brak logo

iqCST Cyfrowe Systemy Telekomunikacyjne

Tarnów

Opinie o iqCST Cyfrowe Systemy Telekomunikacyjne

Spoko 2012-06-17 23:40:07
A ja myślę, że Panowie przeginacie i przesadzacie. Ta firma już trochę prosperuje na rynku, sprzedają niedrogie centralki Slicana i produkują niezłe systemy VoIP, są dosyć elastyczni w negocjacjach. Prezesa znam osobiście - nigdy mnie nie oszukał, a nawet kilka razy pomógł. Firma spoko i prezes też spoko
adam 2013-07-13 20:28:36
Spoko - 2012-06-17 23:40:07

A ja myślę, że Panowie przeginacie i przesadzacie. Ta firma już trochę prosperuje na rynku, sprzedają niedrogie centralki Slicana i produkują niezłe systemy VoIP, są dosyć elastyczni w negocjacjach. Prezesa znam osobiście - nigdy mnie nie oszukał, a nawet kilka razy pomógł. Firma spoko i prezes też spoko
Dlaczego została tylko pozytywna opinia , a wszystkie negatywne zniknęły !!
2
instalator 2013-07-18 09:08:05
Ta firma to totalna porażka, zwłaszcza prezesik po zawodówce który kłamie i oszukuje wszystkich po kolei. Nie polecam nikomu ani pracownikom ani klientom!!!
Dokładnie tak 2013-07-31 15:13:07
Też dokładam się do tych opinii, porażka !!!!! - firma kiepska dla pracownika lecz jeszcze gorsza dla klienta. Wszystko pięknie na początku, potem to już szkoda nawet komentować. Odradzam z daleka.
Dokładnie tak 2013-07-31 15:19:43
Zastanawiam się tylko czy znów zniknął niewygodne dla iqcst opinie, które obrazują klimat i strukturę panującą w firmie. Może lepiej i uczciwiej by było odpowiedzieć na zarzuty niż kasować niewygodne opinie !!!!!
3
Pracownik iqCST 2013-08-09 12:03:49
Jak tylko Panowie zaczną wypowiadać się merytorycznie i autoryzować swoje wypowiedzi z imienia i nazwiska chętnie podejmiemy dialog w wyjaśnieniu wątpliwych kwestii.
pracownik iqCST 2013-08-09 12:18:53
anonim - 2013-07-18 15:01:25

instalator czy wiesz coś może na temat tego czy w firmie iq cts Cyfrowe Systemy Telekomunikacyjne są jakieś problemy z wypłacaniem wynagrodzeń?
Przykro mi ale tu nie uzyskasz odpowiedzi na swoje pytanie. Tutaj kliku TROLI uprawia spam podpisując się różnymi nickami tworząc tzw. czarny pijar nie mający nic wspólnego z rzeczywistością.
Dokładnie tak 2013-08-09 15:19:02
Nie kliku TROLI tylko LEMINGÓW zresztą jak Pan woli, którzy pracowali rzetelnie i uczciwie chcąc otrzymać sprawiedliwą zapłatę. Nie wpisujemy nazwisk oraz imion bo nie chcemy być ścigani przez Pana (chyba zrozumiałe). W takim razie prosimy o opisanie firmy Pana okiem - dla informacji zainteresowanych, my ewentualnie skorygujemy wypowiedź jeśli będzie bajką.
Pracownik iqCST 2013-08-11 21:03:05
Dokładnie tak - 2013-08-09 15:19:02

