brak logo

TBAI Poland

Wykroty

Opinie o TBAI Poland

rex 2014-03-23 08:53:35
pracowałem w firmie tej odradzam (usunięte przez administratora)jak diabli ci co piszą że jest ok to mają w biurze znajomości albo rodzinę albo są innego wyznania nikt o tym nie pisze ale taka prawda taka sama jak zabieranie książeczek wojskowych do wglądu -powinien MON się tym zainteresować poco firmie książeczka wojskowa do wglądu (usunięte przez administratora)
2
ex 2014-05-05 17:22:52
Praca jak praca, dość intensywna choć wielozadaniowość nie pozwala na rutynę i jest to na plus. Nadgodziny są, ale zawsze płatne, więc nie wydaje mi się żeby był to powód do narzekania. Dają możliwości awansu jeśli jesteś dobry w tym co robisz i choć trochę kumaty. Kadra zarządzająca dość przyjazna. Dają możliwość rozwoju poprzez szkolenia.
Co do minusów: korporacyjność Japońska niszczy zapał ludzi do pracy, płace są średnie, a jak już dostaniesz stawkę "na dzień dobry" to na "do widzenia" będziesz nadal miał tyle samo, nie zależnie od tego ile czasu będzie się tam pracować.
2
Iwona 2014-05-05 22:33:19
"Dają możliwości awansu jeśli jesteś dobry w tym co robisz i choć trochę kumaty. Kadra zarządzająca dość przyjazna" hahaha czyżby Panie z biura postanowiły trochę poprawić opinię o firmie :P Ci, co tam pracują, wiedzą jak jest.... (usunięte przez administratora)Pracujesz za kilku, obiecują Ci złote góry, po czym Pan dyrektor ściąga swoich ludzi do firmy..żaaaal!
Ta firma to jedno wielkie nieporozumienie.Szacunek do przełożonego? W tej firmie coś takiego nie istnieje. Przykre...
3
głupi 2014-07-11 20:07:25
to wszystko prawda
nowa 2014-07-19 20:34:08
Hej no to ja już nie wiem komu wierzyć, jestem nowa pracuje tam zaledwie tydzień czasu i zastanawiam kto pisze prawdę.
ja 2014-08-11 20:48:57
Witam.Proszę was o rade bo właśnie dostałam tam propozycję pracy od poniedziałku i teraz po waszych opiniach nie wiem co mam robić. Bo ogólnie pracuje i mam umowe na stałe a chcę sie zwolnic zeby iść do pracy wykrotach. Mogę prosić o doradztwo takiej osoby która tam jeszcze pracuje??? Dziękuje
2
ja sem to 2014-08-11 21:47:43
zapraszamy na boshoku automotiv polska :)dokladnie takie same wpisy, jak to w firmie. "standardy toyoty, kaizen itp" a w sumie najnizsza krajowa i 30*C na hali, braki w narzedziach. ukrywanie lipcowych wypadkow no, bo miesiac bez urazów. awans z produkcji do biura, bez znajomego nie jest mozliwy (napewno byloby to cos o czym wszyscy, by wiedzieli tak, ze na 99.9% sie nie stalo). coroczna waloryzacja(3%) plac trwala rok. produkujemy kolorowe wykresy na tablice a ciagle doskonalenie to takie napisy na tablicach. Jest fajnie jak to w japonskiej firmie sie okazuje. CV szefow produkcji i jakosci mozna odnalezc w necie. leader, teamleader, kierownik zmiany, kierownik projektu, dyrektor produkcji itd sciezka dluzsza niz niejedna linia ale odpowiedzialnosc tylko twoja, na szczescie nie zabiora ci premii, bo z 26%premii dopiero masz najnizsza krajowa, a jak zabiora i tak musza wyrownac. a i spotkania, spotkania, spotkania a pzoniej spotkanie na temat spotkan, kazde musi byc na hali niech ludzie widza,ze pracujemy i mowimy przez mikrofon zeby bylo slychac, jak juz sie zrobi przerwe w dlubaniu w nosie, uchu - salwy smiechu to pomowienia ewentualnie wplyw ekologicznych rozpuszczalnikow. ostatnio zwolniono goscia, ktory przyszedl pijany do pracy, po czym na zebranie udal sie w samych gaciach i co, dwa tyg pozniej znow zadowolony w pracy, bo przeciez nie ma kogo przyjac.
