logo Alma Market

Alma Market

Warszawa

Opinie o Alma Market

ziuta 2016-12-17 23:18:22
Nareszcie ktoś odróżnia fgśp od funduszu socjalnego -brawo ld !
Wszyscy pracownicy którzy w dn.1 grudzień br byli zatrudnieni w Almie - dzięki staraniom Związku Zawodowego " Solidarność " Pracowników Almy / siedziba w Sopocie / otrzymają zapomogi świąteczne.
3
;/ 2016-12-18 12:40:44
Tak ,ale to jest niemozliwe ,ze z Funduszu Gwarantowanych Swiadczen Pracowniczych. Według przepisów na ich stronie , trzeba odczekac miesiac i dwa tyg od daty wyroku sadu zanim zaczna wyplacac. tyle chyba maja na zrobienie listy komu i ile są winni.
1
ld 2016-12-18 19:23:32
masz rację - 6 tygodni od wyroku można składać wnioski aby wypłacili wszystko co zaległe. Natomiast w listopadzie wypełnialiśmy wnioski o wypłacenie zaliczki (do wysokości minimalnej krajowej) na poczet niewypłaconych pensji za październik bo nie było wyroku sądu i wg pracowników funduszu to miało być wypłacone przed świętami - dlatego pytam bo koleżanka w piątek dzwoniła do nich i potwierdzili, że zaczynają wypłacać.
1
;/ 2016-12-18 22:28:04
Jak ja dzwoniłam to mi powiedziano ,że musze czekać na decyzję sądu i nie mam na co liczyć. A tu innym wypłacają zaliczki. NIe ogarniam , inni dostają a drudzy nie.
1
ld 2016-12-18 22:46:19
najgorsze jest to, że tak naprawdę nie wiemy na 100% kiedy i ile dostaniemy z naszych zaległych wypłat i odpraw. gdziekolwiek się nie zadzwoni to każdy mówi coś innego. niby Polska jest krajem prawa ale niestety takiego, które można na wiele sposobów interpretować...
3
lola 2016-12-19 11:06:04
Niech idą do swojego ex dyrektora Leszka, ściągnął ich, do końca wciskał kit, że wszystko się rozkręci...Nie powinien się pokazywać w tamtych stronach-swoich rodzinnych stronach. A co teraz ten ex dyrektor robi?
3
komo 2016-12-19 14:17:35
Wysyłają kasę z FG ŚP sprawdzajcie konta .
Almunia SRAJTUNIA 2016-12-19 14:52:22
Komu wysyłają, chyba nie tym którym się okres wypowiedzenia skończył z końcem listopada. Ci którzy podpisali wniosek może i dostana
msg 2016-12-19 16:10:47
ale co wysyłają zaliczki czy zaległe pensje ?
ktoś dostał ?
Oszukany 2016-12-19 17:24:04
Ładnie lecą w ch... Najpierw z dostawcami potem z bankiem teraz z pracownikami. Bo świata mi zafundowali na "bogato" i nie tylko mi
ld 2016-12-19 18:35:32
wypłacają zaliczki
"GangWyszkowskichWiosek" 2016-12-19 19:17:18
Nie wiem skąd jesteś i jaki ból d* py masz ale "gang Wyszkowiskich wiosek " robi to samo co np. Warszawa bo jesteśmy z nimi w kontakcie w sprawie odzyskania pieniędzy z Almy. Czemu o Warszawie nie napiszesz że ich wniosek nie przynosi skutku skoro złożyliśmy dokładnie takie same dokumenty? Bo co, bo to Warszawa a nie "wioska" ? I owszem, pracujemy w Piotrze i Pawle Ale to nie my chodziliśmy i prosiliśmy " przyjmijcie nas bo wyrzucili nas z Almy " tylko to w naszym kierunku została wysunięta oferta pracy ze strony dyrektora. Wiesz czemu? Bo Wyszków bardzo dobrze spisał się w Almie i bardzo dobrze spisuje się w Piotrze i Pawle. Nie wiem z jakiej części mapy Polski jesteś ale widocznie z obszaru o zaniżonym ilorazie inteligencji Ale radzę zająć się sobą, swoimi wnioskami, swoją pracą bo jak widzę dużo interesujesz się Wyszkowem Ale nie martw się, radzimy sobie świetnie. Co, za dużo czasu , brak pracy, zajęcia po tak znanych DELIKATESACH ALMA , nikt nie przyszedł do Ciebie z ofertą pracy? Bardzo mi przykro, aczkolwiek gdybyś może poświęcił czas na szukaniu pracy zamiast interesować się "gangiem Wyszkowiskich wiosek " może Twoje życie byłoby lepsze tak jak nasze. Nie pozdrawiam
10
Aaaaa 2016-12-19 19:30:28
A Ty skąd pochodzisz słoiku?
"GangWyszkowskichWiosek" 2016-12-19 19:39:28
Przykro mi ale nietrafiona odpowiedz. .. skończę ten dialog na poziomie na który go wprowadziles bo jest dla mnie ciut przy niski. Jedna rada, odczep się od Wyszkowa i zajmij czymś bądź kimś innym
4
msg 2016-12-19 20:50:28
ludzie , skaczecie sobie do oczu o jakieś pierdoły,
wstyd, brak słów .........

