Profil firmy Bank Zachodni WBK SA

Bank Zachodni WBK SA

Warszawa

Obserwuj
Dodaj opinię

Opinie o Bank Zachodni WBK SA

jarek 2016-01-12 15:05:13
Nie dziwię się, że tak Ci powiedział, bo naprawdę warto. WBK to chyba jeden z dominujących obecnie banków, ludzie zakładają tam konta, wiec i pewnie kasa dla pracownika wieksza.
0
przebudzenie 2016-01-14 12:57:06
@pika
Na bym ci radzil nauczyc sie pisac poprawnie po polsku. Duza rekrutacja to tylko swiadectwo WIELKIEJ rotacji w tej instytucji.

Pracowalem kilka lat temu w BZWBK. Niewiele bo ok pol roku, sam sie zwolnilem, bo charakter tej pracy i atmosfera wydal mi sie chory.

1 dzien mojej samdzielnej pracy, siadam na obsluge kasowa, stresuje sie bo mam duze wplaty, na koniec dnia reprymenda - czemu nic nie sprzedalem? Darmowe roznoszenie ulotek po osiedlach, naganianie kazdego i nie ma ze oddzial w zlym miejscu, ze nie ma na kim robic planow - ma byc zrobione*.
Codzienne upokarzajace spotkania przed tablica, spowiadanie sie z kazdego telefonu, ruchu - klient dostal lepsza oferte w innym banku? To Twoja wina, bo nie rozbudziles jego potrzeb. Twoja glowa ma byc "PELNA POMYSLOW'.
15 minut na odwozke/przyjecie gotowki do oddzialu, milion procedur do przeczytania. Tresura.

Spotkania poranne z pania dyrektor, ze nam nie idzie sprzedaz, nie idzemy z "linia czasu" i moze by nas zmobilizowalo to, jakbys od firmy nie dostali wynagrodzenia, skoro dla niej nic nie robimym ;-), a do tego taki zarcik "to kogo dzis zwalniamy".


Porownujac doswiadczenie w BZ, do mojego obecnego doswiadczenia z duzo wiekszych firm o zasiegu miedzynarodowym, BZ to trzeci swiat. Zareczam, ze nie zywie urazy do swojej przelozonej, wydaje mi sie, ze koniec koncow ja tez niezle przyciskano.


6
Grat 2016-01-14 18:16:11
Nie jest tak do końca jak mówisz @przebudzenie bo rotacja nie zawsze jest winą firmy, czasami po prostu młodzi ludzie nie chcą pracować, coraz szybcierj się męczą i odchodzą
1
przebudzenie 2016-01-15 09:26:56
Jest tak do konca. Pracowalem w kilku innych firmach, w duzej zagranicznej firmie, gdzie w ciagu roku 40% osob sie zwolnilo, nie dlatego ze nie chcialo pracowac, a dlatego ze juz nie wydalalo - atmosfera byla zla, byli przeciazeni obowiazkami i wynagrodzenia byly za male.
Rozumiem ze sugerujesz jakoby mnie sie nie chcialo pracowac. Dobre ;)
W BZ za doradce z gotowka dostalem 2500 zl brutto, obecnie w korporacji zagranicznej zarabiam 6500 brutto, moge pracowac z domu, mam PLATNE nadgodziny, nie mam odpowiedzialnosci finansowej, nikt nie zaczyna dnia od tekstu "to kogo dzisiaj zwalniamy", nie ma tekstwo "nie idziemy z linia czasu", nie spowiadamy sie przed bialymi tablicami, nie mamy scenek sprzedazowych, nie musimy czytac miliona procedur do kazdej aktywnosci, mamy czas na sniadanie, obiad, na urlop.

Mnie praca w BZ nauczyla pokory i szacunku do osob na obsludze klienta (kasy w supermarketach, banki, poczta itd), ale tez pokazala mi jak wyglada swiat w ktorym nie chce uczestniczyc.

