logo International Tobacco Machinery Poland Sp. z o.o.

International Tobacco Machinery Poland Sp. z o.o.

Radom

Opinie o International Tobacco Machinery Poland Sp. z o.o.

johnny 2014-05-23 16:14:45
ITM Poland jest firmą z nowatorskim i świeżym spojrzeniem na zagadnienia ochrony i bezpieczeństwa osób oraz mienia. Wdrażają i stosują najnowocześniejsze rozwiązania z dziedziny szeroko rozumianego pojęcia monitoringu.
2
Grzesio 2014-07-28 18:53:52
robie tam 2 lata pól zakładu to chłopki z widełkami CHODZI O WRA
3
Henio 2014-07-30 20:17:31
A może tych chłopków z widełkami stać było na wybudowanie domów poza miastem, bo tyle zarabiają, a Ty Grzesiu (bez widełek) musisz nadal mieszkać na 10-tym piętrze? Konkrety człowiecze, konkrety... A tak w ogóle to, że ktoś nie jest chłopkiem (CHODZI ZAPEWNE O WR) nie znaczy, że nie jest prostakiem, prawda Grzesiu?
Kolega Grzesia 2014-07-31 11:14:37
Witam
Znam w Radomiu firmę,która zatrudnia ludzi z WRA... I raczej są tanią siłą roboczą a nie mieszkającymi w luksusach burżujami :)
kamil 2014-08-04 18:46:37
Teraz ITM Poland poszukuje do pracy w Zielonej górze, stanowisko to Operator/Specjalista ds. Technicznych. Wymagają znajomości urządzeń sieciowych i sieci informatycznych (routing, VPN, konfiguracja routerów Cisco oraz Cisco ASA. Konfiguracja i monitoring) oraz serwerów na Linuxie, czy Windowsie. Do tego dochodzą standardowe wymagania oraz wykształcenie wyższe. Oferują za to umowę o pracę, pracę w systemie zmianowym (zmiany po 12 godzin), możliwość rozwoju i szybkiego awansu oraz miłą atmosferę. Nie wygląda to chyba tak najgorzej.
spectra s 2014-12-05 18:19:59
Dobra to przyszedł czas na mnie, jestem zainteresowany pracą w Itm poland ale chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat wolnych stanowisk. bo na ich stronie nie umiem znalezc zadnych informacji a przydaloby mi sie wiedziec co takiego tam moge zrobic zeby zarobic., jestem otwarty na propzoycje i na roznych stanowiskach moge pracowac.
1
Gość 2014-12-13 19:49:33
@spectra s
Jest jeden wolny wakat jako podnóżek szefa
Może pod biurkiem by się znalazło dla Ciebie miejsce również. Poza tym żeby zarobić, to trzeba stąd wyjechać, bo radomskie firmy nie chcą płacić chociaż same zarabiają dość dobrze (można sprawdzić zestawienia ile firma zarabia na pracownika miesięcznie - zazwyczaj koło dziesiątek tysięcy a pensje są rzędu 2000 brutto max) Ja rozumiem, że musi się zwrócić zainwestowany kapitał, ale ile razy w ciągu dekady?
Pozdrawiam
strazak sam 2014-12-19 17:06:02
Witajcie, kto jest zainteresowany losami firmy ITM Poland to niech zajrzy na forum bo pojawiła się nowa oferta pracy. Moim zdaniem to coś godnego uwagi.   W związku z dynamicznym rozwojem ITM POLAND Sp. z o.o. poszukuje kandydata do pracy na stanowisku: Koordynator&n...
http://www.gowork.pl/praca_podglad,5708473?keywords=&region=
bro 2015-02-28 16:04:37
ktoś dostał się na tą pracę dla koordynatora w itm poland czy stanowisko nadal wisi jako vacat? bo teraz dopiero zobacyzłęm tą ofertą i odpowiedziałem na nią, ale z racji że to sporo po czasie to zaczynam się łudzić że w ogóle to aktualne... a szkoda, bo firma wygląda obiecująco i może robota u nich też w porządeczku
tomek 2015-03-16 11:52:23
nie wiem czy na pewno jest to prawdą co piszecie, czy faktycznie nie ma u nich pracy? Widziałem jeszcze nie tak dawno temu ciekawe oferty pracy i to na pewno u nich, więc może jakoś sezonowo się u nich odbywa rekrutacja, jak sądzicie? Mam nadzieje, że wszystko jakoś dobrze pójdzie teraz, bo serio szukam pracy.
