brak logo

WANDALEX SA

Warszawa

Opinie o WANDALEX SA

marcin 2012-10-31 23:53:07
Kasa skromna. Produkty w miarę sprzedawalne. Maksymalnie dużo raportowania. Tylu różnych raportów że 1 dzień w tyg siedzisz i klepiesz - kopiuj, wklej. Co do pozytywów to b. fajni ludzie . Minimum nacisku na wynik i ogólnie zero stresu. Przyzwoicie cię wyszkolą.
arek 2013-09-17 19:26:18
marcin - 2012-10-31 23:53:07

Kasa skromna. Produkty w miarę sprzedawalne. Maksymalnie dużo raportowania. Tylu różnych raportów że 1 dzień w tyg siedzisz i klepiesz - kopiuj, wklej. Co do pozytywów to b. fajni ludzie . Minimum nacisku na wynik i ogólnie zero stresu. Przyzwoicie cię wyszkolą.
Kasa podstawa + prowizja, jak to w handlu, Co do nacisku na wyniki, nie zgadzam się. Firma stawia realne cele i oczekuje równie realnych wyników. Wieloproduktowość oferty sprawia, ze to praca dla ambitnych. W kwestii wyszkolenia - zgadza się.
mm 2013-09-23 14:16:31
Podstawa ok. 2 tys na reke, zalezy jak wynegocjujesz - ale na wiele wiecej nie licz. Jesli chodzi o prowizje to zupelnie nieadekwatne do cen produktu. Jest jeszcze tzw. PREMIA kwartalna, o ktorej wiecej slyszalo, niz ja widzialo. Nie polecam!
pracownik obecny 2013-11-01 22:58:40
niestety to prawda. 70% sprzedaży to 2-3 osoby z działu handlowego. jesli odejdą lub zrobią konkurencję to sprzedaż pada.(usunięte przez administratora) nie ukrywam ze czekam na lepszą pracę!!!! z(usunięte przez administratora)
1
Brak Słów 2013-12-11 12:41:56
Porażka!!! Ale jak ktoś chcę pracować za ok 2000 zł ;) ???
kot 2014-01-07 00:04:36
Nie ośmieszaj się taką wypowiedzią. A jeśli ktoś nie poleca. bo nie widział premii kwartalnej i tylko tym argumentem się posiłkuje to niech puknie się w łeb.
1
wandalex 2014-05-02 23:53:05
Wandalex nie zapewnia żadnej karty opieki medycznej,karnetow na siłownię itp.Zapewnia marna pensje dla przedstawiciela 3000Zl brutto plus prowizja i rozwalajacego się focusa z GPS kontrolowanym na bieżąco.Zarząd zawsze szuka okazji do okrojenia prowizji.W firmie liczą się tylko ci z "plecami"
1
sandał 2014-05-05 23:14:34
Firma bardzo bardzo oszczędna.Kolega miał duży problem z hamulcami samochodu służbowego.Zgłosił ten fakt do zarządcy floty a ten się nie zgodził na ich naprawę-wymiana pompy hamulcowej kosztuje.Kolega przez te "optymalizację"o malo nie zginal,samochód kasacja.Zaoszczedzili.Człowiek w WDX nie przedstawia żadnej wartości,płacą b.malo i mocno szukaja powodow by uwalic prowizje.Odradzam prace w WDX
szkoda gadać 2014-05-20 21:01:34
Firma nastawiona na maxymalne wydojenie pracownika-oszczędzają wszędzie pierwsze miesiące jeździłem do klientów komunikacja miejską i spierałem się z szefem o zwrot za bilety.Potem dostałem rozsypującego się grata.Szkolenia produktowe śmiechu warte-szkolący sam nie bardzo rozumie co wykłada-mówi dużo, szybko i chętnie dla świętego spokoju przegra ci prezentację(nie wygląda by ją sam robił i rozumiał).Zarobki słabe ok 2000zł na rękę plus prowizja.Niestety chętnuch do jej okrojenia nie brakuję, zawsze trzeba się spierać o swoje należne pieniądze.
Wzorowo działa monitoring pracownika-rozliczają nawet z czasu na siusiu.Odradzam znalazłem lepszą firmę
Wandalex 2014-05-21 11:15:12
W Spółce Wandalex S.A. od początku jej istnienia, szczególną wagę przywiązuje się do respektowania zasad BHP. Odzwierciedleniem tego jest szereg regulaminów szczegółowych, w tym regulamin dotyczący korzystania z samochodu służbowego. Każdy pracownik ma obowiązek zapoznania się z nim i przestrzegania go. W przypadku zgłoszenia pojazdu do naprawy, zarządca floty podejmując decyzję o jego naprawie, kieruje się w pierwszej kolejności wpływem uszkodzenia na bezpieczeństwo jazdy. Jest to zawsze jego priorytetem. Pracownik nie ma prawa korzystania z niesprawnego pojazdu. Wspomniany pracownik korzystał z samochodu służbowego, wiedząc, że nie wolno mu tego robić. Na dodatek użytkował pojazd bez ważnego przeglądu, który był obowiązany przeprowadzić w wyznaczonym terminie. W tym konkretnym przypadku wymienionym przez Pana (usunięte przez administratora)mamy do czynienia z bardzo nieeleganckim atakiem personalnym. Wstydziłby się Pan takich pomówień.
flotowiec 2014-05-21 12:47:56
regulaminy regulaminami, a rzeczywistość w polskich firmach jest taka, że każdy maksymalnie tnie koszty floty samochodowej i naprawia auta dopiero jak już staną na drodze, tym samym ryzykując życiem pracowników czyli kierowców tych aut i doprowadzając do jeszcze większych strat materialnych, ponieważ naprawy wykonane z opóżnieniem bardzo podnoszą koszty tych napraw, nie mówiąc o ekstremalnych przypadkach, kiedy auto zostanie rozbite i trzeba je skasować całkowicie, takie są dzisiaj polskie realia w firmach ot co
BHPowiec 2014-06-04 13:29:07
Drodzy,
Jednak przeczytawszy historię kolegi - handlowca, nie mogę się powstrzymać, serdecznie współczuję i mam nadzieję, że wszystko jest już dobrze.
Ale ku przestrodze wszystkich Handlowców (tu odniosę się do odpowiedzi Pracodawcy), jeżeli jesteście wysyłani na szkolenia z BHP to nie zasypiajcie na nich, nie grajcie w gierki na komórkach, nie wysyłajcie zaległych wiadomości, etc. Te szkolenia prowadzi się dla Waszego bezpieczeństwa i jeśli kolega zgłaszał usterkę auta służbowego a kierownik floty go odprawił z kwitkiem powinien poprosić o tą opinię na piśmie i udać się z nią do BHP-owca i swojego bezpośredniego przełożonego, jeśli i oni odesłaliby go z kwitkiem to również taką opinię bierze się na piśmie (BHP-owiec nigdy nie napisze ze ma to w poważaniu bo za dużo ryzykuje, jego obowiązkiem jest zgłosić usterkę do Zarządu i przekazać zalecenie o konieczności zmiany auta, czyli nie dopuścić wozu do użytku przed naprawieniem usterki). Jeżeli obowiązki BHP-owca pełni ktoś z Zarządu musi taką odmowę naprawienia usterki również wydać na piśmie...
A swoją drogą jeśli kolega wiedział, ze w aucie są niesprawne hamulce to co mu strzeliło do głowy żeby wsiadać za kierownice czy te kilka stówek jest ważniejsze niż życie???
Swoją drogą koszt naprawy samochodów pracowników nie powinien obchodzić, to pracodawca odpowiada za ich stan i jest zobowiązany przepisami udostępniać pracownikom wszystkie niezbędne narzędzia pracy w należytym stanie.

