brak logo

Z.K. Iława

Iława

Opinie o Z.K. Iława

XXX 2010-10-13 19:55:17
Uważam ,że Zakład Karny w Iławie nie jest dobrym rozwiązaniem...W ogóle nie rozumie jak można trzymać człowieka w niewoli,bez możliwości oglądania świata,spotykania się z ludźmi itp.Ok rozumie każdy popełnia jakieś błędy,ale spędzenie kilku lub kilkunasta lat w takim miejscu to żadne rozwiązanie.przecież osadzeni w takich miejscach tylko jeszcze bardziej się demoralizują,zostają odizolowani od świata,nikt nie chce utrzymywać z nimi kontaktu,czasami nawet popełniają samobójstwo-Czy właśnie o to w tym wszystkim chodzi,żeby zniszczyć człowieka do końca przez błędy,które czasem nieświadomie mógł popełnić,czy o uświadomienie mu(człowiekowi)co zrobił i doprowadzenie go do stanu normalności???Każdy jest człowiekiem i nie można go traktować z góry,czasem wystarczy odrobina zrozumienia i motywacji,rozmowa z psychologiem lub jakimś terapeutą...wyobraźcie sobie jakbyście wy się czuli jakby chociaż przez moment ktoś zamkną was w klatce-niezbyt fajne uczucie prawda,a oni spędzają tam czasem całe swoje Życie-to nie jest sprawiedliwe...pomyślcie o tym,że każdy z nas może znaleźć się na ich miejscu. W ZK w Iławie mam bardzo bliską mi osobę,z którą zawsze miałam dobry kontakt,nigdy nie widziałam go smutnego , zawsze był otoczony znajomymi,ale odkąd tam przebywa stał się taki jakiś zimny,niedostępny,pełen obaw i lęku,gorzej jest mi się teraz z nim dogadać pomimo tego,że tylko we mnie ma teraz wsparcie...Poza tym z tego co wiem to luksusów tam nie ma,ale co można znaleźć w otchłani ciemności...Proszę tylko o jedno-nie traktujcie skazanych z góry!!!
5
jula 2010-11-06 22:16:58
witam bardzo serdecznie ja tez mam tam bardzo bliska mi osobe i powiem szczerze ze jak wychodzi na przepustkie to mam wrazenie ze jest nadal w zk nie umie sie odnalezc masakra bardzo go kocham ale jak bylam tam pierwszy raz poprostu szik totalny szok bylam przerazona a moj facet chyba jeszce bardziej teraz zalozyli im na okna te oslony takze juz wogole masakra wspolczuje osadzonym z calego serca naprawde przedtem nie docieralo to do mnie ale rzeczywiscie nasze spoleczenstwo jak slyszy ze ktos jest z zk to traktuje go jak gorszego czasmi gorsi sa ludzie ktorzy przebywaja na wolnosci pozdrawiam wszystkich i zycze powodzenia i wiele wytrwalosci
2
jula 2010-11-06 22:23:15
jeszcze chcialam powiedziec ze nie dlugo moj facet byc moze wyjdzie bardzo sie ciesze wspolczuje ludziom ktorzy musza czekac latami masakra wiem ze jak wroci do mnie nigdy nie popelni bledow z przeszlosci zeby juz nigdy tam nie wrocic bardzo cie kocham strasznie tesknie wroc do mnie kochanie zycze wszystkim zeby modlili sie i prosili boga o lepsze jutro dla tych ludzi nie wszyscy sa tam zabojcami gwalcicielami badz pedofilami naprawde ludzie ktorzy z gory zakladaja ze w zk sa mordercy albo gwalciciele sa bardzo prymitywni podzielam opinie pana ktory wypowiedzial sie wyzej pozdrawiam i powodzenia zycze
2
anonim 2010-11-23 11:52:48
opuscilem w czwartek 18.11.2010 zk jlawa i te blindy na oknach masakra a co dopiero w lato siedzialem tam 3 lata czy mnie zmienilo tak naprawde to nie wiem ale wiem ze chce juz normalnie zaczonc zyc pozdrawiam
3
mieszkaniec 2011-11-16 21:30:05
blindy... a jak osadzeni pyska darli to było dobrze??? wystarczy wbic na youtube, wpisac zakład karny iława i mozecie zobaczyc na wlasne oczy czemu zostaly założone blendy... osadzeni sa sami sobie winni. no coment!
