brak logo

SteamArt

Warszawa

Opinie o SteamArt

nick 2013-01-10 14:45:00
Cwaniaki i naciągacze !! A raczej naciągacz !!
Dużo frazesów "0" konkretów
Bardzo duże ego !!
Zastanów się 10 razy zanim podpiszesz umowę franczyzową !!!
wariot 2013-03-28 06:21:51
nick - 2013-01-10 14:45:00

Cwaniaki i naciągacze !! A raczej naciągacz !!

Dużo frazesów "0" konkretów

Bardzo duże ego !!

Zastanów się 10 razy zanim podpiszesz umowę franczyzową !!!
mam podobne spostrzeżenia.
Są dużo ciekawsze propozycje na rynku niż oferta tej firmy.
anonim 2013-07-28 14:18:33
Też się zastanawiałem czy to nie frustracja, postanowiłem zadzwonić do kilu osób pracujących pod szyldem Steamart i o dziwo z 4 rozmówców 3 potwierdziło negatywne opinie. Ponoć z uczestnictwa w sieci franczyzowej nie wynika żadna wymierna korzyść.
Powiedziano mi że z perspektywy czasu wiedzą iż nie ma sensu pakować się w taki układ w którym profity są tylko po jednej stronie.
Oczywiście każdy musi rozważyć sobie sam co jest dla niego lepsze, ale te opinie dały mi bardzo mocno do myślenia.
sweetcat1 2014-03-05 12:17:57
Chcą koniecznie by przejść na VAT. Nie jest to korzystne dla początkujących przedsiębiorców.
Nick 2014-03-24 08:33:55
A jaki Oni mają w tym interes żeby Ty przeszedł na vat ??
Matt 2014-03-24 10:00:35
Nie wiem w czym problem. Chcesz prowadzić firmę sprzątającą i obsługiwać firmy to tak czy siak VAT będzie Ci potrzebny. Kupując sprzęt w leasing również Vat warto mieć - jest co odliczyć. Wymyślacie problemy. Ja pracuje z nimi już 2 lata i złego słowa nie powiem. W zasadzie wszedłem tutaj żeby napisać pozytywny komentarz na ich temat i absolutnie nie zgadzam się z wypowiedziami powyżej! Zawsze otrzymuje pomoc o którą proszę, chłopacy po tylu latach znają się na rzeczy.
Nick 2014-03-25 08:26:14
A o jaką pomoc uzyskałeś chciałbym wiedzieć tak dla orientacji przed podjęciem współpracy z Nimi ?
Matt 2014-04-04 09:39:49
Wyceny i kosztorysy usług, dobór technologii do konkretnej usługi i szkolenia - to chyba z tych najważniejszych. Pojedź do nich i pogadaj to sam ocenisz, ja miałem podobne dylematy na starcie ale po wizycie w zasadzie wszystko było jasne.
Nick 2014-04-06 18:37:05
A na ilu szkoleniach byłeś i czego dotyczyły ?
1
Nick 2014-04-27 07:35:51
Tak właśnie przypuszczałem że jesteś pracownikiem tej firmy. Smutne że musicie zbierać poklaska w tak prymitywny sposób
2
Gość 2014-04-30 19:19:15
Witam tez sie zastanawiam nad wspolpraca z owa firma i tez mam dylemat po komentarzach ale z 2 strony patrzac na go work wszyscy opisuja swoje firmy ktorym nie poszlo same negatywy.jezeli chodzi o profity to z czego sie dowiedzialem placi sie rate leasigu ok 1100 zl 3000 przystopienie do franczyzy i miesieczny czynsz to ok 400 zl plus zus wiadome. reszta zarobku nalezy do ciebie chyba ze jest innaczej????
Gość 2014-04-30 19:19:30
Witam tez sie zastanawiam nad wspolpraca z owa firma i tez mam dylemat po komentarzach ale z 2 strony patrzac na go work wszyscy opisuja swoje firmy ktorym nie poszlo same negatywy.jezeli chodzi o profity to z czego sie dowiedzialem placi sie rate leasigu ok 1100 zl 3000 przystopienie do franczyzy i miesieczny czynsz to ok 400 zl plus zus wiadome. reszta zarobku nalezy do ciebie chyba ze jest innaczej????
