brak logo

ZG Janina

Libiąż

Opinie o ZG Janina

Pracownik 2016-12-21 20:32:46
Tak sa platne jako dniowki szkoleniowe
stopwyzyskowi 2016-12-22 17:50:26
Tylko panowie musi nas być jak najwięcej, i nie ma że "a ja jednak zjeżdżam" jeśli w piątek 30stego nic nam się nie uda to do końca życia albo pracy w sugu będziemy robić za takie stawki i na takich warunkach. Do zobaczenia w ostatni piątek roku!
1
głodowy 2016-12-22 18:37:55
to co 30 nie zjade i będę grać w karty a 31 w sobotę normalnie do pracy przyjdę ? :D
nemo 2016-12-22 19:00:31
Strajk żeby coś znaczył musi być legalny. Najpierw trzeba by się legalnie zorganizować. Zaprosić związki na spotkanie z nami i zapytać je czy nas poprą. Raczej nie, bo po co skoro do tej pory przyzwalali na to. Dopiero po tzw. "wyczerpaniu" wszelkich możliwych dróg można ogłosić strajk. Strajk może zorganizować jedynie legalna grupa i musi mieć poparcie załogi (głosowanie). Wtedy wchodzi się w tzw. spór zbiorowy. To, że część z nas nie zjedzie nie zmieni nic, bo nikogo to nie będzie obchodzić. Jedynie przyjdą nas straszyć, kilku zwolnią, reszcie obetną premie i przeniosą na inne oddziały, albo na inne kopalnie. Maja wtedy podstawy do zwolnienia dyscyplinarnego. Co innego jeśli strajk jest zalegalizowany zgodnie z polskim prawem.
5
ktos 2016-12-22 20:13:43
w końcu ktoś napisał co i jak. I nie dajcie się jakiemuś pajacowi namówić na wielki strajk jaki ogłosił (może głodowy od razu). Można wszystko ale droga do tego jest taka jak kolega wyżej napisał.
1
pit 2016-12-22 20:50:34
Tak można zrobić strajk jak powiedział Nemo ale załatwmy to legalnie ze związkami bo to co jest w Tauronie a u nas w Sugu to samo mówi za siebie koledzy!!!
2
Brak 2016-12-23 12:45:36
Na one piszą że górnicy zarabiają 8200 zł brutto.
ORGANIZATOR 2016-12-23 13:38:35
No to w takim razie umówimy się w ten piątek rano pół godziny przed zjazdem, gdzieś w cichym miejscu, bo na cechowni będzie raczej głośno (w budynku firm obcych) jednocześnie ze związkami i przedstawicielami pracodawcy (chociaż koordynatorom) i porozmawiajmy w pełni legalnie i kulturalnie "co nas gryzie, co nas boli". Kto idzie do związków? Ma ktoś jakieś znajomości w ZZ?

@stopwyzyskowi - jakby kilka osób sie wyłamało to nawet byłoby super, poznalibyśmy wszystkie "wtyki" a za bramą pogadalibyśmy sobie z nimi, jak prawdziwi faceci.

@Brak - na każdej jednej stronie piszą, jak to w górnictwie jest dobrze - w końcu każdy dołowiec dostaje nie tylko 6 tys. zł. na rękę, ale również potężną 13, 14, Barbórkę, węgiel... i ołówkowe.
nemo 2016-12-23 17:57:11
Najpierw to musimy ustalić nasze postulaty i to konkretne, np. przywrócenie wszystkich dodatków zabranych jesienią 2014 roku. Zabrali je w związku z kryzysem jaki niby nastąpił. Teraz raczej kryzysu w Tauronie nie ma więc tamte zarządzenia powinny być wycofane. Można by od tego zacząć i na razie wystosować pismo w tej sprawie do zarządu SUG-u. W zeszłym roku Rada Pracownicza napisała pismo o podniesienie wartości kartki z 8 zł na 10 zł. I od stycznia faktycznie to się udało osiągnąć. Teraz napisali żeby zrównać nam kwotę z Tauronem Wydobycie. Nie wiem jaką dostali odpowiedź.

