brak logo

OVB Allfinanz Polska Spółka Finansowa z o.o.

Wrocław

Opinie o OVB Allfinanz Polska Spółka Finansowa z o.o.

ergt 2016-08-04 19:58:44
czesc widze ze szukaja teraz doradcy finansowego w Tarnowie chociaz z drugiej strony sa to wwzystko oferty z kwietnia wiec nie wiem to troche dziwne by bylo jakby jednak te oferty pracy były aktualne i zeby od tak dawna nikogo nie znalezli przeciez..
gnom 2016-08-04 20:24:37
hahahhahahha taaaaaaakkkkkk będzie turbo profesjonalnie! zwłaszcza jak jakiś pseudo menago będzie Ci mówił co masz robić i jakie masz obowiązki! nie dajac Ci nic w zamian :) hahahaah ojjjjj widać gołym okiem że klakierzy miauczą :)
1
e] 2016-08-04 20:55:04
na jakie prowizje może u was liczyć doradca finansowy?
Gnom 2016-08-05 09:04:11
Doradca finansowy na żadne.... bo w OVB nie ma doradców! Akwizytorzy ubezpieczeniowi to w zależności ile ciemnoty ludziom wcisną :)
1
sd 2016-08-05 10:22:26
wydaje mi się, że dobrze wygląda praca u nich jako Administracyjno-Kadrowa Poznań, bo i godziny pracy są dobre i wszystko nie najgrzej się prezentuje tak naparwde, wiec pod tym względem na pewno na plus jest wszystko.
hahha 2016-08-05 10:42:08

Prawda przez lata !!!!!!!!!!!!!!!!!!!


NR1304 / 78.22.251.* / 2014-04-17 13:03 + -

W firmie trzeba pracować solidnie i doradzać, a nie naciągać.

[...]Nie dajcie się naciągnąć! Wielki pan kierownik Drozd, tak mi doradził, polise SuperFundusz w compensie, że teraz jestem jakieś 3000 zł w plecy. Na początku przez 2 lata mówił, że tak to działa, na początku trzeba stracić ale po 3 latach będzie już tylko lepiej. Polisę mam już ponad 5 lat a moje składki zamiast rosnąć dalej maleją! Szkoda gadać! Pracownicy ovb mają teraz taka wymówkę, że winny jest kryzys, sytuacja na rynkach w ostatnich latach, spadek dolara i cen złota itp. Mówią że trzeba czekać... chyba na "lepsze czasy", gorzej jak takie już były. Jestem pewny, że wszystkie pozytywne opinie jakie znajdziecie, są napisane przez obecnych pracowników, którzy muszą pisać jacy to oni nie są wspaniali, ponieważ to ich praca.

Krasińskiego / 83.30.169.* / 2015-09-08 10:31 + - 2usuń
Po rocznej pracy w oddziale OVB przy Alejach w Krakowie mam słabą opinię o tej firmie. Możliwe, że akurat biuro przy Alejach było słabe, bo firma często zasłania się przed krytyką mówiąc o zróżnicowanym poziomie panującym w poszczególnych biurach wynikającym z różnego podejścia lokalnych kierowników. Sądzę jednak (na podstawie komentarzy i plotek nt właścieli firmy rozpowszechnianych przez znanych krakowskich biznesmenów), że sytuacja wygląda podobnie wszędzie.

Co nie grało?
Mało przejrzysty system wynagrodzeń - rozumiem pracę z prowizji, ale w OVB trzeba było spełnić dużo wymagań formalnych, walczyć z masą papierków, kruczków czy niedorzecznych sytuacji wynikających z zaniedbań ludzi w centrali. Przełożony wcale nie pomagał. W efekcie często zdarzały się kilkumiesięczne opóźnienia wypłat lub niektóre po prostu gdzieś znikały. Przełożony to bagatelizował.

Kierownik oddziału nie radził sobie z kierowaniem zespołem (prawdopodobnie jest to winą tego, że w OVB tak szybko dochodzi się do takich pozycji). Głównie wciskał motywacyjne gadki, natomiast spóźniał się ze swoimi zadaniami lub zapominał o zadbaniu o różne rzeczy, o które klienci prosili. W takich sytuacjach oczywiście pracownik musi świecić oczami, bo najczęściej pierwsi klienci, to są znajomi i rodzina. Większość pracowników przyjmuje się zresztą tylko po to, żeby opchnąć kilka produktów ich rodzinie. Serwis i obsługa posprzedażowa? Istnieje w teorii, ale praktyka kuleje i sami szefowie firmy to przyznają.

