logo Księgarnia Matras

Księgarnia Matras

Warszawa

Opinie o Księgarnia Matras

goniec 2016-07-08 09:03:01
ponawiam poprzednie pytania, jak z firmą i czy rzeczywiście ma problemy jak mówi internet?
olga 2016-07-25 15:23:26
bo- otwierają bardziej dochodowe!!!
1
aha 2016-07-26 14:56:38
Dobrze, że taki specjalista ds. obsługi klienta może liczyć na zatrudnienie w ramach umowy o pracę. To zdecydowanie rzadkość w dzisiejszych czasach, a pewnie jakieś socjale normalnie się trafiają do podstawy zarobków, czyż nie? Z góry dzięki za odpowiedź.
stachu 2016-07-27 18:13:19
A czy jest tu ktoś kto pracował w Matrasie w Elblągu? Jeśli tak, bardzo proszę o wyrażenie swojej opinii. Z góry dziękuję.
32Idol 2016-07-27 18:38:12
Matras akurat nie wiem czy w Elblągu, bo Matrasów jest bardzo dużo, daje sobie radę zdecydowanie lepiej niż inne księgarnie, atmosfera naprawdę wyjątkowa
3
rozczarowany 2016-08-11 21:11:10
Region Poznań. Poprzednia kierownik regionalna do rany przyłóż, podchodziła do pracownika jak do człowieka. Niestety, nie zagrzała długo miejsca, bo ta firma ma alergię na ludzi kompetentnych. Obecna - szkoda gadać, wysokie mniemanie o sobie, a nawet maila poprawnie po polsku nie umie napisać. Na wejście wymyśliła ręczne liczenie książek na każdym regale i przekładanie całej księgarni co tydzień. Ze wszystkiego dokumentacja fotograficzna. Słyszałem, że podobno zaczęła też zwalniać ludzi. Do tego dochodzą ogólnopolskie bolączki tej firmy, czyli głodowe stawki i niemożliwe do wyrobienia budżety, nacisk na sprzedawanie słabych pozycji i pierdółek na tak zwanym "nakasie", codzienne rozliczanie z tego.
Co do doniesień prasy - problemy finansowe to prawda widoczna gołym okiem. Wystarczy pójść do Empiku czy Świata Książki i porównać liczbę dostępnych nowości. Do Matrasa niewiele tytułów dojeżdża na czas, niektóre dopiero dłuuugo po premierze, często w jednym egzemplarzu.
11
werfdfvgb 2016-08-11 21:29:22
ale teraz to oni maja tylko oferte dla specjasity do spraw obslugi klienta i to praca jest w Warszawie oferuja tutaj m .in stabilne zatrudnienie na podstawie umowy o prace oraz atrakcyjne wynagrodzenie
tzn 2016-08-14 14:07:02
@werfdfvgb - to atrakcyjne wynagrodzenie to najniższa krajowa, nie łudź się. o premii też zapomnij, budżety są wzięte z kosmosu i do wyrobienia tylko w święta.
5
hm 2016-08-14 14:11:28
A jak tu jest z możliwością awansu? Czy jest realna? W sumie to ciekawi mnie również, czy ewentualnie jest opłacalna?
Krzysztof 2016-08-19 20:07:39
Słyszałem, że ta nowa to córka kogoś z firmy stąd pracę dostała. I ponoć jakaś młoda bez doświadczenia to jej pierwsza praca. Ogólnie to źle się dzieje w każdym regionie. Brak kompetentnych i doświadczonych pracowników na wyższych szczeblach, nic dziwnego że ta firma upada.
3
ania 2016-08-20 15:41:28
Hej w sumie wasze komentarze wydają się ok ;) ulga... Zatem pytanie za milion czy ktoś wie czy oni prowadzą teraz jakąś rekrutację? Szukam ofert u nich ale niestety nic nie ma. Będę wdzięczna za pomoc ;)
Matrasiątko 2016-08-21 09:06:22
Regionalna z Poznania to osoba, która wróciła z macierzyńskiego, pracowała już wcześniej w Matrasie. Z tym liczeniem książek na półce to był pomysł nowego dyrektora szkoleniowca (czy jak to jego stanowisko się nazywa) z Warszawy. Nie wiem czy już się wykazał czy będzie więcej takich absurdów ;) a region Wrocław od 2 mscy bez regionalnej. Jeden wielki bałagan.
