brak logo

GRYFTEC

Szczecin

Opinie o GRYFTEC

bleble 2013-11-12 16:19:06
Może nie byłem wzorowym pracownikiem, ale praca była bardzo nużąca. Zostałem wywalony z dnia na dzień pomimo, że pracodawca planował dla mnie kolejne, ciekawsze zadania. W starej siedzibie problemy z papierem toaletowym. Szef nosił dla siebie normalny papier a pracownikom kupował najtańszy szary. Wszystkim mówił, że firma mało zarabia, a jakiś czas później jeździł Fordem Rangerem.

Długoletni pracownicy nie zarabiają dużo więcej. Nie wiem, czy przekraczają średnią szczecińską płacę informatyka. Firma na przezimowanie z braku laku.
18
L33T 2014-01-28 15:30:37
Praca dobra jak się jest początkującym i się niewiele umie no i wypłata nie najgorsza. To tyle jeśli chodzi o plusy. Niestety nie docenia się tam starań pracowników,ani ich nakładu pracy w żaden sposób (no może poza słowami "Jak się nie podoba możesz odejść":P). To co piszą w ogłoszeniach to bzdury. Szkolenia o których tak tam się huczy to czysta kpina. Co jakiś czas odbywają się tam spotkania, tzw. briefing-i/meeting-i gdzie poza co okresowym opr-em słyszy się jak to firma się rozwija (choć jakość pracy pracowników ciągle spada), oraz jak to pracownicy będą dostawać coraz ambitniejsze i lepiej płatne projekty.
Podobnie też jak w Bushido jednym z głównych grzechów w tej firmie to "Zdrada Pana" toteż w momencie jak choćby wspomnisz że myślisz że w przyszłości istnieje nawet najmniejsza możliwość że zmienisz prace stajesz się wrogiem nr.1 dla szefa. Ale wracając do tematu firma stara się zachowywać "pozory" profesjonalności ale nie zawsze to wychodzi.
Do tego demotywujący brak konsekwencji we własnych postanowieniach tzw. managerów tj. mówią jedno robią drugie a trzecie dotrze do szefa.
No i wisienka na torcie czyli dwie złote prawdy Gryftec Embedded Systems
1. "Są równi i równiejsi"
2. "Siedź na miejscu,milcz i sprawiaj wrażenie pracującego a będzie ci dane"
16
THanks 2014-01-28 17:08:08
Firma dobra dla studentów bez doświadczenia, bo na takich tylko stać tę firmę. Jedynym plusem jest możliwość przychodzenia kiedy się chcę i na ile się chce. Zadania strasznie nudne i nierozwijające. Od kandydatów wymagane są niskie wymagania wobec pracodawcy coby firma mogła na nich zarobić. Dodatkowo szef oszczędza na czym tylko się da. W pracy trzeba siedzieć na najtańszych krzesłach biurkowych z marketu, które się rozpadają. Nie można słuchać muzyki bo według szefa nigdzie nie można. Krzywo patrzy się też na rozmowy. W ogóle to najlepiej by było gdyby pracownik siedział jak przy taśmie w chińskiej fabryce i robił co mu każą. Na własne inicjatywy menadżment krzywo się patrzy. Pracownik idealny dodatkowo jeszcze nie utrzymuje kontaktów z pracownikami poza pracą. Zbrodnią jest pochwalenie się innym ile się zarabia. Współpracownicy całkiem spoko, prócz szefa i menadżera. Ludzi z umowami o dzieło wywala się z dnia na dzień.
15
THanks2 2014-04-04 22:17:33
Za mojej kadencji firma ciągle się rozwijała i chyba wciąż tak jest. Firma posiadała "projekty" w których potrzebna była podstawowa wiedza o mikrokontrolerach oraz programowaniu, przez co mało doświadczone osoby miały szansę zweryfikować swoją wiedzę i nauczyć się czego wymaga się od programisty. Niestety firma nie oferowała szkoleń i na żadne nie wysyłała (Muszę jednak przyznać, że były wyjątki). Ważne było zarabianie na firmę, a brakowało inwestycji w pracownika. Brakowało również jasnej ścieżki rozwoju. O kolegach i menadżerach nie mogę powiedzieć nic złego bo z żadną przykrością z ich strony się nie spotkałem. Ludzie otwarci, mili i na poziomie. Potwierdzam również wszystkie rzeczy, które zostały wymienione w poprzednich wpisach.
Zalety:
- elastyczny czas pracy
- płatne nadgodziny
- idealna jako pierwsza praca zarówno po jak i podczas studiów