I do pracodawcy - Kierownik floty powinien zostać zwolniony to jego obowiązkiem jest pilnowanie przeglądów aut służbowych, i powinien się cieszyć że (o ile tak jest) nie został pociągnięty do odpowiedzialności cywilnej.

Wiem, że szkolenia z zakresu BHP to w większości firm prowizorka, ale mówiąc wprost lepiej znać te przepisy niż później jeździć wózkiem - tyle, że inwalidzkim...
pracownik 2014-06-05 09:08:56
Panie BHPowiec, a ty pracujesz w Wandalex, że tak się orientujesz co robimy na szkoleniach? Skoro twierdzisz, że na szkoleniach bhp gra się w gry na komórce, to pewnie sam też to robisz. Nasz Bhpowiec napewno nie napisałby takich bzdur, a ty jako "niepracownik" raczej jesteś nie właściwie poinformowany w tej kwestii. Tak się składa, ze znam doskonale ten przypadek i wina ewidentnie jest po stronie handlowca. Ja również jeżdżę samochodem służbowym, respektuję warunki regulaminów wewnętrznych firmy i nigdy nie miałem problemów związanych z autem jak również z premią czy jej brakiem. I przypominam, że forum jest przeznaczone do opinii osób, które pracowały lub pracują w danej firmie, a nie frustratów, którzy nei wiedzą co zrobić z wolnym czasem na szkoleniu BHP.
BHPowiec 2014-06-05 12:38:06
Witam serdecznie "pracownika" :)
Nie rozumiem aż tak agresywnego ataku, nawet słowem nie odniosłem się do sytuacji w tej konkretnej jednostce. Nie opiniuję postępowania powypadkowego jakie zostało przeprowadzone w jakikolwiek sposób.
Mając jednak długie doświadczenie w branży BHP zarówno w służbie, jak też w charakterze szkoleniowca, to właśnie ta grupa zawodowa najbardziej olewa szkolenia okresowe (wstępne również).
A opinii szukałem bo zastanawiałem się nad wysłaniem oferty. Widzę jednak, że przy takim zespole gdzie nie potrafisz (jako pracownik tej firmy) czytać ze zrozumieniem, to jest bezzasadne. Chyba że się bronisz bo jesteś owym BHPowcem w firmie lub kierownikiem floty to rozumiem złość, skoro można próbować udowodnić Twoje przyczynienie się do zdarzenia, gdzie zostałeś uratowany dzięki niewiedzy pracownika... Moja wypowiedź sprawiła najwyżej tyle, że teraz pracownicy będą wiedzieli co zrobić zgłaszając wadę narzędzia pracy. Nie da się wówczas zrzucić winy na niego i trzeba będzie ponieść konsekwencje.
Nie znam sprawy tego wypadku i regulacji wewnątrz-firmowych, ale wiem jedno... pracownicy i pracodawcy często dogadują się "poza protokołem".
Więc "pracowniku" ja jako BHPowiec wiem co mam zrobić z czasem podczas szkoleń które osobiście prowadzę :D Więc czytać się lepiej naucz, napisałem jednoznacznie że pracuje już długo i wiem jak takie szkolenia wyglądają jak Ty jesteś TYM wspaniałym przykładnym pracownikiem to świetnie, cieszę się. Mam nadzieję, że w swojej karierze spotkam więcej tak przykładnych pracowników, którzy dbają o swoje bezpieczeństwo i tych szkoleń nie traktują jak "straty czasu".
Pozdrawiam Cię serdecznie

PS: zwracając się do kogoś listownie "ty" pisze się wielką literą "Ty" inaczej jest to niestosowne i niegrzeczne.
M 2014-06-05 13:17:01
Witam,
chciałabym zapytać o warunki pracy w tej firmie, bo ostatnio aplikowałam na sekretarkę, ale tu widzę, ze dziwne rzeczy opisujecie chyba nieszczególnie związane z tematem (choć Pan BHPowiec chyba niesłusznie został zaatakowany - ale to tylko moja opinia)
Czy zatrudnienie w firmie jest duże, czy jest wysoka rotacja, jak przełożeni no i oczywiści co z pieniędzmi (są na czas, czy są w miarę przyzwoite?)
proszę o możliwie szybką odpowiedź

pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dnia (skoro jest już taki ładny)

