brak logo

POZYTON

Częstochowa

Opinie o POZYTON

Wreszcie szczęśliwi 2012-04-17 14:02:13
Kolejarzu a znalazłeś już nową pracę ?
Maciek Lubicz 2012-04-19 21:24:20
(usunięte przez administratora)Masz tam pracować a nie zmieniać firmę.(usunięte przez administratora)
cxi 2012-07-26 08:51:48
a co ty tam robiles(usunięte przez administratora)?
led 2012-07-31 12:38:03
ty przygłupie jeden sp północ posiada tel wyłącznie stacjonarne !
led 2012-07-31 14:51:07
(usunięte przez administratora)w pracy się pracuje(usunięte przez administratora)
admin 2012-07-31 14:53:42
(usunięte przez administratora) Reality show prosto z Zakładu Elektronicznych
Urządzeń Pomiarowych POZYTON Sp. z o. o. 42-200 Częstochowa, ul. Staszica 8, Poland

World of Warcraft 2012-08-03 08:10:23
Ludzie nie donoście na siebie tylko napiszcie(usunięte przez administratora) To oni maja na was haka i zobaczcie jaka rotacja w tym Pozytonie .
asdfg 2013-02-19 15:39:51
Jak zwolnienia w roku 2013 , pojawiły się nowe twarze na produkcji .
Agencja ratingowa 2013-03-25 17:18:44
Prezes Piętka w roku 2013 przetrzebił załogę to taka coroczna tradycja(usunięte przez administratora). Radzę każdemu zaproszonemu na rozmowę kwalifikacyjną aby się spytał Prezesa na jaki okres zostaje zatrudniony ( przeważnie to 2lata ale nikt o tym nie powie). Praca w Pozytonie to 0 przyszłości , 0 stabilności w zatrudnieniu , 0 szans na awans ! Ta zerowa ocena wynika z profilu produkcji urządzeń trudno sprzedawalnych dla jednej gałęzi produktów : urządzeń pomiarowych zużycia energii elektrycznej , drugim czynnikiem to zatrudnianie rodziny , kolesiów którzy piastują swoje stanowiska dożywotnio przy minimalnej wiedzy i kwalifikacjach . Niewielka zmiana koniunktury na rynku w tej branży w Pozytonie powoduje fale zawirowań kadrowych , ale w jakim stylu jak brakuje zamówień to zaczyna się nagonka i na siłę próbuje się udowadniać nieprzydatność pracownika tak aby nie wyszło ,że Prezes (usunięte przez administratora) źle rządzi . (usunięte przez administratora)
NUMERYCZNY 2013-04-04 12:22:46
Panie Prezesie POZYTONU jak Pan to robi ? Oni się rozwijają (usunięte przez administratora)
1
pracownik 2013-07-18 08:49:40
anonim - 2013-07-18 00:34:42

kto mógłby mi powiedzieć jakie usługi prowadzi firma POZYTON? kto wie czy jest możliwość aby pracować w biurze tej firmy?
Pozyton(usunięte przez administratora)To jest mała manufaktura bez perspektyw na rozwój !!
pracownik 2013-08-02 19:21:13
Anonim - 2013-08-02 05:15:05

Na jakim poziomie prowizja?
000000000000000000
konkurencja 2013-08-08 09:59:56
LICZNIKI ENERGII ELEKTRYCZNEJ DLA TAURONU
2013-08-08 10:00
Z przyjemnością informujemy, że konkurencja po raz kolejny podpisała kontrakty i zepchnęła Częstochowski „ Pozyton’’ na margines dostawców układów pomiarowych do rozliczeń energii elektrycznej , kontrakt na mocy którego konkurencja dostarczy do końca obecnego roku 2013 prawie 90 000 szt. jedno i trójfazowych, elektronicznych liczników przystosowanych do współpracy z systemami zdalnego odczytu danych dla TAURON Dystrybucja S.A. W zeszłym roku oraz na początku obecnego konkurencja dostarczyła dla TAURON Dystrybucja S.A. prawie 100 000 szt. elektronicznych liczników jednofazowych.
3
sdfsdf 2013-08-09 15:00:32
konkurencja - 2013-08-08 09:59:56

LICZNIKI ENERGII ELEKTRYCZNEJ DLA TAURONU

2013-08-08 10:00

Z przyjemnością informujemy, że konkurencja po raz kolejny podpisała kontrakty i zepchnęła Częstochowski „ Pozyton’’ na margines dostawców układów pomiarowych do rozliczeń energii elektrycznej , kontrakt na mocy którego konkurencja dostarczy do końca obecnego roku 2013 prawie 90 000 szt. jedno i trójfazowych, elektronicznych liczników przystosowanych do współpracy z systemami zdalnego odczytu danych dla TAURON Dystrybucja S.A. W zeszłym roku oraz na początku obecnego konkurencja dostarczyła dla TAURON Dystrybucja S.A. prawie 100 000 szt. elektronicznych liczników jednofazowych.

