brak logo

HCL Technologies

Zabierzów

Opinie o HCL Technologies

Kumarowski 2016-02-29 20:24:48
Bardzo dobra uwaga. Przynajmniej zdajesz sobie sprawe ze pod maska "firma IT" jest jedno wielkie "G" outsourcingowe, polegajace na resetu hasel z obcym jezykiem.

Jak te wsystkie outsourcingowe "g..." zwieja do rumuni, ukrajny czy afryki, to w tedy "specialisci it" piszace tu bajki o ciekawiej pracy w hcl'u beda nie zle plakac.
24
chin 2016-03-05 20:41:56
Firma koszmar, problem z urlopem, z l4. Wieczne eskalacje Hindusów, nie szanuja ludzi. Ludzie uciekają nagminnie.
10
Fi 2016-03-05 23:59:16
Szanuję, przynajmniej macie odwagę napisać jak jest. Niewolnicy z Fujitsu w Łodzi kompletnie już stracili godność dając się upokarzać jeszcze bardziej.
Giovanny 2016-03-06 15:03:32
To jest klasyka w HCL'u. Przelozony ma 2 opcie w systemie: Zatwierdzic nieobecnosc lub nie. Hindusi wiec mysla ze maja cos do gadanie w akceptaci L4 pracownika i nie raz pracownik musi w tedy rozkrecac problem i sie borykac z kadrami na podobnym poziomie wiedzy.

Pracuje tam i mysle nieglugo zmienic prace bo juz nie da sie wytrzymac. Praca bardzo gupia (tempy helpdesk co sie pakuje pod nazwa "it analyst") i management hinduski co mysli ze prawo w indiach sie w Polsce stosuje.

Jest tez bardzo duza rotacja i trudo sie polapac kto jest kim.
32
Ukraińsko, czy nie? 2016-03-06 22:17:28
czy tutaj też promuje się awanse ukraińców (aka rezunów) kosztem Polaków? Albo wywala się Polaka żeby zrobić miejsce dla tańszego rezuna? Byłem już w dwóch takich firmach i nie chcę być już kolejny raz tak skurwysyńsko potraktowany.
ciekawska 2016-03-18 11:41:04
A co powiecie o stanowisku Translator with Dutch? jak to dokladnie wyglada, praca zdalna podobno 2500 slow dziennie do przetlumaczenia ale jak to dokladnie wyglada ? Ktos cos wie?
3
czechofilka 2016-04-04 18:41:37
Ja miałam rozmowę z Czechem, ponieważ studiowałam czeski i ogólnie myślałam, że z moim ukierunkowaniem na AP/AR nie będę miała co liczyć na posadę w GLu, ale management jest zachwycony moim CV i chcą mnie wyszkolić, bo potrzebują ludzi z wiedzą nie tylko "kierunkową", ale oczekują od kandydata ogólnego pojęcia o księgowości.
Kwota, jaką mi zaproponowali jest prawie dwukrotnie wyższa niż moje zarobki w korpo w Katowicach. Do tej pory myślałam, że znajomi przesadzają mówiąc, że niezłą "kapuchę" można zarobić w Krk, ale teraz już wiem, że tak faktycznie jest.
Spróbuję. Pół roku to nie jest aż tak mega mega dużo. Można spróbować. Jeśli będę czuć na początku, że jest niezbyt halo, to będę szukać czegoś innego w międzyczasie i tyle :-)
Rozwiązanie zawsze jest, a spróbować uważam - warto.
Lars 2016-04-04 21:02:55
Dziewucho, nie rozumiesz ze biora KAZDEGO ktory mowi po angielsku (do komunikacji z hindusami) + inny jezyk ?