M
m 2014-07-02 22:55:19
Szukam mechanikow pracojacych dla wandalex moze bede mial cos do zaproponowania
wdx worker 2014-07-14 21:10:58
Odradzam Ci tę pracę.To już trzecia osoba która uciekła z tego etatu w WANDALEX Praca fatalna płaca również.Musisz na co dzień znosić frustracje pana vice prezesa-bardzo niegrzeczny, wyręczać wszystkich wokół-kadry,dz.prawny,marketing,prezesów dyrektorów.I ZERO BYCIA DOCENIANĄ.ZA przykładną pracę otrzymasz tylko op..l i bardzo skromne pieniądze ,o premii nawet nie marz
miły 2014-07-16 23:52:25
Nie martw się w Wandalexie niewiele osób mówi dobrze po angielsku-nie sprawdzą cie .Jeśli jesteś w stanie zamówić kawę to już jesteś lepszy od potencjalnego przełożonego:)Firma generalnie porażka-sam tu wpadłem ,pracę dostałem bez problemu ale żałuję ,że tu pracuję.W tej firmie nie da się mysleć o przyszłości, awansie itp.Awansuje tylko rodzina Zarządu ,której jest sporo w firmie. Na resztę załogi właściciel urządza stałe" polowania na czarownice",tylko ci z rodziny maja spokój. Zmywam się z Wandalexu
1
wsoly 2014-07-17 17:27:44
Rotacja w Wandalex jest ogromna.Wynika to z kilku powodów:bardzo oszczędne podejście do nowych pracownikow-handlowiec przez pierwsze miesiące ma zdobywać teren na pieszo,nie wiedząc za dużo o nowym produkcie-szkolenie produktowej to fikcja-szkolacy sam nie wie za bardzo co
mowi.Kolejna kwestia to marna podstawa.Czesc prowizyjna bywa czesto okrajana przez dyrektorów,prezesa itp.Im mniej dostanie handlowiec tym więcej zysku ma wlasciciel,prezes itd. Jak juz dojdziecie do momentu ze dostanięcie służbowe autko-zwykle mała fiesta z GPS to juz macie tak dość Wandalexu ze szukacie czegos lepszego.Hitem są spotkania z dyrektorami oddziałów :zawsze twierdza ze premia mniejsza bo tak chce właściciel
ktoś 2014-07-23 18:30:23
Pracuję jako projektant -logistyk i przestrzegam wszystkich naiwnych którzy w przyszłości maja dać się nabrać na "WANDALEX krainę mlekiem i miodem płynacą"w opowieściach rekrutujacego-sam jestem takim naiwnym.Dałem się nabrać na te opowieści, zostawiłem normalną pracę(uwierzyłem że ta w WANDALEX bedzie 100razy lepsza i przyszedłem do tego bagna).W firmie brak szacunku do pracowników,zarządzający dyrektorzy traktują nas jak murzynów-przynieś dobry kontrakt i spadaj-najlepiej z firmy by nie płacić prowizji.Przypisywanie sobie sukcesów podległych handlowców jest u dyrektorów normalką.Oszczędzanie na handlowcach to norma.Wielu handlowców ze swojej inicjatywy odeszło i odejdzie.Sam szukam lepszej , stabilnej pracy. Nie dziwi ,że wciąż na pracuj są ogłoszenia Wandalex na przedstawiciela handlowego, projektanta logistyka , konstruktora itd
1
pracownik wdx 2014-07-31 21:57:48
Nie można oczekiwać zbyt wiele od firmy która w rzeczy samej wywodzi się z prawdziwego WARZYWNIAKA.mentalność pozostaje.Nie oczekujcie drodzy koledzy handlowcy że będziecie otrzymywać nagrodę za wszystko co z dużym trudem wypracujecie.Jestem w tej firmie od lat wiem co mówię.Byt,spokój i szacunek zapewni Wam nie ciężka praca ale posiadana "cenna wiedza" o firmie.Jest to spolka gieldowa,pewne fakty moglby zaskodzic kursowi akcji.Nie szukajcie tu dużych pieniędzy,nie wierzcie ze przełożony będzie Was szanował, nie wierzcie że inny handlowiec Wam pomoże-tu nikt nie robi nic bezinteresownie.Wasz przełożony zawsze przypisze sobie Wasz sukces.Kiedyś w nagrodę za pozyskane dobre kontrakty dawano nowego Focusa, teraz dostanięcie wydruk z GPS i awanturę o 20km.Zaszczutym łatwiej sterować.
