RW Swiss Automation Sp. z o.o.

Gliwice

Opinie o RW Swiss Automation Sp. z o.o.

ziomal 2016-12-18 10:29
Ja mówię o podstawie na umowie bo to się liczy (gdy zachorujesz lub gdy niema delegacji) a ty mi wyliczasz że jak zrobisz godzin za 3 etaty to nie masz 2 500 zł, tylko 7500, ahaha. Poważnie? :D A te nadgodziny płacą chociaż wg prawa pracy jak się należy czy dalej na drugą umowę zlecenie z firmą "krzak" żeby i z tego urwać?
Ryczałty - no tak, są ryczałty na dojazdy, w końcu pracownik nie jedzie na wycieczkę i czas za podróż też się należy . Tyle, że na trasie 1200 km mogą się trafić korki i trasa może zając 12-14-15 h więc trzeba było wprowadzić ryczałt na 9-10 h żeby przypadkiem nawet za dojazd nie zapłacić za wiele ;)
Kilka tys pensji powiadasz -kto dobrze liże odpowiednie rowy ten ma kilkadziesiąt ale młodzi nieraz są zatrudniani za 2 tys (lub nawet poniżej) a 3/4 pracowników (inżynierów) kręci się z zarobkami w okolicach 3 tys i nie zakrzywiaj rzeczywistości bo przecież każdy z branży dostaje telefony z ofertami pracy w tej śmiesznej firmie i wie co oferują.
2
Mr T 2016-12-20 13:29
Czytaj dokładnie i ze zrozumieniem, bo obu tych rzeczy wyraźnie u Ciebie brakuje. Pisałem wyraźnie o tzw. podstawie, czyli średnio 160 h w mcu. Pracę w wymiarze czasowym odpowiadającym trzem etatom wsadź między bajki, bo to nawet fizycznie niemożliwe, nie mówiąc już o kwestiach BHP. Praca za 2 tys. zł mówisz? Nie spotkałem nikogo tutaj z taką pensją, ale jak rozumiem Ty masz dostęp do listy płac i wiesz dokładnie, ile kto zarabia, hehe. Jeśli sam miałeś takie 'hardkorowe' warunki i gnębi Cię trauma, to tylko pogratulować zdolności negocjacyjnych...

Żeby wyrobić sobie sensowną pozycję w Swissie nie trzeba być lizusem. Wystarczy trochę talentu i determinacja do pracy. Nie chcę się wcielać w rolę adwokata firmy, ale jak patrzę na tą roszczeniowość co niektórych - czy to w firmie, czy tutaj, to mam wrażenie, że chyba trafili oni z innej rzeczywistości. Fajnie byłoby wyciągać rękę i żądać nie wiadomo ile kasy za sam fakt, że się "jest" lub jakoś skończyło Polibudę. W dzisiejszym świecie liczy się jednak to, co faktycznie umiesz i jak szybko potrafisz nauczyć się nowych rzeczy. Jeśli jesteś do tego pracowity i potrafisz się dogadać z ludźmi w zespole, to wszędzie sobie poradzisz, czy to będzie Swiss, czy inna firma. Jeśli nie masz żadnej z tych rzeczy, to pozostanie Ci wylewanie swoich żali w Internecie.
4
ziomalopodobny 2016-12-21 08:13
Przeiez narzekanie to polski sport narodowy, po co więc sobie brudzić ręce pracą :D
2
ziomal 2016-12-22 13:59
Mówisz tak, jakby swiss nie prowadził nieprzerwanie rekturacji od X lat i nikt nie wiedział jakie stawki ludziom proponuja. 2 - 2.5 tys dla absolwenta po studiach lub kogoś z niewielkim doświadczeniem to są fakty. Nie wmówisz mi nic innego bo pracowałem i wiem jak wygląda ta śmieszna firma od kuchni.