Co do "chcą mnie wyszkolić", to smiech na sali... Faktycznie cie wyszkola z klepania faktur po czesku do systemu klienta. To bedzie bardzo odpowiedzialna i rozwojowa praca :)
33
czechofilka 2016-04-05 09:22:47
Proszę Pana, tylko nie "dziewucho", bo leci chamem.. Można inaczej, milej.
Poza tym, to moja opinia i mam do nieej pełne prawo. Nie zgadzasz się, to masz problem. Ale to Twój problem...
Przekonam się, co się tam dzieje, to z pewnością wrócę na to forum i przyznam Ci rację lub nie. Tyle w temacie.
Pozdrawiam
aadamski 2016-04-05 22:21:40
może w teorii biorą każdego, ja znam angielski i niemiecki, nie jestem J.W. Goethe ale rozmawiam swobodnie, i tak też rozmawiałem przez telefon z niejakim Stefanem, po czym dostałem odpowiedź że mnie nie przyjmą bo mój niemiecki jest na poziomie B2 a oni wymagają C1 (ale wcześniej nikt mnie o tym nie uprzedził). C1 to jest poziom "near-native" więc trudno żebym nie będąc Niemcem znał język na poziomie C1. Potrafię swobodnie rozmawiać na każdy temat, to dla tych tłuków za niski poziom [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] z nimi. Stefan du Arschloch wenn ich dich treffe bekommst du von mir in die Fresse, bis dann fick dich du Arsch.
2
luxKermit 2016-04-07 18:34:45
uwierzę , ze was tam zatrudnili jak co niektórzy z was poprawią ortografię ...
Śmieszku 2016-04-11 10:48:12
@lesz, to miło, że mam takich wspaniałych "znajomych" którzy szerszą klamliwe plotki bez potwierdzenia u źródła. W tym co napisałeś jest około 10% prawdy. Ale cóż, niektórym korpo ryja mózgi zawiścią do drugiego człowieka i wypruwa z empatii. Shell wspominam bardzo dobrze :)
inż. elektryk 2016-04-16 09:53:38
Praca nie ma nic wspólnego z IT. Większość osób tam zatrudnionych to lingwiści albo obcokrajowcy w wieku do 25 lat. Ludzi z wyższym wykształceniem technicznym nie ma. Jeżeli ktoś jest po technikum to jest już dobrze. Praca polega na odpalaniu programików i resetowaniu haseł, komputerów, instalowanie programików. Pensje - okolice średniej krajowej - według mnie średnio. Na plus: atmosfera (chociaż pracy b. dużo ale ludzie fajni), dodatki (multisport, luxmed, dofinansowania na jedzenie, naukę języków...).
1
asura 2016-04-20 00:29:48
Jeżeli ktoś jest zainteresowany pracą w firmie HCL, bardzo proszę o kontakt na maila ze mną. Zdecydowanie polecam firmę - oferuje ona jedne z najlepszych wynagrodzeń wśród krakowskich korporacji, atrakcyjny pakiet socjalny i całkiem fajną atmosferę pracy. Osoby, które znają na poziomie min. komunikatywnym jakieś obce języki mogą liczyć na naprawdę dobre warunki pracy. Obecnie w szczególności intensywnie poszukiwane są osoby z językiem niemieckim i przez najbliższe kilka dni prowadzona jest jeszcze rekrutacja na kilka naprawdę atrakcyjnych otwartych wakatów (związanych z tym językiem), więc jeżeli ktoś chce się załapać na atrakcyjną ofertę pracy to proszę o kontakt na maila asurarage123@gmail.com .
tobiasz 2016-04-22 00:20:34
czy w dziale helpdesk/it analist sa premie? jak czesto/w jakiej wysokosci?
2
Hindus 2016-04-25 16:45:10
Jezeli w tym hinduskim krzaku jest tak dobrze, dlaczego tylko 2 gwiazdki na 120 glosujacych ? :) ha ha
16
Kormoran 2016-04-27 09:27:45
