Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie
Praca opiekunka
Kursy / Szkolenia - zobacz wszystkie 199!
Praca w Niemczech dla opiekunek - płacimy o 1000 zł więcej niż konkurencja
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o MURAPOL S.A

Pracowałeś w firmie MURAPOL S.A i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
ciekawski - 2014-08-14 15:10:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Czy w tym roku pojechali na wycieczkę w Alpy TransAlp 2014?
zdjecie uzytkownika
inżynier kandydat - 2014-08-14 16:40:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam, przeglądając ogłoszenia o prace natrafiłem na ogłoszenia murapolu, szukają inżyniera budowy, troche duże wymagania, ale może mi się uda mimo że jestem absolwentem.

Mam pytanie do byłych pracowników na tym stanowisku:
Jakie są zarobki?
Czy łacą delegacje?
Czy w delegacji załatwiają mieszkanie?
Czy jeśli będę pracować na budowie w BB to załatwiają mieszkanie?
Czy pierwsza umowa jest na okres próbny/czas określony/zlecenie?

A resztę pytań mam do zwolnionych "za nic" praowników:
Co wam wpisali do akt po zwolnieniu?
Przecież jakis powód musieli wymyśleć?
Jeden gościu opisał tu dokładnie swoje zwolnienie "za nic", czyli brak imion w kolumnie nazwiska, niby nic a wyleciał, a reszta? Przecież powody były napewno, tylko uznali ście je pewnie za zbyt błache, a przecież potencjalni kandydaci chcieli by wiedzieć czego konkretnie się wystrzegać, jeśli już się załapią.

Po lekturze tego forum stwierdzam że mało jest tu rzeczowych informacji, przez co tylko szkodzicie potencjalnym pracownikom, bo choćby wszystko to co piszzecie było prawdą to takie mamy czasy ze i tak na brak rąk do pracy nie będą narzekać, firmie tym raczej nie zaszkodzicie.
zdjecie uzytkownika
Fizyk - 2014-08-14 17:47:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [inżynier kandydat - 2014-08-14 16:40:24]:
większość umów to tam jest "na działalność", nie umowy o pracę i dlatego nie muszą żadnego uzasadnienia dla rozwiązania takiej umowy wpisywać, a wypowiedzenie jest u nich chyba tylko 14 dni jako standard. Dla świętego spokoju mogą zaproponować jakieś porozumienie o rozwiązaniu umowy.
zdjecie uzytkownika
inżynier kandydat - 2014-08-14 20:04:10 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
A inżynierow budowy też na firme zatrudniają?
zdjecie uzytkownika
inżynier kandydat - 2014-08-14 20:08:42 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Fizyk - 2014-08-14 17:47:31]:
A ty pracowałeś tam? Na jakim stanowisku, za co dokładnie cie zwolnili czy sam odeszłeś?
zdjecie uzytkownika
Ojejku znowu - 2014-08-15 06:32:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Chyba w końcu znaleźli kogoś do pracy w PR Murapolu, żeby na tym forum "inteligentnie" poprawiał fatalny wizerunek swoich szefów (chyba działa m.in. pod nickami: "zarząd" i "inżynier kandydat"). Żenada. Ciekawe, ile takiemu płacą i jak długo się utrzyma ;) Bardziej się staraj "specjalisto", bo nie robisz swej roboty zbyt dobrze.
zdjecie uzytkownika
inżynier kandydat - 2014-08-15 13:05:26 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Ojejku znowu - 2014-08-15 06:32:45]:
No wyobraź sobie że chcę się dopiero starać o pracę w firmie...i twój post nic nie wniósł do dyskusji. Naprawdę takimi głupimi postami nie pomagacie osobom które starają się tam o pracę, a przecież to forum jest chyba dla kandydatów, a nie dla firm współpracujących, podwykonawców...Więc panie "ojejku znowu" może odpowiesz na pytanie za co cie zwolnili, po jakim czasie lub czemu sam odeszłeś?

zdjecie uzytkownika
Sakhoo - 2014-08-15 16:23:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [inżynier kandydat - 2014-08-14 16:40:24]:
Zarobki-zależy, jaki panuje klimat i jak sobie wynegocjujesz. Jako absolwent-nie licz na fortunę.