3
pracownik wdx 2014-07-31 21:58:29
Nie można oczekiwać zbyt wiele od firmy która w rzeczy samej wywodzi się z prawdziwego WARZYWNIAKA.mentalność pozostaje.Nie oczekujcie drodzy koledzy handlowcy że będziecie otrzymywać nagrodę za wszystko co z dużym trudem wypracujecie.Jestem w tej firmie od lat wiem co mówię.Byt,spokój i szacunek zapewni Wam nie ciężka praca ale posiadana "cenna wiedza" o firmie.Jest to spolka gieldowa,pewne fakty moglby zaskodzic kursowi akcji.Nie szukajcie tu dużych pieniędzy,nie wierzcie ze przełożony będzie Was szanował, nie wierzcie że inny handlowiec Wam pomoże-tu nikt nie robi nic bezinteresownie.Wasz przełożony zawsze przypisze sobie Wasz sukces.Kiedyś w nagrodę za pozyskane dobre kontrakty dawano nowego Focusa, teraz dostanięcie wydruk z GPS i awanturę o 20km.Zaszczutym łatwiej sterować.
Abstynent 2014-11-10 17:20:48
Nie pluj do studni bo być może będziesz musiał jeszcze z niej wodę pić.
Z tej opinii najwięcej można dowiedzieć się o sylwetce i formie autora wypowiedzi, osobowości i predyspozycjach zawodowych. W Wandalex nie nauczyli, że dobry sprzedawca stosuje argumenty dwustronne i szanuje rywali?
2
ktos 2015-01-27 00:02:44
Wandalex obecnie WDX jest skazany na wieloletnie poszukiwanie pracowników na te same stanowiska,od lat te same ogłoszenia.Wszyscy dobrzy handlowcy,konstruktorzy uciekają gdy tylko poznają obowiązujące tu reguły gry.Bardzo "zoptymalizowane"zarobki,brak szacunku do pracownika.Firma w zeszłym roku zorganizowała imprezę integracyjną z dużą ilością piwa po to by w poniedziałek rano badać wszystkich wchodzących do zakładu w Zgierzu alkomatem.
Efekt znany.Jestem tu od lat bo brak mi siły przebicia i wiary w siebie by odejść.Innym odradzam.Nie zdradzę z oczywistych powodów w którym oddziale pracuję,ale w każdym jest tak samo-maksymalne wykorzystanie pracownika za najmniejsze możliwe pieniądze,brak doceniania pracujących b.ciężko handlowców,odbieranie im ich ciężko wypracowanych sukcesów i prowizji za kontrakty.Przed laty doceniano nas,nagradzano ogromne wysiłki nowymi samochodami,wczasami.Niestety od jakiś 5lat firma z roku na rok jest coraz bardziej wroga dla pracowników.Atmosfera fatalna,wszędzie donosy do właściciela.Kontrole GPS w samochodzie.Lubią tu igrzyska.Zmiana nazwy nie zmieniła niestety nic więcej.
kwiatuszek 2015-02-05 14:03:55
Witam, zostałam zaproszona na rozmowę na sekretarkę - ostatnie kilka lat spędziłam jako asystentka psychopaty, który nigdy mnie za nic nie pochwalił, jedyne co to się wydzierał, mimo,że prowadziłam samodzielnie sekretariat i kadry dla ponad 100 osób. Czy bycie sekretarką w wandalexie tez tak będzie wyglądało? Jak mniej więcej wygląda wynagrodzenie na tym stanowisku? płaca minimalna?
Lemurek 2015-02-06 19:34:15
Hej kwiatuszek tez byłam ostatnio na rozmowie o prace na stanowisko sekretarki, okazało sie ze to praca na recepcji w holu za kiepskie pieniądze. Straciłam tylko czas.
kwiatuszek 2015-02-07 12:52:07
Acha, no rozumiem - mam dość daleko do nich i się zastanawiałam czy warto w ogóle jechać na rozmowę. Dziękuję za odpowiedź :)
1
W0J 2015-02-13 08:56:24
Nie masz racji. Nie twórz reguły, bo nie jesteś do tego uprawniony. Jestem tu gościem, po prostu szukam opinii nt. firmy Wandalex. Ale taka opinia, którą wygłosiłeś, jest niedorzeczna. Mój aktualny pracodawca nigdy nie dopuściłby do tego, abym jeździł niesprawnym autem. Oczywiście dopilnowanie przeglądów i ich terminów, jak również wszelkie bieżące naprawy, należą do mnie. Sam sobie pilnuję tego, by jeździć sprawnym autem. Nigdy jednak - podkreślam - mój pracodawca nie narażał mnie na utratę zdrowia poprzez użytkowanie niesprawnego auta. O jakich realiach polskich firm zatem piszesz?