Na ok 1000 pracownikow wypowiedziało się ok 120;) biorąc pod uwagę ze komentarze zazwyczaj zostawiają tylko nie zadowoleni to całkiem niezły wynik.
Ana 2016-04-27 13:41:04
Ja myslalam, ze pytania z serii "Jakim owocem chcialabys byc i dlaczego?", "Wymien moment w zyciu, kiedy bylas z siebie najbardziej dumna" itd. (smaczkow bylo znacznie wiecej) sa tylko mitami wypisywanymi w Internecie. Na mnostwo rozmow kwalifikacyjnych, tylko tam spotkalam sie z taka zenada. Zastanawialam sie, czy Pani rekrutenkta robi sobie ze mnie jaja,czy to tak na serio, ale moge jedynie okreslic to jako godzinny kabaret. Rozumiem, ze takie pytania maja jakis cel, ale z drugiej strony nikt tu nie ubiega sie o stanowisko prezesa NASA, tylko o prace zwyklego korpo - pacholka, ktory ma klepac bezmyslnie swoja prace, a nie miec zbyt wiele do powiedzenia.
1
Drzewo 2016-05-02 23:09:49
A rozmawiałeś z ludzmi z Ukrainy, Rumunii albo innych krajów, że podzielasz pogląd o "zwiewaniu"? Nikt nigdzie nie będzie zwiewał, bo korporacjom się nie opłaca... Zwiewały bo była taka opinia, że trzeba ciąć koszta. I cięli, i zaczęły się narzekania, reklamacje, wypowiadanie umów na out-sourcing... Bo poziom języka się różni, i będzie się różnił jeszcze długo... A może zawsze? Z powodu wielu uwarunkowań, i tyle.
Kamila 2016-05-28 10:45:47
Witam,chicałam zapytać o rekrutację w firmie HCL(Wrocław) na stanowisku Onsite Support Engineer, jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna i czy ktoś zna pytania? Dziękuję i pozdrawiam.
Byly Pracownik 2016-06-23 12:08:22
Obecnie jedna z gorszych korpo w Krakowie, systemy toporne, wiecznie cos nie dziala, glupi hinduski management, rotacja jak na bazarze, efekt problemy zdrowotne, nic poza.
9
Byly Pracownik 2016-06-24 14:45:25
Kazdy kto zna rynek krakowskich korporacji to potwierdzi, ze HCL to takie drugie Capgemini, roznica tylko taka, ze HCL lepiej placi. Nic sie nie nauczysz, tylko tyle, ze wpiszesz w CV, szkolenia na poziomie przedszkola,przechowalnia dla bezrobotnych Wlochow I Hiszpanow, toporna atmosfera,ciezko jest wytrzymac kilka miesiecy.
11
Adam 2016-07-02 00:39:29
Hahaha :) dobre. W zabierzowie ciezko jest znalesc kogos z jakimkolwiek wyksztalceniem wyzszym a Ty mowisz o profesjonalnym swiadczeniu uslug. Przez ludzi ktorzy nigdy nie mieli do czynienia z IT.
6
korposzczurek 2016-07-11 13:39:40
plusy:
- wynagrodzenie
- pakiety socjalne (ktore sa co prawda w kazdej korporacji)
minusy:
- brak szkolen, pracownik uczy sie obslugi programow, a nie rozwiazywania problemow
- w teorii mozesz prosic innych o pomoc, w praktyce jestes zbywany
- brak profesjonalizmu, przyklad: wprowadzenie nowych programow, systemow, nawal telefonow od uzytkownikow, a pracownik widzi program pierwszy raz na oczy
- niemila atmosfera
- urlopy planowane co najmniej z miesiecznym uprzedzeniem, odrzucanie urlopow na zadanie
- niewazne ile zrobisz, zawsze jest za malo
6
korposzczur 2016-07-12 21:44:26
Nie wiesz ze masz w roku pracy, 4 dni urlopu na żądanie !?
W kazdej firmie mozna o to poprosic tylko nie w hcl'u...
BTW... Nawet z L4 robia problem. Jak ktos tu wczesiej napisal, manager hindus nie wie ze ma obowiazek akceptowac...

