brak logo

KWK Brzeszcze

Brzeszcze

Opinie o KWK Brzeszcze

Seba SUG2 2017-04-15 11:13
Oficjalnie nadal jestem w SUGu 1 i jakby nie było bardzo chcę tam bezpośrednio wrócić, na swój oddział. Nie wybieram się na żadną inną kopalnię, chyba, że byłyby tam przyjęcia bezpośrednio pod TWD.

@Gorolik - SUG na Słowacji? Ktoś ma fantazję.
Gorolik 2017-04-15 17:23
Sowa znowu kłamała...
2
Wilst 2017-04-27 21:58
Podobno SUG konczy zbroic sciane I polowa przenosi sie na Jaworzno??
Paweł1990 2017-04-28 11:47
Ściana 05 już zazbrojona, choć nie wszystkie prace zostały wykonane i nie obyło się bez awarii - spalenia nowego silnika. Ludzie poprzenoszeni zarówno na Sobieski jak i Janinę.
1
gornik 2017-04-30 13:29
Zloz do spółki jakiejś bo tauron nie ma przyjec
Sug7 2017-05-01 09:01
Jeszcze na start ściany 05 po spaleniu silnika przytrafiło się zalanie podsciany po szyje wody gdzie zalatwilo automatyke scianowa
Gwarkowiec 2017-05-10 13:31
Jak wypłaty? Moim zdaniem były do d... Chyba praca górnika straciła sens jedyne co mnie jeszcze na kopalni trzyma to te 25 lat pracy. Na szczęście pracuje pod kopalnią i jeszcze są dodatki Barburka 14-stka i węgiel.
Jeszcze tylko 15lat jakoś wytrzymam.
2
Górnik 2017-05-10 16:27
Praca już dawno straciła sens na kopalni.. Tylko te 25 lat, żona pracuje w dużym zakładzie i wypłaty kobiety tam mają jak ja na kopalni.. Wózkowy więcej zarabia niż ja.. Więc górnictwo to żaden rarytas na chwilę obecną nawet bym powiedział mizerna średnia.., a już nie wspomnę o pracy w pod firmach i wszystkich którzy myśla że są kimś bo gorniki.. Szanujmy się...
9
Marcin92 2017-05-11 08:40
Cieszcie się, że pracujecie pod kopalnią, a nie w SUG-u. Zarobki poniżej krytyki, kolega który był tydzień na l4 dostał 1600 zł... Ogólnie zarobek ok. 2300 zł. był "dobry". Nie ma co, do ZGRI trzeba się wybrać, bo na Piaście papiery dawno złożone.
4
gónik 2017-05-11 10:08
Kiedy ludzi z Piasta przyjmą na Brzeszcze? (byłych pracowników)
Ryllll 2017-05-11 17:26
Ciekawe poco by mieli was przyjmować? Lepiej Sugiem się dorobić niż płacić wam wszystkie przywileje , chłopie obudź się !!!!
6
patryk 2017-05-12 09:54
z piasta nikogo nie przyjma chyba ze sie zwolni i przyjmie sie do sugu przeciez to prywatna kopalnia taurona a piasta i ziemowit tez nie dugo bedzie sprywatyzowane niemcy chca kupic a ludzi beda przenosic na inne kopalnie
Wilst 2017-05-15 09:38
Podobno juz nie przyjmuja piekarzy
2
SUGowiec 2017-05-19 03:34
Teraz ludzie poprzychodzili na 18:00 do pracy, a tu na drzwiach karteczka z nazwiskami, że jutro o 13:00 mają szkolenia na Janinie i Sobieskim. Czy to jest w porządku?! Zaledwie 11 godzin na "spakowanie" i odejście w nieznane? Część osób nawet nie wie jak trafić na te kopalnie! Już nawet nie wspominam o tym, że to niezgodne z kodeksem pracy, tak szybko zmienić adres pracy...
Sam bym brał l4 i ciągnął je kilka tygodni, chyba, że inna firma (patrz - Linter) lub z PGG by w tym czasie zadzwonili.
Dawid 2017-05-22 12:34
przeciez my tam mamy tylko szkolenie a wracamy na brzeszcze od poniedzialku a za sobote mamy wybitke takze spoko a szkolenie nam sie przyda
2
Pok 2017-05-29 10:04
Prosze w kopalni jsw postraszyli strajkiem na 1 czerwcza i udało się załatwić porozumienie dla pracowników spółki sig o zatrudnienie bezpośrednio pod kopalnie JSW tutaj artykuł z dzisiejszego dnia https://www.jswsig.pl/o-nas/wydarzenia/wydarzenie/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=161&cHash=04a859604791657011a2c7d369386a3e a w sugu?? CO OBIECALI ZŁOTE GRUSZKI NA WIERZBIE I TYLE Z TEGO WSZYSTKIEGO
3
stranger1975 2017-05-29 14:00
U nas też przydałby się taki lekko kontrowersyjny ZZ Jedność.

