brak logo

Huta Buczek S.A.

Sosnowiec

Opinie o Huta Buczek S.A.

obywatel 2014-07-13 19:54:33
Skoro pracodawca nie płaci wynagrodzenia to nic nie daje zapłata za np.postojowe
czy chorobowe.Bo to wszystko jest liczone w pensji.Dziwi takie postępowanie firmy z racji tego iż nie mając środków na wynagrodzenia i produkcję, zatrudnia dalej pracowników.Pozbawia ich w ten sposób podstawowych środków do życia.Nie mam pojęcia o co tu chodzi,ale dziwi mnie że pracownicy dalej "siedzą" w takim zakładzie.Zawsze można w tym wypadku rozwiązać umowę bez wypowiedzenia z winy pracodawcy.Wtedy można dostać przynajmniej zasiłek i szukać innej pracy.Widać pracownicy mają z czego żyć skoro tylko narzekaja i "pracują"dalej.Nie można się chyba spodziewać iż zakład który nie działa i nie ma na wypłaty nagle "sypnie" pracownikom pieniędzmi.Kwestą jest tylko odzyskanie zaległych wynagrodzeń.Nie obejdzie się zapewne bez skargi do PIP,lub nawet do pozwu sądowego.Nie wiem czy to komentarz na temat,ale dobrze że przynajmniej tu ostrzega się przed takimi nieuczciwymi firmami.
informator 2014-08-17 10:22:29
Ostrzegam przed tą spółką, ale w wersji z o.o..Firma zalega pracownikom z wynagrodzeniami za pracę już dwa miesiace.I raczej nie zanosi się aby to się zmieniło.Jednym słowem warto poszukać innego pracodawcy.
2
olek 2014-08-26 19:34:26
W tym zakładzie wynagrodzeniem za pracę jest praca a nie pieniądze, tylko oni zapominają tego napisać w umowie o pracę..
pracownik 2014-08-28 15:54:43
Jaja sobie robią z kasą na maxa, wiszą już za 2 miechy i zaraz koniec sierpnia takze juz 3. Najlepszy jest gość który chodzi po wydziele i gna do pracy, typowy KAPO, chociaż nie ma co robić, ciekawe czy dostaje pensje. Ludzie zwalniać się wszyscy, niema co, zakład pada na ryj, nikt nic nie robi, nikt się tym bajzlem nie interesuje.
zdumiony 2014-08-28 17:52:03
Haha,to co to za pracownicy co dają się ganiać do pracy za darmo.Chociaż to już chyba trudno ich nazwać pracownikami.Skoro trzy miesiace pracy bez wypłaty to chyba jakaś pańszczyzna z XIXw.A pracodawca chyba się cieszy bo takich roboli to tylko mu pozazdrościć.A na poważnie, to ktoś się powinien chyba zainteresować takim wykorzystywaniem ludzi.Po prostu wierzyć się nie chce.
pan zdziwko 2014-08-28 20:42:24
Jak gna do pracy to na pewno dostaje.I to zapewne nie mało.Nie wiem tylko co wy tam jeszcze ludzie robicie w tej firmie.Niech pan "kapo" sam sobie pracuje.Wespół z panami prezesami.
2
pesymista 2014-09-04 14:57:25
Wydaje sie ze wlascicielowi nie zalezy na produkcji a hute chce zezlomowac obym sie mylil ,
ciekawy 2014-09-04 16:12:32
Jak to w upadłości?Przecież niedawno w upadłości była i ktoś hutę w tej upadlości kupił.Ciekawe co z zaległymi pensjami pracowników.Chyba tylko pozostaje sąd i postępowanie komornicze aby pracownicy swoją kasę odzyskali.Tak czy owak raczej zakładu polecić nie można.Zresztą w upadłości to będą zwalniać,a nie przyjmować.I do wyburzenia.Tylko ludzi i ich ciężko zarobionych pieniedzy szkoda.