I wynagrodzenie, nedzne.
7
herek 2016-01-16 22:32:05
Nie wiem czy powinienem to mówić, bo takie informacje należą do wewnętrznych spraw firmy, no ale Asystent Doradcy w banku dostaje na początku 2500 złotych netto.
1
sprawiedliwy 2016-01-17 09:57:08
Jestem pracownikiem tego banku od 2 lat(wcześniej ex-KB)10 lat. Praca w BZWBK to nieporozumienie, dla tych którzy chcą coś osiągnąć i chcą się rozwijać:to nie jest dla nich miejsce, odradzam stanowczo i nigdy nie polecę swoim znajomym tego pracodawcy. Panują tu jakieś dziwne układy i ustawki. A najbardziej w tym wszystkim szkodami Klientów. Nie chcą pracować tu ludzie wartościowi sami odchodzą, starzy boją się odejść prze zasiedzenie, ale oni też już stoją na krawędzi podjęcia decyzji o zmianie roboty.HR -rowcy BZ nie mają już źródeł znajdowania nowych doradców szczególnie biznesowych, to chyba o czymś świadczy.
1
Grat 2016-01-19 13:17:10
Dobrze, właśnie że to mówisz, ludzie powinni wiedzieć jak jest @herek a to jest bardzo dobry pieniądz, nie można się chyba do niego za bardzo przyczepić, ja tam szanuje
0
A 2016-01-26 19:58:56
Jestem pracownikiem bz ( wcześniej KB) od 2007 roku. Od fuzji z bz jest z miesiąca na miesiąc coraz gorzej. Plany sprzedażowe i oczekiwania Centrali co do wyników rosną co miesiąc jakby bz był jedynym bankiem na rynku. Ciągle naciski na sprzedaż ubezpieczeń , które nic ni dają bo sporo w nich wyłączeń. Płace marne, cenniki premiowe też co miesiąc się zmieniają i to oczywiście w dół. Nadgodziny za darmo to standard. Z urlopami problem bo nie ma kto pracować w oddziale. Awans to fikcja. Szkolenia tylko learningowej . Nawet kasjerzy nie mają teraz szkoleń z rozpoznawania autentyczności pieniędzy tylko robią to na wyczucie mając z tytłu głowy że mają podpisane oświadczenia o odpowiedzialności finansowej. Zastraszanie, gnębienie i nieuszanowanie przez górę to standard. Oszczędności robi się w oddziałach a centrala za to bawi się na galach i imprezach za grube tysiące. Nie poleciłabym tej pracy nawet największemu wrogowi. Ja niestety pracuje w bardzo małej miejscowości gdzie nie ma szans na inną pracę, mam też już swoje lata. Nie dajcie się zwieść bajerem w ogłoszeniach o pracę
3
grro 2016-01-27 10:06:04
-A, tak naprawdę droga koleżanko myślałem że wasz bank jest jednym z lepiej zorganizowanych. W każdym mieście teraz doradców biznesowych potrzebują nie wiem czy ktoś wie na jakiej podstawie się zaczyna?
1
34wtryh 2016-01-29 17:15:21
@grro no nie tylko bo widzialem ze szukaja takze analityka biznesowo- systemowego w Poznaniu, podejrzewam że na kazdym z tych stanowisk obowiazuje inna stawka
0
pekina 2016-01-31 21:16:53
jak ktoś chce się załapać na pracę u nich to fajna opcja na start to młodszy specjalista ds relacji biznesowych, można być nawet studentem ostatnich lat studiów, bo nie wymagają doswiadczenia ale znajomości Excela
0
afra 2016-02-02 20:51:57
w tym w Lublinie mieliście bajkę w porównaniu z planami na chlebowej, Nie wiem czemu zawsze mieliście mniej i byliście pod ochronką jak to nam mówili.
0
afra 2016-02-02 20:52:01
w tym w Lublinie mieliście bajkę w porównaniu z planami na chlebowej, Nie wiem czemu zawsze mieliście mniej i byliście pod ochronką jak to nam mówili.
0
jurgen 2016-02-03 10:41:02
@pekina wybór w ofertach pracy jest u nich szeroki, chyba otworzyli nowe oddziały. Ja aplikowałem na stanowisko specjalisty wsparcia maklerskiego, wymagają doświadczenia ale oferują szkolenia, prywatną opiekę medyczną i benefity
0
Stach 2016-02-05 12:47:05
Czy Specjalista Informatyk ds. Rozwoju Aplikacji Internetowych to dobra rzecz, jest tutaj jakiś człowiek, który tak pracuje? Byłoby świetnie dowiedzieć się czegoś więcej
0
ja 2016-03-08 12:42:57
młodzi są mało odporni psychicznie
to robota dla kreatywnych sprzedawców
nie wszyscy się nadają
0
kuba 2016-03-08 14:40:32
wdze, że faktycznie mają spore kryteria jeśli chodzi o prace jako Doradca w Centrum Bankowości Korporacyjnej, bo wykształcenie, min 2 lata doświdczenia to sporo, ale za to jednak rozwojowa praca.
1
mamuśka 2016-03-10 20:56:02
Praca w BZWBK to porażka. Zarobki są fatalne, a premie jeszcze gorsze. Plany co miesiąc co raz większe, niestety klientów co raz mniej. Konkurencyjne banki oferują tańsze rozwiązania, a my rozkładamy ręce. Do tego codziennie zebrania, gdzie kadra zarządzająca naciska by sprzedawać jak najdroższe kredyty, gdzie spowiadamy się z ilości wykonanych telefonów i umówionych spotkań z klientami. Po 8 latach pracy mam nerwicę, bóle głowy, wahania nastrojów i ochotę rzucić to wszystko w diabły. Do tego Santander dąży do odmłodzenia kadry, dlatego powoli zwalniani sa starsi pracownicy. Docelowo oddziały mają być bez obsługi kasowej, stawia się na bankowość mobilną i doradztwo online. Pewnie pociągnie to za sobą kolejne zwolnienia. Nie polecam tej pracy nikomu.
2
Az 2016-03-11 14:52:27
Sporo dobrych ogłoszeń można znaleźć od banku zachodniego i muszę przyznać że powinniście spróbować dobrzy ludzie, bo ogólnie to jeden z lepszych banków jest
0
przebudzenie 2016-03-14 09:27:07
Odpowiedz na :

