Bank Zachodni WBK SA

Wrocław

Opinie o Bank Zachodni WBK SA

Anna 2016-12-12 15:38
Plany na typowej sprzedażówce są wysokie i z miesiąca na miesiąc wymaga się od coraz więcej, tak więc mega ciśnienie na sprzedaż. Z kolei na infolinii tzw, Zespołów Doradców Klienta są częste wirtualne kolejki, ledwo kończysz rozmowę z jednym Klientem, to zaraz wbija się kolejny z jakimś problemem i dodatkowo trzeba realizować plany sprzedażowe namawiając na różne produkty finansowe tych Klientów którzy dzwonią z problemami i plują na Ciebie jadem. Po całym dniu pracy w ZOK-u napewno jest się bardziej wykończonym niż na sprzedażówce. Tak to wygląda w Lublinie, ale z tego co wiem to tak samo jest w Poznaniu
5
miz 2016-12-26 23:48
Specjalista ds. obslugi transakcji - ktos moze cos wiecej powiedziec o tym stanowisku? Zarboki/czy daja samochod i jak wyglada praca.
3
basia 2016-12-27 20:51
W bzwbk dużo zależy od dupy. Ale na gorącym uczynku trudno to udowodnić. Wszyscy wiedzą ale są układy. Panie Prezesie ???????
11
bula_bula 2016-12-29 17:30
Praca w BZWBK nie należy do rozwijających, myślę, że nawet uwstecznia . Najważniejsze są tabelki i nierealne do zrealizowania plany, linia czasu, relacje- te tylko na wskaźnikach a nie prawdziwych relacjach. Klient tak naprawdę jest ostatni. Nie liczą się posiadane kompetencje, uprawnienia, czy doświadczenie. Lepiej jeżeli wiesz mniej ,wtedy efektywniej sprzedajesz, niewiedza jest kluczem sukcesu. Zgodzę się z wcześniejszą sugestią,że jest to praca najwyżej na rok, dla tzw. skoczków, bo i tak dłużej się nie wytrzyma.
16
doradca klienta 2017-01-02 13:54
Zgadzam się w 100% z opisem od: exdoradca 2016-08-17 22:28:06. Jesli chcecie zacząć tam pracę to warto przeczytać.
3
Bankier 2017-01-03 08:33
Mam aplikować na doradcę klienta bo słyszałam że dobrze płaca i praca spoko. Może ktoś wie jakie są zarobki i czy jest do tego socjal. Nie słucham niezadowolonych bo każdy najlepiej ocenia siebie i nie widzi jak pracuje faktycznie. Tak to już mamy, firma płaci i wymaga. Koniec
3
Niepokorna 2017-01-03 21:46
Nie wiem w jak dużym mieście będziesz pracować, ale górne widełki w "zwykłych" miastach kończyły się na max 3700 brutto - wszystko zależy również jaka kwotą wolną do za budżetowania dysponuje oddział. Bo jeśli ktoś, kto odszedł miał 3000 brutto, to nowej osobie będzie ciężko dostać więcej - ponieważ każde przekroczenie w budżecie wynagrodzeń lub podwyżka wymaga zgody ( chyba...HR Biznes Partnera). Dodatkowo jest PAS czyli Program Aktywizacji Sprzedaży, do tej pory się sprawdzał - ponieważ osobiście wyciągałam z niego od 400 do 1500 zł/ punktów. Obecnie bardzo się skurczył i już wiemy, że od 2017 będzie jakieś minimum punktowe, które trzeba będzie uzyskać aby otrzymać premię w pas. Premię zespołową widziałam może 3 razy w 2016. Nie wiem co oznacza "dobrze płacą" - bo są banki które dają znaczne wyższe podstawy, zresztą MY jako bankowcy niejednokrotnie mamy do czynienia z pracownikami innych banków i mamy świadomość jak się zarabia w sferze finansowej. Jakieś 6 lat temu było to naprawdę fajny bank, tak było jeszcze do końca 2015 - niestety rozliczanie wszystkiego o dochód powoduje, że zmniejsza nam się pole manewru w negocjacjach z Klientami i Klienci po prostu odchodzą, bo konkurencja ma lepszą ofertę i atrakcyjniejsze produkty. Są ludzie którzy czuję się w sprzedażny bosko, ale i tacy niestety odchodzą ponieważ chcą zarobić - a wynika z tego, że od 2017 roku będzie tak ustawiony system premiowy, że podstawa nam zostanie.