3
"GangWyszkowskichWiosek" 2016-12-19 21:10:47
Pierdołami w tym momencie nazywasz to co on określił cudzyslowem "praca" gdzie się zostawało po 3 godziny na nadgodzinach i inne trudy włożone w tą pracę. Powiesz że każdy wkładał trud, to prawda ale Twojej pracy nikt nie ocenia na żadnym forum. Tobie też nie byłoby przyjemnie gdyby Twoją grupę z Twojego sklepu ktoś określił beznadziejnym, poniżej podstawowego poziomu ilorazu inteligencji przezwiskiem. Jeżeli byś się nie poczuła to twoja sprawa Ale nie wszyscy są tacy. Nie chodzi tu o robienie afer i kłótnie a o zwykły szacunek dla pracy innych. Mam nadzieję że więcej to się nie powtórzy ze strony tamtej osoby bo może opusciły ją już chęci interesowania się Wyszkowem. Ze swojej strony chciałam tylko obronić siebie i resztę swojej grupy A wstyd powinien zalać osobę która interesuje się kimś a nie sobą i ocenia czyjąś pracę w taki sposób.
4
Bobo 2016-12-20 05:38:29
Trochę to śmieszne, bo sami między sobą nie mieliście szacunku nie mówiąc o reszcie pracowników.
4
Szynszyla 2016-12-20 06:41:01
Jest mi bardzo przykro że uraziłem czyjąkolwiek dumę ale prawda jest taka że robicie jako tania siła robocza i dlatego ta oferta została do was wysunięta i tutaj nie ma czym się chwalić bo którykolwiek były pracownik almy może znaleźć tam zatrudnienie . Pozwolę sobie tutaj na obrazę ponieważ zostałem zwyzywany od słoików i niskich intelektualnie a to nie ja wymyśliłem "gangwyszkowskichwiosek" a stopień uważania tej nazwy za obraźliwy chyba świadczy o jakimś poczuciu niższości wsi względem miasta?. Dlaczego? Wyszków piękny i wsie wokół niego też malownicze. A teraz zanim dostane pełen pasji odzew wymyślony najpewniej przez kilka najmądrzejszych głów proszę o przebaczenie. I niech znów te forum służy informacji.
Wyszków Rządzi:P
3
msg 2016-12-20 10:31:57
z kompleksów się należy leczyć u psychologa,
a nie na forum dla pracowników, gdzie jest jakiś kontakt i przepływ informacji dotyczących
sprawy dla nas najbardziej ważnej , czyli zaległe wynagrodzenia i odprawy
4
ld 2016-12-20 13:02:28
mam pytanie czy ktoś wie jak sanacja wpłynie na wypłatę zaległych świadczeń tzn kiedy można się ich spodziewać? dzwoniłem do centrali i kazali mi zadzwonić ok środy bo w zeszłym tygodniu nikt nic jeszcze nie wiedział
A przed nami swienta 2016-12-23 13:55:41
Wow, wpłynęła żenada Mazgaja, 100pln zapomogi. Kpina od zarządu.
A teraz pytanie na co to wydac? Jedzenie? Zalegle oplaty? Skóra z karpia?
Mam nadzieje ze osoby z centrali spotka ten sam los co nas
7
Kinga 2016-12-25 11:11:01
Hej, Byłam na rozmowie o pracę w sklepie gdzie kierownikiem będzie były dyrektor Almy24 Leszek R. Da się z nim wytrzymać ? To jakiś normalny człowiek bo słyszałam różne opinie i się trochę boję tam iść.
a24 byla 2016-12-26 11:16:34
Da się wytrzymać jak nie przeginasz i dużo wymaga
ONA 2016-12-26 16:29:19
A ja szukam pracy jaki to sklep moze i dla mnie byloby miejsce.Jaka siec jezeli to ie tajemnica . były pracownik almy
Aa 2016-12-27 12:41:24
To cham, burak i prostak.
4
Kani 2016-12-27 14:05:31
Kiedy ktoś się w końcu zainteresuje firmą Alma na poważnie ,gdzie jest obecny rząd ? Gdzie są prawdziwi dziennikarze ? Gdzie są portale co wykopią prawdę ? chyba nie wszystkich łączy Alma Tower ?.Poprzedni rząd i garnitury Vistuli ...?Otwieranie sklepów ,naniesione koszty dużo większe ...? Niedawna socjalna jałmużna pierwszy raz, próg od 600zł ...kto w Almie otrzymywał takie wynagrodzenie ? Naniesione pensje z agencji pracy ? czy kilku lipnych pracowników zatrudnionych by był ten próg ? Mówiono pracownikom ,że nie otrzymują pensji bo sąd jest opieszały ,nie wydaje wyroku ,siedzą komornicy na kontach ...a teraz gdy jest sanacja gdzie jest pensja ? ,pracownicy nie dostali już za 2 mies,zaraz będzie trzeci .Gdzie pieniądze tych co byli na L4 ,złotówki nie dostali od września. Czy kogoś interesuje los pracowników tej spółki ? Czy w tym kraju ktoś kto ma pieniądze może rujnować polskie rodziny i ich życie ? Obecny rząd i ich obietnice ...500plus ? proszę zapytać samotne matki ,pracownice almy jak się im żyje za te 500 plus ,bo maja tylko to ,żadnych innych dochodów ,panu byłemu prezesowi Almy przecież też się ciężko żyje ..Niech każdy rodzic odda panu JM swoje 500 plus ,ludzie wiecie ile teraz cygara kosztują ? zlitujcie się nad panem JM.Gdzie odpowiednie służby z tego kraju...?Może w końcu ktoś zapuka do odpowiednich drzwi gdzie są miliony a nie złotówki .
10
Olo 2016-12-27 14:18:10
Nie ma szacunku do nikogo. Szczerze Ci współczuję jesli on będzie Twoim kierownikiem. A wytrzymać to się z nim da jeśli jesteś jego pupilem i przydupasem. Cała reszta pracowników to dla niego zero... Nie jest normalnym czlowiekiem... Jeśli możesz to poszukaj sobie innej pracy bo szkoda nerwów na takiego chama.
7
Mnm 2016-12-27 14:23:45
On w domu w dni wolne oglądal kamery i patrzył co się dzieje w almie... Czasami widział że ktoś wychodzi to dzwonił do ochroniarza i kazał sprawdzać gdzie ta osoba poszła i po co.
1
lol. 2016-12-27 14:53:09
I do końca wciskał ludziom kit, że wszystko będzie ok, zatrudniał swoich ludzi-donosicieli, którzy mieli dwie lewe ręce do pracy.Ale idź i wnioski wyciągnij sama. Jeżeli to firma, która zapłaci Ci za Twoją pracę i nie oszuka to próbuj.
4
ona i on 2016-12-27 15:51:27
Ciekawy facet a gdzie on pracuje to bym poznala jego . Wiecie jaka siec sklepow ja pracowalam na kasie lubie wyzwania już mnie z almy zwolnili więc mam doswiadczenie ha ha . Macie namiary napiszcie
xxl 2016-12-29 09:40:16
Czy któryś z działających jeszcze sklepów dostał jakąkolwiek oficjalną informacje jak to wszystko ma dalej działać ?
5
Alma Bydgoszcz 2016-12-30 20:47:30
Czy ktoś już dostał jakiekolwiek zaległe pieniadze, obojętnie skad, bo mnie już
w- kur bierze, ile można czekać. Sanacja ogłoszona i jak było tak jest czyli wuj
5
Aaaa 2016-12-30 23:13:46
Chętnych do pracy zapraszam do Delikatesów M&L.
z 2016-12-31 19:48:27
A jaka tam praca czeka ,jacy ludzie ,jakie zarobki . Mozesz napisać ale prawde
uuuu 2017-01-02 12:05:18
Witam w nowym roku byłych pracowników almy szukam pracy w sklepie na kasie moze macie namiary . Proszę dajcie znac
Aaaa 2017-01-02 12:47:51
Byli pracownicy Almy maja umowe na rok a zarobki 1800 zl praca jak kazda trzeba pracowac I tyle. Ludzie rozni ale jest ok ja nie narzekam.
Aaaa 2017-01-02 12:50:27
Chetnych do pracy w Delikatesach M&L zapraszam do biura delikatesow do Sulejowka ul Szkolna 2a
yyy 2017-01-04 11:15:42
S tanowisko zlikwidowali umowe rozwiązali a jak odprawa się ma czy w lutym mogą wypłacic .Jezeli ktos jeszcze tu zagląda może wie
Dexter 2017-01-04 14:13:41
Dziś pakowali Zwycięzców. Smutne to ale tak musiało się stać. Stali klienci już dawno widzieli co się dzieje w tych sklepach. Przytoczę własny post z obserwacji poczynionych w 2014 roku, kiedy od co najmniej od roku nie robiłem tam regularnych zakupów.