ja - 2016-03-08 12:42:57

Taaaaa, moze mlodzi chca czegos wiecej od zycia niz mobbingu i kolchozu? Teraz mam prace z domu, benefity, i wynagrodzenie powyzej 6 brutto.
No, ale jak lubisz nie miec czasu na wysikanie sie,tresowanie i wieczne nadgodziny to faktycznie - polecam.
1
romek3 2016-03-14 09:32:03
ale tutaj z tej firmy masz pracę zdalną w domu? to ciekawe. mimo wszystko taki bank to bardzo poważny i prestiżowy pracodawca, i dają szansę młodym bo oferują praktyki w wielu oddziałach
0
przebudzenie 2016-03-14 11:12:35
@romek3

Widac ze nie jestes zbyt blyskotliwy. To byla odpowiedz na komentarz. Nie pracuje w BZWBK lata temu pracowalem. Podkreslam jedynie odpowiadajac na komentarz "ja - 2016-03-08 12:42:57 " ze to nie w mlodych ludziach jest problem a w firmie.

BZWBK na tle zachodnich korporacji wypada blado. W zachodniej firmie mam prace z domu (jak mam potrzebe) opieke medyczna, dentystyczna, doplaty do podrozy sluzbowych, karte kredytowa firmowa, doplate do jezykow, specjalistycznych szkolen itd.