1
klawisz 2012-01-26 10:36:17
zrobie z wami porządeczke bedziecie chodzic jak zegarki.myjka karcer i tak non stop.no porządek musi być
4
Piotr Poznań 2013-05-08 12:44:06
WItm ja też mam tam bliską osobę i masakra nie idzie się dogadać z nim Każde ZK niszczy człowieka a Służba Więzienna to zwykłe frajery sami się zachowują jak zwierzęta
4
A 2013-10-11 10:58:48
Zakład Karny w Iławie jest to jeden wielki syf. Wychowawca może jeden się trafi normalny który pomaga skazanemu wyjść na dobrą drogę, ale też są tacy co mówią ładnie, pięknie a inaczej robią. Komplikują wszystko i tyle. A klawisze??? Heh... na jednym oddziale jest taki , że coś nie tak po jego myśli zrobisz to obrywasz na oczach innych. Był w tamtym roku taki przypadek , że klawisz pobił skazanego i nikt nawet palcem nie ruszył. Czy tacy ludzie powinni tam pracować?? Każdemu odbywającemu karę trzeba pomóc wejść na dobrą drogę, a nie traktować go jak zwierzę.
3
Yogi 2014-03-13 09:32:29
Więzienie jak więzienie . Wiadomo podział na ludzi i frajerow. Są osoby ( usunięte przez administratora ) przez innych i takie które są traktowane na równi . Jak zapłacą
2
tyro 2014-05-16 00:54:03
Ja znam inna osobe tam przebywajaca i zapewniam Cie, ze nie chcialabys go spotkac na ciemnej ulicy. Umieszczenie go w zakladzie karnym to blogoslawienstwo dla spoleczenstwa, bo przez jakis czas nie bedzie mial mozliwosci skrzywdzenia nikogo, i dla niego samego, bo dopiero tam pomyslal o podjeciu edukacji. Bardziej demoralizowalo go przebywanie na wolnosci wsrod kolegow, z ktorymi bral narkotyki, upijal sie do nieprzytomnosci, dokonywal wlaman i napasci. Jak do tej pory, pobyt w tym zakladzie wychodzi mu na dobre. Rozmowa z psychologiem by nie wystarczyla. ;)
........... 2014-08-24 22:20:02
Gista: wiesz są tacy ludzie , co bardzo chętnie pójdą do pracy w SW , nie patrząc na dodatki itp. Tak z powołania;D
1
karolina_20 2014-08-26 23:44:29
Witam.Mialabym prozbe niech ktoś napisze tak na 100% jak jest w tym ZK bo mój chłopak chce prosić o przeniesienie ale nie wiemy gdzie będzie w miare dobrze. Obecnie przebywa w ZK w Płocku tam to dopiero jest ciężko,najgorszy ZK jaki może być i osadzonego i odwiedzających traktuje się jak bydlo :(
1
żona 2014-09-19 17:11:14
w tym ZK jest taki oddziałowy,który jest chyba po rodzinie z kimś wyżej.Pozwala sobie na więcej niż w procedurach,traktuje skazanych jak śmieci,psy.....wszyscy o tym wiedzą i większość siedzi cicho.Gdzie tu jest sprawiedliwość?Czy jest tam jakiś Pan Dyrektor????
