logo OpusCapita

OpusCapita

Jarocin

Opinie o OpusCapita

ZnikającyPunkt 2017-04-20 22:27
A tam, lepsi są! Ci z dłuższym stażem bez podwyżek, którzy mają minimalną na umowie o pracę, a szkołą nowe osoby, które na zleceniu mają więcej od nich! Hehe, ta firma to groteska i kpina. A potem zdziwienie na kwartalnym "przemówieniu pierwszego sekretarza", że wyniki nie stykają. A jak mają stykać, jak doświadczeni pracownicy uciekają? Za minimalną, lub ledwie ponad minimalną to można szukać ludzi na Ukrainie czy Białorusi (bez obrazy dla tych narodowości!). OC już od jakiegoś czasu jest problemem na tzw. rynku wtórnym pracowników, bo całe rzesze szukają roboty gdzieś indziej. W opinii potencjalnych pracodawców wygląda to podejrzanie i takie osoby mają potem pod górkę z szukaniem nowej pracy. Lepiej już mieć dziurę w życiorysie, niż wpis z choćby mezaliansem w OC. Ci jednak, którzy mają ponad dwa lata na podstawowym stanowisku operatora... No cóż, powodzenia. Napiszcie lepiej, że działaliście gdzieś z wolontariatem, opiekowaliście się rodzeństwem/rodzicami, albo wam mieszkanie spaliło i nie macie dokumentów.
6
Inka 2017-04-24 14:25
Fajna firma! Polecam, można się dużo nauczyć !
2
Qwerty 2017-04-26 08:52
Trzeba wziąć sprawy w swoje ręce! Może jakiś strajk? Np że nie będziemy jedli tych [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] owoców które są nam serwowane raz w miesiącu?
2
Potwór 2017-05-11 12:36
Gdzie są moje cukierki?!
nope 2017-05-17 22:18
Ja nie muszę protestować, bo jak przyjdę po 18 to puste skrzynie/kosze. Ludzie nie dojadają i biorą po kilka/kilkanaście sztuk. Wstyd dla ludzi i dla firmy. Dla tych pierwszych z syndromem "baby z Rzeszowa", a firmie, bo w owocach "daje" dodatek do nędznej wypłaty. Daje, ale z funduszu socjalnego. Już bym wolał tę złotówkę do wypłaty niż banana... co ja kur#@ małpa jestem? Musli też udane... ciekawe czy mleko nadal ginie(?)
2
Qwerty 2017-05-18 10:56
Jak sami czegoś nie zrobimy to będą nas [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] za każdym razem. Niedługo ludzi do pracy zabraknie bo taka rotacja to może wtedy coś się na lepsze zmieni i zaczną nas szanować! @nope
Król Adam I 2017-05-18 22:46
Jak wam się dzieciątka muralik podoba?
1
Ciocia 2017-05-21 22:04
Bardzo ładny - szczerze mówiąc wolę to niż podwyżkę :)
3
operator danych 2017-05-22 15:11
Jego piękno jest wprost proporcjonalne do satysfakcji z wynagrodzenia na stanowisku operatora danych, czyli prawdziwy majstersztyk.
4
Zxcv 2017-06-04 10:41
A który team najlepszy/najgorszy? Ja słyszalam, ze najgorszy to Team B :-D
2
Rob 2017-06-13 23:45
Do przyszlych osob aplikujacych do tej firmy- nie polecam. Po ponad dwoch latach brak podwyzek, płace są śmiesznie niskie, firma zamiast się rozwijac upada.
3
Timee 2017-06-16 21:47
... brak podwyżki po ponad dwóch latach powiadasz? Ściema, w żadnej firmie w której robiłem tak nie było, a podobno w OpusCapita staruje się z minimalnej. Nie wiem tylko czemu ma służyć ta propaganda i nagonka na OpusCapita? Co, boicie się konkurencji?
Zdrowy rozsądek i doświadczenie mówi, że te 2000 zł na rękę macie po roku. Po dwóch latach 2100 bez proszenia.
Pytanie co dalej, bo jak wyżyć za 2500 - 2700 na czysto po kilku latach?
54321 2017-06-18 12:31
Bez przesady, takie stawki to nie w Toruniu. Ja po trzech latach na stanowisku operatora mam 2100 na rękę + premia. Beznadzieja kasa, dlatego szukam innej roboty, czego innym również radzę. Trzeba się choć trochę szanować!
5
Zzzzz 2017-06-22 15:26
2100 na reke?! Jako operator? Chyba dźwigu!
