brak logo

PHP Mercus sp. z o.o.

Legnica

Opinie o PHP Mercus sp. z o.o.

Bill 2010-10-20 22:41:22
Firma mercus ma generalnie 2 problemy:
1) zarząd,
2) pracownicy.
Wystarczy to zmienić i naprawdę firma będzie mogła zaistnieć na szerokim rynku.
123 2010-10-21 23:10:52
Najmutniejsza w mercusie jest niekompetencja oraz paraliż decyzyjny.
Niby Prezes Zarządu tworzył przez wiele lat tą firmę i wszystkim oświadcza jak bardzo jest z nią związany, ale swoimi ostatnimi działaniami związanymi m.in. z obsadą kadrową doprowadza ją do upadku.
Do tego polityka uzyskiwania wyników kosztem dodatkowych premii dla pracowników. Tak to potrafi osoba z mniej niż podstawową znajomością ekonomii.
Szkoda tylko że w firmie nie ma nikogo kto jest na tyle odważny, aby to powiedział prezesowi. Zresztą znając jego wybuchowy charakter to nie ma sensu, bo osoba która zbierze się na odwage pożegna się z pracą.
Firma napewno wymaga reform i wdrażania w życie ciekawych pomysłów, ale obstawiając się tylko lizusami bez wiedzy i kompetencji nie ma no to szans.
Rzeczywiście M.[usunięte przez moderatora]nie jest asem hadlu wolnorynkowego, ale wybrany jest z klucza posłusznych, więc to co sie dzieje to nie do końca jego wina. Nawet jak maksymalnie się stara, to i tak z pustego nawet Salomon nie naleje.
Do tego ekstremalnie asekuracyjny dyrektor finansowy, który boi się jakiegokolwiek ryzyka wolnorynkowego. Tak nie da się sprzedawać.
Zapraszam chetnych do placówek mercusa, a sami zobaczą jak słabej jakości jest obsługa klienta. A jak jest towar w ofercie to na zamówienie trwające 4 tygodnie. Więc klient pójdzie gdzie indziej, a nie tam gdzie jest traktowany jak natręt.
Oleńka 2010-10-22 19:22:13
Bardzo mi się podoba sklep meblowy Mercusa na lotnisku w Legnicy. Położenie - idealne, czasem pies z kulawą nogą tu zabłądzi. Okna wystawowe - z blachy by w nocy nie kusić złodziei. Wewnątrz - zimnica dla redukcji kosztów ogrzewania, panie sprzedawczynie skostniałe z zimna odziane w kufajki. Dlaczego to jeszcze nie zbankrutowało ? Jak się jest znajomym królika to ekonomia nie ma znaczenia! A my szaraczki - możemy się cieszyć, że jeszcze mamy ciepłe kaloryfery. Dziękujemy Panie Prezesie!
---*--- 2010-10-22 22:46:22
Prezes zarządu w mercusie sprawuje swoja funkcje nieprzerwanie od 19 lat i to widać w stylu zarządzania.
Dobiera sobie posłusznych mu współpracowników np. D. [usunięte przez moderatora], która bez pozwolenia prezesa nie odważy się nawet wyjść do toalety lub bezosobowy i tak samo posłuszny M. [usunięte przez moderatora],
Jak to możliwe że w innych spółkach zmieniają się prezesi, a w tej nie? To już jest słodką tajemnicą prezesa, ale napewno nie chodzi o wyniki spółki.
W mercusie nie szanuje się poprostu pracowników, sądząc że każdy jest do zastąpienia. Niby tak, ale jakimi kosztami. Tym już się nikt nie martwi.
Reasumując nie polecam tej firmy jako pracodawcy, bo panująca tam niesprawiedliwość odbiera chęć do pracy.
yyy 2010-10-24 11:29:10
Panie prezesie, wyszkolenie nowego i sprawnego pracownika kosztuje i nie są to tylko pieniądze, ale także czas osoby przeszkalającej.
Zatrudnianie osób, które zgadzają się pracować za najniższą stawkę, bo mają nóź na gardle, wcale nie czyni w pana sprawnego zarządcy.
Więc tekstami "że za bramą stoi 10 osób na to miejsce" są bardzo niekatualne.
W mercusie są najniższe płace w całej grupie kapitałowej, więc napewno nie ma co się tam zatrudniać, no chyba że ktoś ma nóż na gardle to zostanie tam nieżle wycisnięty i sponiewierany.
