Rączkowski & Kwieciński Adwokaci Sp. j.

Warszawa

Opinie o Rączkowski & Kwieciński Adwokaci Sp. j.

Anonimous 2013-01-15 00:18
Bardzo małe zarobki... Atmosfera nawet OK.
Comi 2014-11-30 19:25
Pracuję tam dość długo i musze przyznać, że nie zgadzam się z opinią moich poprzedników. Atmosfera jest ok. Pracowawcy wyrozumiali. Każdy kto wpasuję się w politykę tam prowadzącą i przyjmuję zasady zostaje doceniony.
1
Mirabelka 2015-10-19 20:41
Jest to praca tylko i wyłącznie dla osób pracowitych i myślących. Osoby bez chęci mogą sobie darować. Zarobki na początku nie są wysokie ale jeśli ktoś się wykaże zostaje doceniony i może liczyć na pomoc w każdej sferze życia. Opinie powyżej są nieobiektywne i chyba pisane przez tych zwolnionych leniuszków:) Pracują tam fantastyczni ludzie! wiele z nich od początku istnienia firmy.
byly pracownik 2015-11-22 11:55
(usunięte przez administratora) Pracowałam w kancelarii Rączkowski i Kwieciński ponad 3 lata i jestem zaskoczona ilością negatywnych komentarzy. Sama mam parę uwag, nie wszystko mi sie podobało, ale uważam, że firma ma wiele do zaoferowania. Przede wszystkim jest to stabilna praca, dzięki ktorej można się utrzymać, a to w dzisiejszych czasach wiele. Jako osoba bez doświadczenia w windykacji (nabyłam je dopiero pracując w powyższej firmie), nie mogę narzekać na swoje wynagrodzenie. Wiadomo, że każdy chciałby zarabiać więcej. Realia są jednak takie, że w większosci firm pensja jest adekwatna do wiedzy, doświadczenia i stażu pracy w danej branży. Studentom lub osobom świeżo po studiach kancelarie najczęściej oferują "bezpłatne praktyki". W kancelarii RKL studenci zarabiają całkiem nieźle, zdaje się, choć nie jestem pewna, że objęci są programem multisport i prywatną opieką medyczną, tak jak pracownicy "na etacie". A co najwazniejsze, po ukończeniu studiów istnieje realna szansa kontynuowania zatrudnienia na podstawie umowy o pracę. Osoby bez większego stażu mają okazję zdobyć pierwsze cenne doświadczenia i zobaczyc jak funkcjonuje korporacja. Dużym plusem jest to, że praca umożliwia zdobycie szerokiej wiedzy z zakresu egzekucji i to nie tylko osobom z wykształceniem prawniczym. Co ważne dla niektorych, pracodawca jest przyjazny młodym mamom, zachęcając je do powrotu po urlopach macierzyńskich. Firma chętnie i czesto organizuje spotkania, a nawet wyjazdy integracyjne, jest otwarta na propozycje sfinansowania "wyjsc na piwo" w działach, w których pojawiają się nowe osoby, gdyż uważa (tak mi sie wydaje), że łatwiej i przyjemniej pracuje się w zespole, w którym ludzie się lubią. Takie podejście sprzyja zawieraniu przyjaźni, pracownicy czesto spotykają sie po pracy:-) A to że niektórzy tę pozytywną atmosferę psują... no cóż, to już nie jest zarzut do pracodawcy, jeśli komuś odbiła sodówka. Sami budujemy atmosferę w firmie. Uważam, że pracodawca szuka alternatywnych rozwiązań
byly pracownik 2015-11-22 12:04