"nie dajcie się zwieść planom ZZ Jedność i nie przystępujcie do strajku. Wasze prawa i plan zatrudnienia w kopalniach JSW SA jest pewny i zagwarantowany porozumieniami. To udział w tym strajku może utrudnić decyzje o kolejnych przejściach ze strony dyrektorów kopalń i Zarządu JSW SA" wystraszyli się i to bardzo, pewnie celowo ustalili datę pierwszych przyjęć na dzień strajku, by uszczuplić liczbę ewentualnych strajkujących, na dodatek straszą, że udział w strajku może opóźnić ich przejście pod KWK. W zarządzie JSW też są dobrze z języka propagandowego :)
2
Nowy 2017-06-02 16:28
Jakie zarobki w trans-jan ? planuje sie przyjąć
Morcin 2017-06-03 11:21
Powiem ci lepsze jak w Sug,u, do sugu nawet się nie fatyguj bo obiecają gruszki na jarzębinie a są kamienie na szaniec,dej spokój ,zarobki będziesz miał napeewno uwzględnione co do kwalifikacji osiągniętych na dole, i lepsze ,znajomy z gwarkami wziął lepiej niż chłop pod​ Tauronem pozdrawiam do zobaczenia na dole.
2
gosc 2017-06-04 07:42
a czy ktos dojezdza a polanki wielkiej planuje sie przyjac a ten tras jan to spoko firma i jak daja umowy ja jestem po technikum gorniczym ale nie mam doswiadczenia mam21 lat i jakie zarobki a ta firma przenosi na inne kiopalnie bo ja bym chcial w brzeszczach prosze o opinie na temat tej firmy czy sug jest lepszy
1
Edi 2017-06-04 10:52
Warto sie przyjąć do tego trans jan?
1
Neq 2017-06-04 13:26
Ma ktoś numer do Lintera ? Podobo przyjmuja i dobrą kase oferują .
1
pozdrawiam 2017-06-06 22:30
Jeżeli trafisz do SUG-1 to będziesz pracował na Brzeszczach. Zarobki są małe, porównywalne z "powierzchnią" (około 2100zł + kartki 300zł) więc ludzi brakuje, ale praca pewna i z perspektywami, bo z czasem - wcześniej czy później - wszyscy mamy nadzieję na w miarę sukcesywne przechodzenie pod Tauron, który płaci po prostu zwyczajnie........... godniej.
4
max 2017-06-08 23:36
czy w sugu sa placone soboty i niedzieli w danym miesiacu czy co kwartal bo mysle sie do was przyjac
Ryllll 2017-06-09 15:03
Nadzieja matką głupich::::-)))))))))00000ⁿ000czekaj na łud szczęścia aż padniesz.
1
niestety 2017-06-09 21:50
W święta się w SUG-u nie dorobisz tylko będziesz miał wolne w tygodniu, ale UWAGA - niepłatne!!!
1
dfadfd 2017-06-12 19:03
SUG to jest porażka. Robimy tą samą robotę co ludzie spod kopalni za polowe kasy i nawet w święta nie ma możliwości dorobić. O przenosinach pod kopalnie już od początku roku pier**** a tu ani widu ani słychu. To co się teraz na kopalni wyprawia to jakaś masakra. Poprzyjmowali jakiś pociotków do dozoru i tylko drą ryja po fizolach. Gdzie są związki ja się pytam?
3
rob 2017-06-13 16:19
zwolnijcie sie chodzcie do alupolu kety tychy oswiecim pracuje tam 1 rok zarabiam 2tys 600 dojazd za darmo przyjmuja bezposrednio pod firme mam umowe na stale a pod kopalnie zapomnijce tylko praciotki przejda a reszta zostanie a obiecywac moga a ztego nic a w alupolu na swieta boze narodzenie na reke 3 tys takze przyjmuja
3
riwi 2017-06-13 17:54
kolego moze przejdz sie do sugu do jaworzna to sie cos dowiesz o przenosinach pod kopalnie, Sug ludzi nie chce puszczac a ty nadal wierz w bajeczki, na janinie sa chlopaki co 5 lat robia pod sugiem i nadal im obiecuja
1
Fox 2017-06-16 14:24
W dzisiejszych czasach na kopalnie to tylko debile i nieuki się pchają.
6
Rafał 2017-06-20 16:36
Jakie 2100?
W maju było 21 dni roboczych. Zarobiłem 2600 + kartki ok 300 zł. Cały czas 1 zmiana, bez świąt.
Największym minusem jest to, że gdy człowiek choruje zmniejszana jest premia lub w ogóle nie przyznają.
mario 2017-06-20 16:40
rafal a ty robiszw sugu i czy robisz tylko na rano odpisz
nowy_ 2017-06-23 14:43
Witam, proszę o informację u kogo mam załatwić urlop? Bo koordynator mój jest na urlopie. Może pytanie głupie, ale pierwszy raz załatwiam? Zgłosić mam to nadsztygarowi czy komu?
Rafał 2017-06-28 21:33
Tak w sugu, cały czas 1 zmiana.
Pogadaj z kierownikiem oddziału i idź do biura sug wypisać kartkę na urlop.
Paweł1990 2017-06-28 21:40
Panowie powiedzcie - jak to jest, że nowo-przyjęci z zerowym doświadczeniem teoretycznym i praktycznym w górnictwie (ani szkoły ani pracy firmie) dostają na dzień dobry stawkę 20 zł?!!!
Mam na myśli osoby po szkołach mechanicznych. Po 3 miesiącach proponuje się takiemu kurs ślusarza.