jacek 2015-03-30 16:06:18
mi się wydaje, że cały czas jakieś aplikacje się przewijają tak naprawde i wydaje mi się, że roboty jest tylko ie ma dobrze wykfalifikowanych ludzi do tego tak naprawde. Zastnawiam się jak to faktycznie może wyglądac jeśli chodzi o zatrudnienie u nich w firmie, czy nie ściemniają z tymi warunkami pracy na przykład?
1
Flow 2015-09-17 13:17:07
@jacek to czy firma ściemnia.. to chyba sprawa indywidualna. Zastanawiam się sam nad tym, bo jednak oferty pracy od nich wyglądają dość ciekawie. Widzę, że prowadzą dość sporą rekrutację, do Wrocławia, Radomia i Zielonej Góry. Szukają teraz programistów PHP, specjalistów od kontrolingu i projektantów systemów.
1
ureik 2016-01-08 17:54:48
wszyscy, którzy szukają teraz pracy powinni przeanalizować zgłoszenie się do nich, bo szukają na fajne stanowiska w radomiu, m.in. Specjalista ds. Umów Handlowych czy Projektant Systemów Automatyki
grajek 2016-01-20 19:49:14
no rzeczywiście były to dość interesujace stanowiska, ale z tego co wiem to już są raczej stare oferty pracy i co najważniejsz nieaktualne, także znowu trzeba czekać
nogam 2016-02-18 13:50:30
grajek, jeżeli tak bardzo tobacco cię interesuje to złóż swoje cv mimo wszystko, Słyszałem, że wiele ludzi zyskało posadę pomimo faktu że początkowo nikogo nie poszukiwali.
bash 2016-02-23 18:31:50
grajek, teraz maja kilka ogłoszeń np. Administrator IT. Wymagania jasno sprecyzowane jak np. zestawianie połączeń VPN, konfiguracja urządzeń sieciowych, diagnozowanie problemów z działaniem sieci, VLANy, BGP itp.
45t6y 2016-03-05 19:01:47
@bash na chwile obecna to jest jedyna oferta pracy od nich i to we Wroclaiwu,.osoba na stanowisku będzie odpowiedzialna za bezpieczeństwo, utrzymanie i konfigurację systemów sieciowych
fokus 2016-03-11 17:50:38
Czasem pojawiają się ogłoszenia do pracy w tej firmie w dziale IT @45t6y. Fajne pieniądze można zarobić, przy czym musisz mieć przepracowane 3-4 lata na podobnym stanowisku.
midek 2016-05-06 11:24:20
A wlasnie, a nie idziales zadnych aktualnych ogloszen? Ja poszukuje czekos jako Kierownik Projektu ponieważ posiadam pdobne doswiadczenie w tej branży tylko, że w konkurencji wiem,że oni wczesniej szukali
Wykorzystany 2016-08-11 16:48:07
UWAGA ! Przestrzegam przed pracą w tej firmie, szczególnie młodych absolwentów wyższych uczelni technicznych ! Firma reprezentowana jest przez osobę która tworzy swego rodzaju "bańkę mydlaną" w okół firmy. Ludzie w działach inżynieryjnych są wykorzystywani a następnie zwalniani lub też trzymani tak długo do póki godzą się pracować za bardzo niskie stawki, proponuje im się tzw "staże" lub bardziej doświadczonych wabi się stosunkowo dobrymi zarobkami i pakietem socjalnym. Problem pojawia się już po pierwszych kilku tygodniach, ludzie zwyczajnie Cię nie zaakceptują i nie pomogą (po za na prawdę nielicznymi wyjątkami), zostaną sprawdzone Twoje możliwości i wiedza (co akurat uważam za normalne posunięcie) a kiedy już wykażecie się i wykonacie projekt który Wam powierzono - usłyszycie że nie zrobiliście go jednak tak dobrze jak tego oczekiwano, niezgodnie ze standardem firmy ( o którym nikt Wam nawet nie raczy wspomnieć) a ostatniego dnia Waszej umowy na okres próbny dowiecie się że Wam jej nie przedłużą, bez żadnych innych wcześniejszych sygnałów.
I wierzcie mi - nie ma tutaj nic do rzeczy Wasze doświadczenie czy profesjonalizm.