"Robiłem tam zakupy od samego początku istnienia tego sklepu. Zostawiłem tam w dość krótkim czasie ponad 20 tys. zł, co wyszło po skasowaniu punktów z ich karty konesera, bo zaopatrywałem się ze wszystkim w zasadzie tylko tam. O ile na początku sklep bardzo fajny, ceny nie najgorsze, obsługa bardzo fajna to po jakimś czasie zaczęły pojawiać się rysy na tym wizerunku. Zaczęło się od nagminnego wystawiania na półkę towarów lekko przeterminowanych, co skutecznie zdeterminowało mnie do sprawdzania wszystkich dat. Doszły do tego braki w asortymencie podstawowych produktów dostępnych w każdym markecie (nie mówię o ich egzotycznych wydumkach), oraz coraz wyższe ceny. W końcu trzeba się cenić jak zakupki robiła tam cała elita celebrytów mieszkających w okolicy.
(...) Do tego doszła też - mówiąc delikatnie polityka zarządzania zasobami ludzkimi uskuteczniana przez lokalne kierownictwo (info z pierwszej ręki od sąsiada - byłego pracownika), bo o ile wcześniej obsada sklepu była przez ładnych parę lat w zasadzie stała i chyba nawet zgrana tak dziś po za kilkoma kobietami, które wyczekują tam chyba do emerytury nie ma już nikogo ze starej załogi bo kto mógł to stamtąd uciekł w podskokach. Dziś byłem tam pierwszy raz od paru miesięcy i był to mój ostatni raz. Kolejka do jedynej czynnej kasy. Jak ludzie zrobili dym to okazało się, że nie ma komu usiąść na inne kasy."