Nie kliku TROLI tylko LEMINGÓW zresztą jak Pan woli, którzy pracowali rzetelnie i uczciwie chcąc otrzymać sprawiedliwą zapłatę. Nie wpisujemy nazwisk oraz imion bo nie chcemy być ścigani przez Pana (chyba zrozumiałe). W takim razie prosimy o opisanie firmy Pana okiem - dla informacji zainteresowanych, my ewentualnie skorygujemy wypowiedź jeśli będzie bajką.
Szanowny użytkowniku podpisujący się nickiem "Dokładanie tak", jeżeli pracowałeś w firmie iqCST z siedzibą w Tarnowie i za swoją pracę nie otrzymałeś umówionego wynagrodzenie, proszę opisz merytorycznie i dokładnie sytuację tak abym w imieniu firmy mógł się do tego odnieś i wyjaśnić zaistniałe okoliczności. Z posiadanych przeze mnie informacji nigdy w 17-sto letniej historii istnienia firmy nie zdarzyła się sytuacja aby któryś z pracowników nie otrzymał w umówionym czasie swojego wynagrodzenia.

Bardzo proszę również zidentyfikuj się imieniem i nazwiskiem tak abyśmy mogli prowadzić konkretny dialog. Niestety nie rozumiem Twojego argumentu dotyczącego "ścigania", nikt za pisanie prawdy nikogo nie "ściga".

Nie będę pisał nic na temat firmy jako, że jestem pracownikiem moja opinia była by subiektywna. Niniejszy portal służy do wymiany opinii - opinii merytorycznych na podstawie, których inni będą mogli dowiedzieć się czegoś więcej na temat danego podmiotu.

Jak na razie w opiniach negatywnych wypisywanych przez Ciebie jak i innych (zakładam, iż jest to góra 3 osoby łącznie z Tobą występujące pod różnymi nickami - w firmie iqCST nie pracowało wiele osób, stąd moje założenie) nie ma merytorycznych opinii, a jedynie wylewanie swoich emocji, żali oraz nagminne pisanie nieprawdy jak i tekstu o charakterze obraźliwym wobec Zarządu Spółki. Najlepszym na to dowodem jest usunięcie poprzez administratora portalu w zasadzie wszystkich wpisów niezgodnych z regulaminem. Zanim umieścisz jakiś wpis zapoznaj się z regulamin czy przypadkiem go nie łamiesz.

Domyślam się, iż pisanie anonimowe i pozbawione konkretów jest wygodne. Przecież najlepiej wykrzykuje się ogólne hasła z tłumu jak Cię nikt nie widzi ale to nie o to tu chodzi, to nie jest idea tego portalu.

Chcesz coś napisać, ostrzec kogoś, proszę bardzo napisz konkretnie, o co Ci chodzi, jak wyglądała sytuacja, podpisz się i daj mi szansę na odniesienie się do tego co napiszesz. W przeciwnym razie - WYBACZ - ale jesteś spamującym TROLEM, a Twoje teksty oprócz "oplucia" byłego pracodawcy nie wnoszą nic dla innych użytkowników szukających merytorycznej informacji na tym portalu.
Były pracownik iqCST 2013-08-12 09:28:15
Pracowniku iqCST jak byś mógł też się podpisz imieniem i nazwiskiem bo puki co jesteś dla nas też anonimem (więc zbyteczne te morale bo sam nie świecisz przykładem). Ja się przedstawiam „Były pracownik IQCST” by było jasne - wg regulaminu dozwolone.

Co do wynagrodzenia masz rację wypłata zawsze była na czas to PRAWDA, ale uczciwa „czytaj ze zrozumieniem” odnosi się do nadgodzin, dodatkowej obiecanej premii, prowizji dla handlowca to już NIE.
Jeśli pewne kwestie nie były możliwe do załatwienia osobiście to chyba nie będziemy negocjować na forum bo to śmieszne, była na to odpowiednia pora i czas.

Naszym celem nie jest ośmieszanie byłego pracodawcy lecz SOLIDARNA przestroga dla innych by odnieśli się z wielką ostrożnością do BAJEK opisywanych na forum przez przedstawiciela firmy iqCST oraz trzymali się z dystansem od zapewnień, które są przedstawiane na rozmowie kwalifikacyjnej.

