Fenix i własnościowi.
4. "I dalej jak sądzisz kto powinien być właścicielem tych nieruchomości?
Czy na pewno jednostki, które wielką kasę zbiły na reprywatyzacji?"
Czyli kto? Masz na myśli mecenasów? Oczywiście że nie oni!
Uważam, że jak miasto zdecydowało o sprzedaży budynków to powinno się do tego przygotować. Jak już sprzedało no to musztarda po obiedzie.
Moim zdaniem generalnie mieszkania socjalne powinny być w rękach miasta lub kogoś kto z góry ma na tym nie zarabiać. Inna kwestia to to czy wszyscy ci lokatorzy powinni mieć mieszkania socjalne....
5. Traktowanie ludzi jak śmieci. A jak Jaki potraktował urzędników z miasta podczas komisji? A jak został potraktowany Fenix przez Jakiego? A jak traktuje HGW komisję? Jak Jaki traktuje HGW? Jak urzędnik z miasta potraktował podatników oddając kamienicę byle komu? Zauważ ile jest złości wokół, nawet tego nie zauważamy.

PS. Fenix odkrywa właśnie kamienicę przy Okrzei na Pradze. Zobaczcie jaka ładna fasada. Pamiętam jaki lament był w internecie, że zniszczyli sowy. Bosh, ludzie
11
hOhO 2017-09-21 20:35
Dużo i nie na temat.

Widzę, że niniejszy post został przygotowany przez firmę doradczą zajmującą się ratowiniem wizerunku. Z tego co mi wiadomo niniejsza firma znajduje się w budynku przy Noakowskiego 16. Właściciel chodził do nich codziennie na korepetycje.

Szkoda pieniędzy Panie Fenix.

Ludzie są inteligentni, potrafią liczyć i są odporni jak ktoś wciska im tzw BULL SHIT !

Spychologia nie pomoże !

Fenix nie odmalowuje budynków. On spienięża wielomilionowe APARTAMENTY.

Taki "DEALER" !


Ola 2017-09-21 21:49
bardzo rzeczowy komentarz:) same tłuste konkrety:)

to jest forum pracowników F więc raczej wiadomo, że sprzedaje mieszkania i gdzie ma siedzibę:)
1
dobra ściema 2017-09-22 10:16
Piękne słowa, którym wiary nie daję, dlaczego:

1. ściągasz wszystko do walki politycznej, to taka propagandowa gadka i niestety zapominasz lub omijasz temat pewnych wartości i możliwości niewielkiej grupy, która do tych możliwości miała dostęp. A to już bardzo upraszcza temat.
2. napisałeś, że nie szanujesz ludzi którzy skłócają zamiast godzić. Nie wiem, czy przemyślałeś co napisane zostało. Czy wiesz ilu ludzi zostało skłóconych poprzez działania Fenix, ile rodzin ponosi tego konsekwencje do dzisiaj, czy wiesz ilu ludzi zmieniło się w samej firmie na przełomie ostatnich kilku lat?

Moim zdaniem co byś nie robił bądź pisał przekonany jestem, że w naszym kraju mieszkają ludzie bardzo inteligentni, że potrafią zadać sobie pytanie skąd bierze się różnica w cenie zakupu lub dostępności, że dla niektórych rzeczy nawet ie będą dostępnymi, nie mówiąc już o cenie.

Miło jest z Tobą wymieniać poglądy więc życzę ci miłego dnia

ps.
Noakowskiego 16 (zakup 10 milionów, odnowienie 30 milionów, sprzedaż lokali 100 milionów) jest obecnie dostęp do aktów więc ceny można sprawdzić i potwierdzić, jeśli byś miał wątpliwości

Przykro mi lecz ja i wielu moich znajomych popiera politykę i działania partii, którą reprezentuje p. Jaki.
Przekonany tez jestem, że ludzi zauważą kto naprawdę dba o interes ogółu a nie jednostki, że będzie my mieli wkrótce zmiany w prezydenturze Warszawy, i że będę mógł pogratulować objęcia tego stanowiska przez p. Jakiego.
Taki ktos 2017-09-22 10:59
To tak jakby ktoś wysadzil mnie z mojego samochodu, pojechał z nim na myjnie i uznał że teraz należy do niego bo go umyl. ABSURD!

Jedna z zasad rM to że nie ma rzeczy niemożliwych. Wszyscy biorą $.