5
Bz 2017-01-10 20:02
Odradzam wszystkim prace w w Poznaniu! Dzieje sie źle!
8
zniesmaczony 2017-01-11 12:32
Nie polecam !!!
6
Buziak 2017-01-12 12:53
Jakieś bzdury piszesz. Ja wiem, że mam pracę , dobrą pracę i z pewnością nie odejdę z niej. W takiej firmie praca jest odpowiedzialna i może dla Ciebie nieodpowiednia? Kto lubi pracę w banku to się w niej odnajdzie.
1
debi 2017-01-13 00:03
Kiedyś poświęciłem temu bankowi kilka lat. Po dwóch latach, z perspektywy czasu stwierdzam, że szkoda było czasu dla tej organizacji.
Plusy: pensja w terminie, w kwocie pozwalającej przyjść do pracy na drugi dzień,
Minusy:
- oprócz intelektualnych coach debi.... na różnych stanowiskach można spotkać wielu wartościowych ludzi, szczególnie na obsłudze Klienta,
- w miejscu pod tablicą N.. , wytarłem miejsce na wykładzinie ;(, Przepraszam,
- brak bezpłatnej opieki psychologicznej w ramach medicovera. Byłyby kolejki,
- pod uśmiechami przełożonych bardzo często ukryte były inne intencje, niestety,
- nie ważne ile zrobisz, zawsze będzie to za mało,
- rozwój zawodowy - hm....., to zależy wyłącznie od Ciebie. Cukiernica pusta.
Jest tyle innych możliwości. Zastanów się !


16
debi 2017-01-13 00:04
Kiedyś poświęciłem temu bankowi kilka lat. Po dwóch latach, z perspektywy czasu stwierdzam, że szkoda było czasu dla tej organizacji.
Plusy: pensja w terminie, w kwocie pozwalającej przyjść do pracy na drugi dzień,
Minusy:
- oprócz intelektualnych coach debi.... na różnych stanowiskach można spotkać wielu wartościowych ludzi, szczególnie na obsłudze Klienta,
- w miejscu pod tablicą N.. , wytarłem miejsce na wykładzinie ;(, Przepraszam,
- brak bezpłatnej opieki psychologicznej w ramach medicovera. Byłyby kolejki,
- pod uśmiechami przełożonych bardzo często ukryte były inne intencje, niestety,
- nie ważne ile zrobisz, zawsze będzie to za mało,
- rozwój zawodowy - hm....., to zależy wyłącznie od Ciebie. Cukiernica pusta.
Jest tyle innych możliwości. Zastanów się !
7
Adi 2017-01-14 21:52
To prawda, niestety. Zresztą widać to np w contact center (na słuchawce) gdzie są spore braki kadrowe i na okrągło szukają nowych pracowników...to powinno dać do myślenia wszystkim tym, którzy myślą nad aplikowaniem do tego banku ...zresztą co się będę rozpisywał, wystarczy poczytać co ludzie tutaj piszą :(
10
sławny bramkarz z reklamy 2017-01-17 16:20
@Adi- zastanawiam sie jak jest w Poznaniu, np. w Lublinie w MCK widac od tego roku parcie na wciskanie ubezpieczen od Avivy( po co to komu potrzebne to nie wiem) . czarno widze wyrabianie premii, trzeciego koszyka nie zapełni sie samymi ubezpieczeniami kart :O ...dajcie spokoj...:)
12
Miluch 2017-01-22 17:24
Czy bank szuka może pracowników na stanowisko kasjera? Nigdzie nie widzę ich nowych ofert a wiem od znajomych, że fajnie się im pracuje. Bardzo chwalą sobie kierownictwo no i współpracowników. Jak jest dobry skład ludzi to jest inne nastawienie do pracy!!!
1
deut 2017-01-27 12:42
Byłem w BZWBK doradcą biznesowym przez ponad rok. Oto moja opinia:
1) plusy
- terminowe wynagrodzenie (choć nieco niższe niż w innych bankach na takim stanowisku),
- dodatki w PAS uzależnione od wyników sprzedażowych (zdarzało si się nawet ponad 1000 zł brutto miesięcznie),
- super atmosfera wśród współpracowników oddziału (zależy gdzie trafisz) ,
- praca od poniedziałku do piątku,
- w miarę przystępne godziny pracy,
2) minusy
- absolutny brak kompetencji menedżerskich i wiedzy merytorycznej dyrektorów regionalnych i dyrektorów oddziałów. Pamiętam, że podczas spotkania miesięcznego dyrektor regionu na podstawie dochodowości na klientach firmowym wnioskował, jaki potencjał wzrostu ma oddział w tym obszarze. Należy nadmienić, że najwyższą dochodowość w portfelu często generują firmy, które nie spłacają kredytów. Zatem dane o dochodowości pokazują raczej który oddział ma najwięcej "spadów", a nie największy potencjał. To tylko jeden przykład. Co za absurd.
