Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie
Szkoła Policealna
Kursy / Szkolenia - zobacz wszystkie 199!
Praca w Niemczech dla opiekunek - płacimy o 1000 zł więcej niż konkurencja
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o OKNOPLAST

zdjecie uzytkownika
volium - 2014-01-20 12:54:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
szczerze mówiąc, na to stanowisko trzeba już ogarniać temat. nie nauczysz się autocada od podstaw w jeden dzień przecież.
zdjecie uzytkownika
karo - 2014-01-21 09:21:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
dziwne żeby biotechnolog aplikował do oknoplastu. spróbuj w budowlanych sprawach, może nadasz się na technologa betonu.
zdjecie uzytkownika
as - 2014-01-21 09:45:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
witam jestem zainteresowany stanowiskiem serwisanta stolarki okiennej. mam doświadczenie 4letnie. są możliwości awansu?
zdjecie uzytkownika
piotrEK - 2014-01-21 09:48:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [as - 2014-01-21 09:45:12]:
awans zawsze jest możliwy. ale jak są efekty. w gruncie rzeczy wszystko zależy od wykształcenia i chęci dalszej nauki.
zdjecie uzytkownika
opchman - 2014-01-21 09:51:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [domel - 2014-01-09 14:31:24]:
chcesz dojeżdżać z myślenic do ochmanowa? to lepiej podjedź busem. przynajmniej się wyśpisz
zdjecie uzytkownika
stella - 2014-01-21 10:03:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
hej chciałam aplikować do biura, ale przerażają mnie te niektóre praktyki firm typu wyścig szczurów i 5stopniowe rekrutacje. jestem uczciwa osoba i licze na godna prace. czy sa tam osoby skore do pomocy i nauczenia obslugi biura?
zdjecie uzytkownika
gosia.p - 2014-01-21 10:19:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
zależy czego się oczekuje po pracy. ja pracuję na razie właśnie w biurze ale nie w oknoplaście i powiem szczerze, że nigdy nie oczekiwałam, żeby ktoś uczył mnie tego jak pracować. stąd mam nadzieje że moja samodzielność zaowocuje przyjęciem do oknoplastu bo wiem, że liczą na ambitnych i proaktywnych pracowników. pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
domel - 2014-01-21 10:59:04 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [opchman - 2014-01-21 09:51:59]:
busem tylko jakim?
pokaż mi busa z Myślenic do Niepołomic,chyba z trzema przesiadkami po drodze!!! haha;/
zdjecie uzytkownika
mm - 2014-01-21 11:43:36 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
hej, czy mam jaąś konkurencję na aplikację biznesowe?
zdjecie uzytkownika
damian9 - 2014-01-21 11:46:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [mm - 2014-01-21 11:43:36]:
konkurencja jest i to duża. zawód informatyk wg mnie przereklamowana rzecz ale co ja tam wiem..
zdjecie uzytkownika
arek - 2014-01-21 13:27:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Pracowałem w MSSQLu, ale jest czasem powalony więc moja znajomość raczej średnia. Musi być zaawansowana?
zdjecie uzytkownika
oleq - 2014-01-21 14:15:55 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jest tak dobrze że powstały w firmie związki zawodowe
zdjecie uzytkownika
zwiąkowiec - 2014-01-21 17:57:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dobrze to było jak firmą rządził (usunięte przez administratora). i miał (usunięte przez administratora) a na tą chwile to związki musiały powstać ,bo innaczej firma by padła. Nie z braku zamówień tylko z nie kompetencji rządów (usunięte przez administratora) jak się firmy nie budowało to się jej nie szanuje..., i nie szanuje sie jej budowniczych. My nie damy zniszczyć Naszego Dobra !!! A teraz do samego prezesa. Związki nie powstały by szkkodzić firmie tylko by ją oczyścić z zarazy jaka ją teraz nęka.
zdjecie uzytkownika
zwiąkowiec - 2014-01-21 20:29:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Znajomy prawnik opowiadał mi, że jeśli w firmie, z którą współpracuje, powstaje związek zawodowy, on zrobi wszystko, żeby się go pozbyć. Bo wie, że co roku będą pojawiać się u niego związkowcy z kolejną listą żądań. Często niemożliwych do spełnienia.