Władek 2014-05-01 22:20:56
Jaka reszta zarobku ?? Chłopie ocknij się , weź kalkulator, popytaj , podzwoń, nie nabijaj kasy ludziom którzy robią dobre wrażenie i nic więcej
Władek 2014-05-03 08:50:17
He,he... właśnie z tych względów o których pisałem, dla nich biznes to znalezienie nowego klienta z tego żyją, a czy ty za chwilę padniesz ze swoją firmą czynie to już nikogo nie obchodzi.
Wręcz odwrotnie, im większa rotacja tym lepiej dla nich.
Ta firma przemieliła już tyle ludzi że Ci się w głowie nie zmieści.
Nie znajduję żadnego powodu dla którego warto się z nimi zadawać. Wszystko co dostaniesz od nich możesz zafundować sobie sam za 1/3 kosztów.
Mamią ludzi załatwianiem dotacji itp... ale dokładnie to samo załatwisz sobie bez ich udziału, jeśli tylko spełniasz wymagania (jeśli ich nie spełniasz to oni również nic nie załatwią)
To tyle
1
Roman Siedlecki 2014-06-16 14:00:51
Posłuchajcie ludki mnie uważnie.Czytając te wszystkie opinie o firmie SteamArt zastanawiam się czy wiecie w ogóle co to jest franchising(franczyza)albo Network marketing,czy marketing sieciowy.Obojętnie czy wykupisz licencję Mc Donalda czy SteamArt to wiedz że w jednym i drugim będziesz płacił franczyzę czy Ci się podoba czy nie.Tylko z małą różnicą.Otóż otwierając Mc Donalda musisz mieć na start jedyne 1.500.000 gotówki i co miesiąc płacisz nie 400zł jak w SteamArt tylko kilka-kilkanaście tysięcy opłaty.Ja osobiście współpracuję z firmą SteamArt już od ponad roku. W ramach miesięcznego czynszu dostaję wystarczająco duże wsparcie, ulotki, wizytówki, banery, własną stronę, reklamę w prasie i inne drobiazgi. ale także to co dla mnie najważniejsze (jak kolega wyżej wspomniał) - szkolenia i wiedzę którą samemu trudno zdobyć.
Mowa tu o szkoleniach wyjazdowych których koszt w całości pokrywa sieć. Za miesiąc wyjezdzam na tygodniowe szkolenie z autodetailingu które też otrzymałem od sieci.
Myślę że moje umiejętności nie rozwinęłyby się tak szybko bez ich pomocy. Pomijam kwestie że nawet jak podliczycie roczny wydatek na czynsz i bylibyście w stanie kupić część tych rzeczy na własną rękę, to już nikt nie liczy ile czasu traci na zorganizowanie tego wszystkiego. Odzież robocza, wynajem bezpłatny maszyn czy stoisk reklamowych to kolejne kwestie. Jeżeli myślisz że podpiszesz umowę i nic nie będziesz robił tylko czekał aż ktoś do ciebie zadzwoni to gwarantuję że NIC Tobie nie pomoże, nawet franczyza. W takim przypadku zastanów się czy jesteś w ogóle gotowy na otwarcie własnej firmy! Nie chcę się rozpisywać,ale powiem tak, podpisanie umowy i współpraca z ludźmi z firmy SteamArt to był dobry wybór. Gdybym znów miał wybierać,wybrał bym tak samo. Komentarze negatywne jak zwykle piszą frustraci szukający winy zawsze gdzieś tylko nie u siebie. Pozdrawiam ekipę SteamArtu i franczyzobiorców z innych miast!
(usunięte przez administratora)
2
Roman 2014-06-16 14:07:55
