Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie

Profil firmy: Księgarnia Matras

zdjecie uzytkownika
tomek - 2015-02-17 11:45:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Wlasnie,a propo kierownictwa,pracowalem 6mc na umowe zlecenie,co miesiac odnawiana,stawka pozal sie Boze,ale zalezalo mi na pracy,przychodzilem codziennie,nieraz po godzinach zostawalem,zebypomoc przy rozpakowywaniu towaruitp,przez pol roku zadnego zwolnieniw lekarskiego nie bralem,zalezalo mi ze moze kiedys dostane umowe o prace,a tu prosze kierowniczka ostatniego mi mowi,ze jutro juz do pracy nie przychodze,bo ona nie przedluza mi umowy,pytam sie tak sie postepuje? chociaz tydzien wczesniej mogla mi powiedziec ale po co ?ona prace przeciez ma-mam nadzieje ze ja zwolni kiedys regionalna bo przejrzy naoczy jaka ciemnote postawila i ulokowala na stanowiskiu,az zal.
zdjecie uzytkownika
milka. - 2015-02-17 20:32:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Sama praca nie jest zła, zależy od grona w jakim się pracuje. Ja miło wspominam.Ale pewne odgórne wymogi to śmiech na sali.Stawka na zleceniu (nie mówię o studenckiej, choc tu też koleżanki szału nie miały)- słabizna, niecałe 7 zł. Na umowę czekasz i czekasz. Uważam, że jeśli od pracownika oczekuje się uczciwości, zaangażowania, to od siebie też należy coś dac. Rabat świąteczny dla pracowników, to żenada. Jeszcze z zaznaczeniem, że dla tych, co pracują dłużej niż 3 m-ce. Premie, o których krążą legendy, bo utarg nie do zrobienia. Jako firmę- oceniam na minus. O regionalnej nawet nie wspomnę
zdjecie uzytkownika
boguślinda - 2015-02-18 08:57:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jasne że nie to samo. Łatwo to powiedzieć, trudniej zrealizować. Aby tak duża firma jak Matras mogła konkurować z największymi sieciami księgarń, musi pójść w komercję. Inaczej połowa księgarń (jak nie więcej) musiałaby zostać zamknięta, a wszyscy stracilibyście miejsce zatrudnienia, na które tak narzekacie (albo narzekasz :P).
zdjecie uzytkownika
kumaty - 2015-02-18 19:47:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [boguślinda - 2015-02-18 08:57:54]:
Nie jestem pracownikiem Waszej szacownej firmy
zdjecie uzytkownika
boguślinda - 2015-02-20 09:27:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [kumaty - 2015-02-18 19:47:40]:
No to po co się wypowiadasz skoro Ciebie sytuacja nie dotyczy? I skąd tyle o firmie wiesz?
zdjecie uzytkownika
ja - 2015-02-24 20:21:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Przyłączam się i popieram wypowiedź milki. Od pracownika wymaga się zaangażowania ale tak naprawdę nie ma motywacji. Sprzedaż za mało zakładek, nakasówki itd. i wszystko itp. i tak nie dostaniesz premii. Niech nie wypowiadają się księgarnie z dużych miast, które mają szansę. Nie można wszystkich wrzucać do jednego worka. Ten system w firmie nie działa pozytywnie na wszystkie księgarnie. Prezes działa tak, by nie dać dodatkowych pieniędzy, zniechęca do pracy. Jestem zmęczona tym wyścigiem szczurów. Czas najwyższy odejść. Panie Prezesie, niech pan zmieni system doceniania księgarzy, niech Pan doda nam sił, niech Pan doceni naszą ciężką pracę a nie szczuje.
zdjecie uzytkownika
kaśka - 2015-02-28 22:52:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Ciężko wymagać chyba zaanagażowania, jeśli pracownik nie widzidzi że może odstać coś w zamian. W sensie wiecie, chodzi mi tu o to, że np. sprzedacie tyle i tyle a wzamian dostaniecie taką i taką premię, myślę że działałoby to o wiele lepiej i byłyby efekty. Ale swoją drogą słyszałam, że matras się zamyka, to prawda?
zdjecie uzytkownika
NN - 2015-03-01 21:50:26 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [kaśka - 2015-02-28 22:52:59]:
Matras ma się dobrze i pracownikom dał podwyżkę płac :-)
zdjecie uzytkownika
klient - 2015-03-02 14:45:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
W Nowym Sączu zamknęl jedynego MATRASA- porażka
zdjecie uzytkownika
olga - 2015-03-09 17:42:10 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
a co miał utrzymywać na siłę. W Bydgoszczy i innych miastach też zamknął i uważam ,że bardzo dobrze. Pracownik miał fory bo nie ma klientów tylko w sprzedaży zakładek najlepszy. Takie księgarnie tylko psują nam procent sprzedaży.Miał 10 paragonów i 8 zakładek, a ci co mają 200 klientów i 50 zakładek to jaki jest prosent????/
zdjecie uzytkownika
olga - 2015-03-09 20:57:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
i znowu narzekanie!!! idź do biedronki!!!tam dopiero doceniają pracownika.albo polomarket!!! byłeś może w ,carefourze'-idź spróbuj-mają cudownie.nie znasz innej pracy to nie wymyślaj.najniższa krajowa to dla wielu marzenie.