Miasto = fenix
Janek 2017-09-23 10:19
A to, że za niego płaci i ma legalną umowę zakupu zanim wsiada, zmienia coś?:)
3
123 2017-09-25 15:13
To się wtedy nazywa "dziupla".
Kaśka 2017-09-29 12:56
Kompetencje to ostatnia rzecz jakiej się oczekuje w tej firmie :)
4
Sir 2017-09-30 13:15
Oj Kaśka, Kaśka :) Dobre !
Ann 2017-09-30 19:33
Macie świetne nieruchomości! Na pewno dużo sprzedajecie.

Gdzie można zaaplikować na pracę bądź przyjść?
Ekspert 2017-10-01 18:42
Zamierzchłe czasy.
1
dobra ściema 2017-10-02 11:28
wybacz, że chwile mnie nie było. postaram się ustosunkować do Twojej wiadomości

napisałeś:
"Nie uważam, że było ok (nie znam nikogo kto tak uważa), ale nie uważam też że teraz robi się OK.
Zamiast prostować sprawę powoduje się jeszcze większe zawiłości i spory społeczne."

moim zdaniem:
spory społeczne wywołują Ci, którym jest mocno nie na rękę aby tak nieludzkie traktowanie ludzi wychodziło na jaw i odzyskiwanie majątków, które powinny być w rękach nas podatników / skarbu państwa

napisałeś:
"To co zrobiły władze (politycy to politycy, bez znaczenia z której partii) było tragiczne.
To miasto-urzędnicy powinno zadbać o lokatorów, znaleźć im lokale zastępcze a potem wystawiać kamienice na sprzedaż. To trochę tak jak przy zakupach Share-Deal i Asset-Deal. Miasto powinno operować tylko budynkami.
Ale zrobiono inaczej.
Nie można oczekiwać od prywatnej firmy, że będzie wypełniać obowiązki miasta, finansować mieszkania lokatorom i otaczać ich specjalną opieką. Od tego są fundacje i różne organizacje. Prywatny biznes kupuje w celu zrobienia zysku - to jest całkowicie normalne. Oczywiście musi robić to legalnie."

moim zdaniem:
z powyższej wypowiedzi nasuwa mi się oto taki podsumowanie. Skoro miasto skrzywdziło ludzi, to mamy prawo nadal to czynić. Pytam więc kto umocował kogokolwiek do krzywdzenia drugiego człowieka? Moim zdaniem wiele zarzutów prokuratorskich powinno zostać przedstawionych .

napisałeś:
"Jeśli firma popełnia jakiś błąd to trzeba to sprawdzić i ew ją ukarać. Ale nikt nie mówi, że czynsze są nielegalnie wysokie. Przytacza się tylko % bo w stosunki to startowych niskich czynszów % są duże (medialnie bardzo dobrze wygląda).
Nikt nie jest w stanie konkretnie powiedzieć gdzie zawinąć Fenix czy inny.
Miał sprawdzać czy urzędnik dobrze prowadzi księgi wieczyste? No chyba nie."

moim zdaniem:
nikt nie potrafi powiedzieć gdzie zawinił powiadasz, a czy przesłuchano już zarząd Fenix? wiele rzeczy można by było się dowiedzieć po takim przesłuchaniu zarządu i wiernie wykonujących te przepiękne kamieniczne cuda. Jestem przekonany, że o działalności szeroka wiedza by została ujawniona. Można tez porozmawiać z tymi, którzy juz byli właścicielami mieszkań, za nim kamienice trafiły do Fenix. Gwarantuje, że aż tak pięknie nie jest.

napisałeś:
"Zawiniło miasto po całości, bo nie sprawdziło tych pseudo spadkobierców oraz sprzedało budynek z lokatorami. Przy stwierdzeniu próby oszustwa prze pseudo-spadkobierców od razu sprawa i do kicia.
Inaczej mówiąc - po raz kolejny za błąd urzędnika płaci prywatny biznes/podatnik."