Mp5 2010-10-25 17:47:56
Firma jest jak [usunięte przez moderatora], trzeba wyznawać wiarę w prezesa, coś jak scejentologia, tylko jeszcze bardziej wazeliniarskie.
Aż dziw bierze, że w hurtowni wielobranżowej nie handlują tylko wazeliną.
Oleńka 2010-10-25 20:27:21
Co Wy niezadowoleni chcecie od Pana Prezesa ? Postawił Go na tym stanowisku właściciel firmy, firma się dynamicznie rozwija, przynosi zyski, załoga wspólnie z Prezesami się bawi i im klaszcze (Mercusiada). Dlatego Pan Prezes tyle lat na tym stanowisku. A my niezadowoleni, zrzeszeni w związkach zawodowych wybraliśmy swoich przedstawicieli by walczyli o nasze godne zarobki, prawa i przywileje. Że związkowcy są skuteczni widzimy na przykładzie KGHMu. A nasi związkowcy ?...
Oko 2010-11-05 16:45:11
[usunięte przez admina] Poprostu trzeba omijac mercusa szerokim kręgiem i tyle.
do normalny 2010-11-11 09:06:06
Ty niby normalny, jak pracujesz w mercusie, gdzie nic nie jest normalne, to masz jakiś pokrzywiony system wartości.
Nic dziwnego, że piszesz takie bzdury.
A komentarze tutajpisane to sama prawda i z tym trzeba się pogodzić.
Nikkkk 2010-11-16 18:56:53
Jedno jest pewne - komisja która przyznaje nagrody fair play dla mercusa skompromitowała się na całej linii.
Mil 2010-11-21 16:44:40
Bez przesady, ta firma nie różni się niczym od innych społek z grupy kapitałowej kghm pm sa.
MP 2010-11-28 19:12:43
Firma jest poprostu jedyna w swoim rodzaju. Tak specyficzna, że normalne prawa tam nie żądzą. Jest abstrakcyjnie i niezrozumiale.
Baltazar 2011-01-19 21:22:59
Jeszcze nie spotkałem tak obojętnych i pozwalających robić ze sobą wszystko pracowników.
Nikt z nich nie reaguje na złe traktowanie i to tego coraz gorsze warunki płacowe.
Nic dziwnego że kierownictwo może robić co chce. A związki zawodowe w mercusie to chyba największa kpina na świecie.
1
anonim 2011-01-26 18:38:44
Jak byś umiał czytać fiszki które dostajesz to widziałbyś rubrykę dopłata do najniższej krajowej w kwocie 12-14zł. A ta twoja 50% premia jest wliczona w najniższą krajową to znaczy że twoja stawka zasadnica to jakieś 600zł.
b12 2011-02-05 09:09:36
Firmę tworzą ludzie, więc w nich trzeba szukać przyczyn tak nędznego obrazu. Jak większość jest zatrudniona po znajomości i nie ma żadnych talentów ani zdolności to nie ma cudów - firma działa żałośnie.
Ale z drugiej strony te beztalenicia zatrudnia kierownictwo spółki, więc odpowiedz jest prosta.
Oczko 2011-04-20 22:02:08
Tragedia. Jedna wielka, poprostu porażka na całej linii. Niestety pisanie o mercusie nic nie zmieni, bo nikt decyzyjny i władny do dokonania zmian tego nie czyta.
Więc będzie się tak krecił ledwo ledwo ten biznes. jedyni zadowoleni to zarząd zarabiający od 20 do 30 tys. miesięcznie.
malutka 2011-05-09 22:49:02
Sklep internetowy to (usunięte przez administratora), poza tym nie lubie tej dziewczyny, która się teraz tym zajmuje. Znalazła się wielka Pani Kierownik, wolałam pracować z tamtym przystojniakiem.
angus 2011-05-21 15:12:52
Praca w tej firmie jest jak pobyt w szpitalu psychiatrycznym nigdy nie wiesz na jakiego (usunięte przez administratora)trafisz.
Fragles 2011-06-01 13:54:55
Jeśli znacie adresy mailowe pracowników Mercusa to wyślijcie im trochę opinii o tej firmie. Ludziom tam zablokowali dostęp do gowork.pl i nie mogą tego czytać.
anonim 2011-06-01 22:53:53
no to jak tam w budowlance? co slychać?
Do pracowników 2011-07-04 20:24:10
Ludzie, zamiast tak pisać jakoś się zorganizujcie i działajcie.
W innych zakładach zwiazki zawodowe coś robią dla pracowników i pracownicy wykazuja jakąś inincjatywę.