Atmosfera na początku wydaje się być ciekawa - mami się świeżaka kasą, szybką i przejrzystą ścieżką kariery, polem do popisu dla własnej przedsiębiorczości, spotykaniem ciekawych ludzi. W biurze jest luźno i nieoficjalnie, ale dla niektórych picie piwa z przełożonym w miejscu pracy, może wydawać się niepoważne. Mnie odstraszał brak szacunku dla klientów i pracowników prezentowany przez przełożonego w prywatnych wypowiedziach. W firmie panuje atmosfera Wyścigu Szczurów i nieudanej imitacji Wilka z Wall Street. Szkolenia nie dają w ogóle żadnej wiedzy na temat rynku i produktów - są raczej zorganizowane jako pranie mózgów... eee motywowanie.

W praktyce jest to robota akwizycyjna - wciskamy ludziom słabe produkty, o których mamy słabe pojęcie, bo akurat góra je w obecnym czasie lansuje i szef tak każe. OVB jest niemiecką firmą i najczęściej w moim biurze sprzedawało się prawie wyłącznie produkty niemieckich i austriackich firm. Przypadek? Firma reprezentuje moim zdaniem wszystkie patologie systemu finansowego i się do nich aktywnie przyczynia.

Na pewno są ludzie, którym się udaje w takim tworze jak OVB zakręcić. Jeżeli jesteś sprytnym cwaniakiem, który umie wywierać presję na kliencie lub nim manipulować, jest gotów na poświęcenie prywatnego życia dla firmy i mało przejmuje się takimi rzeczami jak etyka... ta firma jest dla Ciebie. Nie musisz nić wiedzieć o rynku finansowym - liczy się garnitur, pracowitość, dobre zarządzanie czasem, uśmiech i gadane :)

Weźcie ludzie lepiej zakładajcie własne przedsiębiorstwa i spółdzielnie, żeby rozkręcić ten kraj - OVB to jest kolejna zagraniczna firma, która drenuje pracowników i klientów. Jak jesteś potencjalnym klientem, to poszukaj autentycznych, niezależnych doradców i korzystaj z usług odpowiednich portali.

Pracownicy z OVB (co widać tutaj w komentarzach) próbują wkręcić ludziom, którzy zobaczyli jaka firma jest, że są nieudacznikami i to oni się nie nadawali. Być może. Coś jest jednak na rzeczy skoro firma sama szuka ludzi na rozmowy kwalifikacyjne, zaprasza byle kogo i nie mówi na czym tak naprawdę polega praca. Coś jest też nie tak skoro OVB tak bardzo się boi reklamy - przełożony zalecał nie podawać nazwy obdzwanianym klientom, żeby nie sprawdzali opinii w internecie.