Sorry za przydługi wpis, ale chcę tylko dodać, że pracodawca szuka rozwiązań mogących usprawnić pracę kancelarii. Stąd częste reorganizacje i zmiany. Niestety niewiele osób otwarcie mówi szefowi, że coś źle funkcjonuje, dlatego o tym, że ludzie są wkurzeni, szef dowiaduje się ostatni. Z jednej strony, w obawie przed zwolnieniem, boimy się skrytykować decyzję "góry", nie chcemy też wyjść na donosicieli, gdy problem tworzy konkretny pracownik. Z drugiej strony własna (oraz innych) bezczynność pogłębia ogólną frustrację i niezadowolenie. I kółko się zamyka. Sama miałam ten sam problem, z perspektywy czasu widzę, że może czasem warto przekazać swoje spostrzeżenia dalej niż do koordynatora lub wskazać lepsze rozwiązanie danego problemu. Szef nie jest duchem świętym i nie domyśli się. Ale to tylko moja opinia. Pozdrawiam
kabuuum 2015-12-02 13:52
Popracujcie w innych miejscach, zmieni Wam się perspektywa postrzegania. Jak ktoś przychodzi po studiach albo w ich trakcie i chce nie wiadomo ile zarabiać i pisać skargi kasacyjne to życzę powodzenia. Atmosfera, w porównaniu z innymi kancelariami (mam porównanie) jest bardzo dobra, normalne podejście do pracowników, nastawienie na wynik, ale realny do osiągnięcia. Większość z rozżalonych tutaj piszących pewnie została wyrzucona z pracy za własne lenistwo lub niekompetencję i teraz wylewa tutaj swoje rozgoryczenie. Co nie znaczy, że dużo kwestii można byłoby ułożyć lepiej niż jest, a szefowie nie zawsze dotrzymują złożonych obietnic.
ktoś 2015-12-28 20:38
Nie gryzie się ręki, która Cię karmi. Nie sądzicie, że pracodawcy należy się jakiś minimalny szacunek???? Jeśli komuś nie pasuje atmosfera i zarobki w firmie, to niech idzie gdzie indziej i przekona się, że czy trawa po drugiej stronie płotu jest rzeczywiście tak zielona, jak mu się wydaje.
1
tik 2016-01-07 12:24
Tak to jest obsmarować miesjce gdzie się pracuje to od razu, ale żeby napisać pozytyw to już wszystkim niepodrodze. Dla mnie jasne warunki zatrudnienia,co ustalisz - to masz, pensja zawsze na czas, premie, benefit, lux med, fajni, młodzi ludzie - dla mnie to plusy pracodawcy, ale może źle to interprertuje :P
pracownik 2016-03-13 00:40
Na zdobycie doświadczenia może być ale ogólnie to słabo płacą.
1
Andrzej 2016-04-20 08:35
Panie Nikt o jakim lajcie mówisz? Tu trzeba pracować i nie ma kokosów a o jakimś lajcie to zapomnij bo szybko z ciebie zrezygnują jak zobaczą że nie chce ci sie pracować a rotacja jest duża.
KARO 2016-05-17 15:39
bardzo małe zarobki? tzn ile?
alan 2016-07-14 15:05
@eudka w tej chwili już nie. Poszukują programisty i praktykanta w Warszawie :)
Jagon 2016-12-12 20:59
Powiem krótko, byłem stroną w Sądach przez kilka lat z tą kancelarią. Wygrałem kilka spraw, jedną przegrałem. Uważam iż jako mój oponent w porównaniu do innych kancelarii pracuje profesjonalnie. Prawnicy przygotowani do spraw czytający akta. Co do oceny podejścia do spraw oceniam na 5 od 1-5. Co do oceny moralności prowadzenia spraw 0. Wszystkie chwyty są dozwolone tak aby wygrać. Taka jest ich metoda działania. Może dla kogoś pozbawionego skrupułów ok dla kogoś z odrobiną przyzwoitości nie.
Gość 2016-12-30 17:28