Ktoś coś wie o jakiś podwyżkach?
Anonimek 2017-06-30 09:14
Tak nas robią właśnie w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] I traktują jak śmieci. Porażka w sugu
Xmen 2017-07-03 16:54
Znalazłem dziś ogłoszenie SUGu,ta stawka 2500 brutto to jest prawda czy to są jakieś jaja???!!!Co wy tam robicie za takie kieszonkowe???
1
Paweł1990 2017-07-03 22:03
Ściany, przodki, taśmociągi, przewóz dołowy.... takie tam "poboczne" roboty.

Taka jest teraz rzeczywistość! Dobre zarobki w górnictwie to czas przeszły, żadnych przywilejów takich jak Barbórka, 13, 14, węgiel, jubilaty, ołówkowe czy chociaż podstawowych, względnie normalnych wypłat, tylko wymagania gigantyczne!

PS: Za niedługo to dopiero może być "ciekawie" gdy zaczną szukać ludzi na kopalnie Słowackie:
http://nettg.pl/news/143640/gornictwo-z-dyplomem-do-slowackiej-kopalni
Sługowiec 2017-07-05 23:38
Wie ktos moze czy uwalaja premie za urlop na żądanie? Jesli tak to ile?
Rafał 2017-07-08 00:39
W zeszłym roku jak brałem urlop na żądanie, to 100 zł mi zabrali z premii.
dosyć 2017-07-08 20:46
Śmiało zgłaszajcie takie przypadki do PIP. Takie i wszystkie inne tego typu. Dosyć bezkarności jaśnie "panów" doopnych koordynatorów.
2
polecam 2017-07-08 20:54
Główny Inspektorat Pracy:

02-315 Warszawa, ul. Barska 28/30
Kancelaria tel.: (22) 391 82 15

Okręgowe Inspektoraty Pracy:

40-017 Katowice, ul. Graniczna 29
tel.: (32) 60 41 208; (32) 60 41 215;

31-011 Kraków, Plac Szczepański 5
tel.: (12) 422 90 82; (12) 424 04 50;
4
Mieszko 99 2017-07-09 21:54
Panowie podziwiam was na maksa,że wy na dole zapier.da.lacie za taką dole i jeszcze tak się dajecie,a PANY z Tauronu spijają śmietankę waszym kosztem,potem i wysiłkiem.Co was tam trzyma?Chyba tylko te 25 .
1
Rafał 2017-07-10 16:50
No niestety nie wygląda to za kolorowo, a zapowiedzi przejścia pod tauron można wsadzić między bajki. Może nadszedł czas żeby zorganizować strajk ? W końcu co mamy do stracenia? Wydaję mi się że jest spora liczba pracowników Sugu w ZG Brzeszcze, jeśli chociaż połowa przystąpiłaby do strajku to napewno potraktowaliby nas poważnie. Razem możemy więcej ;)
Co sądzicie o tym Panowie i Panie ?
1
Polaczynka 2017-07-10 23:17
Nie w tym kraju.
1
rozerw 2017-07-11 07:01
czy wszyscy z Was otrzymaliście wypłatę , bo ja jeszcze nie mam na koncie...
2452 2017-07-11 21:27
w jakich sklepach można realizować bony żywnościowe z SUGU okolicach brzeszcz??
Rafał 2017-07-12 17:26
Jeśli się nie zorganizujemy to nigdy nie będzie lepiej.
Sklepy społem, Intermarche.
Anonimek 2017-07-12 22:19
No to trzeba iść do związków. Zgłosić że będziemy organizować strajk. I doradza jak to mamy robić. Albo na pewno od radzą hehe
Fryderyk 2017-07-12 23:08
Chopy jak co to mam parę starych opon,karnister benzyny,jakieś petardy się znajdą,a sąsiad jest organistą w kościele to na pewno pożyczy też mikrofon i jakieś nagłośnienie.
7
Zostaw swoją opinię o KWK Brzeszcze - Brzeszcze
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie KWK Brzeszcze