brak logo

Mercer Polska

Warszawa

Opinie o Mercer Polska

kasia 2011-06-04 11:38:42
Nie polecam tej firmy. Praca po 12 godzin dziennie, bez szansy na awans. Średni staż to parę miesięcy, rzadko kto wytrzymuje tam rok. Praca nudna, żmudna i w kiepskiej atmosferze.
anka 2011-06-07 21:34:07
Nie zgadzam się z opiniami tu zamieszczonymi. Pracuję w tej firmie i jestem zadowolona. Płaca w porządku, bardzo dużo benefitów, nigdzie nie spotkałam tak szerokiego pakietu. Szefową mam fajną i na pewno mądrzejszą ode mnie :), po godzinach zostaję sporadycznie, kiedy jest wyjątkowa potrzeba. Polecam.
anonim 2011-08-02 12:29:00
Benefity to jedyna rzecz ok w tej firmie.
Swoja droga ciekawe ile tam droga Aniu pracujesz albo moze inaczej - jakie sa Twoje kompetencje skoro jest Ci tak rozowo:)
Polecam ludziom z niskim IQ.
zainteresowany 2011-08-05 16:21:21
a ja bym się dowiedział chętnie jaka atmosfera panuje w biurze na arkońskiej?

i poza tym o co chodzi z tą premią - nagrodą uznaniową? na jakich warunkach jest ona wypłacana, kiedy? a w jakich przypadkach odbierana? dodatkowo istnieje jakas inna premia za sprzedaż?
pracownik 2011-10-16 14:44:19
Praca jak każda, ma swoje plusy i minusy. JAk ktoś napisał wcześniej - trzeba się nauczyć ICH procesu i go klepać nieustannie, bez żadnej możliwości rozwoju czy przeskoczenia szczebla w karierze. Z drugiej strony jest to bardzo dobra praca na rok-dwa, żeby móc wpisać w CV że się było w międzynarodowej korporacji, że się pracowało po angielsku, itd. Płacą wg mnie całkiem dobrze, jeżeli ktoś nie ma magistra z finansów czy też informatyki, wtedy raczej będzie zawiedziony. Forma pracy to typowy open space, ale jak komuś się to nie podoba to już jego problem. Generalnie - dobra praca dla ludzi wchodzących na rynek, oraz dla tych, którzy nie mają ambicji i zdolności do nauki nowych rzeczy
Bartek 2012-02-02 00:07:03
Moglbym was prosic o podanie konkretnych przykladow tej 'monotonnej' i procesowej pracy? W internecie znalazlem oferte pracy dot. analizy płac i statystyk. Jak ta praca może dokładnie wygladać? Powiem szczerze, że nie wiem jak funkcjonuje oddział w Polsce. Zagraniczne oddzialy natomiast (z bliskich źródeł- Belgia) wiem że zapewniają b.jakościową pracę i wymagające zadania. Mam na myśli działy doradcze/konsulting. Jak wyglada mozliwa sciezka awansu na pozycje konsultantow?
zatrudniona 2012-02-13 14:12:47
pracuje tam juz spooooro czasu. znam to biuro bardzo dobrze. jego plusy i minusy. zgadzam sie calkowicie ze zadania na niektorych stanowiskach sa mega nudne i powtarzalne. z tych kilku wypowiedzi powyzej wnioskuje ze osoby te pracowaly w zespolach albo shared services lub analysts i faktycznie gorzej trafic w Mercer Polska nie mozna. poza tym lojalny pracodawca a to wazne w dzisiejszych czasach. warto dodac ze jest wiele opcji zmainy stanowiska/zespolu wew biura i nie jest to zle odbierane.
2
yen 2012-02-15 14:40:10
A ile mozna zarzyczyc sobie na stanowisku: Online Surveys Analyst?
2
ona 2012-04-19 16:30:13