kazik 2014-09-04 21:36:13
Wypłaty nikt nie dostanie bu nie ma pieniędzy, ale za to każdy dostanie bony za 200 PLN na święta.
pesymista 2014-09-05 12:55:42
Czy nikt w tej hucie nie umie podjąć decyzji co dalej , przecież niedlugo nikt nie będzie miał pracować bosię wszyscy pozwalniaja lludzie , Czy zarząd tego nie widzi czy udaje że nie widzi . A może mu to na rękę bo tylko udaje że chce produkować . Panowie prezesi miejcie odwagę powiedzieć prawdę bo juz wszyscy mają dość tej sytuacji i chcą wiedzieć co dalej z zakładem , czy chcecie produkować czy tylko udajecie .
fafika 2014-09-05 22:02:51
Prezesi widać chcą produkować ale nie chcą płacić za pracę.Jak ludzie się na to godzą to tak będzie dalej.Zawsze można rzucić taką pracę bez wypowiedzenia.Ale widocznie pracownikom odpowiada praca za darmo.
humorek 2014-09-08 19:21:17
Dostaniesz bon jako kilkumiesięcznej pracy plon.I możesz iść won!Hihi.
bolo 2014-09-08 19:31:32
Masz zupełną rację kolego.Ale niestety takie mamy rządy w Polsce,rządy oszustów i kręcaczy lodów.Pracownika ma się za nic bo uważa się go za kmiota i zupełne nic.Szokujące jest tylko to że w państwie niby prawa,niby demokratycznym i będącym w UE nie ma bata na takich cwaniaków i hochsztaplerów.Robią co chcą ze zwykłymi ludzmi i później śmieją się z nich w swoich towarzystwach.Tylko jakie ma sens że jest PIP skoro nic nie może w tej sprawie.Gdzie są związki z Panem Dudą na czele?Tak ładnie mówią w TV o obronie pracowników i co?Szkoda się kolego denerwować bo oni się z tego śmieją.Do sądu pracy pozywać i może coś się odzyska.Choć w tym kraju nie jest to pewne.
olo322 2014-09-08 21:58:49
W tym kraju na prawie są tylko [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] związki na hucie już dawno siedzą u prezesa w kieszeni,zarobki mają dość wysokie więc nie będą sie podkładać za ,,roboli,,!!co mądrzejsi to sie już dawno z nich wypisali!kilka razy była inspekcja pracy, mieli nakaz wypłaty zaległych pensji i co?i nic,dalej mają wszystko w tyle!!!!!nie płacą składki na PZU,na nic!część młodych ludzi już odeszła ale pracuje tam wielu ludzi w takim wieku że ciężko im będzie znalezć inną pracę,pracują tam od lat,powinni zwolnić po ludzku a nie traktować tak ludzi!!!!!ciągn [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] jakieś dotacje z unii,widać im sie opłaca takie krętactwo!a co do bonów i innych przywilejów to czegoś takiego nie ma już na hucie od wielu,wielu lat!!!!!pozdrawiam związki na hucie,niech was szlag trafi!!!!!!
olo322 2014-09-08 22:27:41
nie zapłać czegoś człowieku w terminie to zaraz strachy,windykatorzy i komornik!!!!!blokada konta i jest sie w czarnej [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] a prezesi z huty kradną na maksa i nikt nic z tym nie robi!!!przez jakiś czas siedziało sobie pod hutą dwóch kolesi,siedzieli 24h na dobe i pilnowali żeby prezesi nic z huty nie wywiezli,podobno za długi w bankach,kolesi już nie ma pod hutą czyli musieli sie z bankami jakoś dogadać,jak?nie wiadomo,wiadomo jedynie że z bankiem zwykły człowiek sie nie dogada!!!!!OSZUŚCI I ZŁODZIEJE JAK ZWYKLE MAJĄ PRZYWILEJE!!!!! PRZYWILEJE!!!!!