ilawa 2014-11-08 23:41:12
bzdety osrodek wypoczynkowy ilawa tak powinno sie nazywac :) 4 pawilon 3 pietro :D pozdro
Ja 2014-11-11 19:34:40
Na pewno ośrodek wypoczynkowy dla pracowników dużo się nie narobią a i na bramie zawsze można sobie pograć w pasjansa no i przecież zakłady z rańca założyć na to zawsze znajdzie się czas potem się nie wyrabiamy i skracamy ludziom widzenia .Tak jest prościej i łatwiej oczywiście dla nas .Praca jak każda inna tylko kto normalny wykształcony z umysłem logistyka i psychologa podejmie taką pracę .I dlatego jest jak jest.Pozatym wszyscy normalni wyjechali a ktoś musi tam siedzieć a kto inny musi udawać ważnego .Na szczęście w zakładzie karnym nie grozi- "Ostatni gasi światło " bo ci co by mogli to wyjechać nie mogą a ci co mogą to wolą udawać że pracują !
my 2014-11-14 21:07:52
Skazani sa tak traktowani jak sobie zasluza!!!! Przestancie pisac ze biedak siedzi bo za niewinność tam nie trafil!!! Przerabane maja tylko ci ktorzy nie maja kasy na wypiskki i od nikogo paczek nie dostaja!!!zk ilawa to ciechocinek skazani robia co chca. A funkcjonariusze robia co musza taka ich praca tylko ze jeden wykonuje ja sumiennie a drugi olewa! Skazani zachowuja sie jakby wszystko im sie nalezalo a rodziny skazanych jakby byli najwazniejsi i kazdy ma kolo nich skakac... taka prawda...
Ja 2014-11-16 11:28:29
ZK Iława to więzienie stworzone w celu resocjalizacji ludzi tam umieszczanych .Dlatego że popełniali błędy jedni większe drudzy mniejsze .Straszne jest dla mnie to że dla każdego zakładu resocjalizacja ma inne znaczenie ale jedno ich łączy dążenie do przygotowania człowieka skazanego do życia za murami zgodnie z przepisami prawa .To dążenie to mit!Resocjalizacja nie istnieje !Więzienie to przetrwanie dla skazanych a dla pracowników to walka o dążeniu do dobrego zaprogramowania swojego umysłu aby nie odstawać .Po jednej i po drugiej stronie jest zmęczenie materiału .I z perspektywy obserwacji człowieka z zewnątrz wygląda to tragicznie .Skazanemu odebrano wolność .Rodzina skazanego ma swoje prawa pracownicy o tym zapominają jeśli w stosunków do więźnia są wyuczeni proponuję poszerzyć swoją wiedzę książkową i poczytać co Rodzinie wolno (nie nawiązuje do skrajnych sytuacji)Jak mamy posługiwać się prawem względem siedzących to dla stojących również poproszę !
lolka 2014-11-16 14:01:06
Muj mąż jest tam 5dni i niemam z nim żadnego kontakti a ponoć na karnym możma dzwonić . Prosze dajcie znać jak tam jest bo strasznie się denerwuje a w necie nic nie moge znaleść żadnych opini jest gożej nisz na śledczym masakra
.a 2014-12-23 21:48:21
na karnym jest tylko dwa razy w tyg telefon.
saper30 2015-03-18 02:36:13
A co powiecie na to od początku 2013 roku do połowy 2014 skazani oddziału 9 otwierali się przez ten czas sami w celach, również przy pomocach peronki , na Iławie są tak zamki zakonserwowane że byle kto podejdzie złapie za cyngiel i otwiera klapę. Recedens trwał półtora roku z moim udziałem. Dopiero po półtora roku oddziałowy "Sperma" wyczaił temat i złapał chłopaka.Straszyli całą cele żeby powiedzieli kto jest sprawcą. Wszystkie śledztwa zakończyły się karą 14 dni izolatek w zawieszeniu,wielkie kipisze po tej akcji, wszystkie metale wyjeżdżały z cel przez oddziałowych, ale nikt nie wezwał ludzi do konserwacji i naprawy zamków, więc jak na moje błędne koło dla chłopaków odbywających karę. Teraz plus dla oddziałowych, bo tak konsekwentnie robią kipisze, że wszystko zostaje pod celą.