Anioł Stróż / 37.130.17.* / 2013-06-20 10:39 + - 1usuń
Uwaga!!!OVB to firma która szuka ludzi bez
1
sd 2016-08-05 11:46:22
nie tak dawno była jeszcze oferta jako OVB Allfinanz Doradca Finansowy / Kierownik Zespołu, co o tym wiecie?
sd 2016-08-05 12:58:12
Administracja Kadry Leszno poszukuje u nich pracowików i nie wiem jak to wszystko wyglada, na pewno spokojnie można zarobić do 3000 zł, ale nie wiem niestety jeszcze jak to wygląda odnośnie premi i dodatkowej kasy.
Demon 2016-08-05 22:17:12
Kłamstwa:)
2
denis 2016-08-05 22:18:23
z tego co widzę zarobki u nich nawet ok tylko jest tu ktoś kto to potwierdzi
Xxl 2016-08-07 00:40:46
NIKT!!! I tak wszystko Ci potem każą oddać!
2
434 2016-08-07 09:44:24
No chyba z tym oddawaniem to przesadzasz, przecież wiadomo, że w OVB Allfinanz Polska Spółka Finansowa z o.o. wszystko gra i buczy jak powinno, zwłaszcza to
1
nie do końca tak 2016-08-07 22:23:28
no tu akurat się mylisz klakierze ovbowski - znasz pojęcie storna na pewno :)
1
Asa 2016-08-07 22:51:25
Ja to w ogóle nie rozumiem co Ty mówisz, nikt tutaj nikomu nie zalega nic, w kazdym razie jakoś nigdy mnie to nie spotkało, nikt mi tez nic nie mówił, więc chyba trochę przesadzasz, ale no co mam Ci powiedzieć, niektórzy to tak już mają, przesadzają mocno
troy 2016-08-08 07:40:33
to już jest koniec i nie będzie nic ;)
(usunięte przez administratora)
Mil 2016-08-08 10:09:27
Daj spokój, przecież wiadomo jak jest i jak firma działa doskonale
asa 2016-08-08 11:09:04
polisolokaty upadają :) Będzie deszcz storna ;)
1
monia 2016-08-08 11:12:27
Przeprowadzaliby w ogóle rekrutację jakby coś było na rzeczy @asa spoko jeszcze nie jest aż tak źle i na Wrocław szukają doradcy
dżemma 2016-08-08 20:44:05
@monia to przecież jest teraz bardzo dużo nowych rekrutacji od nich w internecie tylko ciężko jednoznacznie stwierdzić czy jeszcze można wysyłać papiery - niby nadal widnieją jako aktywne i do wzięcia ale daty mają jakieś z odległej przeszłości, mam dysonans poznawczy przez to
prawde_mówie 2016-08-09 20:20:39
Prawda jest taka - zależy od struktury! OVB to nieustanna sprzedaż! Sprzedaż i jeszcze raz sprzedaż! Akwizycja i przedkładanie sprzedaży nad realne dobro klienta! Inaczej się odpada! W pewnym momencie każdy ovbowiec wybiera kase i wciska nawet jak nie trzeba! bo inaczej zdechnie z głodu i jego klienci zadowoleniem go nie wykarmią! klient musi wierzyć że akwizytor z ovb to najlepsze co mogło go spotkać! Ale sprzedaż jak w wielu miejscach! Całość obrazów psuje kilka osób które tu już nadmieniano! bo najgorsze jak sadysci i idioci mają cokolwiek do powiedzenia! gdyby pracownik był zazrądzany z centrali i nie byloby tej całej śmiesznej piramidy w której półmózgi czują się wielkimi menadżerami, to firma byłaby ok! czas ich osądzi kiedy już wszyscy odejdą :)
2
kamil 2016-08-09 21:19:39
a mniej wiecej na jakie zarobki mozna liczyc jezeli chodzi o doradzce klienta? mialem i mam dosiwadczenie a jaka kasa?
ergt 2016-08-11 13:36:41
@kamil no ale oprocz doradcy klienta widze ze szukaja takze do pracy doradcy finansowego w Tarnowie oferowna jest tutaj miedzy innymi praca w grupie młodych i kreatywnych osób czy tez wyjazdy na szkolenia uwazam ze duzy plus z tymi szkoleniami jest..
opinia 2016-08-12 09:36:02
arturek 2015-08-28 11:58:14 @open - 2015-08-27 11:43:54 Instrukcja cd.
Przed podpisaniem umowy sprawdź kiedy otrzymasz pierwsze wynagrodzeni z uwagi na:
w dniu podpisania przez Ciebie umowy o swiadczenie usług agencyjnych nie posiadasz szkoleń ok. 152 godzin z Towarzystwa Ubezpieczeniowego, w ramach którego będziesz sprzedawać jako pośrednik ubezpieczeniowy produkty ubezpieczeniowe
w dniu podpisania wyżej wymienionej umowy nie posiadasz zdanego egzaminu, do którego możesz przystąpić po zaliczeniu szkoleń i otrzymaniu w tej materii zaświadczeń
okres otrzymania uprawnień na podstawie zdanego egzaminu z KNF to ok. min. 21 dni
jak widać pierwsze wynagrodzenie zgodnie z umocowaniem prawnym będzie po dwóch miesiącach.
w tym czasie będziesz podawał dane tTwoich znajomych, rodziny itp . aby osoby będące nad Tobą mnogły spisać umowę z Twoimi klientami i odwrotnie otrzymali prowizję
jezeli Ty dostaniesz wskazana równiez prowizję dużo niższą to jeżeli Twój klient zrezygnuje będa Ciebie ścigać o zwrot prowizji
Osoby nad Tobą też będą oddawać prowizję ale one tą stratę pokryją produkcja z nowych takich osób jakm TY i nie odczuja tego wcale
po to jest ta rekrutacja aby były świeże osoby z swieżymi kontaktami na klientów cd. nastapi 4
1
ergt 2016-08-12 10:30:56
noo wlasnie ja już nauczony doświadczeniem to wiem ze zawsze przed podpisaniem jakiejkolwiek umowy trzeba ja bardzo dokadnie przeczytać zwłaszcza wszystkie kruczki i rzeczy napisane małym drukiem bo potem można mieć przez to spore problemy niestety..
Miler 2016-08-12 13:57:47
No ja nie wiem, zawsze jak jest mowa o OVB Allfinanz Polska Spółka Finansowa z o.o. to ktoś się czepia jakoś za bardzo, wrzuca dziwne opinie i coś wylicza, ale po co, przecież wiadomo że jest okej tutaj
er 2016-08-12 15:59:58
Przecież opinie o firmie mogą być na prawdę różne.
Xxl 2016-08-12 22:31:22
A na solskiego są ponoć Pokemony....nawet kilka:)
gfhjk 2016-08-12 23:08:23
@ Xxl a powiedz proszę co to ma konkretnie do rzeczy w związku z tym forum? Piszmy w temacie a nie od czapy...
Xxl 2016-08-13 13:47:40
nie miaucz klakierze ;) może sam z solskiego jesteś :) kto ma wiedzieć ten wie :)
miara 2016-08-13 13:49:52
wiecie jak jest u was obecnie z zatrudnieniem na stanowisku agenta ubezpieczeniowego? w internecie sprzeczne i mylące informacje już krążą czy nadal ta rekrutacja trwa - jest ktoś może zorientowany w temacie?
acb 2016-08-14 06:36:31
utor: ~XWX [90.156.77.*] 2008-12-21 20:25
OVB - praca i system działania
Zgłoś do moderatora
Jesli ktoś zamierza pracować w OVB lub zamierza być ich klientem....ODRADZAM.!!!!!!... Zapraszam do forum i chętnie porozmawiam. Dodam tylko że pracowałem kilka lat dla nich i pozwolę sie podzielić z Wami moją opinią. 

