brak logo

Drukarnia Narodowa S.A.

Kraków

Opinie o Drukarnia Narodowa S.A.

Dodo 2012-08-20 07:47:08
Odsetki chyba ustawowe (tylko czy liczone od terminu wypłaty czy + 20 dni)
Jak rozumiem osoby które już się zwolniły wpisują to chyba w kategorie 2 a osoby jeszcze zatrudnione dzielą dług na ten przed upadłością kategoria2 i nowy dług od upadłości do zwolnienia kategoria 1

3 i 4 kategoria są chyba dla innych firm

Ale to tylko moje domysły bo w internecie zrobił się straszny śmietnik
Dodo 2012-08-29 06:11:28
Słyszałem ze firma ma złożyć wniosek do Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych

Czy ktoś może wie czy na liście są pracownicy którzy się zwolnili wcześniej przed upadłością (fundusz obejmuje chyba okres do 9 miesięcy przed upadłością) ?

Biuro firmy funkcjonuje ?


monia 2012-09-14 19:53:05
Tak biuro funkcjonuje na zasadzie dyżurów wniosek do funduszu jest złożony bo sama sprawdziłam a pieniądze ponoć będą na kontach ok.10-15 pażdziernika to informacja z funduszu
tadek 2012-09-15 20:30:24
A czy osoby które się zwolniły same także otrzymają zaległe pieniądze
olala 2012-09-16 10:51:21
(usunięte przez administratora) nie martw się też dostaniesz kase!!!
M 2012-09-16 11:41:57
To obejmuje okres 9 albo 6 miesięcy wstecz przed upadłością
(lepiej się upewnić sam jestem w podobnej sytuacji i wybieram się do syndyka - teoretycznie on ma obowiązek nas zgłosić)

Mr 2012-09-16 12:36:13
A co z odprawami jak te pieniądze dostać i za jaki okres nam oddadzą z tego funduszu
tadek 2012-09-16 13:08:29
Do Sędziego - komisarza należy przesłać dokument potwierdzający określone żądanie. Czyli co należy dołączyć świadectwo pracy (ksero) Na końcu jest wymienione wszystko co mi zalegają. Tadek
olala 2012-09-16 15:34:01
Wydaje mi się że fundusz wypłaca 3 ostatnie pensje a reszta długu jest uzależniona od tego ile pieniędzy zostało i dzieli to syndyk.
M 2012-09-16 15:42:49
Dokładnie tylko 3 miesiące (ja mam 1,5 zaległego ale jeszcze odsetki karne, mam sadowy nakaz zapłaty)
Prawdopodobnie na początku wypłaca zaliczkowo (minimalna albo średnią krajową) a potem resztę jak ktoś zarabiał więcej

Jeżeli chodzi o resztę długu to trzeba będzie złożyć do 31 października pismo o którym informował nas syndyk
tadek 2012-09-16 18:47:22
A co z odpisami dokumentów, należy się zgłośić no Drukarni po jakies druki z wypisanymi zaległościami wobec pracownika.
dodo 2012-09-16 21:24:14
Ja na świadectwie pracy miałem wypisane ile są mi dłużni (zwolniłem się przed upadłością) na samym końcu.

Problem jest tylko z wyliczeniem odsetek karnych za opóźnienie wypłaty
Nie wiem co się stanie jak się pomyli przy obliczaniu :/
byla 2012-09-17 14:25:06
Nikt z was nie zarabial sredniej krajowej,wiec dostaniecie minimalna...
Odprawy, urlopy nie wyplaca fundusz.Moze syndyk jak ma z czego
gt 2012-09-24 12:22:49
Był już ktoś po te dokumenty w drukarni określające wysokość zobowiązania. Chodzi mi o ten syndyk.
i co z tymi pieniędzmi z funduszu kiedy się mozna spodziewać.
M 2012-09-24 23:52:09
Jak dobrze zrozumiałem syndyka
To czekamy na forsę z funduszu która będzie niedługo
(pewnie w terminach jak ktoś napisał wcześniej)

Jak dostaniemy kasę z funduszu to dopiero wtedy wyliczą ile zostało
(czas mamy do końca października)