Delegacji za moich czasów nie płacili. Była rekompensata za pociągi czy paliwo, z reguły opóźniona, ale już noclegi czy samoloty na własny koszt.

Nie załatwiają mieszkań. Może na 2-3 dni Ci wynajmą hotel, zanim sobie coś znajdziesz, ale to max ich możliwości. To nie jest firma, która się nad Tobą pochyli i przymknie na coś oko.

Okres próbny, oficjalny lub nie, wynosi 3 miesiące. Jakieś 60% ludzi odpada po tym czasie. Współczynnik rotacji na poziomie bodajże 80% nie wziął się znikąd.

Uzasadnień wypowiedzenia umowy z reguły nie ma. Czy pracujesz jak większość, na własnej działalności, czy na etacie - w każdej chwili można Ci wręczyć wypo i nikt nie musi tego uzasadniać, ani się z tego tłumaczyć. Zresztą, jak zapytasz pana szefa RN, dawnego prezesa, to Ci rzuci jednym ze swoich kultowych cytatów - "w tej firmie 90% osób jest do wypierdolenia", albo "uwielbiam [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] ludzi".

Jeśli chcesz spróbować, bądź przygotowany na to, że od pierwszego dnia będziesz obarczony odpowiedzialnością za błędy wielu ex-pracowników i chaos w dokumentach w firmie. Wszystko, co sporne, będzie interpretowane na Twoją niekorzyść. Jeśli abiturient z RN nie zaprosi Cię na spotkanie z architektem i zmienią projekt bez Twojej wiedzy, to na 100% dostaniesz później opr, że się nie orientujesz i nadajesz się "do wyp...".