ale o co chodzi? przecież firma ta nie robi urządzeń dla zakładów/klientów!! firma ta robi urządzenia dla pana prezesa!! przecież to jego firma.
1
Paweł 2014-03-09 19:54:46
Wymagają w Pozyton od kandydatów projektowania i montażu układów elektronicznych, pomiarowych i teleinformatycznych, zasad programowania i projektowania obiektowego oraz relacyjnych baz danych w środowisku Delphi, marketingu i handlu w obszarze rynku pomiarów i rozliczania energii elektrycznej, legalizacji i oceny zgodności przyrządów pomiarowych. Jak dla mnie duża lista wymagań.
Paweł 2014-03-31 18:08:16
Toruński producent liczników przedstawił wyniki finansowe za miniony rok i nową strategię do 2019 r. W 2013 r. przychody Apatora nieznacznie wzrosły - o niecałe 2% w skali roku, do 679,1 mln zł. W tym samym czasie zysk stopniał jednak aż o 28% i sięgnął 68,97 mln zł. Zarząd toruńskiej spółki deklaruje wypłatę dywidendy z zysku za ubiegły rok w wysokości co najmniej 0,6 zł na akcję.A w pozytonie zyski za rok 2013 spadły o 90% .100 liczników na miesiąc w manufakturze pozyton .
1
xyz 2014-04-28 11:00:36
czy syt. w Pozytonie jest na tyle poważna, że są zmiany w kierownictwie?
xyz 2014-04-30 13:07:22
czyt. post wyżej
Paweł 2014-06-07 12:22:36
RWE Stoen Operator zainwestuje w latach 2014-2019 w rozwój warszawskiej sieci elektroenergetycznej ponad 1,64 mld zł. Inwestycje w inteligentne opomiarowanie - Advanced Metering Infrastructure - mają wynieść 424,2 mln zł, co stanowi około 25% całości ww. nakładów. Co na to Częstochowski „Pozyton” ? Ugryzie z tego bochenka? Chodź by odłamek , piętkę , okruszek ? Gdyby nawet się udało zmieść kilka okruszków to nowo przyjęci pracownicy na czas prosperity będą tylko pracować do jej końca . Pozyton to jest takie miejsce gdzie czas i prawa ekonomi , fizyki rządzą się innymi zasadami , witryna internetowa sama mówi o innowacyjności i dynamice rozwoju , najświeższe aktualności z przed roku . Fundusze Unijne nie zagościły pod dachem Pozytonu i wszystko wskazuję ,że nie zagoszczą. Pozyton stawia na tanią siłę robocza w postaci niedoświadczonych młodych absolwentów szkół i uczelni Częstochowskich , prezesowi przy tak małych obrotach jest łatwiej zatrudnić pracownika niedoświadczonego zwanego w gwarze zarządu „parobkiem” niż kupić nowoczesne maszyny . Proces produkcyjny przypomina produkcję elektronicznych ozdób choinkowych w Chinach , dymiąca fala lutownicza nie radzi sobie z małym rastram , mnogość zwarć , kulek cynowych to chleb powszedni . Armia parobków z lutownicami musi ręcznie poprawiać niedoskonałość fali . W czasie gdy parobkowie walczą z przelewami , zalaniami nad ich głowami dla zabicia czasu kierownicy ,mistrzowie , ekonomowie , blokowi zabawiają się wymyślając niesamowite historii o parobkach , legendarna powieść w odcinkach o „Marcinie W z ksywą od nazwy męskiego środka antykoncepcyjnego” to kwintesencja atmosfery w tym zacienionym miejscy przez Jasną Górę . System zarządzania jakością niczym obrzęd religijny jest czczony wszędzie jego cień się kładzie ,ale bóg ekonomia rządzi i ma w pogardzie suche zapisy , sprzeczne procedury i wygrywa: taniość , szybkość , niedokładność . Przed audytem i wizytą kapłanów ISO instrukcje , dokumentację niczym pisma święte są odkurzane i czytane , wkuwane aby omamić i tak przekupionych audytorów aby uwierzyli w fikcję która ma wyglądać jak najlepsza prawda . Jakość z zarządzaniem ISO niczym starożytna religia ginie wraz z odjazdem ostatniego biskupa ISO i znów zagaszcza bóg ekonomii . Ciekawe czy taka elastyczność w biznesie pozwoli przystąpić do przetargu na dostawę inteligentnych liczników do zdalnego odczytu ogłoszonego przez RWE Stoen ? Słowo elastyczność w tym konkretnym przypadku może przejść w dyletanctwo ale to nie moje zmartwienie . Poprzednie dokumenty przetargowe pokazały z kim mamy do czynienia . Dziękuję moi Państwo i do widzenia . C.D.N
2
? 2014-06-08 13:32:34
legendarna powieść w odcinkach o „Marcinie W z ksywą od nazwy męskiego środka antykoncepcyjnego” to kwintesencja atmosfery w tym zacienionym miejscy przez Jasną Górę . ? chyba nie wszyscy znają opowieść..
1
Pirelli Sotterzo 2014-06-12 15:04:32
„Lepiej się skoncentrować na sobie a innym tyłków nie obrabiać, bo to pokazuje tylko Twój poziom.. Nie jestem związany z firmą, ale aż żal czytać te wypociny „

