brak logo

MURAPOL S.A

Bielsko-Biała

Opinie o MURAPOL S.A

szary 2016-09-30 17:56
czy to, co dzisiaj opublikował Stockwatch o Murapol S.A. to prawda? Wygląda imponująco. Chodzi m.in. o plany inwestycyjne Murapol i kwotę zysku (m.in. cytują tam wypowiedź MS)
1
trala lala 2016-10-03 13:02
O!
Dawno tu nie zaglądałem, ale widzę, że grono frustratów jest nadal aktywne, czyli znowu były zwolnienia...

Wyjaśniam - nie jestem z pracownikiem M., nikt z mojej rodziny lub znajomych również nie jest zatrudniony w tej firmie. Sam kiedyś pracowałem jako KK, zostałem zwolniony - NIE MAM O TO DO NIKOGO, SZCZEGÓLNIE DO PREZESA, ŻALU! To jego suwerenna decyzja, jest szefem, sam tą firmę zbudował od zera, dziś jest prezesem i głównym udziałowcem polskiej developerskiej firmy (chyba) największej na rynku. To jest wyłącznie jego zasługa - zbudował korporację, która ma swoje specyficzne wady i zalety. Dlatego z satysfakcją patrzę się na to, że się rozwija na trudnym i mocno upolitycznionym rynku (konkurencja firma z kapitałem zagranicznym, biurokracja likwidacja programu MDM, pogorszenie nastrojów na rynku...). Spółka dobrze odnalazła się w mediach (mam obawy o romans z piłką nożną...), byle tylko nie pchali się do polityki!!!

Dzięki temu, że zostałem wylany, miałem okazję przemyśleć, co powinienem u siebie poprawić w przyszłości, miałem też okazję popatrzeć na swoją pracę krytycznym okiem. Ponieważ nie była to moja ani pierwsza, ani ostatnia praca, miałem okazję wyciągnąć konstruktywne wnioski. Dziś mi to procentuje :)

Polecam wszystkim zwolnionym, żeby nie płakali nad swoim tragicznym losem, tylko odpowiedzieli sobie na pytanie- a może jednak były podstawy do( usunięte przez administratora ) ..? Dlatego wybrałem się na kursy zrządzania projektami - na prawdę warto. Dziś bez problemu pracuję w zespole przy wielomilionowych projektach, w pewnym stopniu jest to dzięki temu, że miałem w swoim cv wątek Murapolowy.

Jeżeli ktokolwiek podejrzewa, że to głupi propagandowy wpis - to chętnie podzielę się swoimi przyśleniami na privie: byly_kk@interia.pl
6
Arkadiusz 2016-10-06 12:04
To bardzo dobrze, że Murapolowi S.A. tak dobrze się powodzi. Widać efekty przemyślanych decyzji i długofalowej strategii. Na horyzoncie nowe rekordy w sprzedaży mieszkań, wiele kupują i inwestują. Mają niesamowity rozmach. To chyba jeden z najatrakcyjniejszych pracodawców w branży deweloperskiej w Polsce, o ile nie najbardziej atrakcyjny - biorąc pod uwagę skalę działalności i zróżnicowanie projektów. Wyniki finansowe też robią ogromne wrażenie. Cieszy, że ludzie kierujący Murapol mają odważną wizję co do udziału w nowych, medialnych przedsięwzięciach, typu studia nagrań i produkcja filmowo-telewizyjna. Tylko podziwiać.
1
trala lala 2016-10-06 15:53
"Powtórzę: w której grasz drużynie? " Chyba sam ( usunięte przez administratora )wyjaśnił w czym rzecz. Według Ciebie są jakieś dwie, a może więcej "drużyn" które w coś grają. Czyli są wybitni fachowcy (pokroju ( usunięte przez administratora )), są też przeciwnicy, którym należy dowalić... No, to już wiem, czemu Ci podziekowali. W ten sposób myśląc z następną też się szybko pożegnasz. Bo nawet w państwowej firmie będzie Ci za ciasno, no chyba że z politycznego nadania zostaniesz prezesem. W takim przypadku, to no comments...