4
Pracownik roku :) 2014-08-12 17:07:39
Witam.
Po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi dalej nie ma konkretnych odpowiedzi.
Co do 30*c na hali i spotkań za spotkaniem to norma w takich fabrykach, wiem co piszę bo pracowałem w Denso i Magan w Czeskiej Republice. Dwie duże fabryki pokroju TBAI więc przyzwyczaiłem się do takiego rodzaju pracy.
Potrzebuje konkretnych informacji na temat PŁAC, CZASU PRACY, UMOWY, GODZIN PRACY.
Dlaczego zapytuje na forum? Ponieważ wiadomo jak to na rozmowie kwalifikacyjnej wszystko pięknie ładnie itd. a po podpisaniu umowy czar pryska.
Nie oczekuję kokosów wiadomo żyjemy w Polsce ale proszę o konkretne info.
1
ffm 2014-08-18 21:58:23
witam mam pytanie czy wie ktoś kiedy będzie w tym roku spotkanie integracyjne i w którym miejscu dziękuję
Nikt 2014-08-24 12:48:48
To jest tak zwany "Takt-Time" , czyli że w każdym zakładzie jest określony czas na wykonanie jakiejś operacji na linii produkcyjnej.Jest to zazwyczaj spowodowane określeniem precyzyjnym czy dany pracownik jest już odpowiednio przeszkolony na danym stanowisku aby np. nie zwalniał linii i tym samym nie wyrabiał normy.
anon 2014-09-18 17:02:27
pracuje tam od miesiaca zatrudnili mnie na bmw po 3tyg przeniesli mnie na stale na MINI slaba organizacja pracy brak narzedzi temeratura nie siega 30c jest cieplo ale bez przesady sa wentylatory przy niektorych stanowiskach jezeli chodzi o konkrety... najnizsza krajowa na 3 miesiace okresu probnego po czym 1900zl brutto? premie miesieczne za brak spoznien i nieobecnosci wynosi 150zl zwrot dojazdu zalezy od miejscowosci zamieszkania najwiecej jest za zgorzelec 200zl czeste nadgodziny praktycznie codziennie
xxx 2014-10-22 10:10:34
Przestrzegam przed TBAI marna kasa ile byś nie zrobił to i tak za mało zmuszanie do pracy w nadgodzinach pod groźbą nagan np.w październiku od początku I zmiana chodziła na 4 do 14 a II na 14 do 24 plus pracujące soboty, brak poszanowania dla pracownika i jego praw kadra kierownicza to banda tępaków którzy myślą tylko o tym jak się nachapać waszym kosztem. Odradzam tę pracę no chyba że nie masz co do garnka włożyć to można to wziąć na przetrwanie i cały czas szukać czegoś lepszego ale warunkiem jest to że masz jaja żeby się postawić i wyegzekwować poszanowanie własnej godności i praw.
3
sk 2014-11-08 14:20:54
czy ktoś zna BARBARE ŁAKOMA ? ...OSTRZEŻENIE DLA WSZYSTKICH KOBIET ...TA KOBIETA ROZWALA MAŁŻEŃSTWA... ROBI TO OD WIELU LAT NISZCZAC CZYJES RODZINY...
sk 2014-11-08 14:27:34
czy ktoś zna BARBARE ŁAKOMA ? ...OSTRZEŻENIE DLA WSZYSTKICH KOBIET ...TA KOBIETA ROZWALA MAŁŻEŃSTWA... ROBI TO OD WIELU LAT NISZCZAC CZYJES RODZINY...