PS. W szczególności odradzam Państwu dział Filter Technology i współpracę z panem (piszę celowo z małej litery bo jest to mały człowiek z jeszcze mniejszym...) Jackiem i jego "przełożonym" Bartoszem (vel. słoma z butów). Ogłoszenia o nabór nie sygnują już logiem własnej firmy a umawiają przez agencje rekrutacyjne (np. BDI czy HAYS) widać wstyd i smród rozszedł się już po okolicy.

Jedyne miejsce gdzie znajdziecie w miarę pomocnych i przyjaznych ludzi to produkcja (montaż) i te obszary jak najbardziej polecam.
8
domi 2016-08-11 19:30:43
A tak z drugiej strony pomyśl @wykorzystany kto cię od razu teraz po studiach zatrudni bez doświadczenia? Są dwie strony medalu
Wykorzystany 2016-08-11 23:04:40
Swoją opinię piszę już jako doświadczony inżynier z kilkuletnim stażem.
Masz rację że na stażu masz się nauczyć i dostać szkołę życia, tylko staż trwa 3 miesiące, pół roku. Po takim czasie zaczynasz być pełnoprawnym pracownikiem.
Po prostu szanujcie się ludzie. Bo mam wrażenie że za staż co niektórzy gotowi są "wskoczyć" pod biurko...
To tylko firma, na dodatek dająca szansę, podkreślam SZANSĘ, nic więcej... !
3
jkjk 2016-08-11 23:25:53
@ Wykorzystany - no to ile w koncu trwa - 3 miesiące czy pół roku bo to dwukrotnaa różnica jest .....
domi 2016-08-12 17:59:38
To akurat prawda @gość bo mimo, że się z tymi stażami reklamują to trudno jest się jednak dostać no ale mało gdzie po takim stażu można zostać później jako pełnoprawny pracownik no a tutaj jednak jest taka szansa
Wykorzystany 2016-08-13 01:56:59
@jkjk na przykładzie człowieka który był przyjęty "równolegle" ze mną do pracy - wiem że staż w ITM trwa najpierw 3 miesiące, gdzie mówią Ci że jeśli się sprawdzisz do dostaniesz posadę, po czym sami ten staż przedłużają o kolejny rok. Więc robisz na stawce stażowej przez okrągłe 15 miesięcy, bez możliwości ubiegania się o podwyżkę.
Rekrutacja przebiega nader profesjonalnie, ta otoczka w okół wyboru odpowiedniego stanowiska na którym będziesz mógł się rozwijać... a później... jest już tylko gorzej.
2
45t6y 2016-08-13 10:03:25
ale wiadomo tez ze nie kazda firma chce przyjmować ludzi na staz sam wiem to niestety z doswiadczenia
Wykorzystany 2016-08-13 20:07:30
Po raz kolejny powtórzę, nie chodzi o to że neguję staże (bo te już dawno mam za sobą) neguję jedynie mamienie młodych inżynierów intratną posadą po zakończeniu stażu, który będzie trwał tak długo jak tylko początkujący pracownik da się wykorzystywać.
Moje przemyślenia po kilku latach pracy na stanowisku inżynieryjnym są następujące - jeśli pasuje Ci praca w korporacji i lubisz dawać się dymać lub zwyczajnie z chęcią "wskakujesz pod biurko" szukaj pracy w Warszawie, zarobisz więcej a wydymają Cię tak samo. A jeśli masz głowę na karku, pasuje Ci życie w Polsce działaj jako freelancer. Jest też trzecia opcja - wkurza Cie ten kraj, mentalność ludzi, i polskie korpo "chujki" szukaj szczęścia za granicą. Tam też Cię wydymają ale za większe pieniądze i chociaż z uśmiechem na twarzy. :-)
1
cd 2016-08-13 20:08:20
Może wiecie czy oferta pracy na graphic designer jest nadal aktualna? O takie stabilne zatrudnienie jest dość trudno, ale przynajmniej zarobki są w pełni adekwatne do powierzanych obowiązków, bo zawsze jest szansa na odpowiednie premie w tym zakresie.
Wykorzystany 2016-08-17 13:04:23
Na premie bym nie liczył, te otrzymują jedynie działy inżynieryjne.
Jeśli jest dalej aktualne aplikuj, zrób co do Ciebie należy a i tak Cię wyrzucą zagarniając Twoje projekty.

