logo Energomix

Energomix

Warszawa

Opinie o Energomix

gośc 2014-10-06 13:17:29
Fatalna firma , nikomu nie polecam. bardzo nieprofesjonalne podejście.
2
brak 2014-10-15 15:09:30
Bardzo słaba firma, bardzo nie profesjonalna
1
konkur 2014-10-23 12:26:57
firma żałosna i pokrętna, no i ten prezesik z muszką a la Korwin!!
1
przedstawiciel handlowy 2015-01-27 11:47:38
Pracuje w energomix dość długo i jestem zadowolony. prawda ze ile wypracujesz tyle dostajesz pieniedzy, ale jak ktoś się stara to można na tym zarobic. Nie spotkały mnie żadne przykrości czy oszustwa więc dziwi mnie to co tu czytam. Ja polecam przekonać sie samemu.
5
pawel 2015-03-04 13:40:30
Ogólnie polecam. Dobre stawki prowizyjne (chyba najwyższe na rynku).
5
lola 2015-05-06 17:32:04
miałam do czynienia z tą firmą, dużo sprzedawców w ofercie ale:
- prowizje niższe niż u bezpośrednich sprzedawców
- zawyżanie cenników w stosunku do oficjalnych sprzedawców
- żeby rozpocząć współpracę trzeba wpłacić kasę
- proszenie się o zwrot kaucji
- proszenie się o rozliczenie z tytułu podpisanych umów
- z kosmosu wzięte zapisy w umowie dotyczące zakazu konkurencji.
Podsumowując jest na rynku wiele innych firm, które dają zdecydowanie lepsze warunki. A najlepiej skorzystać z bezpośrednich sprzedawców prądu, czyli takich którzy mają koncesję.
3
jacek 2015-05-28 15:03:51
A komu wpłacasz Kasę. Pierwszy raz słyszę takie bzdury.
1
lola 2015-06-10 09:52:24
Taka firma, na początek wpłacasz kaucję 200 zł.
1
Men 2015-06-11 08:38:27
Firma szuka przedstawicieli w całej Polsce oferując pracę, następnie wysyłają pracowników w teren bez żadnej umowy, ani żadnych narzędzi, człowiek inwestuje swoje pieniądze żeby gdzieś dojechać, zadzwonić nie mówiąc już o czasie który jest nawet bardziej wartościowy a potem okazuje się że ma z tego totalne [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Jeśli ktoś szuka pracy, szkoda tu wysyłać CV!!!!
2
lola 2015-08-03 10:10:31
Naiwnie myślisz twierdząc, że nie będzie problemów po podpisaniu umowy. Jest ona w taki sposób skonstruowana, żeby zawsze można było ją w odpowiedni sposób zinterpretować. Samo to, że umowa wraz ze wszystkimi załącznikami do niej ma około 60-80 stron (nie liczyłam dokładnie) stwarza takie warunki.
2
Jegro 2015-10-19 13:51:03
Do LOLA
Co za bzdura i kłamstwa. Pracuje w tej firmie i nikt i za nic nie kazał płacić. Umowa o współpracę, w każdej chwili wsparcie dyrektora regionu, fajna atmosfera. Może firma nie jest molochem, ale to jest jej plus, bo maja największe prowizje na rynku i najniższe stawki za prąd więc można zofertować każdego.Nie jest to moja pierwsza współpraca z takimi firmami, więc wiem co piszę.
1
lola 2015-10-21 23:59:28
Oooo, widzę, że pion menadżerski się odezwał :). Generalnie jest to może firma z branży energetycznej na pierwszy raz, tak żeby poznać temat. Natomiast na pewno nie do dalszej współpracy.
Najniższe stawki na prąd? Ciekawa teoria biorąc pod uwagę, że są pośrednikiem wszystkich firm energetycznych i w swoich cennikach doliczają dodatkowe marże. Oficjalne cenniki minimalne firm energetycznych (tych dużych i mniejszych) są niższe niż w tej firmie. Więc wniosek oczywisty: firma zarabia za plecami swoich doradców. Najwyższe prowizje? Też mogę każdemu zaproponować wysokie prowizje tylko pytanie od jakich cen :)
Ale szefowi firmy nie można jednego zarzucić. Potrafi wyciągnąć maksymalne prowizje z firm energetycznych nie dzieląc się nimi z doradcami.
2
Kierownik 2015-11-03 21:34:49
Witajcie,