Głupi przykład - można wyjść na peronkę na bucie 9, podnieść we dwóch kaloryfery i powyciągać wsporniki mocujące kaloryfer, jeśli się tacy nie trafili z pomysłem wyciągnięcia wsporników naostrzenia i wbój . Moim zdaniem personel Zakładu Karnego Iławy cały DO WYJEBANIA. Wychowawcy to stolarze,byle mechaniki samochodowe i murarze,więc resocjalizacja jest na 100%. Szczególna uwaga dla oddziałowych którzy rzucają prochami dla skazanych o czym świadczyły zatrzymania na zakładzie więc moim zdaniem Zakład do zamknięcia , wyremontowania i nowej służby nadania. W zakładzie karnym resocjalizacja w 100% odbyta to taka resocjalizacja dla której trzeba współpracować z Administracją i dać nieraz bywało niewinnych chłopaków na [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] i takim sposobem zaufani ludzie wychodzili z wokand,byli bronieni przez wychowawców, oddziałowych i dyrektorów,jeżeli poruszałem ten temat u dyrektora byłem karany,wyzywany i usuwany z oddziału.
Parę zdań o tym wielkim oddziałowym co chciał być dowóddzą - upragniony stopień dostał pytam się za co?
Moim zdaniem dostał ten stopień za to że jest mężem córki dyrektora. I myślę, że zasłużył na te stanowisko po 2 latach służby przede wszystkim za napierdalanie złodziei i wymuszanie od nich informacji na temat innych skazanych. Taka [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] potrafiła przy wszystkich nawyzywać od różnych od [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] od [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] itp. i czekał tylko na reakcję skazanego,jeżeli skazany się stawiał wpadali dociągi z innych oddziałów zabierali skazanego a później nasz pupilek dyrektora miał wielką wykrywalność - odniosę się też do cel dźwiękowych.
Niby są zamknięte,nieczynne i już nie funkcjonujące, to pytam się dlaczego te cele są dostępne na oddziałowych narzędzie tej celi to łóżko z materacami i pasami, do tego białe pałki i biały kask na głowę. Ten kto tam był to wie o czym pisze. Mam nadzieję że ktoś się tym zajmie.
Skazany ZK Iława jest traktowany jako podludzi wśród administracji, najlepsi ludzie dla nich do współpracy są z trzeciej grupy. Tam jest wszystko przywileje, tańce, hulańce. Chciałem dodać że jeżeli rozpierdalasz się w ZK Iława jesteś uchem,to nawet u tych co powyżej oddziałowych za ładne informacje możesz dostać gazetę pornograficzną,płyty pirackie gdzie parę godzin wcześniej na zmianie tego oddziałowego wyjeżdżały z celi grupy pierwsze i drugie więc moje pytanko jest takie odnośnie. Co to jest [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] za oddziałowy że dla sprzedającego cwela lub pedofila daje gazetkę pornograficzną za informacje. P.S. po uprzednim zabraniu [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Jeszcze jedna moja mała uwaga- Dlaczego pierwsza i druga grupa wychodzi z X wogandy a pedofile i gwałciciele mają takie chody wśród administracji, oddziałowych , dyrektorów że wychodzą również z pierwszych wokand, gdzie [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] z pierwszej , drugiej grupy wychodzi średnio za kaliber mniejszej wagi , typu kradzieże ,włamania - Średnio wychodzi z 3 lub 4 wokandy,przy dobrym sprawowaniu,więc gdzie jest ta resocjalizacja????