Powodzenia ! :-)
1
45t6y 2016-08-17 13:25:03
no wydaje mi się ze ta oferta pracy nie jest aktulana już niestety..ale trzeba poczekać może z czasem cos nowego się pojawi od nich z ofert pracy hmm?
natka 2016-08-29 12:52:30
Dopisuję się do tej opinii,znam świetnego chłopaka,specjalistę,którego zwolnili po trzech miesiącach,wprawdzie natychmiast ma dobra pracę,gdzie go cenią,to niesmak pozostał,tez słyszałam o "rządach" tych dwóch panów,ciekawe,co na to ich przełożeni???Szkoda,takim podejściem sprawią,że zdolni wykształceni radomianie jeszcze szybciej będą uciekać z naszego miasta.Ja pracuje kilka lat w Krakowie na tym samym stanowisku,na stażu miałam ogromne wsparcie kadry zarządzajacej, mimo,iż,jak to po studiach,wiele jeszcze musiałam się nauczyć.
3
An 2016-08-29 13:09:59
Z tego co ja wiem International Tobacco Machinery Poland Sp. z o.o. zatrudnia
Miki 2016-09-01 10:54:25
Kolego wykorzystywany... piszesz brednie jak osoba, której się nie powiodło w tej firmie i teraz rzuca kupą dookoła... Mam też wrażenie, że mogłeś w tej firmie w ogóle nie pracować, bo nawet nie znasz systemu płac w tej firmie.

Czytający opinie wykorzystywanego powinni mocno przymróżyć oko.

System płac - ktokolwiek pracował choćby 1 miesiąc w ITM wie, że działy inżynieryjne NIE mają premii! Wszyscy inżynierowie pracują na stałych pensjach miesięcznych, bez premii.
Premie uznaniowe mają pracownicy z produkcji, którzy mają pensje rozliczane godzinowo. Oni mają premię +- 20%. Uznaniowość jest mała, bo zwykle wszyscy dostają premię j.w.


Teoria wykorzystywanego jakoby po 3 miesiącach stał się pełnosprawnym inżynierem można włożyć między bajki i wieeeelkie ego. Nie znam takiego przypadku! Absolwent po studiach staje się wartościowym pracownikiem po minimum roku. Wartościowy to taki, który jest samodzielny i nie robi fuszery. Często jest to znacznie dłużej niż rok, a wynika to z dużego zaawansowania technicznego produktów ITM. ITM nie produkuje grabi czy wiader, tylko mocno skomplikowane, nowoczesne maszyny.

Po wpisach wykorzystanego podejrzewam, że jego przełożeni mogli mieć problem z jego przerostem ego nad kwalifikacjami.