Nam już nikt nie pomoże, my nie wylewamy żalów i nie odnosimy się emocjami tylko mamy chęć ostrzec zainteresowanych jeśli tego oczywiście pragnął (nic na siłę - jak toś chce spróbować ma przecież wolną rękę)


Często na forum „Pracownik iqCST” odnosi się do słowa wypowiedzi „MERYTORYCZNEJ” - rodzi się pytanie czy on coś konkretnego nam tu przedstawił, może jeszcze to zrobi w sposób merytoryczny – a nie będzie się tłumaczył CYTAT Pracownika iqCST „Nie będę pisał nic na temat firmy jako, że jestem pracownikiem moja opinia była by subiektywna. Niniejszy portal służy do wymiany opinii - opinii merytorycznych na podstawie, których inni będą mogli dowiedzieć się czegoś więcej na temat danego podmiotu KONIEC CYTATU – wiec wszystko na temat.


Nie wiem czy jeszcze będę tu zaglądał lub coś odpisywał bo to chyba już nie ma sensu KAŻDY NIECH ROBI TO CO UWAŻA ZA STOSOWNE - ja zrobiłem to co sumienie nakazywało czyli ostrzegłem WAS

pozdrawiam
były pracownik :) 2013-09-25 07:10:03
Brawo! Zgadzam się, firmę należy obchodzić bokiem. Pan tak broniący interesów CST zaraz poprosi o merytoryczne rozwinięcie tematu (najlepiej z datami, sytuacjami, podpisami i pieczątkami).
W skrócie:
1. Wynagrodzenie "podstawowe" zawsze w terminie i zgodnie z ustaleniami w umowie o pracę.
2. Premia wypłacona jeżeli udowodniło się udział w sprzedaży - udział czyli zdobycie klienta, samodzielne przekonanie do zakupu, sprzedaż, faktura itd... Jeżeli w sprzedaży "pomagał" ktoś inny to "po ptokach"
3. Na handlowców zrzucana jest bardzo często czasochłonna praca papierkowa, wycieczki po całej Polsce jako kurier itd... Zdaniem "zarządu" (jednoosobowego) wszystko w ramach wynagrodzenia podstawowego, którego nie otrzymuje się za darmo.
4. Zarząd firmy (przypominam jednoosobowy) większość czasu poświęca a spotkania z prawnikami aby obronić firmę przed pozwem od kolejnych byłych pracowników, lub ich pozwać szukając dochodów w tych ciężkich czasach kryzysu.

Jeżeli coś mi się jeszcze przypomni to dodam.

Pozdrawiam
Były pracownik :)
były pracownik :) 2013-09-25 07:12:29
Jeszcze jedno!
Informacja dla klientów:
Najpierw pięknie firma pomoże, a później sobie odbije z nawiązką w postaci faktur za ... wszystko!

leopold 2014-04-03 20:58:46
zgadzam się z @Patryk. Umowa jest najlepszym udokumentowaniem swojego sukcesu z klientem. Ale o nią łatwo nie jest :)
Adam 2014-04-14 12:20:57
a propos podpisywania umów z klientami - jest jakieś szkolenie przygotowujące do rozmów? i czy jest ono płatne?
Były pracownik iqCST 2014-06-12 10:07:34
Słyszałem, że podobno firma już pada !!!!
Jeśli ktoś zna szczegóły proszę napisać.
Pracownik iqCST 2014-06-17 19:01:49
Do czego to się ludzie nie posuną żeby tylko zaszkodzić, żeby dać upust swoim frustracją i żalą, szkoda gadać. Potem gowork dzwoni do firmy iqCST z ofertą abonamentu w ramach, którego firma będzie mogła edytować i modyfikować teksty umieszczone przez anonimowych użytkowników, którzy z kapelusza strzelają tekstami nie mającymi żadnego związku z rzeczywistością.