8
loi 2017-06-26 22:36
Operator 54321 został zatrudniony chyba obietnicą 2100 na rękę... w rzeczywistości nie jest w stanie odróżnić kwoty brutto od netto ;)
5
Edi 2017-07-04 21:55
Jak czytam opinie to trochę nie kumam tych negatywnych komentarzy.
Jeśli są osoby na stanowisku operatora danych to czego wy ludzie się spodziewacie ? Płacy za 2 do ręki i nic nie robienie ? Może po prostu nic nie potraficie, przyszliście do Opusa do działu digitalizacji i nadal marudzicie bo wam źle ? proponuje ogarnąć się życiowo, otworzyć książkę, kształcić się, zdobyć fach w ręku. Za darmo nikt wam nic nie da. Szczególnie to dotyczy osoby, która napisała, że 3 lata była operatorem. 3 lata ? człowieku ? wiesz co o Tobie to świadczy ? Jesteś po prostu zwykłym leniem, który jedynie co robi to wraca do domu i siedzi przed telewizorem albo komputerem. Wielu jest takich właśnie ludzi na tym stanowisku, nic od siebie nie chcą dać, nie są ambitni. Prawda o takich osobach jest jedna ... wy tylko czekacie na podwyższenie najniższej krajowej do poziomu 2500 zł netto, zrobić swoje przy kompie i bimbać do domciu. W każdej firmie będziecie narzekać na płacę itd. itp., ale może czas zacząć narzekać na siebie, że się nic nie potrafi i czas w końcu czegoś się nauczyć, zainwestować w siebie itd. Jeśli ktoś nie potrafi nic, albo potrafi tyle co 90% to z jakiej racji takiej osobie należy się porządna płaca ? Obudźcie się i w końcu zrozumcie patałachy , że jeśli wam się nie podoba Opus to nie musicie tam pracować. Są ludzie, którzy szanują pracę i pracodawce. Poza tym jeśli naprawdę was boli ta firma to idźcie sami założyć działalność i dajcie każdemu po 2 na rękę, takiej osobie jeszcze co nic nie potrafi, może wtedy zrozumiecie swoje chore myślenie.
3
Gizmo 2017-07-16 21:55
@Edi - idź lepiej pchać ten swój wózek, a ściemę odstaw. Gotowy ktoś w to uwierzyć i będziesz miał na sumieniu (jeśli je masz) jakieś duszyczki. Potrzebne ci to? Pomarańcza ma kolor zgnilizny, a szeregowy pracownik jest na poziomie żuczka gnojarza. Turla tą swoją kulkę z gówn@ za 2000 brutto i co byś nie pisał, to rzeczywistości nie zakłamiesz. Masz w tym jakiś interes, że konfabulujesz? Niech zgadnę, przyjaciel króliczka?
6
Gizmo 2017-07-16 22:04
P.S. podręczniki do gramatyki i interpunkcji są na poziomie 3 klasy szkoły podstawowej. Zanim zaczniesz apelować o szerokie książek otwieranie, sam się zapoznaj z podstawami. Trochę wstyd, prawda? Anonimowo jednak, więc nie ukłuje nadto. Nadal można patrzeć w lustro w uśmiechem... tak? ;) Niby mądry, a u podstaw kaleki.
7
Kaja 2017-07-19 00:14
Gdzie złożyć CV na operatora danych, zeby sie odezwali i zaprosili na rozmowe?? Przez strone OC jak sie aplikuje to sie nie odzywaja. Kiedy jest nabór? :) Moglby ktos podac jakas strone czy maila gdzie wyslac CV.
1
Zzzzz 2017-07-19 13:56
Nie pchaj się tam, serio
Zzzzz 2017-07-19 14:08
Firmy już prawie nie ma
1
Pomocna 2017-07-19 18:18
Kaja na operatora aplikuj przez agencje jobhouse - przez nich OC prowadzi rekrutacje.
Kaja 2017-07-19 22:35
Ok dzieki za pomoc zlozylam juz. :D Jak firmy juz prawie nei ma jak ciagle pracuja ludzie. Z tego co wiem to az tak zle tam nie ma. Jest to lekka praca, nudna troche. No ale blisko mam + weekendy wolne. Normalne godziny pracy. Pracuje teraz w takiej firmie na umowe zlecenie gdzie nie mam wolnych weekendow i musze praiwe codziennie chodzic bo nie ma 8 godzinnego czasu pracy i jeden dzien wolny.. Tak wiec moze byc jeszcze gorzej jak widac. :D
Zzzzz 2017-07-20 09:04
Roboty nie ma. Będą Cie wypraszac po 2 godzinach pracy i zarobisz jakieś grosze. Uwierz mi, wiem co mówię. Faktur nie ma, firmy też. Pozdrawiam
Pomocna 2017-07-20 09:39
nie przesadzaj, praca jest. Są momenty w miesiącu gdzie jest więcej pracy i momenty gdzie jest mniej bo dokumentów jest mniej.