Wady:
- brak/znikoma ilość szkoleń
- mała różnorodność projektów
- to co oferowane jest w opisie "oferty pracy", tylko ładnie wygląda na "papierze"
P.S. Tak było gdy ja tam pracowałem. Mam nadzieję, że firma rozwija się również pod względem wyeliminowania tych wszystkich wymienionych wad i aktualnie jest inaczej, jednakże treść "ofert pracy" były niemalże identyczne :)
10
pedro 2014-06-30 11:08:29
Na jakie zarobki może liczyć student zaczynając karierę w tej firmie?
2
pedro2 2014-07-25 20:39:32
@pedro 2500 +/- 300 zl netto

Firma jest rujnowana przez żałosny management oraz totalne skąpstwo rzędu pojedynczych złotówek. Dobra na zdobycie obeznania w pracy w trakcie studiów. Zdecydowanie nie polecam ludziom z doświadczeniem zawodowym - typowe cebulackie podejście: "liż dupę to będzie ci dane". (usunięte przez administratora)kariera w ww. firmie.
6
pedro3 2014-09-25 16:38:47
2500 na starcie? Zdecydowanie poniżej 2000 netto za cały etat (160h)
8
Czytała Krystyna Czubówna 2015-01-20 22:51:54
Jeżeli jesteś studentem, to na pewno docenisz elastyczne godziny pracy, małą odpowiedzialność i niski poziom trudności zadań. To były plusy.
Oszczędności rzędu złotówek i wieczna kłótnia o najmniejsze pierdoły. W zasadzie nigdy nie można było doprosić się o nowe krzesło mimo tego, że stare już się dawno rozleciało. Załatwienie spraw finansowych, rozliczeń urlopów itp. zawsze było problematyczne, ponieważ osoba odpowiedzialna za nie, nie pojawiała się praktycznie w pracy. Bardzo często zdarzały się też pomyłki w wypłatach, o których korektę trzeba było potem walczyć jak o świątecznego karpia w Lidlu.
Firma oferuje:
- Obszerne szkolenia w zakresie embedded systems, oprogramowania i narzędzi używanych w pracy