jedrzej 2015-05-13 19:30:24
W odpowiedzi na oświadczenie WDX o przebiegu rekrutacji-jest ono niestety nieprawdziwe.Mój poniższy wpis odnośnie rekrutacji w WDX o treści:
"Przed spotkaniem otrzymałem od sekretarki ankietę do wypełnienia.Spotkanie prowadził siwy pan w okularach.Najpierw przełamywał lody żartując ze mnie-nabijał się z mojej fryzury a potem w sposób bardzo niemiły komentował moje cv i dowodził że nic w życiu nie osiągnąłem.Potem ten pan wysłał mnie do innego pokoju(okazało się że to biuro projektowe i miałem narysować prosty detal w Auto cadzie-wykonałem bez problemów)Po wykonaniu zadania ten pan stwierdził że poradziłem sobie z rysunkiem ale nie podobają mu się moje oczy Pierwszy raz spotkałem się z takim prostactwem i brakiem merytorycznego podejścia-podziękowałem za spotkanie.Więcej nie dam się zaprosić do Wandalex" jest zgodny z zaistniałą sytuacją.Spotkanie odbyło się w Zgierzu na 1 piętrze w kwietniu ubiegłego roku. Zastanawiałem się czy nie podać firmy do sądu za takie potraktowanie-stwierdziłem ,że szkoda mojego czasu-na szczęście nie muszę pracować w WDX.Wkrótce jak odmówiłem temu panu otrzymałem dobrą pracę z której jestem zadowolony.
Po tej rozmowie dowiedziałem się od pani sekretarki , że ten pan w okularch który mnie tak niegrzezie potraktował (wiek ok 55-60 lat)jest WICEPREZESEM firmy.Tak firma WDX traktuje potencjalnych kandydatów do pracy -wstyd i żenada.
1
jann 2015-05-18 21:01:02
W Wandalexie w Zgierzu(główny i jedyny zakład produkcyjny WDX) na skutek braku jakiejkolwiek dbałości o bhp zginął człowiek.Przedtem w ciagu 2 tygodni były 2 inne poważne wypadki-podpalone ubranie na pracowniku i połamane kości na skutek upadku z rusztowania.Praca w zakładzie za bardzo kiepskie stawki na produkcji ok 10-11 zł brutto/h i jakie ryzyko utraty życia i zdrowia-taki Bangladesz w Polsce.Zakład rodem z PRL, warunki pracy fatalne,na hali nie ma klimy temp do 40st latem, wszedzie pełno dymu, który wszyscy wdychają.Męczeczymy się tu i dlatego odejdziemy do konkurencji np. AGEMAR też robia przenośniki , w Zgierzu i lepiej płacą
1
HR 2015-06-01 13:47:09
W nawiązaniu do posta z dnia 18 maja 2015r. , pragnę zauważyć, iż powyższy wpis, nawiązujący do wypadku, mówi o „polskich obozach koncentracyjnych”, zamiast o niemieckich obozach koncentracyjnych w Polsce.
Autor opinii sprawę już osądził i wydał wyrok, kierując się określonymi pobudkami i mając sprecyzowane intencje.
Zapomniał natomiast dodać kilku istotnych faktów, mogących zobiektywizować, a tym samym zasadniczo zmienić percepcję potencjalnych czytelników w przedmiotowej sprawie.
Osoba, która zginęła, wykonując swoją pracę, nie była pracownikiem Wandalexu.
Był to człowiek zatrudniony w firmie budowlanej, która na podstawie zawartej umowy prowadziła prace budowlane na terenie Wandalexu. Powyższe dotyczy również osoby, która spadła z rusztowania, podczas prowadzonych prac docieplenia i odnowienia budynku.
Wartym zaznaczenia jest, iż tuż przed wypadkiem, jak również w jego trakcie, zakład produkcyjny wizytowała Państwowa Inspekcja Pracy. Robi to również aktualnie badając sam wypadek i okoliczności z nim związane.
Prowadzone obecnie prace mają na celu zmianę wyglądu budynku i jego pomieszczeń, na które to modernizacje, jak również na inwestycje w infrastrukturę Spółka przeznaczyła w tym roku kilka milionów złotych.