zdjecie uzytkownika
naszczesciejuztuniepracuje - 2015-03-10 00:33:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [olga - 2015-03-09 20:57:14]:
Jesteś kimś z Matrasa, że tak bronisz walecznie tego miejsca pracy? Pracę opisałem obiektywnie, gdy już od niej odetchnąłem. Gdzie indziej może być gorzej, ale po co powołujesz się na inne miejsca pracy? Bez sensu.
Poza tym jesteś kobietą sądząc po nicku, więc nie pracowałaś na stanowisku gdzie ja i moi przyjaciele. Więc nie masz prawa oceniać pracy, której nigdy nie doświadczyłaś. A jeśli wciąż uważasz, że to narzekanie i nie potrafisz przeżyć, że ktoś ma własne zdanie, to u góry po prawej stronie masz taki krzyżyk i naciśnij go, lroszę.
zdjecie uzytkownika
kumaty - 2015-03-10 14:00:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Odpowiedź na: [naszczesciejuztuniepracuje - 2015-03-10 00:33:21]:
Nie ma co przejmować się niby argumentami tego typu ludzi.Szczytem marzeń dla nich jest najniższa krajowa oraz wytłumaczenie "u innych jest jeszcze gorzej",Tacy wytresowani pracownicy to młyn na wodę pracodawcy.
zdjecie uzytkownika
kumaty - 2015-03-10 17:56:33 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [kumaty - 2015-03-10 14:00:40]:
oczywiście ma być "woda na młyn"
zdjecie uzytkownika
chesusrzuw - 2015-03-10 18:22:36 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Praca na magazynie w Matrasie jest dobra na wakacje, ferie i na tym koniec. Mi się nawet całkiem nieźle pracowało ale wiem, że na dłuższą metę to nie ma sensu. Stawki na godzinę kilka lat temu były niezłe. Na nadgodzinach i weekendach robiło się drugą pensję, ale zmienił się zarząd i podnieśli normy a wszelkie dodatki ucięli.
A jak to wyglądało w praktyce? Zdarzało mi się w ciągu tygodnia schudnąć 5 kilo. Przerwa na jedzenie raz, że za krótka, a dwa, że nie można było się najeść do syta, bo później nie dawało się pracować. Najbardziej denerwująca była absurdalna głupota kierowników, 5-10 minut przed przerwą człowiek zaczynał udawać że pracuje, pilnując żeby znaleźć się jak najbliżej szatni, bo inaczej przepadało nawet kilka minut. Normy były tak wyśrubowane, że czasem nawet przez kilka dni nikomu nie udało się ich zrobić, a kierownik ciągle krzyczał, że wywali tych, którzy nie robią normy. Nie wiadomo było czy się śmiać czy płakać.
W wakacje bywało i 40 stopni na najwyższych piętrach a wody często brakowało. W sezonie przychodziło kilku nowych pracowników dziennie, z czego może 1/10 wytrzymywała dłużej niż tydzień.
Jak ktoś nie spróbował to nie powinien się wypowiadać, bo nawet w Syrii nie zdarzyło mi się, żeby pot zalewał mi oczy a Matrasie już tak :D
zdjecie uzytkownika
naszczesciejuztuniepracuje - 2015-03-10 21:19:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [chesusrzuw - 2015-03-10 18:22:36]:
Z rozmów też słyszałem, że kiedyś pensja była inna, a że nadgodziny były kiedyś extra płatne. Cóż, ja tego nie doświadczyłem. Potwierdzam, że nowych ludzi przybywało na magazyn codziennie (nawet w niedzielę przychodzili na szkolenia!), a tylko kilka osób dawało radę.
I uwaga, bo to z tym 'kampieniem' na przerwę to klasyk. Część osób kampi za regałami, część 'myje rączki' w wc.
Była też pseudo przerwa 5 minut dla palących.
Kto w tym czasie odpoczywał na magazynie, dostawał od odpockierownika z*ebę.