7
pelr 2016-08-21 09:13:10
a powiedz mi jak to wszystko wyglada na stanwosiku spejalisty obslugi klienta, bo w takiej ksiegarni dodam ,ze znanej bardzo ,jako takiej obslugi klienta nie ma no chyba ze tylko przy kasie, raczej przychodza zdecydowani klienci ktorzy wiedza za czym przyszki i co kupic
ZuzannaDelRey 2016-08-22 20:49:41
pracownicy zarabiają po 7 zł na godz a są zadowoleni bo inaczej to zwolnienie, a żyć jakoś trzeba ;)
ZuzannaDelRey 2016-08-22 20:50:19
pracownicy zarabiają po 7 zł na godz a są zadowoleni bo inaczej to zwolnienie, a żyć jakoś trzeba ;)
danuta 2016-08-22 22:00:55
w sumie wielkich wymagań nie ma tego specjalistę do obsługi klienta bo już Średnie ogólnokształcące wystarczy wykształcenie jak ogłoszenie nam mówi.
elektryczne gitary 2016-08-23 00:26:31
Będzie więcej absurdów, szczególnie po to aby zagłuszyć to, co faktycznie sie dzieje :-(
Im więcej pracy, tym mniej czasu na dostrzeganie faktów...
3
damiano 2016-08-23 08:09:30
Super, że fajna jest firma @Wolność, a skoro nie ma u nich żadnych problemów z zarobkami, to się nie dziwię, że ich oferty są tak popularne. Opłacalne zatrudnienie to podstawa zadowolenia pracowników, bo to się odpowiednio przekłada na ich wkład do firmy.
tzn 2016-08-23 14:29:17
Nie za krótki ten macierzyński przypadkiem?
1
zz 2016-08-23 14:34:23
hmm, w sumie jaka praca taka płaca, taki doradzca wiecej pewnie nie zarobi, no moze zalezy w jakim miescie, jak w wiekszym to moze maja wiecej, a umowy macie zlecenie czy o prace? jakies szkolenia musisz przejsc z towarow, asortymentu ksiegarni? czy na miesjcu sam ogarnac musisz?
tzn 2016-08-23 14:44:31
Wszystkie miasta mają tak samo, 9 zł brutto i haruj. Premie poblokowane.
Szkolenia? Śmiech na sali, albo ogarniasz rynek wydawniczy sam, najczęściej po godzinach, bo przecież to nie należy do Twoich bezpośrednich obowiązków, albo po miesiącu wylecisz, bo okażesz się niekompetentny.
1
bajgu 2016-08-23 15:45:37
ja bym to traktowała jako samodoskonalenie i świetną możliwość samorozwoju, nie ma na co narzekać uważam - jest ogłoszenie tertaz na pracę dla specjalisty ds. obsługi klienta, jedna z lepszych takich ofert
Krzysztof 2016-08-24 17:13:34
Tak to się teraz nazywa? Specjalista ds obsługi klienta? Za moich czasów to po prostu był księgarz sprzedawca i bywało że nawet barista.
Bardzo źle w matrasie. Zarobki cały czas takie same, premii jak nie było tak nie ma. Obiecanki cacanki, zwolnienia i brak kompetentnych osób- to problem.
P.S
Od kiedy kakaś regionalna z Poznania na macierzyńskim była? Poznań ma młodą Niunie córkę gościa od zabezpieczeń. Tak się pracę teraz dostaje. Całe szczęście ma czas uciekłem rok temu jak tylko wszystko zaczęło się zmieniać na gorsze.
2
bucu 2016-08-24 20:37:09
@ Krezystzof no to skoro uciekłes rok temu to skąd wiesz jak sie teraz powodzi w tej firmie? Przez rok mogło się bardzo, bardzo wiele pozmieniać :-))
elektryczne gitary 2016-09-04 22:06:27
Krzysztof, widać nie w temacie jesteś. "młoda Niunia", o której piszesz, od lipca nie pracuje już w firmie. Byla to super regionalna, w końcu nawiązała relacje z ludźmi. Teraz wróciła "stara", po jakimś okresie chorobowego (bynajmniej nie macierzyńskiego) i pokazuje jak bardzo wchodzi w 4 litery dyra (pseudo "Brokuł").
Nic dobrego z tego nie będzie. Nie pomaga swoim ks i do tego chyba nic nie robi (oprócz donoszenia na pozostałe regionalne). Nie dziwcie się, ze sa non stop świeże ogłoszenia o pracę- niestety większość kadry odchodzi z powodu rządów tyrana-despoty i reszty świty. Tak źle jeszcze nie bylo. Ci co pracują długo wiedzą o czym mowa...
7
dzzz 2016-09-04 22:12:50
Hej, ale jaka aktualnie panuje atmosfera u nich, wiecie może?
frick 2016-09-04 22:27:30
Wiemy...
Atmosfera jest grobowa... Nie ma już tej pięknej sieci, z tradycjami i cudowną atmosfera, jakiej nie bylo nigdzie indziej. Dla samej atmosfery warto tu bylo pracować... A teraz nawet towaru nie ma, ludzi pozwalniali, a część sama odeszła. Do pracy wracam z bólem żołądka... Mam nadzieje, ze juz nie długo.