4
Derbdi 2014-11-19 22:37:04
Człowieku zastanów sie trzy razy, to co ksiażki mówią o toyocie ma sie ni jak z rzeczywistością.
1
rex 2014-11-20 23:38:12
totalny(usunięte przez administratora)największemu wrogi nie życzę tam pracować w tej firmie pracowałem tam nie szanują ludzi wogule ani naszej europejskiej kultury mają nas za nic
rex 2014-11-20 23:50:46
nawet do wc musisz się prosić chyba że w biurze pracujesz i takie głupoty piszesz i tylko karierę robisz powiem jedno cytat pewien ich cesarz to powiedział --pamiętaj skąd pochodzisz i kim jesteś szanuj swoją kulturę
2
Pracownik 2014-11-25 21:47:09
Skoro jest tak fajnie to dlaczego uciekaja z tego raju ? I to we wszystkich zakladach nawet tych niemieckich. Coś musi być na rzeczy. Japonce nie maja pojecia o Europie i tym jak sie na prawde pracuje, a te ich książki , misje wizje jedna wielka hipokryzja i obluda. Jaka praca zespolowa, jakie poszanowanie pracownika, jakie bezpieczeństwo buuuaha. Norma norma , ciecie kosztow i oszczednosci oszczednosci. Żygac sie chce. Zapomnieli że tu sie łyżkami już je a nie bambusowymi pałeczkami .
biker 2014-12-04 21:25:24
to jest zakład którym żądzą durnie i pedały.zarobki najniższe jakie mogą być,liderzy [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] liżą japońcom i chodzą z gównem na brodzie nie udaczniki bez szkoły ,ludzi mają za nic ,powinni mieć na plecach "SS" bo tylko się do tego nadają tępaki
2
optimista 2014-12-05 15:14:26
Cała prawda o pracy na dziale BMW w Tbai Poland w Wykrotach.
Praca odbywa się na dwie zmiany, generalnie pierwsza zmiana od 6-14, albo od 6-16, druga zmiana od 16-24, albo od 16-1. Praca szczególnie na początku jest dość ciężka, na wszystkich stanowiskach odbywa się na stojąco. W zależności od czynności jakie wykonuje się na danym stanowisku bolą: palce, nadgarstki lub inne części rąk, zawsze odczuwa się ból nóg i pleców od stania przy wykonywaniu zleconych zadań (szczególnie osoby o wysokim wzroście będą miały problemy z bólem pleców, po prostu linia produkcyjna jest umieszczona dość nisko od podłoża).
Po zakończeniu drugiej zmiany szczególnie przez pierwsze tygodnie po pójściu do łóżka nie można zasnąć przez dwie godziny, tak bolą plecy.
Brak jest zagrożeń wpływających na bezpieczeństwo pracy, nikomu nic nie powinno urwać, ani zgnieść, hałas w normie, trzeba tylko się przyzwyczaić do częstego "wycia" syreny informującej o awariach, czy opóźnieniu w produkcji.
Pracownicy do dyspozycji mają stołówkę i umieszczone w niej automaty ze słodyczami, kanapkami i kawą.
Przerwy w pracy są trzy, pierwsza 8 minut, druga 20 minut następna 7 minut. Jeśli praca odbywa się w nadgodzinach to kolejna przerwa trwa 10 minut, wszystkie przerwy wliczane są do godzin pracy. Nadgodziny w godzinach nocnych i w sobotę płatne są 100%, na dniówkach 50%. Trzeba wyjść z założenia, że praca w nadgodzinach i w sobotę (co druga)jest obligatoryjna, za odmowę pracy w nadgodzinach lub w sobotę można zostać ukaranym notatką, generalnie przełożeni nie patrzą przychylnie na pracowników "unikających" nadgodzin.
Jeśli chodzi o zarobki to tak jak w większości firm najniższa krajowa plus dodatek za dojazd od 100-200 PLN w zależności od miejsca zamieszkania, dodatek za "frekwencje" chyba 150 PLN brutto, nie wiem dokładnie, bo takiego jeszcze nie otrzymałem :).