- zakłamani menadżerzy oddziału - do ciebie manager jest miły, uprzejmy, wyraża się o twojej pracy w sposób pozytywny i z uznaniem, jednak za plecami do dyrektora wyższego szczebla mówi coś innego i wchodzisz na czarną owcę i lenia. Dlatego następuje przerzucenie doradcy do innego oddziału lub zwolnienie. Kiedy tak się dzieje z 3 kolejnymi doradcami biznesowymi w ciągu 1,5 roku, dyrektor wyższego szczebla zauważa co się dzieje i usuwa swojego dyrektora. Szkoda tylko tych 3 dobrych doradców biznesowych. Taka praktyka ma miejsce nawet, gdy w pierwszym roku pracy wykonujesz cele sprzedażowe na poziomie ok. 70%.
- duży nacisk na sprzedaż,
- nierozsądne podejście do sprzedaży - jak masz 100% to super, jak masz 95% to już dramat i tłumaczenie dlaczego zabrakło 5%, prawie jakbyś w miesiącu miał 0% - tak nie było w żadnym Banku w którym robiłem.

Mnie na szczęście spotkało zwolnienie. To najlepsza decyzja jaką BZWBK podjął za mnie. Zmiana pracy na system pozabankowy to naprawdę "dobra zmiana". Życzę wszystkim takiej zmiany.
18
Bankiereczka 2017-01-29 18:11
Czy bank nie ma zapotrzebowania na ludzi w innych rejonach , ja widziałem jedynie w Zambrowie? To nie mój rejon. Ale to zawsze tak jest , że jak mamy dobrą firmę to trudno dostać się tam do pracy!!.Jeśli ktoś jest bardzo niezadowolony z pracy w banku niech zrobi miejsce!
1
***** 2017-01-30 17:19
Tak, caly czas szukaja w calej Polsce. Praktycznie ich ogloszenia nie znikaja z pracuj.pl.
4
***** 2017-02-01 12:34
Bankiereczka o czym ty mowisz? Nie dalej jak tydz temu byly oferty pracy na pracuj.pl dla doradcow w bz wbk dla prawie 30 lokalizacji xD pewnie nadal sa xD
2
ona88 2017-02-04 15:17
hej.mam pytanie pracowałam w banku zachodnim 2 miesiace i pracodawca wypowiedział mi umowe,zastanawia mnie czy moge starac sie ponownie pracowac w bzwbk ale w innym oddizale co o tym myślicie?
3
ona88 2017-02-04 15:17
hej.mam pytanie pracowałam w banku zachodnim 2 miesiace i pracodawca wypowiedział mi umowe,zastanawia mnie czy moge starac sie ponownie pracowac w bzwbk ale w innym oddizale co o tym myślicie?
3
blueman 2017-02-05 22:25
Pytanie najważniejsze z jakiego powodu tylko 2 miesiące (likwidacja stanowiska czy tak zwyczajnie nie "zaaklimatyzowałaś" się? Kadry mają Ciebie w bazie, także szanse są niewielkie.
2
28 letni pracownik BZWBK 2017-02-08 17:48
Znam takie osoby -mówili tak samo
a dziś już nie pracują
Chora instytucja
4
17 lat stażu 2017-02-12 23:27
Wyzysk człowieka przez człowieka !!!, brak odpowiedniego wynagrodzenia, nie do zrealizowania plany, poniżenie, Nepotyzm!!!! Brak szacunku do pracownika!!!!.....Młodzi pracownicy nie mają od kogo się uczyć bo starych zwolnili.... ciekawe czemu ??? mogę jeszcze tak długo ....
16
Bielik 2017-02-14 10:24
Ten bank jest akurat bardzo przyjazny dla pracowników. Świetnie się w nim pracuje ale niestety nie każdy nadaje się do pracy w banku. To miejsce dla twardzieli.
2
Tymon 2017-02-14 19:56
Prośba o informację jak wygląda praca na stanowisku doradcy zajmującego się MŚP.