Proponuję żeby Rada Pracownicza wystosowała pismo do zarządu w sprawie przywrócenia wszystkich zabranych dodatków. Można do tego dorzucić, np .podniesienie stawki godzinowej itp. Trochę więcej niż realnie nam mogą dać. Po to żeby można dojść do kompromisu.

Niedługo pewnie będzie kolejna fala przyjęć do SUG-u, a dzięki temu rośniemy w siłę z która za jakiś czas będą musieli się choć trochę liczyć. Na razie jest nas wielu, ale jeszcze zbyt mało żeby mieć siłę. Za mało też się integrujemy i przez to jesteśmy słabi. Szkoda, że nie organizujemy Barbórki we własnym gronie.

Wystosujmy pisma do SUG-u, Tauronu, Związków Zawodowych i zobaczmy co nam odpiszą.

Potem możemy zacząć się organizować i np. przeprowadzać akcje informacyjno - strajkowe (np. nie przychodzimy w danym tygodniu do pracy w sobotę i niedzielę itp.).

Pamiętać musimy, że naszym pracodawcą jest SUG i musimy tak działać żeby nie szkodzić Tauronowi, bo jak coś to on może mieć decydujący głos w naszej sprawie. Dobrze też by było zaprosić posła z naszego okręgu i porozmawiać na temat "górnictwa" w wykonaniu SUG-u. W końcu pani premier poprzez Barbórki i zamieszkanie jest związana z Tauronem.

Działajmy rozważnie, a nie pochopnie.
7
Nokiwan 2016-12-24 01:03:38
Popieram jak najbardziej strajk bo za takie ochłapy to szkoda gadać.
Dla nowych użytkowników - 1800 zł + 10 zł karki za każdy dzień to taka jest zapłata za miesiąc 20 dn pod ZIEMIĄ! Warta?
Chciałbym by ten strajk się odbył ale patrząc na wielu ludzi z SUG-u którzy mają klapki na oczach i namalowane, że przejdą pod kopalnie to czegoś takiego nie zrobią.
Przykre ale prawdziwe.
Słyszałem, że kolejne 20 osób ma przyjść nowych do SUG od nowego roku. Czyli mają ludzi i mogą wypierdywać. Ja po nowym roku spadam, ale kibicuje organizatorom. Nie dajcie się yebać, a [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] za taką stawkę jak chcą robić to iść za ochronę bądź gdzie indziej!
5
nick 2016-12-27 12:02:02
Jak byś niezauwazyl to są przejścia pod kopalnie. Poszlo 17 osób teraz znowu idzie 14. Nie macie pojęcia a takie głupoty [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Mam górnika zatwierdzonego poniżej 2600 nie schodzę + kartki.
nowy 2016-12-27 16:22:26
gdzie idzie prywatnie zatwierdzic gornika?
hee 2016-12-27 17:23:38
czyli ten m11 to nie jest od razu górnik ?
O 2016-12-27 17:47:44
I to jest wg.ciebie dobry zarobek jak na górnika???
1
Greg 2016-12-27 18:06:38
I jeszcze pewnie powiesz,że ci co przechodzą to są ci,którzy się najbardziej starali???Gościu,najwyższy czas wytrzeźwieć!
3
nowy 2016-12-27 19:20:17
nie, po m11 nie jestes gornikiem. masz tylko szkole dzieki ktorej przyjmuja cie do firmy na kopalnie bez wiekszych problemow natomiast np na janinie trzeba robic zatwierdzenie.
hee 2016-12-27 20:18:17
jestem po technikum górniczym mam m11 i m39 , na Janinie kiedy bd miał to zatwierdzenie ? po ilu tygodniach przepracowania ? i kto mnie o tym poinformuje ?
nick 2016-12-28 13:13:40
Zatwierdzenie sobie sam musisz zrobić. 190 zl - 250 zl tak się wachaja ceny. Przechodza osoby po kolei z odzialow. Nie ma czegos takiego jak znajomości. Patrzą na uprawnienia itp. A wy gowno wiecie a głupoty piszecie. 2600 to masz mało ? Pewnie wy byście chcieli od razu 10tys zarabiać. Od czegos trzeba zacząć.
cryptos 2016-12-28 14:46:05
brak tolerancji przełożonych jak dowódców zmian do pracowników a nie widzi koordynator tego jak dowudczynie spożywają alkohol i uprawiają seks na posterunkach jest to niedopuszczalne ale widać nikomu to nie przeszkadza bo sami z tego korzystają kierownicy i niepociągają do odpowiedzialności sex dowódczyń
edek 2016-12-31 11:55:06
O czym ty piszesz? Zatwierdzenie robi i kieruje na nie SUG (kurs trwa 5 dni) w ramach pracy (obiegówka). Nie płaci się za nie. Znajomości się nie liczą i trzeba mieć uprawnienia? Uprawnienia muszą mieć ci co nie mają znajomości i z tym się zgodzę. Jeden przykład gościa bez uprawnień i wiekiem pod 40- stkę pokazuje (już nie wspomnę o jego podejściu do pracy) jakie są kryteria przejścia pod Tauron. To samo dotyczy podania pytań przed egzaminem na pewne stanowisko w dozorze. Jak to są dla ciebie normalne kryteria do gratuluję. 2600 zł na początek? Jaki początek? Na początek to masz ok. 1900 zł, a na koniec właśnie te 2600 zł. Są oczywiście nieliczne wyjątki. Może ty należysz do tej grupy uprzywilejowanych którzy nie muszą pracować, bo maja szerokie plecy? Takim to dobrze, ale to nie znaczy, że to jest normalne. Skąd te 10 tyś wytrzasnąłeś - nikt na tyle nie liczy - bądźmy realistami. Za taką samą pracę powinno być takie samo wynagrodzenie. To porównaj teraz pracownika Tauron Wydobycie do pracownika SUG pracujących przy t ej samej robocie z podobnym stażem i uprawnieniami.
Przechodzą osoby po kolei z oddziałów? Jaka to kolejność? Na pewno nie stażu pracy czy ilości uprawnień. Pewnie powiązania rodzinne z wyższym dozorem to też całkowity przypadek?