Kłamstwa ovb: 

1. zapytajcie ich "doradcy" - kto dobiera rozwiązania finsnowe, fundusze itp... - odpowiedź będzie jedna: "Nasz dział analiz i ekspertyz" - w rzeczywistości go nie ma. Dobór jest w zalezności od prowizji z od danego kontrahenta. Najlepiej płaci Compensa, Generali i Aspecta (obecnie HDI-Gerling). Innych nie sprzedają bo prawie ich nie mają a po za tym słabą placą wiec choćby było lepsze dla klienta to co niskoprowizyjne i tak wybiorą wysokopowizyjny produkt 
2. ovb - sprzedawcy a nie doradcy.: ovb to firma strukuralna (MLM) więc nie ma mowy o jakości.... firma żyje z ilości sprzedawców jakich ma. Za to że "doradca" siedzi u klienta ani "doradca" ani firma nie ma pieniędzy a przeceiż z czegoś musi żyć. Wynik jest prosty-> mieć jak najwięcej sprzedawców i działąc według metody: sprzedawać i jeszcze raz sprzedawać. 
3. Sama praca to tylko punkty które zbiera pracownik za podpisane umowy. Odpowiednia ilośc pkt daje mozliwość awansu przez stopnie taw: reprezentatnów aż do kierownika oddziału, okręgu, dyrektora okręgu, regionu, krajowego i do seniora krajowego itd... super senior itd....Jaki z tego wniosek? Sprzedaż i tylko sprzedaż bo to daje mi mozliwość awansu więc zrobię wszystko żeby tylko spisać umowę...Znam przypadki że sprzedawcy ovb wplacali pierwsze np 200 złotych przy inwestycji regularnej za klienta pomimo ze nie byb on oprzekonany na 100% co do wejścią w dane rozwiazanie finansowe tylko po to żeby wyrobić plan i awansować dalej. Oprócz tego rekruting na potęgę każdy bez względu nba wiek i wykształcenie. Byle działął i byle by mieć różnice prowizyjną bo przecież za coś trzeba żyć:) 
4. Na każdymn z pierwszych spotkaniu z klientem sprzedawca ovb rysuje przedstawienie firmy: ile jest jakich instytucji i dlaczego OVB a nie konkretny bank. Mówi się że ovb jest taki obiektywny bo wpółópraqcuje z większością banków, funduszy inwestycyjnych towarzystw ubezpieczniowych itp... W rzeczywistości pracuje tylkko z Compensą, Generali i HDI-Gerling bo produkt AXA, Signal i Duna sie po prostu nie sprzedają bo mało kasy z nich sprzedawcy mają. Z funduszy jest tylko WIOF i AIG. Wystarczy popatrzeć ile jest funduszy nas rynku i odrazu widać że to nie wszystkie firmy. Oczywiście w ramach wyżej wymienionych firm są inne fundusze ale nie współpraują bezpośednio z ovb!!!!! 
5. Egzamin na licencję. Jedno wielkie ściąganie. Dzien lub dwa przed egzaminem każdy ze sprzedawców adeptów otrzymuje ściągi z odpowiedziami od swoich przełożonych i na egzaminie i jakby nigdy nic sciąga aż miło. Pomimo że to egzamin Państwowy wszystko jest z przymrużeniem oka. Wszyscy w ovb zdają. Dlaczego tak się dzieje? Przecież jak nie będzie licencji to wspóółpracownik nie może mić uwlnionej prowizjii wieć pracuje za darmo a to żadna motywacja. Ponieważ zależy ovb na jak najwiekszej ilości sprzedwaców to warto niech zdadzxą wszyscy.....!!!! 


Narazie tyle...czekam na Wasze wypowiedzi:) 