Szkolenia to jest jeden wielkie nieporozumienie. Przeważnie staje przed nami gość z firmy, gada jakieś bzdurki, by potem nie pokazać nic praktycznego, bo nie działa mu przykład.
- Atrakcyjny system wynagrodzenia
Nie ma dużej rozpiętości płacowej między nowym pracownikiem, a starym wyjadaczem. Najwyższe wypłaty oscylują w okolicach 3000 zł netto. Studencie, otrzyj ślinę! Za kilka lat będziesz zarabiał tam tyle samo. Wielokrotnie słyszałem obietnice o podwyżkach... i na tym się skończyło.
- Możliwość rozwoju i poszerzenia umiejętności programisty
Nie. Po prostu nie. Większość tworzonego software’u pisana jest w C i to na poziomie instrukcji sterujących. Nie wiem, jak po stronie testerów, ale reszta wieje nudą.
- Dostęp do najnowocześniejszych narzędzi sprzętowych i programowych
Zdecydowanie tak! Fajnie się pisało w najnowszym Visualu w wersji Express. : Nie wiem o co chodzi z tymi narzędziami... może chodzi o młotek i nóż do tapet? Innych nie pamiętam.
- Elastyczne godziny pracy
-Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Oba punkty się zgadzają. Na etacie był Medicover, a elastyczne godziny pracy nadmiarowo wykorzystują studenci. Tutaj akurat Gryftec naprawdę daje radę.
Firma kiedyś posiadała doskonały, przyjazny klimat. Z czasem jednak zaczęła się rozrastać, a „góra”, zaczęła tworzyć image pseudokorporacji. Zostało to zrealizowane kosztem klimatu i dobrego samopoczucia pracowników. Większość kierownictwa nie powinno pełnić swojej funkcji. Typowym zachowaniem jest obiecywanie podwyżek, ciekawych zadań, a potem olewanie tematu. Wielokrotnie byłem świadkiem, jak ludzie odchodzili tylko dlatego, że czuli się oszukani i wodzeni za nos. Firmę interesuje tylko pracownik ugodowy, bez własnego zdania. Budynek, w którym mieści się firma, to prawdziwy powrót do PRLu. Bardzo awaryjne windy, brak klimatyzacji (30 stopni w lato), a wystrój iście muzealny. Polecam zabrać dzieci na wycieczkę.
11
sagaFan 2015-05-24 20:28:11
Zgadzam się z opiniami powyżej. Firma dobra dla ludzi bez doświadczenia i większych umiejętności. Dla innych strata czasu. Finansowo podobnie. Na początek spoko kasa, za to z czasem po przekroczeniu magicznego progu zostaje się z taką samą wypłatą na lata. Doświadczeni pracownicy nie są doceniani, bo „góra” wychodzi z założenia, że każdego można zastąpić tańszymi studentami, a to że ludzie odchodzą po kilku miesiącach pracy jakoś nikogo specjalnie nie zastanawia. Na hasło „podwyżka” zawsze znajdzie się jakaś wymówka; a to ze przeprowadzka firmy, remont.etc. I tak już od ...zawsze więc nie zanosi się na zmiany. Management popełnia te same błędy od wielu lat, przekonany o swojej nieomylności. Żadne wnioski nie są wyciągane z kolejnych złożonych wypowiedzeń. Próba dialogu kończy się pięknym zdaniem "Jak się nie podoba to możesz zmienić pracę". Profesjonalizm pełną gębą! Udawanie, że nic złego się nie dzieje co niektórzy opanowali już do perfekcji. Kolejna sprawa to załatwianie wszelkich dokumentów, rozliczeń, kwitków. Na miłą panią szefowo-księgową ciężko się doczekać, a jak już jest to zawalona pracą i lepiej wtedy nie podchodzić. Co do informacji na stronie to pięknie napisane ale w dużym stopniu mija się z prawdą.. Podsumowując smutne wywody, jeżeli jesteś piękny i młody, wal śmiało do Gryfteca bo tam na ciebie bogactwo i Saga czeka!
5
Nikt 2015-08-18 07:10:40
Czytam te opinie i odnoszę wrażenie że w większości piszą je byli pracownicy. A z tego co widzę to w firmie pracuje prawie 60 osób i pewnie tzw. management doskonały nie jest ale dziwnym sposobem zatrudnia co raz więcej a nie mniej... i przynajmniej nie jest to kolejny oddział zachodniego koncernu.
byłypracownik 2015-08-18 08:28:35
To sie chwali, ze firma jest polska. Jak zacznie jeszcze isc w jakosc a nie tylko w ilosc to juz w ogole bedzie super.
2
ad Nikt 2015-08-18 09:12:23
@Nikt
jak klient ma duzo roboty do oddania to zatrudnisz 1000 osob majac w tym 990 [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] A management z ani z wiedza ani z kompetencja nie ma nic wspolnego
byly pracownik;)
2
Malinowy Król 2015-08-18 10:37:50
Przede wszystkim zapomnijcie, że to co jest napisane na stronie firmy jest prawdą. Ludzie raczej uciekają z tej firmy niż wiążą z nią swoją przyszłość. Wśród tych 60 osób są głównie studenci i praktykanci...jeśli to jest sukces, to proszę bardzo.

@tomasz: Studia nie są ani dobre, ani złe...za to ludzie kombinujący i unikający nauki całe studia to marna kadra. Niektórzy mają problemy z prostymi działaniami matematycznymi, nie mówiąc o brakach w składni języka C. Przyjmowane są osoby z "pozytywnym nastawieniem" i zerowym wynikiem z testu wstępnego.

@Nikt: Nie jest to kolejny oddział zachodniego koncernu, ale tylko dla takich wykonuje pracę, korzysta na tym zachodni koncern i właściciel.

Najgorsze chyba jest to, że kadra zarządzająca ma w nosie pracowników. Z niektórych szydzi i wyśmiewa przy innych pracownikach. A co niektórzy są dumni, że mogą pokazać swoją "wyższość".

Oczywiście, może się to zdarzyć wszędzie, ale tu tak było i najprawdopodobniej nadal jest...

Pozdrawiam Króla Wafelków.
4
Nikt 2015-08-18 11:00:50
Chyba dawno temu pracowałeś... teraz jest raptem 8 studentów... i nie wiem ilu praktykantów ale może dwóch... pewnie żal ci... ściska że już tu nie pracujesz...
kolega Nikogo 2015-08-18 12:10:29
Widze, ze managerowie Gryfteca dosiedli do komþow bronic swojej dojnej krowy. Brawo panowie, dobra propaganda nie jest zla;)
3
ad Nikt 2015-08-18 12:22:31

Przy okazji pozdrawiam [managerow / szefow / ksiegowe] swietnie sie juz z wami nie pracuje
3
ktos 2015-08-18 12:26:07
dwa pytania:

1) Czy gdyby problemu nie bylo to ta rozmowa toczyla by sie tutaj ?
2) czy manager bedzie psioczuyl na swoja (cudowna , wspaniala, wybitna, ...<wstaw sobie komplement>)firme ?
1
Nikt 2015-08-18 14:17:16
Tragedia jak niektórym słoma z butów...
1
me 2015-09-15 11:10:18
A ja tu pracuję i mi się podoba. Oczywiście - jak w każdej firmie- nie jest idealnie, ale widać ,że się starają i zmieniają. Klimat w firmie zdecydowanie się poprawił po odejściu paru narzekaczy , którym się "wiecznie coś nie podobało" ,przez co inni byli zdezorientowani. Jak ktoś się stara i sumiennie wykonuje swoją pracę, to dostaje bardziej skomplikowane zadania. Firma nie zatrudnia kierowników z zewnątrz- zawsze jest to ktoś z zespołu.W firmie wiele osób to starzy pracownicy, pracujący tu od kilku lat. A odchodzą najczęściej osoby, które przychodząc do firmy z zerowymi umiejętnościami ,po paru miesiącach pracy - uważając się już za wybitnych specjalistów - domagają się specjalnego traktowania.
Drewniany Rysiu 2015-09-15 13:01:04
"..po paru miesiącach pracy - uważając się już za wybitnych specjalistów " to zdanie idealnie pasuje do osób, które od razu po studiach, nie mając żadnego doświadczenia zostały managerami w gryftecu, po studiach albo nawet bez studiów..
Jakiś czas temu firmie mogłaby pomóc zmiana głównego "dyrektora" na kogoś kto zna się na zarządzaniu ludźmi, ale patrząc na poziom umiejętności nowych pracowników jedynym wyjściem wydaje się być zmiana pracy.
2
lol 2015-09-15 14:06:08
a Ty nie masz w ciągu dnia nic do roboty tylko siedzenie na necie i śledzenie postów o GRYFTEC-u? Widać ,że po złości jedziesz... żal mi Ciebie.
trolololo 2015-09-15 14:41:34
to rozumiem ze ty lol nie jestes teraz w pracy? Czy siebie tez ci zal? poza tym gryftec stal sie slawny i wszyscy sledza te posty. W koncu to jedna z najwiekszych firm IT w Szczecinie
1
Pan Tadeusz 2015-09-15 16:22:51
Jeszcze jakby managerzy mieli cokolwiek wspolnego z managerstwem... A tak to bieda z nedza. Nikt nie umie zarzadzac ludzmi, "managerzy" czesto nie maja pojecia o stanie projektu ani o realnych ramach czasowych. Niestety nie kompetencje swiadcza o pozycji, ale to kto szefowi umie glebiej wejsc...
1
car_putin 2015-09-15 22:48:24
Najlepszym przykładem kompetencji "managerów" w gryftecu jest ta ich próba ratowania wizerunku firmy poprzez krytykę innych opinii na tym portalu-polecam taką maść w białej tubce z krzyżykiem. Co do samej firmy, niestety nie sposób nie zgodzić się ze wszystkimi wcześniejszymi negatywnymi komentarzami, które - patrząc z szerszej perspektywny - są bardzo obiektywne. Podejście do pracowników jest żenujące - jeśli coś potrafisz, jesteś potencjalnym wrogiem - bo istnieje prawdopodobieństwo, że będziesz chciał negocjować warunki. Ale przecież nikt nic nie umie a oni wszystkiego uczą - próbkę tej gadki zaprezentował Herr "me" parę postów wyżej. Moim zdaniem obecnie firma się rozpada - ma bardzo złą renomę i tak naprawdę, znając podejście managementu i warunki finansowe,  nikt doświadczony tam nie przyjdzie. Z resztą oferta pracy na ich stronie to nieporozumienie - ciężko znaleźć tam coś prawdziwego, a najzabawniejsze są "atrakcyjny system wynagrodzeń" i "nagrody finansowe". Każdy w firmie chyba słyszał od szefa bajkę o tym, że "warszawskie pensje" są jak najbardziej realne. Dodatkowo ostatnio podwyżki przyjęły formę stałych premii, które - jak to management otwarcie powiedział - są bardziej korzystne dla firmy, bo na okresie wypowiedzenia można je odebrać - nic chyba lepiej nie pokazuje podejścia "władzy" gryfteca.
1
byly 2015-09-25 09:49:04
