brak logo

EUROINVEST SALLER Sp. z o.o.

Weimar

Opinie o EUROINVEST SALLER Sp. z o.o.

Rychoo 2016-08-05 10:09:07
Też składałem do nich swoje dokumenty, jako że nie znam niemieckiego pytałem czy jest w ogóle sens. Pani odpisała mi na maila, że najważniejsze żebym chciał się uczyć a brak języka nie mieckiego nie jest problemem. Ile tam można dostać jako inzynier budowy?? Jak widać tutaj są bardzo różne opinie na temat samej firmy. Niestety większość negatywnych, mnie w sumie interesowałoby nawjażniejsze czyli czy płacą na czas i czy rzeczywiście finansują kurs niemieckiego. Jeszcze jedno mnie zastanawia skoro ja nie znam w ogle niemieckiego to po jakiemu będzie rozmowa kwlifikacyjna?
As 2016-08-10 06:44:22
Witam wszytskich zainteresowanych. Zatrudniony czy mógłbyś cos więcej powiedzieć o tej firmie? Czy w siedzibie w Polsce komunikujecie się w jezyku obcym? Znam jezyk angielski, niemieckiego niestety nie. Czy to duzy problem? Jak wyglada praca w siedzibie matce?
Zatrudniony 2016-08-10 11:15:10
W siedzibie w Polsce komunikuje się w języku polskim. Brak znajomości niemieckiego stanowi pewną barierę, ale firma finansuje kurs języka niemieckiego, więc jak są chęci nauki to zapraszamy. Praca w Centrali w Niemczech jest zazwyczaj oferowana w formie szkolenia/wdrożenia do pracy, tak aby po paru miesiącach przeszkolenia móc wrócić do Polski, jeżeli taka ścieżka powrotu jest przewidziana umownie.
Rychoo 2016-08-10 13:52:48
Ile tam można zarobić w momencie nauki języka jako inżynier budowlany? Jestem w stanie za te pieniądze się utrzymać w niemczech przez te pól roku szkolenia??
Rachela S. 2016-08-15 11:24:35
schlimm, schlimm, schlimm...
Rychoo 2016-08-16 13:41:12
Twoje wypowiedzi są tak pomocne jak potrzebne jest słońce na pustyni...
Iwona 2016-08-17 13:27:37
Może ktoś ma doświadczenie z tą firmą, jeśli chodzi o stanowisko marketingowe ? Mam w nast. tygodniu rozmowę i z waszych opinii wynika , że firma kiepska ....
Inthenameofjs 2016-08-19 12:45:55
Firma kiepska nie jest, aczkolwiek bardzo, bardzo specyficzna:-) Mozna zagoscić tam na dluzej lub krocej, zaleznie od predyspozycji i upodoban kandydata, jak wszedzie nie kazdemu jest dane zaposcic korzenie. Podobno sa i tacy co juz ponad rok tam pracuja, ale tu sie pewnie nie wypowiedza.
2
Iwona 2016-08-24 21:59:54
no ro nie wygląda to ciekawie :(
1
rycho 2016-08-25 20:53:58
Mam wkrótce interview przez Skype ale po tych wszystkich opinie to i tak będę się bardzo zastanawiał czy tam w ogole isc do pracy.
Gutek 2016-08-25 21:01:56
Znam firmę od kilku lat, pracowałem w innych spółkach z obcym kapitałem i moge powiedzieć że mimo rożnych dziwnych reguł (ale chyba w każdym przedsiębiorstwie takowe są) pracodawca sa dobrym. Wynagrodzenie (dla niektórych to najważniejsze) jest wyższe niż w innych firmach tego typu, wyjazdy do centrali w Niemczech sa chociaż stresujące to jednak pouczające i opłacalne. Na wielki plus zasługuje ekipa we wrocławskiej siedzibie - atmosfera super, ludzie pomocni i kompetentni.