moim zdaniem:
jakoś jestem w pełni przekonany, że decydując się na taką inwestycję i za pieniądze jakie były kupowane kamienice, jesteśmy w stanie oszacować wiarygodność źródła pochodzenia. W normalnej nomenklaturze dotyczącej zwykłaego Kowalskiego, nazywałoby się to PASERSTWEM

napisałeś:
"Moim zdaniem Jaki powinien orzec przyznanie lokatorom (byłym i obecnym) jakieś lokale, które miałyby być opłacone przez miasto, albo kogoś z urzędu kto popełnił błąd (bo miasto to przecież nasz kasa). Być może powinien za to zapłacić Fenix, jeśli np kogoś nękali (nikt tego nie udowodnił, nikogo nie przesłuchano, bo przecież Fenix to ludzie, a nikogo z pracowników w komisji nie było). Z początku bałem się, że i mnie wezwą."

moim zdaniem:
rola p. Jakiego nie jest przyznawanie lokali. Rolą p. Jakiego jest obnażenie incydentu, na którym jedni sie bogacą, a inni cierpią. Fenix kupuje kamienice z krzywda ludzka od ponad 10 lat, więc miał dużo czasu na przemyslenie swojej strategi. Pewnie mieszkań nie kupował, pewnie gonił tych ludzi i pewnie to zostanie wyjaśnione.

napisałeś:
"To by zakończyło temat problemów lokatorów. Obecna decyzja nie rozwiązuje problemu tylko go potęguje, a przecież nie o to w tym chodziło.
Fenix w kropce, lokatorzy w kropce, miasto nie wie co ma robić (politycy z miasta zrobią wszystko na złość innej partii z parlamentu), sprawy sądowe na kilka lat."

moim zdaniem:
wiem, najprościej byłoby nie rozdmuchiwać tego tematu. Ktoś powiedział NIECH BĘDZIE JAK JEST

napisałeś:
"Swoją decyzją Jaki niby pomaga lokatorom, ale tak na prawdę sobie, bo robi się wielkim bohaterem wśród szarych ludzi, a na tym polega droga do władzy. Społeczeństwo lubi patrzeć jak się komuś nie powodzi (a wcześniej się powodziło), a w tym przypadku tym kimś jest Fenix. Stąd w polityce tyle afer."

moim zdaniem:
społeczeństwo to też ja, i przyznam się że lubię patrzeć jak inni również maja osiągnięcia w życiu , pomaga mi to w zastanawianiu, w jaki sposób do tego dochodzą i jak sam mogę siebie rozwijać. Niestety
2
Olek 2017-10-02 17:20
Bardzo cieszę się,że znalazła się osoba jak P.Jaki który nie boi się nazwać tego co jest białe białym a czarne czarnym.
Kaśka 2017-10-02 21:37
Jak kupił, tak sprzedał Poznańską 16.
Kaśka 2017-10-02 21:55
Wróć ! 14.
strix 2017-10-03 18:32
Wybaczam Ci, boś naiwny jak Nąbercik.
Taki ktoś 2017-10-03 20:53
Zapewne jest bardzo wiele osób, które tak jak ja czytają wpisy na tym portalu, ale niewielu potrafi
głośno wyrazić swoje zdanie.

Dziękuję Ci, że w tak trafny sposób opisałeś to wynaturzenie.




3
expat 2017-10-04 22:48
Fajnie, że trafił się ktoś kto otwarcie pisze a nie tylko rzuca oskarżenia! Moje odpowiedzi poniżej.

1. Ja:
"Nie uważam, że było ok (nie znam nikogo kto tak uważa), ale nie uważam też że teraz robi się OK.
Zamiast prostować sprawę powoduje się jeszcze większe zawiłości i spory społeczne."

Ty:
spory społeczne wywołują Ci, którym jest mocno nie na rękę aby tak nieludzkie traktowanie ludzi wychodziło na jaw i odzyskiwanie majątków, które powinny być w rękach nas podatników / skarbu państwa

Ja:
Piszesz o nieludzkim traktowaniu oraz jakimś odzyskiwaniu majątków. Za nielegalne odzyskiwanie majątków mecenas siedzi a ja nadal czekam jak komisja powie gdzie miało miejsce nieludzkie traktowanie ludzi.

2. Ja:
"To co zrobiły władze (politycy to politycy, bez znaczenia z której partii) było tragiczne.
To miasto-urzędnicy powinno zadbać o lokatorów, znaleźć im lokale zastępcze a potem wystawiać kamienice na sprzedaż. To trochę tak jak przy zakupach Share-Deal i Asset-Deal. Miasto powinno operować tylko budynkami.
Ale zrobiono inaczej.
Nie można oczekiwać od prywatnej firmy, że będzie wypełniać obowiązki miasta, finansować mieszkania lokatorom i otaczać ich specjalną opieką. Od tego są fundacje i różne organizacje. Prywatny biznes kupuje w celu zrobienia zysku - to jest całkowicie normalne. Oczywiście musi robić to legalnie."