W BZ mialem teksty "glowa pelna pomyslow" "liczy sie sprzedaz" - to nic, ze dbalem by klienci mieli dobrze obsluzone reklamacje w okresie KRYTYCZNYM laczenia BZ Z KB.
Z reszta, kto nie sprobuje sam tego typu pracy to sie nie nauczy.
2
roma 2016-03-16 09:36:10
@przebudzenie ja wierzę również że tutaj można sporo osiągnąć, to w sumie jest duży i nowoczesny bank. i do tego daje młodym szansę oferując praktyki w odziałach, szkoda tylko że bezpłatne...
0
luźnie 2016-03-28 22:29:38
@ex pracownik super! czyli atmosfera w pracy jest poprawna, wręcz fajna? Bo chcę aplikować na Doradce Firmy w Białymstoku. A po takiej zechęcającej opinii na pewno spróbuje :)
0
wyzwolony 2016-04-06 15:26:44
Typowa korporacja nastawiona przede wszystkim na zysk - albo poprzez niepohamowany wzrost sprzedaży, albo inżynierię finansową (ruchy na rezerwach, rozliczanie sprzedaży w ramach grupy, etc). Pracownicy muszą być odporni na stres związany z planami sprzedażowymi, które rosną z miesiąca na miesiąc. "Sprzedałeś 10 kart kredytowych w lutym, to w marcu sprzedaj 12".
Benefity, którymi chwali się bank - wykorzystywane w 10%, np. prywatna opieka medyczna - głownie podczas badań okresowych, system Benefit - bilety do kina w .... Warszawie. W miastach innych niż Warszawa, Wrocław, Kraków w zasadzie brak oferty benefitów. Karta Multisport - z dużą dopłatą pracownika. Rotacja spora, możliwości awansu praktycznie żadne (struktura została spłaszczona maksymalnie). W zasadzie w Oddziałach są tylko doradcy klienta i dyrektor, zatem trudno o awans dla wszystkich. Podwyżki pensji - ostatnie chyba w 2008r. System premiowy nieczytelny dla pracowników i mocno skomplikowany (premia uzależniona od kilku wskaźników). Premia wypłacana z opóźnieniem - 2 miesiące (trzeba rozliczyć wskaźniki).
Bank dobry dla kogoś, komu nie zależy na wysokości pensji, równowadze pomiędzy pracą a domem i chce nabrać praktyki w korporacji. Maksymalnie okres pracy - 24 miesiące.
0
maniek 2016-04-06 15:32:38
Wszystko fajnie - tylko popatrz na rotację. W zeszłym roku była rzeź "niewiniątek" w CBK - "głowy spadały hurtowo"
1
wyzwolony 2016-04-06 15:38:39
Proszę - głównie sobie - odpowiedzieć na pytanie: "Po co bank (nie tylko BZWBK) inwestuje duże pieniądze w rozwój bankowości mobilnej i internetowej, wpłatomaty, call center etc. Promuje wszystkie kanały dostępu, poza Oddziałem. Koszty pracownicze w BZWBK stanowią 55% ogółu kosztów. Skoro zyski zaczynają się kurczyć to trzeba redukować koszty. Prawda?
0
były pracownik 2016-04-18 15:54:24
to prawda, szkoda życia.Rączka rączkę myje.Traktują człowieka jak niewolnika. Ile byś nie pozyskała ciągle mało. Jesteś tak dobra jak ostatni twój miesiąc.
Pracowałam tam 10 lat i o 10 za duuuużo. pozdrawiam
0
były pracownik 2016-04-18 16:10:17
do czasu:)
0
były pracownik 2016-04-18 16:12:57
do czasu:)
0
monika 2016-04-20 22:39:57
Witam. Czy to prawda, że BZWBK planuje zamknąć do 400 Oddziałów ? Szukam tam pierwszej pracy. Warto ?
0
PPP 2016-04-24 23:28:53