Pozdrawiam 
W.
Autor: ~Hania [90.141.1.*] 2009-01-05 01:24
Re: OVB - praca i system działania
Zgłoś do moderatora
Witam. Dałam się wmanewrować najpierw w fundusz, który poleciła mi koleżanka będąca pracownikiem OVB. Później zwerbowano mnie jako "naganiacza", więc mogę powiedzieć, że znam sprawę od dwóch stron. Przed współpracą z OVB nie miałam pojęcia o rynku finansowym, a po jej zakończeniu, kilka miesięcy później, wiedziałam niewiele więcej, gdyż moi przełożeni wychodzili z założenia, że im mniej wie tzw. "profesjonalny" doradca finansowy" tym lepiej. Reprezentant jest tylko od takiego przeprowadzenia analizy, żeby klient zgodził się na doradztwo. Ma być przekonujący i pewny siebie, ma wierzyć w to co mówi, a żeby nie utrudniały mu tego względy etyczne, o wielu rzeczach, mykach i przekręcikach nie jest informowany. 
Co do egzaminu, to zgadzam się, jest to jedno wielkie oszustwo. Z tym że gdy ja zdawałam to było troszkę inaczej. Nikt nas do niego nie przygotowywał. Kierownik powiedział, że mamy się nie bać, bo będzie dobrze. Gdy dostaliśmy pytania, to wzięła nas trwoga, bo nie znaliśmy większości pojęć, nie mówiąc o odpowiedziach. Jednak po chwili przyszła miła pani, która podyktowała nam rozwiązania, tak że nie trzeba było nawet czytać. Powiedziała, że mamy zrobić parę błędów, w dopuszczalnej normie, żeby to wiarygodniej wyglądało. 
Podczas mojej współpracy z OVB natrafiłam na całą masę nieuczciwości. Dziwię się, że żadna kompetentna instytucja nie ukróciła działań tej firmy. 
Ja juz tam nie pracuję, bo sumien
1
kamil 2016-08-14 08:41:43
Zależy na jakie stanwosiko chcesz aplikować bo poszukuja teraz doradcow klienta alko pracownika administracyjnego, zależy tez do jakiego miasta chcesz aplikowac i gdzie masz najbliżej, bo poszukuja do Poznania , Tarnowa czy Wrocławia
Rio de ża nejro 2016-08-15 06:49:58
Pranie mózgu
1
ich życie na pokaz w kredytach :) 2016-08-15 07:38:13
w pełni się zgadzam
2
434 2016-08-15 10:06:02
A mi się zawsze wydawało, że OVB Allfinanz Polska Spółka Finansowa z o.o. ma w tym wszystkim sporo do powiedzenia na rynku pracy, niektórzy narzekają, a przeciez wiadomo jak jest i że to wszystko idzie jednak ciągle i ciągle do góry, nie jest to tajemnicą
Ujan 2016-08-15 11:28:49
No musze powiedzieć, że wszystko jest w jak najlepszym porządku i generalnie jedna z lepszych firm w tej okolicy, bardzo fajnie to wygląda, moim zdaniem jest ok
lala 2016-08-16 12:30:20
e-klient OVB 2013.05.21 [14:53]
Hej, opowiem pewną historię która obrazuje pracę OVB.
Kilka dni temu jeden z doradców umówił się z moją mamą na spotkanie.
Poszedłem razem z Nią.
Doradca zaczął przemowę jakby tylko przyszedł porozmawiać.
Później zrobił się bardziej nachalny, wtedy ja stanowczym tonem powiedziałem że mama jest nie zainteresowana.
Pech chciał że w tym czasie umówiłem się również ze znajomym z uczelni.
Poszedłem dosłownie na chwilę. Gdy wróciłem po 15min. naszedłem go jak proponował mojej mamie żelazko Zemmler gdy tylko kupi polisę.
Jak to powiedział "dość że Pani będzie ubezpieczona, będzie Pani odkładała na emeryturę (moja mama ma 58 lat!) to jeszcze będzie pani prasowała oryginalnym (?!?) żelazkiem...
Podziękowałem mu uprzejmie i poszliśmy w swoją stronę.
Życzę powodzenia Panu z firmy OVB.
Więc jeśli nie chcecie być ubezpieczeni i prasować sobie żelazkiem Zemmler to nie polecam.
Pozdrawiam serdecznie i widzę świetlaną przyszłość przed tą firmą.
Spokojny nie-klient.
Kamil B. 2013.03.24 [14:22]
Witam i całkowicie przestrzegam przed tą firmą. Z całą odpowiedzialnością nazwę ich oszustami i złodziejami, a w skrócie przedstawię jak działa ta "firma".
Po nawiązaniu współpracy nie otrzymałem umowy do podpisania, tylko pracowałem przez krótki czas kontaktując się głównie telefonicznie. Ciągłe telefony od "przełożonego", które miały spowodować, żeby ze znajomych wyciągnąć jak najwięcej klientów. A jak już się poda znajomych, to firma zapomina o pracowniku, ale nie do końca. 
Znajomi, którzy chcieli skorzystać z usług skończyli się, więc przestałem współpracować. Rozliczenia przesyłali korespondencją częściowo w języku polskim, częściowo niemieckim. 
Nagle zgłasza się do mnie firma windykacyjna, że mam zwrócić prowizje, gdyż OVB straciło jednego klienta. No i tu moje zdziwienie. Po pierwsze nie wiem, czy to prawda, bo nie wiem jaki klient rzekomo przestał płacić, a po drugie... przecież ja nie podpisałem żadnej umowy o współpracę i nie wiedziałem, że będę musiał oddawać jakieś pieniądze, na które przecież uczciwie zapracowałem. Jak mi mówił "pan Marcin" mający siedzibę wtedy w kamienicy w Krakowie przy ulicy Grochowskiej 11: "panie Kamilu, oficjalnie nie może pan podpisywać umów z klientami, bo nie ma pan licencji, ale proszę się starać, a umowy będziemy na mnie podpisywać. Proszę też wysłać na taki a taki adres zaświadczenia o niekaralności i reszty dokumentów." Po jakimś czasie telefon: Panie Kamilu, co tak mało znajomych pan ma? Niech pan postara się wyciągnąć jak najwięcej, a na egzamin licencyjny nie musi pan jechać "załatwiłem" panu tą licencje już. Oczywiście nigdy licencji mi nie pokazano i umowy nie dano do podpisania. Ale jak wspomniałem wcześniej OVB zaczęło się przez windykatora domagać zwrotu prowizji. W bardzo nie miły sposób, telefony, obrażanie, wyzywanie i non stop straszenie: "wpłać tę kasę" Zażądałem oczywiście przesłania mojej rzekomej umowy z OVB. I tu WIELKIE MOJE ZASKOCZENIE. Dostaje umowę, którą niby podpisałem, podpis nawet nie podobny do tego jaki ja składam, dane częściowo pomylone, umowa krótka, ale w jednym z punktów stoi jak byk, że jeżeli klient przestanie płacić, to ja muszę zwrócić prowizję.
Gorąco i uczciwie przestrzegam wszystkich przed pracą dla tych oszustów! Oczywiście z placówki w Krakowie przy Grochowskiej 11 się wynieśli. A pisma co jakiś czas przychodzą, żeby zastraszyć i wyłudzić pieniądze
Dodor 2013.03.25 [22:07]
co do wypowiedzi Kamila B. 
nie wiem jak jest w Krakowie ja podlegam pod strukturę w Warszawie umowę od kierownika dostałem po tygodniu pracy po około 3 tygodniach zdawałem egzamin KNF. O tym że jeśli stracę klienta lub osoba przestanie opłacać składki bez możliwości wznowienia to będę musiał oddać zarobione pieniądze zostałem poinformowany przed podpisaniem umowy. Co do znajomych wykonywałem na nich praktykę i to co z nimi podpisałem zarobiłem ja i nikt mnie więcej o znajomych nie pytał dlaczego tak mało czy coś ... Mój opiekun/przełożony jest jak najbardziej pomocny wspiera mnie pomaga i jeśli trzeba opier... sami wiecie co zrobi... 
Jeśli ktoś uważa że OVB to oszuści to albo trafił na nie odpowiednie osoby albo po prostu nie potrafił wykorzystać swojej szansy danej przez firmę...
Ona_Kraków 2013.03.26 [08:22]
Absolutnie przestrzegam! Pracowałam,odeszłam. 
1) ROZMOWA KWALIFIKACYJNA : mówią o firmie,że tyle i tyle lat,potem pokazują,jak się dzieli rynek finansowy,potem pytają,jak się widzi dana osoba w finansach,pokazuje dalsze działania firmy i na koniec pytają czy wziąć pod uwagę w rekrutacji.Potem mówią,że niby z Dyrekcją muszą się skontaktować itd,to pic na wodę,bo później ja sama rekrutowałam i wiem,że po prostu na drugi dzień dzwoni się do prawie każdego ze sterty cv i mówi się,że decyzja jest jak na
2
sd 2016-08-16 12:38:56
Osoba na stanowisko jako Administracyjno-Kadrowa do miasta Poznań jest u nich potrzebna i zastnawiam się jak praca tam wygląda.
Chwdovb 2016-08-19 11:33:38
Tak jak Ci napisali wyżej mondziole
0ogt7 2016-08-19 12:51:38
no tak, w sumie powyżej została cała sytuacja nawet dosc szczegółowo opisana, może przeoczył po prostu :)
kaz 2016-08-19 16:35:10
20-06-2012, 23:09
alinap
Początkujący