Witam! czy pisał ktoś test analityczny w procesie rekrutacji? Ma za zadanie sprawdzić wiedzę z excela i analityczne myślenie. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś podpowiedział czego moge się spodziewać, może jakiś przykład podał. Dzięks :)
4
eliza 2012-06-03 16:09:16
Hej, czy ktoś pisał te testy z Excela na stanowisko młodszego analityka?
2
Alicja 2012-06-24 00:49:04
Ponieważ zależało mi, żeby zacząć pracę jeszcze na studiach, na IV roku poszłam do Mercera, bo akurat jako pierwsi mi zaproponowali pracę. Na rozmowie faktycznie praca wyglądała na bardziej ambitną, niż w rzeczywistości. Pracowałam w dziele Shared Services i większość pracowników to właśnie studenci. Płaca, jak na pierwszą pracę i to dla studenta niezła - na poziomie średniej krajowej. Niestety realny awans, rozwój etc. to w tej firmie rzeczy nieznane, awansuje się przez zasiedzenie, poza tym - chyba nie da się stamtąd wylecieć.
Jako praca na stałe - tylko dla ludzi z niewielkimi ambicjami, lubiącymi całkowite odtwórstwo (nie ma tam żadnego wkładu własnego, jest proces i proces trzeba przeprowadzić) i święty spokój przez pół roku, kiedy całe dnie spędzasz między kuchnią a eksploracją internetu, bo NIC się nie dzieje. Atmosfera sympatyczna, bo są sami młodzi ludzie, którzy w większości wpadli tu na start w karierze, bardzo fajne benefity, godziny pracy dla studentów całkiem elastyczne - nie robią problemów. Dałabym ocenę 3+ za całokształt ;)
Alicja 2012-06-24 00:53:11
Testy są dwa - po angielsku zadania logiczne i matematyczne oraz w Excelu na wyszukiwanie konkretnych rzeczy w bazie danych. Jeszcze jakiś tekst był po angielsku do napisania, z tego co pamiętam.
były pracownik 2012-07-16 00:21:07
Dokładnie jest tak jak pisze Alicja. Też pracowałem w (usunięte przez administratora) nowych rzeczy uczy się człowiek tylko przez miesiąc a potem to już tylko klepanie, klepanie, klepanie w kółko tego samego. Żeby było jeszcze śmieszniej przełożeni robią sobie jakieś statystyki kto ile firm zrobił danego dnia (zapominając, że firma firmie nie równa). Jeżeli chodzi o samą prace to nie polecam. Dużo pracy w sezonie, potem pół roku na FB, demotywatorach, czy Bóg wie jeszcze gdzie :) Jeżeli chodzi o atmosfere to jak najbardziej w porządku. Szkoda tylko, że szefostwo troche mało wyluzowane. Generalnie, jeżeli ktoś jest po studiach i nie może nigdzie pracy załapać to może iść, ale uciekać po pół roku bo dużej tam rady nie da pociągnąć.
btq 2012-09-20 19:42:22
Ja pracuję tam już od paru miesięcy i ta praca mi naprawdę odpowiada. Wcześniej pracowałem w Procter&Gamble i BCG i tamte godziny i ilość pracy po prostu były katorżnicze, praca po 12-16 godzin dziennie. A w Mercerze o 17 wszyscy jak jeden mąż wstają od biurek i wychodzą, na nadgodziny trzeba mieć pozwolenie przełożonego i wpisać je do systemu z ewidencją czasu pracy (więc nie wiem co tam [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] icie że nadgodzin nie oddają/nie płącą - reguła to to, że oddają!). Wystawiam bdb zamiast celujący bo nie wiem jeszcze jak z awansami dokładnie (choć z tego co widzę na razie, nie jest źle)
Michał 2013-03-29 12:42:36
Alicja - 2012-06-24 00:53:11