Nie rozśmieszaj nas. Jak już jesteś wśród uprzywilejowanych to przynajmniej oszczędź nam tych uwag o zasługach.
3
zanzibar 2017-01-01 15:17:08
krótko i na temat. edek napisał wszystko czarno na białym jak to wygląda. sto procent prawdy bolesnej prawdy
2
jepe 2017-01-01 16:16:28
czyli na początek 1800 netto + 100 premii brutto ?
xavi 2017-01-02 19:11:37
Ja tak miałem w pierwszym miesiącu pracy.
jepe 2017-01-02 21:02:00
możesz mi powiedzieć jakie były następne ? było coś lepi ?
xavi 2017-01-03 17:38:56
Było lepiej. Niemal co miesiąc wzrastała. Pierwsze pół roku to biedowanie. Dopiero jak się sprawdzisz to coś tam więcej można dostać i oczywiście jak się zrobi zatwierdzenie górnika, bo bez tego stawka jest niska. Premia może wynieść nawet 700 zł brutto, choć niektórzy chwalili się wyższymi, ale nie wiem czy nie ściemniali. Są też tacy co po kilku latach pracy mają niskie premie, np. 300 zł. To jest premia uznaniowa, czyli albo ci uznają albo nie. Ocena jest subiektywna. Dlatego można powiedzieć, że średnia pensja to 2000 - 2500 zł.
skuzi 2017-01-03 17:40:02
lepi to sie zrzep do [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] nauczcie sie pisac!
Obiektywny 2017-01-03 21:58:28
Panowie powiedzenia ... pozdro dla ziomków z Gt z janiny
1
Nowy 2017-01-04 11:29:29
Jezdzi ktos z okolic przeprzeciszowa Zg janina
2
billi 2017-01-04 19:37:12
Co do kopalni nie mam żadnych pretensji. Poza tym pracuje tam moj maz. Jeśli chodzi o ludzi tam pracujących to i owszem. I nie chodzi mi o ciężko pracujących górników, ale o paniusie pracujące w biurze, a w szczególności z działu socjalnego. Szczególnie jedną. Panią Rusin, ktora nie tylko wozi się po wycieczkach to jeszcze wdaje się w romanse z zonatymi młodszymi facetami, pomimo tego ze poznala ich rodziny. Stara zakompleksiona pudernica. Ciekawe czy jej rodzina wie o jej poczynaniach. Świat jest bardzo mały Pani Malgorzato i szkoda mi żony Pani ostatniej ofiary, a niestety ja znam i nie wierzę że wiedząc iż dziewczyna jest w ciąży nie miała Pani żadnych skrupułów. Tym bardziej że jest Pani żona i matką. Szanuj się kobieto. Dziwię się też jej mężowi ze poleciał na takie Stare pudło mając tak atrakcyjna żonę i śliczne dzieciaczki. Napewno będę pilnować męża żeby nie wpadł w twoje lapska.
sie Pytam 2017-01-04 20:42:56
Bo taryfikator wynagrodzenia w SUGu to jakaś parodia.

