brak logo

HCL Technologies

Zabierzów

Opinie o HCL Technologies

Tomo 2016-10-19 19:29
Wiecie moze co tam ciekawego na rozmowie jest na stanowisko IT technical with english? Rzeczywiscie typowe HR pytanie jakim owocem chcialbys byc, testy itp itd? Dzieki
Mirek 2016-10-19 23:02
Czyli nie polecasz specjalnie tej firmy? Duża jest rotacja (po tym chyba najłatwiej stwierdzić czy firma jest ok)?
hclowianin 2016-11-05 12:58
tego niestety nie wiem - generalnie moim zdaniem był bajzel w hr.
hclowianin 2016-11-05 13:00
Tomo, stanowisko na które aplikujesz to to samo co it analyst, it help, customer service with foreign langugaes. po prostu co jakiś czas zmieniają nazwy stanowisk, ale robota ta sama! nie ma innej opcji. są projekty w których pracujesz na słuchawce, dla różnych firm i nazwy tej samej roboty są przeróżne.
hclowianin 2016-11-05 13:09
Ogólnie nie polecam. Chyba, że jest to pierwsza robota to wytrzymaj z pół roku, będzie do CV, nazwy stanowisk brzmią ładnie więc i potem łatwiej o kolejne zatrudnienie. Rotacja jest duża. Jak pytałem ludzi na florze to średnia to około 6 miesięcy! na połowę osób, które ze mną zaczęły pracę już po pseudoszkoleniach utrzymało się około połowy. Drugą połowę albo zwolnili albo sami porezygnowali.

Dodam jeszcze, że nikogo nie interesuje czy ty jako it analyst komus pomozesz czy nie. Najwazniejsza jest liczba odebranych telefonów, średnio 20 na dzień. Liczy się statystyka, masz 20 = jest dobrze. A czy klientowi pomogles to ich to nie interesuje, pod warunkiem, że się potem nie poskarży. Masz zrobić tak aby był szybko problem rozwiązany (liczą 15 minut na 1 call). Ok, czasem ktos zadzwonił, że ma problem ze zmianą tapety w komputerze (sic!), więc cała operacja zajęła parę minut. Ale czasem stawiałeś na nowo system co trwało ponad 2h... NIestety spraw nie idzie wybrać.

Przerwy? na cały dzień 55 min, teoretycznie 5min po kazdej godzinie pracy przy kompie, plus 15stka na obiad. ale jak sie pomierzy odległości w budnykach to na 5tce nie wyjdziesz do toalety, a na 15stce raczej trudno zjesc obiad: dojscie do kuchni/restauracji, kolejka do mikrofali i gdzie czas na samo jedzenie? ja osobiscie mialem kanapki, jadlem przy biurku.
2
Western 2016-11-10 10:30
Moja ocena to 2.
Praca dobra dla ludzi, ktorzy zaczynaja przygode z korporacjami. Po studiach lub tych, ktorzy planuja zmienic prace na korpo.
Pieniadze zawsze sa na czas I mili mlodzi ludzie to na plus.
Firma nie daja zednej opcji rozwoju poza Servie Desk Operations.
Firma nie gwarantuje szkolen, treningow dla osob, ktore awansuja-Chciales to Pracuj. W rezultacie Twoim Leadem moze byc chlopak/dziewczyna bez wiedzy o prawie pracy, mlodsza od Ciebie, ktory straszy zamiast motywowac.
Hinduski management - roznice kulturowe I brak checi zmiany powoduje, ze management nie rozumie pracownikow ani ich potrzeb. Nagminne klamia i nie potrafia przepraszac ani motywowac.
Totalny brak szacunku dla pracownika jako czlowieka-Jak chcesz odejsc od biurka to sie zapytaj czy mozesz-Do toalety rowniez.
Straszny balagan w HR czesto zgubione dokumenty , mala dostepnosc HRow dla pracownika.

Jezeli pracujesz w korporacji I myslisz o zmianie na HCL to radze zacisnac zeby I poszukac innej firmy.

Do tych, ktorzy wieszcza szybka wyprowadzke Korporacji na wschod przypomne, ze tak sie juz mowilo w 2010 a Capgemini przenioslo nawet czesc uslug do Rumunii. W tym momencie Capgemini ciagle zatrudnia I nawet nowe projekty sie otwieraja w Krakowie. W tym roku ilosc pracownikow korporacji zagranicznych w krakowie przekroczyla 50 tys. Ciagle buduja sie kompleksy biurowe pod nowe korporacje Echo\Unity\Attris I wiele innych.
Pozdrawiam i zycze powodzenia.