Posłuchajcie ludki mnie uważnie.Czytając te wszystkie opinie o firmie SteamArt zastanawiam się czy wiecie w ogóle co to jest franchising(franczyza)albo Network marketing,czy marketing sieciowy.Obojętnie czy wykupisz licencję Mc Donalda czy SteamArt to wiedz że w jednym i drugim będziesz płacił franczyzę czy Ci się podoba czy nie.Tylko z małą różnicą.Otóż otwierając Mc Donalda musisz mieć na start jedyne 1.500.000 gotówki i co miesiąc płacisz nie 400zł jak w SteamArt tylko kilka-kilkanaście tysięcy opłaty.Ja osobiście współpracuję z firmą SteamArt już od ponad roku. W ramach miesięcznego czynszu dostaję wystarczająco duże wsparcie, ulotki, wizytówki, banery, własną stronę, reklamę w prasie i inne drobiazgi. ale także to co dla mnie najważniejsze (jak kolega wyżej wspomniał) - szkolenia i wiedzę którą samemu trudno zdobyć.
Mowa tu o szkoleniach wyjazdowych których koszt w całości pokrywa sieć. Za miesiąc wyjezdzam na tygodniowe szkolenie z autodetailingu które też otrzymałem od sieci.
Myślę że moje umiejętności nie rozwinęłyby się tak szybko bez ich pomocy. Pomijam kwestie że nawet jak podliczycie roczny wydatek na czynsz i bylibyście w stanie kupić część tych rzeczy na własną rękę, to już nikt nie liczy ile czasu traci na zorganizowanie tego wszystkiego. Odzież robocza, wynajem bezpłatny maszyn czy stoisk reklamowych to kolejne kwestie. Jeżeli myślisz że podpiszesz umowę i nic nie będziesz robił tylko czekał aż ktoś do ciebie zadzwoni to gwarantuję że NIC Tobie nie pomoże, nawet franczyza. W takim przypadku zastanów się czy jesteś w ogóle gotowy na otwarcie własnej firmy! Nie chcę się rozpisywać,ale powiem tak, podpisanie umowy i współpraca z ludźmi z firmy SteamArt to był dobry wybór. Gdybym znów miał wybierać,wybrał bym tak samo. Komentarze negatywne jak zwykle piszą frustraci szukający winy zawsze gdzieś tylko nie u siebie. Pozdrawiam ekipę SteamArtu i franczyzobiorców z innych miast!
(usunięte przez administratora)
1
12345 2014-06-16 21:41:37
Ja również jestem franczyzobiorcą Steamart. Prowadzę od 3 lat firmę w Olsztynie. Czytając teksty różnych osób (?? - może to tylko jedna osoba, bo nie ma możliwości sprawdzenia IP!!!) zastanawiam się, czy faktycznie były związane z firmą Steamart czy też jest to konkurencja, która tak naprawdę nie jest żadną konkurencją dla nas, czy też są to osoby, które źle zarządzają biznesem albo w nietrafionym miejscu prowadzą firmę (za małe miasto, za duża konkurencja wkoło). Zawsze powtarzam, że żeby zarabiać to trzeba ostro [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] ale jednocześnie odpowiednio zarządzać swoją firmą. Nigdy nie ma tak, że zaczynasz biznes i tylko zarabiasz, nie ponosząc przy tym kosztów, albo nie popełniając mniej lub bardziej kosztownych błędów. Od 3 niemal lat współpracuję z firmą Steamart - z naciskiem na słowo współpraca. Dla mnie to nie jest egzystencja, tortury, czy też jak ktoś stwierdził: dawanie dojenia się. Każdy ma swój rozum, każdy podejmuje ryzyko i to wybór każdego, kto chce przystąpić do tej czy innej sieci. Kwestia tego, czego oczekuje się od ludzi ze Steamart. Mi nikt niczego nie obiecywał, poza tym że będę mógł liczyć na wsparcie z ich strony. I wsparcie mam całkiem niezłe, bo pomoc w doborze chemii (nie muszę tracić czasu ani kasy na zakup totalnie nieużytecznych