Nie ważne czy pracujesz na powierzchni czy na dole wynagrodzenie jest niemalże identyczne.

16 czy 18 złotych BRUTTO za godzinę pracy pod ziemią i do tego tylko kilkuzłotowa wręcz śmiesznie niska premia? Brak jakichkolwiek dodatków (tzw. górniczych) i co najistotniejsze brak obiecanej rocznej premii, która miała w jakimś stopniu zrekompensować brak nagrody barbórkowej.

Za to jak przystało na chytrego pracodawcę, który zwyczajowo mało płaci górnikom dołowym aby chyba zamknąć nam "gęby" otrzymaliśmy w darze doopne paczki żywnościowe jak za komuny - z tego co wiem wszyscy bez wyjątku zdecydowanie woleliby gotówkę więc mamy nadzieję, że przestaniecie nas uszczęśliwiać na siłe i zaczniecie w końcu uczciwie płacić.

Rok się już zakończył. Zarząd dostał premię czy też tylko paczki żywnościowe? Kiedy roczna premia dla załogi?
4
rozgoryczony 2017-01-04 21:53:44
co ty pieprzysz. Wszyscy bez wyjątku woleli by paczki ? idiota. znam wiele osób którym paczki się podobały i za nic nie chcieli by pieniędzy. Ciekawe cwaniaczku czy kupisz za 200 zł to co było w paczce w tym roku.
nie Pozdrawiam 2017-01-04 22:44:30
Zmarnowano jednak chyba nieco więcej kasy niż jak piszesz 200 złotych na pracownika co nie zmienia faktu, że te paczki nie były za darmo tylko na nie zapracowaliśmy. Widać, że takim nielicznym prostakom "mądrym inaczej" jak ty powinni je dawać co miesiąc zamiast wypłaty. My "idioci" zaś nie życzymy sobie aby ktoś za nas decydował ile i jakiej wędliny mamy zjadać (suchej i wędzonej). My nie mamy do sklepu pod górkę (jak ty miałeś do szkoły) i sami wiemy najlepiej na co wydawać nasze ciężko zarobione pieniądze - tym bardziej, że nie ma ich 10-tego za wiele.
4
ggg 2017-01-05 08:06:59
Obniżyli w grudniuwypłaty po 300/400zł a ty [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] o paczkach Tobie to chyba płacą z biura żebyś pisał takie głupoty albo tam robisz i udajesz głupiego :)
7
ses 2017-01-05 12:15:01
nic nie obnizyli co ty gadasz w listopadzie bylo 19 dni roboczych naucz sie liczyc
rozgoryczony 2017-01-05 21:29:13
mamy odmienne opinie. Wy macie poglądy tylko i wyłącznie mi się należy ja mam mieć. Podpisaliście umowy o pracę ? zgodziliście sie na warunki ? to o co teraz chodzi ? trzeba było nie podpisywać.