1
doradca 2014-09-09 09:43:11
Zapewne ci tzw.prezesi "kręcą lody" jak to się teraz nazywa robienie dobrego intetesu.Władza obecna im na to "po cichu" zezwala.Nic nowego,taka murzyńskość.Widać ciągną dotacje z UE i zakład dlatego musi jakoś "funkcjonować",choćby na agregatach czyli kroplówce.Aby "organizm" utrzymać przy życiu.Bo wtedy nie trzeba zwracać dotacji z UE.Dlatego też ludzi,mimo iż nie mają na wypłaty,nie zwalniają.I bazują właśnie na tych starszych ludziach.Których w ten sposób wyzyskują i poniżają.Jednym słowem to prezesi ze słomą wychodzącą z butów.Ludzie bez zasad i honoru,z dobrymi "plecami".Skoro nie daje rady PIP to pozostaje tylko sąd pracy.Pracownicy powinni wszyscy złożyć pozwy.Mogliby też "naglośnić" swoją sytuacje w mediach.Czasami upublicznienie czegoś daje rezultaty.Bo dziennikarze zaczynają "węszyć" w sprawie.Tak czy owak trzeba walczyć o swoje pieniądze.Przeklinanie i nerwy nic nie dadzą.Sorry,ale taką mamy władzę.
hutnik 2014-09-10 16:14:17
Ja się pytam co wypłatą co z huta ? Pytanie za 1000 złotych kto odpowie na nie ?
pytajnik 2014-09-10 17:37:21
A skąd weźmiesz tego tysiaka skoro wypłaty od trzech miesięcy nie ma?
jaro 2014-09-10 20:02:48
LUDZIE PRACUJĄCY NA HUCIE BUCZEK ZMOBILIZUJCIE SIĘ W KOŃCU I ZACZNIJCIE COŚ DZIAŁAĆ!!!!!!!PREZESI ZŁODZIEJE ROBIĄ Z WAMI CO CHCĄ!!!!NIE PŁACĄ PENSJI,PZU,NIE WYPŁACAJĄ WAM CHOROBOWEGO!!!!!!GDZIE SĄ ZWIĄZKI?!!!JEST SĄD PRACY,SĄ MEDIA!!!!TRZEBA NAGŁOŚNIĆ JAKIE ZŁODZIEJSTWO DZIEJE SIĘ NA HUCIE BUCZEK!!!!O SWOJE TRZEBA WALCZYĆ A NIE PYTAĆ CO Z HUTĄ I CO Z WYPŁATĄ!!!!!GÓRNICY JAK COŚ JEST NIE TAK TO ZARAZ DZIAŁAJĄ I MAJĄ!!!!A TU CISZA!!!!RÓBCIE COŚ BO TO WASZA KASA,NIKT ZA WAS TEGO NIE ZROBI A PREZESI MAJĄ WAS W TYLE!!!!!!!
rozsądny 2014-09-11 00:53:52
Pracownicy siedzą cicho bo pewnie się boją stracić darmowej pracy.
wkurzony 2014-09-11 14:40:38
W kopalni Kazimierz Juliusz nie wypłacili pensji za sierpień . . Kopalnia do likwidacji , co się dzieje w tym Sosnowcu . Gdzie pan prezydent Górski , który pokazuje się tylko przed wyborami . Glosujcie dalej na tego komuniste i na tą czerwoną zaraze ,
maksiu 2014-09-12 12:10:04
Nie tylko w Sosnowcu tak się dzieje.A prezydent miasta nic nie ma do prywatnej firmy.Choć fakt,urząd miejski jak czyta się w internecie,hucie tej kibicował w wejściu do strefy ekonomicznej i powstawaniu niby 100 dodatkowych miejsc pracy.Widać chyba za mało kibicował.Ogolnie jest tak że aresztuje się nienormalnego obywatela który ukradł batonik za 0,99zł,a prezesi co okradają swoich pracowników na wiele tysięcy mają się dobrze.I tu nie ważne kto rzadzi,tylko aby zwykli ludzie byli traktowani sprawiedliwie.