Kaja zapraszamy, mi się dobrze pracuje :)
Zzzzz 2017-07-20 09:53
Osoby z agencji wypraszani są bardzo często wiesz przecież o tym. W tej firmie dziewczyna sobie nie zarobi.
2
Natalia 2017-07-20 15:02
Od czego tak naprawdę zależy to czy pracy jest mniej czy więcej? @Zzzzz i czy osoby zatrudnione przez agencję mają świadomość, że mogą zostać odesłani do domu?
Zzzzz 2017-07-20 15:12
Od ilości faktur a ich jest coraz mniej. Pracownicy z agencji nie znają dnia ani godziny ale bardzo często są wypraszani z pracy albo przychodzą na 5, 6 godzin poklepac
1
Kaja 2017-07-20 21:58
O ktorej firmie mowisz bo ogolnie tutaj forum jest o Jarocinie a wiekszosc jest z Torunia z tego co czytalam. A wiem tez, ze w Toruniu glownie przyjmuja przez agencje pracy. Jak nie mam zakonczonej obecnej pracy czy agencja zlozy moje cv do firmy i zaprosza na rozmowe ? czy musze byc osoba bezrobotna zeby ubiegac sie o cos od agencji pracy? No i po jakim czasie mniej wiecej po zlozeniu Cv zaprosza mnie na rozmowe. Czy moga wgle nie zaprosic?
zleceniobiorca 2017-07-20 22:29
Ja zaproszenie dostałem godzine po wysłaniu CV na OLX. Rozmowemiałem kolejnego dnia, prace zaczałem równo po tygodniu od rozmowy. Praca nie jest zła tylko zarobki - 13 zł ;/ Do tego na rozmowie nie dowiedziałem sie że wszystkie "polskie święta są pracujące" nie wiem dokłądnie o które chodzi ale podobno Wielkanoc i Boże Narodzenie są wolne. Smutne jest też te skracanie godzin, i znów, na rozmowie słyszałem że na początku miesiąca zdarzaja się nadgodziny, nic o wypuszczaniu wczesniej nie bylo mowy.
Na naprawde duzy plus są warunki pracy (nowoczesny biurowiec), atmosfera na sali (generalnie spokoj, pojedyncze rozmowy szeptem - nieprzeszkadzające, można się skupić) i darmowy automat z dobrą kawą ;)
Zzzzz 2017-07-21 11:54
Gość z którym miałeś rozmowę nie powie Ci ze będzie Cię wypraszal bo nie miałby kto [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Z czasem zrozumiesz dlaczego tak wielu ludzi wypowiada się negatywnie o tej 'firmie'
Kaja 2017-07-21 18:27
Podobno przyjmują tylko przez agencje. Mozesz podac link do olx jak jest jeszcze ta oferta. Kiedy składałeś.? Ja złożyłam przez agencje i zero odzewu. :/ Rok temu bylam na rozmowie i mnie nie przyjeli. Znajomą tez nie przyjeli za to wiem ze niektorych znajomych znajomych przyjeli i np nadgodziny sa podobno ale wtedy nie dostajesz za nie kasy tylko wolne.. A o wygnanianiu szybszym do domu nie slyszalam. Pewnie i tak jak dostaniesz umowe o prace to tego nie bedzie bo musisz wyrobic 40h tygodniowo.
johnyy 2017-07-31 22:33
Pytanie do pracowników z conajmniej rocznym stażem w OC. Jak to wkoncu jest z tymi godzinami? Jest to praca na 3/4 etatu czy rzadko kiedy wyganiają wcześniej? W jakie miesiące wypuszczają wcześniej a kiedy trzeba zostawać dluzej? Troche lipa pracować na za mniej niż najniższa krajowa.. Aha i czy to prawda że operator nawet z duzym stażem nie dostanie nigdy 2 tys. netto?