Kadra kierownicza tak jak wszędzie wymagająca, muszą trzymać się planu, za to im płacą. Jeśli "robisz swoje" nikt się nie czepia bez powodu.
Ważna informacja dla facetów, na zmianie "czerwonej" pracuje kobieta, potrafi pracować na wszystkich stanowiskach, mało tego pracuje na nich lepiej niż nie jeden facet. Więc jeśli chcecie narzekać, że ciężko, że nie dajecie rady to "zerknijcie" na nią, jest twarda jak skała :).
Podsumowując, jeśli lubisz pracować, chcesz dorobić w nadgodzinach i nie straszna jest Ci normalna dyscyplina pracy, to ta "robota" jest dla ciebie.
Natomiast, jeśli chcesz się lenić i narzekać jak Ci ciężko to sobie odpuść i poszukaj coś innego.
P.S. jest tylko jedna toaleta na 26 facetów, więc powinieneś być jednym z pierwszych idących na przerwą, aby z niej skorzystać :)
6
gal 2014-12-21 20:29:44
modek usuwa złe opinie z tego forum
1
teli 2015-01-16 10:15:12
Totalny nieład w śród kadry, która ma tendencję na nie odpowiedni dobór osób do stanowiska - osoby kompetentne i z perspektywą rozwoju nie awansują; osoby niekompetentne... wciąż udają, że pracują i znają się na swojej pracy. Nie polęcam nikomu tam trafić kto ma jeszcze inny wybór pracy. W skrócie japoński [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] do którego musisz sam dojechać i nie masz gwarancji o transport.
1
szukam pracy 2015-03-19 20:27:23
Czy praca jest nadal aktualna?
anonim182772 2015-03-23 11:10:33
A ja mam pytanie. Jak wygladaja te badania lekarskie w tbai?
Elite 2015-07-09 18:20:26
Póki co pracuje tam dosyć krótko, ale już swoje zdanie mogę mieć. Pierwszy tydzień był jak najbardziej przyjemny, stałem, patrzyłem, szkolenia BHP w klimatyzowanym pomieszczeniu, normalnie raj. Później musiałem już normalnie robić razem z operatorem, który pomagał i przyuczał. A teraz powiem tak. Team Leader lubi podkładać "świnie", czyli wadliwe części i to w dodatku w najbardziej niespodziewanym momencie, jeżeli nie wyłapiesz co jest nie tak, dostajesz notatkę, naganę, lecą Ci po wypłacie. Czy linka wyrobi za mało części czy za dużo - nie ma to kompletnie znaczenia, nikt Cię nie pochwali. Są 3 zmiany, nocka, ranka, popołudnie. Są także 3 przerwy. Jednak one nic nie pomagają na ból nóg który jest ogromny po 8 godzinach, jest to spowodowane tym, że na hali jest gorąca, zwłaszcza teraz w lato, buty są niewygodne, nieprzewiewne, normalnie rosół można robić w bucie. Robisz wiecznie w ruchu, nie staniesz nawet na chwile. W ostatni dzień tygodnia już ręce odpadają, a czas w pracy ze względu na robienie jednego i tego samego dłuży się niemiłosiernie. Robisz coś, wydaje Ci się, że minęło 30 minut, ale okazuje się, że minęło 3-5 minut. Możliwe, że Japończycy mają tam już technologię zakrzywiającą czaso-przestrzeń :) Generalnie nie polecam, ale pracuje bo nic innego nie ma, a chciałbym spełnić swoje muzyczne marzenia i za miesiąc muszę auto opłacić. Przebimbam jeszcze kilka miesięcy i zobaczę, albo mnie zwolnią, albo sam to zrobię jak już będę miał to czego mi potrzeba :) Polecam przepracować rok. Premia roczna w wysokości jednej wypłaty, 400zł na święta bożego narodzenia i jeżeli przysługuje wam 14 dni kalendarzowych urlopu to dostajecie do tego "wczasy pod gruszą" wysokości 750zł za pierwszy rok. Gdy już zgarniecie Wczasy, premie i kasę za święta, polecam odwrót do jakiejś innej firmy. Bo tam poszanowania czy awansu nie uświadczycie.
