brak logo

Konsorcjum Fen Sp. z o.o.

Poznań

Opinie o Konsorcjum Fen Sp. z o.o.

Kasia 2012-11-06 16:04:41
Weź przestań najgorsza firma jaka jest możliwa. Atmosfera do dupy ciągle tylko presja i presja nie wyrobisz normy masz przerąbane. Wszyscy wszystkim świnie podkładają. Łamią wszelkie przepisy BHP i prawo pracy mają za nic. Poza tym nie popracujesz dłużej niż 1,5 roku bo kadra kierownicza boi się o stołki i robi rotacje. Mój mąż tam pracował. Jak tylko urodziło nam się dziecko to stwierdzili wypad nie pracujesz podpisuj porozumienie stron bo cie zniszczymy. I co nic tylko się zgodzić bo nasrają w papierach i co zrobisz. Do kryminału się to nadaje...
3
zap 2012-11-07 23:38:15
A to prawda.. Do tego nie płacą nadgodzin..
2
FQn 2014-01-18 20:42:45
Monitoring IP JAM - to ogłoszenie pojawia się regularnie co 3-5 miesięcy :( to chyba o czymś świadczy. (usunięte przez administratora). Dramat jest kilka osób które tam pracuje od lat a reszta to rotacja. przyjdziesz podzwonisz poszarpiesz pozyskasz kilku klientów i nara. A po za tym kadra managerska ma braki w zarządzaniu i motywowaniu. (usunięte przez administratora)
1
nieFENomen 2014-01-20 15:15:42
Ogólnie słabo, zarobki mocno przeciętne a praca przypomina sprzedaż telefoniczną. Nie rubcie tego błędu co ja zrobiłem, nie rezygnujcie z obecnej pracy na rzecz FEN-a. Tak jak napisała osoba Fqn, na pewnych stołkach jest rotacja i to z góry jest przesądzone - taka polityka firmy :(.
Ogólnie nie polecam !!! ocena w skali kostki to dwa :( .
1
ExFEN 2014-01-29 19:07:07
Krótko - chory klimat - nie polecam, szkoda czasu :( wybaczcie ale nie będę rozwijał
3
don 2014-02-05 16:21:55
firma nie wielka prowadzona przez polonistę, trochę( usunięte przez administratora )
1
Sorki_taki_klimat 2014-02-14 15:14:43
Kadra zarządzająca niedokształcona, przez co nie trzyma ludzi długo, bo się boi o stołek (takie wrażenie mają wszyscy). (usunięte przez administratora)
1
X 2014-02-14 19:02:25
Nie polecam firmy, ciągła rotacja, brak szacunku dla pracowników, kadra zarządzająca wywiera tylko presję i nic nie daje w zamian... Jeżeli chcecie zmienić pracę i wybrać FEN to zastanówcie się poważnie bo na prawdę nie warto.
4
Ex 2014-02-20 15:43:03
Zgodzę się z każdym wpisem tutaj... Ciężko skomentować zachowanie kadry zarządzającej w tej firmie żeby kogoś nie urazić dlatego powstrzymam się i powiem, że warunki nie są godne pracy, szczerze odradzam wyboru FEN`a.
4
Fenksilaw 2014-03-12 13:30:56
Jak się to czyta, to rzeczywiście strach zagląda w oczy. Ciekawe ile w tym prawdy, a ile wylanej frustracji z powodu własnych niedociągnięć i braków.(usunięte przez administratora)
old_fen_boy 2014-03-24 12:01:32
Właśnie taką opinię o pracownikach ma kadra zarządzająca w tej firmie. Nie widzą problemów w sobie, tylko w tym że pracownicy "wylewają żale i frustracje z powodu własnych niedociągnięć". Ciekawe tylko, że wszyscy nowi zazwyczaj na początku chcą dawać od siebie wszystko, a rezygnują jak widzą że to nie ma sensu.
3
buuu 2014-04-09 10:54:41
Proces jest prosty: przychodzi nowy szarpie i się stara - następnie przyniesie kilku nowych klientów i nara bo sprzedaż nie taka na tle innych - później klienci są przekazywani starym pracownika którzy tylko obsługują wznowione zamówienia - następnie zatrudniają kolejnego któremu się chce i tak się koło zamyka ..... A co do kadry zarządzającej to prawda nie maja nic wspólnego z zarządzaniem .....
3
Fenek 2014-05-09 20:58:44
Dobra koleżeńska atmosfera - szczególnie w dziale handlowym. Mogliby trochę zwiększyć pensje, ale generalnie nie jest źle.
2
ex fen 2014-05-14 16:12:43
atmosfera koleżeńska - owszem - ale ludzie to JEDYNY plus tej firmy.
Reszta to: śmieszne wynagrodzenie, nierealne do wyrobienia targety, bzdurne akcje promocyjne zabierające czas który można wykorzystać na zwiększenie swojego obrotu (dla ludzi w temacie - bestsellery telekomowe itp...)
4
Bez ekskjuzów panie Gracjan 2014-06-15 10:22:10