Jestem kierownikiem regionalnym w Energomix od 5 miesięcy. Może nie jestem w pełni obiektywny, ale pracuję w tej branży od 3 lat. Przeszedłem przez Energię dla firm, PGE, AMB i Duon, więc wiem co na rynku się dzieje. Znajomi pracują w innych firmach z branży, dlatego znam prawie wszystkie oferty. Wszedłem na to forum i powaliło mnie jaki poziom reprezentują ludzie komentujący pracę w Energomix - zaczynając od osobistych docinek i bezsensownych analiz ludzi nie mających pojęcia o rynku. Nie znalazłem żadnej merytorycznej i popartej argumentami wypowiedzi. Wygląda na to, że są to sami frustraci albo konkurencja. Zatem, żeby uporządkować informacje o firmie postanowiłem napisać moją opinię jako osoby z wewnątrz.

- Praca nie jest łatwa. Jest spora rotacja wśród handlowców, którzy sobie nie radzą. Z pięciu nowych ludzi zostaje dłużej 1 lub 2 osoby. Jeśli systematycznie pracuje, jest w stanie zarobić 5-10 tys. miesięcznie. Niektórzy farciarze mogą na jednym kliencie zarobić nawet 50 tys. - to się czasami zdarza. Firma nie oferuje umów o pracę dla ludzi w terenie, co może być dla niektórych minusem, ale ja mam działalność, dlatego mi to nie przeszkadza. Z tego co wiem osoby w biurze mają wszystkie umowę o pracę, ale handlowcy nie. Definitywnie warto zmienić ten obyczaj i dawać ludziom w terenie taką możliwość zatrudnienia.

- firma udostępnia cenniki bazowe i wyceny indywidualne. Do dyspozycji jest 18 sprzedawców prądu i gazu. Cenniki są atrakcyjne. Sprawdźcie jak zawyżone cenniki mają DUON (z tego co wiem teraz mają bazówki ponad 250), Polski Koncern Energetyczny (jw) czy Energia dla Firm. Jeśli ktoś pracował w AMB, to też widział jakie wysokie były ceny bazowe. W Energomix stawki są dobre - różnią się między sprzedawcami, bo firma jest brokerem. Jedne są lepsze, a inne gorsze. Faktem jest, że jesteśmy w firmie zdobyć każdego klienta - nawet tych największych, dlatego ceny są bardzo dobre. Ja praktycznie co miesiąc mam klienta powyżej 1 GWh, a trzeba ceną walczyć mocno. Popatrzcie na referencje Energomix, to zobaczycie, że jest dużo znanych marek, a żeby takie podpisać trzeba mieć dobre ceny. Agenci innych firm latają tylko po małych firemkach. Cenniki i wyceny pozwalają walczyć o każdego klienta. Pracując dla ENERGA, PGE, RWE, ENEA, DUON, EdF itd. macie do dyspozycji tylko jedną ofertę - nie macie elastyczności w cenach, opłatach handlowych i warunkach umów. Poza tym jesteście skazani na małych klientów, bo albo nie macie dobrych cen (Duon, PKE, EdF, RWE), albo wszyscy duzi klienci są zarezerwowani przez KAMów z centrali (PGE, ENERGA, ENEA, ...).Do tego dochodzi kwestia słabej reputacji niektórych sprzedawców np. EdF. Poza tym, w Energomix może działać na terenie całego kraju. Jest też oferta dla gospodarstw domowych i oferta dla instytucji publicznych - nikt inny tego nie ma.

- Moim zdaniem warunki współpracy w Energomix są uczciwie dobre. Dla handlowców jest opcja podstawy (do 3 tys.) i prowizji lub samej prowizji (z wyższymi stawkami). Stawki prowizyjne są jedne z najwyższych na rynku. Są też dodatki paliwowe i dodatek biurowy przy wypracowaniu celów. Oprócz tego jest dużo konkursów, które zwiększają pulę - np. wyjazd w lutym do Niemiec. Za polecenie nowego handlowca też można zarobić. Współpraca na umowie zlecenie lub własna działalność. Dodatkowo dla nowych handlowców prowizja wypłacana jest szybciej niż standardowo (w miesiącu podpisania umowy z klientem, a nie w kolejnym). Dobry handlowiec może szybko awansować na kierownika zespołu i dostaje wtedy samochód, paliwo i prowizję od zespołu + inne narzędzie jeśli są potrzebne (telefon, komputer). Zadaniem kierownika i dyrektora jest sprzedaż w terenie i szkolenie ludzi. Najważniejsze, że kasa zawsze wpływa do końca miesiąca. Zdarzają się korekty i wycofania, ale to norma w branży. Aha, za utrzymanie klienta zarobek jest taki sam jak za nowego - to ważne, bo buduję portfel.