MISIEK 2015-12-17 17:14:31
LUDZIE UCIEKAJCIE Z TAMTĄD,PODKŁADANIE ŚWIŃ? PARODIA
Zdzis 2016-01-01 17:22:30
Ja powiem tak pracowałem tak ponad 1,5 roku na metalu wiec sporo i co moge powiedziec to to: Na hali jest strasznie gorąco w lato idzie się usmażyć przy piecu na lakierni to jakaś parodia leci z Ciebie jak ze świni... Nie wiadomo po co czapki, buty jakieś najtańsze [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] chińskie, ciągle ganianie z "produkcja" bo nie wyrobią normy... Raz nie zrobisz normy i już na stołek, coś raz puścisz i notatka albo nagana parodia... Ogólnie każdy myśli że jesteśmy robotami jakimiś nie można coś powiedzieć do kogoś bo zaraz rozmowa tylko [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Ludzi traktują jak bydło nie ten to inny będzie ciągle jest tam rotacja. Teraz o TM i GL ci co sprawują władze przy produkcji... To idioci jakich mało... Każdy [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] drugiego by wskoczyć wyżej jakas paranoja, lider podejdzie do Ciebie i mowi szybciej szybciej i patrzy jak robisz gdzie sam on tez sie tam nie wyrabia... Duzo ludzi tam awansowalo kablujac na innych lub lizac [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] np Gośka liderka z czerwonej zmiany nic nie umie a jest liderka jakis absurd... I pozdrawiam GL Domanskiego ten czlowiek mnie zadziwial zawsze sie pluje do wszystkich i o wszystko falszywiec jakich duzo... Praca nie jest zla ale ci ludzie co tam sprawują władze to idioci poprzewracalo im sie w glowie i mysla ze wszystko moga i w dodatku maja w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] co ty masz do powiedzenia... To tyle
2
Zdzis 2016-01-01 17:27:20
A i zaczeli podkladac swinie by sprawdziac twoja czujnosc... Idziesz na przerwe a oni ci swinie podkladaja :) tak zrobili mojemu koledze a on nie zauwazyl i notatka + robi na innym dziale... Pozdro... a i oni fajnie mysla zabrali wiatraki z maszyn i dali na góre gdzie nic nie czuc po prostu geniusze... I jestli cos ci sie nie podoba zwalniaja Ciebie i przyjmna na innego na twojego stanowisko to ich myslenie dlatego jest tak duza rotacja tam.. Powodzenia w TBAI kazdemu
Zdzis 2016-01-11 16:21:43
Pisałem ale widze admin usunął mój post... Nie firma tępi lecz kierownik... A to jest różnica. Masz za dużo do powiedzenia albo coś to oni już coś znajdą dla Ciebie... Albo zmiana stanowiskowa na gorsze i jak będziesz chciał iść na nocki to nie pójdziesz a po tygodniu oni ci będą kazać iść jak ty nie chcesz a jak odmówisz to będą poniesione konsekwencje i będą patrzeć ci na ręce aby zwolnić :> i to nie firma lecz kierownik grup leader my friends...
1
elos 2016-01-30 13:38:41
jakie są zarobki dla nowych pracownikow na prodkcji? i ile sie ma okresu prubnego ?