Możesz nie wierzyć w to wszystko, ale pomyśl: większość klientów Murapolu potwierdzi Ci, że przez okres budowy inwestycji kierownik budowy czy projektu oraz pracownicy biura sprzedaży zmieniali się kilka-kilkanaście razy w ciągu tego roku/półtorej. Można oczywiście założyć, że te kilkaset osób to nieudacznicy, których wielki profesjonalista z RN wycina z żelazną konsekwencją, albo po prostu dojść do wniosku, że to nie ludzi wina, że nic w tej firmie nie działa, jak powinno, a zarząd wyładowuje się poprzez wyrzucanie ludzi i odgrażania się, że to nie koniec.
zdjecie uzytkownika
inżynier kandydat - 2014-08-17 12:14:42 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Sakhoo - 2014-08-15 16:23:48]:
A ty długo tam pracowałeś?
Sam odeszłeś czy cię zwolnili, jaki był powód?
zdjecie uzytkownika
mala83 - 2014-08-17 18:38:58 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [inżynier kandydat - 2014-08-17 12:14:42]:
A co to za różnica,czy odszedł,czy go ( usunięte przez administratora ) .,jak chcesz sie przekonać,jak tam jest,to na co czekasz wysyłaj CV,a jak juz popracujesz 3 m-ce i Cie nie wywalą,to wpadnij na forum i dodaj pomocny komentarz.... a nie gitare zawracasz...
zdjecie uzytkownika
inżynier kandydat - 2014-08-17 20:38:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [mala83 - 2014-08-17 18:38:58]:
A taka różnica, ze jeśli rzeczywiście wywalają z byle powodu to się mi nie oplaca wywracać życia do góry nogami i 500 km się przeprowadzać, a jeśli sam odszedl to jest szansa ze sam bym zacisnął żęby i chociaż rok tam popracował nawet jakby było źle, bo nie oplacalboby mie sie znowu gdzieś przeprowadzać...
I nie zawracam gitary, bo nikt nikomu nie każe pisać na forum, a chyba forum jest właśnie dla takich osób które szukają pracy lub gdzieś pracowały i dzielą się z dobrej woli opinią, a nie dla szczekaczy, którzy nabijają 26 stron na forum komentarzami o niskiej merytorycznej wartości dla osób czytających i chcących z niego czerpać potrzebne informacje.
zdjecie uzytkownika
B38 - 2014-08-18 07:50:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dajcie sobie spokój z tym "inżynierem kandydatem". On tu jest pewnie "oddelegowany" z Murapolu, żeby przeszkadzać na tym forum. Nie pozwólcie się wkręcać. On pisze, że szuka pracy dla inżyniera, a teraz to Murapol na takie stanowiska nie szuka, więc ściema.
zdjecie uzytkownika
wujek - 2014-08-18 08:58:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
murapol ma ciągle bałagan na swojej stronie internetowej i na portalach co do tych ofert pracy, na stronie mają oferty a gdzie indziej tych ofert nie umieszczają, a są inne, sami pewnie już nie wiedzą, kogo szukają, taki przemiał mają.
zdjecie uzytkownika
Sakhoo - 2014-08-18 12:16:18 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [inżynier kandydat - 2014-08-17 20:38:57]:
"i chociaż rok tam popracował" - zapomnij. Zakładając, że Murapol zatrudnia jakieś 60-100 osób, to nie wiem, czy z 15% ma staż pracy dłuższy niż rok. Bałagan w firmie, kompleksy maturzysty+fobia przed szpiegami konkurencji (zupełnie jakby coś pozytywnego można było w Murapolu podpatrzyć) i masz receptę na cykliczną rotację. Zadzwoń sobie do jakiegokolwiek biura sprzedaży i mimochodem podpytaj, ile ci ludzie pracują. Będziesz miał odpowiedź, jak realne jest, że się utrzymasz 12 miesięcy na stanowisku. Możesz też podpytać lokatorów, ilu ludzi na potencjalnie Twoim stanowisku przerabiali podczas realizacji inwestycji.
zdjecie uzytkownika
Sakhoo - 2014-08-18 12:23:29 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [inżynier kandydat - 2014-08-17 12:14:42]:
Jak na standardy firmy, to długo, jeśli patrzeć na rynek-to krótko. Powodu nie znam i w sumie mało mnie to interesuje/-wało, a nieoficjalnych wersji nie chciałbym przytaczać, bo i tak nikt by w nie nie uwierzył.
zdjecie uzytkownika
Brunon - 2014-08-18 15:03:58 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [Sakhoo - 2014-08-15 16:23:48]:
Wiele trafnych uwag, Sakhoo ale podobnie jak poprzednicy, nie napisałeś nic na temat specyficznej atmosfery wśród pracowników.To moim zdaniem jest materiał na prace doktorancką.O ile potrafię zrozumieć Naczelnego z jego fanaberiami i odjazdami, to niezrozumiałym dla mnie jest skur...stwo ludzi w relacjach międzyludzkich. Pełno jest tam donosicieli, lizusów, kapusiów którzy nie potrafiąc nic konkretnego muszą właśnie tym zapracować na swoje miejsce pracy.
Trochę mi to przypomina III Rzeszę, gdzie aktywność i bezwzględność przeszła zamiary wodza.Tam upatruję największe [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] w tej firmie, nie wodza,który jak na faceta obracającego setkami milionów jest w "swojej normie". Są też normalni ludzie w firmie ale siedzą cicho aby nie podpaść.Natomiast dział sprzedaży to prawdziwy western i tam wszystko jest dozwolone, to tam średnia rotacja to 3 miesiące, w działach inżynierskich jest trochę lepiej.