Testy są dwa - po angielsku zadania logiczne i matematyczne oraz w Excelu na wyszukiwanie konkretnych rzeczy w bazie danych. Jeszcze jakiś tekst był po angielsku do napisania, z tego co pamiętam.
Zadania logiczne po angielsku? Jestem jeszcze studenciakiem wiec ktoś mogłby dać bardziej szczegółową informacje?
ewa 2013-04-10 15:56:22
Tak, wszystko jest po angielsku.
Są 3 części - logiczna, excel i angielski. Ilość pytań - coś koło 16,10,8.
W części angielskiej są pytania ze zrozumienia tekstu, excel - operacje na danych, logiczne - jeśli umiesz myśleć, spokojnie dasz radę :)
konchita 2013-05-13 17:48:04
Mogłabyś powiedzieć coś więcej o testach? są podobne do dostępnych w sieci testów jak np w BIG4 czy coś innego ? i jak wyglądają te z Excela.. jakieś przykłady ?
1
Karol 2013-08-11 14:40:42
Ewa
czy możesz coś więcej napisać o tych testach? jestem zaproszony do nich na spotkanie i trochę wizja takich egzaminów mnie zniechęca
była pracownica 2014-02-06 21:05:28
Wszystko zależy od tego, do jakiego działu się trafi. Jeśli pracujesz bezpośrednio z klientem w dziale CST (Client Solutions Team)lub z konsultantami w AST (Analytical Services Team), wtedy jak najbardziej poza angielskim używasz języka, którym mówi się na rynku, za który odpowiadasz (w tej chwili prawie wszystkie jęz. Europy Zachodniej). Z tego co wiem, ludzie pracujący wewnętrznie najczęściej używają tylko angielskiego.
Ja odeszłam, bo zdecydowałam się na inną ścieżkę kariery i jednak za lepsze pieniądze. Polecam jednak Mercer jako pierwszego pracodawcę w ogóle lub na początek kariery w branży wynagrodzeń i benefitów. Świetni ludzie, b. dobra atmosfera pracy, dobra marka i cenny wpis do CV (wielu ludziom nazwa Mercer nic nie mówi, ale firmy i działy HR wiedzą dobrze, kto zacz). Firma się rozwija i widać, że bierze sobie do serca opinie pracowników podczas badań satysfakcji czy tzw. exit interviews, więc jest szansa, że idzie ku lepszemu.
1
Lolcia 2014-02-17 12:05:48
Czy mógłby ktoś opisać te wszystkie testy?
1
nick 2014-04-05 22:01:23
Działu HR zdecydowanie nie polecam.
zainteresowana 2014-05-02 17:15:24
Czemu?
nick 2014-05-08 08:38:57
Nadgodziny, praca w weekendy, zła atmosfera.
1
zainteresowana 2014-05-08 20:49:09
Hm... Myślałam, żeby tam aplikować. Zła atmosfera tylko w HR czy w całej firmie? W HR wredota, tępota czy drętwota?
nick 2014-05-09 16:02:06
Generalnie dzialy poza hr wydaja sie byc ok tzn. poukladana i przewidywalna praca z fajnymi team leaderami. Obciazenie praca takie ze mozna sie w 8h wyrobc.
Eeem 2014-06-06 21:12:22
Testy składaj się zazwyczaj z 3 modułów: znajomość obsługi i środowiska Excel'a (w ang wersji), zadania na myślenie (pozwalają wykazać się zdolnościom analitycznym), znajomość języka angielskiego (poziom B2). Są spokojnie do zrobienia.
JuHAs 2015-01-10 18:46:00
Witam, pracowałam w Mercerze przez ponad 2 lata najpierw jako analityk potem przeszłam do Client Solutions żeby pracować z klientami. Mercer jest dobrym doświadczeniem jak się jest na studiach bo dla ludzi doświadczonych praca z ich obecnymi procesami to porażka totalna.

