brak logo

Thomas Thomson Farm Ltd.

Blairgowrie

Opinie o Thomas Thomson Farm Ltd.

qwerty 2012-08-17 12:21:06
Witam ktos ma info ile w tym sezonie sie zarabia na farmie u Thomsona i czy jest dobry sezon?
Picker 2012-10-07 11:39:41
Witam! Na początku było kiepsko.Po miesiącu pracy przeczytali nam list,że zamykają część pól i nie będzie pracy.Ludzie się przestraszyli i zaczęli wyjeżdżać.Sam się zastanawiałem czy nie bukować biletu,aż w końcu zostałem.I to była dobra decyzja,ponieważ jak ludzie powyjeżdżali pracy było w sam raz. Bidon powiedział,że nie będzie już Westwildu bo go zamykają i zamykają też połowę pól i co za tym idzie będzie o połowę mniej ludzie gdzieś około 150 osób.Więc w przyszłym roku pewnie będzie taka selekcja,że łeb urywa.
krystian 2012-11-30 16:28:40
A jest jeszcze bob na westfildzie a bidi bylem tak dwa sezony pozdrawiam
MALY 2012-12-23 12:20:39
Witam wybiera sie ktos tam w przyszlym roku.Bo chcialbym tam jechac na caly sezon na 6 miesiecy
piip 2013-03-18 20:02:10
Praca jak praca. Byłam latem 2012, ale sezon był kiepski. Zwalniali ludzi i zostawiali tylko najlepszych, więc jak ktoś dobrze zbierał miał szanse zostać. Jakoś w lipcu zaczęły strasznie gnić pola. Czasem było tak, że nie było w ogóle pracy więc wysyłali ludzi na weeding (wyrywanie ziela) lub cutting (obcinanie takich pędów truskawek). W sumie ok, bo zapewniali prace i mi to było na ręke bo i tak przy zbieraniu nie miałam bonusów więc skoro za obijanie się na weedingu płacili mi tyle samo to super :D Jak sie zaczął zbior malin było lepiej z pracą ale podobno to już nie to co kilka lat temu. Podobno w tym roku tez ma być trochę gorzej. Atmosfera za to jest ok, niby cofają za truskawki ale co z tego? Dostaniesz żółtą kartkę najwyżej ;d Supervisorzy niektórzy ok, zalezy na kogo się trafi. Towarzystwo bardzo międzynarodowe i wspaniale oglądało się mecze Euro 2012! ;) Więc reasumując z pracą jest tam coraz gorzej, chyba że zbierasz bardzo, bardzo dobrze ale atmosfera nadrabia :)
I w niektórych busach podróż do pracy umijała piękna muzyka driverów :D :D
MIkka 2013-04-07 12:47:36
Czy ktoś doświadczony pracą na tej farmie w poprzednim roku mógłby określić mniej więcej ile można zarobić i ile kosztuje tam życie? Czy wiecie, czy trzeba do takiej pracy mieć jakieś biuro za pośrednika? Czy poprostu dostaję pracę, kupuję bilet i przylatuj?
truskawa 2013-04-30 12:27:37
A jak jest z jedzeniem? Samemu się gotuje czy jest coś w rodzaju stołówki? mnie niby w tym roku zaprosili pod koniec maja, ale nie informując o niczym nawet nie wiem jakie zarobki gdzie się śpi, co z jedzeniem etc.
Chyba czasu na gotowanie nie ma skoro cały dzień jest się przy zbieraniu owoców?
ona 2013-05-05 17:14:42
czy ktos sie orjetuje jak zapowiada sie tegoroczny sezon?
piip 2013-05-07 07:34:57
Życie jest strasznie tanie, to jest raczej najmniejszy problem ;) Żadnego biura nie trzeba, dostajesz prace, piszesz kiedy mniej wiecej bedziesz i lecisz. A zarobki w tamtym roku coś ok. 6 funtow na godzine + jak ktos dobrze zbierał (ponad norme) bonusy.
piip 2013-05-07 07:39:33
A i jeszcze gotowanie. Więc jeżeli masz szczęście to dostajesz karawane z kuchnią i wodą, wtedy bez problemu gotujesz. Ale jeśli jedziesz pierwszy raz to nie liczyłabym na to :d
A jeśli nie, to jest wspólna kuchnia. Spora więc nigdy nie ma problemu zeby zrobić coś do jedzenia. I czas na to jest. Nie wiem czemu mówisz, że cały dzień się zbiera. zazwyczaj praca zaczyna sie od 6:30 lub 7:00 i czasem wraca się już po 6 godzinach, zależy od prędkości zbierania i od owoców. Ale oczywiście bywają dni, że się pracuję po 8 lub 9 godzin. Więc już najpóźniej ok 17 jest się spowrotem na Kampie.
combajan 2013-05-14 13:56:07