To miejsce jest dedykowane byłym pracownikom i obecnym . Prenumeratę informującą o aktualnych wpisach w tym miejscu mają: byli pracownicy , obecni pracownicy , kierownictwo pozytony , członkowie tak zwanego zarządu . Jak piszesz ,że nie jesteś związana z tą firmą to w jaki sposób tutaj trafiłeś ? Jesteś przygodnym wędrowcem i chadzasz po Internecie i wpisując w Google przypadkowe hasło trafiłeś tutaj ? Związek przyczynowo skautowy trudny do obronienia . A dokonałeś wpisu w opiniach innych firm np. z Gdańska lub Torunia ? Pracownicy skoligaceni z prezesem nie mieli skrupułów pokazania swojego poziomu , nie mieli też skrupułów obmawiać i oczerniać pracowników przed innymi .I jaki to jest poziom ? Kolega który siedział biurko w biurko z obecnym prezesem pozytonu w rejonie jak obrabia wszystkim pracownikom ? A temu z płaską potylicą kto nadał ksywę od płaskiego miejsca ?
1
Sotterzo 2014-06-25 09:29:35
W Polskim życiu politycznym mamy aferę podsłuchową a w Częstochowskim Pozytonie prekursorem inwigilacji pracowników od kilkunastu lat jest sam zarząd ! Zarząd wydał pieniądze na instalację telewizji przemysłowej która umożliwia rejestrację wizji i głosu oraz transmisję po sieci wszystkich składników do dowolnego miejsca na świecie . Drugim sposobem pozyskiwania pseudo informacji przez znudzone kierownictwo z zarządem jest trwający całoroczny konkurs wśród pracowników: „Kto kogo nagra, w najbardziej kompromitującej wypowiedzi’’ , większość pracowników w swoich telefonach z rozsądku ma zainstalowane aplikacje do nagrywania i czeka i próbuje może teraz się uda , tym procederem parają się pracownicy którzy nie grzeszą intelektem i mają załatwioną posadę w „Pozytonie’’ ale muszą co pewien czas składać deklarację lojalności wobec najstarszego Taliba aby nie utracić świadectwa przydatności . Pozytonowi Tulibowie jak płaska potylica i innej maści robactwo w pierwszych słowach podczas rekrutacji wprost mówią „ jeśli zauważysz coś niepokojącego co robi twój kolega to przyjdź i powiedz a dostaniesz premię przy wypłacie „ . I cały proces organizacyjny przypomina państwo totalitarne a efektem reżimu jest manualna produkcja kilku typów liczników energii elektrycznej, które i tak jest trudno sprzedać ! Gdzie tu logika ?????
1
GPZ 2014-09-02 15:38:31
Grupa Apator sprzedaje najwięcej urządzeń z segmentu pomiarowego, którego udział w pierwszym półroczu 2014 r. wyniósł 78% . W pierwszym półroczu 2014 r. zysk netto w wysokości 39 mln zł, co stanowi imponujący wzrost w porównaniu do wyniku z ubiegłego roku, kiedy to zysk za analogiczny okres osiągnął wartość 30,1 mln zł. Przychody Apatora ze sprzedaży w pierwszej połowie br. wyniosły 335,7 mln zł. Są one o 5,1 mln zł niższe od raportowanych przychodów z 2013 r. a wyższe o 18,3 mln zł, czyli 5,8%, od przychodów skorygowanych za 2013 r. Każdy kto jest związany z energetyka i elektronika powinien odwiedzić Międzynarodowe Targi Energetyczne w Bielsku Białej ENERGETAB 2014w dniach 16 - 18 , to największe w Polsce targi nowoczesnych urządzeń, aparatury i technologii dla przemysłu energetycznego. To jedno z najważniejszych spotkań czołowych przedstawicieli sektora elektroenergetycznego w Polsce. Stawiam na to ,że Częstochowski „Pozyton” nie pokaże się na Energetab 2014 z prostej przyczyny od kilkunastu lat brak jest w ofercie produkcyjnej nowoczesnych , innowacyjnych urządzeń które się wyróżniają wyjątkowymi cechami , parametrami i funkcjami na tle innych rozwiązań konkurencji , brak jest nawet jednego produktu który jest indywidualnością w branży energetycznej !
2
@@@ 2014-09-03 23:28:18
Pomimo spadku ilości zamówień od poczatku nowego roku na produkcję trafiło dwóch nowych pracowników. Teraz niby czekamy na kontrakt z Nigerią, który niby juz był ustalony, ale od dłuższego czasu nie ma tak na prawdę o tym ani słowa. Czy ktoś wie coś więcej? Czy szykują się jakieś zwolnienia?
1
GPZ 2014-09-04 14:12:33
Słowa: „Pozyton”, „zwolnienia” to w przypadku tej Częstochowskiej manufaktury to jak brat i siostra które towarzyszą od jej powstania . Robienie interesów z krajami trzeciego świata świadczy o docenieniu produktów Częstochowskiego Pozytonu . Jednak na runku Europejskim Częstochowski Pozyton to nie liczący margines , bez odpowiedniego zaplecza technicznego i brak kadry na produkcję w tysiącach sztuk liczników w krótkim czasie ! Brak jest również innowacyjnego jednego urządzenia , produktu który mógłby zdobyć rynek krajów rozwiniętych takich jak Niemcy , Francja i nie zapowiada się na zmianę polityki Pozytonu do możliwości z racji otwarcia granic i korzystnego kursu euro do złotówki . W Pozytonie swoją karierę rozwijają miernoty ludzie posłuszni , rodzina nie przewyższający swoim intelektem technicznym prezesa co przekłada się na oferta urządzeń prezentowanych na stronie firmowej . Może ktoś potrafi wymienić dwie cechy dowolnego typu urządzenia produkowanego w Pozytonie które są innowacyjne do rozwiązań konkurencji ? Pracownicy jako tania siła najemna zastępują maszyny , korygują mankamenty fali lutowniczej z przemywaniem olejowym i zaraz po zaspokojeniu ewentualnego kontraktu zostaną zwolnieni . Międzynarodowe Targi Energetyczne w Bielsku Białej ENERGETAB 2014w dniach 16 – 18 pokażą osiągnięcia i rozwiązania Częstochowskiego Pozytonu . Może zna ktoś numer boksu wystawowego Pozytonu na „ENERGETAB 2014” ?
1
@@@ 2014-09-13 18:01:28
Średnio 90-100 tyś sztuk każdego z typów licznika jaki produkuje Pozyton zostanie do końca roku wyprodukowane na eksport zagraniczny, tymczasem polskie zakłady energetyczne mają ściągnąć jakieś liczniki z NIemiec, które leżą tam od wielu lat w magazynach, bo zostały uznane za urządzenia niskich standardów i kiepskiej jakości. Brawo Tauron! Brawo Polska energetyka!
Myślę że w takiej sytuacji firma nie ma powodu na ściganie się z kimkolwiek, ani na tracenie czasu na jakieś targi, bo ci co już tu są na pewno zarobią więcej, jak i również pojawi się zapotrzebowanie na wielu nowych pracowników, a ci co najgłośniej tutaj płaczą (konkurencja?) mogą co najwyżej obejść się smakiem, i modlić się, żeby przez niemieckie buble nie musieli za rok stać w kolejkach do pośredniaków.
1
WLZ 2014-10-26 14:57:52
Targi Energetyczne ENERGETICS 2014 to jedno z największych w tym roku spotkań branżowych , Pozyton z Częstochowy będzie pokazywał swoje nowości dla energetyki profesjonalnej ?
1
Gaździna 2014-12-17 10:03:18
Najlepszym przykładem ścieżki awansu w Częstochowskim Pozytonie jest przykład Pani Eli z działu legalizacji z kierowniczki awansowała na pracownice . Ustępując miejsca młodemu człowieczkowi który nie był w stanie rozróżnić prądu od napięcia . Największym zagrożeniem dla skoligaconej rodzinnie większości pracowników są nowi którzy mają widzę i liczą na awans . Cała machina pogardy i plotek skutecznie eliminuje takowych ! Przestrzegam wszystkich chcących pokazać coś w dziale konstrukcyjnym to równia pochyła po wyssaniu ciekawych pomysłów awansujesz na pracownika produkcji potem na szukającego pracę . A twoje pomysły leśny dziadzio prezes opatentuje jako własne ! Napiszcie coś o mentalności pracowników , prezesa , kierowników , mistrzów , o historii wielu awansów np. kierownika Orlika jak doszedł do stanowiska produkcji jakie plotki temu towarzyszyły to są ciekawe zagadnienia . Rok 2015 przyniesie kolejną falę wymiany pracowników ?