W mercusie skala obojętności jest największa. Jak sami nie chcecie działać i czekacie aż ktos inny zrobi to za was - to się cieszcie że zarząd jest taki dobry i wam wszystkiego nie zabrał.
Widać sami odważni na anonimowym forum, ale jak coś trzeba zrobić to ogon pod siebie i cisza.
Widać że jedynie zarząd to ludzie z jajami bo coś chcą i maja pomysł, a reszta to prości wyrobnicy. Więc albo morda w kubeł albo coś działać, a nie wylewać gorzkie żale.
Fragles 2011-07-06 13:01:34
Ile zarząd ci płaci za kampanie na jego rzecz w internecie (usunięte przez administratora)? Co ludzie maja robic jak ta firma steruje uklad? W każdym pionie jest szpicel, ktory donosi zarzadowi, nawet jak sie w kiblu pierdnie to ci na gorze wszystko wiedza dzieki donosicielom. Pozatrudniane sa tez pociotki (usunięte przez administratora), ktorzy robia tam za psy tropiace. Nie wiesz to nie gadaj, a jesli wiesz to sie zastanow co powiedziec. Zamordyzm tam panuje jak w korei polnocnej, na marginesie efektywnosc gospodarcza mercusa jest zblizona do tego panstwa. Mowisz, ze zarzad ma jaja, owszem ma na wysokosci kolan ha ha ha. Tam jedynie normalnie i spokojnie pracowac moze albo szpicel, albo jakis pociotek albo totalna wazelina i (usunięte przez administratora), a takich pelno. Smiem twierdzic ze ty do takich sie zaliczasz. No i nie obrazaj porzadnych ludzi, ktorzy tam pracuja - nie mylic z zarzadem!!!
niech bedzie pozdrowiony 2011-07-08 11:53:41
to fakt, wylewajcie gorzkie zale, macie prawo, i tak nic nie zrobicie bedziecie tylko jątrzyć, narzekać, marudzić......i dalej pracować w Mercusie.
anonim 2011-08-18 17:27:46
ja już na szczęście nie jestem pracownikiem tej komunistycznej firmy.nikomu nie polecam, trzeba się od niej trzymać z daleka,wyciąga z człowieka wszystko nie dając nic w zamian
ja też 2011-08-28 21:15:50
i.... wielkie szczescie mnie z tego tytułu spotkało....
anonim 2011-10-05 15:03:35
Mercus to totalny syf zarówno sklepy stacjonarne jak i (usunięte przez administratora) sklep internetowy. Totalna komuna!
internetka 2011-10-23 21:45:35
proponuje prace w Deichmann na 1/4 etatu
pracownik nowy 2011-11-09 13:40:00
Wytłumaczy mi ktoś z kolegów na czym polega ta premia w 50 % bo jakoś tak jej nie odczułem.... dla mnie to powinno być 50 z pensji podstawowej ....czyli jak zarabiam przykład 1000 zł na etat to 50 % premi z tego to powinno być 1500 zł na wyłate a nie 1000 zł.....pomóżcie bo nie wiem .....czy tak ma być czy coś oszukują....czy i iść z tym do prawnika ?
2
mati 2011-12-03 23:05:24
50% premii to wielka ściema niby ją dostajesz a jakby jej nie było. większość pracowników ma najniższą krajową a czasami poniżej dodawane zatem jest 50% premii aby podnieść zasadniczą stawkę a dodatkowo można przy okazji co nie co z niej obciąć. szukaj pracy nadal i uciekaj stamtą jak tylko nadarzy się okazja. jesteś nowy więc pamietaj o podstawowej zasadzie NIGDY NIKOMU NIC O SOBIE NIE MOW bo rozniesie sie po całej firmie expresem
1
Kulfon 2012-01-06 16:20:10
Naprawdę kolege ma rację, najlepiej szukaj sobie innej pracy. Tam nie masz czego szukać, i tak nie zarobisz na życie. Poza tym jest jeszcze inna sprawa, mianowicie żaden pracodawca nie chce przyjmować do siebie do pracy człowieka, który wywodzi się z Mercusa. Nie wiem jaka jest tego przyczyna, być może nie chcą zadzierać z Mercusem, by móc z nim handlować, więc nie zatrudniają nikogo z tym nieszczęsnym piętnem. Być może jest też tak, jak wieść niesie, że wszyscy dobrze Mercusa znają i mają fatalną opinię o ludziach tam pracujących (spotkałem się już kilka razy z opinią, że w Mercusie pracują ludzie bezmyślni). Jest w tym też jakaś prawda, choć to nie jest wina ludzi, ponieważ w tej firmie myślenie jest surowo zabronione. Nie daj Boże jeśli ktoś ma inne zdanie niż tzw "góra". Nie daj Boże jeśli ktoś nie podziela zdania "góry". "Śmiertelnym" zagrożeniem dla jednostki w Mercusie jest też zwrócenie uwagi "górze" że coś można zrobić lepiej, sprawniej, ekonomiczniej. Wiesz, niech pomyślę do czego można porównac to o czym piszę - hm .... o wiem, do Korei Północnej. Można też posiłkować się bajką "nowe szaty cesarza"
1
123 2012-01-08 00:24:52
Zobaczcie jak się zachowujecie pisząc na tym g ó w n i a n y m forum. Opluwacie się obelgami, wydrapujecie sobie oczy i brniecie w bagno nienawiści. Tym samym nabijając kabzę firmie G O W O R K, k(usunięte przez administratora) A zapewne większość z was śmie się nazywać katolikami !!! Przemawia z was typowa 1000-letnia polska obłuda, nienawiść i zawistność dodatkowo podsycana przez zakłamane G O W O R K, które nabija sobie kabzę dzięki takim jak wy. Gratuluję ! ! !