Posty: 3
Domyślnie
witam wszystkich,ja również od jakiegoś czasu jestem nękana przez firmę windykacyjną Altus,.W OVB zakończyłam pracę około roku 2005,nie mam też już tej umowy ale trzymałam zeznania roczne i ostatni pit 11 z OVb za rok 2011 ,a zatem minęło już pełnych 5 lat ,po pierwszym liście z wezwaniem do zapłaty zadzwoniłam do nich i nie szło rozmawiać bo kobieta mówiła razem ze mną i w ogóle mnie nie słuchała,dzisiaj dostałam kolejny list zatytułowany " ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty " ,i straszą mnie że moja sprawa wraz z dokumentacją zostanie zaopiniowana do podjęcia kroków .Dużo się już od was dowiedziałam że sprawa jest przedawniona ,lub że wysyłają listy zwykłe a taki mój jest ,ale tak w ogóle to o ile pamiętam podstawą do prowizji było potwierdzenie wpłaty klienta i za to dostawaliśmy prowizje,jak klient wpłacił za cały rok z góry to prowizja była wyższa, ważna też była wysokość składki . Jasne i logiczne dla mnie było i jest że jeżeli klient zrywał umowę to sam tracił,bo ja miałam wielu takich klientów którzy potem do mnie dzwonili że nie mieli takich zysków jakie obiecywało OVB. Jestem ogromnie zaskoczona że OVB chce zwrotu prowizji , a przecież jak tu już ktoś pisał była ta rezerwa storno.Zastanawiam się czy pisać do nich list o przedawnienie ,czy lepiej nie reagować.Może rzeczywiście czekać na wezwanie do sądu i wtedy się bronić ?