1
marko polo 2016-08-26 09:18:19
Gutek!!! - pouczajace??? Nie zartuj sobie. Wracam z rozmowy, oglondali mnie przez caly dzien, czy sie nadam, czy nie, heheh:-) Laski byly zachwycone, ze taki elokwentny, inteligentny typ itd. - nada sie. Jednak po 12 godzinnej obserwacji tego CYRKU PAWIANOW, mowie pas! Jesli ktos ma zaciecie z psychologii, no moze bardziej z psychiatrii, to naprawde polecam, super pole do obserwacji, sposrod licznych, zwlaszcza dwie jednostki jot i a es. Kto ta firme zna ten poswiadczy prawdziwosc moich slow. Bylem juz w niejednej firmie. Tu 12 godzin to max - wystarczy.
Iwona 2016-08-26 12:24:43
o Matko, a ja mam jechać na rozmowę 7 września , jak czytam opinie to jednak chyba mam pewne obawy .....
Rysiek 2016-08-26 13:05:33
To oni tam wszystkich biorą jak leci, że co chwile ktoś pisze że ma rozmowę albo jedzie na rozmowę?? Tak z ciekawości to rozmowa osobista jest ostatnim etapem?? Mieliście wcześniej job interview przez Skype?
Iwona 2016-08-26 13:18:09
Rysiek miałam już Vorstellungsgespraech :), teraz mam jechać na kolejna , ile etapów jest - nie mam bladego pojęcia ........
Nickolson 2016-09-02 13:08:48
Słaba firma, ludzie ciagle poeniewierani przez wlasciciela. Bezsensowne nasiadowy. Wlasciciel jakis narcyz jest, ma wszystkich za idiotow - pracownikow, kontrahentow i firmy ktore z nim pracuja! Arogant szukajacy pocieszenia w gnojeniu ludzi ktorych zatrudnia. Chwilowy pan i wladca. W branzy posatc raczej komiczny.
kjja 2016-09-09 12:14:20
absolut brutal!
Klausausraus 2016-09-16 10:13:00
Ta firma bardzo nie fajnie!!! 100% wszystko zle!
Roman 2016-09-19 10:36:53
Jakieś nowe doświadczenia z firmą Saller? Czy faktycznie zwracają koszty podróży tak jak piszą w ogłoszeniach? Jak wygląda proces rekrutacji?
Roman 2016-09-20 13:31:32
Iwona i tak tam po rozmowie? Zatrudniłaś się tam ostatecznie, czy były kolejne etapy?
Jak Twoje wrażenia? Zatrudniałaś się do pracy w siedzibie w DE, czy w oddziale we Wrocławiu?
Iwona 2016-09-20 17:57:33
Roman przeniosłam rozmowę i jadę jutro, mam spotkanie na 9.00 , dam znać ..
Jebes 2016-09-23 20:42:47
Firma dno. Przedszkole ale zapada w pamięci przez liczne głupoty. Garstka fajnych ludzi poza tym tragedia zakompleksionych ostdeutschów. Firma powraca we wspomnieniach jak zły sen jest jak operacja overlock dla większości Niemców.
Roman 2016-09-25 13:07:06
Na czym opierasz swoje krytyczne opinie wobec firmy Saller, co było złe? Masz doświadczenia z pracy w Polsce czy w Niemczech?
Roman 2016-09-27 11:55:35
Iwona jak poszło, jak Twoje osobiste odczucia?
Doświadczony 2016-09-30 09:38:05
We firmie Saller są 2 etapy rekrutacyjne:

- krótka rozmowa lub rozmowa przez Skype
- rozmowa na miejscu we firmie

Firma finansuje kurs j. niemieckiego i daje możliwość rozwoju pod względem językowym i merytorycznym. Doświadczeni pracownicy z Wrocławia służą pomocą i radą. Trzeba spróbować samemu i ocenić.
1
Iwona 2016-10-05 16:51:15
trudno oceniać , zależy co kto oczekuje , ja nie skorzystałam, podziękowałam . Ktoś kto zaczyna , nie ma obowiązków to naprawdę super okazja ....
Roman 2016-10-06 15:45:14
Iwona, czy praca o którą się ubiegałaś była w Niemczech, czy w Polsce?
Pracownik Zabłąkany 2016-10-09 20:59:52
Jeśli zbłądziłeś a jesteś karny, szukasz w życiu Pasterza, Przewodnika, Nauczyciela, Wodza, Przywódcy, w języku Gothego tego mocnego słowa na F, to trafiłeś idealnie. Dołącz do naszego teamu a Saller J wskaże Ci dalej właściwą ścieżkę. Tu jest naprawdę fantastycznie.
2
Roman 2016-10-10 21:25:54
Czy to oznacza, że polecasz tą firmę? Niedługo mam rozmowę o pracę i zastanawiam się czy warto tam jechać?
Roman 2016-10-11 13:32:06
Byłem na rozmowie w Saller-bau w Weimarze. Rekrutacja na stanowisko "Bauinginieur Real Estate" Na początku trzeba było wypełnić ankietę w języku niemieckim na ok 4 strony A4 z różnymi pytaniami zarówno technicznymi jak i tymi dotyczącymi osobowości, kolejnym etapem była rozmowa przez skype, a następnie zaproszenie na bezpośrednią rozmowę w siedzibie firmy w Weimarze. Koszty podróży zostały zwrócone. Proces rekrutacji oceniam pozytywnie i profesjonalnie. Rozmowa była bardzo miła i konkretna. Jeśli chodzi o warunki finansowe, to podajesz je na każdym etapie rekrutacji - najpierw określasz je w dokumentach aplikacyjnych, następnie w ankiecie, następnie jesteś o to pytany podczas rozmowy przez skype oraz podczas rozmowy face to face. Jak się można domyślić w każdym etapie wartość wynagrodzenia negocjowana jest w dół ;)

W moim przypadku propozycja firmy zakończyła się na 3200 euro brutto w okresie próby i potem "może" 3400 euro brutto po okresie próby. Kwotę netto można ustalić w zależności od klasy podatkowej i wówczas policzyć sobie koszty utrzymania. Każdy indywidualnie jest w stanie ocenić, czy jest to dobra propozycja. Ja ostatecznie pozostałem przy swoim i nie zgodziłem się na proponowane warunki. Nie mniej uważam, że jest to ciekawa oferta dla osób bez doświadczenia, chcących zrobić pierwsze kroki na rynku niemieckim.

Dużym plusem jest to, że firma oferuje pokój służbowy dla osób z zewnątrz, na kilka miesięcy do czasu znalezienia jakiegoś lokum np. w Weimarze, Legefeld czy Erfurcie. Ponadto oferują wsparcie logistyczne w przypadku sprowadzenia do DE rodziny/żony - nie wiem dokładnie na czym miałoby ono polegać, ale przynajmniej nastawienie mają pozytywne. Firma oferuje kurs języka niemieckiego po godzinach pracy w biurowcu firmy.

Warunki do pracy bardzo dobre. Siedziba firmy nowoczesna i ciekawie wykończona. Na ścianach motywujące hasła, zielone ściany z żywą roślinnością, ogólnie robi pozytywne wrażenie. Minusem jest położenie poza miastem, więc trzeba wliczyć dojazd do Legefeld. Dojeżdża tam autobus z Weimaru.

Ogólnie może być to ciekawa opcja dla inżynierów bez doświadczenia albo z pierwszymi doświadczeniami w budownictwie, znających język niemiecki i chcących wejść na rynek niemiecki realizując się w zakresie prowadzenia inwestycji z ramienia inwestora.

Pozdrawiam
2
Roman 2016-10-11 13:39:43
Gdyby właściciele byli ciemniakami, nie zbudowaliby tak dużego i stabilnego finansowo przedsiębiorstwa, warto być obiektywnym
Wzruszony 2016-10-11 20:33:06
Wow, z tego co piszesz to naprawdę Eldorado. SUPER!
Roman 2016-10-13 12:21:15
Zależało mi na przekazaniu rzetelnej informacji, której sam tutaj nie znalazłem kiedy jej potrzebowałem. Teraz mogę się podzielić własnymi spostrzeżeniami, które mam nadzieję okażą się pomocne dla tych, które tych informacji szukają. Pozdrawiam
ZigZag 2016-10-14 21:47:20
Ty się Romek na szefa wizerunku przyjmij
Zaciekawiony 2016-10-16 11:37:25
A jak wygląda atmosfera w pracy? Roman zatrudniłeś się?