Ty:
z powyższej wypowiedzi nasuwa mi się oto taki podsumowanie. Skoro miasto skrzywdziło ludzi, to mamy prawo nadal to czynić. Pytam więc kto umocował kogokolwiek do krzywdzenia drugiego człowieka? Moim zdaniem wiele zarzutów prokuratorskich powinno zostać przedstawionych.

Ja:
Nie można tak robić! Ale nie można też karać jak się nie udowodniło winy. A to się właśnie dzieje.
Ja też zadam pytanie:) Kto umocował Pana J. do krzywdzenia Fenixa i innych za błędy urzędników?
Zarzuty prokuratorskie będą.

3. Ja:
"Jeśli firma popełnia jakiś błąd to trzeba to sprawdzić i ew ją ukarać. Ale nikt nie mówi, że czynsze są nielegalnie wysokie. Przytacza się tylko % bo w stosunki to startowych niskich czynszów % są duże (medialnie bardzo dobrze wygląda).
Nikt nie jest w stanie konkretnie powiedzieć gdzie zawinąć Fenix czy inny.
Miał sprawdzać czy urzędnik dobrze prowadzi księgi wieczyste? No chyba nie."

Ty:
nikt nie potrafi powiedzieć gdzie zawinił powiadasz, a czy przesłuchano już zarząd Fenix? wiele rzeczy można by było się dowiedzieć po takim przesłuchaniu zarządu i wiernie wykonujących te przepiękne kamieniczne cuda. Jestem przekonany, że o działalności szeroka wiedza by została ujawniona. Można tez porozmawiać z tymi, którzy juz byli właścicielami mieszkań, za nim kamienice trafiły do Fenix. Gwarantuje, że aż tak pięknie nie jest.

Ja:
Na Twoim miejscu nic bym nie gwarantował, bo dobrze wiemy, że oboje nie znamy pełnej prawdy.
Nie wiem czy wiesz, ale zarząd F nie został dopuszczony do przesłuchania. Ale śledź wiadomości w przyszłym tygodniu. Poprzedni właściciele mają gdzieś poczynania jakiejśtam komisji, w sumie się nie dziwie.

4. Ja:
"Zawiniło miasto po całości, bo nie sprawdziło tych pseudo spadkobierców oraz sprzedało budynek z lokatorami. Przy stwierdzeniu próby oszustwa prze pseudo-spadkobierców od razu sprawa i do kicia.
Inaczej mówiąc - po raz kolejny za błąd urzędnika płaci prywatny biznes/podatnik."

Ty:
jakoś jestem w pełni przekonany, że decydując się na taką inwestycję i za pieniądze jakie były kupowane kamienice, jesteśmy w stanie oszacować wiarygodność źródła pochodzenia. W normalnej nomenklaturze dotyczącej zwykłaego Kowalskiego, nazywałoby się to PASERSTWEM

Ja:
Znowu jesteś przekonany, nie będąc przecież kompletnie w temacie. Eh
Skoro zakładasz, że nie powinno się ufać Państwu Polskiemu podczas zakupu (KW z długą historią itd), to jak możemy ufać bytowi komisji weryfikacyjnej z politykiem w wieku zaledwie 31 lat?

5. Ja:
"Moim zdaniem Jaki powinien orzec przyznanie lokatorom (byłym i obecnym) jakieś lokale, które miałyby być opłacone przez miasto, albo kogoś z urzędu kto popełnił błąd (bo miasto to przecież nasz kasa). Być może powinien za to zapłacić Fenix, jeśli np kogoś nękali (nikt tego nie udowodnił, nikogo nie przesłuchano, bo przecież Fenix to ludzie, a nikogo z pracowników w komisji nie było). Z początku bałem się, że i mnie wezwą."

Ty:
rola p. Jakiego nie jest przyznawanie lokali. Rolą p. Jakiego jest obnażenie incydentu, na którym jedni sie bogacą, a inni cierpią. Fenix kupuje kamienice z krzywda ludzka od ponad 10 lat, więc miał dużo czasu na przemyslenie swojej strategi. Pewnie mieszkań nie kupował, pewnie gonił tych ludzi i pewnie to zostanie wyjaśnione.
6
Taki jeden 2017-10-05 08:21
Uderz się w serce expat - jeżeli je w ogóle masz.