Teraz bardziej ogólnie. Plusy:

- miła atmosfera (nie we wszystkich teamach)
- kontakt z językiem i wiedzą n/t comps and bens (dla tych, którzy planują rozwój w tym kierunku fajny start)
- można podszkolić Excel'a i ogólnie bardziej profesjonalne wykorzystanie MS Office
- kontakt z klientem (najbardziej w dziale Clients Solutions)
- sprawnie działający HR (każdą sprawę można załatwić 'od ręki')
i to by było na tyle.


Minusy:
- kiepski management, Team Leaderami zostają ludzie, którzy zasiedzieli swoje stanowiska - byli bierni, mierni ale wierni firmie (nie odchodzili z niej) szczególnie w Client Solutions Team (omijajcie: nordyki, Polskę, Niemcy, Afrykę)
- Klepanie procesu, który ma zastąpić myślenie
- ogromny rak administracyjny zżerający tą firmę, z niektórymi ludźmi na wyższych stanowiskach z zagranicy nie da się współpracować (relacja Slave/Master)
- ogromna rotacja, odchodzą ludzie, którzy dostali awans miesiąc przed
- bałagan organizacyjny pracy
- brak potrzebnych szkoleń, podejście 'siadaj i rób'
- kiepska atmosfera w teamach słabych Team Leaderów (patrz wyżej)
- bardzo monotonna i powtarzalna praca w teamach Coordination i Order Management
- awans traktowany jako 'łaska spływająca z nieba', dawany bardzo niechętnie i rzadko
- podwyżki rzędu 100 zł brutto rocznie :-)
- większa część procesów przenoszona do Indii, likwidacja teamów - bardzo niestabilna sytuacja pracy
- w pewnych teamach wręcz nieproporcjonalne obłożenie pracą w stosunku do innych teamów (omijać największe rynki)
- częste nadgodziny w sezonie - średnia do 50-70+ w skali rocznej i Team Leaderzy, którzy chcą żeby je wybierać nie informując, że firma za nie płaci pod koniec roku

Reasumując: firma o sporym potencjale z wypracowaną renomą na rynku, w której od ok. 6-ciu miesięcy zaczęło się coś psuć winię za to management, który na siłę chce ciąć koszty i wprowadzać proces, w którym mogą uczestniczyć dzieci do lat 5 i zwierzęta.

Zarobki:

Ogólnie mówi sie o levelach -B, C, D, E, F, G i wyżej. Zazwyczaj zatrudniają na poziomie C.
(usunięte przez administratora) Tak jak mówię - firma awansuje może 5% pracowników, obecna taktyka to 'wyczekiwanie' aż się wykruszą.

Osobom doświadczonym - nie polecam.
5
Letycja 2015-02-18 23:19:31
A ja nie zgadzam się z powyższymi opiniami. Firma jest świetna i bardzo dobrze wynagradza pracowników. Sama niedawno dostałam specjalną nagrodę przyznawaną najlepszym pracownikom za ich wyjątkowe zasługi. Poza tym, jest świetny kontakt z managerami. Często dyskutuję z moim Team Leaderem i czuję, że mam realny wpływ na firmę i procesy w niej zachodzące. Czuję, że można tu coś osiągnąć.