Mariusz 2016-10-07 09:39
Murapol naprawdę rozwija się bardzo dynamicznie, ogromne wrażenie na mnie osobiście robią tez pasje ( usunięte przez administratora ) to nie jest tuzinkowa postać. Stworzył super działającą firmę w branży deweloperskiej, teraz z sukcesem działa w mediach. Ten człowiek ma ogromny talent biznesowy. To niewątpliwie bardzo ciekawa osobowość. warto się od takich osób uczyć i je naśladować, a nie złośliwie krytykować. Przed Murapol-em i innymi spółkami z grupy widzę wiele świetnych perspektyw. Tym samym ludzie, którzy pracują dla Murapol i innych spółek ( usunięte przez administratora )mogą mówić, że naprawdę mieli szczęści, bo pracują w prężnej organizacji, która zapewnia im szanse rozwoju (promuje na przykład studia podyplomowe i kursy dokształcające swoich pracowników). Praca w Murapol, ale też na przykład dla Cavatina i dla Mediadeweloper.pl, to stabilizacja, dobre zarobki. W tych firmach można zrealizować swoje pasje i pokazać talenty.
1
harry 2016-10-12 11:15
jeżeli pracowałaś w Murapolu to znasz jego maila - zapytaj u źródła
1
Mikado 2016-10-21 14:14
Posty na tej stronie usuwane są podobnie jak pracownicy, tj. hurtowo.
9
buffalo 2016-10-21 16:02
Na praca.pl mnóstwo nowych ofert z M.
2
Bynajmniej nie zaskoczony 2016-11-04 15:27
Ocho, przy piątku sprzątanie forum, co by się potencjalni nowi pracownicy za dużo nie dowiedzieli :)
16
tom 2016-11-05 07:21
Tylko 3 ogłoszenia o pracę w październiku ? Dobra zmiana dotarła i do Rotatora :)
Żaneta 2016-11-18 10:11
to czemu Murapol się nie przeniesie do Krakowa do tych biur w Equal Business Park, co to w Krakowie ( usunięte przez administratora ) wybudował, biura piękne, po co siedzą jeszcze w Bielsku?
X 2016-11-18 17:52
Może nie ma tam ( usunięte przez administratora ). Chociaż nie, w Bielsku też nie ma.
5
Chaty porter 2016-11-21 10:53
Kluczowe dla rozwoju Murapolu jest szybkie pozyskiwania pozwoleń na budowę z dobrymi technicznie projektami ułatwiającymi szybką realizację, jak z tym obecnie idzie?
Patryk 2016-11-21 15:24
Patrząc na liczbę i różnorodność oferowanych przez Murapol mieszkań, w tym na nowych inwestycjach trudno się zgodzić z tą opinią. Murapolowi powodzi się świetnie. Sporo inwestuje, kupuje, chyba rozwija się najszybciej w Polsce, jeśli wziąć pod uwagę deweloperów. Popatrzcie choćby na Abadon Real Estate i inne spółki z grupy, Abadon niedługo wraca na giełdę i co na to powiecie?
Mru Plu 2016-11-23 12:23
bo może po prostu byłaś kiepska, Murapol - w czasach ( usunięte przez administratora ) ", od razu poznaje się na ludziach i ich po prostu zwalnia jak się nie nadają. Normalne chyba.
1
causidcis 2016-11-23 12:35
co powiecie o pracy prawnika w ( usunięte przez administratora ) dostałem propozycję i nie wiem co zrobić, po przeczytaniu powyższych komentarzy. :(
Zuz-Anka 2016-11-23 12:38
To jest najlepsze miejsce do pracy, nie tylko dla prawnika. Bierz i w ogóle się nie zastanawiaj. Jeśli nie skorzystasz z tej unikalnej szansy, to i tak jest kolejka chętnych. Całe życie będziesz żałował.
2
causidics 2016-11-23 13:09
czy ktoś coś jeszcze powie na temat ( usunięte przez administratora ) ?
Wacław 2016-12-05 18:42
dlaczego wszystkie posty opisujące realia murapol i spólkach pokrewnych są usuwane z szybkością światła, a posty z działu pr i biura prasowego murapol zostają ? myślicie, że ktoś uwierzy w te ich wpisy?
7
ona 2016-12-15 19:36