Tak ufam politykowi Panu J. a wiesz dlaczego ? Bo jest człowiekiem honorowym a to nie jest uzależnione od wieku ale od charakteru.

Zapewne wiesz w jakim wieku są pracownicy fenixa, prezesik ? max 35 lat ? Tylko, że jest pewna różnica, bo są to przeważnie tzw spadochroniarze nastawieni wyłącznie na pieniądze i łatwo nimi manipulować.

Nie zdziwię się, jak im również zostaną przedstawione zarzuty karne, zwłaszcza tym którzy zajmują się remontami oraz tymi co sprzedają te buble wiedząc, że w większości te kamienice nie mają uregulowanego stanu prawnego. Jeżeli nie mają umowy o pracę to tym bardziej brał bym tyłek w troki.

Nie bez przyczyny większość osób uciekła z tej firmy.
Janek 2017-10-05 10:30
Chyba nie wiesz o czym piszesz. Nie wiesz ile lat ma prezes F, ale wyciągasz jakieś wnioski. Wszystko co piszesz opierasz na zawistnych domysłach:)
Ciekawe czy P J będzie miał honor wycofać swoje bezprawne oskarżenia po ogłoszeniu ostatniego wyroku. Mam wątpliwości.

Tutaj ciekawy materiał: https://www.tvn24.pl/czarno-na-bialym,42,m/czarno-na-bialym-majatek-odzyskany,778603.html

1. Lokatorka komunalna i ma kamienice? Straszna bieda widać:)
2. Czynszu nie podnoście ale 200 000 chętnie by przyjęła:)
1
nąbercik 2017-10-05 11:29
widzę, że cięzko w firmie bez nąbercika ;))) ciągle o nim się wspomina ;)))
Zainteresowany 2017-10-05 11:59
Nie znam to osobiście ale słyszałem same pozytywne opinie :)

Są widać osoby, które wolą mieć przyjaciół niż wrogów.

Za to chylę czoła.
dobra ściema 2017-10-05 11:59
trochę mało mam czasu ale skoro zostałem wywołany do tablicy, z przyjemnością podyskutujmy dalej.

napisałeś: 1
"Nie uważam, że było ok (nie znam nikogo kto tak uważa), ale nie uważam też że teraz robi się OK.
Zamiast prostować sprawę powoduje się jeszcze większe zawiłości i spory społeczne."

moim zdaniem: 1
spory społeczne wywołują Ci, którym jest mocno nie na rękę aby tak nieludzkie traktowanie ludzi wychodziło na jaw i odzyskiwanie majątków, które powinny być w rękach nas podatników / skarbu państwa

napisałeś: 2
Piszesz o nieludzkim traktowaniu oraz jakimś odzyskiwaniu majątków. Za nielegalne odzyskiwanie majątków mecenas siedzi a ja nadal czekam jak komisja powie gdzie miało miejsce nieludzkie traktowanie ludzi.

moim zdaniem: 2
pozwólmy komisji pracować, oglądałem kilka posiedzeń i sądzę, że mają trafne spostrzeżenia. Jeszcze trochę błądzą, trochę nie te osoby zapraszają, jeszcze musza nieco szerzej oczy otworzyć i myślę, że efekty same przyjdą. Na miejscu komisji odpuściłbym na razie HGW bo jej juą nie ma, tylko o tym jeszcze nie wie

napisałeś:
"To co zrobiły władze (politycy to politycy, bez znaczenia z której partii) było tragiczne.
To miasto-urzędnicy powinno zadbać o lokatorów, znaleźć im lokale zastępcze a potem wystawiać kamienice na sprzedaż. To trochę tak jak przy zakupach Share-Deal i Asset-Deal. Miasto powinno operować tylko budynkami.
Ale zrobiono inaczej.
Nie można oczekiwać od prywatnej firmy, że będzie wypełniać obowiązki miasta, finansować mieszkania lokatorom i otaczać ich specjalną opieką. Od tego są fundacje i różne organizacje. Prywatny biznes kupuje w celu zrobienia zysku - to jest całkowicie normalne. Oczywiście musi robić to legalnie."