Prawdą jest, że absolwent jest zatrudniany najpierw na 3 miesiące, potem na rok, a później na czas nieokreślony. Nie są to jakieś staże, tylko zwykłe umowy o pracę. Nie znam przypadku, żeby inżynier nie dostał podwyżki przy zmianie umowy 3m na 1r czy później na "stałe". Jeśli umowa jest przedłużana, to znaczy że pracownik się sprawdził i dostaje podwyżkę.

Jeśli wykorzystywany nie dostał, to znaczy że jego kwalifikacje nie rosły tak szybko jak jego ego...

pozdrawiam

4
kolega r 2016-09-01 10:59:15
an ale kogo konkretnie zatrudnia i w jakiej konkretnie lokalizacji? daj proszę jkakieś nieco konkretniejsze info proszę, wiem że nidawno była w tym rmoku rekrutacja w Radomiu na stanowisko Projektant Systemów Automatyki ale nie wiem czy to nadal akltualne
Programista wyklęty 2016-09-01 15:51:11
mnie co prawda nie dotyczy ta rozmowa, ale postanowiłem się wtrącić.
Czy Miki uważasz, że ego, pewność siebie, to złe cechy? Powiem Ci, że w Radomiu jeśli się nie ma charakteru, to banda cwaniaków (zawodowych manipulatorów psychologicznych po zarządzaniu, ktorych jedyną umiejętnością jest sprawianie, by człowiek żył w przekonaniu,że nic nie umie, by przepraszał, że żyje) próbuje człowieka zjeść żywcem -> patrz mój konflikt z radwagiem, gdzie ewidentnie poszło o pieniądze, gdzie kierownik był winien itp, ja również byłem winien, ale 60-70% winy za sprawę ponosi kierownik, bo gdyby poprowadził sprawę inaczej, dziś bylibyśmy w innych relacjach.
Do ITM nie mam nic personalnie. Aktualnie również nie składam papierów, gdyż nie opłaca mi się to.
Jeśli masz pojęcie o ekonomii, wiesz zapewne, że na rynku IT można znaleźć ciekawsze oferty pod względem płacy lub podobne finansowo, gdzie trzeba umieć mniej, gdzie ponosi się mniejszą odpowiedzialność prawną i finansową itp.
Równie dobrze mogę napisać, że kierownikom firm (jak na bank było w radwagu) uderzyła sodówa do głowy i uważają, że jeśli pracownik nie zgodzi się pracować na ich warunkach, to umrze z głodu jak pies.
Jeśli o mnie chodzi, tworzę własną markę, z większością firm z Radomia nie zamierzam współpracować, gdyż kierownicy w nich zasiadający mają duże ego - największe jak na razie spotkane ego u kierownika natrafiłem w firmie Durr - firmę omijam z daleka.
Jedyne co widze w IT to pewien trend - wymagania rosną, pensje stoją w miejscu, na szczęście, jeśli ktoś jest sprytny i obrotny, radzi sobie całkiem nieźle. Sporo firm IT podnosi pensje, może nie w radomiu. Dzisiaj średnia pensja dla świeżaka po studiach to 4000 z w IT, z podkreśleniem średnia, bo zdarzają się dla dobrych studentów (po dobrych studiach) większe pensje w dobrych firmach. Jeśli płaczecie, że nie możecie znaleźć dobrego specjalisty za 4.000 zł to może się nie przyznawajcie, bo to znaczy, że nie jesteście elitą, a odskocznią do lepszych prac. Znam kilka osób, które z ITM przeszły do lepszych firm za znacznie lepszą kasę.
Jak zawsze trzymam inżynierami, gdyź i tak uważam, że jesteśmy niedoceniani.
Pozdrawiam
3
mundek f 2016-09-01 21:54:01
kolega r musisz sprawdzić datę ogłoszenia sobie jeszcze raz, przecież to jest z marca, już nieaktualne niestety
kaśka 2016-09-06 22:21:11