Dodalbym do minusow ze praca malo ciekawa. Prosty helpdesk / wklepanie faktur.
11
ala 2016-07-13 15:15:06
heh, wszedzie to samo. oni sa tansi po prostu. poza tym pewnie latwiej im sie dogadac z hindusami z wiadomych przyczyn ;p
1
zielny 2016-08-17 19:40:00
Czyżby DB? :P

Firma mało rozwojowa, taki drugi Cap, tylko ze lepiej płacą ale hindusi.
Brak przejrzystej struktury. Brak możliwości rozwoju i awansu.
Podwyżki po 8pln brutto.
Rotacja maks 2 lata
1
korposzczurek 2016-08-24 07:31:35
Nie, żaden DB. jestem w "jednym z lepszych projektów", wiec skoro tutaj jest tak źle,to nie wyobrażam sobie pracy tam
magda 2016-08-24 17:23:21
jak sie moge dostac do tej firmy? po prostu chcialam wyslac cv i nie wiem jak... jestem lektorem jezyka hiszopanskiego i katalonskiego...
Taj 2016-09-09 18:20:18
Tak, studia podyplomowe.
Hindus 2016-09-09 21:15:58
ha ha ha... ciekawe z jakiego przedmiotu i do czego...

Przeciesz tutaj praca na tak tempym poziomie i rotacja jak w biedronce....
Zadnej tworczosci. Kaza ci robic co pisze na kartecze (reset hasel) dla klienta zagricznego o wszystko !
6
adam 2016-09-11 20:06:44
Firma rekrutuje głównie przez agencję pracy - większość osób w naszym teamie była tak zatrudniona. Jeżeli ktoś chce rozwijać się w IT to radzę kursy (tak jak wcześniej już ktoś wspomniał) oraz zmianę pracodawcy. Praca ludzi w HCL Zaberzów ma tyle wspólnego z IT co praca pani na poczcie: i tu i tu obsługuję się jakieś programy (do resetu hasła lub wprowadzenia paczki do systemu) i to wszystko. Jeżeli klient dzwoni z jakimś prawdziwym problemem IT to i tak jest odsyłany do innych teamów.
1
Ss 2016-09-15 19:57:12
Wyślij cv na mail rekruterek -Careers.poland@hcl.com. ja tego użyłem, podał mi go kolega z hcl
@ 2016-09-22 08:06:21
Pamiętam moje pierwsze szkolenie - jak wysyłać maile z Outlooka. Łezka w oku się kręci :) Poziom IT jest naprawdę wysoki.
7
rol 2016-09-25 13:20:36
ponoć obcokrajowcy zatrudnieni na rownorzednych stanowiskach co Polacy zarabiają prawie dwa razy więcej. a chodzi o stanowiska niskie, np. tzw. analityk, ktory odbiera telefony. nie wiem czy wynika to tylko za poziomu jezyka 'native' ?
hclowianin 2016-10-16 12:00:57
Spędziłem z firmą 3 miesiące, moja ocena to 3/6.

Pracowałem jako IT ANALYST z językiem angielskim. Zarobki ok. 2800 zł na rękę. Praca polega praktycznie na non stop odbieraniu telefonów przychodzodzących, gdzie dzwonią ludzie z uk/usa/india z problemami natury it. Od problemu jak zmienić tapetę na pulpicie, po problemy bardziej złożone. Ogólnie nie trzeba mieć żadnego wykształcenia IT, ale warto trochę ogarniać kompy. Najważniejsze znać język obcy (dużo osób zatrudnionych miało jedynie średnie wykształcenie). Oferują szkolenie, które trwa ok 2-3 tygodnie, ale jest o [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] rozbić. Większość z nas i tak nic nie umiała, i dopiero wejście live na słuchawkę uczyło.

Pracowałem w projekcie, w którym obsługiwaliśmy pracowników dużej instytucji finansowej należącej do jednego z naszych zagranicznych sąsiadów. Generalnie pracy jest dużo, telefon dzwoni non stop. Wymóg odebrania minimum 20 telefonów na dzień, tj. aby w skali miesiąca na dzień przypadało średnio 20 na dzień. Jest to do zrobienia, aczkolwiek są dni, że zrobisz max połowę z tego - wszystko zależy od tego jakie ci się trafią sprawy przez telefon.

Ogólnie to najbardziej się cieszę, że poznałem fajnych ludzi, choć i wiadomo idiotów też spotkałem.