6
Beata Kumarowska 2016-11-14 19:47
Doskonały komentarz, ale uważam ze ocena jest zawyżona jak na tego hinduskiego krzaka. Moja ocena to zdecydowane 0.

"Firma nie daja zednej opcji rozwoju poza Servie Desk Operations."

Dokładnie ! Dodałbym że to jest low cost’owy i prosty helpdesk dla zagranicznych użytkowników. Tylko obcy jeżyk się liczy nic więcej. Żadna intelektualna czy rozwojowa praca. Przez godziny odbierasz telefon i tłumaczysz zagranicznemu użytkownikowi jak zmienić tapetę na pulpicie.

Większość osób co tam pracuje to młode dziewczyny po ekonomii, teologii czy filologii. W HCL staja się nagle „It Analist”, a po pól roku aby je zatrzymać (bo znają obcy jeżyk) staja się „IT Senior Engineer” lub „team leader”. Śmiech na sali ! Tylko u hindusów to możliwe.

Co potem się dziwić że osoby bez większych ambicji, wiedzy, co w życiu nic nie osiągneły sa kierownikiem zespołu w hcl’u ? ;)

No i rzeczywiście, poziom kadr tragiczny…
17
Andaluzja 2016-11-16 20:51
A jak to jest z programami których używamy do obsługi klientów? Na szkoleniu nie wygląda to dobrze. Znikają jakieś opcje, programy się zawieszają albo nie działają. Trochę się boję że po rozpoczęciu pracy będzie to samo i ciężko będzie pomagać klientom mając samemu problemy.
Kicis 2016-11-24 19:24
Heh.... narzekanie na HCL, ale przeciez nikt nikogo nie zmusza do pracy w tej firmie. Mozna w kazdej chwili zrezygnowac i załapac sie do Stefanini, albo Capa. Ciekawe co tam powiecie :)
Zatesknicie za HCLem:)
2
hclowianin 2016-11-25 17:52
kolego - ty chyba nie rozumiesz sensu tego portalu. tu nie chodzi o to czy ktoś kogo zmusza tylko aby się podzielić doświadczeniami. potencjalni kandydaci dzieki temu mają jakiś pogląd na to co się dzieje i mogą dzięki temu odpowiedzieć sobie na pytanie czy im to pasuje.
13
Kicis 2016-12-01 17:35
Kolego - nie pisalem tego do tych co wystepuja z zapytaniami, a jedynie do calej listy narzekajacych i pracujacych, bo jest ich zdecydowanie wiecej jak pytajacych. Wiec chyba ze zrozumieniem miales tutaj Ty problem:/
mati4 2016-12-02 20:57
Witam wszystkich,
zastanawiam się nad ofertą pracy na stanowisku analityka IT, ale nie ukrywam że po przeczytaniu tych opinii, odrobinę się zmartwiłem. Czy praca polega na prawdę tylko i wyłącznie na odbieraniu telefonów i siedzeniu przy komputerze? Nie ma żadnych możliwości na rozwój techniczny? A sam serwis? Mają tam coś takiego? Jak wygląda sama umowa o pracę - 3 miesiące i potem kontrakt stały? Czy zwykłe L4 naprawdę przysparza tyle problemów?

Ogólnie opinie są zdecydowanie negatywne, ale w takim wypadku, dlaczego aż tylu ludzi pcha się właśnie tu? Nie ma innych firm/korporacji, które oferuje lepsze warunki pracy na terenie Krakowa?

@Kicis - czy obecnie pracujesz w tej firmie? Mogę prosić o jakąś wskazówkę, na temat tego, jak mógłbym się z Tobą skontaktować?

Z góry dzięki za odpowiedzi,
Pozdrawiam!
hcleczka 2016-12-06 10:57
Problem z l4? nie ma takiej opcji. Po prostu bierzesz i jestes na l4. Nie rozumiem, kto wygaduje takie rzeczy i po co?
f 2016-12-08 13:38
koszmar. atmosfera okropna - nikt sie z nikim nie wita, ciagle wyzwiska i przeklenstwa. totalny nielad. nie wiadomo co ma czlowiek robic, szkolenie to jakis zart.
11
Grucha 2016-12-15 23:05
Pracuje od kilku miesięcy w HCLu. Przeprowadziłam sie z Holandi ponieważ chciałam znowu w Polsce mieszkac.
Zarabiam około 5000 na rękę i jestem zadowolona z mojego pracodawcy. Atmosfera zalezy od projektu .
Prace ktora sie w HCLu wykonuje rownież zalezy od projektu ale napewno nie mozna powiedziec ze praca jest nudna. Codziennie cos nowego.
O awans trzeba sie postarać i dostaje szczególnie ten ktory najbardziej krzyczy.
Wiekszosc pracownikow to Hiszpanie i Francuzi ktorzy w własnym kraju nie dostali sie nigdzie do roboty. Reszta to absolwenci kierunków humanistycznych.

