logo Mercer Polska

Mercer Polska

Warszawa

Opinie o Mercer Polska

nick 2014-04-05 22:01
Działu HR zdecydowanie nie polecam.
zainteresowana 2014-05-02 17:15
Czemu?
nick 2014-05-08 08:38
Nadgodziny, praca w weekendy, zła atmosfera.
1
zainteresowana 2014-05-08 20:49
Hm... Myślałam, żeby tam aplikować. Zła atmosfera tylko w HR czy w całej firmie? W HR wredota, tępota czy drętwota?
nick 2014-05-09 16:02
Generalnie dzialy poza hr wydaja sie byc ok tzn. poukladana i przewidywalna praca z fajnymi team leaderami. Obciazenie praca takie ze mozna sie w 8h wyrobc.
Eeem 2014-06-06 21:12
Testy składaj się zazwyczaj z 3 modułów: znajomość obsługi i środowiska Excel'a (w ang wersji), zadania na myślenie (pozwalają wykazać się zdolnościom analitycznym), znajomość języka angielskiego (poziom B2). Są spokojnie do zrobienia.
JuHAs 2015-01-10 18:46
Witam, pracowałam w Mercerze przez ponad 2 lata najpierw jako analityk potem przeszłam do Client Solutions żeby pracować z klientami. Mercer jest dobrym doświadczeniem jak się jest na studiach bo dla ludzi doświadczonych praca z ich obecnymi procesami to porażka totalna.

Teraz bardziej ogólnie. Plusy:

- miła atmosfera (nie we wszystkich teamach)
- kontakt z językiem i wiedzą n/t comps and bens (dla tych, którzy planują rozwój w tym kierunku fajny start)
- można podszkolić Excel'a i ogólnie bardziej profesjonalne wykorzystanie MS Office
- kontakt z klientem (najbardziej w dziale Clients Solutions)
- sprawnie działający HR (każdą sprawę można załatwić 'od ręki')
i to by było na tyle.


Minusy:
- kiepski management, Team Leaderami zostają ludzie, którzy zasiedzieli swoje stanowiska - byli bierni, mierni ale wierni firmie (nie odchodzili z niej) szczególnie w Client Solutions Team (omijajcie: nordyki, Polskę, Niemcy, Afrykę)
- Klepanie procesu, który ma zastąpić myślenie
- ogromny rak administracyjny zżerający tą firmę, z niektórymi ludźmi na wyższych stanowiskach z zagranicy nie da się współpracować (relacja Slave/Master)
- ogromna rotacja, odchodzą ludzie, którzy dostali awans miesiąc przed
- bałagan organizacyjny pracy
- brak potrzebnych szkoleń, podejście 'siadaj i rób'
- kiepska atmosfera w teamach słabych Team Leaderów (patrz wyżej)
- bardzo monotonna i powtarzalna praca w teamach Coordination i Order Management
- awans traktowany jako 'łaska spływająca z nieba', dawany bardzo niechętnie i rzadko
- podwyżki rzędu 100 zł brutto rocznie :-)
- większa część procesów przenoszona do Indii, likwidacja teamów - bardzo niestabilna sytuacja pracy
- w pewnych teamach wręcz nieproporcjonalne obłożenie pracą w stosunku do innych teamów (omijać największe rynki)
- częste nadgodziny w sezonie - średnia do 50-70+ w skali rocznej i Team Leaderzy, którzy chcą żeby je wybierać nie informując, że firma za nie płaci pod koniec roku

Reasumując: firma o sporym potencjale z wypracowaną renomą na rynku, w której od ok. 6-ciu miesięcy zaczęło się coś psuć winię za to management, który na siłę chce ciąć koszty i wprowadzać proces, w którym mogą uczestniczyć dzieci do lat 5 i zwierzęta.

Zarobki:

Ogólnie mówi sie o levelach -B, C, D, E, F, G i wyżej. Zazwyczaj zatrudniają na poziomie C.
(usunięte przez administratora) Tak jak mówię - firma awansuje może 5% pracowników, obecna taktyka to 'wyczekiwanie' aż się wykruszą.