- Firma organizuje dla zainteresowanych handlowców leady z telemarketingu zewnętrznego lub z internetu. Leady są płatne i niestety czasami słabej jakości, ale to norma w przypadku telemarketingu.

- Nie znam innej firmy, która ma taki szeroki wachlarz produktów - sprzedaż energii i gazu, optymalizacja dystrybucji, kompensacja mocy biernej, modernizacja układów, oświetlenie LED, fotowoltaika, monitoring, audyty energetyczne. To bardzo istotne przy dużej konkurencji na rynku.

- Dużym atutem Energomix jest rozwinięty back office. Dziewczyny wypełniają umowy za handlowców. Całe sprawdzenie też jest po stronie biura. Dzwonią do klientów z potwierdzeniami. Z biura też idzie list z podziękowaniem i gadżetem dla klienta. To nam bardzo pomaga. W biurze są wydzielone osoby od wycen, rozliczeń, dystrybucji, techniki, LEDów, fotowoltaiki, marketingu i HR. To jest duże wsparcie. Mamy na bieżąco wizytówki, ulotki i dużo gadżetów dla klientów.

- Nie ma żadnych opłat wejści
4
Kierownik 2015-11-03 21:37:33
- Nie ma żadnych opłat wejściowych czy szkoleniowych. To są jakieś bzdury. Szkolimy ludzi na spotkaniach w naszych biurach i w terenie. Firma organizuje też szkolenia z produktów - mniej więcej raz na kwartał. Energomix ma teraz biura w Warszawie, Wrocławiu, Chrzanowie obok Katowic, Ełku i Stalowej Woli. Biura są otwierane tam, gdzie jest zorganizowany zespół handlowców i Dyrektor Regionalny. Jak Kierownik lub Dyrektor ma zespół, to wtedy otwiera się biuro. Firma w pełni pokrywa koszty prowadzenia biura.

- Umowa ma faktycznie kilkadziesiąt stron, ale z załącznikami. Firma ma dużo produktów, a do każdego jest oddzielny załącznik. Sama umowa ma kilka stron, a reszta to załączniki na produkty (prąd, gaz, ledy, fotowoltaika, instytucje, ...). Umowa jest dla obu stron, dlatego lepiej żeby była szczegółowa i precyzyjna. Zresztą niektóre zapisy można negocjować. Takie umowy są standardem w branży energetycznej, a w innych są jeszcze dłuższe. Pracowałem w innych firmach i okresy lojalek mają nawet 2 lata. EdF czy DUON bardzo rygorystycznie tego przestrzegają, a nie płacą na lojalki. Umowa jest u nich tak słabo skonstruowana z bardzo wysokimi karami za złamanie zakazu. W Energomix lojalka ma raptem 2 miesiące i kary są dużo niższe.

Jak w każdej firmie są też minusy i zgrzyty, ale do przejścia. Nie mam jednak zastrzeżeń do najważniejszej sprawy - płatności są zawsze na czas i nie mam uwag do ich rzetelności i uczciwości ludzi z biura. Zwróćcie też uwagę, że firma istnieje już ponad 5 lat. Jest jedną z pierwszych na rynku - nie tak jak sezonowe firemki powstałe 1,2,3 lata temu, które mogą upaść lub już upadły. Ma własne biura, samochody, kilkadziesiąt osób zatrudnionych i ponad 100 w terenie + partnerów. Firma jest stabilna i profesjonalna. Popatrzcie na kapitał zakładowy, polisę. Ma też certyfikat z wywiadowni gospodarczej, który potwierdza dobrą sytuację finansową. Ma też nagrody np. Lider Przedsiębiorczości 2015. Czy znacie jakąś inną firmą z branży, która może się tym pochwalić?