6
GPZ 2014-12-30 16:47:27
Rok 2015 dla Częstochowskiego Pozytonu będzie ciężki jeszcze mniej liczników z tej małej manufaktury trafi na polski rynek . Jak donoszą portale branżowe „Liczniki elektroniczne szansą na załatanie dziury po rynku rosyjskim” Taki gracz na rynku urządzeń do pomiaru zużycia energii elektrycznej jak : Apator został zmuszony ukierunkować się na macierzysty rynek . Może to zaowocować nowymi konstrukcjami , rozwiązaniami , a nawet powstanie nowoczesnych platform zdalnego pomiaru , spadkiem ceny za jednostkowe urządzenie co skutecznie zawęzi możliwości sprzedaży dla producentów z mocą wytwórczą kilkanaście sztuk na miesiąc i brakiem kompleksowego rozwiązania dla smart meteringu po sieci 230V lub Wi-Fi np. ZUP Pozyton z Częstochowy . Wielcy gracze skierują odpowiedni strumień pieniędzy na pozyskanie kontraktów na rynku z odpowiednim lobbingiem i są w stanie wygrać każdy przetarg . Co to oznacza dla pracowników Pozytonu ? Festiwal kto ma lepsze koneksje z prezesem lub pociotkami tworzącymi tak zwany zarząd . Ci którzy przegrają będą musieli znaleźć zajęcie w innej branży .
2
niepier...wezsiedoroboty 2015-01-23 13:03:33
Pracowalem w pozytonie kilkanascie lat temu za czasów piateczkow. Teraz pewnie EKipa sie zancznie powiekszyła, pracuje w innej czestochowskiej firmie i tez tak stety-niestety jest,kilku przydupasów od prezesów dyrektorów kierowników zawsze się znajdzie, normalne. Jeśli jestes niespełnionym snobem pracującym na produkcji mający papier do d, uważasz sie za alfe i omege i zastanawiasz się 8h komu d obrobic to proponuje załóż własną firmę i zobaczymy kto bedzie w niej pracowal.
2
Pracowalem w pozytonie 2015-02-22 10:08:15
Pisanie lub mówienie o Częstochowskim Pozytonie jako dynamicznej i rozwijającej się firmie to literacka fantastyka z dozą przesadnego optymizmu . Obecna promocja produktów pozytonu na witrynie internetowej z blond synową prezesa u dołu strony może świadczyć tylko o problemach w sprzedawaniu tego co zalega w magazynie . Na rynku można kupić licznik elektroniczny jednofazowy regenerowany , legalizowany z 24 miesięczną gwarancją za 80zł brutto a w Pozytonie za 86zł netto kilkuletni leżak magazynowy ! Trudno znaleźć informację w aktualnościach na stronie internetowej o nowych produktach , kontraktach to co uderza niczym z poprzedniej epoki propagandowy charakter wydarzeń które nic nie mają wspólnego z technicznymi i innowacyjnymi osiągnięciami firmy i oczywiście kult jednostki jakim jest prezes wódz . Trudno byłoby się pochwalić faktem zmiany kolorystyki produkowanych urządzeń i pracami nad eliminacją z ich konstrukcji elementów drogich markowych i niezawodnych . Pozyton nie jest jedyną firmą która w pogoni za zyskiem zastępuje elementy elektroniczne markowe tanią podrobioną chińszczyzną , przykładem takiej polityki są próbki produktów które zawierają komponenty markowe ale gdy przychodzi do produkcji kilkunastu sztuk to cała energia w dziale logistyki jest skierowana na tanie zakupy nierzadko końcówek magazynowych od pośredników bo zakup u producentów nie wchodzi w grę przy zamówieniu kilkunastu sztuk . Efektem takich działań jest w najlepszym przypadku awaria której oczywiście przyczyną są pracownicy montażu i kontroli optycznej . Po kilku pożarach liczników , wystrzałach elementów , pamięci która traci zapisane dane robi się dusza atmosfera większość kadry produkcyjnej nie zna się na elektronice są dobierani tak aby niebyli świadomi co montują a tym bardziej nie zdradzili jakie to są rozwiązania techniczne . Zastanawiające jest to czy towarzysz Sarna z towarzyszem prezesem są w stanie odróżnić podrobione półprzewodniki maja wiedzę jakie marki są podrabiane w Chinach i jakie skutki są z tym związane kierując się tylko ceną ? Teraz najważniejsze pytanie które pojawia się co roku jesteście w trakcie czystek personalnych oczywiście z powodów finansowych firmy o których nie wspomniał prezes na spotkaniu corocznym wręcz mówił o dobrej kondycji finansowej ale chyba w jego portfela ?
rafalus2014 2015-04-29 08:38:39
W minionym roku 2014 „Pozyton” nie realizował żadnej dużej dostawy urządzeń dla sektora energetycznego , w roku 2015 również nie będzie przełomu . Produkcja spowolniona , symboliczna , sprzedaż liczników detaliczna .
Nadzieja pozytonu 2 2015-05-10 18:14:17
Dla osób zainteresowanych zawodową energetyką polecam wyguglować „ urządzenia dla energetyki” i poczytać aktualności , może znajdziecie jakieś urządzenie z pozytonu ? Zobaczcie jak inne przedsiębiorstwa radzą sobie w sektorze energetycznym jak skromna oferta urządzeń jest w naszym pozytonie .
Maciek 2015-07-18 12:00:51
Na stronice naszego pozytonu w aktualnościach jako nowe wydarzenie to festiwal nepotyzmu . Jak w minionej epoce kandydaci , dyletanci dostają punkty za pochodzenie , skoligacenie . Pora wakacyjna to czas żniw a w pozytonie będzie kabareton pod tytułem ISO , wszyscy będą udawać stosowanie talmudycznych instrukcji , najstarszy talib będzie dostawał sraczki przy tym biegając po całym zakładzie , aby cała farsa wypadła lepiej niż wiarygodnie . Powrót do czasów normalności będzie można poznać po grubości kurzu na dokumentacji , powrocie do utartych zwyczajów , zakupie elementów z kryterium taniość chodź by źródłem był ryneczek na wałach .
1
Maciek 2015-08-25 09:36:07
Każda firma ma swoją politykę a jeśli jej niema to udaje ,że ją ma . Prawdziwym majstersztykiem specjalistów pozytonu od marketingu i rozwoju firmy w kierunki nowych rozwiązań jest : „aplikacja małogabarytowych liczników sLA” . Murowane pierwsze miejsce na tegorocznych targach energetyki zawodowej ENERGETAB 2015 Bielsko-Biała 15 - 17 września . Wyobrażacie sobie aplikację sLA dla 50 gniazd na polu kampingowym i dozorującego który w zszycie zapisuje początkowy stan liczydeł ? A co się stanie gdy pies dozorcy zeżre zeszyt z zapiskami ? To coś co się nazywa polityką firmy umożliwia piastowanie stanowisk kierowniczych osobom którzy mają luki w wiedzy z elektroniki , elektrotechniki . Zakład szczyci się posiadaniem systemu zarządzania jakością który w nieoficjalny sposób jest wspomagany denuncjacją . Wiatr nowoczesności w pozytonie nie zawieje mury nepotyzmu szczelnie chronią i kształtują politykę firmy .
pientaszek 2015-09-24 13:11:09
Naucz się najpierw pisać , bo to co napisałeś świadczy ,że pracujesz mięśniami nie głową .
Piotr 2015-10-24 14:25:23
Atmosfera może jest dobra u prezesa w kanciapie ale produkcja to gniazdo ciemnoty i plotkarstwa , donosicielstwa w szczególności dotyka to osoby zatrudnione bez koneksji . Rodzinne powiązania pozwalają piastować etaty bez obawy na kondycję finansową zakładu i kompetencje .
Prezes 2015-11-16 15:38:28
Wydarzeniem głównym w Pozytonie to pulchne rumiane gęby na zdjęciach a tymczasem konkurencja robi interesy: „Apator SA otrzymał zawiadomienie o wygraniu nieograniczonego przetargu zorganizowanego przez firmę Tauron Dystrybucja na dostawy statycznych bezpośrednich 1-fazowych i 3-fazowych liczników energii elektrycznej. Wartość projektu wynosi 38,5 mln zł netto, a realizacja dostaw przewidziana jest do grudnia 2016” . Pozyton zaczynał jako mały warsztat z montażem manualnym i skończy jako mała rodzinna manufakturka która nie jest w stanie obsłużyć żadnego przetargu .
Marek 2016-02-05 16:47:34
Mała zagadka do jakiej firmy pasuje ten cytat :