Polecam każdemu!
kosma 2015-02-20 12:16:12
Z całego serca polecam. Można się w Mercerze sporo nauczyć. Międzynarodowe środowisko pracy. Ciekawe narzędzia pracy. Kierownictwo młode i prężne, nie jakieś sfrustrowane korpoludy jak w niektórych firmach. Świetne zarobki, nie jak w firmach, gdzie przez cały dzień robisz ctrl+c, ctrl+v.
111 2015-03-22 01:27:48
najpierw jest test analityczno-matematyczny/excel/angielski, rozmowa to standard, pytania o motywacje o twoje doświadczenia zawodowe i jak radzisz sobie z zadaniami w pracy.
1
Nolte 2015-03-30 12:32:39
A ja nie polecam. Kiepska, szczurza atmosfera, team leaderzy - dramat, brak perspektyw i możliwości awansowania, no chyba, że się wchodzi bez mydła w d... wspomnianym miernotom, spora rotacja, idiotyczne decyzje personalne, ogólny bałagan - omijać z daleka.
3
idziak 2015-03-30 21:57:13
Ja polecam jako pierwszą pracę, można się z pewnością dużo nauczyć w zespołach analitycznych. W innych nie ma doświadczenia. Trzeba jednak mieć na względzie, że duża część pracy opiera się na wewnętrznych procesach i systemach, których to umiejętności nie da się wykorzystać w żadnej innej firmie.
Do minusów zaliczam fakt korporacyjności - nakręcania o tym, kto jest słaby, a kto mocny, które zespoły są postrzegane jako mocne, a które nie. Są targety, a najbardziej wkurza sezonowość polegająca na tym, że między majem a wrześniem nie chodzi się teoretycznie na długie urlopy, a w praktyce nie chodzi się w tym czasie na urlopy -chyba że jest się na levelu E...Mnie ta praca wkurzała i męczyła, ale wielu ludzi bardzo ją sobie ceni.
(' . ') 2015-04-13 23:01:48
No właśnie powiedzcie coś więcej o tych bonach. Czy to prawda, że w podróże służbowe wysyłają najtańszymi liniami i lokują po dwie osoby w pokoju hotelowym?
buaha 2015-04-21 20:07:19
podróże służbowe? dobre :)
1
Nolte 2015-04-26 20:07:29
najgłupsze pytanie, jakie można zobaczyć w tym poście
DonaBN 2015-05-27 11:35:15
Bardzo dziwny proces rekrutacji.
Można przejść testy, poprawnie wypaść na rozmowie kwal., a i tak nie zostać zatrudnionym, na zasadzie "nie, bo nie", bez żadnego uzasadnienia.

Oprócz mnie przypadek dotyczył jeszcze jednej osoby z tego samego rzutu kandydatów, więc to chyba nie przypadek
6
bułun 2015-10-12 01:41:10
o co kurna biega w tej waszej robocie korposzczury, powiedzta no o co sie wam roschodzi
zawiedziony 2015-10-18 12:06:23
A ja nie polecam tej firmy, nie czekajcie na nowe ogłoszenia... Pracowałem w Client Solutions i potwierdzam to, co jedna z koleżanek wyżej napisała: omijajcie największe rynki: Niemcy, Austrię, Szwajcarię, Skandynawię itp. Praca po godzinach , później tych nadgodzin nie można odbierać, relacja Slave/Master z ludźmi z zagranicy, zwalanie roboty na innych. Szkoda po prostu zdrowia.
3
Okno 2015-10-25 14:18:21
Bałagan, rotacja ludzi, monotonia i sezonowość pracy. Kolesiostwo i stawianie na miernoty. Team Leaderka oskarżona o mobbing w cztery miesiące po sprawie awansuje o level wyżej na "wytrawnego" managera. Tragiczne zarządzanie kapitałem ludzkim (o dziwo firma zajmuje się konsultingiem HR). Brak możliwości rozwoju i awansu. Wprowadzanie reguł warowania przy telefonach jak tanim call center. Szkoda nie tylko zdrowia, ale i czasu.
3
pracownik 2015-11-05 23:02:15
wspomniany wyzej awnas to faktycznie "hit roku" tak bylo! w mojej ocenie to byl sposob na pozbycie sie tej osoby z zespolu poprzez wypchanie jej/jego do innego team'u. szkoda tylko ze zainteresowana/zainteresowany nie widzi tego
1
Grzesiek 2016-01-25 08:38:54
Polecam Mercer jako pierwszą pracę w swojej karierze. Niestety problemy zaczynają się przy bliższym poznaniu z firmą. Raczej ciężko o osobę z ponad rocznym stażem, która jest zadowolona z polityki firmy odnośnie pracowników, awansu i podwyżek. Największy plus atmosfera, która odbiega od wizji korpo :)
Zarobki na początku zbliżone do średniej krajowej. Jednak o wzrost zarobków później bardzo ciężko.
beka 2016-01-29 15:07:32
Chyba polecasz każdemu takiemu ślepcowi jak sama jesteś. Skoro nadal nie wiesz, że pracujesz w fabryce to jest i szansa, że nadal będziesz żyć długo i szczęśliwie (do czasu przeniesienia "procesu tłuczenia danych" w inne tanie miejsce na świecie) w iluzji, że Ty lub jakiś nawet TL czy ktoś wyżej ma REALNY wpływ na cokolwiek w tej "firmie".
pracownik 2016-02-21 12:06:08
Nie zastanawiajcie się - idealna okazja do ropoczęcia korpo-przygody. Dobry hajs zarówno na uz oraz pozniej na umowe o prace - ciezko znalezc lepsza oferte na poczatek. Atmosfera jest naprawde super i praca moze nie jest idealna ale duzo mozna sie nauczyc. Podkreslam ze wielu pracodawcow bardzo ceni sobie doswiadczenie u nas.
Joey 2016-02-29 14:00:23
Zastanawiam się nad pracą w tym miejscu, ale obawiam czy mój angielski jest wystarczająco dobry?