pracownik 2014-09-12 18:25:13
Podobno w poniedzialek mamy przyjść do pracy . A wypłaty jak nie było tak nie ma czy dalej mamy za darmo pracować . Czy w końcu powiemy dość tego , chyba że nam tak jest dobrze . Bo właścicielom to na rękę skończyć resztę walcy i sprzedać dla siebie a nas oklamywac że to na wypłatę .. No to do poniedziałku i przyjemnej darmowej pracy , pewnie wszyscy w hucie to lubią skoro trzeci miesiąc bez wypłaty pracują .AW
juras 2014-09-12 18:46:45
No na te pytania tylko sami możecie sobie odpowiedzieć.Widocznie faktycznie wam odpowiada taka sytuacja.Zawsze można przecież pracować dla satysfakcji.Jeśli ma się na życie, to tak dla zabicia nudy.Tylko po co się żalić.Ja zupełnie tego nie rozumiem.Ale życzę powodzenia!
2
kazik 2014-09-15 14:31:43
Czytając te wypowiedzi można stwierdzić jedno, pracownikom tej Huty odpowiada praca za darmo.Tylko nie rozumiem dlaczego narzekają.
olek 2014-09-15 14:53:49
Podobno nie do końca pracują za darmo, w okresie jesienno zimowym dostaną ciepłe posiłki regeneracyjne.
1
józio 2014-09-15 19:37:49
Niby tak."Miska ryżu" się należy.Szkoda że tylko zimą.
olo322 2014-09-15 21:07:06
nie ma już posiłków regeneracyjnych koledzy,nawet michy ryżu nie dadzą,a tak na marginesie narzekają ci co nie chcą robić za darmo a pieniądze zarobione im się należą a nie narzekają ci co lubią pracować za freeee bo i takich tam nie brakuje!!!!!!i nie chodzi tak o to narzekanie jak o to że prezesi to zwykli oszuści i [usunięte przez admina słowo niecenzuralne]
1
realista 2014-09-16 10:48:28
A ci co nie chcą robić za darmo to co niby robią?Strajkują?Jak są zatrudnieni to muszą pracować,takie jest prawo niestety.Można tylko zrozumieć tych to rzucili taką robotę i walczą o swoje,trzeba nazwać po imieniu,skradzione pieniądze.Ci mają prawo się tu wkurzać i nazywać właścicieli jak należy.Reszta co podkuliła ogony nie powinna narzekać bo nawet nie wypada.
olo322 2014-09-16 18:41:24
Muszą pracować takie prawo!!!!zgoda,ale jest też takie prawo że za prace należy się wynagrodzenie a takowego nie ma,brak!!!!popieram tych co sami odeszli i tych co tam jeszcze zostali ale też próbują walczyć o swoje!!!!ale są i tacy co właśnie z podkulonym ogonkiem popierdzielają do roboty,prezes ich mami wizjami wypłaty zaległych pensji!!!mrzonka
prezes 2014-09-16 18:53:13
niektóre wypowiedzi schodzą sie do tego jacy to pracownicy na hucie są dziwni i beznadziejni,że robią za darmo!!szok!!!jak tak można!!!!zwolnić się!!!!dobrze komuś pisać!!!!ale przecież tu chodzi o to że oszuści i [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] tak zwani prezesi okradli tych ludzi!!!!pracując w jednym zakładzie 25,30 lat człowiek ma prawo do godnego traktowania!!!!i godnego zwolnienia z tej pracy!!!!