W dniu 30.12.2016 r żona otrzymała sms-a z Kancelarii by uregulowała niezwłocznie zaległość wobec wierzyciela. Wszystko zostało zapłacone pół roku temu i posiadamy stosowny dokument na tę okoliczność. Gdy skontaktowaliśmy się z Kancelarią to kobieta która przedstawiła się dopiero na naszą prośbę jeszcze na nas nakrzyczała zamiast przeprosić, nie była w stanie wytłumaczyć jak to możliwe, że mamy płacić za coś co dawno zapłacone. Obsługa fatalna zamiast przeprosić żonę to jeszcze nas zastraszano. Powiem krótko nigdy tak arogancko nie obsłużyła mnie żadna kancelaria Prawnicza w Polsce jak oni.
5
Unikat 2017-01-04 18:17
Kancelaria dba o klienta i robi wszystko żeby wygrywać. Polecam
dv 2017-02-15 14:57
to prawda, przynajmniej z punktu widzenia pracownika, nie jest to miejsce dla ludzi z jakimkolwiek poczuciem przyzwoitości, jest to robione zresztą celowo, tacy ludzie są awansowani i promowani, mierny ale wierny, najlepiej aby nie miał formalnych kompetencji na wyższe (kierownicze) stanowisko, będzie wtedy wiernym (wiernopoddańczym) pupilem do końca swych dni :)
7
Zuzanna 2017-02-27 15:35
Zapoznaliście się już z aktualnymi ofertami pracy? Można je znaleźć pod adresem http://www.rklegal.pl/rekrutacja Co sądzicie o wymaganiach? Możecie podpowiedzieć co znajduje się w atrakcyjnym pakiecie benefitów, który oferuje firma?
dsfrghhvo 2017-04-10 18:34
Prawda
Zuzanna 2017-04-11 08:41
@dsfrghhvo rozumiem, że zgadzasz się z @dv. Mógłbyś rozwinąć swoją opinię? Jakie są Twoje doświadczenia z pracy w firmie?
Ulka 2017-06-21 11:37
Dawno nikt nie pisał na forum. Jakie jest tego przyczyna? Może są jakieś zmiany na korzyść i warto się podzielić?
Justyna G 2017-07-06 13:35
Dalej jest słabo
1
Adwokatka 2017-07-13 12:07
@Justyna G Czy możesz napisać coś więcej , dlaczego piszesz dalej jest słabo? Mam zamiar aplikować i chciałabym dowiedzieć się więcej informacji. Sporo dobrego słyszałam o kancelarii a tu takie dziwne wpisy.
justyna b 2017-08-14 17:50
bo to dobra kancelariia ale nie pracuje się tam przyjemnie tzn nie wraca się tam z ochotą .... a szkoda bo jednak nie zawsze tak było ....
Ulrich 2017-08-15 14:43
Praca w kancelarii adwokackiej jest odpowiedzialna więc automatycznie stresująca . Dla mnie to super opcja ale myślę, że nie dla wszystkich. Polecam
2
ja m 2017-08-16 22:37
Fatalni adwokaci.od tygodnia szukają wpłaty 300 zl pomimo przesłania potwierdzenia wpłaty.przelew był wykonany 24 lipca a adwokaci czy kto tam pracuje szukają i nękają mnie telefonami.chyba przekaże sprawę ministrowi sprawiedliwości jakich to Rzeczypospolita ma m ecenasow za czasów rządu Pis
Kajzerka 2017-08-19 01:19
Kiedyś było to miejsce, które tworzyli ludzie i ich atmosfera. Teraz jest to kancelaria ze znamionami typowego korpo. Ciągle rotacje personelu, osoby wrzucane do działów o których nie mają pojęcia, wymagania ogromne i nieadekwatne do pensji. Chętnie zatrudniają studentów, aby zaoszczędzić. Obiecują później umowę o pracę a tuż przed ich ukończeniem z dnia na dzień wręczając rozwiązanie umowy lub w najlepszym wypadku proponuja te same pieniądze brutto przy umowie o prace. Dyrektorka jednego z działów zyje przede wszystkim pracą i tego samego wymaga od całego działu. Jej zachowania mozna odbierac niejako probe mobbingu. Nalezy wytlumaczyc sie z kazdej minuty spedzonej z dala od biurka, zostawac na nadgodziny wtedy kiedy Dyrektorka wskaze. Zdarzały się sytuacje że pracownik był