Pamiętam czasy kiedy byliśmy na polu po 13 godzin.... i około 100 skrzynek się zrywało..To były czasy, a i ognisko wielkie na środku kampu się paliło i wszyscy na nim byli....
ttt 2013-05-21 16:15:21
A powiedzcie mi wiekowo ludzie jacy tam jezdza ja mam 29 lat czy to nie ma problemu? Zastanawiam sie nad wyjazdem na stwaart of tayside lub na thomas thompson ktora jest lepsza?, a i do kiedy ta praca na farmie jest pazdziernik listopad ?
greg 2013-05-24 13:04:03
nienasz sie co martwic ja mam 32 i jade do Thomasa za pare dni. wiek niegra roli trzeba tylko troche [usunięte przez moderatora]...... a kiedy myslisz tam jechac?
ttt 2013-05-26 11:18:52
Greg a ty byles juz na thomasie? kwestja jest tego typu ze chcialbym jechac tam gdzie praca bylaby na dluzszy okres czasu minimum do pazdzienika,listopada nie interesuje mnie wyjazd na miesiac i powrot zaraz, na Thomasie do kiedy oni tam pracuja? Bo na tym stewarcie ponoc praca tam jest nawet w zimie przy rzepie ogolnie te farmy ponoc nie sa tak bardzo oddalone od siebie jakies 30km, a to ze trzeba zapierd... nie robi mi roznicy bo w Polsce tez zapier.... w pracy ale zarabiam 1500pln a tam moze bym zarobil wiecej.
greg 2013-05-26 14:42:23
niebylem na tej farmie jutro tam jade. ale sezon napewno trwa do konca pazdziernika , rok temu bylem na innej farmie ja robilem do pazdziernika ale kto chcial to zostal do roboty przy tunelach na zime. a jak cie interesuje praca na dluzszy okres to mozesz zrobic jak ja poprostu niewracac do polski a na zime szukac innej pracy np przez tutejsze agencje.
Paulina 2013-05-27 11:29:35
ja wybieram się z chłopakiem i z naszym przyjacielem- lecimy ok 18 lipca na zbiór malin i borówki. jedyne,co mnie zastanawia, czy płaci się tam za ubezpieczenie? Laura napisała mi,że stawka godzinowa to 6,22 + te bonusy za zbiór. Więc zastanawia mnie, czy coś jeszcze potrącają? Caravan kosztuje 4,82 dziennie, caravan z gazem i wodą trza dopłacić. Trzeba mieć szkockie konto bankowe. nie wiem, jak jest z netem tam, bo jednak fajnie byłoby mieć dostęp od czasu do czasu..
Paulina 2013-05-27 11:31:33
A jeszcze mam pytanie, jak jest z tymi treningami zbierania?Długo to trwa?i czy dostaje się za to kase?
ttt 2013-05-27 12:49:10
No wlasnie ja sie obawiam ze na tym Thomasie bedzie [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] do roboty wyzbiera sie wszytko w miesiac lub dwa i baj baj do Polski kaza ci wracać.Jak ty zalatwiales pisales do nich do biura czy przez jakas agencje z polski jedziesz? A co do konta bankowego to oni tam niezakladaja na farmie jak ktos nie ma?
greg 2013-05-27 14:41:51
konto zaklada sie w pare minnut jak ktos niema to nieproblem. ja zalatwialem bezposrednio z ich biorem. a mozesz mo uwierzyc niema opcji wyzbierania w miesiac. sa dwa wysypy owocow gdy jedne pola sie koncza to po dwoch miesiacach , wtedy masz robote przy usuwaniu tej zieleniny i sadzisz nastepne. pomiedzy zbiorami jest tez robota przy pielegnacji czyli obcinanie pedow wyrywanie trawy sadzeniu nowych sadzonek na nastepny juz rok. roboty niebrakuje i te inne roboty sa juz platne na godziny.zreszta we wrzesniu zaczynaja sie zbiory jablek.
1
Paulina 2013-05-27 22:35:14
Greg, a jak jest z netem na farmie i z tymi szkoleniami odnośnie zbierania?
piip 2013-05-29 09:42:21
Trening polega na tym, że idziesz i supervizor pokazuje Ci jak zrywać np truskawki, ktore do pierwszej klasy a ktore do rubbishu, potem chyba jest dzien czy dwa ze tak ulgowo Cie traktują ale potem juz nie możesz zostawiać truskawek w rządku i musisz zbierac caly rubbish, bo dostajesz kratki :d a jesli chodzi o net to tak jak wczesniej pisałam, jest taki pokój game room, się nazywa i tak normalnie jest dostęp do internetu. Czasami nawet w jakiś bliżysz caravanach łapie albo w kuchni ;p
Mariusz 2013-05-29 10:45:54
Paulina - 2013-05-27 11:29:35