rychu 2014-09-16 21:25:18
Zakładam że jesteś osobą nadal pracującą.A więc warto zastanowić się co się pisze.Nie wierzysz w wypłatę zaległych pensji,a mimo to zgadzasz się na pracować.Dobrze,jak tam chcesz.Więc jak w takiej sytuacji walczyć o swoje wynagrodzenia.Skoro z każdym przepracowanym miesiącem jest się "do tyłu"o kolejne wynagrodzenie.Nazywa się tu prezesów oszustami,ale pracując dla nich bierze się udział w tym niby oszustwie.I to przeciw samym sobie.Czy wreszcie pracownicy huty to zrozumieją,czy dalej będą "bić pianę"na ten temat.
news 2014-09-17 11:27:13
Pracownicy huty Buczek popatrzcie sobie dzisiaj na pracowników kopalni Kazimierz Juliusz.I bierzcie przykład jak się załatwia takie sprawy.A nie liczyć że jak się ma 25 czy 30 lat pracy to ma się prawo do godnego traktowania.Z choinki się urwaliście?
1
olaf 2014-09-17 12:41:16
Tak to prawda jesteście nie zorganizowani nic nie robicie w tym kierunku tylko chodzicie do pracy .Mało kto wie że w Hucie nie ma wypłat.
1
prezes 2014-09-17 19:02:26
Nie porównywać buczka do kopalni kazimierz!!!!tam jest 1000 górników a tu grupka ludzi!!!!!mają też zorganizowane związki które potrafią coś działać!!!!tam ma kto protestować!!!!
wolf 2014-09-17 19:55:39
No tak,zawsze można znaleźć usprawiedliwienie jak się nie chce czegoś zrobić.No to pozostaje więc tyrać za friko i nie narzekać.Powodzenia!
1
hysiu 2014-09-17 22:19:21
generalnie omijajcie tą firme z daleka!!!!!
1
były pracownik 2014-09-21 19:46:03
Nie rozumiem dlaczego pozwalacie na takie traktowanie. Skoro związki nic z tym nie robia - to kopa im w du.pę- wypiszcie się wszyscy i wezcie sprawy w swoje ręce - przerwijcie produkcję i strajkujcie. Gdy związki nie dostana wypłaty ( mają ją z waszych składek) może się obudzą. W przeciwnym razie nie dostaniecie pieniędzy nigdy, no chyba że wam odpowiada taka sytuacja...
A poważnie - dalej brak pieniędzy od lipca - nic nie dostaliście , nawet w ratach/tygodniówkach ...??
Pomimo, że nie pracuję już na hucie b. dobrze ją wspominam i życzę jej wszystkiego dobrego. Ale wygląda na to , że to już koniec zakładu...
też "były" 2014-09-22 15:16:14
Ja również dobrze wspominam pracę w hucie.Niestety sprzedano zakład ludziom zupełnie nieznającym się na produkcji hutniczej.I po ponad roku ich samiedzielnego rzadząnia takie są rezultaty.Wszystko zmieniło się na gorsze.Szkoda tylko pracowników tych co zostali.Już chyba lepiej być na zasiłku i szukać pracy niż pracować za darmo dla takich nieuczciwych prezesów.Oni się bogacą,a ludzie nie mają na życie.I raczej nie ma tu wyjścia innego jak przerwać pracę i oprotestować zarząd.Złożyć zbiorowy pozew do sądu pracy aby była szansa odzyskania zaległych pensji.Bo inaczej nawet jak się coś wyprodukuje to komornicy na tym rece położą.Ja jak kolega powyżej też uważam że to "równia pochyła" huty.Niestety, wygląda na to że prędzej czy później będzie z hutą koniec.Szkoda bo to była dobra firma.
redaktor 2014-09-23 10:04:02
To trzeba koniecznie nagłosnic do tv.jak zaczna naglasniac sprawe to sie posraja prezesi . bo kase biora na zywca dla siebie.szkoda tych ludzi bo przychodza i czekaja ,czekaja i na co .....a prazes sie smieje.Ludzie głowa do góry i działac !walczyc o swoje!
