Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".


artykuł WP
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze
logo Księgarnia Matras

Opinie o Księgarnia Matras

Pracowałeś w firmie Księgarnia Matras i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
xx - 2016-02-04 09:15:42 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Mylisz się.Nie pracowałam za Sieradzkiego, Rutowicza ni zdążyłam poznać.Nie jestem jedną z regionalnych, które poleciały na bruk (a zostały zwolnione lub zmuszone o tego wszystkie).Po prostu widzę co się dzieje i nie jest to działanie z dobrem da firmy, klienta i pracownika .Cieszę się, że już nie pracuję w Matrasie i nie polcam innym.
zdjecie uzytkownika
była ksiegara - 2016-02-05 12:08:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
słuchajcie 8, 9 zł to płacą brutto. sama byłam kiedyś kierownikiem to niestety wiem. Kierownik nie zarabia dodatkowo kilkaset zł więcej tylko ma dodatku 150 zł brutto albo jak się mu powiedzie i jest gdzieś w warszawie to moze z 400 zł dodatku do oczywiście najniższej 1750 zł brutto, ale nawet w Warszawie nie wszyscy mają "tak dużo".
raczej nic się nie zmieni bo z tego co obserwuję jak wymieniają kadre, jak zwalniają regionalne i że juz nawet nowy prezes nie jest prezesem tylko właściciel to ciężko nadążyć i raczej pensje pracowników to ostatnie o czym myślą, raczej o tym jakie nowe stanowisko utworzyć aby ktoś po Tesco miał robotę....
zdjecie uzytkownika
m - 2016-02-05 13:01:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
poniżej ktoś pisał aby zachowanie kierownika zglosić do pani dyrektor :) niestety ostatnią rzeczą, którą ona chciałaby słyszeć jest to że kierownik źle potraktował pracownika skoro sama robi podchody jak ludzi pozwalniać.
Z nową kadrową, która robi nie wiadomo co mają zagrywkę zwolnienie z powodu utraty zaufania do pracownika i wszystko pod to podciągają. W moim mieście tak własnie zwolnili kierowniczkę bo nie chciała przejść na inny sklep bo daleko od domu.... moja siostra u niej pracowała także stąd wiem...sama postawa pani dyrektor wobec pracowników w księgarniach dość mocno słaba a sama nawet jednego autora nie potrafi wymienić bo w 2015 roku przeczytała jedynie dziewczynę z pociągu :) nie polecam pracy ponieważ jest bardzo dużo obowiązków za które ani nie dostaniesz pensji (najniższa krajowa) a już premii to tym bardziej
zdjecie uzytkownika
estello - 2016-02-05 18:13:42 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Małgosia. - 2016-01-27 18:59:04]:
Dziwi mnie tylko jedno. Skoro jest tak źle, to dlaczego nie zmieniacie pracy? Nie ma więcej sieciówek w których można się zatrudnić i dalej pracować z książką?
zdjecie uzytkownika
nieźle - 2016-02-05 22:52:33 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [była ksiegara - 2016-02-05 12:08:24]:
Człowiek,który był założycielem firmy Matras nazywał się S( usunięte przez administratora )
zdjecie uzytkownika
blabla - 2016-02-06 06:36:29 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
I ot, definicja firmy Matras. Brawo.
zdjecie uzytkownika
nieempik - 2016-02-06 16:58:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [estello - 2016-02-05 18:13:42]:
Nie ma. Jak skończysz szkołę i zaczniesz szukać pracy, to sam się przekonasz. No, chyba, że tata już zaklepał ci ciepłą posadkę w firmie.
zdjecie uzytkownika
r_bak - 2016-02-08 07:24:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Najnowsze wieści z Matrasowego podwórka....zwolnili Panią Lidie Barteczko
zdjecie uzytkownika
jaga - 2016-02-08 11:22:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [r_bak - 2016-02-08 07:24:03]:
po prostu świetnie. zwalniają samych dobrych i wieloletnich pracowników. Żadnej regionalnej ze starej ekipy nie ma. nawet kierowników docenionych przez Rutowicza brak bo zwolnili. boją się, że mają większe doświadczenie od nich bo w tesco raczej książek nie sprzedawali.