Jak dla mnie - Jeżeli nie sprzedajesz informacji nie dajesz, jesteś traktowany jako środowisko kryminologenne, tak stwierdzili wychowawcy, Zróbcie coś ludzie dla pierwszych i drugich grup ZK Iława bo siedzą tam naprawdę dobre chłopaki,jedni próbują wyjść drudzy nie starają się wogóle o wyjście ale trzeba brać pod uwagę regulamin ZK i wszystkich trzymać na jednej linii a nie bronić i wywyższać gwałcicieli, pedofili którzy lubią współpracować z dyrektorem,takim łysym w okularach hehe To są jego pupilki . Chciałbym się jeszcze odnieść do oddziału jedenastego a mianowicie do papy cwela- kto był ten wie o kogo chodzi.Łajza trzymała zwłoki boga winnej dziewczyny tydzień w dywanie i przez ten tydzień obcował z nią płciowo i teraz przedstawię historię taką:
Ten [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] na początku swojej kary był na Barczewie,tam skazani na świetlicy dowiedzieli się za co siedzi pobili go i obsikali,oddziałowi zabrali go w trybie ochronnym na Iławę i od tam
8
Kiki Musampa 2015-07-12 17:21:49
Widzę,że wcześniej pisane tu było o wychowawcach w ZK Iława,więc też pozwolę sobie zamieścić parę słów na ten temat.Jako były pensjonariusz tego kurortu mam na to prawo.Zacznę od tego,że przebywałem w tym ośrodku bez mała 2 i pół roku na oddziale XVI(szkolnym).Przez ten czas przerobiłem tam dokładnie 5-ciu wychowków.Na początku mojego pobytu miałem styczność z Panem Otrembą,Stańczykiem oraz Dominikiem którego nazwiska nie pamiętam,zresztą do niczego nie jest mi to potrzebne.Napiszę w skrócie,iż ci trzej Panowie zupełnie inaczej funkcjonowali osobno,a nie daj boże było trafić na ich wszystkich w pokoju razem,wtedy jeden chciał być mądrzejszy i wyższy od drugiego i już nic się u nich nie załatwiło.Oczywiście cały czas główno dowodzącym był i jest do tej pory Krzysztof Otremba,który większości skazanym ze swojej grupy jak i z innych grup robi tzw.krecią robotę.Na owego gentelmana osadzeni z subkultury więziennej działają jak przysłowiowa płachta na byka z czym on się wcale nie kryje.Ale przejdżmy do meritum i celu tego wpisu:Więc było to bodajże na początku maja 2014r.,gdy po pewnych grubych perturbacjach na odzdziale wymieniono prawie całą kadrę wychowawców.Zapytacie pewnie kto został?Nie powinno was zdziwić jak napiszę że Krzysztof O.Przyszli natomiast z zamka Arek i Rafał Polański.Chciałbym tu właśnie parę słów napisać na temat tego ostatniego.Więc jest to naprawdę wychowawca z powołania,a nie z przypadku jak większość,zawsze stara się rozwiązać każdy problem który ma skazany na jego korzyść,nie zbywa ich tylko wszystko wyjaśnia od A do Z,bardzo pomaga osadzonym w szybszym uzyskaniu przepustek,a co się z tym wiąże również ewentualnie szybszym wystąpieniu i tym samym realnym wyjściu na wolność.Mógłbym jeszcze tu długo opisywać jego zalety,ale napiszę krótko i rzeczowo,że jest to "facet na swoim miejscu".Lecz te działania Pana Rafała oczywiście nie znalazły uznania u Pana Krzysztofa,który stara się mu robić jak najbardziej "pod górkę",nie mogąc tego przeżyć że ten robi tyle dobrego dla złodziei i bandytów jak to on nazywa.No cóż przyszło mi juz kończyć,pragnę tylko dodać taką małą dygresję że Pan Krzysztof miał w swojej grupie już tyle przypałów(niepowroty z przepustek,powroty z pracy pod wpływem alkoholu,niejednokrotne wpadki na testach i dużo innych),że inny wychowawca dawno wyleciałby z roboty z wielkim hukiem na zbity pysk.Nie potrafię tego zrozumieć,bo albo Pan Krzysztof ma bardzo mocne przełożenie u samej góry albo po prostu jakieś kur......e szczęście.Pozdrowienia dla wszystkich dobrych chłopaków co na to zasługują.