Zadaajcie sobie odrobinę trudu i spróbujcie znaleź w tym lipnym portalu firmę z dobrymi opiniami. Przypomnijcie sobie, że pod czaszką znajduje się mózg i zacznijcie myśleć. Jeśli chcecie coś zmienić, to zacznijcie od siebie.
Ha ha ha 2012-01-11 16:59:44
Takie jest odwieczne prawo demokracji, że można wyrażać swoją opinię i nic ci do tego pracowniku mercusa. Obetrzyj się z tej wazeliny bo i tak ci ona w pracy nie pomoże.
456 2012-01-21 01:39:23
Do nicka 123 ---
są granice lizusostwa i chęci zamknięcia ust prawdy. Ale żeby próbować aż takiej manipulacji - (usunięte przez administratora).
A co to za upośledzone gadki o polskiej zawiści? To że ktoś publikuje swoje zdanie to zawiść, a może raczej wolność słowa.
Musisz jeszcze poćwiczyć umiejętności manipulacji, bo w chwili obecnej to jest obraz nędzy i rozpaczy.
543 2012-01-27 18:37:04
Ludzie piszcie coś dopóki nie ma ACTA, bo potem was namierzą i wyrzucą z pracy. Ostatnia szansa na słowa prawdy.
prokom 2012-05-08 17:23:00
jest już Maj a od stycznia czy lutego cisza jak makiem zasial na forum czyżby w mercusie poprawiło się? czy moze zablokowali mozliwosci udzielania sie na forum.
Pozdrawiam wszystkich ludzi pracy
Beta 2012-06-04 20:27:56
Atmosfera jest taka że ludzie się boją cokolwiek pisać. Padały groźby, że spółka wystąpi do sądu z oskarżeniem o zniesławienie. Wtedy istnieje możliwość, iż postanowieniem sądu zostaną namierzeni co co pisali i pożegnają się z pracą. Nic dziwnego że nikt nie pisze, każdy chce mieć pracę.
Obecnie w całej Polsce nastały takie czasy, że człowiek nie może publicznie powiedzieć co myśli, bo zaraz spotkają go szykany.
Więc proszę się nie dziwić, że w takiej atmosferze nikt już nic nie pisze, bo ludzie są zastraszeni.
ajlavju mercus 2012-06-08 15:02:59
Jeśli nie piszesz nic niezgodnego z prawda to niech zakładają sprawę w sądzie. Jeśli nie kłamiesz to w czym problem. Ja już prawie pół tam nie pracuje i mam święty spokój. Koc [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] siebie za to że udało mi się z tamtąd uciec. Nigdzie gorzej nie zarobicie. A o to głównie chodzi. Teraz mercus spłaca kredyt na galerię z legnicay to będą raty szły z waszych kieszeni... Tam jest komuna. Głęboka. Alleluja i do przodu.
1
KK 2013-03-19 20:44:39
§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,

podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.

§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.

§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego.