Wszystkich zainteresowanych pracą, współpracą zapraszam do siedziby Spółki w Tarnowie lub Oddziału w Gdyni na spotkanie, na którym podczas rozmowy można dowiedzieć się w szczegółach o wszystkich rzeczach poruszanych na tym ogólnodostępnym forum i nie tylko. Zapewniam, iż każdy kto będzie chciał poznać historię "byłych" naszych pracowników, którzy tak sumiennie ostrzegają innych przed "złą" firmą będą mogli zweryfikować swój pogląd na sprawę po zapoznaniu się z przyczyną i okolicznościami zaprzestania lub nie kontynuowania z nimi współpracy przez Spółkę.
Pracownik iqCST 2014-06-17 19:19:18
Jako aktualny pracownik iqCST nie potwierdzam, żadnego z przytoczonych zarzutów. Panów, którzy mieli problemy z niewypłaceniem przez firmę USTALONYCH pieniędzy proszę o przytoczenie konkretnych okoliczności w przeciwnym razie proszę o usunięcie swoich postów z uwagi na pisanie nie prawdy, co jest naruszeniem regulaminu, który każdy z Was zaznacza, że akceptuje podczas dodatnia postu. Zgadzam się z tezą, iż ktoś mógł zarabiać najniższą krajową ale znaczy to, że był pracownikiem działu sprzedaży i miał nie ograniczoną możliwość zarabiania z premii prowizyjnej. Skoro tego nie rozbił to znaczy, że nie miał sprzedaży, a co za tym idzie nasuwa się pytanie ile takich wypłat "wziął" od firmy. Proszę aby osoba, która kieruje zarzuty pod adresem firmy napisała ile takich wynagrodzeń odnotowała na swoim koncie. Będziemy mogli zobaczyć ile czasu firma dala mu aby poprzez swoje wyniki mógł pokazać jakim skutecznym i profesjonalnym jest handlowcem.
Pracownik iqCST 2014-06-18 14:53:02
Oczywiście w naszej firmie również jest okres ochronny, który trwa trzy miesiące. Firma działa w dość trudnym rynku teleinformatycznym, ktróy w Tarnowie nie jest na tyle duży aby móc skoncentrować się tylko na nim, w związku z czym firma działa na terenie całego kraju. Nie mniej jednak dla dobrego przedstawiciela handlowego myślę, że jest wystarczający. Zasady wynagrodzenia są jasne umowa o pracę, pełny etat, stałe wynagrodzenie zasadnicze = najniższa krajowa, premia prowizyjna miesięczna przy założeniu przekroczenia minimalnego celu ustalonego i zdefiniowanego w umowie o pracę, dodatkowa premia od nadwyżki wypracowanej ponad niezbędne minimum, premia kwartalna za wypracowanie planu, premia uznaniowa przyznawana przez Zarząd. Każdy nowy pracownik działu sprzedaży dostaje trzy miesięczny okres ochronny w którym jego wynagrodzenie wypłacane jest tak jakby osiągnął minimalny cel określony dla niego (zasadnicze wynagrodzenie + premia miesięczna) - mimo, iż może nie odnotować (i najczęściej tak się dzieje) żadnego dochodu dla firmy. Po trzech miesiącach jeżeli nie zrealizuje minimalnego celu wypłacane mu jest tylko wynagrodzenie zasadnicze. Dlatego pisałem powyżej, że jeżeli ktoś otrzymywał tylko wynagrodzenie zasadnicze to znaczy, że nie miał zrealizowanego minimalnego celu. Zasada jest następująca od każdej złotówki (marży, dochodu) wprowadzonej do firmy, wypłacana jest prowizja. Nie ma złotówki nie ma prowizji. Nie ma złotówki przez dłuższy czas po okresie ochronnym czas porozmawiać o zasadności dalszego zatrudnienia. Produkty do najłatwiejszych nie należą sprzęt teleinformatyczny, centrale telefoniczne, systemy transmisji głosu i danych to nie jest praca dla każdego. Nie mniej jednak są tacy co się sprawdzają, a firma mimo różnego rodzaju opinii wygłaszanych tutaj realizuje bardzo ciekawe i ambitne projekty.
1
Pracownik iqCST 2014-06-24 11:26:43
Niestety formuła tego portalu jest taka jak jest i zazwyczaj wypisuje się tu negatywy, pozytywy są nie mile widziane - bo po co, przecież intencje tych, którzy "plują" są oczywiste i wiadome.