2
armageddon 2015-07-18 17:14:07
Więcej wazeliny dla polańskiego ,wyliż mu jeszcze zaplecze.On jest ojcem gitcweli,sztywni donosiciele,zapomnieli kto to jest git i na czym polega grypsowanie,prawilnie na walce z administracją i systemem,dziś git udaje twardziela na prostej a w gabinecie wychowawcy sprzedaje i swoich i frajerów gdyby panowie mogli to by ojca i matkę sprzedali za jeden dzień wokandy,przepustki lub wyjście k.o
GRATULACJE.jesteście wycięci na maksa,leje na was ciepłym moczem.
Kiki Musampa 2015-07-26 21:20:10
Ty cwaniaku z berłem w dupie.Ciekawe czy też tak się prułeś po tamtej stronie laleczko.
dodi123wp.pl@wp.pl 2015-10-16 00:29:52
Skazani skazanymi ale klawisze nie powinni ich bić bo to nie psy i traktować jak śmieci kozacy tam w ZK bo co mundur a bez munduru dostają nie zły łomot po za ZK... Jebać Gadów to są śmieci !! Nie dziwne że z gadami jadą bo to [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] obrażają skazanych rodziny aby ich sprowokowa [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] im w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] pieniądze wszystką robią aby dać im w łapę tylko czekają ... klawisze to [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] za miast skazanemu pomóc żeby go na prowadzić na dobrą drogę to maj [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] ale żeby się znęcać nad skazanymi to już wiedzą jak !!! Jebać ich i te Polski prawo ich !!!!!!!!!!! :)
1
dodi123wp.pl@wp.pl 2015-10-17 22:05:34
To niech pracuję jak człowiek i reszta strażników a nie jak [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] co znęcają się nad skazanymi i ciągła prowokacja jest z ich strony a skazani są bez bronni bo nie mają nic do powiedzenia bo te śmieci mają więcej do powiedzenia niż skazany !!
Drab 2015-12-06 18:38:27
Szukam informacji na temat pracy skazanych w ZK Iława w latach 1965-1970.
Drab 2015-12-06 19:37:57
Dużo wpisów jednak nic konkretnego poza ubliżaniem. A może ktoś z formowniczy wie cos na temat pracy w stolarni ślusarni w latach 60-tych. Założę sie ze tylko trele morele, tak jak z tym filmem Krwawa Iława. Niewiele konkretów tylko cos tam, chociaż możliwe ze nikt już z tamtych czasów nie żyje, a jak tak to zapomniał.
Drab 2015-12-08 11:59:41
Ale mi idzie o lata 60-te gdyż o tamtym czasie jest reportaż krwawa Iława. Czy ktoś zna obecnie żyjących z tego okresu.
yhgb 2016-05-13 18:31:40
a co dokładnie oznacza "ciekawe wynagrodzenie" @mjogi?
Mika Leczyca 2016-10-30 12:20:42
Mmam brata w zk i mam nadzieje ze jak wyjdzie to bedzie normalnie funkcionawał w srodowisku nic nie wiem owaszym wieziwniu jestem 250 km od was czy naprawde jest zle kazdy placi za swoje błedy jedni wiecej drudzy mniej tkie zasrane zycie mamy Pozdro Mika ;
Drab 2016-11-19 09:37:16
Czy ktoś z was zna okres lat 60 tych. Jeśli tak to proszę o odpowiedź na e-mail. germpol11@wp.pl
pozdrawiam Drab
Zostaw swoją opinię o Z.K. Iława - Iława
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Z.K. Iława