zdjecie uzytkownika
Sakhoo - 2014-08-18 15:54:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [Brunon - 2014-08-18 15:03:58]:
Atmosfera BYWA, a nie jest specyficzna, bo to zależy od konkretnej jednostki. Wiesz, że w Murapolu nie matura, lecz chęć szczera robi z Ciebie managera :) Wszyscy wiedzą, że ex-prezes lubi ludzi, którzy siedzą długo w pracy, choćby nie mieli nic do roboty i ciągle wrzeszczą, że trzeba zrobić wreszcie porządek, wyrzucić tego i tamtego, że nikt się nie nadaje, etc. Ponieważ tam nigdy nie było jasnych procedur oceny pracowników, wystarczy robić wokół siebie hałas. Jemu to kojarzy się z zaangażowaniem i kompetencją. Mając tą wiedzę, możesz dla tak "wymagającego" widza odgrywać komedię wg jego zamówienia, albo po prostu pracować po swojemu, bez podkładania świń. Do tych, którzy wybierają tę łatwiejszą opcję, ja osobiście nie mam pretensji. Firma nie daje żadnego wsparcia i poczucia bezpieczeństwa, więc jak ktoś czuje, że musi pracować akurat tu, często traci jakiekolwiek hamulce. Cóż, życie. Jedni znoszą obelgi, inni starają się dokopać tym, których pozycja się chwieje, ktoś roznieca pożary, żeby je na oczach szefa gasić, a jeszcze ktoś inny przyjmuje z uśmiechem kilka prawych sierpowych od prezesa podczas inscenizowanej walki MMA podczas legendarnej imprezy "integracyjnej". Atmosferę tworzą ludzie, a warunki są takie, że finansowo bardziej się opłaca być tchórzem i kanalią.
zdjecie uzytkownika
inżynier kandydat - 2014-08-18 19:53:58 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [B38 - 2014-08-18 07:50:11]:
skoro murapol to taka zła firma, która nie szanuje pracowników i ma ich odczucia w nosie to po co mieliby tu kogokolwiek oddelegować?
zdjecie uzytkownika
Jasiek - 2014-08-19 07:30:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Zastanówcie się zanim tam się zatrudnicie. Murapolowi nie udało się dotąd wejść na giełdę. Od lat się starają mieli już być na giełdzie na wiosnę tego roku (tak szumnie zapowiadali). Nie mają nowych inwestycji szukają do pracy ludzi od znajdywania nowych terenów (ta umowa z Jupiterem w Krakowie nie wypaliła a tak się na to cieszyli). Teraz wyemitowali obligacje na spłatę najpilniejszych rat kredytów bo nie byłoby z czego spłacać.
zdjecie uzytkownika
Sakhoo - 2014-08-19 09:58:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [inżynier kandydat - 2014-08-18 19:53:58]:
Pracowników i ich opinie Murapol ma głęboko w...nosie, bo traktuje ich wyłącznie jako średnio pożytecznych idiotów, których zaraz się zastąpi nowymi. Natomiast opinie o firmie, jakie się tu ukazują, są czytane również przez (potencjalnych) klientów, przed którymi chciałaby uchodzić za wzorzec profesjonalizmu. Najprościej by było po prostu traktować ludzi poważnie, no ale ex-prezes wie lepiej.
zdjecie uzytkownika
Brygida - 2014-08-19 15:10:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Sakhoo - 2014-08-18 15:54:21]:
To już DZ zaczął preferować sztuki walki MMA? Co on zrobił ze swoim rowerem?
zdjecie uzytkownika
inżynier kandydat - 2014-08-20 10:15:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
A wie ktoś ile się czeka na rozmowę po złożeniu cv? Czyrobią sobie bazę kandydatów i np za miesiąc wszystkich na rozmowy kwalifikacyjne zapraszają i wybierają jednego, czy odrazu szukają na teraz i jeśli się nie odezwą do mnie to nie mam co liczyć na pracę?
zdjecie uzytkownika
inzynierek - 2014-08-20 19:14:08 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
no nie wiem szczerze powiedziawszy wydaje sie mi, ze to tak wlasnie sie robi w tej branzy ze zdobywa baze i dopiero dzieli kandydatow, chyba ze osoba jest potrzebna na juz i jakos trzeba to zapelnic i na bierzaco sa osoby brane. pewnie jest jakies pare dni kiedy tacy kandydaci sa wybierani na rozmowe i przeprowadzane sa te rozmowy. wlasciwie to myslicie ze jest duza konkurencja na takie stanowisko po zlozeniu cv teraz chyba spora liczba inzynierow sie pojawia na rynku i trudno znalezc jakies fajne zajecie w firmie lepiej chyba cos samemu zalozyc.
zdjecie uzytkownika
Nurse - 2014-08-21 09:57:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Brygida - 2014-08-19 15:10:05]:
Założył siodełko i stracił zapał do tego sportu.
zdjecie uzytkownika
mirko - 2014-08-23 07:51:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [inżynier kandydat - 2014-08-20 10:15:15]:
Jak cię nie wzięli, to widocznie się nie nadajesz. Jednak powinieneś się cieszyć, bo będziesz zdrowszy.
Przy tej rotacji, rekrutacje przeprowadzane są co chwilę. Ludzi biorą hurtowo. Istny spęd. Rozmowa, a potem test.
Zostaw swoją opinię
Powiadomienia
o nowych wpisach
Obserwuj ten wątek!
Akceptuję Regulamin
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie MURAPOL S.A
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
x
Konkurs fryzjerski