Masa hindusów w managemencie z głupimi hasłami jak to trzeba pracować dla dobra organizacji. Ogólnie polecam się nie martwić i większość tych ich haseł mieć w du_pie.
3
hclowianin 2016-10-16 12:49:52
tak, jest to umowa o pracę. po 3 miesiącach dostajesz na pełen etat.
Wiesiek 2016-10-19 16:32:28
Hej. Odezwali sie do mnie dzisiaj z oferta na to stanowisko na, ktorym byles zatrudniony.
Dziwne bo w pierwszym mailu chca ode mnie dokument potwierdzajacy status podjecia legalnej pracy w Polsce. Logiczne, ze bedac Polakiem nie masz to prawo. Ale po co mam im od razu wysylac jak nawet nie wiesz czy przejdziesz etap finalnej rozmowy
Tomo 2016-10-19 19:29:55
Wiecie moze co tam ciekawego na rozmowie jest na stanowisko IT technical with english? Rzeczywiscie typowe HR pytanie jakim owocem chcialbys byc, testy itp itd? Dzieki
Mirek 2016-10-19 23:02:13
Czyli nie polecasz specjalnie tej firmy? Duża jest rotacja (po tym chyba najłatwiej stwierdzić czy firma jest ok)?
hclowianin 2016-11-05 12:58:18
tego niestety nie wiem - generalnie moim zdaniem był bajzel w hr.
hclowianin 2016-11-05 13:00:21
Tomo, stanowisko na które aplikujesz to to samo co it analyst, it help, customer service with foreign langugaes. po prostu co jakiś czas zmieniają nazwy stanowisk, ale robota ta sama! nie ma innej opcji. są projekty w których pracujesz na słuchawce, dla różnych firm i nazwy tej samej roboty są przeróżne.
hclowianin 2016-11-05 13:09:20
Ogólnie nie polecam. Chyba, że jest to pierwsza robota to wytrzymaj z pół roku, będzie do CV, nazwy stanowisk brzmią ładnie więc i potem łatwiej o kolejne zatrudnienie. Rotacja jest duża. Jak pytałem ludzi na florze to średnia to około 6 miesięcy! na połowę osób, które ze mną zaczęły pracę już po pseudoszkoleniach utrzymało się około połowy. Drugą połowę albo zwolnili albo sami porezygnowali.

Dodam jeszcze, że nikogo nie interesuje czy ty jako it analyst komus pomozesz czy nie. Najwazniejsza jest liczba odebranych telefonów, średnio 20 na dzień. Liczy się statystyka, masz 20 = jest dobrze. A czy klientowi pomogles to ich to nie interesuje, pod warunkiem, że się potem nie poskarży. Masz zrobić tak aby był szybko problem rozwiązany (liczą 15 minut na 1 call). Ok, czasem ktos zadzwonił, że ma problem ze zmianą tapety w komputerze (sic!), więc cała operacja zajęła parę minut. Ale czasem stawiałeś na nowo system co trwało ponad 2h... NIestety spraw nie idzie wybrać.

Przerwy? na cały dzień 55 min, teoretycznie 5min po kazdej godzinie pracy przy kompie, plus 15stka na obiad. ale jak sie pomierzy odległości w budnykach to na 5tce nie wyjdziesz do toalety, a na 15stce raczej trudno zjesc obiad: dojscie do kuchni/restauracji, kolejka do mikrofali i gdzie czas na samo jedzenie? ja osobiscie mialem kanapki, jadlem przy biurku.
Western 2016-11-10 10:30:24
Moja ocena to 2.
Praca dobra dla ludzi, ktorzy zaczynaja przygode z korporacjami. Po studiach lub tych, ktorzy planuja zmienic prace na korpo.
Pieniadze zawsze sa na czas I mili mlodzi ludzie to na plus.
Firma nie daja zednej opcji rozwoju poza Servie Desk Operations.
Firma nie gwarantuje szkolen, treningow dla osob, ktore awansuja-Chciales to Pracuj. W rezultacie Twoim Leadem moze byc chlopak/dziewczyna bez wiedzy o prawie pracy, mlodsza od Ciebie, ktory straszy zamiast motywowac.
Hinduski management - roznice kulturowe I brak checi zmiany powoduje, ze management nie rozumie pracownikow ani ich potrzeb. Nagminne klamia i nie potrafia przepraszac ani motywowac.
Totalny brak szacunku dla pracownika jako czlowieka-Jak chcesz odejsc od biurka to sie zapytaj czy mozesz-Do toalety rowniez.
Straszny balagan w HR czesto zgubione dokumenty , mala dostepnosc HRow dla pracownika.

Jezeli pracujesz w korporacji I myslisz o zmianie na HCL to radze zacisnac zeby I poszukac innej firmy.