- W Polsce rzadko traktuje się związki jako instytucję wspomagającą pracodawców -tak jak bywa to na Zachodzie - ale jako instytucję, która stawia nieracjonalne żądania grożące pozycji rynkowej firmy. Często uruchamiany jest mechanizm samospełniającego się proroctwa - opór przeciwko powstaniu związków z obawy, że będą zwalczały pracodawcę, powoduje, że gdy one mimo wszystko powstaną, natychmiast wchodzą w konflikt z tym pracodawcą.

Bywają też sytuacje odwrotne. Znam pracodawców, co prawda zagranicznych, którzy godzą się na powstanie w ich firmie związków, czasami sami zachęcają pracowników, aby je zakładali. Nie dlatego, żeby mieć nad nimi kontrolę, ale aby mieć partnera do rozmowy i ewentualne spory rozwiązywać na drodze pokojowej. Niestety, nigdy nie słyszałem, żeby zachęcali do tego nasi przedsiębiorcy.

Czyli związki zawodowe w firmie mogą pomóc, a nie zaszkodzić?

- Amerykańskie studia prowadzone na Harvardzie pokazują, że związki zawodowe mogą wspomagać przepływ rzetelnej informacji o trudnościach w przedsiębiorstwach. Gdy pracodawca stara się uzyskać odpowiednie informacje od pracowników, ci nie będą o niektórych rzeczach mówili, będą się obawiali krytykowania swych bezpośrednich przełożonych itd. Natomiast związki zawodowe mające pewien zakres niezależności łatwiej dotrą do tych informacji i mogą je przekazać zarządowi.
zdjecie uzytkownika
,,,,, - 2014-01-22 01:09:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Firma sypie się od środka przez [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] spowodowany u góry. Gdzie jest (usunięte przez administratora)?? Czy on nie widzi co dzieje się z jego dorobkiem??? Teraz jest ładnie i pięknie na wykresach ,ale to się będzie zmieniac i to na minus. Wtedy już może być za późno... Dyrekcja wymyśliła sobie żeby połowe pracowników zwolnić i zastompić ich ludzmi od pośrednika ...
zdjecie uzytkownika
FF - 2014-01-22 07:49:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
wreszcie panowie z Valeoo przestaną robić co chcą , uważajcie teraż prezes od razu będzie miał informacje co wyprawiaćie
zdjecie uzytkownika
darerk - 2014-01-22 10:08:04 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
myślę, że to wynik tego, że związki nie potrafią normalnie rozmawiać z pracodawcą. ale to nie temat na goworka:> powiedzcie lepiej panowie, jak wygląda w oknoplaście praca w warunkach zimowych na montażu?
zdjecie uzytkownika
malwina - 2014-01-22 10:16:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
cześć. chciałam zapytać czemu te jedne oferty są oznaczone z oknoplastu a inne nie?
zdjecie uzytkownika
grzaniec - 2014-01-22 10:18:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [darerk - 2014-01-22 10:08:04]:
jakos leci. pozdrawiam ekipe!
zdjecie uzytkownika
łysy - 2014-01-22 17:50:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Za pracę w godzinach nadliczbowych, oprócz normalnego wynagrodzenia, pracodawca powinien wypłacić dodatek w wysokości:

1. 100% wynagrodzenia – za pracę w godzinach nadliczbowych przypadających:

- w nocy

- w niedziele i święta niebędące dla pracownika dniami pracy, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy

- w dniu wolnym od pracy udzielonym pracownikowi w zamian za pracę w niedzielę lub w święto, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy,

2. 50% wynagrodzenia – za pracę w godzinach nadliczbowych przypadających w każdym innym dniu niż wymienione powyżej (pkt 1).