Nawiązując do podniesionej kwestii wynagrodzeń pracowników godzinowych, informujemy, iż jest obecnie 5 osób z 45 zatrudnionych, które zostały zaszeregowane poniżej 11 złotych na godzinę. Z listu „Komisji Solidarności” wynika, że najniższą stawką jest 10,94zł. Ale wartym podkreślenia jest fakt, że jest to tzw. zaszeregowanie.
W praktyce do powyższej stawki doliczone zostaje 10-15% premii regulaminowej (z czego 10% otrzymują tylko 3 osoby), będącej faktycznie stałą częścią wynagrodzenia.
Dodatkowym składnikiem wynagrodzenia jest tzw. premia produkcyjna, która za ostatni rok kalendarzowy wyniosła średnio 13% wynagrodzenia zasadniczego.
Mając powyższe na uwadze, sumaryczne wynagrodzenie w najniższej kategorii zaszeregowania wyniosło 14,22 zł za godzinę.
Jednocześnie godnym uwagi w tym miejscu jest fakt, że Spółka Wandalex zawsze wypłaca pełne należne wynagrodzenie za pracę na czas, a niejednokrotnie przed czasem. Wszystkie umowy zawarte z pracownikami produkcyjnymi są umowami o pracę. Wyjątkami od tej reguły są osoby zatrudnione poprzez agencję pracy tymczasowej, których okresowo zdarza się Spółce zatrudniać. Pracownicy takiej agencji, sprawdzając się w dotychczasowej pracy, ze sporą dozą prawdopodobieństwa oraz w dużej liczbie przypadków, stają się z czasem pracownikami Wandalex S.A., podpisując ze Spółką umowę o pracę.
Co do deklaracji odnośnie zmiany pracodawcy, padającej ze strony osoby piszącej, to zapewne jest to bardzo dobry pomysł. W ten sposób można uniknąć sytuacji obopólnego niezadowolenia (zarówno ze strony pracownika, jak i pracodawcy) oraz narastającej frustracji, która częstokroć znajduje ujście w formie opinii. Konkludując zatem, rozstanie w takiej sytuacji, obu stronom może tylko wyjść na dobre.
Piotrrr 2015-08-13 17:27:26
Dzień dobry Wszystkim,,
ostatnio aplikowałem w Spółce Wandalex na stanowisko Inżyniera Sprzedaży do Działu Handlowego w Oddziale w Warszawie. Czytając poprzednie opinie odnośnie niemiłej atmosfery podczas rozmowy rekrutacyjnej, zaczynam się zastanawiać czy mówimy o tej samej Firmie Wandalex.
Podczas mojego spotkania panowała w pełni profesjonalna, życzliwa i miła atmosfera. Panował dwustronny głęboki dialog, nastawiony na wspólne dopasowanie oczekiwań do możliwości. Zachowanie, przebieg rozmowy zarówno działu HR jak i Zarządu w pełni profesjonalne i nastawione życzliwie. Zresztą także miłe nastawienie innych przypadkowych osób - np Sekretarek. Dowodzi to tylko, że w Firmie panują wysokie standardy. Czy Firma z niskimi standardami utrzymałaby się tak długo na konkurencyjnym rynku? Sprawdźcie sami dane - np wysokość kapitału zakładowego - czy Firma z niskimi standardami byłaby w stanie dojść do tego? Życzę każdemu spotkania takich osób na swojej drodze. Osoby, które po przeczytaniu zastanawiają się czy aplikować do Spółki czy nie - z czystym sumieniem mogę polecić staranie się o pracę tutaj. Poza tym, bazowanie na tym co ktoś napisał na forum, jest jak wyobrażanie sobie jak pachną perfumy - podczas gdy opisujący zapach to mówi przez telefon - trzeba samemu spróbować i podjąć decyzję. Na koniec dodam, że na dzień dzisiejszy nie wiem jak potoczy się moja kariera w Spółce. Zaznaczam, że nie jestem spokrewniony ani zaprzyjaźniony z jakąkolwiek osobą pracującą w Spółce - na rozmowę zostałem zaproszony ,,z ulicy" i poznałem te osoby pierwszy raz właśnie podczas rozmów rekrutacyjnych.