Zzzzz 2017-08-01 13:34
Prawda jest taka że jak pisałem wyżej nie znasz dnia ani godziny. Jeżeli chcesz coś znaczyć i zarabiać hajsy to startuj do informatyków, może tam są wolne etaty. U nas na piętrze niestety pracowników nie szanują a zwłaszcza tych co przyszli z agencji.
2
Kaja 2017-08-06 13:55
A ja złożyłam maila przez agencje i bylam na rozmowie. Później dostałam takiego dziwnego maila. "Niestety nie mam dobrej wiadomości. Na ten moment Klient zdecydował się kontynuować rozmowy z innymi kandydatami. W imieniu swoim i firmy Opus Capita serdecznie dziękuję za udział w naszym procesie rekrutacji. Jeżeli pojawią się inne atrakcyjne oferty zgodne z Pani oczekiwaniami lub decyzja ulegnie zmianie, pozwolę sobie na ponowny kontakt.". O co chodzi? Dalej będą prowadzić rozmowy i nie wybrali sobie nikogo a nie chcą mnie. To po co zapraszają na rozmowę?? Na wszystkie warunki się zgodziłam więc nie wiem o co chodzi. Xd trochę dziwne jakby napisali ze wybrali kogoś innego to jeszcze ok. A tu takie dziwne...
Zzzzz 2017-08-08 13:11
Niepoważna firma tyle w temacie
1
Kaja 2017-08-10 19:44
A dzis jest ogłoszenie na olx z agencji pracy. Śmieszne.. w nagłowku praca od zaraz stała. No po co te ogloszenia skoro nie chca przyjac? :P Ja nie wiem, reklame sobie robia czy co... Przesluchuja ludzi bez sensu.
Natalia 2017-08-13 10:10
@Kaja dobrze, że dali znać po rozmowie i wytłumaczyli dlaczego nie mogą Cię zatrudnić - to dobrze świadczy o OpusCapita. Ktoś jeszcze był na rozmowie rekrutacyjnej i może dać znać jakie są jego odczucia? Warto przeczytać więcej opinii dotyczącej jednego tematu .
Anka 2017-08-14 09:35
Kaja a może po prostu słabo wypadłaś na rozmowie? Zawsze możesz dopytać co zadecydowało o tym, że ciebie odrzucili i spytać o konkrety.
Kaja 2017-08-16 21:53
No dobrze, że dali znać. Ogólnie dziwny ten mail był. Po prostu napisali, że firma dalej chce prowadzić rozmowy rekrutacyjne. Chetnie tez bym chciala sie dowiedziec od innych co byli na rozmowie o ich odczuciach.

Anka nie wiem jak wypadłam wedlug nich. Może i słabo, bo trzeba bajerować i wkrecać. A ja byłam po prostu szczera i mowilam prawde. Ogolnie zadanie, które dostałam wypelnilam poprawnie. Bylam chetna do pracy na wszystkie warunki sie zgadzalam. Mowiono mi na czym bedize polegala praca i jak na poczaktu to bedzie wygladalo.

Moze ktos z was kto pracuje opisze swoja rozmowe co trzeba mniej wiecej mowic itp, aby sie dostac. :)
Magda 2017-08-16 21:56
A przyjeli ostatnio nowych jakis do pracy? Przyjmuja co jakis czas? Tylko studentow przyjmuja?
Reject 2017-08-17 11:08
@Magda - tak, przyjmują nowe osoby. Ogólne wrażenie mam takie, że masowa łapanka trochę zwolniła, ale też mniej osób ucieka z firmy. Tak - ucieka, bo warunki finansowe nawet po dwóch/trzech latach stoją w miejscu.
Poza tym praca w żaden sposób rozwojowa. Uświadomisz to sobie całkiem szybko, bo co z niej można wynieść? Owszem, można zrobić bezpłatny kurs językowy, ale poza tym to strata czasu.
Nie funkcjonuje w żaden sposób system premiowania osób z dłuższym stażem, doświadczonych. A to te osoby odwalają połowę roboty. Jedna doświadczona osoba = pięć niedoświadczonych, płaca osoby doświadczonej = płaca osoby która dopiero zaczyna. Różnica jest tylko w premii miesięcznej, ale nie są to jakieś zauważalnie większe pieniądze. Ogólnie funkcjonuje zasada 3x5% i od ciebie zależy, czy dostaniesz max. Ale tak jak napisałem, to nie są kokosy. Towarzystwo ze znajomościami może liczyć podwyżkę na 2100 brutto, mimo że są zauważalne osoby, którym bardziej się należy. To na tyle małe pieniądze, że dramy z tego nie ma. Ale nie licz, że znajdziesz się w tej nielicznej garstce.