Jako podstawę do obliczania dodatku za „nadgodziny” przyjmuje się wynagrodzenie pracownika wynikające z jego osobistego zaszeregowania określonego stawką godzinową lub miesięczną, a jeżeli taki składnik wynagrodzenia nie został wyodrębniony przy określaniu warunków wynagradzania, wtedy przyjmuje się 60 proc. płacy ustalanej wedle reguł obliczania wynagrodzenia jak za urlop wypoczynkowy.

Dla pracowników wykonujących pracę stale poza zakładem pracy wynagrodzenie wraz z dodatkiem za „nadgodziny” może być zastąpione ryczałtem, którego wysokość odpowiada musi przewidywanemu wymiarowi pracy w godzinach nadliczbowych.

Dodatek nie przysługuje, gdy na pisemny wniosek pracownika, który wypracował godziny nadliczbowe, pracodawca udziela, w wymiarze odpowiadającym „nadgodzinom”, czasu wolnego od pracy. Udzielenie czasu wolnego w zamian za „nadgodziny” może nastąpić także bez wniosku zainteresowanego pracownika, jednak w takim przypadku pracodawca udziela czasu wolnego od pracy w wymiarze o połowę wyższym niż liczba przepracowanych godzin nadliczbowych i najpóźniej do końca danego okresu rozliczeniowego. W takiej sytuacji nie może to znowu spowodować obniżenia wynagrodzenia za pełny miesięczny wymiar czasu pracy.

Ustawodawca wskazuje, choćby przez wzgląd na zasadę prawa pracy wyrażoną w art. 14 Kodeksu pracy (prawo świadczącego pracę do wypoczynku), że pracownikowi, który wykonywał pracę w dniu wolnym od pracy wynikającym z rozkładu czasu pracy w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy, przysługuje przede wszystkim dzień wolny od pracy. Dzień ten musi być udzielony do końca okresu rozliczeniowego i w terminie uzgodnionym z zainteresowanym.

 Pracownicy zarządzający w imieniu pracodawcy zakładem pracy i kierownicy wyodrębnionych komórek organizacyjnych co do zasady nie mają prawa do wynagrodzenia oraz dodatku z tytułu pracy w godzinach nadliczbowych.

W razie ustania stosunku pracy przed upływem okresu rozliczeniowego, czy w jego trakcie, pracownikowi przysługuje, oprócz normalnego wynagrodzenia, prawo do dodatku za „nadgodziny”, jeżeli w okresie od początku okresu rozliczeniowego do dnia rozwiązania stosunku świadczył pracę ponad normy czasu pracy.
Pracownik może być zobligowany do pełnienia dyżuru, czyli do pozostawania poza normalnymi godzinami pracy w gotowości do wykonywania pracy wynikającej z umowy o pracę w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym przez pracodawcę. Czasu dyżuru nie wlicza się do czasu pracy, jeżeli podczas dyżuru pracownik nie wykonywał pracy. Czas pełnienia dyżuru nie może naruszać prawa pracownika do odpoczynku. Za czas dyżuru, z wyjątkiem dyżuru pełnionego w domu, pracownikowi przysługuje czas wolny od pracy w wymiarze odpowiadającym długości dyżuru, a w razie braku możliwości udzielenia czasu wolnego należy się mu wynagrodzenie.
[Dział 6 Kp, rozdział 5]
Ogłoszenia pracy odpowiedz
2014-06-19
Żródło: Gowork.pl
Ochmanów
(małopolskie)
Jesteśmy jedną z największych firm w branży stolarki otworowej, której atutami są uznana marka i wysoka jakość produkowanych wyrobów. W związku z dynamicznym rozwojem poszukujemy osoby na stanowisko:   KONTROLER JAKOŚCI PVC   Zakres obowiązków: - Kontrola wyrobu gotowego według planu kontroli i ustalonych standardów - Zwalnianie wyrobu gotowego - Prowadzenie i nadzór nad bieżącą dokumentacją - Raportow
Pokaż więcej
zdjecie uzytkownika
łysy - 2014-01-22 18:03:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Czas pracy

Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy. 
Czas pracy nie może przekraczać 8 godzin na dobę i przeciętnie 40 godzin w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy w przyjętym okresie rozliczeniowym nieprzekraczającym 4 miesięcy. 