monia 2012-09-25 18:35:16
Pieniądze są już na kontach ale nie wiem czy wszyscy dostali czy to będzie sukcesywnie wypłacane sprawdzajcie na bieżąco
V 2012-09-29 20:13:52
zgadza się co do wypowiedzi przedmówczyni kasa jest sprawdziłem dziś jest już na kącie co do reszty to bedzie trzeba czekać do przyszłego roku albo i .................... dłurzej.
Tadek 2012-10-05 13:52:11
Podobno odzyskaniem dalszej części należności zajmie się drukarnia. Czyli to oznacza że my jako wierzyciele nie musimy sami nic wysyłać do syndyka ?, chodzi mi o te kopie uwierzytelnione itp. Ktoś to potwierdza?
monia 2012-10-07 11:54:42
Człowieku jak byłeś w drukarni po świadectwo pracy to wszystko wiesz na temat bo każdy jest informowany indywidualnie chyba że nie byłeś wiec Ci to zwisa i powiewa .Trzeba się interesować tym co Ciebie dotyczy bezpośrednio bo nikt za Ciebie tego nie załatwi.
M 2012-10-07 13:43:02
Są tacy co zwolnili się wcześniej i świadectwa pracy nie potrzebowali bo już je mieli
A mili strażnicy z pułłanki 18 na pytanie czy biuro funkcjonuje, czy ktoś jest w budynku. Odpowiadają ze wszystko zamknięte i nikogo niema :)
(to było jakieś dwa tygodnie wcześniej)
Pojechałem do syndyka a ten zdziwiony i dał mi numer telefonu bo jak się okazało kadrowa ma dyżury na miejscu.


Tadek 2012-10-08 20:51:49
Tylko co jeśli otrzymałem świadectwo pracy drogą pocztową, od dnia wręczenia przeze mnie wypowiedzenia czekałem na świadectwo około 2 tygodni, bo drukarnia była \\\"zapieczętowana\\\". Nikt mi nic więc nie mówił.
monia 2012-10-11 08:29:15
To się wybierz do drukarni to wszystkiego się dowiesz przecież to Twój biznes nikt za Ciebie tego nie zrobi.Panie mają dyżury do godz 15.00
M 2012-10-11 12:33:32
Podsumowując dyżury są tak jak wspomniał mi syndyk od rana do 15 ?
Wchodzi si tymi drzwiami co dawniej pracownicy?

Bo ja na serio nie robię sobie jaj podeszłem do strażników i ci powiedzieli że wszystko zamknięte. (nie poszedłem sprawdzić tylko im uwierzyłem na słowo)
GR 2012-10-23 12:35:26
Do połowy listopada pieniążki na kontach :)
M 2012-10-24 17:01:16
Ogólnie wygląda na szczęśliwcze zakończenie
Jeżeli można tak nazwać likwidacje firmy i miejsc pracy :/
Po moich wcześniejszych przejściach z Intro-dajwór myślałem że będzie gorzej
Mam nadzieje że uda wam się odzyskać także kasę za odprawy itp.
(mnie zostało tylko kasa za pranie i odsetki karne)
monia 2012-11-11 13:36:30
Prawdopodobnie jeszcze nie wszyscy odebrali świadectwa pracy a tym samym nie wiem czy to nie wstrzyma zgłoszenia do sądu o dalsze zaległości bo ma to być zbiorówka .
M 2012-11-12 21:27:39
Termin to był chyba do końca października (o czym informowało pismo od syndyka)
tadek 2012-11-30 10:10:12
Ciekawe czy już coś im się udało spieniężyć.
M 2012-12-04 16:36:02
Na stronie firmy handlującej używanymi maszynami "P.H. ''Fart'' Włodzimierz Wianecki" (z gdańska) pojawiła się oferta sprzedaży Kolbusa Da 270, starej (zielonej) zbieraczki i maszyny do ciecia płótna (tez starej)
(zdjęcia są z hali narodowej)