A więc tak, przyszedłem na okres próbny dali mi normalne pieniądze. Po miesiącu dowiedziałem się, że zmienia się system płac i target rośnie o 50% w górę a podstawa spada. Taka sytuacja. Jedynym plusem tej firmy są ludzie, no ale ci ludzie nie są głupi i odchodzą. Nie chcą robić za takie pieniądze. (usunięte przez administratora)świadczy o kulturze człowieka.
3
Nick:i 2014-07-03 08:01:12
z niektórymi opiniami faktycznie można się zgodzić ale nie popadajmy w hipokryzję :) jedyny zapierd*l jaki mam to na fejsie, a główne zmartwienie to co dzisiaj zamówić w pepe czyli tak jak wszyscy poza kilkoma pupilami, zwiedziłem już kilka firm i możecie mi wierzyć, że nie ma co dramatyzować tylko chapnąć snickersa
2
grejszyn 2014-07-06 22:57:36
nie ma już pupili teraz wszyscy jadą na tym samym wozku z cyfra nr 1
3
ex fen 2014-08-07 09:25:04
mój poprzedni wpis o poszukiwaniu stażystów zniknął z gowork, czyżby cenzura?...
2
ex fen 2014-10-17 11:00:25
bat - czytałeś ze zrozumieniem posty powyżej?
1
ex fen 2014-11-06 17:31:06
nie wiem czy to jeszcze aktualne (pewno tak) ale początek to poniżej średniej krajowej (ale do zaakceptowania). Po 3 miesiącach sporo mniej (nie do zaakceptowania) + ewentualna premia od wyrobienia targetu (poza paroma wyjątkami targety nierealne do wyrobienia)
2
ex fen 2014-11-06 17:33:19
widzę że na konkurencyjnym portalu z opiniami ktoś aż na pięć gwiazdek ocenił "Możliwości rozwoju".
A do tego plusem jest "Rodzinna atmosfera" :-D
1
artyk 2015-01-30 16:01:15
a nie przypadkiem z tego, że na poczatek jest umowa śmieciowa, czyli jakaś o dzieło albo zlecenie, bez zapewniania tych wszystkich składek itp i dlatego jest więcej pieniędzy bo się tego nie opłaca, a po tym 3 msc dostaje się umowę o pracę, i że Konsorcjum musi wtedy odprowadzać te wszystkie składki to pracownik mniej do ręki dostaje. Dobrze rozumiem?
1
Fen 2015-01-30 17:16:31
Na początek jest umowa o pracę na 3 miesiące, druga umowa to już umowa o pracę na czas nieokreślony. Kwestie wypłat były kontrowersyjne rok temu, kiedy zmieniał się system wynagradzania zespołu handlowego. Teraz sytuacja się ustabilizowała.
1
ja 2015-02-04 21:38:32
A ja bym powiedział, że kwestie wypłat nadal są kontrowersyjne. System wynagradzania handlowców zmienił się na taki, który daje więcej firmie niż handlowcowi. Nie ma win-win. Dlatego taka rotacja.
5
olo 2015-03-31 23:40:07
Artyk nic nie wniosłeś do opinii o fenie. Ale odnosżac sie do twojej wypowiedzi- tam nie szukają informatyków tylko handlowców. Możesz nawet nie wiedzieć co to macierz. Krótkie wprowadzenie, obdzwonka bazy i gonisz target :)
1
heh 2016-02-22 19:10:12
Nie wiem kto pisał 3 ostatnie komentarze, chyba zarząd, który ma problem ze znalezieniem pracownika z jakimkolwiek doświadczeniem i podstawową wiedzą o IT/monitoringu. Nie ma 2500 netto a jeśli ktoś przeskoczy target to ja mu uścisnę dłoń i pogratuluję - to chyba będzie znak, że czas otwierać coś swojego a nie siedzieć na etacie:)
atmosfery i podejścia zarządu nie chce komentować, bo pewno jestem nieobiektywny jako pracownik Fena...
5
ibunieprofen 2016-02-22 20:28:36
Też się wypowiem, bo szkoda mi naiwnych świeżaków myślących, że boga za nogi złapali, a którym się obiecuje gruszki na wierzbie. A zamiast owoców pozostaje tylko wierzba płacząca, jak obudzisz się z czystą podstawą, naciskiem z góry i niezrealizowanym targetem. Nie polecam.
4
Zarząd 2016-03-10 13:26:46
Odpowiadając na pytania osób ciekawych pracy w naszej firmie:
1. Wynagrodzenie podstawowe handlowca to 3400 PLN brutto (183% minimalnego wynagrodzenia ustawowego)
2. Nowy kolega w naszym zespole zostaje na ogół zatrudniony na 3 miesięczny okres próbny. Po tym okresie otrzymuje umowę na czas nieokreślony.
3. Wynagrodzenie podstawowe jest identyczne zarówno w okresie próbnym jak i w stałej umowie.
4. Do wynagrodzenia podstawowego, przyznawany jest bonus, którego wysokość jest wprost proporcjonalna do miesięcznego obrotu generowanego przez handlowca.
5. Każdy członek zespołu zatrudniony na stałe, otrzymuje dostęp do pakietu medycznego EnelMed (pakiet premium) dla siebie i rodziny.