Mam nadzieję, że moja wypowiedź będzie dla Was przydatna. Ja biorąc pod uwagę plusy i minusy Energomixu mam zamiar zostać w firmie na dłużej. Najlepiej niech każdy sam sprawdzi, porówna i przekona się na własnej skórze.
4
AnnaW 2015-11-20 09:41:38
Byłam już na jednej rozmowie w firmie energetycznej na stanowisko regionalny dyrektor sprzedaży, i dowiedziałam się że najpierw musze kilkadziesiat umów przynieść, póżniej w wolnej chwili mogę budować zespół i za rok może 3 może 5 dostanę awans. Czy tutaj jest tak samo? rekrutacja na stanowisko to ściema?
1
karka 2015-12-04 11:06:11
AnnaW, iza: szukają tez dyrektorow, widziałam ogłoszenia. rekrutują od razu na wyzsze stanowiska jesli masz kwalifikacje.
czeki 2016-01-08 14:14:54
Napiszcie mi od kogo sprzedają gaz? to mnie interesuje - mam kontakty w ogrzewaniu gazem, stąd moje pytanie. dzięki.
pan manager 2016-01-13 20:53:28
Panie Kierowniku, fajna reklama, widać że sprzedaż ci idzie.
Nie napisałeś jednak najistotniejszego, mianowicie jaki procent dostaje handlowiec z każdej podpisanej umowy, jakie stawki prowizyjne? czy to tajemnica?
1
rozmówca 2016-01-14 11:01:40
stawki procentowe dla menadżera wynoszą 50-70%, do tego jeszcze dochodzi prowizja od sprzedaży zespołu; przy podstawach dla doradców są trochę niższe od 30 do 60 - czyli tez spoko.
pan manager 2016-01-15 16:37:21
nie chce mi się wierzyć, że z podpisanej umowy dostaje się tam 50-70% , jest to nie realne:)
Od kilku lat jestem handlowcem jednego z państwowych sprzedawców na umowie o współpracę z własną działalnością, poznałem różnych handlowców ale o takich warunkach nie słyszałem. Nie możliwym jest że jeżeli sprzedawca(firma) z kontraktu zarabia jakąś sumę to handlowiec dostaje 50-70%
Pozdrawiam ale chyba coś nie tak
1
W trakcie rekrutacji 2016-03-22 18:47:00
Jak najbardziej realne są stawki prowizyjne 50-70%. Zapraszam do kontaktu!
1
Nick 2016-03-31 00:15:16
ludzie....czy zawsze będziecie takimi głupolami? przecież to stary numer. nagonka kilkudziesięciu osób. szkolenie. i potem w teren. znajdziesz jednego klienta w miesiąc? wypad. prowizja przez resztę kontraktu zostanie dla energomix. a nowego "przedstawiciela handlowego" zaraz znajdziemy. i tak się ten interes kręci. zwykłe chamskie naciąganie. i nie dajcie się nabrać na te spokojne i słodkie oczy prezesa w muszce......cwany [usunięte przez admina słowo niecenzuralne]
2
rybak 2016-04-05 10:42:03
jeśli jesteś nieprofesjonalnym sprzedawcą, masz problem np. z ogarnięciem wiedzy z algebry i fizyki na etapie szkoły podstawowej, nie potrafisz porównać kilku ofert i wybrać najlepszej, nie masz kontaktu z Klientem, napiszesz, że Firma jest słaba. Jeśli już pracowałeś w firmach np. typu FMCG, nie myślę o sprzedaży chipsów, tylko o większym wysiłku umysłowym, to poradzisz sobie, a kasa może Cię pozytywnie zaskoczyć. Wiele zależy od Twojego zaangażowania i wiedzy.
1
Obiektywna 2016-04-20 13:16:00
Jak się nie chce pracować to każda praca będzie bee. ... od niektórych lenistwo aż bije po oczach.
Za nim się wydaje opinie należałoby sprawdzić to o czym się mówi, a później oceniać.

Firma traktuje ludzi poważnie, przedstawia warunki i jak się podoba to zaczynam współpracę , a jak nie to drzwi otwarte , proste. Każdy jest dorosły i myślę, że odpowiedzialny a takimi wpisami bez jakiegokolwiek obeznania "w terenie" to czysta zazdrość i lenistwo.

monika 2016-04-22 09:09:30
Obiektywna jesteś pewna o czym piszesz? Widziałaś umowę współpracy? p. M Prezes nie dość że marżuje cenniki, to ma prawo ci zabrać pieniądzę ot tak. Wszystko ok dokąd nie ma rozliczenia, później jest szukanie powodu żeby tego nie zrobić. Musisz się kłócić o swoje. A przecież on nic nie daje. Oczywiście pieniądze odebrałam.
2
były pracownik 2016-06-03 10:04:08
płatność była zawsze na czas. ani dnia poślizgu, gdy coś nie grało szybko wszystko naprawiali...