Mimo złych opinii chcę spróbować i aplikowałam na stanowisko inżynier budowy w dziale budżetowania. Nie posiadam jeszcze doświadczenia w zawodzie i twierdzę że lepiej mieć kilko miesięczny staż pracy w takiej firmie niż żaden. Będę się starała wykorzystać tą szansę jeżeli ją otrzymam. Jako iż nie znam się za bardzo na płacach na takim stanowisku to może ktoś napisać ile mogę się spodziewać zarobić(jakby tak mnie o to pytali ile powiedzieć?)?
Hehe 2016-12-16 08:08
"...w związku z dynamicznym rozwojem..." :D
5
Mol 2016-12-28 13:10
Ja mam zamiar aplikować do nich jako inżynier budowy mimo, że tak piszecie. Każdy ma różne doświadczenia, ale też różne umiejętności. Jak się starasz to jest wszędzie dobrze. Kto dużo wymaga to dużo płaci.
John 2017-01-09 09:47
Wszystkim krytykującym Murapol polecam informacje o ostatnich inwestycjach grupy Murapol, w szczególności w Niemczech i UK, ale także w Polsce. Spółka ma przed sobą świetne perspektywy, osoby zarządzające grupą mają wizję i skutecznie ją realizują, a osoby które zatrudniają w dziale prawnym, akwizycji itd. im w tym pomagają, bo po prostu są świetnymi fachowcami, właściwymi ludźmi na właściwym miejscu, ciężko pracują, mają wysokie kwalifikacje, firma może na nich liczyć, i dlatego są też solidnie wynagradzani i awansowani.( usunięte przez administratora )Wiem, że z czyjąś karierą trudno się pogodzić.
John 2017-01-09 10:35
Witam, o jakim bankructwie piszesz, sytuacja firmy jest bardzo dobra. O tym świadczą właśnie te ostatnie zakupy nieruchomości, o których pisałem. Zresztą informacje o tym łatwo znaleźć w internecie, więc każdy to może zweryfikować. Powtarzam też, że taki rozwój i sukces nie byłby możliwy bez profesjonalistów pracujących nad takim transakcjami - głównie w dziale prawnym i dziale akwizycji (gratulacje), ale nie tylko. Dzięki ludziom od akwizycji i spraw prawnych, analiz biznesowych, itp. Murapol staje się międzynarodowym graczem. Czy uważasz, że byłoby to możliwe, gdyby swoją pozycję w firmie zawdzięczali czemuś innemu niż swojej wiedzy i ciężkiej pracy?
4
Kacper 2017-01-26 10:41
masz rację, że aplikujesz. Pracę w Murapol krytykują tylko ci, którzy nie dali rady albo kwalifikacji im zabrakło. Murapol S.A. jest wielką korporacją i jak każda organizacja wiele wymaga, ale i bardzo dużo oferuje, oprócz nowoczesnego zarządzania, są to m.in.: bardzo dobre zarobki, stabilizacja i możliwość pracy nad dużymi, ciekawymi projektami. W Murapol S.A. pracuje profesjonalny zespół architektów, w większości młodych i bardzo ambitnych profesjonalistów, większość z nich może się pochwalić sporymi sukcesami zawodowymi i długim stażem w Murapol. Weź więc dużą poprawkę na to, co piszą na tym forum ci, którym się nie udało i wylewają tu swoje frustracje.
3
kto 2017-01-28 16:49
kto kursy poprowadzi, czy będzie jakiś dyplom na zakończenie?
11
robot 2017-02-06 10:43
uprasza się o czytanie forum tylko w weekendy, kiedy pojawiają się prawdziwe opinie o firmie lub w godzinach wieczornych, kiedy dział propagandy murapolu nie ma dostępu do narzędzi tnących.
11
hahah 2017-02-06 17:01
No i stało się:) weekend minął forum czyśiuctkie:)
7
inż 2017-02-06 18:05
Czy ktoś może wypowiedzieć się na jakim poziomie plasują się zarobki w firmie na stanowisku inżynier budowy, kierownik budowy a na jakim kierownik kontraktu?
8
Dobry 2017-02-07 05:31
Czy ktos mógłby zdradzić ile zarabia sie jako prawnik w Murapolu w Krakowie?
5
były KK 2017-02-09 15:56
byly_kk [at] interia.pl