środków), jako grupa mamy dużo niższe OC działalności (proponuję zapoznać się z ofertą firm ubezpieczeniowych dla firm czyszczących parą - większość nie ubezpiecza takich firm), doświadczenie kilkudziesięciu osób działających w ramach sieci, nie wspominając już o tym co pisał Roman: ulotki, reklama, strona www itp. Uważacie, że to mało? Zajmijcie się tym sami - gwarantuję, że stracicie całą masę czasu, którą można poświęcić na zarabianie. A jeśli uważasz, że inwestycja na poziomie 400 zł netto mies. to zbyt dużo, to może nie warto inwestować w ten biznes? Usiądź z kalkulatorem i pomyśl. Zawsze możesz kupić sobie sam sprzęt i działać, bo i tak musisz go kupić chcąc działać w tym biznesie. Jeśli nie chcesz nic robić, kup sobie myjnie bezdotykową i wtedy tylko uzupełniasz płyny, chemię i płacisz podatki. Btw. zastanawiam się o co chodzi z tym VATem? miałem odpisać już wcześniej, ze ten który to pisze to chyba ma nikłe pojęcie o podatkach. Albo po prostu za dużo zarabia i musi płacić baaardzo duży VAT, czyli dużo zarabiać;) ciekawe......
Roman Siedlecki 2014-06-17 08:53:31
Jeżeli boli Tobie ząb to do kogo się udajesz? Do weterynarza czy do stomatologa?
To pytanie zadaj profesjonalistom którzy się tym zajmują.Wejdź na stronę www.steamArt.pl i tam są numery telefonów. Na pewno dostaniesz wyczerpujące odpowiedzi na Twoje pytania.
Marcin 2014-07-03 07:27:26
Witam
Myślę że powinienem dołożyć mój głos w temacie firmy Steamart. Z dniem 1.06.2014 pożegnałem się z siecią. Prowadzę firmę w Kaliszu
Czytam opinie za i przeciw, jak widać zdania są podzielone.
Chcąc być w pełni obiektywnym muszę przyznać że po 2,5 roku uczestnictwa w sieci argumentów na "za" mam bardzo niewiele - wynika to pewnie z faktu niewielu korzyści które potrafiłem uzyskać dla mnie ze współpracy firmą.
Głos kolegi Kamila z Olsztyna jest zrozumiały gdyż reprezentuję tę drugą (bardzo małą część) zadowolonych kontrahentów Steamart choć większości argumentów nie przyjmuję.
Jeśli ktoś naprawdę uważa że prowadzenie firmy w ramach sieci przyniesie mu profity warte ponoszenia comiesięcznych kosztów wysokości 500 zł to jak najbardziej powinien przystąpić do sieci.
Ja stwierdziłem już dawno że (powtarzam raz jeszcze dla mnie) jest to kompletnie nieopłacalne i nie ma żadnego uzasadnienia biznesowego.
Opinii drugiego kolegi, w ogóle nie biorę pod uwagę, pracuje zbyt krótko a po drugie i co najważniejsze czyści zagłówki samochodowe szpachelką (patrz facebook) więc cóż tu więcej komentować.
Argumentu o szkoleniach 2 razy w roku których tematyka kompletnie mija się z profilem działalności mojej firmy czy doradztwo w zakresie doboru chemii (po dwóch miesiącach działalności wiedziałem co mi jest potrzebne do pracy a co nie)nie mogę traktować jako wartość dodaną. A już druk ulotek, wizytówek czy pseudo strony internetowej (mój siostrzeniec w 4 klasie szkoły podstawowej zrobiłby lepszą) uważam za argumenty niepoważne.
Raz jeszcze chcę powiedzieć bardzo dobitnie : Każdy dokonuje własnych wyborów i powinien wiedzieć co dla niego będzie najlepsze.
To co napisałem powyżej jest jedynie moim prywatnym zdaniem na wiadomy temat
Pozdrawiam