Przy pilnowaniu mienia lub ochronie osób może być wprowadzony okres rozliczeniowy nieprzekraczający 6 miesięcy, a jeżeli jest to dodatkowo uzasadnione nietypowymi warunkami organizacyjnymi lub technicznymi mającymi wpływ na przebieg procesu pracy - okres rozliczeniowy nieprzekraczający 12 miesięcy. 

Każde święto występujące w okresie rozliczeniowym i przypadające w innym dniu niż niedziela obniża wymiar czasu pracy o 8 godzin. Tak więc w sytuacji, gdy dzień świąteczny przypada w sobotę, wymiar czasu pracy ulega obniżeniu i pracownikowi przysługuje dodatkowy dzień wolny od pracy. W 2010 r. dotyczy to 1 maja i pierwszego dnia Bożego Narodzenia. 

Dnia wolnego udziela się w tym samym okresie rozliczeniowym, w którym przypada święto. Dodatkowy dzień wolny nie przysługuje, gdy święto wypada w dzień pracujący dla pracownika.  

Tygodniowy czas pracy łącznie z godzinami nadliczbowymi nie może przekraczać przeciętnie 48 godzin w przyjętym okresie rozliczeniowym.

 



1 stycznia - Nowy Rok
6 stycznia (piątek) - Święto Trzech Króli
8, 9 kwietnia (niedziela, poniedziałek) – Wielkanoc
1 maja (wtorek) – Święto Pracy
3 maja (czwartek) – rocznica Konstytucji 3 maja
27 maja (niedziela) – Zielone Świątki
7 czerwca (czwartek) – Boże Ciało
15 sierpnia (środa) – Wniebowzięcie Najświętszej Marii Panny
1 listopada (czwartek) – Święto Wszystkich Świętych
11 listopada (niedziela) – Święto Niepodległości
25, 26 grudnia (wtorek, środa) – Boże Narodzenie
 
zdjecie uzytkownika
łysy - 2014-01-22 18:07:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Praca w nocy

Zgodnie z prawem pracy pora nocna obejmuje 8 godzin między godzinami 21.00 a 7.00.

Pracownik, którego rozkład czasu pracy obejmuje w każdej dobie co najmniej 3 godziny pracy w porze nocnej lub którego co najmniej ¼ czasu pracy w okresie rozliczeniowym przypada na porę nocną, jest pracującym w nocy.

Jeśli pracownik wykonuje prace szczególnie niebezpieczne albo związane z dużym wysiłkiem fizycznym lub umysłowym, jego czas pracy w nocy nie może przekraczać 8 godzin na dobę. Wykaz prac szczególnie niebezpiecznych albo związanych z dużym wysiłkiem fizycznym lub umysłowym określa pracodawca w porozumieniu z zakładową organizacją związkową, a jeśli u pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa – z przedstawicielami pracowników wybranymi w trybie przyjętym u danego pracodawcy, oraz po zasięgnięciu opinii lekarza sprawującego profilaktyczną opiekę zdrowotną nad pracownikami.

Za pracę w porze nocnej przysługuje dodatek do wynagrodzenia za każdą godzinę pracy w porze nocnej w wysokości 20 proc. stawki godzinowej wynikającej z minimalnego wynagrodzenia za pracę.

Dział 6 Kp, rozdział 6.

zdjecie uzytkownika
łysy - 2014-01-22 18:09:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Praca w niedziele i święta

 
Praca w święta jest niedozwolona w placówkach handlowych.