Osobom doświadczonym - nie polecam.
15
Letycja 2015-02-18 23:19
A ja nie zgadzam się z powyższymi opiniami. Firma jest świetna i bardzo dobrze wynagradza pracowników. Sama niedawno dostałam specjalną nagrodę przyznawaną najlepszym pracownikom za ich wyjątkowe zasługi. Poza tym, jest świetny kontakt z managerami. Często dyskutuję z moim Team Leaderem i czuję, że mam realny wpływ na firmę i procesy w niej zachodzące. Czuję, że można tu coś osiągnąć.

Polecam każdemu!
kosma 2015-02-20 12:16
Z całego serca polecam. Można się w Mercerze sporo nauczyć. Międzynarodowe środowisko pracy. Ciekawe narzędzia pracy. Kierownictwo młode i prężne, nie jakieś sfrustrowane korpoludy jak w niektórych firmach. Świetne zarobki, nie jak w firmach, gdzie przez cały dzień robisz ctrl+c, ctrl+v.
1
111 2015-03-22 01:27
najpierw jest test analityczno-matematyczny/excel/angielski, rozmowa to standard, pytania o motywacje o twoje doświadczenia zawodowe i jak radzisz sobie z zadaniami w pracy.
1
Nolte 2015-03-30 12:32
A ja nie polecam. Kiepska, szczurza atmosfera, team leaderzy - dramat, brak perspektyw i możliwości awansowania, no chyba, że się wchodzi bez mydła w d... wspomnianym miernotom, spora rotacja, idiotyczne decyzje personalne, ogólny bałagan - omijać z daleka.
7
idziak 2015-03-30 21:57
Ja polecam jako pierwszą pracę, można się z pewnością dużo nauczyć w zespołach analitycznych. W innych nie ma doświadczenia. Trzeba jednak mieć na względzie, że duża część pracy opiera się na wewnętrznych procesach i systemach, których to umiejętności nie da się wykorzystać w żadnej innej firmie.
Do minusów zaliczam fakt korporacyjności - nakręcania o tym, kto jest słaby, a kto mocny, które zespoły są postrzegane jako mocne, a które nie. Są targety, a najbardziej wkurza sezonowość polegająca na tym, że między majem a wrześniem nie chodzi się teoretycznie na długie urlopy, a w praktyce nie chodzi się w tym czasie na urlopy -chyba że jest się na levelu E...Mnie ta praca wkurzała i męczyła, ale wielu ludzi bardzo ją sobie ceni.
1
(' . ') 2015-04-13 23:01
No właśnie powiedzcie coś więcej o tych bonach. Czy to prawda, że w podróże służbowe wysyłają najtańszymi liniami i lokują po dwie osoby w pokoju hotelowym?
buaha 2015-04-21 20:07
podróże służbowe? dobre :)
1
Nolte 2015-04-26 20:07
najgłupsze pytanie, jakie można zobaczyć w tym poście
DonaBN 2015-05-27 11:35
Bardzo dziwny proces rekrutacji.
Można przejść testy, poprawnie wypaść na rozmowie kwal., a i tak nie zostać zatrudnionym, na zasadzie "nie, bo nie", bez żadnego uzasadnienia.