informowany SMS że następnego dnia zostaje na nadgodzinach. Dodatkowo zleca wiele bezcelowych zadań. Jeśli nie wpasujesz sie w gust Pani Dyrektor to wylatujesz. Zespół wymieniony w ciągu pół roku w 90% na osoby gotowe na awans po trupach a często bez odpowiednich kompetencji. Im więcej się nie zgadzasz z pomysłami dyrekcji tym na szybsze wymowienie możesz liczyć. Żadne nadgodziny czy dodatkowe pracę związane z usprawnieniem funkcjonowania zespołu nie są doceniane przez przełożone. Jak zostało wyżej wspomniane - osoby doceniane to bezmyślni pupile. Dyrekcji brakuje wiedzy z części procesu oraz aktualnych informacji w zakresie zmian a co za tym idzie decyzję i odpowiedzialność za nie zrzucają na pracowników niżej. Nie można liczyć na wsparcie merytoryczne Dyrekcji działu. Istnieje również wiele ograniczeń technicznych które są tłumaczone ochrona danych. Brak możliwości pracy zdalnej, o skrzynkę mailową wychodząca (jedynie do części adresów z zewnatrz) także wiąże się z batalią, zablokowane strony (nie, nie, nie mowa o Facebook, strpny sa odblokowane za zgoda dyrektora tak wiec wiecej jest ich zablokowanych niz dostępnych wiec niejednokrotnie szybciej uda sie cos sprawdzić korzystajac z prywatnego telefonu). Szkoda, ponieważ kiedyś można było polecić tego pracodawcę z czystym sumieniem natomiast na chwilę obecną radzę szukać czegoś innego... Dodatkowo kancelaria ma mieć nowa siedzibe gdzie zaplanowano jeden otwarty open Space dla obu działów czyli dla ok 60 pracowników co już porzuca choćby pozory fajnej kancelarii a czyni korpo.
2
Ulka 2017-08-20 19:14
Zupełnie zbyteczne te wypociny @Kajzerka . szkoda, że nie doceniają takiego talentu!
Zuzanna 2017-08-21 10:46
@Kajzerka - a mogłabyś napisać nieco więcej o warunkach zatrudnienia w Rączkowski & Kwieciński Adwokaci Sp. j.? Wspominasz, że zachowanie Twojej bezpośredniej przełożonej posiada znamiona mobbingu. Mobbing oznacza działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników. Czy według Ciebie takie sytuacje występują w Kancelarii?
justyna b 2017-08-24 08:51
oczywiście stres jest nierozłączny z odpowiedzialnoćią, tak jak piszesz Ulrich, ale nie wiem czy osoby które się tu wypowiadają nie mają bardziej na myśli obawy, bądź bardziej wprost strachu przed podejmowaniem różnych decyzji a bardziej tego co może się stać jeśli decyzje nie są do końce trafione...
justyna w 2017-08-24 09:05
w działaniach kancelarii nie ma znamion mobbingu...proszę mi wierzyć....wydaje mi się, że to wszystko o czym piszesz wynika z braku szerszego doświadczenia ludzi zarządzajacych, presji odgórnej, chęci wykonania jak najszybciej pracy (bo jest jej bardzo dużo)...
kancelaria bardzo się rozwinęła w swojej strukturze na duży plus ... ale powinno za tym iść również rozwój kadry zarządzającej .... tą kancelarię tworzą ludzie i należy mieć to na uwadze, że jeśli nie będzie dobrej, doświadczonej kadry to będą ludzie odchodzić (na różnych szczeblach) co się będzie wiązało z dużą rotacją zespołu, poczuciem braktu stabilizacji nie tylko pracowników ale również Właścicieli kancelarii...
Na Temat 2017-08-24 09:24
Dawno takich bzdur nie czytałam. Pracuje tu kilka lat.