nie zgadzam się z Tobą,staż jest przedłużany po trzech miesiącach na rok,co znaczy,że masz wciąż status stażysty,pracowałam ta pół roku,odeszłam,bo dziwne są zwyczaje i relacje w tej przereklamowanej firmie....układy,koneksje,brak życzliwości...
4
sonet 2016-09-06 22:23:57
ale on jest ciągle po kolejnych trzech miesiącach przedłużany na tej samej zasadzie na taki sam okres czasu czy w końcu można dostać jednak umowę o pracę? no chyba że wynagrodzenie będzie jakieś wybitniee wysokie i dacie fajny socjal to mogę na stazu siedzieć
Programista wyklęty 2016-09-07 14:06:05
sonet zapewne zmienia się forma prawna ze stażu na UoP, ale pensja porównywalna zapewne. I teraz zależy czy na stażu miał płacone jak się należy czy zaniżana jest stawka na UoP.
Jeśli nie ma kwot, możemy sobie gdybać.
midek 2016-09-07 14:18:10
to w takim razie skoro staż jest porownywalny z wynagrodzeniem na umowie to ile sie tam zarabia?!
Wykorzystany 2016-09-07 16:00:39
Miki - nie wiem do czego pijesz ale ewidentnie to Ty wprowadzasz ludzi w błąd. Ja przyszedłem tam jako inżynier z kilkuletnim stażem zawodowym!
Nie zostałem bo zwolniono mnie za rzekomo nie wykonane zadanie. O stazach dla studentów w tej firmie pisałem obserwując losy mojego kolegi z działu.
Sam fakt że pracuje obecnie jako wykładowca na jednej z uczelni za granicą chyba jednak potwierdza moja wiedzę i kwalifikacje.
Co do premii - na rozmowie o pracę usłyszycie o premiach rocznych w działach inzynieryjnych.
Wykorzystany 2016-09-07 16:10:44
Podpisuje się pod Twoja wypowiedzią rękoma i nogami.
Durr to w ogóle osobna bajka a kierownictwo... Pierwszy raz w życiu nie dokonczylem interview - ego jednego z kierowników było tak przerosniete że wstałem i wyszedłem ze spotkania.
moja 2016-09-07 16:12:11
midek więc podajcie dla porównania stawkę za staż in normalną pracę
CRAZY 2016-09-07 17:00:01
WITAM A CO POWIECIE PANOWIE O STANOWISKU SPAWACZA W TEJ FIRMIE CHODZI GLOWNIE O ZAROBKI ,ORAZ CZY SA PRZYJECIA NA TO STANOWISKO
45t6y 2016-09-07 20:06:52
na pewno musisz mieć odpowiednie umiejetnosci do tego
Jacek Dobrowolski 2016-09-17 00:58:24
Drogi Wykorzystany,
aby zostać "wykorzystanym", to ta druga strona powinna odnieść jakąś korzyść (polecam słownik języka polskiego, np. PWN i objaśnienie znaczenia czasownika "wykorzystywać").
Nie wiem jak tam firma, ale jedyne, co ja odniosłem, to strata mnóstwa czasu na uganianie się z jakimś... I tu pominę epitety, bo musiał bym zniżyć się poniżej Twojego poziomu aby opisać zakres Twoich umiejętności i wiedzy w prostych słowach.
"Swoją opinię piszę już jako doświadczony inżynier z kilkuletnim stażem" - to roz...bawiło mnie doszczętnie. Pozwól, że wyjaśnię - nap... młotkiem po spawach to raczej nie inżynieria. A już napewno nie jest to inżynieria oprogramowania.
"(piszę celowo z małej litery bo jest to mały człowiek z jeszcze mniejszym...)" + " lubisz dawać się dymać lub zwyczajnie z chęcią "wskakujesz pod biurko" szukaj pracy w Warszawie, zarobisz więcej a wydymają Cię tak samo" - domniemam, że Twoja wiedza z cytatu pierwszego związana jest z cytatem drugim i Twoimi przeszłymi doświadczeniami życiowymi nt. kariery... Tępota tępotą , ale, wnosząc z opisu, bo chyba nie tylko wzrost miałeś na myśli, jak mogłeś pomylić biurka? Och ty niegrzeczny... A miałeś pod moje wleźć a nie pod jakieś obce...