Oprócz mnie przypadek dotyczył jeszcze jednej osoby z tego samego rzutu kandydatów, więc to chyba nie przypadek
7
bułun 2015-10-12 01:41
o co kurna biega w tej waszej robocie korposzczury, powiedzta no o co sie wam roschodzi
2
zawiedziony 2015-10-18 12:06
A ja nie polecam tej firmy, nie czekajcie na nowe ogłoszenia... Pracowałem w Client Solutions i potwierdzam to, co jedna z koleżanek wyżej napisała: omijajcie największe rynki: Niemcy, Austrię, Szwajcarię, Skandynawię itp. Praca po godzinach , później tych nadgodzin nie można odbierać, relacja Slave/Master z ludźmi z zagranicy, zwalanie roboty na innych. Szkoda po prostu zdrowia.
7
Okno 2015-10-25 14:18
Bałagan, rotacja ludzi, monotonia i sezonowość pracy. Kolesiostwo i stawianie na miernoty. Team Leaderka oskarżona o mobbing w cztery miesiące po sprawie awansuje o level wyżej na "wytrawnego" managera. Tragiczne zarządzanie kapitałem ludzkim (o dziwo firma zajmuje się konsultingiem HR). Brak możliwości rozwoju i awansu. Wprowadzanie reguł warowania przy telefonach jak tanim call center. Szkoda nie tylko zdrowia, ale i czasu.
7
pracownik 2015-11-05 23:02
wspomniany wyzej awnas to faktycznie "hit roku" tak bylo! w mojej ocenie to byl sposob na pozbycie sie tej osoby z zespolu poprzez wypchanie jej/jego do innego team'u. szkoda tylko ze zainteresowana/zainteresowany nie widzi tego
1
Grzesiek 2016-01-25 08:38
Polecam Mercer jako pierwszą pracę w swojej karierze. Niestety problemy zaczynają się przy bliższym poznaniu z firmą. Raczej ciężko o osobę z ponad rocznym stażem, która jest zadowolona z polityki firmy odnośnie pracowników, awansu i podwyżek. Największy plus atmosfera, która odbiega od wizji korpo :)
Zarobki na początku zbliżone do średniej krajowej. Jednak o wzrost zarobków później bardzo ciężko.
3
beka 2016-01-29 15:07
Chyba polecasz każdemu takiemu ślepcowi jak sama jesteś. Skoro nadal nie wiesz, że pracujesz w fabryce to jest i szansa, że nadal będziesz żyć długo i szczęśliwie (do czasu przeniesienia "procesu tłuczenia danych" w inne tanie miejsce na świecie) w iluzji, że Ty lub jakiś nawet TL czy ktoś wyżej ma REALNY wpływ na cokolwiek w tej "firmie".
2
pracownik 2016-02-21 12:06
Nie zastanawiajcie się - idealna okazja do ropoczęcia korpo-przygody. Dobry hajs zarówno na uz oraz pozniej na umowe o prace - ciezko znalezc lepsza oferte na poczatek. Atmosfera jest naprawde super i praca moze nie jest idealna ale duzo mozna sie nauczyc. Podkreslam ze wielu pracodawcow bardzo ceni sobie doswiadczenie u nas.
3
Joey 2016-02-29 14:00
Zastanawiam się nad pracą w tym miejscu, ale obawiam czy mój angielski jest wystarczająco dobry?