Sam budynek i otoczka to nie wszystko... Perspektywy rozwoju? Szacunek do innych ludzi?
Roman 2016-10-18 14:56:32
Hahaha.. pomyślę o tym ;) Zapewne więcej mógłbym powiedzieć gdybym popracował tam trochę, tutaj natomiast przekazałem moje indywidualne spostrzeżenia po rozmowach, które odbyłem z tą firmą i ciesze się, że wpis wzbudza zainteresowanie ;)!
Roman 2016-10-18 15:14:43
Podczas kolejnej negocjacji wynagrodzenia nie zgodziłem się na pracę poniżej własnych oczekiwań, chociaż i tak zszedłem już nieco poniżej minimalnej kwoty którą pierwotnie byłem w stanie zaakceptować. Pracy ostatecznie nie podjąłem ponieważ otrzymałem informację o wyborze innego kandydata, zatem nie mogę wypowiadać się w kwestii podejścia do pracownika, warunków pracy itd.

Byłoby super gdyby znalazł się ktoś odważny, kto miał okazję tam pracować i podzieliłby się z nami opinią. Jeszcze bardziej pomocna byłaby opinia kogoś kto aktualnie pracuje w tej firmie. Z oczywistych względów należy się spodziewać, że takie osoby mogą bać się wypowiadać na forum. Sam szukałem tutaj informacji jeszcze zanim zacząłem rozmawiać z tą firmą. Niestety poziom odpowiedzi był bardzo ogólny i w zasadzie nieprzydatny, dlatego postanowiłem podzielić się z innymi moimi spostrzeżeniami z samego procesu rekrutacji.

Co do możliwości rozwoju mogę jedynie domniemać, że podjęcie pracy w centrali firmy (bez doświadczenia na rynku niemieckim) byłoby samo w sobie możliwością do rozwoju i poznania sposobu działania niemieckiego inwestora, poznania niemieckich przepisów i norm. Wszystko zależy od tego jak rozumiesz możliwość rozwoju, czy masz na myśli pięcie się w strukturach firmy, czy poszerzanie własnego doświadczenia i umiejętności. Dla mnie rozwojowe byłoby dojście do takiego poziomu, żeby samodzielnie realizować projekty inwestycyjne na rynku niemieckim oraz w innych krajach. Jeśli chodzi o możliwość pięcia się w strukturach firmy, to ciężko się odnosić do tego bez realnych doświadczeń w pracy w strukturach firmy. Mogę jedynie powiedzieć, że dział budowlany do którego aplikowałem liczył nie więcej niż 10 osób i miał jednego kierownika, więc był to raczej dział specjalistów realizujących wytyczoną strategię, przy czym każdy realizuje swój projekt od A do Z i to na pewno jest plus, że poznajesz całą procedurę.
Julian R 2016-11-02 22:05:16
Bardzo słaba firma rodzinna. Metody kontrolingu (czytaj chamskiej inwigilacji) pracowników opanowane do perfekcji niczym z najkoszmarniejszej korporacji. Przerost formy nad treścią. Słaby gracz na rynku nieruchomości.
1
Monika 2016-11-03 21:13:16
To co pisze Julian to niestety najprawdziwsza prawda. Nic dobrego na temat tej firmy nie można powiedzieć. Zapytajcie miejscowy Arbeitsamt, to usłyszycie jaką opinią cieszy się ten pracodawca. Chociaż zaraz się pwenie włączy ktoś z komentarzem z biura w Polsce, że jest bomba, praca wartościowa, że to nie głąby, bo jak głąby doszłyby do "takich" pieniędzy itd itp, że atmosfera fajna i w ogóle .... Miałam okazję tę krótką chwilę pracować i nigdy więcej za żadne skarby. (a skarbów to tam nie ma :)
Roman 2016-11-03 23:32:08
Widać, że negatywne opinie się powtarzają, więc to nie przypadek.. Zatem reasumując chyba dobrze, że ostatecznie nie podjąłem tam pracy :)
Iwona 2016-11-08 19:43:12
Roman ja też nie podjęłam .....
Były pracownik 2016-11-16 06:27:51
Również odradzam tę firmę...:

- upokorzenia, kolesiostwo i "stara gwardia", nikt nie ma prawa głosu.