O awansach nie moge sie wypowiedzieć bo nie dostałam.

Plusy:
Bardzo dobre wynagrodzenie
Ciekawe Benefity

Minusy:
Bałagan zawsze i wszędzie
Dojazd w zapełnionym pociagu
2
Kicis 2016-12-16 15:51
Smialo.... Pracuje... Jakiej wskazowki potrzebujesz do kontaktu ze mna? Pytaj smialo nanforum odpowiem co i jak:)
Benn 2016-12-16 22:13
Mam pytanie, czy można liczyć na permanentną pracę zdalną?
Chodzi mi konkretnie o biuro we Wrocławiu?
Western 2016-12-20 13:19
Ja akurat pracowalem w Capgemini zanim pracowalem w HCLu, Ludzie, ktorzy ze mna zaczynali sa juz managerami, incident coordinatorami czy jakies inne ciekawe stanowiska. Z tej pozycji o wiele latwiej jest znalezc prace niz po 3 latach na sluchawce. Jezeli w HCL trzeba czekac 2-3 lata na awans a w Capgemini rok albo mniej to zastanow sie jak pracodawcy patrza na osoby, ktore awansuja I sie rozwijaja, a jak na tych co odbieraja telefony caly czas.

Ja znalazlem inna ciekwsza prace czego zycze wszystkim, ktorzy nosza sie z takim zamiarem, da sie.
2
Helena 2017-01-04 07:52
Jeszcze pracuję w HCL. Nie polecam.

Zarządzanie z Indii, które nie rozumie (nie chce zrozumieć) kultury pracy w Polsce (nawet bardzo wysoko postawione osoby z Indii nie mają pojęcia o różnicach kulturowych).

Plusy:
- Wynagrodzenie (80% przypadków)

Minusy:
- Wybór awansowanych osób (odbywa się to nie przez przełożonego, a management z Indii, który pracowników na oczy nie widział - wyników ich pracy również)
- Nadgodziny - problem z uregulowaniem ich wg Kodeksu Pracy
- Kiepska opinia o Pracodawcy, co się przekłada na jakość potencjalnych Pracowników na rekrutacjach (sama kasa nie przekonuje, tym bardziej, że szanse na rozwój słabe)

Plus i minus:
- Benefity (fakt, Multisport darmowy, są bony Sodexo i dodatek na święta), ale to co mówią na induction to jedno, a potem się okazuje, że coś miało być, a nie ma albo będzie nie wiadomo kiedy.
4
hclowianin 2017-01-16 16:21
to precyzuj co piszesz, bo z twojej wypowiedzi wynika tak jak napisałem o czym świadczą choćby "łapki" w górę, że nie masz racji.

a jak tobie się podoba hcl, mimo tylu negatywnych opinii wielu osób to współczuję ambicji - ale nie przejmuj się, tacy ludzie też są potrzebni... gdyby byli tylko ludzie ambitni to taka firma jak hcl nie miałaby miejsca na rynku.
1
zielony 2017-01-30 06:27
Cześć Wszystkim!
Czy ktoś się orientuje nt. stanowiska Buyer - ile się zarabia i co się dokładnie robi?
Jeszcze pytanko techniczne: Po jakiemu pisać list motywacyjny na takie stanowisko? (Ogłoszenie było po angielsku.)
noname 2017-01-31 09:00
No to wtedy nie róźni się od żadnej innej korpo :)
TZN od pracy na SD w żadnym innym korpo.
Prawilny 2017-02-04 00:46
Przyszlem do tej roboty z biedry i jest normalnie w pyte durzo fajnych [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] i od teraz silka na karnet nie na pojedynce wjazdy. robie tam teraz w hr
Helena 2017-02-04 10:43
@zielony, z ciekawości, powiedz mi jak chcesz napisać list motywacyjny, nie wiedząc na co aplikujesz?
A co do Twojego pytania "Po jakiemu pisać list motywacyjny na takie stanowisko? (Ogłoszenie było po angielsku.)" - chyba sam sobie odpowiedziałeś...
zielony 2017-02-05 22:17
Heleno, niektórzy nie mogą sobie pozwolić na luksus aplikowania tylko tam, gdzie dokładnie wiedzą dokładnie co się będzie robić, i że im to się podoba - muszą brać co jest, że by zarobić na życie. Aplikuję bo spełniam wymagania - o tym głównie jest list. A niestety w ofercie nie napisano zbyt wielu szczegółów. Pytanie o język wynikało z tego, że wiele firm z różnych przyczyn publikuje ogłoszenia po angielsku, podczas gdy często rekruterzy, a nawet cały personel to Polacy. Rozumiem, że w tym przypadku tak nie jest, więc trzeba napisać po angielsku.
Helena 2017-02-06 20:30
Duży problem HCL polega na tym, że mimo dobrych płac, osoby aplikujące składają papiery z powodów takich, jak wymieniasz - to obniża i poziom pracy i morale, jeśli ktoś okazuje się nieodpowiedni.

