logo Era

Era

Chorzów

Opinie o Era

M 2016-09-19 13:44
Spoko piszą ci, którzy sami pracują w biurze albo rzeczywiście byli bez grosza, mają niepełnosprawność i dostali 1350 zł na rękę za dość prostą pracę (na etat). Jednych i drugich rozumiem. O uciekaniu nic tu nie widzę, bo nie uciekać trzeba, ale wykazać przed PIP i sądami, że pracodawca łamie prawo, no chyba, że sławetne 3,70 netto na zleceniu uważasz za uczciwą stawkę, a samo zlecenie na warunkach umowy o pracę za uzasadnione...

Zlecenia dostają ludzie bez grupy albo emeryci.
3
Greg 2016-09-19 16:48
Czytasz wcześniejsze wpisy? Ochroniarz na etacie zawsze ma tylko minimalną. Na zleceniu za tyle samo godzin - połowę minimalnej.
3
straznikparkingowy 2016-09-19 20:29
witaj ja mimo,ze mam czas na czytanie to pracuje.Po prostu jak nikt nie przychodzi na parking to czytam rozmawiam przez telefon a gdy ktos sie pojawi to wowczas dokonuje obserwacji takiej osoby.Parking jest ogrodzony i nikt nie wejdzie innym sposobem niz szlaban.Ja mam krzeselko przy budce i sobie siedze a gdy deszcz pada to skrywam sie w budce.Era mi pomogla bo wczesniej bylem odrzucany w innych firmach bo kaleki nikt nie chcial a era dala mi szanse,oby byli duzo lat na rynku jeszcze. ps a ty gdzie teraz pracujesz ? bo piszesz ,zejuz nie jestes straznikiem
1
Grzesiek165 2016-09-20 18:49
A ile trzeba miec mnimum wzrostu zeby przyjeli na straznika ? ja mam 165 i nie wiem czy aplikowac?
3
pokłosie 2016-09-22 07:37
Mni 2016-09-20 23:23:47 Ty wez idz spac bo bedziesz rano w biurze w erze nie wyspany zamiast pisac bzdur!!!!
6
Pracuję za 3,70/h 2016-09-22 16:27
Przecież to bot, nie człowiek. To jak ci co piszą na blogach "Świetny wpis! aczkolwiek tanie kredyty 24h" albo cos podobnego. Szyk zdania jest taki, że z kilometra widać.
1
Nick 2016-09-23 20:55
Na umowę zlecenie jest 3.7 na godzinę a ma umowę o pracę najniższa krajowa.
Na umowę zlecenie pracują wszyscy którzy nie mają 2 grupy inwalidzkiej gdyż za inwalidów era jako zakład pracy chronionej dostaje dofinansowanie z PFRON i dlatego takie osoby mają umowę o pracę.
Prościej juz się nie da sie tego wytłumaczyć
4
Ja 2016-09-23 21:03
Opinia PiP nie jest wiążąca.Zatem można ją sobie włożyć wiesz gdzie
Służę paskiem z wypłaty 2016-09-24 14:29
Poważnie napiszę Ci coś, co jest już na tym forum ze sto razy. Niekwalifikowany ma zawsze minimalną i nawet grosza podwyżek dopóki ta właśnie minimalna nie wzrośnie. Ale musi być psychicznie chory, mieć chorobę wzroku, upośledzenie umysłowe albo epilepsję. bo za takich PFRON daje najwięcej (Erze, nie im rzecz jasna). Często, ale nie zawsze te same warunki, czyli minimum i etat mają inni chorzy z dwójką lub jedynką, ale NIE ZAWSZE. Natomiast zdrowi i emeryci mają śmieciówkę czyli 3,70 netto. Czyli circa 670 zł netto za 180 godzin.