Jak na co dzień wygląda praca w tym języku, jest to język specjalistyczny czy komunikatywny? Ewentualnie czy są działy w których średnia znajomość angielskiego wystarczy?
rozczarowany 2016-05-04 15:24
Ja pracowałem w Mercerze kilka lat temu i wiem, że dużo zależy od teamu. W pierwszym teamie była praca przy taśmociągu metodą Copy-Paste. Szkoleń brak, bo niby po co. Ale atmosfera była spoko zarobki ok. Gdyby nie likwidacja teamu, pewnie bym tam został. Po przeniesieniu do innego teamu moja ocena firmy bardzo się zmieniła. Sytuacja otarła się nawet o mobbing, dlatego ewakuowałem się.
2
daria/dariusz 2016-05-12 21:29
Witajcie, dostałam/em się na stanowisko analityka do zespołu z jęz. norweskim, czy ktoś może mi podpowiedzieć czy warto zaryzykować i przyjść do Mercer do pracy, dużo sprzecznej informacji. Czy ktoś ma doświadczenie z tego zespołu?
ja 2016-06-08 16:54
Pracowalam kilka lat temu, szczerze nie polecam. Dla mnie to była po protu szwalnia. No chyba, że jako pierwsza praca dla kasy a restzy bedziecie sie uczyc na wlasna reke.
1
mak 2016-06-11 15:19
Kasia, ja tam widzę opinie najnowsze, aby zobaczyć starsze muszę zjechać w dół. A firma się sama broni, wystarczy zajrzeć do ofert pracy i zobaczyć. Mnie bardzo zachęca stanowisko .NET Developera, choć boję się odpowiedzialności tutaj w CoolPeople :)
Wyniszczenko 2016-11-01 15:19
Dział HR tej firmy to PORAŻKA. Rekrutacje jednej osoby przeprowadzają naraz 4 różne osoby z HR, same nie do końca będąc świadomymi poprzednich ustaleń ani etapu procesu, bo przy każdej rozmowie, ustaleniu, czy też spotkaniu, ma się do czynienia z inną osobą z działu HR. Bałagan jak na infolinii Cyfrowego Polsatu! O informacji zwrotnej można w ogóle zapomnieć. SZKODA CZASU NA ICH TESTY, stracicie tylko kupę cennego czasu rozwiązując BARDZO CZASOCHŁONNE zadania a w nagrodę za pracę i poświecenie, będzie mogli pocałować ich w...
6
M. 2016-11-22 20:16
czy ktoś mógłby napisać jak wygląda test z excela? z czego się przygotować? trzeba znać jakieś konkretne funkcje?
anonim 2017-01-16 20:39
A ja powiem, że jestem naprawdę pod dużym wrażeniem procesu rekrutacji w tej Firmie. Rzetelnie, profesjonalnie, naprawdę bardzo mile mnie zaskoczyli. Jak mówili, że zadzwonią do konkretnego dnia (a dodam, że była mowa o 2-3 dniach a nie tygodniach), zawsze dzwonili i to nawet wcześniej. Tak samo z komunikacją mailową. Wszystko zawsze zgodnie z deklarowanymi wcześniej terminami. Miałam 3 etapy rekrutacji a naprawdę to, jak funkcjonuje dział HR bardzo dobrze rokuje jeśli chodzi o organizację pracy w tej firmie :)
2
Wąż 2017-01-18 16:24
Świetna firma , godna polecenia, ale dla ludzi ambitnych.
2
Po Testach 2017-01-27 22:26
U mnie Excel byl podstawowy: Tabele przestawne, filtrowanie, odpowiedzenie na pytanie ile w danej kolumnie znajduje sie rzędów o danej wartości, obliczanie średniej, mediany . Nie ma co szukać drugiego dna, pytania sa raczej proste. Podobnie zadania matematyczne. Pewno dają takie proste, żeby odsiać kandydatow zupełnie nie nadających sie na stanowiska analityczne, którzy nie potrafią obliczyć obojętności 6scianu. Podobno na stanowiska nie analityczne testy sa jeszcze prostsze.
1
Weronika 2017-02-08 20:59
Mam szczęście , że pracuję w Mercer-e. Fajna firma, w której można się czegoś nauczyć , pracuje się z sympatycznymi ludźmi. Jak się tak trafi jak mnie to człowiekowi chce się iść do pracy. Polecam ich.
1
Joanna 2017-02-28 14:44
Dziękujemy za dzielenie się wrażeniami z procesu rekrutacji! Informacje te na pewno przydadzą się osobom szukającym informacji o firmie przed rozmową kwalifikacyjną.
Pamiętacie jak wyglądały Wasze pierwsze dni pracy w firmie Mercer Polska?
Tego Nicku Nikt Nie Ma 2017-03-01 22:46
Jedna z lepszych firm na początek kariery i zdobycie pierwszych doświadczeń korporacyjnych, zwłaszcza dla osób, które jeszcze nie wiedzą co chcą dokładnie w życiu robić. Później jednak lepiej uciekać tam gdzie zadania bardziej ambitne, rozwój możliwy i kasa większa. W zespołach produkcyjnych na stanowiskach analitycznych:

Plusy
-bardzo dobra sytuacja jeśli chodzi o sprawy pracownicze - nadgodziny zawsze wypłacane lub do odebrania, można się dogadać z wcześniejszym wyjściem i potem nadrobieniem, łączeniem pracy z uczelnią, firma przyjazna kobietom w ciąży itp.
- bardzo dobra i przyjazna atmosfera - zespoły są raczej młode, nie ma wyścigu szczurów itp. poza nielicznymi wyjątkami wszyscy są po prostu w porządku.
- na niższych stanowiskach praca raczej bezstresowa (choć czasami trzeba docisnąć aby produkt wyszedł przed mitycznym deadlinem)
- stabilne zatrudnienie
- patrząc na to jaka prosta praca tam jest wykonywana, to płaca całkiem spoko
- dobre benefity,
- idzie się podszkolić w excelu i poznać podstawy baz danych
- całkiem dobry wpis w CV - inne firmy go potem docenią
- biuro w dobrym miejscu, między zachodnim a centralnym

Minusy
- korporacyjność (ale to jest wszędzie)
- praca prosta i powtarzalna, wszystko robione według schematów, manuali i wcześniej ustalonych procesów. Wykorzystuje się tylko excela i wewnętrzną aplikacji bazodanową. Raczej czyszczenie niż analiza danych. Każdy kolejny rok wygląda mniej więcej tak samo.
- uczysz się czegoś nowego tylko przez około pół roku - rok, potem wszystko się powtarza
- firma nie inwestuje w rozwój pracowników na niższych szczeblach
- również niewielkie możliwości awansu i niejasna ścieżka kariery - raczej opcja dla wytrwałych, zamierzających popracować tam ładnych parę lat
- zdobyta wiedza nadaje się w 80% tylko do tej firmy, nie wykorzystacie jej u późniejszych pracodawców
- bardzo duża rotacja - ludzie odchodzą na ambitniejsze lub lepiej płatne stanowiska
- sezonowość pracy - największy nawał w okresie letnim - w niektórych zespołach zapomnijcie o 2 tygodniach urlopu w lato.
- dużo, a w niektórych zespołach bardzo dużo nadgodzin w wyżej wymienionym okresie