„Z przyjemnością informujemy, że nasza firma po raz kolejny, otrzymała nominację do nagrody „Symbol Nowoczesnych Technologii 2016" w elitarnym, ogólnopolskim programie wizerunkowym Symbol, który jest prowadzony przez redakcje „Monitora Rynkowego" w „Dzienniku Gazecie Prawnej " i Monitora Biznesu" w „Rzeczpospolitej".”

Podpowiem nie jest to Częstochowski Pozyton .
Marek 2016-02-09 13:32:39
@kasek Wiesz ilu ludzi przed tobą tak mówiło tak jak ty , dziś pieniądze zarabiają poza Pozytonem . Rodzina z wazeliniarzami których rodzice pracowali w MO lub SB mogą w Pozytonie pokazać swoje umiejętności o ile takowe mają . Prezes pozytonu dochował tradycji i z początkiem roku zwolnił część pracowników bo produkcja w detalu niż tysiącach sztuk ?
pelikan 2016-03-31 23:20:21
Wypłata jest w terminie ale pewność jej otrzymywania w dłuższej perspektywie mają zagwarantowane skoligacone pasożyty i przydupasy . Jak wspominam pracę w Pozytonie i porównuję to co widziałem i słyszałem tam z ostatnimi wydarzeniami z TW Bolkiem który donosił na kolegów i przypominam sobie rozmowę z prezesem Pozytonu ,że jeśli coś zauważę podejrzanego i poinformuję go to będzie mi się to opłacało , to czuję obrzydzenie i zadaję sobie pytanie za jakie zasługi prezes w latach osiemdziesiątych dostał posadę w CHZ ? A nie wątpliwie był to awans . Jak sam o sobie pisze „Od 1977 roku pracował w Zakładzie Energetycznym na stanowisku kierownika wydziału. W 1982 roku podjął pracę w Biurze Handlu Zagranicznego METRONEX.” Dla tych którzy niewiedzą co to były CHZ ,BHZ tu szczegółowy opis :
Centrala handlu zagranicznego (CHZ), także przedsiębiorstwo handlu zagranicznego (PHZ) oraz biuro handlu zagranicznego (BHZ) – specjalny typ przedsiębiorstwa państwowego funkcjonujący w PRL i posiadający swoje odpowiedniki we wszystkich innych państwach tzw. bloku wschodniego. W ZSRR centrale handlu zagranicznego (w 1935 r. było ich 27) podlegały Ludowemu Komisariatowi Handlu Zagranicznego przekształconemu następnie w Ministerstwo Handlu Zagranicznego ZSRR.
Centrale Handlu Zagranicznego posiadały, będące w krajach komunistycznych specjalnym przywilejem, prawo prowadzenia obrotu gospodarczego w walutach wymienialnych, w szczególności handlu z podmiotami zagranicznymi. CHZ były obowiązkowymi pośrednikami we wszystkich kontaktach handlowych z zagranicą dla krajowych podmiotów gospodarczych. Większość central handlu zagranicznego posiadało quasi-monopol na handel zagraniczny, w tym sprzedaż za granicę usług np. inżynieryjnych czy budowlanych, w określonych branżach (np. Universal w branży AGD). Niektóre, jak np. Baltona i Pewex, posiadały dodatkowo przywilej handlu detalicznego za waluty wymienialne na terenie kraju (tzw. eksport wewnętrzny). Ze względu na swoją strategiczną rolę dla władzy, gospodarki, monopol na handel zagraniczny, związane z nim dochody oraz możliwość prowadzenia działalności wywiadowczej z pozycji nielegalnej pod ich przykryciem oraz wiążące się z tym możliwości podróży za granicę dla pracowników, te przedsiębiorstwa były w domenie służb specjalnych. Ministerstwo Handlu Zagranicznego, ministerstwa dot. przemysłu i gospodarki miały również wpływ na ich działalność (dostarczanie towarów na eksportu, zapotrzebowanie na towary, które trzeba było importować), jednakże w każdym z ministerstw związanych z pehazetami pośród innych pracowników pracowali ludzie na niejawnych etatach w służbach specjalnych. W Polskich PHZ lokowani byli m.in. funkcjonariusze Departamentu I MSW, Departamentu II MSW, żołnierze Zarządu II SG WP oraz Zarządu I WSW pracujący pod przykryciem (etat niejawny w służbie specjalnej). Praca w tych przedsiębiorstwach uważana była powszechnie za prestiżową i często łączyła się z możliwością uzyskania dodatkowych dochodów związanych z kontaktami zagranicznymi i dostępem do dewiz. Poza sprzedażą produktów PRL prowadzony był na zagranicznych przedstawicielstwach pehazetów wywiad przez ww. pracowników polskiego wywiadu.