new info 2014-09-28 18:29:30
Masz kolego stare i nieaktualne dane.Huta Buczek Sp z o.o.to osobna firma prywatna.Dawna SA i technologie to już łotweska firma "severstallat silesia".A w upadłości HB sp.z o.o. już była i została zakupiona.Niestety nie przez znawców branży hutniczek.Zobaczyć można sobie jej aktualny KRS,nie ma tam nic o upadłości.Choć podana działalność to wydobywanie kamienia i minerałów niemetalicznych.Dziwne jak na hutę.
kazik 2014-10-07 09:00:29
To nie jest firma, tylko banda złodziei i oszustów.
oburzony 2014-10-08 15:28:57
Co kieruje takimi tzw.przedsiębiorcami aby zatrudniać pracowników i nie płacić im pensji?Jakaś taka "murzyńskość" to jest,czy co?
oburzony 2014-10-13 21:36:46
No wreszcie coś o hucie słychać w mediach.Na stronie <www.fakt.pl> pojawiła się informacja o tym zakładzie.Widać zatem że wszystkie wpisy tu były prawdziwe.Skandalem jest tylko to że zakład w upadłości sprzedano hochsztaplerom którzy znów po niedługim czasie doprowadzili do upadku.Ktoś za to powinien odpowiedzieć.Panowie prezesi na pewno się na hucie dorobili,a teraz "zwijają" interes.Bardzo to pomysłowy "biznes".A pracownicy obecnie jeszcze pracujący jak i ci którzy się z powodu braku pensji zwolnili,zostali "na lodzie".Czy ktoś im zwróci kiedyś uczciwie zarobione pieniadze?Czy wreszcie w tym kraju bedzie sprawiedliwość dla pracowników?
realista 2014-10-14 20:33:35
Wszyscy zlozyc wypowiedzenia niech zostana sami . Dawno powinniscie to zrobic , a nie narzekac a to winny pracodawca a to zwiazki i wieczne pieprzenie na wpisach na internecle . Tutaj pokazujecie odwage w pisaniu co to wam da jak te wpisy malo kto czyta a ci co przeczytaja maja to w dupie !
racjonalista 2014-10-25 11:08:22
Dlaczego mało kto czyta?Zapewne czytają osoby szukające pracy i chcą się dowiedzieć coś o danej firmie.Sam często tak robię.A jak widać z wpisów nie warto brać pod uwagę tej firmy.Ze wzgledów podanych we wpisach,ktore wydają się być niestety prawdziwe.I to jest ważne dla osób którym np.taka huta zaproponuje pracę.Bo być może mogą szukać jeleni do darmowej pracy.Jak inni się zwolnią.
fafik 2015-02-01 17:33:29
Raczej odwrotnie,dzięki kolesiostwu i układom właściciele takich zakładów jak ta huta mogą kombinować kosztem pracownikom.Nie płacąc im należnego wynagrodzenia,czyli po prostu ich w ten sposób okradając.I nie ponosząc przy tym żadnych konsekwencji.W takim kraju niestety żyjemy.
franek 2015-02-02 16:14:17
A co,licytują tam już ten zakład lub jego sprzęcik?hahaha.
były 2015-02-12 20:22:21
Koleżanko marto,nie wiem czy czytałaś wypowiedzi o tej firmie,ale z tego co piszą raczej nie warto tam się zatrudniać.Chyba że za darmo bo pracownikom nie płacą.Wielu już się w ubiegłym roku zwolniło z tego powodu,więc pewnie szukają nowych frajerów do pracy.Lepiej może poszukać innego uczciwego pracodawcy.
balkoo 2016-05-15 15:27:38
park,akurat się nie spotkałem z tym. Nic też nie słyszałem aby mieli rekrutować
1
Zostaw swoją opinię o Huta Buczek S.A. - Sosnowiec
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Huta Buczek S.A.