Ale nie wiem co z tego wynika bo może tylko pośrednicza w sprzedazy, a może jak dobrze poszlo to ta firma już kupiła te maszyny
M 2012-12-04 16:45:11
Golf i niciarka tez są w ich ofercie
monia 2013-01-01 18:09:13
Czy coś wiecie na temat dalszych wypłat za sprawą sądową
monia 2013-02-24 14:50:44
Chyba nikt nic nie dostał z sądu bo mam kontakt z kilkoma osobami a z tego co słyszałam to ponoć sąd upominał się o dodatkowe papiery z drukarni bo coś tam sprawa nie jasna.Ale wydaje mi się że właściciel odpowiadam majątkiem własnym tylko pewno ciężko mu coś wykazać a majątek ma rozpisany na rodzinę.
tadek 2013-05-21 15:37:48
gdzie reszta pieniędzy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
taki jeden 2013-05-22 15:58:49
w najbliższym czasie napewno nie będzie żadnych pieniędzy ..... dzwoniłem do biura syndyka i oto co usłyszałem od pani sekretarki " nie mam pojęcia czy cokolwiek uda się spłacić wierzycielom w tym roku" tłumacząc się ze nie mogą niczego spieniężyć ani samochodów peguotów ani tego co zostało jeszcze w tym budynku ponadto sprzedali jakąś maszyne z końcem zeszłego roku no, ale wiadomo koszty postępowania upadłościowego czyli wynagrodzenie dla pana syndyka no i zus, us
M 2014-04-27 08:59:47
Tym czasem ruszyło śledztwo w sprawie niewypłacania wypłat, ja już składałem zeznania
vendetta 2014-06-22 20:46:24
ja również składałem zeznania ale co dalej z naszą kasą niema zadnej informacji od syndyka ani od sądą w zwiasku nasza sprawa
vendetta 2014-06-23 22:40:58
Wedlug mnie powinnismy otrzymywac jakie kolwieg informacje od syndyka lub sedziego komisarza zeby wiedziec naczym stoi sprawa
oby tylko nie umorzyli postepowania.
taki jeden 2014-06-26 19:30:21
Nie oszukujmy się i nie róbmy sobie nadziei na to, że otrzymamy pieniądze, które się nam nalezą de facto prawnie ! Drukarnia padła w 2012, a jest rok 2014 i dalej nic nie zmieniło się w tej parszywej sprawie. Kilka razy już dzwoniłem w tym roku do sądu i za każdym razem słyszę jedno i to samo " sprawa jest na etapie postępowania" - żal. Wszyscy wiedzą kto do tego doprowadził, a policja gospodarcza twardo prowadzi śledztwo - szkoda słów. Gdzie tu jest prawo i po czyjej stornie ? bo chyba nie po stronie nas ludzi pracujących na darmozjadów. I najpewniej tak zrobią, że jeszcze czasu trochę minie i umorzą sprawę i dostaniemy karteczki z informacją " z przykrością informujemy ....."
taki jeden 2014-06-27 14:54:48
Nie wiem czy są dowody czy nie, a nawet jeśli były to zapewne ich już nie ma kto miał zarobić to zarobił.... Chodzi tylko o to że państwo, a w zasadzie organy tego chorego systemu są bezsilne wobec bandytów gospodarczych. Mało tego cierpią tylko na tym pracownicy b o nie dość,że byli wykorzystywani jak niewolnicy to są na samym końcu szarej listy do zwrotów wierzytelności. A jak wiadomo majątek drukarni był własnością banków, a jeżeli już coś było własnością firmy to było g. warte
M 2014-07-07 20:32:40
Śledztwo jest tylko w sprawie nie wypłacenia wypłat. Podejrzewam że fundusz gwarantowanych świadczeń pracowniczych miał obowiązek to zgłosić i tylko dlatego się zainteresowali. Przekrętami nikt nawet nie jest zainteresowany
vendetta 2014-07-08 20:47:42
Mozna umorzyc postepowanie pod warunkim ze jest brak wystarczajacych dowodow lub niema osoby ktorej mozna by bylo postawic zarzuty lub sprawa ciagnie sie dlugimi latami z tym powiadomieniem mediow to nie taki glupi pomysl tylko kto sie tym zajmie?
taki jeden 2014-07-10 16:28:54
jeśli umorzą postępowanie upadłościowe to kto Ci zapłaci pieniądze, które Ci się należą jak psu buda?
RYŚ 2014-08-07 10:13:15
Cześć Wszystkim
Czy jest wśród Was ktoś, kto ma błąd w świadectwie pracy w trudnych warunkach, brak mi jednego słowa jest: maszynista maszyn typograficznych a powinno być maszynista maszyn typograficznych arkuszowych. zus odmawia wcześniejszej emerytury
M 2014-12-30 12:31:43
Dostałem list od prokuratury z umorzeniem śledztwa "w sprawie złośliwego i uporczywego naruszania praw pracowników..."

Czyli nadal bez zmian, czy syndyk kontaktował się z wami. (ja ma tylko zaległości karne odsetki i pranie więc jestem na końcu kolejki)
Mm 2015-03-31 19:33:10
Witam, nie znam szczegółowo sprawy, tylko z wyczytałem- mam pytanie: kto doprowadził do upadłości ? Czy upadłość związana była z prezesem BB ? I czy wynikała z błędnych inwestycji ?
1
maciek 2015-07-12 21:07:20
Mam pytanie do kiedy firma funkcjonowała ? tzn do kiedy ostatni druk poszedł ? w którym to było roku ? pozdrawiam
m 2015-07-23 08:19:58
Chyba czerwiec 2012 potem zabrali maszyny. Syndyk jest chyba do dziś i pusta hala
M 2015-08-15 19:20:53
Czytać nie potrafisz co wyżej napisano?
Istnieć w upadłości to może istnieje bo ma syndyka
A domenę www wykupiła inna firma
nono...nonono...no 2015-08-26 10:46:59
a pamiętacie kierownika nononononono?
erftg 2016-05-13 18:03:24
no z cala pewnoscia zwlaszcza ze mowisz ze strona nie dziala poza tym jak oglosibi upadlosc to juz na pewno nie ma co liczyc na jakies opinie bo i po co
Zostaw swoją opinię o Drukarnia Narodowa S.A. - Kraków
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Drukarnia Narodowa S.A.