@Ja Masz rację, głupoty wypisuję. Co tam jakaś Inspekcja Pracy, co oni mogą wiedzieć. Ludzie chcieli pracować za trzy złote (są dowody bo sami pisali o to prośby), to im Era to umożliwiła. W śmierdzących szmatach po kimś, po 200 albo więcej godzin za połowę albo 2/3 minimalnej, razem z ludźmi, którzy za np. 156 dostawali 1350 zł netto. To wszystko było legalnie, a Era nigdy nie złamała prawa. I te FIKCYJNE umowy żeby nie płacić ZUS-u też były legalne. Przecież zamiatanie placu za 50 zł miesięcznie to normalna praca. A że ani pracodawca ani pracownik nie wiedzą gdzie ten plac, to pikuś.
9
Arek 2016-09-24 19:38
Kazali mi napisać że ERA płaci 3,70 zł jak jeszcze pracowałem w konkurencji. Teraz to odwołuję i z tego co wiem najniższa tam jest 5 zł netto. Przepraszam
1
2007 2016-09-24 20:13
Dawaj maila, bohaterze z dyrekcji, poślę ci kopie pasków, lewych umów na sprzątanie dla ochrony, zleceń za 3,70, co tam chcesz. Możesz sobie wtedy grafologa wezwać :)) i sprawdzisz czy to na Twojej drukarce robione czy w pokoju naprzeciwko. Komunistyczne metody...
9
Pogromca kitów 2016-09-26 12:08
To wrzuć skan śmieszny człowieku .Wiesz co to jest w ogóle głupcze ?
1
Sooaa 2016-09-26 12:11
Mozna jeszcze im wysłać to jak nakłaniali zdrowych ludzi do załatwiania sobie grup czyli de facto do składania fałszywych zeznań.Może wtedy im te [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] ubeckie ryje przymknie się
4
grupa 2016-09-28 09:02
sdv 2016-09-26 12:18:21
Wiec mysle sobie tak skoro na Usiach zarabiaja 3.70zl/h a wiem ze tyle zarabiaja kiedys rozmawialem z jedna pania ktora pracuje tam opowiadala mi ze komendant ich chcial jej zaplcic za nadgodzine 5zl mimo tego ze miala umowe o prace. Dyrektor dzialu zariabia 10 000zl netto miesiecznie wiec teraz sprobuj sie wyposrodkowac :) dostaniesz 5zl.h netto mysle ze jak na ta firme to przyzwoicie nie ma ich co podejrzewac o jakies poszanowanie dla pracownika
4
Krzysztof 2016-10-01 12:00
Zgadza się. Miałem trójkę i usłyszałem "A dwójki nie może pan sobie jakoś załatwić?" A co do innych kwestii, w tym stawki 3,70 netto (to faktycznie jest coś koło pięciu złotych, ale BRUTTO) potwierdzam. Tak ci spryciarze płacą NA ZLECENIU. Nie będę tu pisał o nienawiści, ubecji itp., bo to nie w tym rzecz. Era po prostu łamie prawo. I tyle. A umowę na sprzątanie o której tu pisali wyżej też miałem i zgłosiłem to do ZUS-u mówiąc wprost, że było przymusem dla każdego podpisującego śmieciówkę w 2015.
3
Dawid_slask 2016-10-08 09:13
Mam pytanie do pracujących w erze

1. czy wypłata jest na czas ?
2.czy pieniądze są na konto czy koordynatorka wypłaca?
3. czy firma nie wymyśla jakiś kar np palenie papierosa minus 100 zł itp ?
4. czy nowy pracownik dostaje nowe ubrania czy "łachy po kimś" ?
1
WetERAn 2016-10-08 17:35
1.Wypłata jest zawsze na czas.
2. Pieniądze są tylko na konto lub w drodze wielkiego wyjątku do pobrania w kasie firmy w Chorzowie.
3. Nie ma kar za palenie itp.
4. Nowy pracownik dostaje zawsze nowe ubrania o ile pracuje na etat.

I druga strona medalu, czyli uzupełnienie do powyższych punktów.
1. Płacą na czas, bo płacą tak mało, że ludzie by ich zlinczowali, gdyby jeszcze musieli czekać. Pamiętaj, że pensja na etacie to minimalna krajowa, na śmieciówce połowa minimalnej.
2. --
3.Nie ma kar, bo dyscyplina ogólnie leży i wszystko wszystkim jest obojętne, byle by nie było skarg od zleceniodawców, czyli firm KTÓRYCH pilnujesz. Telewizja, gazety, komputer, książki, drzemka w nocy, to standard :)) dopóki nie nabroisz.
4. Jeżeli dostaniesz śmieciówkę za 630 zł netto jak tu już koledzy pisali, to większość ubrań masz po kimś. Radzę przed wyjściem z firmy wsadzić w podwójną reklamówkę, bo nie wszystkie są prane...