W firmie istnieją rekrutacje wewnętrzne - jeśli nie znajdzie się osoba chętna na dane stanowisko to odbywa się rekrutacja zewnętrzna.

Nie znam studenta, który był wyrzucony po zakończeniu studiów!!!!

Co do wspomnianej dyrektorki to nie wiem, bo nie spotkała mnie taka sytuacja ani o takiej nie słyszałam.

Nie znam działu, w którym nastąpiła taka wymiana 90%, więc albo słaba matematyka albo ktoś mija się z prawdą.

W firmie są nagrody kwartalne za najlepsze pomysły/ usprawnienia.

Ograniczenia, o których piszesz wynikają z umów z klientami i nie zmieniły się od wielu lat...

Dla mnie to opinia zupełnie nieprawdziwa i krzywdząca.

Dodatkowo- Dyrektor to osoba kierująca pracą organizacji, instytucji, bądź przedsiębiorstwa. Nikt nie zjadł całej wiedzy prawnej czy windykacyjnej. Taki dyrektor zatrudnia specjalistów aby mu doradzali w każdym z mniejszych obszarów.






Urszula 2017-08-24 11:26
Zbieram opinie o pracodawcach ponieważ szukam pracy. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć jakieś cenne uwagi . To byłby mój start w pracy, dlatego proszę o pomoc.
nick 2017-08-25 19:12
jesteś pewien? z tego co wszystkim wiadomo w firmie to w samym dziale raportow w tym roku zostaly zatrudnione 2 osoby i zadna z nich nie byla z rekrutacji wewnetrznej. mozesz sie do tego odniesc?
nick 2017-08-25 19:13
jesteś pewien? z tego co wszystkim wiadomo w firmie to w samym dziale raportow w tym roku zostaly zatrudnione 2 osoby i zadna z nich nie byla z rekrutacji wewnetrznej. mozesz sie do tego odniesc?
Urszula 2017-08-29 19:45
Czy może mi ktoś wyjaśnić o tych rekrutacjach o co chodzi? Czy to znaczy, że człowiek z zewnątrz nie ma żadnych szans i tylko szkoda mojego czasu na przygotowania?
@Na Temat 2017-09-07 15:15

1 osoba z wymaganiami szczególnymi, których nikt inny nie miał,
a druga jest z działu Archiwum - wewnętrzna.
hrabia 2017-09-09 17:04
a jakie to sa szczegolne wymagania ktorych nikt nie mial? moze ktos mial tylko nikt tego nie sprawdzil wsrod pracownikow
a osoba z archiwum nie byla wzieta z rekrutacji wewnetrznej tylko poprostu wzieta po cichu
Cezary 2017-09-10 13:49
Trudno jest się dostać do takiej firmy. Mam skończone studia i szukam swojego miejsca na ziemi. Może mi ktoś podpowiedzieć kilka informacji o pracy przy windykacji? Czy trzeba mieć duże doświadczenie czy jest szansa dla młodego ale za to ambitnego człowieka?
Na Temat 2017-09-13 14:03
Znajomość SQL?
"po cichu" brzmi jakby zrobili coś złego... Dziewczyna pomagała w raportach i okazało się, że jest dobra w tym więc otrzymała propozycję. Czy to nie jest fajne, że są i takie szanse?

Na Temat 2017-09-13 14:03
Znajomość SQL?
"po cichu" brzmi jakby zrobili coś złego... Dziewczyna pomagała w raportach i okazało się, że jest dobra w tym więc otrzymała propozycję. Czy to nie jest fajne, że są i takie szanse?
Zuzanna 2017-09-22 15:30
@Na Temat - a jakie są Twoje doświadczenia związane z pracą w Rączkowski & Kwieciński Adwokaci? Jak oceniasz warunki zatrudnienia na swoim stanowisku? Czy oprócz podstawowego wynagrodzenia firma zapewnia dodatkowe benefity, na przykład w postaci prywatnej opieki medycznej? Wszelkie konkretne i merytoryczne uwagi będą cenną wskazówką dla innych użytkowników, którzy mogą być potencjalnie zainteresowani podjęciem pracy w tej firmie.
Zostaw swoją opinię o Rączkowski & Kwieciński Adwokaci Sp. j. - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Rączkowski & Kwieciński Adwokaci Sp. j.