Kiedyś pisałem tu na forum, o tym że wyleciałem z M. ale nie mam o to żalu. Przeciwnie - wyciągnąłem wnioski, doszkoliłem się i dziś mi to procentuje z nawiązką przy realizacji na prawdę dużych inwestycji, w tym realizowanych ze środków UE. Ale to temat na odrębną rozmowę.

Obecnie M. ze względu na skalę i specyfikę branży bardziej przypomina korporację, niż firmę inwestycyjną, działającą na zasadach project managementu.
1
opia 2017-02-16 21:50
Faktycznie znikaj wpisy... Co z tą firmą jest nie tak? Pytam bo często widzę ogłoszenia na stanowisko architekta.
11
tom 2017-02-22 22:43
W lutym 28 ogłoszeń o pracę, ale nam się rotator rozwija pięknie :)
11
marek 2017-02-25 10:02
a dlaczego murapol szuka teraz "asystentów architekta", czy to znaczy, że żadni bardziej doświadczeni architekci nie chcą pracowac dla murapol ?
7
Tomek 2017-03-08 22:54
Nie warto. Pracowałem tam tydzień. Odradzam.
4
zainteresowana 2017-03-10 08:58
i co zdecydowałeś się? możesz podzielić się opinią?
1
a jak siępracuje? 2017-03-10 09:25
no dobra,a poza mailami? jaka jest atmosfera w biurze czy wynagrodzenia są płacone terminowo? czy szanuje się pracownika? zastanawiam się nad zgłoszeniem swojej kandydatury i jakoś maile jestem w stanie przeżyć skoro mogłabym zdobyć doświadczenie w takiej firmie....
1
ciekawe 2017-03-10 09:27
czy ktoś mógłby zdradzić jak pracuje się w roli prawnika?
P.S. widzę, że wynagrodzenia nikt nie podał....
3
Prawnik 2017-03-10 09:38
Hej! ponieważ twierdzicie, że usuwane są niekorzystne posty a ja baaaardzo chciałbym poznać realia ponieważ rozważam porzucenie mojej obecnej posadki prosze napiszcie jak jest naprawdę (szczególnie dział prawny) (pisklak79@wp.pl). Będę bardzo wdzięczny za wszystkie opinie!
Patee_01 2017-03-10 22:02
Dajcie sobie spokój z tymi firmami stracicie tylko kilka miesięcy zanim dojdziecie do wniosku ze lepiej było poszukać czegoś innego.
6
Nick-T 2017-03-11 10:44
Szkoda czasu, szkoda zdrowia.
4
ARCHITEKT prowadzący 2017-03-11 16:55
O jakie ciekawe forum, z każdym dniem coraz mniej wpisów. Nawet forum o Murapolu nie może być normalne.

Pracowałem w MAD jako architekt prowadzący. Nie zdążyłem poprowadzić żadnego projektu bo pracowałem bardzo krótko.
Na tyle jednak długo aby obserwując moich kolegów i koleżanki z pokoju, innych architektów, poznać specyfikę pracy.
Już po dwóch tygodniach wiedziałem, że jedynym moim celem będzie uzyskanie kilku pensji (były wysokie) Bardzo szybko, w idealnym z mojego punktu widzenia momencie, zwolniłem się.

Nie jest to praca podobna do żadnej innej, nie znajdziesz drogi architekcie kandydacie, drugiej takie pracowni. Tutaj głównym zadaniem architekta prowadzącego była zabawa w systemie( usunięte przez administratora ) oraz pisanie codziennie nieskończonej ilości bezsensownych mejli. Starsi stażem architekci pisali mejli około stu dziennie, odbierali jeszcze więcej.
Przez pierwsze tygodnie pracy patrzyłem na to i nie mogłem uwierzyć. Tematy mejli były tak absurdalne, że aż trudno opisywać.
Każdy mejli był wysyłany do wiadomości prezesów. Prezesi musieli wiedzieć, że w firmie właśnie odbywa się bardzo ważna mejlowa narada prowadzona przez ośmiu dobrze opłacanych fachowców na temat jednej rurki odprowadzającej wodę z dachu. Jeden z ekspertów (tak o nim mówiono w biurze) znalazł możliwość zaoszczędzenia 12 złotych na jednym skośnym dachu.
c.d.n.
7
Prawnik 2017-03-11 16:57
wszyscy tylko ogólniki podają, każdy odważnie marudzi ale nikt konkretami się nie podzielił. jakoś maila żadnego nie dostałem. chyba to jednak niespełnione ambicje niezadowolonych...
zainteresowana 2017-03-11 17:14
ARCHITEKCIE prowadzący mam wrażenie, że Twoją opinię czytałam już z wcześniejszych miesięcy, dokładnie o tej samej treści. Jak więc jest cel Twojego wpisu z powtórzeniem zaskoczenia? ja naprawdę chciałabym się dowiedzieć jakie mogę wiązać plany z murapolem :/
robert 2017-03-12 09:08
żadnych planów nie można wiązać z tą firmą.
10
opia 2017-03-13 10:42
Jeszcze w sobotę forum zajmowało 19 stron. Dziś jest ich 16. Odpowiedzcie sobie sami na pytanie jakiej treści musiały być wpisy które usunięto i czym jest firma której dotyczyły.
9
Marek 2017-03-23 11:36
Z pracownikami postępują podobnie jak postami na tej stronie.
6
Jędrzej 2017-03-24 11:33
Murapol (jako "MAD", żeby nie zniechęcać :P ) poszukuje już studentów na tzw. "płatny staż"... Czy to znaczy ze już nikt nie chce tam pracować?
1
student 2017-03-24 12:40
widocznie szukają kadry kierowniczej.
1
MIETEK 2017-03-24 15:48
Spieszmy się czytać posty, tak szybko znikają... :P
Zostaw swoją opinię o MURAPOL S.A - Bielsko-Biała
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie MURAPOL S.A