Potwierdzając, w HCL znaczna część osób to obcokrajowcy, więc tak - wszystko po angielsku.

Co do stanowiska - czy wiesz do jakiego projektu aplikujesz albo masz opis stanowiska?
analysta 2017-02-13 15:05
HCL ma super benefity i całkiem niezle płace. Poznałem tu najlepszych ludzi w moim życiu:) W hr troche bajzel, ale to jak wszędzie. Pracowałem w Capgemini i Aon Hewitt i jak narazie zacumuję tutaj.
2
hcl 2017-03-07 23:11
Do kiedy w hcl trzeba podpisać umowę o pracę by mieć multisport jak najszybciej? Do 20 go każdego miesiąca? Liczy się data podpisania umowy czy podjęcia pracy?
Jakie są zarobki z niemieckim i jak ktoś zna niemiecki to jaki poziom angielskiego jest absolutnym minimum? Jakie pytania z angielskiego na rozmowie o pracę jak ktoś 2 gi język zna bardzo dobrze? ile przerw w pracy w ciągu dnia?
Juli 2017-03-15 11:36
Cześć, też miałabym pytanie o team niemiecki, czy pracuje się w weekendy?, czy mając niską znajomość angielskiego (B1), jest się w stanie zrozumieć to, co jest przekazywane na szkoleniu przygotowującym do pracy? Z góry dziękuję.
Juli 2017-03-15 11:36
Cześć, też miałabym pytanie o team niemiecki, czy pracuje się w weekendy?, czy mając niską znajomość angielskiego (B1), jest się w stanie zrozumieć to, co jest przekazywane na szkoleniu przygotowującym do pracy? Z góry dziękuję.
anpiotro 2017-03-25 14:22
Hej, czy ktoś z Was się orientuję jak wygląda praca German Speakera, albo jakiegoś Speakera innego języka? Dostałam ofertę pracy za dość dobrą kasę muszę powiedzieć i się grubo nad tym zastanawiam.
Dzieki.
Ania
2
she 2017-03-26 16:55
Mało rozwojowa praca, brak rzeczowych profesjonalych szkoleń, benefity jak wszędzie w podobnych korpo, cudów nie ma, dobra na krótki czas.
2
Tola 2017-03-29 21:47
Nisz? Aha...
1
Dawid 2017-05-06 13:05
Dobre na start, jako wpis do CV. Zarobki ok, atmosfera zależna od projektu. Szkolenia tragiczne, nie przygotowują do pracy. Brak możliwości awansu. Plusem pakiet benefit, Luxmed, karta Multisport i Bony Sodexo co miesiąc.
1
Chudy 2017-05-11 07:10
I ta śmieszna ochrona ten wystrzyżony cieć co udaje że pracuje
3
Aga 2017-05-17 17:41
Zapraszam do kontaktu w sprawie aplikacji do HCL: arogala@delegaterecruitment.com :)
Zainteresowana 2017-05-20 17:18
Cześć, jestem w trakcie rekrutacji do HCl, która trwa już .... miesiąc, docelowo z językiem niemieckim, ale jak mówię nie wiem czy coś z tego będzie, bo przeszłam już setki rozmów tel. które sprawdzały moją znajomość języków ze skutkiem - jak mi za każdym razem mówiono - jak najbardziej pozytywnym, a mimo to żadnej konkretnej propozycji nie otrzymałam. W międzyczasie otrzymałam inną propozycję pracy, dosyć ciekawą, i nie wiem czy warto czekać na HCL. Może ktoś mi odpowie napytania:
1) czy warto zatrudnić się w HCL z niemieckim - czy są stabilne warunki pracy, miła atmosfera, itd
2) jak wygląda praca w Customer Service - czy jest to jedynie praca polegająca na odbieraniu telefonów i powtarzaniu tych samych formułek?
3) czy Wasz język polepszył się dzięki tej pracy (nie ukrywam że jest to dla mnie ważne, żeby rozwijać znajomość języka)
4) jakie są godziny pracy w teamie niemieckim?
5) jakie jest wynagrodzenie początkowe? czy jest szansa na awans? Wprawdzie pieniądze nie są dla mnie najważniejsze ale mimo wszystko Zabierzów jest daleko :)