Największy jednak minus, to dziura w życiorysie. Opus stał się też zauważalny na rynku "wtórnym". Z bezpośrednich relacji wiem, że lepiej nie podawać w CV jeśli aplikujesz gdzieś indziej. Zawsze można podać wyjazd za granicę, opiekę nad członkiem rodziny itp. Firma poprzez swoją politykę płacową i kadrową zapracowała na swój negatywny wizerunek. Niestety, w oczach przyszłego pracodawcy ujdziesz za osobę mało ambitną, niewymagającą.
6
Blab 2017-08-20 23:25
czy znajomość języka angielskiego na stanowisku operatora danych jest konieczna? jak to wygląda?
Natalia 2017-08-22 19:36
Rzeczywiście @Magda przydałaby się teraz jeszcze jakaś opinia dotycząca procesu rekrutacyjnego. Pogłoski @Reject, nie zawsze znajdują odzwierciedlenie w rzeczywistości, więc dobrze byłoby gdyby ktoś jeszcze mógł odnieść się w danym temacie.
J.G 2017-08-30 11:42
Jak wygląda praca jako operator danych ?
1. Jakie wynagrodzenie msc brutto ?
2. Jaka premia
3. Jaki typ umowy (jeśli śmieciówka to po jakim czasie o prace?)
4. Jak wygląda organizacja pracy, samemu daje się dyspozycje czy na sztywno jest się przypisany do jakieś zmiany, w sensie na przemian, tydzień na rano potem tydzień na popołudniu ? Czy można sobie wybierać ? Dziś jestem na rano a jutro np. na popołudniu ?
5. Czy przestrzegane jest 6min przerwy na 1h pracy (praca przy komputerze, wymóg ustawowy)
6. Czy sprzęt na którym się pracuje jest w miarę świeży ? W sensie czy są stare monitory LCD powodujące ślepotę czy raczej firma dba aby sprzęt jednak był nowszy ?

Z góry dziękuje i pozdrawiam
J.G
Natalia 2017-08-31 11:07
@J.G. na większość pytań na pewno dokładne informacje otrzymasz. Patrząc jednak na aktualne oferty pracy w OpusCapita, to na pewno liczy się tutaj język angielski, umowy są natomiast raczej stałe. Inne rzeczy zależą od Twojego doświadczenia i umiejętności. Ktoś z aktualnych pracowników może to wszystko potwierdzić?
J.G 2017-09-05 19:46
Wyglada jakby pisal to jakis kierownik czy ktos na wyzszym stanowisku. Wole, zeby na pytania odpowiedzial jakis pracownik i to szczerze. Rekrutacja chyba juz jest zamknieta z tego co widze.
Natalia 2017-09-09 16:43
@J.G. faktycznie - relacje z pierwszej ręki to są bardzo cenne informacje. Z drugiej jednaj strony - coraz częściej zdarza się, że firmy oferują indywidualne oferty nowym pracownikom. Jak to działa w OpusCapita - zasadniczo też potrzebna nam jest opinia pracownika firmy.
wiemcomówię 2017-09-16 09:49
Więc po kolei, odpowiedzi dotyczą stanowiska operator danych:
1. Najpierw na zleceniu 13zł brutto, później na umowie najniższa czyli 2000zł brutto plus premia.
2. Premia do 15% wynagrodzenia podstawowego. Rozbita na trzy części po 5% - jakość, wydajność, opinia przełożonego.
3. Umowa zlecenie, później o pracę. Czas przejścia nieokreślony. Zależy od wielu czynników, nie koniecznie zależnych od Ciebie. Czasami nawet trwa to rok.
4. Stałe zmiany tygodniowe 6-14, 14-22 z możliwością drobnych modyfikacji przy uzgodnieniu z przełożonym.
5. Dwie przerwy po 15 min lub jedna 30min.
6. Sprzęt stosunkowo nowy.
Na opera danych nie wymaga się znajomości języka angielskiego, ani innych szczególnych umiejętności.
2
Natalia 2017-09-26 08:07
@wiemcomówię a możesz w takim razie napisać z praktycznego punktu widzenia - czy ta premia jest faktyczne wypłacana? Jest na nią spora szansa? Czy też z tym bywa rożnie? Takie praktyczne podejście do tematu w OpusCapita to rownież bardzo ważna sprawa.
Zostaw swoją opinię o OpusCapita - Jarocin
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie OpusCapita