I teraz wiecie dlaczego jest tak marna atmosfera w Pozytonie co daje efekt mizernej oferty dla rynku energetyki zawodowej .
1
MARCIN 2016-05-31 18:55:47
Tauron Dystrybucja w roku 2016 zainstalował już u swoich klientów blisko 200 tysięcy inteligentnych liczników energii elektrycznej. Odbywa się to w ramach projektu AMIplus Smart City Wrocław, którego celem jest dostarczenie klientom narzędzi do monitorowania zużycia energii .
(usunięte przez administratora) Manualnie składane małoseryjne liczniki z Częstochowskiego pozytonu nigdy nie trafią na przetarg i bardzo dobrze .
gandalf_50 2016-06-03 15:06:32
pozytun jest dobro firma
1
gandalf_50 2016-06-05 13:03:39
A co to jes ISO
1
mazda 2016-07-22 18:32:37
Zobaczcie jak pracodawca chiński dba o swoich pracowników wpiszcie w wyszukiwarkę Youtube nazwę filmu „Power Bank Factory Tour at VEGER” w fragmencie filmu o czasie 1:27 zobaczcie jak wygląda odciąg oparów z lutowania ręcznego . W Pozytonie część oparów zostaje w płucach pracowników produkcji . A żadna inspekcja nie jest w stanie stwierdzić braku centralnego systemu odciągania oparów z procesu lutowania ręcznego . Pochłaniacze oparów z filtrami które są zamontowane w Pozytonie to raczej pokazówka niż funkcjonalne zabezpieczenie przed oparami z lutowania . Jak to jest w Chinach dba się lepiej o zdrowie pracownika niż w Polskiem Pozytonie ?