zdjecie uzytkownika
estello - 2016-02-08 16:50:36 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [nieempik - 2016-02-06 16:58:28]:
Jestem rekruterem. I wiem, że takie ogłoszenia są, bo szukam pracowników dla jednej z sieci księgarskich ogłaszającej się min. na wiodących portalach rekrutacyjnych. I jakoś nawału CV-ek od ludzi z doświadczeniem po Matrasie nie widzę, a to dla mojego zleceniodawcy byłby cenne nabytki. Po tym co tu jest pisane to powinno ich być krocie, a nie ma prawie w ogóle. Czyli albo nie jest tak źle, albo ludzie się boją odchodzić, bo... no właśnie, bo co?
zdjecie uzytkownika
anna - 2016-02-09 20:05:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [estello - 2016-02-08 16:50:36]:
Podaj nazwę tej sieci księgarskiej, bo ja jakoś od pół roku szukam pracy i nie widzę żadnych ogłoszeń z innych sieci księgarskich. Chyba, że to tylko Warszawa.
zdjecie uzytkownika
epikur - 2016-02-09 20:29:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
słaba akcja @estello szukać tak pracowników na konkurencyjnym forum innej księgarni. Matras to porządna sieć księgarni i chyba wie to każdy.Ceny są wyższe, ale jakość lepsza.
zdjecie uzytkownika
jabba - 2016-02-10 06:43:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [epikur - 2016-02-09 20:29:43]:
matras porządną siecią był, jak pracowali ludzie z pasją i miłości do książek, a nie znajomi znajomych i chołota z tesco myśląc,że książka jak chleb sama się sprzeda. Czasy porządnego matrasa minęły.
zdjecie uzytkownika
mm - 2016-02-10 15:31:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Do osoby wyżej: Bo taka prawda. Jak ma się sprzedać to się sprzeda, a bieganie za klientem i wpychanie na siłę przynosi odwrotny rezultat.
zdjecie uzytkownika
mm - 2016-02-10 15:34:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [jabba - 2016-02-10 06:43:01]:
Pokazałeś kulturę. Myślisz że jak sprzedajesz książki a nie cokolwiek innego to jesteś lepszy? Myślisz że możesz pogardzać ludźmi i nazywać ich hołotą bo pracowali w Tesco? A swoją drogą to wielce kulturalny pan księgarz pogardzający innymi powinien wiedzieć jak się słowo "hołota" pisze.
zdjecie uzytkownika
agnes - 2016-02-10 16:13:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [r_bak - 2016-02-08 07:24:03]:
A Milenka w Rzeszowie się jeszcze trzyma pewnie tak jak zwykle lizi lizi
zdjecie uzytkownika
dora - 2016-02-10 19:39:29 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [agnes - 2016-02-10 16:13:21]:
z tego co słyszałam złożyła wypowiedzenie. nikogo ze starych już nie ma.
dużo się zmieniło oj dużo.
zdjecie uzytkownika
mnb - 2016-02-10 20:56:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Milene monska zwolniła ponad tydzień temu
zdjecie uzytkownika
lbp - 2016-02-10 21:07:00 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
I w warszawie też się zmieni regionalna podobno . Marta ta z Arkadii na zwolnieniu bo chcieli ją chyba zwolnić całkiem i pewnie będzie ktoś Tesco albo obecna kierowniczka Arkadii Iza. Mój kolega jest tam informatykiem ja też kiedyś pracowałam wiec info z centrali od niego -raczej za zwyczaj się potwierdzalo.
zdjecie uzytkownika
akp - 2016-02-10 23:03:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
co za głupoty wypisujecie. dziewczyny same wypowiedzenia poskładały. kto mądry to znika z tej firmy. takie polty bo znajomy znajomego ma znajomego co tam pracuje. co was interesuje czy je wywalili czy się zwolniły patrzcie na swoją pracę żebyście wy nie stracili. zamiast zajmować się plotami i głupotami do roboty się weźcie.
zdjecie uzytkownika
edf - 2016-02-10 23:36:04 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
No niestety nie do końca same. ... jest takie cudo jak wypowiedzenia zmieniające i właśnie je puknieto taką metodą. Ludzie na dole to akurat ostatnie ogniwo wiec my się nie mamy co martwić wiec o zwolnieniach innych można pogadać. ci kierownicy których zwolnili w ostatnim czasie to nie jest duża liczba Raczej to się na regionalnych zatrzymało. bo zapewniam was, że srogo im pomogli w kwestii tego, że nie pracują
zdjecie uzytkownika
estello - 2016-02-11 14:21:55 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [anna - 2016-02-09 20:05:57]:
Nie mogę podać, bo i tak zbanują to na stronie, ale sieci księgarskich w Polsce jest raptem kilka. Szukam w całej Polsce, nie tylko w Warszawie.