BTW, cała (ok, tu mnie trochę poniosło - nie cała, ale jakaś część pewnie tak) Warszawa czeka na Ciebie. Baw się dobrze.
PS. jak widzę nadal brak Ci 00 aby się podpisać. Ale to nic nie zmienia... Wiesz o tym, prawda? Nie żartuj, nie wiedziałeś... Ale zmaz...
5
pan krawiec 2016-09-17 16:35:53
45yry a o jakich konkretnie mówisz umiejętnościach? doprecyzuj proszę bo rzucasz ogólnikami jakbyś pracował w dziale PR w firmie - dodam tylko że ja chcę u was pracowa w Radomiu jako POJEKTANT systemów automatyki
Programista wyklęty 2016-09-17 16:59:13
Poruszony temat oprogramowania w Radomiu, więc pozwolę się wtrącić.
Jako kolega dobrych programistów (nie koniecznie z Radomia, bo tu raczej kiszka, chociaż znam dosłownie parę osób, które wybijają się ponad przeciętność, większość jednak robi po znajomości) napiszę Wam trochę prawdy na ten temat.
Jeśli chodzi o radomskie firmy to pisze się tu o umiejętnościach i ich braku. Niestety umiejętności w Radomiu nie są ściśle sprecyzowane, dlatego dochodzi na tym polu do wielu nadużyć(czemu w ogłoszeniu o pracę nie ma wyszczególnione co ma pracownik umieć i ile się za to płaci hmmmmm? To samo w umowie o pracę - czemu nie ma zbioru wymagań? żeby pracodawca zawsze mógł powiedzieć - za mało umiesz. Jak się człowiek uprze to Einstein też za mało umiał, bo jego teorie są dziś poprawiane <nie wszystkie rzecz jasne>, tylko czemu ten niby zły programista generuje takie majątki właścicielowi firmy hmmmmm).
Zazwyczaj jak w humansoft szuka się pracownika z 3 letnim doświadczeniem, gdy nie ma (a nie ma), zatrudnia się za stosunkowo niewielką pensję z przyuczeniem (gdzie przyuczenie jak ktoś ma kilka lat stażu jako programista powinno być za godziwe wynagrodzenie, nie za ochłapy).
To jest sęk tych manipulacji i na tym polu rozgrywa się cała bitka.
(nawiasem w wawie też tak jest - piszą w ogłoszeniu o pracę, że szukają kogoś z takimi a takimi kwalifikacjami i idą na kompromis, ale trzeba pójść też na kompromis z kasą. Czasem nawet podają więcej wymagań niż realnie potrzebują, by potem negocjować z pracownikiem pensje, dlatego ja zawsze mówię, że jak nauczę się tego, czego potrzebują, a aktualnie nie umiem, to chcę by mi zwiększyli pensję. Pytam ile zajmie mi nauczenie się i czy w pracy sie tego nauczę itp itd, zawsze to studzi zapędy rekruterów w sprawie negocjacji wynagrodzenia. Często takie firmy szukają dalej kandydata, bo ja nie zgodziłem się na ich warunki finansowe, czyli szuka się taniej siły roboczej, pomijając wysoko wykwalifikowaną kadrę inżynierów, ze względu na zbyt wysokie oczekiwania finansowe - o tym mógłbym pisać długo, generalnie w czasie kryzysu zatrudnili desperatów i nie szukają droższych specjalistów czyli w normalnej cenie rynkowej, tylko w tej samej cenie, jak nie znajdują, wolą szukać dalej niż dać podwyżkę obecnemu pracownikowi i zatrudnić nowego inżyniera za wyższą stawkę. Pisałem wiele o tym, że pracodawcy wykorzystywali kryzys do negocjowania niższych pensji, a rekordowe kwoty znalazły się na kontach firmowych)