moim zdaniem:
z powyższej wypowiedzi nasuwa mi się oto taki podsumowanie. Skoro miasto skrzywdziło ludzi, to mamy prawo nadal to czynić. Pytam więc kto umocował kogokolwiek do krzywdzenia drugiego człowieka? Moim zdaniem wiele zarzutów prokuratorskich powinno zostać przedstawionych.

napisałeś: 2
Nie można tak robić! Ale nie można też karać jak się nie udowodniło winy. A to się właśnie dzieje.
Ja też zadam pytanie:) Kto umocował Pana J. do krzywdzenia Fenixa i innych za błędy urzędników?
Zarzuty prokuratorskie będą.

moim zdaniem: 2
podzielam, nie wolno karać niewinnych. Nie spotkałem jednak nigdy winnego co powiedział, że jest winny. Pewnie orientujesz się jaki jest mechanizm poproszenia winnego o przyznanie do winy? Rozumiem, że byłoby prosto cedować winę jedynie na podrzędnego urzędnika, ale sądzę że każda strona tego zdarzenia była świadoma co robi i dla jakich korzyści.
Moim zdanie wspaniale, że każdy ma prawo udowodnić swoja niewinność i taką szansę dostał też Fenix, prawda?

napisałeś:
"Jeśli firma popełnia jakiś błąd to trzeba to sprawdzić i ew ją ukarać. Ale nikt nie mówi, że czynsze są nielegalnie wysokie. Przytacza się tylko % bo w stosunki to startowych niskich czynszów % są duże (medialnie bardzo dobrze wygląda).
Nikt nie jest w stanie konkretnie powiedzieć gdzie zawinąć Fenix czy inny.
Miał sprawdzać czy urzędnik dobrze prowadzi księgi wieczyste? No chyba nie."

moim zdaniem:
nikt nie potrafi powiedzieć gdzie zawinił powiadasz, a czy przesłuchano już zarząd Fenix? wiele rzeczy można by było się dowiedzieć po takim przesłuchaniu zarządu i wiernie wykonujących te przepiękne kamieniczne cuda. Jestem przekonany, że o działalności szeroka wiedza by została ujawniona. Można tez porozmawiać z tymi, którzy juz byli właścicielami mieszkań, za nim kamienice trafiły do Fenix. Gwarantuje, że aż tak pięknie nie jest.

napisałeś: 2
Na Twoim miejscu nic bym nie gwarantował, bo dobrze wiemy, że oboje nie znamy pełnej prawdy.
Nie wiem czy wiesz, ale zarząd F nie został dopuszczony do przesłuchania. Ale śledź wiadomości w przyszłym tygodniu. Poprzedni właściciele mają gdzieś poczynania jakiejśtam komisji, w sumie się nie dziwie.

moim zdaniem: 2
zaskakuje mnie podejście jakie przedstawiasz, jest ono jedynie stronnicze, reprezentujesz Fenix? wypowiadasz się o "jakiejś tam komisji" dlaczego? nie chcesz, czy nie dajesz jej szansy na wyjaśnienie spraw, bądź co bądź, dotyczących majątku Polski i spraw negatywnych zmian w życiu wielu ludzi.

napisałeś:
"Zawiniło miasto po całości, bo nie sprawdziło tych pseudo spadkobierców oraz sprzedało budynek z lokatorami. Przy stwierdzeniu próby oszustwa prze pseudo-spadkobierców od razu sprawa i do kicia.
Inaczej mówiąc - po raz kolejny za błąd urzędnika płaci prywatny biznes/podatnik."

moim zdaniem:
jakoś jestem w pełni przekonany, że decydując się na taką inwestycję i za pieniądze jakie były kupowa
Taki jeden 2017-10-05 15:06
Chyba Ty nie rozumiesz co jest napisane. Umiem czytać i pisać wiec wykorzystuje.
dobra ściema 2017-10-05 17:10
pozwoliłem sobie na obejrzenie materiału ze wskazanego linka.

krótkie moje odczucie

1. kamienica w centrum, trzy dziedzińce czy nawet cztery, okolo 6000m2 za 12 miliona, to jakieś 2 000zł za 1 metr kwadratowy. Chyba sam plac kosztować powinien więcej. Tak na logikę.
2. piękna wypowiedź prezesa Fenix, wszystko bez mrugnięcia okiem, choć chyba się zająknął przy odpowiedzi o nękanie lokatorów

ps. w łatwy sposób przyszła transakcja, której niestety skutki również w okresie zawierania nie były dokładnie poddane ocenie.
Teraz są chyba tego konsekwencje

nie martwy sie o Fenix, ma dużo innych kamienic i wiedzą co zrobić z historią. Głównie pieniądze
Malgosia 2017-10-05 17:27
Obaj z @Janek wyciagneliscie super wnioski z pociętych wypowiedzi:)