ja wybieram się z chłopakiem i z naszym przyjacielem- lecimy ok 18 lipca na zbiór malin i borówki. jedyne,co mnie zastanawia, czy płaci się tam za ubezpieczenie? Laura napisała mi,że stawka godzinowa to 6,22 + te bonusy za zbiór. Więc zastanawia mnie, czy coś jeszcze potrącają? Caravan kosztuje 4,82 dziennie, caravan z gazem i wodą trza dopłacić. Trzeba mieć szkockie konto bankowe. nie wiem, jak jest z netem tam, bo jednak fajnie byłoby mieć dostęp od czasu do czasu..

Ja też z dziewczyną i jej koleżankami lecimy na borówy 17 lipca. Z tego co mi sie wydaję z tej stawki godzinowej potrącą Ci podatek, bo raczej tam legalnie pracować bedziemy... ale pewny nie jestem jak ktos wie to niech napisze jak jest w rzeczywistości... pisałem do (usunięte przez administratora) o wi-fi i czekam na odpowiedz. zawsze to lepiej sie z rodzina kontakrować przez skype niż bulić za telefon.
reysj 2013-05-29 12:10:49
Cześć! ja lecę z dziewczyną koło 10 lipca. Pisałem z (usunięte przez administratora) i dowiedziałem się że nie będzie problemu z mieszkaniem w jednej karawanie, nie rozdzielą nas, ale nie wiecie może jak wygląda sprawa z pokojami w karawanach? są łączone dla wszystkich czy pojedyńcze?
Z tym wi-fi było by spoko, choć nawet jeśli nie będzie to można kupić sobie kartę sim i wziąć internet tam, słyszałem że całkiem tanio niezła prędkość jest.
Paulina 2013-05-30 22:22:21
No my lecimy 18 lipca do Glasgow i stamtąd na farmę. Caravan to po prostu przeczepa kempingowa,ale nie wiem, ile osób musi być w jednej, by nie dobierać lub rozdzielać ludzi na siłę. Jeśli są 4 osobowe, to do nas ktoś pewno dojdzie, oby ktoś normalny;p Właśnie nie byłabym pewna, czy 6,22 to kwota bez odjęcia podatku. Raczej wydaje mi się,że już jets to godzinowka z potrąconym podatkiem, bo zwykle wychodzi końcówka groszowa przy potrąceniu podatku. Ale mogę się mylić, zawsze można spytać (usunięte przez administratora);)
R. 2013-05-31 14:01:16
Ja lecę 12 czerwca. Internet bezprzewodowy jest w Game Room, który jest otwarty do 22 :00. Przynajmniej tak wygląda z maila który otrzymałem od (usunięte przez administratora). Wybiera się ktoś może jeszcze 12 czerwca? A może leci ktoś tego dnia z Rzeszowa do Glasgow? Najważniejsze by była praca i fajna ekipa ;)
Mariusz 2013-06-08 20:37:47
Dla zainteresowanych to tak: caravany są dla 4-6 osób a aktualna stawa 6.22 to jest przed opodatkowaniem. (usunięte przez administratora)
1
Bartek 2013-06-10 21:46:05
Kolego ja też lecę w środę z jasionki do glasgow ryanairem, daj jakiś kontakt, we dwóch to zawsze raźniej;)
1
MIMI 2013-06-11 10:47:03
DO WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH...
Na cytowaną farmę jeździłam przez kilka lat i bardzo mnie dziwi że nie dostaliście żadnych info odnośnie warunków mieszkaniowych i ogólnie organizacyjnych. Jeszcze 2 lata temu zakwaterowanie było w karawanach 4, 6 osobowych (wyglądają one troszkę jak mieszkanie więc kto jedzie w parze nie musi się obawiać, że nie będzie miał prywatności --- salon, aneks kuchenny i 2 lub 3 sypialnie, łazienka***[ w karawanach w wyższym standardzie ***** dodatkowe opłaty za gaz, i poza tym reszta jak w karawanach o niższym standardzie ***, - dostawaliśmy karty na prąd chyba jeden raz na miesiąc więc przy przeciętnym użytkowaniu wystarczało(usunięte przez administratora)..., w wyposażeniu karawany wszelkie naczynie, garnki i niezbędne do gotowania przybory, kuchenka mikrofalowa, czajnik elektryczny) Dla osób które mieszkają w karawanach (*** bez łazienki gazu) jest zbiorowa łazienka z prysznicami oraz wspólna kuchnia. Pralki wspólne dla całego kampu. Game room ogólnie dostępny (opłata ściągana z każdego bez względu czy korzysta czy nie - ok 15 Pound na sezon), wi-fi bez ograniczeń oczywiście w zasięgu, być może, że do tej pory jest już na całym kampie, bo takie były plany...Wynagrodzenie wypłacane co tydzień, na konto (w założeniu którego pomaga biuro) oczywiście potrącone o podatek, karawany i ubezpieczenie i ewentualnie jakieś inne nieprzewidziane wydatki. Na miejscu można dostać rower, którym dojeżdża się na pole (oczywiście jest za niego pobierana kaucja, na koniec sezonu oddawana- oczywiście potrącone za użytkowanie). Do TESCO 10 min rowerkiem...Jeśli macie jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem, bo miło wspominam tamtą farmę....
ktos z farmy 2013-06-11 16:11:50
hej MIMI chyba domyslam sie kim jestes . Czemu juz nie przyjezdzacie na farme?
1
jimmy 2013-06-17 23:01:51
Nie wiecie czy są może jakieś wolne miejsca odnośnie zbioru truskawek ? trwa dalej ta rekrutacja ? widzę, że często przejawia się imie(usunięte przez administratora) czy jest to osoba odpowiedzialna za rekrutacje ? Jakby ktoś miał do niej kontakt to bardzo prosze o informację.