Jestem znany z walki z tym dziadostwem od lat, zaczęło sie od Radwaga, gdzie stwierdzono podobnie jak tu, że niby nie miałem kwalifikacji na wynagrodzenie 3500 brutto. Otóż miałem, gdyż 3500 brutto zarabiało się kiedyś po studiach, teraz w dobrych firmach zarabia się 4000zł brutto po studiach, ale dobrych firm jest mało o czym pisałem wiele razy. Można zarabiać znacznie więcej i dalej być juniorem i się uczyć. Jeśli ktoś mi napisze, że po 2 latach jak ktoś się uczy, że nic nie umie, to ta osoba mało wie.
Niestety napiszę, że większość programistów z Radomia mało umie, ja nauczyłem się znacznie więcej w Warszawie, ale jak pisałem w Wawie jest też masa Januszków biznesu, gdzie pensje są w granicach 2-4k zł brutto czyli jak Radomiu, niewielka różnica i lepiej pracować u Januszka w Radomiu niż u Januszka w Warszawie proste.
Jednak... jeśli ktoś pracuje w Radomiu u Januszka i po pracy się kształci, idzie w DOBRYM kierunku, po 2 latach może starać się o przyjęcie do najlepszych firm w Wawie (10% rynku, może max 20% rynku Warszawskiego) lub we Wrocławiu (nr 2 na programistycznej mapie Polski) ewentualnie Kraków, Poznań i inne poszczególne firmy z innych miast. Wtedy pensje zaczynają się od 4000zł i sięgają 6000zł. Rzadko dostaniecie więcej. I dalej się uczycie w takiej firmie, zdobywacie doświadczenie. Jak macie 5 lat za konsolą zaczyna się jazda - wtedy najlepiej szukać zagranicznych firm na kontrakt zdalnie na początek rozliczenie godzinowe, ewentualnie jak ktoś się boi sam, może zostać kontraktorem dla firmy konsultingowej.
Tyle w temacie. Z jednej strony Pan Jacek śmieje się, że w Wawie czekają już na Was firmy, ma po części racje. Te lepsze mają masę CV, ale tych najlepszych programistów mają garstkę i narzekają, że nie mają kogo zatrudnić. Czasem wezmą kogoś z doświadczeniem za 4000 zł na dalsze przyuczenie, zazwyczaj tego nie robią.
Czyli jak umiesz to czego te firmy potrzebują - jesteś w stanie dostarczyć produkt (kod) odpowiedniej jakości to spokojnie jesteś w stanie zarabiać lepiej niż w Radomiu. Jednak jeśli nie umiecie tak dobrze programować,
--> dostaniecie tyle samo co w Radomiu <--.
Przykra prawda dla pracodawców i pracowników.
Firmy radomskie myślą, że płacąc 4000 zł miesięcznie programiście, zatrudniają dobrych specjalistów. Czasem jest to prawa, pod warunkiem, że taki specjalista nie wie, że w Wawie dadzą mu 50% więcej.
Jestem prawie pewien, że w 90% radomskich
Programista wyklęty 2016-09-17 17:00:04
dokończenie
Jestem prawie pewien, że w 90% radomskich firm nie nauczy się człowiek tak programować, by iść do Warszawskiej firmy pracować za więcej, ale gdy się poświęci trochę czasu w domu, jest to realne.
Czego się uczyć? Szukajcie a znajdziecie jak mówi księga ;)
Pozdrawiam
plis 2016-09-17 17:44:32
Widzę, że opinie są dość mocno podzielone... Ja przyznam, że jestem firmą zainteresowany, bo rozmawiałem z kilkoma osobami osobiście (bliżsi i dalsi znajomi), którzy generalnie pracę polecali. Wiadomo, wszędzie znajdą się i mocne i słabe strony... Może ktoś napisać, jak jest naprawdę z zarobkami?
Zostaw swoją opinię o International Tobacco Machinery Poland Sp. z o.o. - Radom
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie International Tobacco Machinery Poland Sp. z o.o.