Praca w niedziele i święta jest dozwolona: w razie konieczności prowadzenia akcji ratowniczej w celu ochrony życia, mienia, środowiska lub usunięcia awarii; w ruchu ciągłym; przy pracy zmianowej; przy niezbędnych remontach; w transporcie i komunikacji; w zakładowych strażach pożarnych i zakładowych służbach ratowniczych; przy pilnowaniu mienia lub ochronie osób; w rolnictwie i hodowli, w stosunku do pracowników zatrudnionych w systemie czasu pracy, w którym praca jest świadczona wyłącznie w piątki, soboty, niedziele i święta; przy wykonywaniu prac koniecznych ze względu na ich użyteczność społeczną i codzienne potrzeby ludności (w zakładach świadczących usługi dla ludności, gastronomii, hotelach, jednostkach gospodarki komunalnej, zakładach opieki zdrowotnej i innych placówkach służby zdrowia służby zdrowia przeznaczonych dla osób, których stan zdrowia wymaga całodziennych świadczeń zdrowotnych, jednostkach pomocy społecznej, placówkach opiekuńczo-wychowawczych, zakładach prowadzących działalność w zakresie kultury, oświaty, turystyki i wypoczynku).

Pracownikowi wykonującymi pracę w niedziele i święta, pracodawca jest obowiązany zapewnić inny dzień wolny od pracy:

w zamian za pracę w niedzielę – w okresie 6 dni kalendarzowych poprzedzających lub następujących po takiej niedzieli,w zamian za pracę w święto – w ciągu okresu rozliczeniowego.

Dział 6, rozdział 7

Dział 6 Kodeksu pracy, rozdział 1,2,3,4,5,6,7
zdjecie uzytkownika
łysy - 2014-01-22 18:13:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Urlop na żądanie

Jest to urlop w ramach wymiaru przysługującego pracownikowi urlopu wypoczynkowego 

Urlop "na żądanie" . jest prawem bezwzględnym pracownika i pracodawca jest obowiązany udzielić go w terminie wskazanym przez pracownika, bez względu na to, czy organizacyjnie nie zakłóci to toku pracy. Podkreślić należy, że pracownik nie ma prawnego obowiązku przedstawiania przyczyny złożenia takiego wniosku. Ponadto ustawa nie określa formy jego złożenia, co oznacza że pracownik może złożyć w dowolnej formie, nawet telefonicznie, faxem, czy mailem.
zdjecie uzytkownika
łysy - 2014-01-22 18:16:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Prawa i obowiązki pracownika

 
- przestrzeganie czasu pracy ustalonego w zakładzie pracy;
- przestrzeganie regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie pracy porządku;
- przestrzegania przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy;
- dbanie o dobro zakładu pracy, ochrona jego mienie oraz zachowanie w tajemnicy informacji, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę;

W zakresie określonym w odrębnej umowie, pracownik nie może prowadzić działalności konkurencyjnej wobec pracodawcy ani też świadczyć pracy w ramach stosunku pracy lub na innej podstawie na rzecz podmiotu prowadzącego taką działalność (zakaz konkurencji). 



Zgodnie z art. 108 k.p. a nieprzestrzeganie przez pracownika ustalonej organizacji i porządku w procesie pracy, przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów przeciwpożarowych, a także przyjętego u danego pracodawcy sposobu potwierdzania przez pracowników przybycia i obecności w pracy oraz usprawiedliwiania nieobecności w pracy, pracodawca może stosować:
- karę upomnienia
- karę nagany

Pracodawca może stosować kary pieniężne. Nie może ona wyższa od jednodniowego wynagrodzenia pracownika, a łącznie kary pieniężne nie mogą przewyższać dziesiątej części wynagrodzenia pracownika przypadającego pracownikowi do wypłaty, po dokonaniu potrąceń z tytułu kar. 

Kara nie może być stosowana po upływie 2 tygodni od powzięcia wiadomości o naruszeniu obowiązku pracowniczego i po upływie 3 miesięcy od dopuszczenia się tego naruszenia.
Zostaw swoją opinię
Powiadomienia
o nowych wpisach
Obserwuj ten wątek!
Akceptuję Regulamin
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie OKNOPLAST
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
x