Jak na co dzień wygląda praca w tym języku, jest to język specjalistyczny czy komunikatywny? Ewentualnie czy są działy w których średnia znajomość angielskiego wystarczy?
rozczarowany 2016-05-04 15:24:49
Ja pracowałem w Mercerze kilka lat temu i wiem, że dużo zależy od teamu. W pierwszym teamie była praca przy taśmociągu metodą Copy-Paste. Szkoleń brak, bo niby po co. Ale atmosfera była spoko zarobki ok. Gdyby nie likwidacja teamu, pewnie bym tam został. Po przeniesieniu do innego teamu moja ocena firmy bardzo się zmieniła. Sytuacja otarła się nawet o mobbing, dlatego ewakuowałem się.
1
daria/dariusz 2016-05-12 21:29:50
Witajcie, dostałam/em się na stanowisko analityka do zespołu z jęz. norweskim, czy ktoś może mi podpowiedzieć czy warto zaryzykować i przyjść do Mercer do pracy, dużo sprzecznej informacji. Czy ktoś ma doświadczenie z tego zespołu?
ja 2016-06-08 16:54:11
Pracowalam kilka lat temu, szczerze nie polecam. Dla mnie to była po protu szwalnia. No chyba, że jako pierwsza praca dla kasy a restzy bedziecie sie uczyc na wlasna reke.
mak 2016-06-11 15:19:36
Kasia, ja tam widzę opinie najnowsze, aby zobaczyć starsze muszę zjechać w dół. A firma się sama broni, wystarczy zajrzeć do ofert pracy i zobaczyć. Mnie bardzo zachęca stanowisko .NET Developera, choć boję się odpowiedzialności tutaj w CoolPeople :)
Wyniszczenko 2016-11-01 15:19:07
Dział HR tej firmy to PORAŻKA. Rekrutacje jednej osoby przeprowadzają naraz 4 różne osoby z HR, same nie do końca będąc świadomymi poprzednich ustaleń ani etapu procesu, bo przy każdej rozmowie, ustaleniu, czy też spotkaniu, ma się do czynienia z inną osobą z działu HR. Bałagan jak na infolinii Cyfrowego Polsatu! O informacji zwrotnej można w ogóle zapomnieć. SZKODA CZASU NA ICH TESTY, stracicie tylko kupę cennego czasu rozwiązując BARDZO CZASOCHŁONNE zadania a w nagrodę za pracę i poświecenie, będzie mogli pocałować ich w...
4
M. 2016-11-22 20:16:26
czy ktoś mógłby napisać jak wygląda test z excela? z czego się przygotować? trzeba znać jakieś konkretne funkcje?
Zostaw swoją opinię o Mercer Polska - Warszawa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Mercer Polska