Jeden uznał ze babka ma kamienice drugi ze komuś drgnęło oko:) dobre z Was szerloki! Jeszcze troche i osiągniecie poziom tej całej komisji.
2
Zosia 2017-10-05 17:55
Zabrakło tylko tego " szerokiego, wybielonego szyderczego usmiechu".
Żaneta 2017-10-05 20:10
Janek Janek. Widać, że Prezes chyba pierwszy raz przed kamerą. Kazali mu usiąść bo jak się stoi to się człowiek z nerw chwieje. Ponadto on się nie jąka tylko użył "podwójnej negacji" to różnica. Nie powiedział prawdy ale i nie skłamał :)

Da sobie radę.. :)
dobra ściema 2017-10-06 10:10
masz rację Małgosiu
też mnie to zaskoczyło, że kamienica warta 12 milionów, a bank robi na niej zabezpieczenie na 82 miliony.;)))
albo bank posiada słabych analityków, albo ktoś robi z ludzi wała ;)))

co sądzisz, że jak jest?
Taki jeden 2017-10-06 16:37
Jest to normalna praktyka w sytuacji, kiedy posiada się wiedzę o nieprawidlowosciach.

Zadluzyc jak najbardziej.
1
roger 2017-10-06 23:21
taaa, zadłużyć aby zadłużyć i
- nie mieć z czego potem raty spłacić
- nie dostać kredytu na inne nieruchomości

rozumowanie bardzo biznesowe, a perspektywa myślenia idealna dla rynku nieruchomości:)
strix 2017-10-07 00:07
Ty, nąbercik "@dobra ściema" zaskoczony? Może ty chłopaku naturalnie tępy jesteś? Naprawdę "twoim zdaniem" 12 milionów za udział 63 % w tej nieruchomości to zbyt niska cena, bo jakiś pan z miasta na literę O tak powiedział? Założę się, że żal ci mocno odbyt ściska. Znawca od nieruchomości się znalazł. Moim zdaniem.
2
Taki jeden 2017-10-07 06:34
Jeżeli jest to kredyt inwestycyjny, to można przeznaczyć na kilkadziesiąt innych kamienic, które są w posiadaniu fenix. Nie muszą już brać kolejnych kredytów. Ma z czego spłacać.

Nikt głupi nie jest.
Malgosia 2017-10-07 10:26
Raczej nikt głupi na zarządzanie takim budżetem się nie porywa.
Ale łatwo się ocenia z fotela przed telewizorem, albo bezpiecznej urzędniczej posadki:)
3
Taki jeden 2017-10-07 10:56
Zgadza się. Głupi nie jest ale niestety mądry niestety też nie.
roger 2017-10-07 11:25
No niestety nie każdy może się pochwalić takimi sukcesami zawodowymi jak Ty, a przecież zarządzanie zakupami, remontami i sprzedażą na taką skalę przerabia się w gimnazjum:)
3
Dobra ściema 2017-10-07 11:42
Strasznie musisz być rozzalony ta sytuacja, widzę wszyscy Ci nie pasują jako osoby ale ich odbytami jesteś mocno zainteresowany.

Przepraszam Cię ale moja pupa się nie interesuj :)))
1
Taki jeden 2017-10-07 13:51
Widzisz Aniu chyba nie dostaniesz tej pracy. :))))
Żaneta 2017-10-07 16:14
Jeżeli tylek masz równie niezły jak swoje wpisy to masz juz kolejna fankę :D
strix 2017-10-07 23:58
No, to było coś xD
1
Żaneta 2017-10-08 10:49
Żebyś orbitopatii nie dostał :)
dobra ściema 2017-10-09 11:10
ps. jednego tylko nie rozumiem, z tym "nabercikiem" to jakaś twoja fantazja, czy nie spełnione pragnienie? ;)))
Żaneta 2017-10-09 12:03
Jakbyś mógł to fajnie by było zakończyć ta jałowa dyskusje. Dalsze wpisy mogą jedynie świadczyć, że Ty też na parę i na żagiel. Dzięki.
5
Zostaw swoją opinię o Fenix Group - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Fenix Group