6
Andrzej 2016-10-08 21:28
Era? Ło ja pie4dole :) skąd oni tych geniuszy do roboty biorą ? Choćby mi zapłacili do bym takich nie znalazł
1
Rotek 2016-10-08 22:18
Ehehheheh rozmowa czego ? Rozmowa kwalifikacyjna to tam wygląda tak że wypełniasz kwestionariusz ,tzn wypełniają za ciebie ,gdyż na wstępie uznaja że jesteś przygłupem i to tyle.I dają adres cieciowki gdzie będziesz cieciować .Żadnych zapytań ,wytycznych czy czegokolwiek
5
EraChorzów 2016-10-09 15:55
Nasi pracownicy otrzymują bogaty pakiet przywilejów rehabilitacyjno – socjalnych
• dostęp do opieki medycznej
•wypoczynek dla pracowników (wczasy), dla dzieci - kolonie
•wycieczki krajowe i zagraniczne
•zapomogi losowe dla pracowników znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej
•korzystanie z pracowniczej kasy zapomogowo-pożyczkowej
•bezpłatne szkolenia zawodowe oraz psychologiczne

Pogromca kitow 2016-10-11 21:11
Powiedzcie lepiej jak kochacie Pieniążki za nich otrzymywane :) tzn jakbyście nie wiedzieli o co chodzi ,to o niebieskich panów na niebieskich banknotach
4
Gieniu 2016-10-11 22:32
szkoda czasu na to forum.My tu piszemy jak marne zarobki są w erze,sporo osób może to udowodnić a pie4dolona szmatencja ubecja jak za dawnych czasów ...że jest super i że fajnie się tu dostać.W ogóle nie dorośli ci goście ,a co gorsze nawet włoski na jajach im nadal nie porosły
4
Gieniu 2016-10-11 22:33
szkoda czasu na to forum.My tu piszemy jak marne zarobki są w erze,sporo osób może to udowodnić a pie4dolona szmatencja ubecja jak za dawnych czasów ...że jest super i że fajnie się tu dostać.W ogóle nie dorośli ci goście ,a co gorsze nawet włoski na jajach im nadal nie porosły
3
strażnik - sosnowiec 2016-10-14 09:52
Od nowego roku wszystkim będzie lepiej, lepsze płace. Na zlecenie 13 zł brutto. Tylko która firma to przetrwa?Dopiero będziecie płakać jak bez pracy zostaniecie.
Już wkrótce... 2016-10-21 11:01
A to ciekawe, bo byłem waszym pracownikiem i dostałem:
-lewą umowę zlecenie na warunkach umowy o pracę płatną 3,70 zł/godz netto i zero dodatków
-parę fikcyjnych szkoleń do podpisania
-lewą umowę zlecenie na fikcyjne zamiatanie chodnika po to żebyście nie płacili za mnie ZUS-u
-śmierdzące ubrania po podobnych mi, którzy nie wytrzymali w tej firmie
-pracę z kolegami, którzy za to samo co ja dostawali dwa razy tyle, bo mieli etat