zdjecie uzytkownika
estello - 2016-02-11 14:25:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [epikur - 2016-02-09 20:29:43]:
Jakość czego jest lepsza? Pracy? Patrząc na to forum - chyba nie. Oferty? Być może, ale tutaj ludzie wypowiadają się o pracy, a nie o ofercie. Oferta sklepu mnie nie interesuje. Może to i faktycznie słabe szukać pracowników na takim forum, ale zaintrygowało mnie, że w odpowiedzi na nasze ogłoszenie nie ma prawie w ogóle pracowników matrasa. A fama (i to forum) głosi, że tam jest mega źle.
zdjecie uzytkownika
Ewunia - 2016-02-14 16:48:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [była ksiegara - 2016-02-05 12:08:24]:
BYŁA KSIĘGARA.????? ZNAM TAKIE- TROCHĘ NOWOŚCI W DYREKCJI A WAM JUŻ SODOWA DOBIJA. SKOŃCZYŁY SIĘ CZASY- 5 PRACOWNIC, KIEROWNICZKA ROZKOCHANA W ZARZĄDZIE NIE ROBIŁA NIC!!!! TERAZ WYPISUJE NA FORUM BZDURY. A CO CI Z TESCO PRZESZKADZAJĄ. BOLI????LEPIEJ MYŚLĄ NIŻ TY?
zdjecie uzytkownika
a - 2016-02-19 21:41:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [jaga - 2016-02-08 11:22:38]:
a co z D.M. i A.P. ?
zdjecie uzytkownika
mistrz - 2016-02-21 11:36:58 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
jak pracowałem w magazynie matras, było źle. Mała kasa, roboty dużo, często pytali czy moge zostać na nadgodziny. Zmieniłem robotę i okazało się że jest gorzej. Stawke godzinową mam większą, ale dużo mniej godzin w miesiącu, czyli i kasa wychodzi podobnie. No i brakuje mi tego matrasowego klimatu.
Gdyby nie te ich normy 650 i śmieszna stawka to pewnie bym tam wrócił. Tim Lider Roman spoko, asistent płacił na czas, babeczka z tej mojej agencji też taka ogarnięta. podsomowując, jak ktoś dopiero zaczyna robote i wystarczy mu 1500 żeby przeżyc w Warszawie to magazyn jest ok. Jak chcą mieć zadowolonych pracowników to niech dołożą kasy, resze w alkatrasie da się przeżyć.
zdjecie uzytkownika
grubas - 2016-02-29 21:26:10 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
No wstyd. Żeby na nazwisko mieć bystra a robić do swojego gniazda. Toż to gupota jest.
Ale Pani się nie martwi. Są nowe możliwości. Może Pani z kiełbasą np stanąć przy dworcu, o!
zdjecie uzytkownika
łop - 2016-03-02 20:42:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
dużo tu wiadomości totalnie nie na temat.. Wydawało mi się, że znajdę sporo ciekawych opinii o Matrasie. Sam jako klient mam dobre zdanie i ciekaw jestem czy jako sprzedawca też będę takie miał.
zdjecie uzytkownika
sówka matrasówka - 2016-03-05 19:31:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Odpowiedź na: [anna - 2016-02-09 20:05:57]:
wysłać Ci moje CV?
zdjecie uzytkownika
Warsawman - 2016-03-09 16:41:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Obsługa reklamacji SKANDALICZNA !!!
zdjecie uzytkownika
Abdula - 2016-03-14 13:18:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Żadna nowość. Powiedz coś, czego nie wiemy. Bo na razie to samo dno co było. Kiedy zaczną traktować pracowników z godnością i za uczciwe wynagrodzenie. Chyba nigdy.
zdjecie uzytkownika
Czarnoczarni - 2016-03-16 13:36:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Szczerze odradzam, kiepska płaca, ludzie są różni jak wszędzie, przerwa 15 i 5 minut także na tej drugiej jak zdążysz wejść do szatni i z niej zejść to możesz wracać na hale.