Moje wnioski pasują też to pozostałych ich sklepów, w których robiłem zakupy.
Smutne to ale w moim odczuciu ten upadek był celowy i planowany już od dawna. Gdyby komuś z PG chciało się posiedzieć nad historią obrotu majątkiem firmy, historią ubezpieczeń, zawieranych transakcji czy wzięciem pod lupę potencjalnych spółek stawianych w tym czasie przez rodziny członków zarządu (i składu ich majątku) to pewnie coś by się wyniuchało ciekawego. Można by też przejrzeć wyższą kadrę menadżerską, bo coś czuję, że działała na dwa fronty.
Pozostaje mi tylko życzyć wszystkim zwykłym pracownikom tam zatrudnionym, którzy pracowali na to odparowanie pieniędzy do czyjejś kieszeni aby się nie poddawali i walczyli o swoje pamiętając, że karma wraca i nie wszystko da się przeliczyć na pieniądze nawet liczone w milionach peelenów.
16
Ktośtam 2017-01-06 22:38:54
Alma w Europlexie działa w 2017 roku bardzo słabo. Rozrzucony towar, braki w zaopatrzeniu, brak słodyczy belgijskich i szwajcarskich, brak wielu towarów marki F&J. Tak źle jeszcze nie było. To był doskonały sklep. Teraz wszędzie stoją produkty przestawione przez klientów.
4
olo 2017-01-07 16:05:47
bo nikt tam już nie chce pracować
8
obserwator 2017-01-12 10:51:02
witam byłych pracowników Almy czy sa osoby które wzięły odprawe . Czy są osoby rozliczone z almą
Lublin 2017-01-12 12:14:11
Lublin od listopada bez zaległych świadczeń.......