W razie pytań o pracę, zapraszam do pisania maili na adres praca@fen.pl
FEN składa się z wielu bardzo fajnych ludzi. Część handlowców, pracuje u nas więcej 10 lat. Myślę, że to nie było by możliwe, gdyby choć połowa tych strasznych rzeczy opisywanych powyżej była prawdą.
2
Robaczek 2016-03-18 20:06:17
tymczasem wynagrodzenie minimalne w Biedronce rośnie do 2250 zł brutto.
1
fen sen 2016-06-09 21:45:31
Co zdołają kogoś zatrudnić, to nawet ulubieńcy uciekają - tyle nagłaskali a tu masz, nóż w plecy?;D
wiele mógłbym napisać, ale jeszcze po raz pierwszy wyciągną wnioski z mojej opinii? a tego bym nie chciał... mają swoje reguły i życzę powodzenia - zarząd wie najlepiej;D
Ciekawe czy macie powiadomienia o nowych opiniach - szybko reagujecie, więc pewno tak i jojczycie jak to mściwi ludzie piszą na goworku:D
Słyszałem, że macie do każdego komentarza IP i numer buta:) Pozdrawiam!
9
SS&S 2016-06-26 08:42:25
zadzwoń, zapytaj, wyślij CV... Pierwszy test na handlowca oblałeś, ale Fen Cie nauczy dzwonić...;D
4
OK 2016-08-08 18:03:06
Przyszedłem do pracy w FEN kilka miesięcy temu. Trochę się bałem bo te wszystkie opinie na GTW nie są zbyt fajne. Ale póki co, jest spoko. Pierwszy bonus zrobiłem już po 2ch miesiącach i na łapkę wpadło ponad 4 tyś. Załoga też jest spoko, młodzi ludzie, jest z kim piwko strzelić na mieście i pogadać nie tylko o robocie. Nie mogę napisać, że nie ma ciśnienia na pracę, bo jest, ale z batem nad głową nikt nie stoi a warunki są naprawdę spoko. Dostałem nowego służbowego lapka, smartphona z pakietem minut i Internetu również do prywatnego wykorzystania. Niedawno podpisałem drugą umowę, po 3 miesięcznym okresie próbnym. No i już umowa na czas nie określony a do tego pakiet medyczny. Ja polecam.
ZUS 2016-08-08 19:20:22
Brutto...
Lord Vader 2016-08-09 16:18:52
Pracuje tutaj niecale pol roku. Jak na razie kest super. Po 2ch miesiacach zgarnalem pierwszy bonus. Po 3ch podpisali ze mna umowe na czas nieokreslony. Od samego poczatku dostalem NOWEGO lapka i telefon z pakietem minut i internetu rowniez do uzytku prywatnego. Firma placi mi za prywatne ubezpieczenie w EnelMed. Robota handlowa, ale trzeba miec smykalke do technologii bo jest sporo zlozonych systemow w ofercie chociaz dzial techniczny mocno pomaga. Zespol tez fajny, jest z kim wyjsc na piwo i nie tylko po robocie pogadac. Poki co jestem zadowolony.
5
bendem pawiował. 2016-08-14 16:35:07
Telefon z minutami dostał! I akurat laptopy wymieniali na nowe - szok! Widzę, że nowemu narybkowi niewiele wystarczy, a szefostwo takie wspaniałe, może nawet na piwko wyjdą;d
Jakaś premia była dawana za napisanie najbardziej mdłej opinii? Bo wygrałeś, pasujesz tam:)
Pochwal się czyją bazę dostałeś, to powiemy Ci jak bardzo miałeś farta albo jak bardzo Cie polubili xD
Podawanie wypłaty w brutto... typowy student, żeby inaczej nie określić;p
8
fenek 2016-08-19 07:54:04
Jak czytam negatywne opinie to się zastanawiam czy to aby na pewno miejsce w którym pracuję. Nie rozumiem idei robienia [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] burzy na gowork.pl bo moim zdaniem jak coś komuś nie odpowiada to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby iść w swoją stronę. FEN daje szanse na rozwój, i jest kilka przykładów, które zna każdy z nas, gdzie ta szansa została bardzo dobrze wykorzystana. Dostępność do nowych technologi, szkolenia i doświadczenie to coś co wielu osobom odchodzących z FEN, daje możliwość znalezienia pracy, o której wcześniej mogli tylko myśleć. Jak żale potraficie wylewać tylko w sieci to naprawdę gratuluję...
2
Laryngolog 2016-08-19 10:00:14
Tomuś, bo Ci żyłka pęknie a przy Twoim stanie zdrowia to ryzykowne :)
4
ASD 2016-08-20 10:48:10
Wszystko jest opisane w poscie z marca podpisanym przez zarzad.
trololololo 2016-08-22 10:11:10
Hej Oko,
też zrobiłeś nam dzień tym komentarzem, pomyliłeś osoby i płaczemy ze śmiechu;D
widać tym wasze podejście do osób po odejściu...:)