3 Etaty fizycznie niemożliwe - to co, w ECP sobie wpisywałem z czapy 400 godzin pracy miesięcznie?
Dzień w dzień 7 dni w tygodniu po 11-16 godzin pracy dziennie - tak wyglądają realia na niektórych wspaniałych projektach tej firmy. A na koniec prośba o sfałszowanie dokumentacji pracowniczej - wyzerowanie ECP, czyli podpisz, że nie pracowałeś więcej niż 8 h na dobe ;) . O BHP nie wspominasz - masz rację, nie wspominaj bo pijany lider projektu w pracy nic, czym ta firma może się chwalić.

Talent potrzebny do objęcia stanowiska w tej firmie? To powiedz mi jaki talent posiadał np Krupa czy Barucha? Bardzo jestem tego ciekaw ;)
3
Mr T 2016-12-27 12:18
Sorry, ale nie płacz o stawkach, bo to zawsze kwestia negocjacji. Możesz się zgodzić nawet i na płacę w wysokości 1500 zł, jeśli na tyle wyceniasz swoją pracę. Jeśli jednak ktoś ma choć trochę oleju w głowie, wie że należy rozmawiać o stawkach rynkowych - i tyle w temacie.

Nie wiem, co wpisywałeś sobie w ECP i nawet mnie to nie interesuje - każdy jest kowalem swojego losu i posiada swój rozum. Co do Krupy i Baruchy - nie ja ich zatrudniałem i nie będę się wypowiadać o ich talentach. Natomiast ich osoby to już historia, a historię zostawiam historykom i archeologom.

Piszę o sytuacji firmy ze swojej perspektywy - mnie nikt nigdy nie nakłaniał ani do fałszowania żadnej dokumentacji, ani do niewolniczej pracy. Co więcej, efekty mojej pracy były i są premiowane, i nie musiałem przy tym ani nikomu się podlizywać, ani przerabiać nie wiadomo ile godzin.
4
anonim 2016-12-29 10:53
Swiss nie jest zły. Ma swoje wady, ale na przestrzeni ostatniego roku widać sporo pozytywnych zmian. Najważniejsze, że są ciągle nowe projekty - i to ponoć na kilka dobrych lat do przodu. Pod kątem stabilności, raczej nie można RW niczego zarzucić.
2
Kola 2016-12-29 11:22
Fajna firma godna polecenia. Maruderzy niech jadą do pracy w Niemczech lub Anglii tam dowiedzą się jak się pracuje. Polak bardzo lubi narzekać a nie widzi że sam często jest nieudacznikiem .
3
Michal 2017-01-02 19:13
MRT pisze:

"Sorry, ale nie płacz o stawkach, bo to zawsze kwestia negocjacji"

O jakiej negocjacji piszesz? Ta firma bazuje na absolwentach bez żadnego doświadczenia , właśnie dlatego że doświadczeni lepiej negocjują a chęci do płacenie za strony Swiss niema.
4
Anty-propagandzista 2017-01-03 10:00
Konkurencja jak zwykle aktywna :). Ale tylko tyle im zostaje, skoro nawet nie mogą zaproponować podobnych stawek, co RW (tak, 2 razy kontaktowali się ze mną ich headhunterzy, oferując po prostu śmieszne pieniądze).

W kwestii negocjacji, to jest oczywiste, że osoby z doświadczeniem lepiej negocjują, bo mają lepsze pole do negocjacji - ale to w każdej branży i na całym świecie, więc darujcie sobie tą tanią manipulację. RW raczej nie zatrudnia osób bez doświadczenia - to zresztą marny "materiał" na pracownika - w ich zdobywaniu specjalizują się raczej lokalni konkurenci Swissa. Poza tym większość studentów na kierunkach, które mogą zapewnić pracę w takich firmach jak RW, już pracuje na czwartym i piątym roku, więc proponuję przejrzeć na oczy.

A projekty firmy, nazwane tu celowo "zleceniami", żeby umniejszyć ich rangę, to wielomilionowe projekty na co najmniej kilka lat w fabrykach najbardziej znanych marek samochodowych na całym świecie. I to akurat jest dobry powód do chwalenia się.
2
Michal 2017-01-03 15:26
Hahaha, konkurencja, dobre.
Ja jestem pracownikiem rw zwiss tylko nie mam klapek na oczach jak niektorzy..
2
Michal 2017-01-03 15:32
Jesli RW nie zatrudnia osob bez doswiadczenia to skad tyle zdjec na facebookowym profilu z prezentacji na politechnice wroclawskiej i slaskiej z naganiania leszczy do roboty.