3
how 2016-09-04 23:15:42
Hej, ale jaka aktualnei panuje u nich atmosfera. Dzieki
tzn 2016-09-12 03:15:53
Umowa zlecenie i wieczne obietnice: podwyżki już niedługo, ale jeszcze nie w tym miesiącu, nie w tym kwartale, nie w tym roku. Mamią umowami o pracę, ale jak na księgarni ma taką ktoś poza kierownikiem i zastępcą to jest cud.
A nowa regionalna z Poznania popracowała miesiąc i poszła na urlop, śmiech na sali.
Wystarczy wejść do kilku Matrasów i dla porównania do Empików. Od razu widać, w której firmie źle się dzieje i nie jest to Empik. Wstyd.
4
jank 2016-09-12 08:52:10
@how atmosfera to kwestia już konkretnego sklepu. Moim zdaniem atmosferę w pracy głównie tworzą ludzie, a że w każdym sklepie pracują inne osoby, to też i z atmosferą bywa różnie. Ogólnie raczej jest pozytywnie, jak będziesz w porządku wobec innych to będzie ok
3
Wrocławianka 2016-09-14 16:10:16
Wszyscy mają powoli dosyc tej pracy. Ludzie którzy nie znają się na książkach wymagają od księgarzy niemożliwego. Dostaje się po głowie za wszystko, a oni sami między sobą (na górze) nie potrafią się dogadać. Wprowadzają jakies absurdalne zmiany, które nie sprawdzają sie w księgarniach. Matras wczesniej był fajną księgarnią, ale od dłuższego czasu sami się upokażają. Zamiast skupić się na książkach to księgarze muszą odpowiadać za błędy góry, sprzedawać co zalega i świecić oczami przed klientami.
5
antoś 2016-09-15 09:29:27
niby o jakich absurdalnych zmianach mówisz konkretnie? wolę to wiedzieć bo wymiaram się do was do pracy jako konsultant biura obsługi klienta w warszawie
Farmer 2016-09-15 15:50:55
Pracowałem w Matrasie na magazynie. Jeśli ktoś chce pracować to sobie poradzi. Na pewno nie jet to miejsce, w którym da się obijać. No, ale z drugiej strony jeśli komuś nie chce się pracować to wszędzie będzie mu źle. Ok kasa Ja generalnie polecam....
2
damiano 2016-09-15 16:07:13
Chyba nie pokazało się ostatnio ogłoszenie @Słynna na sprzedawcę w salonie dziecięcym. Widocznie każdemu odpowiadają warunki i nie ma potrzeby zmieniać posady.
Olek 2016-09-15 17:23:06
Polecam pracę w magazynie. Kierownik Piotr konkretny i poukładany facet. Dba o swoich ludzi ale jak trzeba wyegzekwuje pracę. Dzięki niemu wyrabiamy solidne premie.
1
kartyn 2016-09-15 18:24:32
@olek solidne premie tzn...? :) Nie pytam oczywiście o konkretne sumy, ale o jakiś rząd wielkości chociażby :)
Olek 2016-09-16 10:43:25
Ja miałem na konto ponad 600 zł ale kumpel który mocniej doginał wziął ponad 1000 zł dodatkowo. Niby stawka godzinowa na kolana nie powala ale jak doliczysz sobie premie to oferta robi się ciekawa.
jacek 2016-09-16 10:48:48
Nawet jak jest konkurencja w firmie, to ona jest zdrowa i po prostu pracownicy motywują się między sobą, a nie odbywa się wyścig szczurów. Każdy wie jaki ma zakres obowiązków i szefostwo docenia ich wkład pracy dając im odpowiednie zarobki. A benefity są? Pozdrawiam
Czytelniczka 2016-09-16 11:30:43
Pracowałam w księgarni Matras ponad dwa lata i nigdy nie widziałam takiej premii, chociaż plany wyrabialiśmy często, więc ta powyższa opinia to wg mnie ściema. Za okres świąteczny, gdzie jak wiadomo plany są wysokie księgarnia wyrobiła plany za trzy miesiące a premia na pracownika wyszła po 90 zł na rękę PORAŻKA. Już od dłuższego czasu nie pracuję w MATRASIE ale często tam zaglądam i stwierdzam, że dzieje się coraz gorzej, brak podręczników i okładek na pewno sprawił, że sezon podręcznikowy nie zachwycił utargami.
3
ania 2016-09-16 12:00:05
To faktycznie premie bardzo słabe a powiedz jak wyglada kwestia podstawy?