PS
@fenek: czyżby Twoje imię było na G lub K?
ale wiesz, że to co napisałeś nie wpływa dobrze na opinie fena?:D

Polecam w fenie konkurs na najbardziej wazelinową opinię na gowork - bonus 123zł brutto! DZIAŁAJCIE!
Pozdrawiam z Rio!
6
kr 2016-08-22 11:44:08
Zgadywanie kto co napisał o Fenie na GoWork (po to jest to forum i każdy ma prawo wyrazić opinię zgodną z jego doświadczeniem) ORAZ odwoływanie się do stanu zdrowia pracowników/byłych pracowników jest strasznie słabe. Opinie tutaj nie mają na celu zemsty (w większości pewno) mają na celu ostrzec wszystkich, którzy rozważają aplikowanie do tej firmy, bo zarząd, który się tu wypowiedział mija się z prawdą. Nie ma proporcjonalnej premii do obrotów. Są duże widełki, które trzeba przekraczać w okresie trzymiesięcznym, żeby jakąś premię od nadwyżki w ogóle otrzymać. Ze szkoleniami to też trochę przesadzacie, chyba że macie na myśli wprowadzenie nowego w tajniki CRM i produktów. Albo przyjazd kogoś od vendora, który więcej mówi o tym, ile zer brakuje w excelu w tym kwartale. Nie mówiąc już o slajdach przygotowanych na kacu ;)
7
ten wyklęty. 2016-08-30 16:51:47
co nazywasz stabilną umową? że papier od umowy nie wchodzi w reakcje z powietrzem? przecież mogą Cię zwolnić w ciągu miesiąca, chyba, że coś Ci przyrzekali na świętego ducha PQI :D
Wiele osób rzuca papierem jak tylko miarka wysłuchiwania obiektywnych uwag zarządu na swój temat się przebierze i wiedzą, że przeżyją po fenie.
5
kr 2016-08-31 16:14:46
Umowa to oczywiście niezaprzeczalny plus, nie polecam pracy na czarno. Niczego też nie kwestionuję, odniosłem się do konkretów (szkolenia i premie). Może to też i dobrze, że nie ma profesjonalnych szkoleń, wtedy na pewno byłyby lojalki na 2 lata. Opieka medyczna oraz podstawowe narzędzia pracy też oczywiście na plus, bez laptopa i telefonu raczej się nie da pracować na tym stanowisku. Odnośnie narzędzi - nie wiem jak teraz, ale kiedyś były dwa samochody na krzyż do dyspozycji na cały zespół handlowców...
3
jasiek 2016-08-31 21:15:19
ale przecież Ci handlowcy nigdzie nie jeździli, bo chcieliby piniondze za siedzenie...
Prezes ds. rozwoju musiał ich rozwijać.
3
Osa 2016-09-05 09:24:40
Żyłka mi nie pękła.... i dziękuję za troskę. Chociaż anonimowość przy personalnych wycieczkach to raczej słabe. Ale nie po to stworzony jest ten portal żeby czatować.
Pracowałem w Konsorcjum FEN przez 4 lata i zamierzam się wypowiedzieć patrząc przez pryzmat 4 lat a nie wybierać moment lepsze lub gorsze.