4
Joanna 2017-03-02 08:41
@Tego Nicku Nikt Nie Ma dziękujemy za zostawienie wyważonej opinii. Ważne jest to, że w firmie panuje dobra atmosfera i pracodawca ma stosunek pro pracowniczy. Czy rotacja pracowników sprawia, że łatwiej będzie się nowym osobom dostać do pracy w firmie?
Colonia 2017-05-20 13:43
Tak, pamiętam, przyszedłem i kazali mi siedzieć przy biurku bez komputera, potem pan z wąsem przywiózł wózkiem laptop i powiedział: voila. Potem pamiętam, że dookoła wszyscy poodchodzili i nikt tak naprawdę nie wie, co się dzieje bo wszyscy nowi. Pierwszego dnia czyściłem skrzynkę managerki bo była zapchana bo wszyscy do niej pisali, potem było tylko gorzej...
1
Dawid 2017-05-22 10:51
Mercer oczekuje umiejętności pracy w zespole, znajomość angielskiego oraz bardzo dobrą znajomość obsługi komputera a najwięcej pracy przypada na okres letni, co jest świetną opcją dla studentów.
Joanna 2017-06-01 11:30
@Dawid a jak wygląda praca w dziale, w którym Ty pracujesz? Wspominasz, że firma wymaga znajomości języka angielskiego. Jaki jest minimalny poziom jego znajomości, który wystarcza do spełniania obowiązków podczas pracy w Mercer Polska?
anon 2017-06-05 22:42
Ja pracuje od ponad roku i jest spoko. Fakt ze praca monotonna i sezon bardzo powtarzalny, ale to czy komus to pasuje zalezy juz od niego samego. Procesy sa z gory ustalone dlatego, ze jest sporo rzeczy o ktorych osoba robiaca moze nie wiedziec/zapomniec, cenione jest podejscie spokojne i rozwazne. 98% ludzi jest spoko, pracy nie za duzo a jesli juz to do WFMa/TL i ktos sie znajdzie zeby odciazyc. Wydaje mi sie tez, ze rotacja troche zelzala, przynajmniej na produkcji. tl;dr jeszcze sobie tu popracuje ;) (a, angielski tak na poziomie minimum B1 na pewno potrzebny)
Joanna 2017-06-06 13:22
@anon dziękuje za odpowiedź na moje pytania. Dobrze wiedzieć, że wymagana jest jednak już dość dobra znajomość języka. Wspominasz też o mniejszej rotacji pracowników. To rzeczywiście czynnik, który pokazuje to czy pracownicy są zadowoleni z pracy w firmie.
Wąż 2017-06-20 21:54
Mercer Polska to nowoczesna firma i pewnie praca jest stresująca.
Gość 2017-07-24 22:49
Pracuję w Mercer juz dwa lata. Podstawową zaletą tej firmy jest atmosfera i kultura pracy. Jest fantastycznie, ludzie sa mili ale bez przesady..nie ma tez wiecznych imprez jak w niektorych korporacjach, ktore dla 20 latkow sa świetne, ale co za duzo to niezdrowo. Placa tyle ile powinni, fajne pakiety benefitow do wyboru. Minus jaki ja dostrzegam to brak przejrzystej sciezki kariery, ale co roku robia badania i pytają co maja poprawic i teraz wlasnie wdrażają jakies rozwiazania zwiazane z rozwojem. Nic nie jest idealne, ale ja tą firmę polecam, przewszystkim za parcie z góry ma to aby menadżerowie byli mili i dawali dobry przyklad. Ze złych rzeczy to jeszcze ciągłe zmiany, reorganizacje, jakies ogloszenia, ale to chyba doryczy wiekszosci korporacji obecnie.
Gość 2017-07-24 22:49
Pracuję w Mercer juz dwa lata. Podstawową zaletą tej firmy jest atmosfera i kultura pracy. Jest fantastycznie, ludzie sa mili ale bez przesady..nie ma tez wiecznych imprez jak w niektorych korporacjach, ktore dla 20 latkow sa świetne, ale co za duzo to niezdrowo. Placa tyle ile powinni, fajne pakiety benefitow do wyboru. Minus jaki ja dostrzegam to brak przejrzystej sciezki kariery, ale co roku robia badania i pytają co maja poprawic i teraz wlasnie wdrażają jakies rozwiazania zwiazane z rozwojem. Nic nie jest idealne, ale ja tą firmę polecam, przewszystkim za parcie z góry ma to aby menadżerowie byli mili i dawali dobry przyklad. Ze złych rzeczy to jeszcze ciągłe zmiany, reorganizacje, jakies ogloszenia, ale to chyba doryczy wiekszosci korporacji obecnie.
Warsieńka 2017-07-25 20:55
Ile osób tyle opinii ale fakt jest jeden, że Mercer to fajna firma!!!
Wkurzona 2017-08-02 22:13
Jeśli lubisz i chcesz pracować nawet na urlopie non stop. Polecam!
Wkurzona 2017-08-02 22:14
Jeśli lubisz i chcesz pracować nawet na urlopie non stop. Polecam!
Wańka 2017-08-09 20:54
Mercer to firma o światowej pozycji więc sam fakt powinien dawać miłe odczucia.
Joanna 2017-08-17 11:16
@Gość - dobrze słyszeć, że firma zapewnia szeroki wachlarz benefitów dla swoich pracowników. A czy mógłbyś opisać jak wygląda proces rekrutacyjny prowadzony przez Mercer Polska? W sieci pojawiło się klika ofert pracy, między innymi na stanowisko "Marketing Specialist" - jakich pytań można się spodziewać na rozmowie kwalifikacyjnej? Czy masz może rady dla przyszłych kandydatów?
Zostaw swoją opinię o Mercer Polska - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Mercer Polska