Czytelniczka 2016-09-16 20:17:00
Podstawa to najniższa krajowa, kierownik dostaje trochę więcej.
Am 2016-09-16 20:41:02
No ja powiem Ci, że wydaje mi się, że nie ma problemu w tej firmie z niczym, ogólnie bardzo fajna sprawa, rozwijająca i generalnie dość dobrze ukazująca jak wygląda ten biznes, ja uważam, że zdecydowanie jest tutaj na plus na przykład fakt, że firma jest wielka
ona 2016-09-19 19:00:40
Nie wiem, czy mam się śmiać, czy płakać czytając te opinie. (Aczkolwiek "Brokuł" mnie rozbawiło).
Ta firma to jedna wielka porażka. Oczywiście, jeśli chodzi o wynagrodzenie, szkolenia, dostosowanie księgarni do jej położenia, wyrabianie planów. Jeśli chodzi o całą politykę tej firmy, o to, co się dzieje na górze, jakie zmiany tam zaszły w przeciągu niecałego roku. Kto się zatrudnił, a kto zwolnił. To jest dramat. Osoby, które pracują bądź pracowały w Matrasie dłużej niż pół roku, mogą wiedzieć, o czym piszę. Natomiast jeśli chodzi o księgarnie i atmosferę. To zależy, gdzie trafisz. Akurat u mnie w punkcie, czujemy się jak mała rodzinka i staramy się robić coś na przekór górze i całemu temu złu. Czasem wychodzi czasem nie. Jeśli chcesz zatrudnić się na dorywczą pracę, okej. Jednak musisz oddzielić to, co się tam dzieje od swojego życia. Jeśli planujesz się rozwijać, absolutnie nie polecam tam zaglądać.
5
pshbfdyh 2016-09-19 19:50:44
@ ona - skoro tak bardzo na nich narzekasz, to nei rozumeim, czemu jeszcze pracujesz tam? a czy chociaz próbowaliście zgłaszac że coś wam nie pasuje, czy tylko zagladacie do neta, żeby ponarzekać ???
Wroclawianka 2016-09-19 22:40:26
Absurdalne zmiany? Można wymieniać i wymieniać. Napewno nowe ułożenie stołów, gdzie książki mają stać okładka do klienta i wszystko leci jak tylko dotknie się czegokolwiek. Skasowano też rabaty pracownicze, czyli własna firma wygania mnie w sumie to konkurencji, bo przy dużych zakupach -30% (max na Matras.pl) a ponad -40% (inne księgarnie internetowe) na nowości to jest duża różnica. Ludzie tam pracuja, bo kochają książki, ale pracownicy zdają sobie sprawę z tego, że zarząd zaczyna wymyślać.. Kierownik bez premii ma około 1600 zł, więc trochę śmiech na sali. Mimo tego wszystkiego, kiedy zwalnialam się kilka tygodni temu było mi przykro, bo praca jest fajna, ale góra skutecznie ja obrzydza. Warto tez dodać, że bardzo ważni się sami księgarze. Jak ekipa jest dobra, to idzie do się pracy z przyjemnością.
4
bu 2016-09-19 22:47:52
mimo komentarzy niektórych negatywnych jak najbardziej dalej chcę odpowiedzieć na ogłoszenie na stanowisko Konsultant Biura Obsługi Klienta co teraz macie w Warszawie
buu 2016-09-22 09:12:12
co się dzieje? ogłoszeń na regionalnych w każdym regionie. czyżby pozwalniali każdego? byłam ostatnio w księgarni i fejsy na stołach zwaliły mnie z nóg! to wygląda okropnie. ale dobiły mnie fejsy na półkach bo książek brakuje. na muzyce puste półki, ar pap pustym- ludzie czy tam jest co sprzedawać??
Kim jest Brokuł?
2
aka 2016-09-22 09:50:03
jha tam nie widziałam żadnych braków u was na półkach, a od lat kupuję u was książki i wspieram polskie czytelnictwo. co prawda sama nie czytam, ale wspieram. a nadal szukacie konsultanta do obsługi klienta w Warszawie?
poszukujący 2016-09-24 19:28:03
Cześć Wszystkim,
widziałem ogłoszenie na regionalnego, jest tu osoba która może wypowiedzieć się w tym temacie czy warto się tym stanowiskiem interesować ? opinie na forum są różne... jaki region wchodzi w grę ile księgarnii oraz jakie pieniądze.

pozdrawiam,
dronbg 2016-09-24 21:00:28
@ poszukujący i właśnei chyba sam sobie odpowiedziałeś na pytanie - wszystko zależy od regionu do jakiego chcesz apikować. teraz poszukują do Wwarszawy
Zostaw swoją opinię o Księgarnia Matras - Warszawa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Księgarnia Matras