https://www.youtube.com/watch?v=rkAFDP5lmGg
toyota 2016-07-23 00:50:18
jedz do Chin, będziesz zdrowszy, więcej zarobisz i zarazem wybijesz się z tłumu
rower 2016-07-25 12:32:59
Napisz o oszczędnościach prezesa na filtrach do systemy wyłapywania szkodliwych oparów z roztopionej cyny ołowiowej i bezołowiowej z fal lutowniczych , pieca rozpływowego do SMD . Ciekawe czy sąsiedzi z blokowisk wokół pozytonu wiedzą o dodatku dioksan z rozgrzanego laminatu okraszonych ołowiem i cyną które wzbogacają powietrze ?
1
wojtek 2016-08-22 23:43:44
Nawiązuję do komentarza pelikan 2016-03-31 23:20:21.
Informacje zawarte w Twoim komentarzu zachęciły mnie do bliższego przyjrzenia się osobie Zbigniewa P. Wszystkie zamieszczone poniżej informacje są ogólnodostępne i pochodzą wyłącznie z Internetu, a źródła zamieszczam poniżej. Do rzeczy.

Inż. Zbigniew P. urodził się w 1952 roku [1] na Dolnym Śląsku [2]. W wieku 3 lat przeprowadził się do Sosnowca, gdzie prawdopodobnie również ukończył technikum elektryczne [2]. Karierę zawodową zaczął w 1977 roku jako kierownik wydziału (nie wiadomo jakiego) w Zakładzie Energetycznym w Częstochowie [3]. Jak nietrudno policzyć, został kierownikiem w państwowym zakładzie w wieku 25 lat (powstrzymam się od komentarza - może w tych czasach to była norma). Po objęciu tego stanowiska podjął studia na wieczorowym studium zawodowym na Wydziale Elektrycznym Politechniki Częstochowskiej - kierunek elektrotechnika. Wieczorowe studium zawodowe ukończył w 1981 roku [4] z dyplomem inżyniera. Powszechnie wiadomo, że pod koniec 1981 roku w Polsce wprowadzony został stan wojenny. Nie przeszkodziło to Zbigniewowi P. w rozwoju dalszej kariery - wręcz przeciwnie! W 1982 roku rozpoczyna pracę w Biurze Handlu Zagranicznego METRONEX [3]. Jak zaszczytnego stanowiska dostąpił opisał już wcześniej pelikan. Polecam w tej chwili zapoznać się z artykułem [5]. Warto podkreślić, że pracę Biurze Handlu Zagranicznego rozpoczął w czasie stanu wojennego, co jest jak dla mnie okolicznością co najmniej niebagatelną. Jeżeli jeszcze uważnie przeczytamy niewinny wywiad [2] natrafimy na informację, że Zbigniew P. wspomina o swoich biznesowych wyjazdach do Hamburga pod koniec lat '80. Było to ówcześnie miasto Zachodnich Niemczech - wielki ośrodek przemysłowy i handlowy. I tu można rozpatrywać dwie opcje: wyjazdy służbowe z ramienia BHZ lub spotkania biznesowe związane już z Pozytonem. Mieć kontakt biznesowy z Zachodem jako przedstawiciel gospodarki komunistycznej to było wtedy COŚ (jak bardzo zasłużony dla swoich wpływowych mocodawców musiał być więc Zbigniew P.?). Tak czy inaczej kontakty Zbigniewa P. zdobyte w BHZ musiały mieć duży wpływ na strategię rozwoju młodego Pozytonu i niebagatelnie ułatwiły start firmy. O Centrali Handlu Zagranicznego METRONEX wiadomo bardzo niewiele. Nie udało mi się za pomocą wyłącznie Internetu jednoznacznie ustalić czym ta instytucja handlowała (prawdopodobnie aparaturą pomiarową i komputerową). Ciekawy jest również fakt, że METRONEX został wymieniony w raporcie Macierewicza o działalności WSI jako instytucja cywilna PRL w której uplasowało się 14 współpracowników służb [6]. W roku 1989 powstaje POZYTON, gdzie Zbigniew P. zostaje prezesem Zarządu i dyrektorem naczelnym [3]. W jakich okolicznościach narodziła się spółka POZYTON pozornie wydaje się jasne, ale w kontekście wyjątkowej kariery prezesa oraz artykułu [5] warto zastanowić się choćby nad źródłami kapitału założycielskiego. W artykule [2] jest również pewna niezgodność. Podano tam, że POZYTON miał początki w 1987 roku co przeczy wpisom w KRS [7] oraz informacjom na stronie firmy. W końcu to tylko Gazeta Wyborcza... A może fakt, że wywiad ze Zbigniewem P. przeprowadziła akurat GW wielbiąc jego geniusz techniczno-handlowy i talent muzyczny to nie przypadek?