przepraszam pomyliłam się Pit 11 mam za rok 2006 !
alinap jest off-line
24-06-2012, 21:01
Coronado
Początkujący

Posty: 16
Domyślnie RE: Zwrot prowizji OVB
Jak już to pisałem w innym wątku dot. tej firmy, umowy zawierane z pracownikami między 2005r., a 2008 r. oraz jej załączniki do produktów Compensy nie miały w sobie zapisów dot. odpowiedzialności del credere (czyt. waszej odp. za nieprawidłowe wykonanie warunków umowy między waszym klientem, a wami). Gdyby na umowie był taki zapis to wasze uposażenie za zawarcie umowy było by powiększane o dod. wynagrodzenie na ew. ponoszonej odpowiedzialności, a niestety tak nie było, bowiem ani umowa takiej odpowiedzialności nie przewidywała, ani sam ubezpieczyciel tego też nie uwzględniał. Dlatego też OVB, ani tym bardziej działająca w ich imieniu firma Altus nie ma prawa stosować opisanych przez Państwa praktyk.



Jednocześnie polecam nasŧepujące wątki:

Cytat:
1. W związku z telefonami od firmy Altus zawiadom policję o popełnieniu wykroczenia z art. 107 kodeksu wykroczeń (kto w celu dokuczenia innej osobie złośliwie wprowadza ją w błąd lub w inny sposób złośliwie niepokoi, podlega karze ograniczenia wolności, grzywny do 1500 zł albo karze nagany).

2. Poinformuj firmę OVB, że ich działania za pośrednictwem firmy Altus stanowią próbę wyłudzenia nienależnego świadczenia bez istniejącej podstawy prawnej i w związku z powyższym jesteś zmuszona złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa ze strony ww. spółki i daj to do wiadomości firmy windykacyjnej.


Następnie złóż doniesienie do właściwego organu.


Cytat:
W mojej opinii jest tak, gdy firma OVB ma w ich mniemaniu ma żelazne podstawy do żądania zwrotu prowizji to faktycznie występuje na drogę sądową, natomiast gdy tych podstaw jest brak przekazuje sprawę firmie Altus, która działa w oparciu o udzielone im pełnomocnictwo. Przy setkach/tysiącach byłych agentów, ww. firma musiałaby wydać krocie na pozwy sądowe i obsługę prawną każdej ze spraw. Z racji na fakt, iż nie posiada ona praktycznie żadnych podstaw prawnych do żądania od swoich byłych pracowników zwrotu przekazanych im środków finansowych – aby tak było każda indywidualnie zawierana z klientem umowa musiałaby posiadać, wpis o odpowiedzialności del credere i uwzględniać dodatkowe wynagrodzenie dla Agenta – nie może ona sprzedać (dokonać cesji) wierzytelności i dlatego licząc na naiwność swoich ex pracowników windykację zleciła innej firmie działającej na mocy jej pełnomocnictwa.

Abstrahując od powyższego, przy tego typu windykacji trzeba pamiętać o następujących rzeczach:

1) zająć majątek dłużnika może tylko komornik, a jeśli w ramach windykacji polubownej pracownik firmy windykacyjnej zabierze składniki majątku dłużnika, np. z jego domu, to popełni przestępstwo kradzieży, oszustwa lub rozboju;

2) zmusić dłużnika do wyjawienia posiadanego majątku może tylko sąd;

3) urząd skarbowy, ZUS, banki nie mają prawa udzielić informacji firmie windykacyjnej o dłużniku, o źródłach jego dochodu;

4) firma windykacyjna nie ma prawa zamieścić danych dłużnika w Biurze Informacji Kredytowej zgodnie z ustawą – Prawo bankowe;