Jak jesteś z agencji to jesteś murzynem i masz pseudoumowe z zabawnym punktem na temat minimalnej ilości przepracowanych dni - if you want a $$ - bo jak Ci zwisa, to czy w trakcie czy na koniec ( he he :-) ) szkolenia możesz podjąć rozsądną decyzję, zostać bohaterem w swoim domu i pierdzielnąć drzwiami. Szkolenie cóż... rozwija wyobraźnię, powoduje oczopląs i suchoty.
Możliwość skorzystania z "wodopoju" parter spoko a im wyżej tym gorzej a pragnienie rośnie.
Niektórzy pracownicy w wolnych chwilach przed albo w trakcie pracy korzystają z zacieszaczy albo siedza 24 h z lbem w monitorze bo oczy czerwone, specyficzny zapaszek może byc przecież perfumką a napady śmiechu efektem paranoi pourazowej.

Umowę zlecenie podpisujesz po szkoleniu a wiec jak cos Ci sie na nim przytrafi to powodzenia życzę.
Firma wyzysk, agencja wyzysk !odradzam! A sam więcej nawet u nich nie kupię.
Trzymajcie się.
zdjecie uzytkownika
emil - 2016-03-17 11:30:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
nie rozumiem.. wiem, że w poniższym komentarzu mowa jedynie o magazynie, ale wydaje mi się, że Matras raczej dobrze do pracownika podchodzi. Ciekawe jak w sklepach, czy lepiej to wygląda
zdjecie uzytkownika
Karol - 2016-03-17 14:09:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [emil - 2016-03-17 11:30:59]:
Matras podchodzi dobrze do pracownika... Dobre sobie! Do klienta to może i tak, ale na pewno nie do pracowników, których traktuje jak tanią (dosłownie) siłę roboczą.
zdjecie uzytkownika
margaret - 2016-03-20 13:08:47 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
nie wierze w to co mówisz, jak często odwiedzam icdh księgarnie to ludzie wydaję sięm zadowoleni ze swojej pracy i zaangażowani w nią, zapewne zarabiają sporo skoro to tak znana firma
zdjecie uzytkownika
Karol - 2016-03-20 13:57:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [margaret - 2016-03-20 13:08:47]:
HAHAHAHA! Dużo? Minimalna krajowa, jeśli zasłużysz i przebiedujesz 2-3 miesiące na um-z za ok. 1000 zł na rękę. Niezła płaca, serio!
zdjecie uzytkownika
kafa - 2016-03-21 19:58:37 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
a co sądzicie o pracy w Matras Piotrków?
zdjecie uzytkownika
nowy - 2016-03-31 21:42:33 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Wydaje mi się, że moża liczyć na wyższe zarobki, bo zwykle doliczana jest do tego opdowiednia premia. Ważne, żeby dodatkowo wypłata pojawiała się w terminie.
zdjecie uzytkownika
haha - 2016-04-01 10:38:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [nowy - 2016-03-31 21:42:33]:
Pre co? :D
zdjecie uzytkownika
olga - 2016-04-01 14:25:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [pryvilege - 2016-02-02 07:20:25]:
a ty co? z Rutowiczem też rządziłaś?tak seksownie jak większość pań ,które za nim tęsknią? TERAZ JEST SPRAWIEDLIWIE.Kto ucieka? właśnie Ci co boją się roboty.
zdjecie uzytkownika
Jeszcze raz - 2016-04-01 15:22:58 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [nowy - 2016-03-31 21:42:33]:
Ok, bo ktoś usunął moją wypowiedź, była chyba zbyt krótka i zbyt treściwa ;) Premia? Jaka premia! Jeśli coś dostaniesz, to 100-200 zł raz na kwartał, to tyle co nic. O ile w ogóle uda się ją wyrobić
zdjecie uzytkownika
olga - 2016-04-04 14:51:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Jeszcze raz - 2016-04-01 15:22:58]:
na premię trzeba zapracować,nie wypisuj bzdur,premie są i owszem nawet większe ale niestety trzeba ruszyć d.....
zdjecie uzytkownika
Jeszcze raz - 2016-04-04 15:19:41 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [olga - 2016-04-04 14:51:46]:
Olgo, widzę że bierzesz przykład z władzy i promujesz Dobrą Zmianę. Gratuluję i podziwiam! :) Pamiętaj tylko o tym, że nawet jeden, najlepszy pracownik-kierownik nie wyrobi premii, jeśli nie otrzyma dobrych pracowników. A niestety dużo ogarniętych osób bardzo szybko zraża się do tej pracy i znajduje coś lepszego (o co nie trudno, przy płacach w Matrasie).