Ile można wynegocjować sobie podstawy?
3
biedroneczka 2017-02-15 14:26
dlaczego Cię zwolnili?
1
blueman 2017-02-15 21:36
Tymon, w zależności od Twojego dotychczasowego doświadczenia. Zakładając, że zaczynasz: duże miasto powyżej > 500 tys. PLN mieszkańców ok. 3500 PLN brutto, mniejsze miasta ok. 3000 - 3200 PLN brutto podstawy na początek. Jeżeli masz już przynajmniej 2-3 letnie staż na podobnym stanowisku w innym Banku spokojnie możesz dodać 500 PLN brutto. Powodzenia.
1
Tymon 2017-02-16 11:43
miasto Warszawa, ponad 5letnie doświadczenie w MŚP.
Ile mogę negocjować podstawy?
1
blueman 2017-02-17 00:27
Witam, Warszawa jest wyceniona zdecydowanie najwyżej + duże już doświadczenie, sądzę że spokojnie ok. 4.500 PLN - 5.000 PLN. Im więcej na początku wynegocjujesz tym lepiej, gdyż w trakcie pracy w firmie jest już bardzo trudno o podwyżkę. No chyba, że awansujesz na stanowisko kierownicze lub specjalistyczne na back office. Bank praktycznie od 2 - 3 lat przeprowadza tzw: "racjonalizacje" czytaj zamyka Oddziały i to głównie w dużych miastach, stąd pozycja negocjacyjna pracowników szeregowych w Placówkach jest niska. Pozdrawiam.
1
Tymon 2017-02-18 09:41
Dzięki!

jeszcze jedno pytanie do znających temat...
Czy jeżeli kredyt zaczyna się "wywalać", bank obcina mi za to prowizję?

Dotyczy oczywiście doradców typu MŚP/firmy itd.
1
Waldi 2017-02-22 21:53
Pracuję w banku i mogę powiedzieć jedno, to jest dobry bank. Nie tylko dla klientów ale również dla pracowników. Myślę, że atmosfera w oddziałach jest również bardzo fajna, nikt nie narzeka. Fajnie pracuje się w takim miejscu. Zarobki tez są bardzo spoko.
1
prawda 2017-02-25 13:49
a na prawde. mobing !!!!!
8
Joanna 2017-02-27 11:52
Ostatnio pojawiła się oferta pracy w Bank Zachodni WBK SA na stanowisko Młodszy Specjalista ds. Zarządzania Ryzykiem Kredytowym. Czy ktoś w Was wysłał swoją aplikację?
Ex-bankierka 2017-03-10 16:58
Praca na infolinii, teraz zwanej MCK, całkiem przyjemnie, wysokie plany, ale do zrealizowania, całkiem niezła atmosfera.
Gorzej z kadrą, menedżer który ma ciągoty to tej samej płci, wysoka kierowniczka, która stosuje od lat mobbing - wszyscy o tym wiedzą, ale nikt z tym nic nie robi bo jest kryta z tym przez przełożonego, przykre to, dlatego odeszłam.
5
Joanna 2017-03-13 08:45
@Ex-bankierka możesz powiedzieć coś więcej na temat warunków pracy w firmie? Chętnie też usłyszymy co wpływało na dobrą atmosferę w pracy.
1
Zainteresowany 2017-03-28 18:44
Na jaka podstawe moze liczyc doradca klienta detalicznego w oddziale w Warszawie z polrocznym doswiadczeniem w bankowosci?
Mella 2017-03-29 20:56
Zgadzam sie z przedmowcami ktorzy twierdza ze zdala od tego pracodawcy. Jeszcze pracuje ale niebawem zamierzam spadać i poszukac czegos innego. Kolesiostwo ktore panuje u mnie w oddziale nie zna granic. Liczą sie tylko kolezanki ktorym zalatwia sie prace, pomaga realizowac plany i przymyka sie oko na ich ....... sprzedaz. A jak sie menadzerowi powie prawde w oczy to zrobia wszystko zeby cie zniszczyc i przelozeni wiedza o tym i nic z tym nie robia tylko jeszcze chronia ich tyłki. Żenada szkoda zdrowia.