Jak sami przyznacie tematyka związana z wybitną karierą Zbigniewa P. jest ciekawa i rokująca na skandaliczną. A komentarze, które jednoznacznie wskazują na carsko-komunistyczny model zarządzania firmą mają swoje uzasadnienie.

Tak na marginesie. Na stronie [3] jednym z osiągnięć firmy POZYTON wymieniono "zdobycie i utrzymanie krajowego rynku w 70% swojej branży". Ktoś potrafi wyjaśnić o jaki rynek tutaj chodzi? A może autor pomylił się i pisał o PAFAL-u? Rozrywkowo zachęcam również do zapoznania się z "wynalazkami" Zbigniewa P. które można znaleźć w Urzędzie Patentowym RP.

Źródła:
[1] http://www.kto-kogo.pl/Zbigniew_Pi%C4%99Tka
[2] http://czestochowa.wyborcza.pl/czestochowa/1,35269,3281891.html
[3] http://swpcz.vip.pcz.pl/?mode=integrational_promotional_club&m=pietka_zbigniew
[4] http://swpcz.vip.pcz.pl/absolwenci/index.php?menu=studenci&kierunek=02040000&rok=1981
[5] http://wpolityce.pl/polityka/122606-w-centralach-handlu-zagranicznego-funkcjonariusze-sluzb-specjalnych-prl-zbierali-kapital-ktory-wykorzystali-po-1989-r
[6] http://www.rodaknet.com/raport_wsi.pdf
[7] http://krs-pobierz.pl/zaklad-elektronicznych-urzadzen-pomiarowych-pozyton-i210102
7
pelikan 2016-09-04 09:00:35
Najlepszym świadectwem i siłą marki pozyton jest majstersztyk speców od reklamy którzy w dziale aktualności jako aktualne wydarzenie umieścili to zdjęcie : (usunięte przez administratora) mały szczegół licznik z roku 2014 robi jako wydarzenie 2016 roku . Wielu młodych przyszłych pracowników może niezrozumień twojej dobrej roboty i poświeconego czasu na zestawienie faktów . Bo jaki związek może mieć przeszłość prezesa na teraźniejsze funkcjonowanie firmy ? Niby żadne ale kariera pozytonu na rynku układów pomiarowych energoelektrycznej była mocno wspierana przez układy towarzyskie i resortowe , dobry wywiad w rozwiązaniach innych firm. Droga do opracowań rozwiązań technicznych to 90% ściągnięte rozwiązania . Tak jak w dowcipie : Kto wynalazł elektryczną maszynkę do golenia ? Rosyjski naukowiec na śmietniku ambasady USA . Przykładem mogą być patenty prezesa które można podzielić na dwie kategorie wzornicze tyczące się obudów liczników np. wyjmowana listwa zaciskowa z przekładnikiem i techniczne np. ekranowanie grubą blachą przekładników pomiarowych to rozwiązanie jest znane w USA od końca lat 60 tych i tam właśnie opatentowane ale nie na terenie polski . Brakuje mi patentu na oryginalną metodę pomiaru wielkości elektrycznych w liczniku czy unikalne rozwiązanie stabilizacji wzorca odniesienia przetwornika AC lub akwizycji danych pomiarowych . Gdy się rozstawałem z panem Zbyszkiem i jego pozytonem to mogę powiedzie ,że na pewno Zbyszek nie jest elektronikiem , pasjonatem , konstruktorem ale przebiegłym cwaniakiem a słowo honor nie funkcjonuje w jego słownictwie . Aby zaprzeczyć mojemu doświadczeniu ktoś może spotkał się z wywiadem pana prezesa w którym to pan prezes porusza zagadnienie techniczne odwołując się do swoich publikacji w prasie naukowej ? Podajcie link to poczytamy .
4
qaws 2016-09-09 22:43:37
Ciekawi mnie jednak jakich średnich zarobków można się teraz spodziewać jako specjalista ds. zakupów usług.
Zostaw swoją opinię o POZYTON - Częstochowa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie POZYTON