Pracuje w tym Banku niecały rok, i już nie daje rady. Jestem młodą osobą, nacisk na sprzedaż dla mnie to żadna nowość, praca sama w sobie jest ok, ale kadra zarządzająca to jakiś koszmar. Mobbing na porządku dziennym. Szacunek do pracownika to zupełnie obce stwierdzenie. Zatrudniając się w Banku myślisz że trafiłeś na pracę, gdzie inni mogą tylko pomarzyć, gdzie po miesiącu zdajesz sobie sprawę, że praca na kasie w markecie, byłaby lepszą opcją. Codzienny ból brzucha ze stresu, wypadające włosy, nerwica, początki depresji. Nie polecam nikomu pracy w żadnym Banku, albo zazdroszczę tym co mają wyrozumiałych dyrektorów.
0
pracownik 2016-04-25 08:29:31
400 oddziałów do zamknięcia a co za tym idzie to 600 osób które straci pracę.
0
ja 2016-04-27 11:51:21
Nie polecę tego banku, pracowałam 6 mscy i podziękowałam a w innym banku pracowałam przeszło 9 lat :) BzWBK hmmm co to jest zespól w tej firmie niestety to słowo nie istnieje, atmosfera koszmarna, !!!!!!!!!!!!!ciągłe afery i kłótnie jakiś kosmos
0
ilo 2016-04-27 22:48:18
na pewno atmoasfera jest napięta, jak to w bankach. Ale sporo mają ofert np. jako Starszy Informatyk ds. Rozwoju Oprogramowania - CIS.
0
ja 2016-04-28 09:11:33
napiętą???? to mało powiedziane, w tym banku to koszmar
1
były pracownik 2016-04-28 09:11:33
Witam:) Dziwna praca, myślałem że to trochę inny Bank który jest podobno fair dla klientów jak i pracowników. Pracowałem w Banku 2 miesiące z czego tylko miesiąc miałem plan i w połowie szefowa podjęła decyzje, że nie ma zamiaru współpracować bez podania powodu zwolnienia- nawet nie dostałem szansy. Hm presja, stres, problemy żołądkowe codziennie, przekładanie tego wyżej niż rodzina standard,a pieniądze jak w każdym Banku zbyt małe do ego co nas czeka. Doradca klienta jak ktoś wspomniał łączy kilka stanowisk a dodatkowo atrakcje w postaci scenek, podsłuchiwania rozmów telefonicznych, ciągły podgląd na kamerki i napiętnowanie raportami. Pracownikowi wstyd iść po dzień wolny bo gorzej idzie z planami a na sam koniec jest wsciekły, że nie chodził bo i tak pozbyli się bez mrugnięcia okiem mimo że oddział miał dobry miesiąc. Zwyczajnie albo głęboko wchodzisz i się podlizujesz, albo odchodzisz.
3
pracownik 2016-04-29 00:02:34
Widocznie Twój cichy chód szefowej się nie spodobał.W tym banku to chleb powszedni.Zrób coś z tym, jeżeli nie podali powodu zwolnienia to sądź się z nimi!
0
pracownik 2016-04-29 13:22:36
Ja pracowałam kilka lat w Warszawie w samym centrum, mimo dobrych wyników oddziału Pani dyrektor Jolanta pozbywała się pracowników w białych rękawiczkach .Staży są nie potrzebni , stawia na młoda załogę. Która da się omamić i nagiąć tak jak ona chce. Najważniejsza sprzedaż i jeszcze raz sprzedaż nie ważne jak i komu .Całe rodziny obkupione są we wszystkie możliwe produkty.Mam nadzieje ,że na nią też przyjdzie czas i ktoś na górze pokarze jej zielona trawkę.
Czego z całego serca życzę
0
załamana 2016-05-01 15:55:18