6
nowypracownik 2016-10-27 14:27
czy beda jakies bony na swieta albo paczki na mikolaja ? jak bylo w zeszlym roku ? ja pracuje dopiero od maja
2
Zdecydowany 2016-10-30 12:32
Grupa odezwij się ją też będę pozywal Erę i chciałbym uzyskać z tobą kontakt.
Nikoś 2016-10-31 11:48
"Grupa" nie jest jedynym walczącym z łamaniem prawa pracy w Erze. Jest nas więcej i na różnych etapach. PIP, sąd, ZUSi inne. Jeśli chcesz odezwij się do mnie na nikodem.dyzma@go2.pl
splash 2016-10-31 19:40
Pytaj w socjalnym nie na forum!
1
grupa 2016-11-15 21:11
Wiec tak w dniu 8.11.2016r Sąd wojwodzki odrzucił apelacje firmy Era i podtrzymal wyrok stwierdzając ze stosunek pracy isnial w okresie Mojej pracy tym samy drodzy panstwo po dwóch latach zakończyłem walkę o Swoje prawa ktore udalo mi sie wygrac pozostało jeszcze kwestia ukarania dyrektora który mnie zatrudnił ale tez napisze tutaj jaki byl wyrok pozdrawiam "nikos" pisalem do Ciebie
5
splash 2016-11-18 21:34
Jak ukarania dyrektora? To jego tez za tyłek będą ciągnąć?
grupa 2016-11-20 21:16
splash 2016-11-18 21:34:02
Widzisz osoba ktora zatrudnia na umowe zlecenie kiedy istnieje "stosunek pracy" podlega karze od 1000zl do 30000zl i czekam juz na wyrok jaki dostanie ten dyr ktory ze mna zlecenie podpisal napisze po rozprawie ile dostal.
2
Baju baju w Paragwaju 2016-11-28 11:12
Napisz też co sobie z tym wyrokiem wytarł ;)
Wiesz ja to pracowałem w takiej firmie gdzie kolo oficjalnie zrobił zebranie i oznajmił wszystkim że lepiej łamać prawo i zapłacić 5 tys kary niż przestrzegać prawo i tracić kontrahentów na miliony euro.Wiec głupiś jeśli myślisz że rozwaliłeś system
grupa 2016-11-29 23:22
Baju baju w Paragwaju
nie rozwalilem systemu pokazalem ze firma lamie prawo a ja im to udowodnilem!!! ja chce od nich tylko to co mi sie nalezy!!!
4
1980 2016-12-03 00:37
No to zrozum teraz, potulna owieczko, żeby nie powiedzieć mocniej, że sens właśnie w tym, żeby poprzez sprawy w sądach i zgłoszenia w PIP m.in. uświadomić potencjalnym klientom Ery, że "ochroniarz" za 3,70 nawet palcem nie kiwnie gdyby coś. Że taka ochrona to żadna ochrona. W związku z czym lepiej wynająć inną firmę, płacącą normalne stawki, bo wtedy ma się prawo czegoś od ludzi wymagać.

I chodzi tez o to żeby odzyskać to czego nam nie wypłacono.
Pensja minimalna w 2016 - ok. 1350
Moje wypłaty - 600-750 zł

I to mi oddadzą choćby za sto lat. Z odsetkami za zwłokę.