pozdrawiam
2
Alma Bydgoszcz 2017-01-13 13:51:40
Od października nic nie dostalismy
Alma Bydgoszcz 2017-01-17 13:12:59
Ok 2500 osób jest zgłoszonych do FGŚP w Krakowie, więc może jest jakaś nadzieja na wypłatę swiadczen, tylko pytanie czy wypłaca wszystkie łącznie z odprawami i odszkodowaniami. Miejmy nadzieje
5
ld 2017-01-18 10:19:34
Fundusz wypłaci pieniądze tylko za okres do 15 grudnia - czyli za październik, listopad i 15 dni grudnia + tym co wypowiedzenia kończyły się 30 listopada za odprawy. Za okres po 15 grudnia czyli od momentu zasądzenia sanacji to Alma ma wypłacać pieniądze dlatego Ci którzy mieli wypowiedzenia do 31 grudnia dostali pieniądze za połowę grudnia. Teraz pytanie co z odprawami i odszkodowaniami takich osób? Podobno Alma miała wystąpić o dodatkową pożyczkę z funduszu na te odszkodowania i odprawy. Ciekawe co z tego wyjdzie?
PS.
W jednym z nowszych artykułów jest napisane, że nasz "szanowny" prezes M. powiedział, że Alme zgubiła konsekwencja w utrzymywaniu jakości...szkoda tylko, że konsekwentnie przez lata traktował tak samo swój personel podczas gdy dyskonty podnosiły pensje, dawały socjal itd. Szkoda, że również konsekwentnie traktuje cały czas byłych pracowników, którzy muszą się upominać o to co ich.
I życzę mu aby za tą konsekwencję w pierwszej kolejności wystawili mu rachunek klienci omijając szerokim łukiem to co jeszcze zostało, kontrahenci którym podobno Alma winna jest niemałe pieniądze a na koniec aby za to wszystko odpowiedział przed Sądem, najlepiej ze swojego niemałego majątku( choć nie wiadomo bo podobno jest mu ciężko).

Pozdrawiam byłych i obecnych pracowników.
7
alem 2017-01-18 16:08:09
Nie jest to prawda fundusz wypłaca wszystko niezależnie od kończącego terminu wypowiedzenia
4
ld 2017-01-18 20:43:58
Obyś miał/a rację. Generalnie napisałem to co przekazała główna kadrowa mojej koleżance - więc jeżeli tak powiedziała to oznacza że kombinują coś znowu, a jak kombinują to wiadomo, że raczej nic z tego dobrego nie będzie...
To dlaczego dostaliśmy połowę pensji grudniowej?? Mówię - coś kombinują...
1
Alma Bydgoszcz 2017-01-19 14:06:53
Dzwonilam dziś do FGŚP więc powiedziano mi że dostanę wszystko łącznie z odszkodowaniem za skrócony okres i odprawy oraz 2 pensje. W funduszu są listy osób można dzwonić 12/619 8463. Alma po przeslaniu pieniędzy przez fundusz ma 7 dni na przelanie nam na konto. Nareszcie dobra wiadomosc. Pozdrawiam wszystkich byłych i obecnych pracownikow
5
ld 2017-01-19 15:55:07
Dzięki za info.
Wg naszej Pani adwokat w sumie jest jeszcze jedna kwestia do wyjaśnienia - fundusz socjalny.
Adwokat powiedziała nam, że co najmniej jest to dziwne, że akurat jak wszedł nadzorca sądowy to firma przypomniała sobie o funduszu socjalnym i wypłaciła zapomogi. Pytanie co z nim było przez te wszystkie lata? Jeżeli był to jaki był jego regulamin? A jeżeli nie to dlaczego skoro firma zatrudniająca powyżej 20 osób musi odprowadzać składki na fundusz. Tak naprawdę nie wiemy co się działo z naszymi pieniędzmi...
2
Zostaw swoją opinię o Alma Market - Warszawa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Alma Market