(usunięte przez administratora)
siema 2013-06-19 21:44:34
(usunięte przez administratora) Jeśli macie jakieś pytania to w mailach jest wszystko - jak wygląda zakwaterowanie, dojazd, ile za godzinę itp. Nie wiem o co można jeszcze pytać... rowery niepotrzebne. Praca najwcześniej od 7 15 póki co, 8 godzin się nie przekracza.

W tej chwili robi się dopiero od tego tygodnia tak po 35 godzin na tydzień, ale w cholerę truskawek (tuneli) jeszcze nie ruszyło. Malinek mało jest, ale też i ludzi niewiele. Za to borówki śliczne - kto przyjeżdża koniec lipca, sierpień - powinno być lepiej niż rok temu - a rok temu ludzie mieli za same godziny po 230 na borówkach, a wiadomo że jak bonus to więcej...

(usunięte przez administratora) Rok temu lało, w tym roku jest naprawdę piękne słońce i od początku czerwca padało może z 3 razy - razy, nie dni bo było tak, że rano słońce, po południu deszcz. Więc naprawdę może być fajnie tego roku :) tylko ludzi o wiele mniej... dużo starszych przyjechało, pełno świeżaczków - pierwszy raz na farmie. Ale stawki póki ponoć do kitu - nawet nie sprawdzam.

O wywalanie w tym roku bym się nie martwił - zbierać ile możecie, na godzinówce nie siedzieć jak kołki tylko robić - pomału, nikt was nie goni a jak goni to krzyknąć by (usunięte przez administratora) - ale nie siedźcie na dupie cięgiem - a wtedy spokojnie nikt was do Polski nie wyśle - bo na borówki naprawdę będzie potrzeba ludzi, a jak wyrzucą to kto przyjedzie?
Paulina 2013-06-19 23:11:15
O dzięki za odp. to gdzie można pisać na maila, jak nie do niej?
Ja mam tylko pytanie, gdzie mam jechać po przyjechaniu do Blairgowrie? W sensie, gdzieś się zarejestrować,że przyjechaliśmy? My właśnie jedziemy na borówki i maliny;)
???? 2013-06-24 21:55:44
Oooooo, widzę, że na farmie to już całkiem się zepsuło. Ktoś tu pisze, że za godziny 230... a ile może wyjsc za 40 godzin tygodniowo?????? I to ma być taki rarytas. Jedynie na te bonusy można liczyć, ale nigdy nie wiesz za ile zbierasz i czy warto akurat w ten dzień (usunięte przez administratora).Strajk musicie tam zrobić jak to było kilka lat temu. Wprowadzili przerwy, przestali nam urywać godziny na polu (bo niby zmiana pola to już nie zaliczała się do godzin) a poza tym stawki się poprawiły i to bardzo - znam takich co jeden dzień i 150 fuli zarabiali... i tak przez 7 dni w tygodniu. Można sobie policzyć jaka była tygodniówka. Wtedy było warto tam pojkechać nawet na krotko a teraz to raczej nie...Pozdrowienia dla wszystkich, którzy jeszce nie wykruszyli się z tamtyh czasów -- dla kolegi od tatuaży również
Mariusz 2013-06-26 22:46:00
A jeśli chodzi o wartościowe rzeczy typu laptop, aparat itp. warto brać czy lepiej zostawić w domu? te pokoje w caravanach zamykane sa na klucz?? i
Paulina 2013-07-13 22:38:21
Podpowiedzcie prosze jak najlepiej dostac się z Glasgow do Blairgowrie ??
ja 2013-07-28 18:16:25
Ogólnie farma schodzi na PSY!!! Już się wogóle nie opłaca przyjeżdżać! Pracujemy po 3 dni w tygodniu po 3-4 godz max 6godz. Były tylko 2 tygodnie gdzie praxowaliśmy po 6 dni ale za jakie pieniądze to szkoda mówic!! cała sobota na over timach (płatne 9,33) a na wypłate 230 funtów!! To mówi samo za siebie bo 3 lata temu taka sama sytuacja ale wyłata ponad 350 F. Ludzi w tym roku miało być mniej a jest tyle co zawsze a malin jest mało więc nie liczę na to że będzie lepiej z pracą!