Przychodzisz na rozmowę (gdzie w ogłoszeniu są wypisane oczekiwania - spełniam je wszystkie), a tu pani od razu strzela Ci prosto z mostu, że tylko umowa zlecenie i na pewno nie dostane tyle pieniędzy, ile oczekuję...a po drugie to szuka zdesperowanych i niedoświadczonych studentek (praca w biurze) gdzie jasno mam napisane w CV, iż jestem po studiach z kilkuletnim doświadczeniem...rozmowa trwała ze 3 minuty...więc się pytam - po co ludzie marnujecie mój cenny czas....masakra...
0
jarek 2016-05-05 12:06:23
@załamana, dziwne podejście osoby, która przeprowadzała rekrutację. Nie rozumiem dlaczego wolą studentów niż osoby już z wykształceniem, to chyba zwiększa zaangażowanie pracownika, zawsze tak sądziłem.
0
Bebe 2016-05-13 19:22:24
Jarek mniejsza kasa, łatwo się manipuluje młodymi ludźmi bo nie mają świadomości pewnych rzeczy, odpowiedzialności z tym związanej. Mogą skredytować całe swoje rodziny a o to chodzi Dyrekcji. Bz wbk został dosłownie rozwalony dzięki dobrej zmianie ktora się teraz realizuje na stołku ministerialnym.
0
roman 2016-06-01 21:01:55
I tym sposobem Bzwbk przyczynił się do mojej sprawy rozwodowej.
0
wpo 2016-06-03 20:02:55
w jaki sposób to się dokonało? czy nie da się jeszcze uratować tej miłości? w każdym razie i tak do was ide na praktyki jako Lider Multikanałowości - tylko możecie mi kochani szczerze napisac czy one będą płatne jakoś?
0
MariooP. 2016-06-13 08:51:07
Może przejdziecie do Skoku? W Poznaniu pracuję od 2 lat i nie narzekam. Super atmosfera, a i umowa o pracę + benefity.
0
ilo 2016-06-13 11:07:33
Skoro jest super atmosfera, a i umowa o pracę + benefity no to na pewno to sa dobre czynniki, zastanawiam się jeszcze ile osób tutaj rekrutuje na stanowisko jako Informatyk ds. Zarządzania i Administrowania Systemami IT, bo też to dobrze płatna praca jest.
0
były pracownik 2016-06-17 19:17:39
Pracowałam w tym banku ponad rok, na szczęście nie z klientem, a z dokumentacją. Praca była bardzo ciekawa, ale i bardzo stresująca. Menadżerka nie znała się kompletnie na tym co robimy. Większość pracowników na umowie zlecenia przez agencję. Jeśli ktoś dostał umowę o pracę, to tylko na zastępstwo i tylko osoby po znajomości. Ludzie pracowali nawet po 11-12 godzin i soboty 10 bez żadnego urlopu. Płacz, stres, napięta atmosfera. Jak ktoś nie musi to niech się tutaj nie wybiera. Praca na około rok dla zdobycia doświadczenia dla osób młodych, bez szansy na umowę. Zdecydowanie nie polecam na dłużej.
1
rtg 2016-06-17 20:32:43
powiem Wam że moją uwage przykuło ogłoszenie o pracy na stanowisko doradcy VIP w Suwałkach oczekuja wkształcenia wyższego; preferowane ekonomiczne lub finansowe co najmniej pięcioletniego doświadczenia w sprzedaży produktów bankowych, w tym funduszy inwestycyjnych
1
haha 2016-06-20 22:24:49
w Biedronce zarobisz więcej niż doradca z kasą
0
bajgla 2016-06-20 22:29:41
@rtg jak rozumiem taki vip to jednak sporo większe wynagrodzenie ma, jednak najwięcej rekrutacji to macie póki co na stanowisko Doradca Biznesowy w BZ WBK i tez nije jest źle skoro umowę o pracę dają. podobno też jakiś wypasiony system motywacyjny - jakiś konkret?
0
Zostaw swoją opinię
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Bank Zachodni WBK SA