Pozdrawiam
Piotr
fakt 2015-08-27 22:43:54
Firma, Firma, Spółka, Spółka. Nie rób z ludzi idiotów, myślisz że nikt się nie zorientuje po stylu wypowiedzi że posty HR i Piotrrr są tego samego autora? Ta firma to syf, kiła i mogiła, a traktowanie pracownika oraz wynagradzanie go sięga dna i żadne eseje kretynów z HRu tego nie zmienią. Aplikowanie do tej firmy to kompletna strata czasu, chyba że jest się desperatem lub nie ma się innej alternatywy. WYZYSK I DZIADOSTWO - to powinno być nowe motto firmy Wandalex.
WDX Dariusz 2015-09-21 20:15:13
Pięknie dział HR stara się zaczarować rzeczywistość tanimi wpisami.To łatwiejsze niż zdobyć się na szacunek dla pracowników,wynagrodzić ich za trud.Nigdy nie było w WDX poszanowania dla handlowców,to dzięki nam firma ma zlecenia.Jak podliczę ile przenośników sprzedałem przez te wszystkie lata to uzbiera się na wiele największych kumulacji lotto.Zarząd rzucił nam w tym roku żałosne podwyżki.Co krok nękanie o wyniki,kontrola GPS,ciągłe sprawdzanie.
WDX 2015-10-02 08:15:14
Kolego jest to firma która rośnie na maksymalnym wyzysku pracownika za najniższą stawkę.Jako handlowiec każdego dnia jestem zastraszany, każdy mój krok jest kontrolowany przez monitoring GPS.Systematycznie obcinane są premie z zysku-tłumaczy się nam na spotkaniach że to wola właścicieli .Często zakład produkcyjny zawala zamówioną realizację i my jako handlowcy ponosimy tego konsekwencje.W pracy pełno "świętych krów" z zarządu ,zagraniczna synowa prezesa pomiata innymi i w żadnym stopniu mimo że "pracuje" nie można nazwać tego pracą.Kolejny przykład to człowiek który po pijaku kiedyś rozbił służbowy samochód(przedtem ukradł służbową whisky dla klientów i się nią upił)oczywiście bez konsekwencji dalej pracuje i jeździ-rodzina zarządu.Zarobiłem przez moją długą pracę tu na niejedną posiadłość , pole golfowe i nowe limuzyny właścicieli(niedawno nabyli)i zarabiam kiepsko jak na handlowaca-brak mi odwagi odejść z tego bagna
zorientowany 2015-10-04 15:17:59
Ze spostrzegawczością, przenikliwością i cierpliwością godną fana tureckiej lub wenezuelskiej telenoweli, aż dziw bierze,że tyle lat spędził(a) Pan(i) w kulturze w której nie potrafi się odnaleźć. Czytelnikom postów dobrze jest przypisać inteligencję co najmniej równą własnej. Bezpieczniej jednak przypisać nieco wyższą.
Zawód handlowca jest bardzo ważny i wymaga wszechstronnych kompetencji. Klientami rynku na którym działa spółka są firmy różnego rodzaju i działające według różnych schematów. Osoby które wykazują trudność by odgadnąć reguły funkcjonowania rynku i ogarnąć chociażby własną kulturę oraz nie potrafią komunikować się w sposób otwarty i odważny z kolegami i koleżankami z biura mają znikome szanse na odniesienie sukcesu w tym zawodzie i na zadowolenie z pracy.
Luger9 2015-10-13 17:01:16
Jeżeli chodzi o proces rekrutacji, to firma przeprowadza go bardzo profesjonalnie.
Atmosfera na rozmowach miła, pytania rzeczowe i celne.
izaak 2015-10-24 19:47:14
Co w tym było takiego profesjonalnego?
1
krisk 2015-10-25 20:57:48