Ach, no i pamiętaj o jeszcze jednym - nie wszyscy pracują w centrach handlowych. :)
zdjecie uzytkownika
Robal - 2016-04-04 17:58:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Książkowcy :) czy wiecie może czy w Warszawie poszukują kogoś do pracy chyba w sumie obojętnie na jakie stanowisko, potrzebuję dorywczej pracy ale nie widzę żadnych ogłoszeń
zdjecie uzytkownika
Jeszcze raz - 2016-04-04 22:56:37 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Olgo, widzę, że ktoś z "góry" aktywnie usuwa niepomyślne wpisy o tej firmie... Prawda jest taka, że premie wypracowują tylko nieliczne księgarnie. I myślę, że jako osoba bliska obecnemu zarządowi doskonale zdajesz sobie z tego sprawę.
zdjecie uzytkownika
olga - 2016-04-07 10:17:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Jeszcze raz - 2016-04-04 22:56:37]:
nie mam żadnej bliskości z zarządem, nawet nie widziałam Pani dyrektor, pracujemy w małej tradycyjnej księgarni w załodze wciąż tej samej.
A prawda jest taka , ze zawsze możesz zmienić pracę i iść do Tesco.
zdjecie uzytkownika
cebula - 2016-04-16 09:19:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dziewczyno to prawda w matrasie placa glodowe
zdjecie uzytkownika
olga - 2016-04-18 18:44:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [cebula - 2016-04-16 09:19:22]:
WIĘCEJ NIŻ W TESCO !!!
Rozmowa Kwalifikacyjna
Przebieg rekrutacji: Pani bardzo mila. Pierwsze pytanie jakie zadala to ile mam kilometrow do miejsca pracy i czy nie bedzie problemu tam dojechac. Pytania o poprzednia prace, o to, czy lubie czytac, najlepsza ksiazka, najgorsza,co bym komu polecila, znani wspolczesni autorzy. poinformowala o warunkach pracy i obiecala, ze sie skontaktuje, nawet jesli odpowiedz bedzie na nie.
Pytania:
zdjecie uzytkownika
bslx - 2016-04-20 14:48:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Absolutnie odradzam. Wiecznie absurdalne fochy regionalnych (głównie chyba o to, że nie mają pojęcia o tym co robią i muszą się na kimś wyżyć). Kretyńska nowomowa i propaganda sukcesu, której musisz wysłuchiwać. Premie są mitologiczne - ktoś, kiedyś podobno gdzieś dostał. Ale kto, kiedy, gdzie i ile to już niestety nie wiadomo. Na umowie o pracę, wiadomo, najniższa krajowa a przez okres próbny to w ogóle jakieś niedorzeczne pieniądze (ok. 900 - 1000 zł). I tak czy inaczej najgorszy fakt zatrudniania wszystkich na wyższych szczeblach po znajomości. Nie ma tam chyba jednej kompetentnej osoby - i było tak za M.R. i jest teraz. Przyszła p.A.M. i cały dream team z Tesco :) Także jeśli masz zamiar poleżeć gdzieś chwilę brzuchem do góry z założeniem, że po miesiącu czy dwóch cię zwolnią to jak najbardziej. A jeśli szukasz pracodawcy, który będzie cię traktował poważnie... to, cóż, szukaj dalej.
zdjecie uzytkownika
laszlo - 2016-05-04 19:37:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [bslx - 2016-04-20 14:48:48]:
Z tego co słyszałem to pracować tu można na naprawdę fajnych warunkach zwłaszcza jeśli chodzi o te kwestie najbardziej sporne , czyli kwestie finansowe oczywiście. Niemniej brat pracował i jako magazynier kokosów nie zarobił

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach o firmie Księgarnia Matras!


Udostępnij na:

Zostaw swoją opinię
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Księgarnia Matras
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
alert