Sorry ale projekty to realizuja takie firmy jak opel czy VW a nie RW. My w swissie dostajemy zlecenie na wykonanie wycinka projektu (programowanie ramienia robita z punkatu A do punktu B) i nie przekrecajmy faktow bo sie z nas juz smieja na jaka fabryke bym nie pojechal jakie to jest mniemanie o sobie ze 25 latkowie jeszcze z wasami z mleka pod nosem robia samochody, haha
3
Anty-propagandzista 2017-01-04 09:31
Cieszę się bardzo, że jesteś pracownikiem - to naprawdę wszystko zmienia (ironia!). Z tego, co kojarzę to dopiero niedawno Swiss pojawił się na uczelniach, więc te Twoje "tyle", to dosłownie 2-3 galerie. Biorąc pod uwagę niszowy charakter usług, to zupełnie naturalne, że firma chce być rozpoznawalna wśród potencjalnych przyszłych pracowników. To samo zresztą robi Fiat, Opel, IBM, czy wiele innych dużych firm. Ja jeszcze nie widziałem, żeby ktokolwiek się śmiał z kogoś na fabryce. To zresztą nie przedszkole, każdy tam jedzie do pracy, aby zarobić pieniądze. Chyba, że jesteś jedną z tych osób, którym udaje się lawirować i dobrze symulować ciezka prace - z takim podejsciem nie wroze jednak długiej kariery (gdziekolwiek by to nie było). Co do tematu zlecenie-projekt, polecam bliżej się przyjrzeć definicji projektu, by nadrobić braki ;)
2
anty-propagandzista 2017-01-07 09:52
Nigdzie nie napisałem, że nie zatrudniają osób bez doświadczenia. Tacy też się pewnie znajdą, ale na pewno mają jakieś podstawy. Nie manipuluj natomiast, jakoby osoby bez doświadczenia realizowały czołowe zagraniczne projekty.

Tak, te 2-3 galerie to naprawdę dużo na przestrzeni 15 lat istnienia firmy (facepalm!).