PS. Na dzień dzisiejszy posiadam zadłużenie w firmie Steamart które mam zamiar spłacić w najbliższym czasie. :)


1
zaciekawiony 2014-07-15 21:55:04
Marcin jak zamierzasz spłacić zadłużenie tak duże? bo każdy wie że koszty na otworzenie takiej działalności to nie 10 czy 15 tyś...
zaciekawiony 2014-07-15 22:15:33
Może bardziej sprecyzuję pytanie. Chodzi mi o to że kredyt czy leasing zostaję czy steamart jakoś jest w stanie ci pomóc czy zostawia cię na lodzie z tym wszystkim i sobie radz... bo jakby nie patrzeć to z czego wnioskuję to wszystko ładnie wygląda na rozmowie, prezentacjach itp. oni chcą ci to sprzedać a co później? pomagają jak ci nie idzie biznes i nie masz szans go dalej prowadzić? pozdrawiam.
marass 2014-07-16 12:05:36
@zaciekawiony ale mnie rozbawiłeś haha :)
w jakim ty świecie żyjesz? podejmujesz decyzje ze otwierasz firme to ponosisz tez koszty i ryzyko. Nikt nie bedzie chlopcem do bicia jak ci nie wyjdzie. Z takim mysleniem szukaj etatu a mysli o prowadzeniu dzialalnosci odłóż na bok. Śmieszą mnie takie wypowiedzi bo wydaje Ci sie ze wszystko Ci sie nalezy a jak Ci nie wyjdzie to zapewne winny jest każdy tylko nie ty - typowy polaczek z mysleniem etatowca.
1
Marcin 2014-07-16 19:39:37
To co miałem do przekazania przekazałem, nie mam zamiaru tutaj z nikim polemizować ani toczyć słownych batalii.
Nic prostszego jak zadzwonić do 5-6 ludzi - warunek - są na rynku przynajmniej od 2 lat choć to będzie trudne i zapytać :)
Pozdrawiam
Jurek 2014-11-18 13:01:42
Może czas najwyższy żeby napisać kilka słów prawdy na temat "parowego interesu"
Działam na terenie Warszawy ale to nie ma większego znaczenia gdzie kto zamierza otworzyć Mobilną myjnię parową.
Prawda uniwersalna dla wszystkich bez wyjątku : z mobilnego mycia samochodów nie da się wyżyć.
Przedstawię kilka cyfr - dojazd do klienta + mycie auta z woskiem + nabłyszczanie zewnętrznych plastików oraz opon + mycie szyb to praca dla dwóch osób na 1,5 do 2 godzin - dostaniecie za to w zależności od miasta od 35 do 50 zł.
Ile dziennie jesteście w stanie zrobić samochodów ? myślę że w zależności od stopnia zabrudzenia od 3 do 5 (jesienią i wczesną zimą 3 , wiosną i latem 5) zakładając że to będzie 5 samochodów zarobek to średnio około 200 zł dziennie.
200 zł dziennie - mega optymistyczny wariant ciągłości pracy dzień po dniu przez cały miesiąc.
Przy leasingu maszyn, samochodu, opłacie franczyzowej, zusach , paliwach itp to jest dochód na pograniczu kosztów własnych nawet z małą niedoróbką.
A gdzie zarobek ??? Pracują dwie osoby (jedna nie ma racji bytu przy myciu u ludzi)
To jest owszem dobry interes ale dla firm oferujących system franczyzowy oraz sprzęt, oni na pewno zarobią dość :-)
Cały system parowego mycia samochodów z dojazdem jest fenomenalnym pomysłem dla tych którzy są klientami ale nie dla tych którzy to wykonują.
Bardzo szybko zorientowałem się że to nie ma najmniejszego sensu i w trybie alarmowym szukałem lokalu w którym do dziś prowadzę usługi parowego mycia stacjonarnie.
Pranie tapicerki u klientów nieco poprawia kalkulację finansową ale nie na tyle aby móc prowadzić z satysfakcją MOBILNĄ MYJNIĘ PAROWĄ.
Oczywiście opisałem sytuację w miesiącach wiosenno/letnio/jesiennych bo praca w temperaturze w okolicach zera stopni jest niemożliwa.
Podsumowując : parowy interes owszem tak ale tylko stacjonarnie, choć pomału gromadzę środki i dokumentację potrzebną do przejścia na normalne mycie wodne (czas i koszty ni współmierne)