Dziękuję za wszelkie rady i komentarze. Jestem ciekawa czy warto czekac na wynik rekrutacji czy może sobie odpuścić :)
Gosia 2017-06-09 10:11
Ja tez bym chciała aplikować z jezykiem niemieckim, pomimo że oferty są to rekrutację trwają dlugo.
reret 2017-06-09 11:15
Rekrutacje trwaja dlugo, bo czekaja az ktos sie zwolni z niemieckiego desku. Nie potrafia organizowac sobie pracownikow, bo dopiero zatrudniaja jak maja niedobor i rzucaja niedoswiadczonego czlowieka od razu do pracy. A ze rotacja jest to normalne w takich korpo:)
1
Anni 2017-06-12 09:30
Hej
Może mi ktoś powiedzieć jakie są godziny pracy w teamie niemieckim? Widziałam dużo ogłoszeń na necie. Wynika z nich że są aż 4 zmiany. Serio ludzie muszą przychodzić dopiero na 11? A jak atmosfera?
Matis 2017-06-12 09:36
Reret znajomy aplikowal do nich z niemieckim i podobno mu powiedzieli ze potrzebują 50 osób. Ja też jestem zainteresowany ale holenderskim. Jakie warunki oferują z holenderskim? Jest szansa że się odezwia? Pytam bo nie wiem czy jest sens składać cv z tym językiem. Coś ktoś?
Martuuuunia 2017-06-14 15:58
Ile można zarobić z językiem włoskim?
Karina 2017-06-18 22:55
Mam pytanie do wszystkich dojezdzajacych z Krakowa do Business Parku w Zabierzowie. Ile trwa podróż? Czy pociągi przyjeżdżają z opóźnieniem? Jest możliwość przyjścia do pracy z kilkuminutowym opóźnieniem jak pociąg się spóźni?
1
Fin 2017-06-20 00:07
Wszyscy sie spozniaja do pracy bo pociag zawsze sie spoznia. Nikt nic na to nie mowi.
Ogolnie sami teamliderzy przychodza zawsze za pozno.
Idirek 2017-06-20 22:16
Co za pytanie !? Nigdy nie jezdiles polskim pociągiem ? :)
Częściej się spóźnia niż jest punktualny.
Btw: odradzam bardzo mocno tą hinduską firmę... !
4
Daniel 2017-06-21 16:58
Ja pracuję od pół roku i mi się bardzo podoba. Napiszcie do mnie jak chcecie wienciej informacji. Faccenda.daniel@gmail.com . Pracuję jak IT Analyst z włoskim. Jak chcecie dajcie mi znać to pogadamy. Dobra atmosfera i $$$. Ja nie narzekam ani trochę.
Jovanna 2017-07-05 20:29
Czy to prawda że HCL przenosi się do Krakowa?
Hmmmmmmm 2017-07-10 08:56
Ciekawe że tak wszyscy krytykujecie a ja od znajomych, które tam pracuje słyszałam zupełnie coś innego. Może po prostu nie nadajecie się i tyle. Poza tym krytykujecie niektórzy a dalej pracujecie. Dziwne to trochę. Jeden napisał że te opinie mają ostrzec potencjalnych kandydatów. Ale ja uważam że również niepotrzebnie odstraszyć tych którym mogłoby się spodobać.
Julita 2017-07-19 14:25
@Daniel A czy mógłbyś napisać innym użytkownikom forum, co najbardziej podoba Ci się w pracy w HCL Technologies? Za co cenisz sobie tego pracodawcę? Osoby, które planują zatrudnienie chętnie dowiedzą się o warunkach, które są proponowane przez HCL Technologies.
Adam 2017-07-24 17:32
Świetna atmosfera i bardzo dobre zarobki. Można się też sporo nauczyć. Jeżeli, komuś nie przeszkadza dojazd, to jak najbardziej warto.
Zostaw swoją opinię o HCL Technologies - Zabierzów
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie HCL Technologies