Ciągła kontrola przechodząca w mobbing, zero szans rozwoju, wszyscy są asystentami lub sekretarkami.
Rozmowa na temat warunków? Z góry narzucone kryteria. Jak najdalej....
Pracownik 2016-11-18 06:11:41
Firma ma swoje plusy i minusy. Największy plus to są zarobki oraz atmosfera między pracownikami.
Szeroki zakres zadań, który pozwala na rozwój. Główna myśl firmy to dążenie do wyznaczonych celów, co bardzo mobilizuje do działania. Trzeba spróbować samemu...
1
Były gwardzista 2016-11-20 22:17:42
Przestrzegam! Ta firma to strata czasu. Ok, jak sie nie ma kompletnie innej opcji, to się bierze wszystko, więc rozumiem osoby tam pracujace. Natomiast tzreba wiedzieć jedno. Zawodowo - zero, jeśl chodzi o rozwój zawodowy - zero. Pokazanie w CV, że się robiło w Weimarze lub wro dla Sallera, szacunku raczej nie budzi - firma o słabej reputacji, mało rozpoznawalna na rynku. Stosunek pracodawca - pracownik - śmiech że można boki zrywać. Naprawdę warto się zastanowić, bo gra nie warta świeczki.
1
Była gwardzistka 2016-11-26 14:58:04
No cóż mogę tylko zgodzić się z przedmówcą. Jeśli macie inne opcje pozyskania pracy to nie wchodźcie w to [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Nie warto. Ja nie miałam innej możliwości ale dzisiaj wiem ze straciłam czas. A ta firma to luka w CV.
Doświadczony 2016-11-26 17:30:56
Firma, która szanuje zaangażowanie w pracę oraz w realizację celów. Tutaj nie ma czasu na "głaskanie po głowie". Ogólnie uważam, że firma nie odbiega w niczym w stosunku do innych firm w tej branży. Bardzo fajna atmosfera między pracownikami.
Były 2016-11-27 10:28:47
Piszesz jakbyś w przedszkolu pracował a nie w inwestycjach i tak poniekąd ta firma wygląda. Piszesz ze nie odbiega od innych? To proszę napisać na temat zatrudniania na półroczny tzw. Einarbeitung i wynagrodzenia i tych wszystkich bzdur ile to pracownik firmę kosztuje ile w niego musi firma inwestować a to wszystko po to żeby jak najmniej płacić . Prawda jest taka ze polskie firmy płaca dużo lepsze pieniądze.
1
Przerażony 2016-11-27 14:22:01
Zgadzam się z Byłym.... firma, która nie ceni pracowników i jest bardzo wysoka rotacja. Ludzie, albo nie wytrzymują psychicznie, albo nie przedłuża się im umowy.... Einarbeitung-Wdrożenie to nauka skanowania tony dokumentów. Największa rotacja w księgowości i działach ds. marketingu.... Uciekać!
3
Karp 2016-12-07 13:58:53
Idą święta a w firmie pogrom. To już tradycja. Dział personalny zwykle w okresie świąt upomina się o swoje żniwo . Komu przedłużą umowę kto sprostał oczekiwaniom kto popełnił błąd etc. te pytania dręczą osoby kursujące weekendami na trasie wrocław-Weimar. Powody zwolnień jak się okazuje są rozmaite jak np ktoś wysłał maila z prywatnej skrzynki w czasie godzin ktoś inny czytał gazetę ktoś skręcił z trasy. Oko wielkiego brata patrzy rozlicza i karze. Zastanówcie się wiec wszyscy zanim w to wdepnięcie.
Mick 2016-12-09 20:53:42
Och Karp. Jeśli czujesz ze to twoja wigilia nadchodzi to współczucia. Na pocieszenie powiem ze ta firemka nie wiele warta i wiele nie tracisz. Na pohybel Karpiu.
Zostaw swoją opinię o EUROINVEST SALLER Sp. z o.o. - Weimar
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie EUROINVEST SALLER Sp. z o.o.