Obniżyli grudniowe wypłaty ? pokażcie paski Ci co tak mówią ja dostałem tyle ile w każdym miesiącu wypłata waha się między 2400-2800 z górnikiem, wszystko zależy ile dniówek przerobionych.
bojen 2017-01-06 19:25:43
Witam , po pasek wynagrodzenia to w biurze obok basenu ?
gor 2017-01-06 20:16:05
Jakbyś chciał wiedzieć to wielu podpisywało umowy o innej stawce i innych warunkach wynagrodzenia. Dopiero jesienią 2014 roku zarząd ciął koszty niby z powodu kryzysu, a za dwa miesiące zaczęli masowo zatrudniać. To był niezły przekręt, bo do tamtego czasu w SUG-u całkiem nieźle się zarabiało. Wycofali właśnie tą nagrodę roczną, szkodliwe, zmniejszyli kartki itp.
Więc nie pisz głupstw o podpisywanej umowie, bo to dotyczy najmłodszych pracowników.
Czy dalej trwa kryzys, że tamte dodatki nie mogą być przywrócone? Skoro tak to dlaczego w Tauronie wypłacają dodatkowe pieniądze i nagrody?
4
Oszukany 2017-01-06 23:21:31
rozgoryczony to na bank jakaś biurwa i tyle w temacie
5
bojen 2017-01-07 15:13:10
po pasek wynagrodzenia to w biurze obok basenu ?
me 2017-01-08 17:30:57
Witam ,po przepracowaniu okresu próbnego czyli tam 4 miesiące , do wynagrodzenia wliczy się egzamin M39?
jacie niemoge 2017-01-08 20:00:20
Tak. Wszystkie sprawy tam załatwiamy, oprócz ubrań i środków ochrony osobistej.
czemu nie? 2017-01-10 13:29:57
Najdziwniejsze jest to, że w SUG-u na górze są takie same stawki jak na dole więc i zarobki podobne.

SUG to spółka uwłaczająca górnictwu

.......... lepiej by zrobili rozganiając całe to towarzystwo wzajemnej adoracji, a tak pasą się jedni kosztem drugich. Niby nie ma przyjęć pod Tauron, ale że fizycznych brakuje to potworzyli spółki i spółeczki i nadal zatrudniają tylko teraz już za połowę pensji. Koszty i tak pewno podobne uwzględniając całą "wierchuszke" oraz zdublowane zaplecze "umysłowe" - no ale w tym kraju niestety nadal obowiązuje zasada, że jak da się roboli wykorzystać to czemu nie?
5
stary 2017-01-11 15:51:31
po ile kartki w tym roku?
lll 2017-01-11 17:15:20
Egzamin M39 daje większe wynagrodzenie ?
mareczek 2137 2017-01-12 12:07:32 [użytkownik zarejestrowany]
A ja mam 2 pytania bedą przyjęcia na szyb grzegorz i czy po technikum elektrycznym jest szansa na zatrudnienie?
hhuh 2017-01-12 15:11:31
do sugu tylko.
gor 2017-01-12 19:49:52
Sam egzamin nic nie daje. Daje dopiero jego zatwierdzenie. Ale spoko, w SUG-u łatwo o zatwierdzenie.
nowy 2017-01-14 11:28:17
a zatwierdzenie da sie zrobic na wlasna reke czy trzeba czekac az wysla?
Pozytywny 2017-01-15 11:25:25
dołączam się do pytania @nowy , a paski w SUGu dostaje się kiedy ? bo czekam na paski za grudzień ,kiedy można się spodziewać ich ?
my 2017-01-15 19:18:14
Podobno da się samemu zrobić zatwierdzenie, bo już ktoś tak robił (nie pamiętam dokładnie, bo to chyba rok temu było). Pytanie tylko po co płacić. Sug wysyła na zatwierdzenie 5-cio dniowe. Jest to na obiegówkę, więc płatne. Jak robisz w przodku to szybko cię wyślą. Chyba średnio co 3 miesiące jest ten kurs robiony, więc długo się nie czeka. Pod kopalnią mają tak, że po roku pracy dopiero ten górnik im się liczy. Nie pamiętam jak jest w SUG-u. Musiałby się ktoś kto niedawno robił wypowiedzieć.
2
Zostaw swoją opinię o ZG Janina - Libiąż
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ZG Janina