Zaczynałem jako Junior AM zarobków teraz nie pamiętam ale musiało być ok skoro zostałem tyle lat.
oczywiście ścieżka standardowa czyli po okresie próbnym awans na zwykłego account'a.
po około 2 latach zostałem Product Managerem AudioVideo. Zarobki to indywidualna sprawa każdego pracownika więc na ich temat nie będę się wypowiadał z mojej perspektywy było ok.
Do dyspozycji miałem samochód służbowy. (jako PM)

Z czystym sumieniem mogę powiedzieć że zdobyłem ogromne doświadczenie, dzięki któremu teraz nie mam problemu na rynku pracy. Kontakty z nowymi technologiami, handel z zagranicznymi dostawcami i wszystkie jego tajniki nie są mi już obce.

Nie ma problemu z urlopami czy dogadaniem się w każdej sprawie z zarządem.
( no dobra żeby nie było za cukierkowo Daniel - nie przepadałem za Tobą i ciężko się z Tobą rozmawia)

Pewnie psioczyłem nie raz na całą firmę bo to normalne, ale teraz na zimno mogę polecić firmę FEN.
Nie miałem okazji się z całą załogą pożegnać a pewnie wszyscy śledzą ten portal ;)
Zatem wszystkim razem i z osobna dziękuję i mam nadzieję że do zobaczenia
Pozdrawiam
Tomek Ossowski


6
mrrr 2016-09-05 12:00:43
Hej Osa. Auto miałeś jako jedyny, więc sorry, ale chyba chcesz sobie naprawić kontakty z Adamem i Bartkiem bo cukierkowe to jest strasznie. Tak się rozwijałeś, że musiałeś zmienić robotę? gratulacje.