2
Baju baju w Paragwaju 2016-12-04 20:36
A Widziałeś co podpisujesz czy może byłeś naprany? Podpisałes umowę zlecenie .
"klientom firmy Era" - oni mają gdzieś ile zarabia cieć ;) a że palcem nie kiwnie to żadna tajemnica, nie kiwnie nawet jak będzie zarabiał 50 na godzine, mają ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej kontraktowej, delitowej itd i właściwie to każdy ma to w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] co zrobi cieć
Po resztą w każdej jednej ochronie jest to samo, ten sam schemat
grupa 2016-12-11 16:27
Baju baju w Paragwaju 2016-12-04 20:36:55
ale ja mam w d... to co podpisywalem bo skoro by chcieli tak bardzo byc ferr jak to sie przedstawiaja w ogloszenieach nie lamali by prawa pracy ja im to udowodnilem ze za lamania prawa trzeba placic a klienci firmy Era no coz jesli kogos nie interesuje kto pilnujego jego firmy to sa warci tego jakich maja wspolpracownikow. Dyr Lukasz ktory mnie zatrudnil zaplacil kare 2250xl ktore nałożył na niego sad za zatrudnienia na umowe zlecenie gdy ist:nieje stosunek pracy.Niestety w Polsce chyba nie ma firmy w tej branzy ktora nie lamala by prawa pracy :(
ewa 2016-12-11 19:08
Gdyby głupota umiała fruwać to unosiłabyś się wyżej aniżeli gołębica pozdrawiam i bardzo ci współczuję
1
Xxs 2016-12-13 20:13
Grupa, roszczeniowy chłopaku,nic nie udowodniłeś. Takie kary to oni w kasynie większą kasę wydają w parę godzin. Po prostu na pewno nikt się nie odwoływał bo na pewno nikt nie ma czasu na farmazony roszczeniowego królika.
Xxs 2016-12-13 20:17
PS. Będziesz miał odszkodowanie czy rekompensatę toć daj znać bo na razie gadanie o gruszkach nie wierzbie.Niby twierdzisz że prawo po twojej stronie, wszystkich ukarali, tylko że nic z tego nie masz.
grupa 2016-12-14 00:24
Xxs 2016-12-13 20:13:0 no widzisz dla Ciebie nic dla mnie wiele, moze i przegrywaja w kasynie tyle to ich sprawa ja Swoje dostane a ile no zgodnie z obowiazujacym prawem!!!a mowisz ze sie nie odwolali przejdz do pokoju Radcow prawnych to sie dowiesz ze robili co mogli ale coz prawda byla po wlasciwej stronie. Pokazalem tylko ze nawet wielka firma schyli kark przed zwyklym czlowiekiem jak ja i jestem z siebie zadowolony ze udowodnilem ze lamia prawo!!!!
1
Fradek 2016-12-14 11:01
No i Brawo. Napisz do ZUSu. Przyślą medal dzielnemu obywatelowi
1
Xxs 2016-12-14 11:12
Zarobili na tobie ze 100 tys, oddali w formie kary 2 tys do budżetu państwa ,tylko obywatel dalej gołodupiec :)
Mietek 2016-12-14 21:45
Orientuje się ktoś co ze zleceniami od nowego roku? Jakoś nie chce mi się wierzyć aby dali ludziom 12-13 na godzinę
2
wkurzony Stalowa Wola 2017-01-23 06:35
Wiem, że w Stalowej Woli już kilkanaście osób wygrało w sądzie z firmą - dostali wyrównanie do płacy minimalnej (po kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy złotych), firma wpłaciła zaległe składki emerytalne do zusu i wystawiła świadectwa pracy.
Wniosek z tego taki, że trzeba popytać jak oni to zrobili - i zrobić to samo. Do dzieła ludziska - bo dość już białych murzynów w XXI wieku!
4
Pracownik Era 2017-01-27 14:53
Ja jako pracownik gospodarczy w Castoramie mam 10 zł/h netto. Nie jest źle. Umowa zlecenie, bez grupy.
1
Agula 79 2017-01-29 18:07
Mój mąż pracuje w tej firmie od ponad 10 lat.Pracuje Mu się dobrze,zarobki odpowiednie.Jest strażnikiem parkingu w Katowicach na os.1000 lecia.Mąż ma orzeczenie o stopniu niepewności -1 stopień choruje na zanik mięśni.Dziś oznajmił swojemu "szefowi"że będzie musiał wsiąść L4 od połowy Lutego(10 dni) ponieważ nie da rady pogodzić pracy i rehabilitacji...czasami tak bywa poprostu.Niestety spotkała go przykra rozmowa z "szefem"na dodatek w obecności drugiego pracownika tego parkingu.W rozmowie mąż usłyszał od przełożonego że firma nie potrzebuje takich ludzi którzy chodzą na L 4 i zastraszanie iż będzie musiał chyba go przenieść gdzie indziej na parking.To chyba wbrew prawu!Taki przełożony nie powinien chyba pracować na stanowisku które wykonuje!Uważam że dyrekcja powinna się zainteresować tym jak ten przełożony wykonuje swoje obowiązki.Nie zdziwię się jak to nie pierwszy taki przypadek!Zastraszanie i upokarzanie to nie w stylu tak prestiżowej firmy jak ERA.
LICZĘ NA ZAINTERESOWANIE SIĘ TĄ SPRAWĄ!
3
były erowiec 2017-02-08 17:13
Ludzie wy jesteście od zarabiania, a nie od ględzenia dla ery jesteście maszynka do zarabiania kasy na te biura kierownictwo i ich limuzyny i hotel czary las.
2
Nick 2017-02-13 18:35
Na szczęście pocieszmy się faktem że na tle bogatych ludzi, Ci z ery kierownictwo, to zwykłe łachmytki :)
Byly pracownik 2017-02-14 00:01
Możecie zgłosić, że jesteście zatrudnieni na umowę zlecenie. Jeśli nadzoruje cię zleceniodawca, bezpośrednio lub przez swoich pracowników (brygadzista, kierownik) to mamy do czynienia z umową o pracę a nie zlecenie. Na umowę zlecenie nie ma się również grafiku... Skargę można złożyć online przez stronę: https://www.pip.gov.pl/pl/kontakt-inne/57468,aby-przejsc-do-strony-formularza-nalezy-wybrac-odpowiednia-jednostke-panstwowej-inspekcji-pracy.html
Zostaw swoją opinię o Era - Chorzów
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Era