Po prostu z roku na rok jest tutaj coraz gorzej!! NIE POLECAM NIKOMU! chyba że ktoś chce zarobić cokolwiek bez szału i (usunięte przez administratora) się jak głupi osioł to jak najbardziej :) a co do wyrzucania z farmy owszem wyrzucają i to bez mrugnięcia okiem!
ona 2014-02-28 14:01:38
wybiera sie ktos na farme w tym roku?
jaa 2014-03-12 11:29:59
nikt sie nie wybiera:)
mila 2014-03-13 16:48:42
witam chcialabym wiedziec jak dostac sie na ta farme?przez jakąś agęcje czy bezpośrednio do biura ?proszę o kontakt na miala jeśli można mil-89@wp.pl
mar 2014-03-24 09:29:06
Wiam a o kiedy am e praca zaczyna ak dlugo trwa
1
to ja 2014-04-01 19:00:33
prace zaczynasz jak dostaniesz potwierdzenie na email ze mozesz przyjechac do pracy a pracujesz do kiedy jest pracA POd warunkiem ze nie wysla cie wczesniej do domu za słabe pikowanie
najszybsz 2014-04-17 18:54:25
no to były piękne czasy, kiedy sie kupe kasy zarabiało, tęsknię czasem za tym :)
mar 2014-04-22 09:00:08
warto tam jechac bo zatanawiam sie nad wyjazdem ciezko te normy wyrabiac
Piotrek 2014-06-11 14:01:04
Witam, wybiera się może ktoś na farmę początkiem lipca ?
Łukasz 2014-06-13 09:37:25
W tym roku nie
edek 2015-01-27 16:11:13
a o jaką formę zarobkowa Ci teraz chodzi? bo zatrudnić się u nich przecież możesz normalnie, co innego gdzieś wyjechać dalej.. może kos ostatnio miał u nich rozmowę rekrutacyjną i da radę coś więcej jeszcze na ten temat powiedzieć? czekam na wasze opinie, bo chyba ostatecznie nie podejmę jeszcze decyzje.
Ofkors 2015-03-30 04:43:26
Właśnie moglibyście mi powiedzieć na jakiej zasadzie zatrudnialiście się w firmie Thomas Thomson Farm ? Robliście to przez agencje pracy czy jechaliście i bezpośrednio w firmie wszystko załatwialiście ? Zbliżają się wakacja dużymi krokami i przydałoby się wyjechać gdzieś za granicę zarobić troszkę grubszego hasju :)
bywalec farmy 2015-04-01 10:52:18
wypełnij formularz morze jeszcze cie przyjmą
1
grzes z farmy 2015-05-25 10:18:12
wybiera się ktoś na sierpień do pracy?moze razem będzie taniej dojechać a ja tam pracowałem 2lata temu.w razie pytan proszę o tel.lub smsa ( usunięte przez administratora )pozdrawiam.
ana 2016-05-14 11:48:40
praca tylko jest u nich w Blairgowrie czy w Polsce też?
Zostaw swoją opinię o Thomas Thomson Farm Ltd. - Blairgowrie
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Thomas Thomson Farm Ltd.