7
czy warto??? 2017-04-02 17:18
Witam. Chciałabym zapytać o tzw. MCK o którym pisaliście wyżej a użytkownik anna pisała na ten temat wcześniej.Interesuje mnie czy to jest zwyczajne call centre czy jakaś techniczna obsługa kont i aplikacji, czy obsługuje się tez klientów korporacyjnych? To ze jest sprzedażówka to wiadomo bo tak jest w każdym banku przy przy okazji ale czym docelowo zajmują sie wlaściwie ci doradcy klienta online? Czy duża jest rotacja?Od pewnego czasu widze ogłoszenia do Lublina i Poznania i nie wiem czy warto aplikować. Czy stawki w tych miastach sa takie same czy w Poznaniu wieksze? Czytając wasze wpisy na temat BZWBK zaczynam podchodzic do tej korporacji z rezerwą.pzdr
2
ola 2017-04-02 22:54
a gdzie teraz pracujesz? o jakim systemie pozabankowym piszesz? pytam, bo tez się zastanawiam czy bank czy cos innego?
Joanna 2017-04-03 08:49
@Mella rozumiem, że jesteś pracownikiem firmy. Chętnie dowiemy się więcej na temat tego jak wygląda Twoja codzienna praca.
ola 2017-04-04 22:13
wie ktoś może o szczegółach stanowiska na które jest nabor: doradca klienta premium. jakie mogą być obowiązki, czy to odpowiedzialne stanowisko i jakie zarobki
Iza 2017-04-06 22:30
Bank Zachodni WBK ma w mojej ocenie dobrą opinię jako pracodawca!!!
Tomasz 2017-04-18 03:04
Wyzysk człowieka przez człowieka . Doradca MSP wyżyłowany do granic możliwości . Tajemniczy klient dla doradcy MSP to delikatnie określę ,nieporozumienie . Już nie mówiąc o aspektach prawnych ( jakim prawem nagrywa to ktoś z firmy zewnętrznej ? art 23 i 24 kc) To totalnie słabe jest i z tego co się orjetuje do wygrania w sądzie pracy . W BZWBK dostaje się naganę za niski wskaźnik obsługi tajemniczego klienta . Ja nie polecam tego pracodawcy. Nepotyzm i kumoterstwo zero profesjonalizmu to to czego można się spodziewać .
5
Tomasz 2017-04-18 03:05
Wyzysk człowieka przez człowieka . Doradca MSP wyżyłowany do granic możliwości . Tajemniczy klient dla doradcy MSP to delikatnie określę ,nieporozumienie . Już nie mówiąc o aspektach prawnych ( jakim prawem nagrywa to ktoś z firmy zewnętrznej ? art 23 i 24 kc) To totalnie słabe jest i z tego co się orjetuje do wygrania w sądzie pracy . W BZWBK dostaje się naganę za niski wskaźnik obsługi tajemniczego klienta . Ja nie polecam tego pracodawcy. Nepotyzm i kumoterstwo zero profesjonalizmu to to czego można się spodziewać .
4
Joanna 2017-04-19 09:01
@Tomasz rozumiem, że pracując na stanowisku Doradcy MSP trzeba się liczyć z dużą kontrolą jakości pracy. Wspominasz o braku profesjonalizmu. Co przez to rozumiesz?
Niewidomy 2017-04-25 13:00
Możesz powiedzieć jak średnio wygląda plan? rozliczany jest miesięcznie/ kwartalnie?
Jest ktoś kto może ocenić pracę doradcy MŚP w Poznaniu? Jaka podstawa/ jaki system premiowania?
Niewidomy 2017-04-25 13:00
Możesz powiedzieć jak średnio wygląda plan? rozliczany jest miesięcznie/ kwartalnie?
Jest ktoś kto może ocenić pracę doradcy MŚP w Poznaniu? Jaka podstawa/ jaki system premiowania?
Marcin 2017-05-01 18:56
Witajcie, dostałem propozycję pracy na stanowisku "Młodszy specjalista ds. obsługi prawnej procesów kredytowych" - czy ktoś pracował na tym stanowisku i mógł mniej więcej opisać jak to wygląda? I oczywiście jak średnio wyglądają warunki finansowe na tym stanowisku? Z góry dzięki :)
Bonia 2017-05-07 16:41
Czy bank otwiera nową placówkę? Widziałam sporo nowych ofert pracy. Słyszałam , że fajnie sie tu pracuje i mam ochotę złożyć cv na doradcę. Czy mógłby ktoś w kilku słowach podpowiedzieć jak tu jest ? Jak przebiega rekrutacja? Czy bardzo trudno jest przejść?
Zostaw swoją opinię o Bank Zachodni WBK SA - Wrocław
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Bank Zachodni WBK SA