Ja mam swój rozum, żeby wyrobić sobie opinie o Swissie, nie potrzebuje podpierać się opiniami frustratów, byłyc pracowników (w większości zwolnionych), czy konkurencji. Widać zresztą jaka jest jakość prezentowanych tam komentarzy - dno i metr mułu. To już chyba na Onecie jest lepiej, ale cóż... każdy ma swój punkt odniesienia.
1
swiezak 2017-01-14 01:01
Pytanko mam do bylych i obecnych pracownikow poniewaz spoza regionu jestem: czy mam rozumiec, ze rw swiss = ebz ? A jesli nie tak do konca, to jaka i na czym polega roznica? Czy znane sa wam przypadki lub mozliwe jest tzw. "Home office", czy kompletnie nie ma takiej opcji? Bo zastanawialem sie nad zlozeniem papierow,ale zgaduje,ze jako absolwent na poczatek cudow nie wynegocjuje i nie bardzo bedzie mnie stac na wynajecie lokalu w poblizu.
Zorientowany 2017-01-17 11:31
RW Swiss to nie do końca EBZ. Formalnie to dwie różne firmy, choć powiązane osobowo. RW, ogólnie rzecz biorąc, skupia robotyków, programistów, etc., a EBZ to głównie elektrycy. Co do zasady, home office nie jest możliwy. Co do wynajmu mieszkania i kwestii utrzymania, to nawet na początku "kariery" powinieneś sobie poradzić. Powodzenia!
1
Robot 2017-01-23 11:42
RW to dobra firma i nie ma znaczenia jak jest podzielona i że ma jednego właściciela. Ja tu pracuję i ważne jest żeby była robota i dobre pieniądze na czas. Po co tak się wczytywać i tak nic to nie zmienia?
Zadowolony 2017-01-24 13:10
Na tak dużą firme, to normalne, że znajdą się niezadowoleni, ale prawda jest taka, że w regionie to RW wypada chyba najlepiej. Oczywiście firma ma swoje wady (jak każda), ale generalnie jest ok i da się tu zarobić.
3
Trezor 2017-01-29 18:48
Najlepiej świadczy i firmie fakt, że maja ciągle pracę i zarobki są całkiem przyzwoite. To że czasami coś nie wyjdzie to jest normalne, zawsze może być wpadka.
2
pracownik 2017-02-05 12:14
Marne zarobki, dużo pracy w godzinach nadliczbowych, Ogólnie jedna z gorszych firm tego typu w okolicy.
2
Trezor 2017-02-06 08:20
Jak jesteś tak niezadowolony "pracowniku" zawsze możesz pracować w innej firmie. Nikt siłą nie trzyma Cię. Firma daje możliwość rozwoju, ale dla malkontenta to jest stanowczo mało!!. A może ktoś zainspirował Cię do takiego wpisu? RW z pewnością nie straci dobrej opinii!!
YTM 2017-02-06 13:19
Marna prowokacja konkurencji, której osuwa się grunt pod nogami. Akurat RW oferuje najlepsze zarobki w okolicy, a godzin nadliczbowych jest znacznie mniej niż u Ciebie, drogi "psuedo" pracowniku :)
pracownik 2017-02-06 22:12
U nas jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej, bo wszędzie indziej gorzej.
(usunięte przez administratora)
3
Ciekawski 2017-02-09 16:50
Witam, a ja piszę z takim zapytaniem- czym zajmują się konstruktorzy w Rw Swiss? Jakiego rodzaju konstrukcje tam projektują? Jestem zainteresowany pracą w tej firmie, widzę że od jakiegoś czasu wisi ogłoszenie na to stanowisko. Poza tym jest ktos w stanie określić jakiej wielkości zarobki może osiągać netto konstruktor w rw swiss z kilkuletnim doświadczeniem? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.
Nowa 2017-02-15 17:24
Mam pytanie czy firma ma w ofertach pracy jakieś stanowisko w księgowości? Zależy mi na tej pracy ale gdyby ktoś wiedział jakiej wysokości zarobki dostanę?
KLJ 2017-02-16 14:34
Koncepcją linii produkcyjnych w automotive w połączeniu z symulacją robotów. Część 3D + 2D robione jest wewnątrz firmy, część się outsourcuje. Zarobki negocjuje się w zależności od doświadczenia - tak było np. w moim przypadku. O detale pytaj na rozmowie - to najlepszy sposób na poznanie firmy.