Byłem na rozmowie w Warszawie około miesiąc temu. Zgadzam się z Luger9, że rozmowa była profesjonalna ale wymagająca. Pani rekruterka świetnie zorientowana w sprawach handlu. Tu nie oszukasz. Do tego chyba jest psychologiem, bo prześwietla człowieka. Wyłapuje niekonsekwencje w wypowiedziach. Dużo rozmawialiśmy na temat Ankiety, którą wcześniej wypełniałem. Dwa dni po rozmowie Pani skontaktowała się ze mną, tak jak obiecała. Dużo mnie nauczyła ta rozmowa. Atmosfera miła, chociaż formalna. Firma też sprawia wrażenie porządnej, fajna siedziba w dobrej lokalizacji.
wdx 2015-10-26 23:31:35
Moi Drodzy-czy jesteście tacy naiwni by wierzyć w te akcje HR WDX z opisem "profesjonalnej "rozmowy.Ta firma to godna pożałowania firemka zarzadzana przez oszczędzających na wszystkim prywaciarzy.Handlowiec jest poniżany w pracy na codzien,nasza ciężko wypracowana za znalezione kontrakty prowizja jest celowo zmniejszana,jesteśmy na każdym kroku kontrolowani przez wbudowane w samochody GPS.Kiedyś gdy pracowałem dla zależnej od WDX firmy Aporter czułem co oznacza zysk z kontraktu,dostawaliśmy też w nagrodę wczasy,nowe samochody.Delegacje były rozliczane a nawet dostawiliśmy w nich dodatkowe pieniadze jako nagrody.Niestety po likwidacji Aportera wszystko zeszlo na psy...Firma mocno rodzinna coraz więcej tu pociotków właścicieli i świętych krów
skowronek 2015-10-27 21:49:10
Ma się rozumieć, że nie pasuje ci zatrudnienie w przedsiębiorstwie prywatnym, organizacja pracy, komputer, samochód i GPS? A co ci się podoba w fachu który wybrałeś i firmie na którą się zdecydowałeś? Pora w jakiej pisałeś ostatni post i słowa jakich użyłeś wynika z problemu w gospodarowaniu wolnym czasem czy z braku snu? Ciekawe czy w następnej firmie, zapewne już nieprywatnej też pozwolą ci na taki luz?
czytelnik 2015-10-28 16:43:20
Wiemy z lekcji historii i psychologii, że ludzie bardziej nienawidzą innych po tym, gdy sami wyrządzą im krzywdę.
nowy 2015-12-28 16:44:27
Kompletnie nie rozumiem/ nie zgdadzam sie z wiekszoscia opinii wyrazonych na tej stronie. Zaczalem prace w WDX w tym roku i jak narazie jestem zachwycony. Rekrutacja byla bradzo profesjonalna a cały okres wdrożenia/treningów byl bardzo dobrze zaplanowany. Atmosfera jest bardzo fajna i ludzie pomocni.
handlowiec 2016-05-12 15:28:35
Dzień dobry,
Pytanie do stałych pracowników, ile zarabia handlowiec w Warszawie (jest oferta na pracuj.pl na PH) - zakładając, że spełnia wymagania w 100%, dodatkowo ang. B1 i jest można powiedzieć z branży logistycznej i z log. wykształceniem oraz z kilku letnim stażem pracy jako PH. Chodzi o czystą podstawę bez prowizji. Dla ułatwienia możecie odpowiedzieć wybierając A,B lub C) :
A: 4000 - 5000 zł netto
B: 5000 - 6000 zł netto
c: 6000 < i wyżej netto

Pytanie nr 2 - jaki średni procent stanowi prowizja w stosunku do pensji podst. przy założeniu realizacji targetu w 100% w okresie rozliczeniowym.

Pytanie nr 3 - Jakie samochody mają handlowcy oraz czy jest jakiś limit km do prywatnego użytku.

Fajnie, że forum jest aktywne ale powyższe wiadomości kompletnie nic nie mówią o podstawowym czynniku, dla którego chodzi się do pracy.

Z góry dzięki za odp.
Pozdrawiam,
duran 2016-05-12 16:33:38
a mi również podoba się oferta i chociaż zdania na forum są podzielone, to chętnie zgłosił bym tam swoją kandydaturę. Ciekawi mnie tylko czy aktualnie poszukują kogoś w Szczecinie?
Zostaw swoją opinię o WANDALEX SA - Warszawa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie WANDALEX SA