Bu ha ha ha 2013-07-25 22:47:44
Straszenie paragrafami jak babę (usunięte przez administratora). Ale się uśmiałem. Żal mi was w tym mercusie (usunięte przez administratora)
pracownik innego zakładu 2014-03-24 16:06:57
Witam
Ludzie co wy tu za bzdury wypisujecie to was żal a nie kierownictwa
osobiście miałam zaszczyt pracować z P.Ewą Siemaszko i to wspaniała kobieta o ogromnym sercu ,pracowałam zarówno z P.Ewą jak i Kasią Polnik i wiem że potrafią tak dogłębnie powiedzieć że aż w pięty idzie ale co się dziwić jak mają pod sobą pracowników którzy wolą gadać i narzekać niż się wysilić i zaangażować w swoją prace .Nie jeden raz dostałam opr od P.(usunięte przez administratora)ale wyciągałam wnioski i starałam się sprostać wymagania, i właśnie dlatego z zwykłego sprzedawcy mięsa jestem zca kierownika sklepu .teraz staram się o posadę kierownika lidla ponieważ chciała bym się nauczyć jeszcze więcej , a wy wolicie siedzieć i narzekać to nie jest przedszkole nikt wam nie płaci za siedzenie i narzekanie jak wam żle to droga wolna nikt was tam na siłę nie trzyma ,pozdrawiam
Uki 2014-05-21 23:46:10
Pozdrawiam Pana dyrektora naczelne z wykształcenia rolnika (czytaj :sprzątanie gówna po krowie) Pana Pelczara.Komuno nie ma cię a jesteś......
1
misiek 2014-09-07 18:04:52
broń cie Boże od Mercusa złego niczym diabła samego :)
1
Pracowałem ponad rok 2014-10-22 21:13:33
I z całego serca życzę tej firmie by jak najszybciej dobrano się jej do [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Gdyby jakaś instancja przejrzała materiał filmowy z kamer z ostatniego miesiąca... uhuhuh. Życzę jak najgorzej a zwłaszcza Merkus Gdynia Fikakowo - Gryfa Pomorskiego.
bolek 2015-03-24 13:33:18
@glon- na stronie masz wyraźny komunikat w zakładce praca, że nie prowadzą obecnie żadnych rekrutacji. Może albo w tym momencie mają komplet albo rzeczywiście coś się dzieje i jakieś sprawy są w toku, że na razie nie mają planów na zwiększenie zasobów. W sumie też patrząc na powyższe wypowiedzi nikt nie napisał w czym tkwił problem więc ja nie sugeruję się pogłoskami
eh 2015-06-16 12:59:01
Nie wiem skąd wy takie głupoty bierzecie... Jeśli interesuje was praca w Mercusie to proponuje osobiście przejść się i dostarczyć CV do wybranej placówki. Na stronie raczej nie ogłaszają rekrutacji, przeważnie jest ona dość krótka i chętną osobe szybciutko znajdują, CVki zawsze jakieś mają bo ludzie na bieżąco je dostarczają.
1
123456789 2015-06-24 21:37:02
nie polecam wysyłac Cv.
A co do nazwy to wlasnie TERAZ firma zmienila nazwe na mercus logistyka, balwanie
ela 2016-04-14 11:16:42
Przecież one 38 osób wykończyły w Delimie.Sklep był oficjalnie obiektem b.dobrym Tylko kier.odwaliło.Mobinng ukryty.Kierownik ma zawsze rację,i co z tego wokół nich są mądrzejsi.Którzy nie lubią wazeliny.Akonfidentki to osoby z ograniczonym w sobie mózgiem.Myślą że sobie plusów nabiorą.Masakryczna sytuacja.
użytkownik 2016-05-10 12:48:01
Dyrekcja to zaprzyjaźnione kumpele które robia sobie kpiny z tej firmy Prezes udaje że tego nie widzi lub naprawdę nie widzi co się dzieję. Ucinają ludzia premie żeby dodac sobie mało tego nie wyrobienie limitu brak 200zł czy kilkuset tysiącach i juz premii nie ma cały mercus śmiech na sali nigdy nie będę polecać tam pracy ani nigdy bym tam nie wróciła. szefostwo beznadzieja kadry żenada nic nie mozesz załatwic kierownictwo zatrudnia osoby po znajomości kompletnie brak nadzoru nad tym
użytkownik 2016-05-10 12:51:43
hahaha powodzenia z doswidczenia wiem ile jest chetnych przez rok nikogo znaleźć nie mogli
kaka 2016-05-21 19:07:36
ale tu chodzi o dobro ludzi wiec musi ktos zwrocic na to wszystko uwage, pracuja tam ludzie wiec trzeba zadbac o to by sie im dobrze pracowalo i w zgodzie, szkoda ze wszyscy unikaja tego tematu a nie powinni
Zostaw swoją opinię o PHP Mercus sp. z o.o. - Legnica
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie PHP Mercus sp. z o.o.