Do tych, ktorzy wieszcza szybka wyprowadzke Korporacji na wschod przypomne, ze tak sie juz mowilo w 2010 a Capgemini przenioslo nawet czesc uslug do Rumunii. W tym momencie Capgemini ciagle zatrudnia I nawet nowe projekty sie otwieraja w Krakowie. W tym roku ilosc pracownikow korporacji zagranicznych w krakowie przekroczyla 50 tys. Ciagle buduja sie kompleksy biurowe pod nowe korporacje EchoUnityAttris I wiele innych.
Pozdrawiam i zycze powodzenia.


3
Beata Kumarowska 2016-11-14 19:47:34
Doskonały komentarz, ale uważam ze ocena jest zawyżona jak na tego hinduskiego krzaka. Moja ocena to zdecydowane 0.

"Firma nie daja zednej opcji rozwoju poza Servie Desk Operations."

Dokładnie ! Dodałbym że to jest low cost’owy i prosty helpdesk dla zagranicznych użytkowników. Tylko obcy jeżyk się liczy nic więcej. Żadna intelektualna czy rozwojowa praca. Przez godziny odbierasz telefon i tłumaczysz zagranicznemu użytkownikowi jak zmienić tapetę na pulpicie.

Większość osób co tam pracuje to młode dziewczyny po ekonomii, teologii czy filologii. W HCL staja się nagle „It Analist”, a po pól roku aby je zatrzymać (bo znają obcy jeżyk) staja się „IT Senior Engineer” lub „team leader”. Śmiech na sali ! Tylko u hindusów to możliwe.

Co potem się dziwić że osoby bez większych ambicji, wiedzy, co w życiu nic nie osiągneły sa kierownikiem zespołu w hcl’u ? ;)

No i rzeczywiście, poziom kadr tragiczny…
6
Andaluzja 2016-11-16 20:51:07
A jak to jest z programami których używamy do obsługi klientów? Na szkoleniu nie wygląda to dobrze. Znikają jakieś opcje, programy się zawieszają albo nie działają. Trochę się boję że po rozpoczęciu pracy będzie to samo i ciężko będzie pomagać klientom mając samemu problemy.
Kicis 2016-11-24 19:24:44
Heh.... narzekanie na HCL, ale przeciez nikt nikogo nie zmusza do pracy w tej firmie. Mozna w kazdej chwili zrezygnowac i załapac sie do Stefanini, albo Capa. Ciekawe co tam powiecie :)
Zatesknicie za HCLem:)
hclowianin 2016-11-25 17:52:49
kolego - ty chyba nie rozumiesz sensu tego portalu. tu nie chodzi o to czy ktoś kogo zmusza tylko aby się podzielić doświadczeniami. potencjalni kandydaci dzieki temu mają jakiś pogląd na to co się dzieje i mogą dzięki temu odpowiedzieć sobie na pytanie czy im to pasuje.
2
Kicis 2016-12-01 17:35:31
Kolego - nie pisalem tego do tych co wystepuja z zapytaniami, a jedynie do calej listy narzekajacych i pracujacych, bo jest ich zdecydowanie wiecej jak pytajacych. Wiec chyba ze zrozumieniem miales tutaj Ty problem:/
mati4 2016-12-02 20:57:03
Witam wszystkich,
zastanawiam się nad ofertą pracy na stanowisku analityka IT, ale nie ukrywam że po przeczytaniu tych opinii, odrobinę się zmartwiłem. Czy praca polega na prawdę tylko i wyłącznie na odbieraniu telefonów i siedzeniu przy komputerze? Nie ma żadnych możliwości na rozwój techniczny? A sam serwis? Mają tam coś takiego? Jak wygląda sama umowa o pracę - 3 miesiące i potem kontrakt stały? Czy zwykłe L4 naprawdę przysparza tyle problemów?

Ogólnie opinie są zdecydowanie negatywne, ale w takim wypadku, dlaczego aż tylu ludzi pcha się właśnie tu? Nie ma innych firm/korporacji, które oferuje lepsze warunki pracy na terenie Krakowa?

@Kicis - czy obecnie pracujesz w tej firmie? Mogę prosić o jakąś wskazówkę, na temat tego, jak mógłbym się z Tobą skontaktować?

Z góry dzięki za odpowiedzi,
Pozdrawiam!
Zostaw swoją opinię o HCL Technologies - Zabierzów
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie HCL Technologies