2
Dobra Rada 2017-02-16 20:38
To chyba najlepiej sprawdzić na stronie firmy lub zadzwonić do biura, czy mają rekrutacje do księgowości. Tutaj coraz częściej zagląda konkurencja RW i zwolnieni pracownicy, więc sensownych odpowiedzi raczej nie uświadczysz.
1
Robotyk 2017-02-20 10:59
Pracuję dla RW już 2 lata i jestem bardzo zadowolony. Nauczyłem się sporo nowych tematów nie płacąc za szkolenia. Poza tym mam całkiem spoko pensję i będę chwalił moją firmę.
1
Offline 2017-02-21 07:38
Ja zauważyłem, że ten czarny PR na temat RW dziwnym trafem pojawia się zawsze w momencie, gdy z konkurencyjnych firm odchodzi dużo pracowników i próbują ze wszystkich sił ściągnąć nowych ludzi do siebie. Kto pracuje w RW ten wie, jak jest - firma prężnie się rozwija (w tej chwili jakieś 350 osób, jeśli dobrze kojarzę), są nowe projekty, kasa całkiem spoko, no i to stabilna spółka. Dla ludzi, którym chce się pracować, to naprawdę dobre miejsce.
3
Employee 2017-02-23 10:28
Pracuję tu 1,5 roku. Wszystko jest ok. Pieniądze są na czas i to całkiem niezłe. Najlepiej można zarobić na delegacjach, choć nie wszyscy mogą pracować na zagranicznych projektach.
2
lil 2017-02-23 23:01
Offline - chyba masz na myśli wybielanie firmy podczas gdy ze swissu odchodzi masa ludzi bo ostatnio to nie z konkurencji poszła fala zwalniających się tylko ze swissu zwolniła się masa osób - w związku głównie z niskimi zarobkami, brakiem szkoleń (szkolenie przez drugiego pracownika firmy to nie jest szkolenie) i ciągłymi nadgodzinami,
4
Offline 2017-02-24 09:19
Nikt tu nikogo nie wybiela. To moj subiektywny wniosek, podyktowany długookresową obserwacją, a nie "potrzebą chwili".
Robotnik 2017-02-24 10:04
Prawdziwa ocena firmy to pracownicy tacy jak ja. Jest mi tu dobrze, bo firma dba o ludzi. Dla mnie nie jest ważne co było kiedyś tylko teraz i po co te wpisy o historii? Raz jest lepiej raz gorzej ale to norma. Dla ludzi pracowitych zawsze znajdzie sie dobra praca.
1
Sk 2017-02-27 23:03
Czy ktoś może powiedzieć ile może tam wyciągnąć absolwent/student z małym lub bez doświadczenia ?
Sk 2017-02-27 23:16
Czy ktoś może mi powiedzieć jakie są tam stawki dla studenta/absolwenta ?
Matt 2017-02-28 16:37
Wszystko zależy od Twoich predyspozycji i konkretnych umiejętności. Odpowiedź na Twoje pytanie to jak wróżenie z fusów. Złóż CV, idź na rozmowę i działaj. Na pewno nie dostaniesz mniej niż wynosi stawka rynkowa. A ile wynosi dla "juniorów" - poszperaj w necie, w raportach wynagrodzeń i będziesz wiedział wszystko. Powodzenia!
2
Łukasz 2017-03-05 10:25
Myśląc o zarobkach, trzeba wziąć pod uwagę dwie rzeczy. Chcesz zarabiać dużo kasy, idziesz w online, ale to się wiąże z delegacjami. Chcesz mieć spokojniejszą pracę, na miejscu, ale za nieco mniejsze pieniądze, wybierasz offline. RW daje obie te możliwości i to akurat bardzo cenię w tej firmie.
2
Pan R 2017-03-08 21:35
Swiss ma całkiem spore zaplecze offline, więc nie będziesz "skazany" na delegacje. I z tego, co wiem, firma cały czas pracuje nad technologią, więc moim zdaniem, jest rozwojowa.
3
wky 2017-03-09 22:23
Ja mam nadzieję, że celka szkoleniowa z robotem, która powstała w Gliwicach, będzie intensywnie użytkowana na potrzeby szkoleń pracowników. To krok w dobrą stronę.
2
Tom 2017-03-11 14:22
RW to firma świadcząca usługi, niestety nic własnego nie produkuje i nie wytwarza. Działa podobnie jak biura informatyczne.
Obserwator 2017-03-11 16:29
Swiss chyba radzi sobie całkiem nieźle. Podobno firma zamknęła rok z dużymi zyskami, a ostatnio gdzieś czytałem, że robią jakiś spory projekt dla Tesli.
2
Karolina 2017-03-14 19:59
RW Swiss Automation działa od ponad 15 lat, realizując projekty z zakresu automatyki i robotyki dla największych marek automotive na całym świecie. Miło jak taka firma ma dobre oceny swoich pracowników.
1
Kevin 2017-03-14 22:53
RW zajmuje się usługami, czyli innymi słowy nic swojego nie produkuje, ani nie wytwarza? Dziwne jak firma unika słowa usługa, naprawdę dziwne. Swoją drogą, sporo wpisów tutaj do siebie nie pasuje, widać cenzurę na zamówienie.
3
Paul 2017-03-15 09:45
Nie wiem, z jakiej choinki się urwałeś, Kevin, ale RW to nie żadna manufaktura, ani fabryka, żeby miała coś produkować na taśmie. Na stronie internetowej firmy w Ofercie jest dokładnie wypisane, czym się zajmuje firma. Są to wysokospecjalistyczne usługi inżynieryjne - mówiąc w dużym uproszczeniu - i jest to raczej powód do chwalenia się, a nie odwrotnie.
2
Natalia 2017-03-18 11:24
@Kevin Wydaje mi się, że ktoś bardzo wspiera Cię w tych wpisach negatywnych? Może to pomysł konkurencji? Firma RW jest świetna i profesjonalna w swoich działaniach ale jak widać hejt dotyka również znane i dobre firmy! Może więcej dobrych wpisów zniechęci "pisaków"
1
RoboTic 2017-03-21 20:38
Co jak co, ale Swiss klientów ma zacnych: Tesla, Marcedes, BMW, Jaguar, etc. Pełen szacun i oby tak dalej!
1
Hsj 2017-03-22 23:39
Przeciez tesla czy jaguar nie jest klientem RW swiss :D Projekt linii dla tesli czy jaguara robi ebz czy tez fft, oni wykonuja mechanike a programowanie robotow outsourcuja do takich firm integratorskich jak swiss jako zlecenie. Dla tesli czy jaguara taki twor jak rw swiss nie istnieje bo oni z nimi nie maja żadnych umow, sa tylko ktora z kolei firma w lancuchu podwykonawcow.