5) firma windykacyjna nie ma prawa nękać telefonami dłużnika (tzw. mir domowy podlega ochronie przepisami cywilnymi (art. 23 i 24 k.c
1
kamil 2016-08-21 11:20:56
mają w firmie tyle stanowisk i tylu pracownikow wiec nie da sie jednoglosnie stwierdzic czy wszystkim pasuje i czy frma jest ok, dla niektorych tak dla niektorych pewnie nie i dlatego sa takie opinie, poza tym umowy tez kazdy ma inne
ivan k 2016-08-21 12:23:00
ale konkretnie inne w jakim aspekcie? czym dokładnie się te kontrakty różnią, czy tylko wynagrodzeniem?
irek 2016-08-21 18:34:31
czy już ktoś tutaj pracował jako agent ubezpieczeniowy i opowie?
maniek40e34 2016-08-22 16:28:40
widzę że może i czasem ciężko znaleźć ich ogłoszenie z pracą i informacje o rekrutacjach w internecie, ale na stronie internetowej mają dobrze rozbudowaną zakładkę z pracą, gdzie jest też intuicyjny formularz kontaktowy
mim 2016-08-23 09:43:31
kwestia tylko że chyba prędzej w internecie oferty znajdziesz... jakoś chyba nie ma konkretnych ofert na ich stronie w tej zakładce o której wspominasz, a muszę je znać. czy ten formularz aplikacyjny się wiąże z bycia Doradcą OVB czy to tylko jest ogólne aplikowanie w ciemno?
martynka 2016-08-24 13:07:27
Kamil Ba / 193.107.249.* / 2013-03-24 14:23 + - 1usuń
Witam i całkowicie przestrzegam przed tą firmą. Z całą odpowiedzialnością nazwę ich oszustami i złodziejami, a w skrócie przedstawię jak działa ta "firma".

Po nawiązaniu współpracy nie otrzymałem umowy do podpisania, tylko pracowałem przez krótki czas kontaktując się głównie telefonicznie. Ciągłe telefony od "przełożonego", które miały spowodować, żeby ze znajomych wyciągnąć jak najwięcej klientów. A jak już się poda znajomych, to firma zapomina o pracowniku, ale nie do końca.
Znajomi, którzy chcieli skorzystać z usług skończyli się, więc przestałem współpracować. Rozliczenia przesyłali korespondencją częściowo w języku polskim, częściowo niemieckim.
Nagle zgłasza się do mnie firma windykacyjna, że mam zwrócić prowizje, gdyż OVB straciło jednego klienta. No i tu moje zdziwienie. Po pierwsze nie wiem, czy to prawda, bo nie wiem jaki klient rzekomo przestał płacić, a po drugie... przecież ja nie podpisałem żadnej umowy o współpracę i nie wiedziałem, że będę musiał oddawać jakieś pieniądze, na które przecież uczciwie zapracowałem. Jak mi mówił "pan Marcin" mający siedzibę wtedy w kamienicy w Krakowie przy ulicy Grochowskiej 11: "panie Kamilu, oficjalnie nie może pan podpisywać umów z klientami, bo nie ma pan licencji, ale proszę się starać, a umowy będziemy na mnie podpisywać. Proszę też wysłać na taki a taki adres zaświadczenia o niekaralności i reszty dokumentów." Po jakimś czasie telefon: Panie Kamilu, co tak mało znajomych pan ma? Niech pan postara się wyciągnąć jak najwięcej, a na egzamin licencyjny nie musi pan jechać "załatwiłem" panu tą licencje już. Oczywiście nigdy licencji mi nie pokazano i umowy nie dano do podpisania. Ale jak wspomniałem wcześniej OVB zaczęło się przez windykatora domagać zwrotu prowizji. W bardzo nie miły sposób, telefony, obrażanie, wyzywanie i non stop straszenie: "wpłać tę kasę" Zażądałem oczywiście przesłania mojej rzekomej umowy z OVB. I tu WIELKIE MOJE ZASKOCZENIE. Dostaje umowę, którą niby podpisałem, podpis nawet nie podobny do tego jaki ja składam, dane częściowo pomylone, umowa krótka, ale w jednym z punktów stoi jak byk, że jeżeli klient przestanie płacić, to ja muszę zwrócić prowizję.

Gorąco i uczciwie przestrzegam wszystkich przed pracą dla tych oszustów! Oczywiście z placówki w Krakowie przy Grochowskiej 11 się wynieśli. A pisma co jakiś czas przychodzą, żeby zastraszyć i wyłudzić pieniądze
1
brzoza 2016-08-25 20:52:43
@ martynka - tpo co przeczytałam to jestem prawdę powiedziawszy w konkretnym szokum, nie sądziąlm ze w ten sposób można oszukiwac ludzi tak perfidnie...
1
Xxl 2016-08-31 01:24:15
a widzisz jednak można! bo wszystko bierze się z góry......a najgorzej jest w LD Państwa Z.! Strasznie dwulicowi i bez zasad i norm! omijać ich szerokim łukiem!
434 2016-08-31 13:11:02
OVB Allfinanz Polska Spółka Finansowa z o.o. zawsze dobrze się prowadzi, nie powinno to nikogo dziwić, ale nie ma też jakichś wielkich powodów do narzekań dla tych co im się nie podoba, dam dobra rade - zmieńcie prace, bo nie ma co sobie robić na złość
Zostaw swoją opinię o OVB Allfinanz Polska Spółka Finansowa z o.o. - Wrocław
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie OVB Allfinanz Polska Spółka Finansowa z o.o.