Zrezygnowałem bo wyjechałem za granicę z żoną ale współpracę wspominam na plus
obiektywna 2016-06-03 10:09:57
Wiem o czym piszę.
Pracowałam tam... umowę przeczytałam i myślę, że meli najlepsze warunki... 50% z mm to chyba nie jest źle...

Patrzysz tylko w swoją stronę, a gdzie koszty pracodawcy?
Jak się rozwijasz to wychodzi dobrze, a jeśli jest się leniem i siedzi ciągle na jednym stanowisku i się narzeka że inni mają lepiej i nic się nie robi to później wszystko jest złe...
Ludzie ogarnijcie się i piszcie opinie obiektywnie, a nie tylko marudzić potraficie... Nic za darmo nigdy nie było i nie będzie...

Prezes miał pomysł i zarabia... a lenie marudzą
oldTown 2016-06-10 08:41:38
a oni nadal ścigają swoich byłych współpracowników i straszą ich karami umownymi i wytaczają procesy sądowe poprzez te umowy, które są jak cyrografy!!! ???
1
Johua 2016-06-20 10:38:19
pracuję w tej branży 2 lata , współpracuje z ośmioma firmami zajmującymi się sprzedażą energii jak i gazu nie wspomnę o stacjach trafo... jak i bateriach kompensacyjnych. Ogólnie rynek ciężki, nie każdy się nadaje i nie napalajcie się że będziecie zarabiać po 10tyś. Na rynku jest baaaardzo dużo firm oferujących sprzedaż energii, konkurencja ogromna. Większość klientów ma podpisane umowy na czas określony tj 2- 3 lata i z takim klientem nic nie zrobicie trzeba czekać,tu najważniejsza jest mega chęć do pracy i cierpliwość. Kiedyś zarabiało się w tej branży duże pieniądze i nadal można zarobić ale nie jest łatwo.
2
Lola 2016-09-12 22:55:38
Padło pytanie o prowizje 50-70% - jak to jest możliwe? Prosta sprawa - przykład:
Wiemy, że statystycznie prąd sprzedaje się po 260 - 300 zł. Mamy cennik od jakiegoś sprzedawcy z ceną minimalną za 210. Dla handlowców puszczam cennik z ceną minimalną 240. Na każdej sprzedanej jednostce nie muszę wypacać prowizji za 30 zł. A że od reszty 50-70%? No cóż, niech stracę, niech handlowcy zarabiają ;)
Generalnie sprawa jest prosta i oczywista. Skoro firma ma w portfelu 18 sprzedawców to chyba oczywiste jest, że sprzedaje się pięciu a reszta robi za tło, żeby ładnie wyglądało podczas rekrutacji. Tak jak pisałam wcześniej: firma jest dobra na rozruch, żeby zapoznać się z tematem. Ale po kilku miesiącach zaczynamy mieć świadomość, że za coś, za co nam ta firma wypłaciła 1000 zł prowizji, gdzie indziej dostalibyśmy 1500 lub 2000 zł.
Reszty, jak pisał Kierownik, typu ledy, baterie kompensujące, stacje trafo można się nauczyć i ogarnąć z innych źródeł i na tym naprawdę dobrze zarabiać.
Jak według Kierownika to nie są merytoryczne poparte argumentami stwierdzenia, to szacun :))
Generalnie szkoda czasu na tą firmę, jest na rynku wielu solidniejszych graczy.
ja 2016-09-16 13:48:04
50-70 % od marży :)
Kamil 2016-09-16 14:56:04
Ale to nie są takie znów wielkie sumy, znaczy to fajnie, nie jest źle, ogólnie myślałem że w Energomix zarabia się dość mało,ale to wychodzi zdecydowanie powyżej średniej krajowej czyli z tego co wiem tak jak trzeba na B2B i B2C, naprawdę nieźle, polecam
Zostaw swoją opinię o Energomix - Warszawa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Energomix