Ja rozumiem ze zarzad firmy bedzie nader koloryzowal swoje dokonania i ubieral w piekne slowa szara rzeczywistosc ale niech to ma choc cien pokrycia w rzeczywistosci
3
Watcher 2017-03-23 09:59
Poziom trollingu jak zwykle na zaawansowanym poziomie. Chyba jednak w Tesli wiedzą, co to za "twór" RW Swiss, skoro potrafią zza oceanu przylecieć na spotkanie do głównego biura RW w Polsce :). Nie pogrążaj się więc kolego Hsj, bo albo masz nikłe pojęcie o tym, co piszesz, albo silisz się na własne, wątpliwe interpretacje. Wspomniany Tesla czy Jaguar to oczywiście klienci końcowi firmy. Nie jest też żadną tajemnicą, że FFT i EBZ to strategiczni partnerzy Swiss Group i często wygrywają projekty w konsorcjum. Ale to tylko na plus Swiss-u, bo znaczy, że ma mocny network i zwyczajnie się sprawdza jako solidny partner. Zresztą, z tego, co kojarzę, jak Swiss chwali się projektami, to nie ukrywa, że robi coś z FFT, czy EBZ. I co by Ci wszyscy ujadający nie mówili (pozdrowienia dla konkurencji), to niestety żadna z firm w tej części Polski, zajmująca się podobnymi usługami co Swiss, nie może się pochwalić projektami dla takich marek, co RW. Pozostaje więc ujadanie :)
3
inzynierek 2017-03-24 19:27
Ja pracuję w RW prawie 2 lata i też słyszałem skrajne opinie o firmie, zanim przyszedłem, ale żadna z tych "legend" póki co nie znalazła potwierdzenia w rzeczywistości. Więc jak dla mnie firma na plus. Zarobki nie są złe, mam blisko do pracy i w ostatnim czasie zaczęto przykładać większą wagę do kwestii pracowniczych. Projekty RW też dają poczucie stabilności, co nie zawsze jest standardem w innych firmach, gdzie nie wiadomo, czy będzie co robić, jak się skończy dany projekt.
1
Iza 2017-03-25 16:08
RW Swiss Automation Sp. z o.o. ma oferte pracy dla Layout Engineer. Czy cos więcej dowiem sie na tym forum? Jak się pracuje? Jakie dodatki poza pensja?
Jola 2017-03-26 16:13
RWswiss to nie zakład korporacyjny ze związkami zawodowymi gdzie są jakieś dodatki i 13tki. Tyle ile wynegocjujesz, tak też zostanie. Pozdrawiam
Zostaw swoją opinię o RW Swiss Automation Sp. z o.o. - Gliwice
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie RW Swiss Automation Sp. z o.o.