Pracownik 2016-04-07 06:48:44
U nas ciągle praktycznie są przyjęcia. W kwotę która podają już jest wliczona premia. Na 3 miesiące dostajesz 2100 +150premiera za frekwencję +150średnio zwrotu za dojazdy co daje 2450. Później jest podwyżka na 2200 . Można podgonić sobotami są płatne 100%
xxx 2016-04-08 10:15:13
A czy ktoś wie czy żeby rozliczyć się z ciuchów to trzeba się jakoś specjalnie z kimś umawiać?
abfuia 2016-05-10 16:59:00
PO 3 miesiącach nie ma żądnej podwyżki !
papciu 2016-06-07 16:11:13
dostalen prace na 1 zniane caly czas -7 -15 szukam dojazdu ja z lwowka slaskiego.
interesuje mnie nawet polowa drogi dojade. Najlepiej od osoby na trasie ocic i niwnic. najdalej Nowogrodziec.
xc 2016-06-15 17:26:47
Poszukuje dojazdu do Wykrot z najlepie samego lwowka lub ewentualnie okolice max. 15km od lwowka. Na 3 zmiany szukam dojazdu. Najlepiej osoby na trasie rakowice, ocicice. lub Niwnice.
matijas 2016-06-18 20:54:14
mnie maja zamiar przyjac troche inna miejscowosc ale mozemy sie dogadac co do dojazdów ja jade w strone osiecznicy
xc 2016-06-19 09:13:27
a skad jestes? matijas
na ile zmian bedziesz miec?
matijas 2016-06-19 09:39:08
jeszcze dokładnie nic nie wiem mam sie zgłosic w czwartek na badania
xc 2016-06-19 11:10:04
spoko.
nadal nie wiem skad mniej wiecej pochodzisz?
matijas 2016-06-19 11:23:23
miejscowosc Tomisław
xc 2016-06-19 15:04:44
to nie po drodze do mnie
eli 2016-06-19 21:30:08
pracuje ktos w tbai w dziale od 7-15/ szukam dojazdu . moge dojechać do nowogrodca .. doplace za dojazd.
eli 2016-06-25 20:24:10
nie wiem jak jest .
skad jestes? ja szukam dojazdu z lwowka aty?
pracownik 2016-06-26 00:02:45
hej wie ktos moze gdzie mozna zobaczyc zdjecia z imprezy w Brzeźniku??
ziom 2016-06-26 09:07:16
Poszukuje dojazdu na 7-15 doplace za dojazd. Interesuja mnie osoby na trasie Lwowek -Niwnice i Lwowek -Ocicie max. dojade do Nowogrodca ,Ocice.Zabłocia, Brzeznik.
Ja lwowek. e-amil bikes14@vp.pl
gregoryBatory 2016-09-15 11:37:40
Praca jest o.k. Oczywiście można narzekać zresztą każdy w swojej firmie narzeka więc nic nowego
franko 2016-09-22 18:49:07
dzien bry............... widze ze mimo firmy jappan to czasu i ludzi nie szanujecie coz zebranie 11 a szanowna pani pojawia sie 10 po i ani przepraszam ani pocałuj w d..... usmiechu to ta pani rowniez nie zna a moze przestwic by wam czas na azjatycki bo tak na dzien dobry to super wejscie a jak sie to ma do waszej reklamy 2700 dla osoby bez doswiadczenia pytanie moje brzmi ta kwota to przelicznik na jeny??? bo macie fajne reklamy ale tak faktycznie to nie powinniscie oklamywac ludzi na wejsciu 2100 brutto to jest wasza propozycja pytanie gdzie podzialo sie 6 stowek?? moze zbieracie na zegarki dla personelu co totalna kpina nie szanujecie nic a nic ludzi i dziwicie sie ze nikt u was nie chce pracowac??
mily 2016-10-10 20:06:02
Hej. Poszukuję dojazdu na zmianę od 7 do 15 z Bolesławca lub jego okolic.
Patryk"NeroS" 2016-10-11 20:00:51
badania są fundowane przez pracodawcę
rtr 2016-10-11 20:51:06
@Dawid a powiesz mi kolego o jakie stanowisko Ci konkretnie chodzi? widze ze tutaj szukają specjalsity do spraw logistyki w Wykrotach to masz na myśli?
Zostaw swoją opinię o TBAI Poland - Wykroty
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie TBAI Poland