Ciekawa dyskusja się wywiązała. Oczywiście, że najczęściej wypowiadają się byli pracownicy. Kto ma się wypowiadać, aktualni? Nowy pracownik na samym początku zawsze będzie zadowolony. Chyba, że jest to osoba która dokładnie wie czego oczekuje od pracodawcy, ale taka to już na samym początku umie o siebie zadbać i wypyta się o wszystko na rozmowie kwalifikacyjnej. Po pewnym czasie, gdy wkracza już rutyna to wtedy widać co miałeś oferowane w firmie o której mowa, a jak jest w rzeczywistości. Tylko, że dalej nie ma co lamentować. To nie są czasy naszych rodziców, gdzie pracawoli w jednym miejscu przez długie lata. Po prostu szukasz nowej pracy. Firma jest idealna jako pierwsza praca lub podczas studiowania. To czy w innej firmie nauczyłbyś się, czy zarbił, więcej to jest inna sprawa i ciężko okreslić. Powyżej piszą osoby, które wspominają o nieudolności i wyśmiewaniu przez management. Jeżeli tak było, to jest to wielki minus dla tej firmy. Ja nigdy się z tym nie spotkałem.
ktos tam 2015-10-23 10:45:02
jesli bedziesz pracowac za darmo to oni cie z otwartymi rekoma wezma !!
1
dyrydy 2015-10-24 20:06:54
@Marta1993 nawet potrafią zapłacić za praktyki
zwierzak 2015-11-03 23:57:34
Cieszy mnie, ze osoby niezadowolone odeszly. Wierze, ze sa dzieki temu szczesliwsze oraz mam nadzieje, że wsrod traumatycznych mrocznych wspomnien wyniesionych z firmy - przynajmniej moja osobe wspominają miło :)
Z niektorymi krytycznymi opiniami sie zgadzam ale i tak jestem zadowolony z czasu, jaki przepracowuje i spedzam w firmie.
Na Ziemi jest przyciaganie grawitacyjne o takiej a nie innej wartosci. Mozna to roznie opiniowac, ale narzekanie na to ma maly sens. I smialbym sie (czy moze powinienem plakac?) slyszac opinie, ze ktos specjalnie taka wartosc ustawil by krecic na tym walek...
Tych, ktorzy czuja sie oszukani taka a nie inna wartoscia przyciagania ziemskiego - zachecam katapultowac sie na ksiezyc tam jest lzej. Watpie, czy tu na Ziemi ktokolwiek bedzie za takimi mistrzami narzekania tesknil. A i jeszcze dopiszę: nie jestem w gryftecu menadzerem - lecz zwyklym szeregowym pracownikiem na standardowej gryftecowej stawce miesiecznej, ktora nie jest imponujaca, ale i tak jest dwukrotnoscia moich wydatkow miesiecznych o/
3
klapek 2015-11-04 09:40:36
@zwierzak: Przecież najważniejsze jest bogate wnętrze :) po co te pieniądze? Komu to? Na co? Przyciąganie ziemskie i para wodna, węglowodany, cukier...taka sytuacja...
kapcie Wujka 2015-11-04 09:51:28
Atmosfera w gryftecu jest jak hemoglobina. Nie za zadka, nie za gesta, jak w sam raz.
rozmowa kw 2016-01-13 09:02:30
rozmowa kwalifikacyjna ...
-operacje na bitach w c, petla for
-podstawowe slownictwo ang (filed, base, register ...)
-oczekiwania finansowe (najlepiej charytatywnie)
-projekty dotychczasowe (projekt ogrodka wystarczy)
2
m3 2016-03-02 21:21:04
@eryk, ja sądzę, że jest na odwrót - CV jest tylko do wstępnej kwalifikacji, decyduje rozmowa
Rozmowa 2016-05-23 11:19:02
Mam rozmowę niedługo, czego się spodziewać?:)
m3 2016-05-26 22:46:34
@Rozmowa, wszystko jest w zakładce "Rozmowy kwalifikacyjne" na tej stronie
toooom 2016-10-04 23:14:13
Witam.

Może ktoś napisać coś aktualnego na temat pracy w Gryftecu? Atmosfera, warunki itp? Ostatnio mają ofertę "Tester systemów wbudowanych i oprogramowania" którą wystawiają w kółko już od dłuższego czasu. Czyżby nie mogli znaleźć pracownika? Może ktoś napisać coś na temat tego stanowiska (co się tam robi itp) a także ile się na nim zarabia?
ja 2016-10-10 15:37:14
toooom - a myślisz, że np. w DGS jedna osoba pracuje na stanowisku "monter elementów precyzyjnych", a w zasadzie nie pracuje, bo ciągle jest ogłoszenie?
er 2016-10-10 22:06:03
@ja a gdzie to ogłoszenie jest? bo wiesz co ja to tutaj głównie szukam jakiś aktualnych ogłoszeń na gowork i nie widzę żeby jakieś nowe się pojawiło ..
Zostaw swoją opinię o GRYFTEC - Szczecin
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie GRYFTEC