Generalnie można by było tam się przemęczyć, ale za niska płaca, a człowiek jest tam dla kierownictwa tylko nnarzędziem.
zdjecie uzytkownika
innylulek - 2015-03-11 09:07:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Trochę pomieszały się tu wątki, bo profil dotyczy księgarń Matras, a nie magazynów Matras. W księgarniach praca to zupełnie inna historia. Na magazynie może i jest ciężko, ale taki już charakter tej pracy, to robota fizyczna w końcu. Ponarzekać każdy lubi, ale z tego co wiem nie jest tam aż tak źle.
zdjecie uzytkownika
nikt - 2015-03-11 09:39:36 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
a niby w księgarniach jest lekko dźwigaj paczki 30 kg bo kierowca przy wejściu zostawia w księgarniach jesteś wszystkim od sprzątaczki do niby księgarza za 1280 zł
zdjecie uzytkownika
olga - 2015-03-12 20:32:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ale się oburzyłeś!!!!pracowałeś kiedyś przez pośredników-chyba nie. a tak teraz przyjmuje się do pracy.nie ważne jakie masz wykształcenie a wynagrodzenie 4.50.poza tym jak nie dajesz rady w matrasie to nie widzę cię w żadnej pracy. bo za ciężko,bo nie ma przerw na palenie,bo zakładki polecaj,bo kierownictwo cię wykorzystuje......a poproś dyrekcję o awans do np.kadr,księgowości,wzorcowni .
zdjecie uzytkownika
olga - 2015-03-12 20:40:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
a zapomniałam dodać,że stanowisko takie znam doskonale,jesteś zatrudniony na stanowisku kasjer- sprzedawca a robisz za magazyniera,kierownika,sprzątaczkę,płacisz za przeterminowany towar bo centrala za dużo narzuciła. Więc nie wypowiadaj się źle skoro nie dałeś rady,bo gdyby było inaczej to nie wszystko byłoby takie złe w matrasie.
zdjecie uzytkownika
jurek - 2015-03-19 16:09:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
słuchajcie- narzekanie to nasza przywara ludzka ale tak na spokojnie pomyślcie- nikt nikogo nie zmusza do takiej pracy. zazwyczaj na jakieś stanowisko potrzebna jest osoba, która powiedzmy jest "wielozadaniowa" W księgarni pewnie jest sporo pracy więc jakby tylko ktoś miał sprzedawać i nic więcej nie robić- czyli nawet nie sprzątnąć w danym punkcie no to wybaczcie..
zdjecie uzytkownika
JA - 2015-03-19 22:38:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Praca w księgarni, to sama przyjemność:-)
zdjecie uzytkownika
olga - 2015-03-20 09:06:53 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
no i brawo!nareszcie brak narzekań. to zaraz lepiej wszystkim ,nie tylko tym na wyższych stanowiskach.
Rozmowa Kwalifikacyjna
Przebieg rekrutacji: Pani bardzo mila. Pierwsze pytanie jakie zadala to ile mam kilometrow do miejsca pracy i czy nie bedzie problemu tam dojechac. Pytania o poprzednia prace, o to, czy lubie czytac, najlepsza ksiazka, najgorsza,co bym komu polecila, znani wspolczesni autorzy. poinformowala o warunkach pracy i obiecala, ze sie skontaktuje, nawet jesli odpowiedz bedzie na nie.
Pytania:
zdjecie uzytkownika
stokrotka25 - 2015-03-25 22:51:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Miałam wczoraj rozmowę w sprawie pracy na stanowisku księgarz sprzedawca. Ofertę pracy znalazłam przez przypadek na mało znanej stronie internetowej. Podczas rozmwy przyznałam, że częściej zaglądam na inne strony np.olx.pl. Rozmowa miła, szczerze myślałam, ze beda raczej na tak ale dziś dostałam sms, że niestety nie moga mi zaproponować pracy w ich księgarni. Poszukuja chyba mola ksiazkowego, ktory wie o wszystkich nowosciach i zna wszystkich pisarzy "na czasie" . Proponowali 8,50 brutto. Najlepsze jest to, ze dziś podczas przegladania ofert pracy na olx.pl natrafilam na opisywana oferte.
zdjecie uzytkownika
JA - 2015-03-26 23:28:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [stokrotka25 - 2015-03-25 22:51:11]:
Jestem bardzo ciekawa z jakiego jesteś regionu kraju i kto przeprowadzał te rozmowę z Tobą, czy to była kierowniczka księgarni, czy regionalna z Twojej okolicy. Nikt kto nie pracował i nie pracuje w księgarni nie zna wszystkich autorów. Tak na marginesie, to od razu Krakowa nie zbudowali i jeśli ktoś kocha książki czytać, to polubi te pracę i nauczy się wszystkiego przy pomocy osoby, która będzie wprowadzała w tajniki tej pracy.. Kokosów się nie zarabia ale praca bardzo ciekawa. Ja polecam pracę w księgarni Matras i życzę super kierowniczki, która będzie wymagająca ale zarazem wyrozumiała dla początkujących.. :-)
Zostaw swoją opinię
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Księgarnia Matras
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
Masz pytanie do prezesa firmy Księgarnia Matras?
Zadaj pytanie