Niech Wam nikt Panowie i Panie nie miesza w głowach , nie dajcie się naciągnąć na brednie o założeniu interesu za 1 zł.
Zarobek z mobilnego interesu w tym kraju to mit !
Trzymajcie się ciepło Jurek
1
1146 2015-02-04 09:11:14
Pomysł mobilnych myjni parowych jest o tyle świetny co wspaniały bo nie wszędzie można puścić normalny strumień wody w celu wyczyszczenia jakiegoś elementu bądź rzeczy. Zastanawiam się tylko jak z jakością takiego czyszczenia, bo wszystko świetnie wygląda, maszyny wyglądają profesjonalnie, ale czy para jest takim idealnym nośnikiem brudu?
wariat 2015-02-18 15:16:47
Marko - SteamArt raczej nie zatrudnia ludzi do pracy na etat z tego co mi wiadomo. Jak chcesz otworzyć swoją firmę to możesz u nich kupić sprzęt. Czytam wypowiedzi bo szukałem opinii o urządzeniach ale widzę że tu ludzie piszą raczej o swoich frustracjach jak to im biznes się nie udał albo jak to prowadzenie firmy jest w Polsce trudne, a nie czy są zadowoleni z urządzeń, serwisu, ewentualnie ze współpracy z nimi. No nic, szukam dalej i życzę powodzenia innym którzy próbują własnych sił w prowadzeniu działalności.
Cobra 2015-03-12 13:16:12
Jak rozumiem - otwarcie działalności opartej na posiadaniu mobilnej jednostki poprzez nawiązanie współpracy np. ze SteamArt wiąże się z kosztami (oczywiste). W zamian otrzymuje wsparcie w takiej czy innej formie. Jak niektórzy tutaj twierdzicie - nie otrzymuje. Zatem panie Władku - o jakiej rotacji piszesz? Na tej zasadzie "mnożyłyby się" nowe firmy oferujące usługi Steamart'u, które równie szybko znikałyby z mapy. "Ta firma przemieliła już tyle ludzi że Ci się w głowie nie zmieści. " - Mam bardzo pojemną głowę - poproszę te liczby, interesują mnie bardzo.
"Mamią ludzi załatwianiem dotacji itp... ale dokładnie to samo załatwisz sobie bez ich udziału, jeśli tylko spełniasz wymagania (jeśli ich nie spełniasz to oni również nic nie załatwią)" - W tym może być ziarno prawdy, a nawet cały worek, ale tu zapewne nie chodzi o "załatwienie" czegoś co bez nich nie jest dostępne,a po prostu o pomoc w czymś co człowiek robi po raz pierwszy i mógłby już na tym etapie popełnić jakieś błędy. Owszem są inne źródła takiej pomocy ale to konieczność nawiązania współpracy i samodzielnego powiązania wyników tych działań, z kilkoma podmiotami - a tu masz wszystko w jednym miejscu.
Kosztów teraz nie porównam bo ich nie znam ale ta "1/3 kosztów" to bardzo nienamacalna gwiazdka z nieba. Równie dobrze ja teraz, tutaj napiszę że te koszty są porównywalne, mając w tym tyle samo racji i wiarygodności.

A ja szukam wiarygodnych informacji, poważnie zastanawiając się nad rozpoczęciem tego typu działalności.
Waldek 2015-03-12 16:20:48
Zacznę od końca :)
Nie będziesz miał tyle samo wiarygodności a racji to już w ogóle pisząc o porównywalnych kosztach ponieważ jak sam napisałeś "nie znasz ich" a ja ja je znam :)
To po pierwsze, a po drugie to wygląda mi ten wpis na obronę kogoś z tej firmy tak więc wszystkiego najlepszego życzę :)
PS.
Na koniec 2012 roku sieć miała ambicję (wypowiedź prezesa na łamach branżowego pisma) posiadać 80 jednostek.
Mamy marzec 2015 sieć liczy 36 jednostek
To dla rozwiania wątpliwości i uprzedzenie kolejnych pytań :)
Waldek 2015-12-25 08:18:17
Uaktualnienie : 29 jednostek - jest progres :)
sior4 2016-05-14 11:52:21
to na pewno z takiejgo zatrudnienia tutaj będziesz zadowolony, eco myjnie parowe dają naprawde duże możliwości jeśli chodzi o rozwój i awanse, każdy teraz oszczedza energię
Zostaw swoją opinię o SteamArt - Warszawa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie SteamArt