Jakby Ciebie coś ominęło, to Fen wprowadził już jakiś czas temu równą podstawę dla każdego i niechętnie negocjuje, bo woli żeby taka osoba się zaorała przez rok, bo przecież każdy jest panem własnej pensji i skaj is da limit...
Awanse z Junior na normalnego a potem na seniora? o czym wy piszecie? To że jeden z synów mianował się potem dyrektorem handlowym to równie żałosne co awanse bez dodatkowego hajsu.
3
Krzysztof J 2016-09-12 21:07:46
To może i ja dorzucę swoje 3 grosze. Byłem pracownikiem FENa równe 2 lata, dział Monitoring IP. Przyjmowałem się jako świeżak po studiach bez doświadczenia w IT. Pierwsze trzy miesiące odbywałem płatny staż lub jak to woli byłem zatrudniony na 3 miesięczny okres próbny. Przez ten czas głównie szkolenia, zapoznanie z ofertą i branżą. Dużo informacji do przyswojenia ale jak ktoś choć trochę interesuje się nowymi technologiami to ze spokojem do ogarnięcia. Najbardziej demotywująca była obdzwonka bazy nieaktywnych klientów z racji trudnych a czasami nieprzyjemnych rozmów - aczkolwiek na czymś trzeba było się uczyć.

Po 3 miesiącach dostałem już bazę działających firm + zadanie żeby ją powiększyć o kolejne „diamenty”. Rzecz jasna, wskoczyłem też w tabelki obrotu. Z perspektywy 2 lat mogę stwierdzić że o premie było ciężko. W erze tanich i niezłych jakościowo produktów z Chin trudno było się przebić, jednak nie mówię że było to niewykonalne. Wyjazdy do partnerów max kilka razy w miesiącu, praca raczej na miejscu w Poznaniu. Mój dział przez większość czasu tworzyły 4 zgrane osoby (PM i 3 handlowców) Każdy wiedział co ma robić, z zastępstwami czy bezpośrednią pomocą też nie było żadnych problemów.

Do plusów można zaliczyć niezapomniane wyjazdy integracyjne, premie roczne w wysokości 1 wypłaty, prywatna opieka medyczna, oraz gotowość do pomocy kolegów i koleżanek.
Na minus system premiowy. Nie obyło się też bez kilku innych niewypałów ale były one dość szybko korygowane dlatego nie będę ich opisywał. Kwestie indywidualnych problemów również pozostawię bez komentarza gdyż mnie one nie dotyczyły.

Podsumowując, FEN to firma w której zdobędziesz masę doświadczenia, wiedzy i kontaktów. Z tego co wiem żaden pracownik opuszczający FENa nie miał problemu ze znalezieniem nowego pracodawcy i to również dotyczyło mnie. Jestem teraz w innym miejscu ale pracę tutaj będę wspominał bardzo dobrze.

Polecam.
k.
3
miki 2016-09-12 21:51:50
Jak widać można @Krzysztof J. ale wiele osób tego nie docenia i od razu chce nie wiadomo jakich warunków ale dzięki za rzetelne info
AAAAAA 2016-11-10 10:35:53
Podstawowy problem to baza klientów która się trafi. Jak ktoś ma szczęście to dostanie takich którzy sami wykręcają target i bonusy same wpadają. Jak nie to będzie gonić własny ogon i nic poza podstawą nie zobaczy. A ta niestety nie powala... Chyba że komuś trafi się PM ale to już raczej obsadzone.

Na plus oczywiście możliwość zdobycia doświadczenia i kontaktów, rozeznanie się w rynku itd., coroczny wyjazd, bonus na święta, dobry laptop i komórka, opieka medyczna czyli standard w dobrej firmie.

Ogólnie fajne miejsce na początek ale jak komuś się nie poszczęści z bazą to powinien poszukać czegoś ciekawszego.
Zainteresowany 2016-11-14 19:57:37
Czyli w FEN dostajesz przygotowaną bazę firm i nie możesz sam znaleźć i zdobyć nowych klientów, tylko musisz działać na tym co Ci dadzą??? Dobrze Cię zrozumiałem?
1
Zostaw swoją opinię o Konsorcjum Fen Sp. z o.o. - Poznań
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Konsorcjum Fen Sp. z o.o.