Nowy pracownik nic nie napisze bo ich nie ma, ostatnio przyjęty człowiek własnie obchodzi rocznicę swojej pracy w iqCST.

Użytkowniku podpisujący się jako "zainteresowany" masz rację jeżeli, ktoś jest dobrym handlowcem to sobie poradzi ale ciężko w procesie rekrutacji znaleźć dobrego handlowca. Dobrzy handlowcy nie martwią się, że stracą pracę bo nikt na rosół nie bierze kury która znosi złote jaja. Większość ludzi odpowiadająca w procesie rekrutacji zakłada, iż jest to sprawa prosta. Przecież handlowcy nic nie robią tylko przemieszczają się autami służbowi ze spotkania na spotkanie z kawki na kawkę. Tak to wygląda z lotu ptaka. Potem taka osoba staje na samodzielnym stanowisku, musi zaplanować strategię swoje działania, wykazać się inicjatywą i zaczyna rzeczywistość chłostać. Wiele osób nie zdaję sobie sprawy jak ciężka jest praca "sprzedawcy" szczególności w firmie zajmującej się technologiami.

iqCST nie prowadzi obecnie otwartej rekrutacji dla pracowników działu sprzedaży, bardziej postawiono na jakość, a nie na ilość. Nie mnie jednak każda kandydatura zostanie rozpatrzona indywidualnie i zgodnie z przytoczoną powyżej zasadą - jeśli ktoś jest w stanie zarobić pieniądze dla Spółki to Spółka jest gotowa zapłacić mu za jego działanie.

W najbliższym czasie zostanie otwarta rekrutacja do działu serwisu, w związku potrzebami powstałymi po realizacji nowej strategi w wyniku, której zostały zagospodarowane nowe obszary rynkowe.
1
Pracownik iqCST 2014-07-03 11:35:40
Chodziło mi oczywiście o stronę firmową.
Pracownik iqCST 2014-07-08 19:03:00
Prowadzimy staże. Firma nie preferuje innej współpracy niż umowa o pracę. Każdy zatrudniony od razu podpisuje umowę o pracę. Zdarza się, iż zatrudniane są osoby bez doświadczenia z dużym zapałem i chęcią do pracy oraz do poszerzania swojej wiedzy i doświadczenia.
2
Pracownik iqCST 2015-02-09 18:14:40
Proszę ponowić swoje zgłoszenie. W nowym roku nie wpłynęły żadne dokumenty związane z rekrutacją.
Pracownik iqCST 2015-02-19 10:25:39
Szanowny użytkowniku podpisujący się nickiem "aneta kotlet" bardzo miło czytać tego typu wypowiedzi ale z tą "korporacją" to chyba trochę przeceniasz firmę iqCST lub mylisz ją z innym podmiotem.

W naszej firmie wynagrodzenie uzależnione jest od stanowiska nie wiem jakie są stanowisko Ciebie interesuje. W celu zapoznania się ze szczegółami proszę prześlij swoją kandydaturę na adres biuro@iqcst.com i umów się na spotkanie na którym uzyskasz wszystkie istotne elementy.
Pracownik iqCST 2015-03-07 14:54:45
W celu uzyskania szczegółowych informacji związanych z rekrutacją na stanowiska techniczne zapraszamy na spotkanie do siedziby firmy w Tarnowie lub do oddziału w Gdynii. Proszę pamiętać, iż iqCST produkuje, administruje i serwisuje systemy teleinformatyczne, których podstawową funkcjonalnością jest przesyłanie głosu.
Pracownik iqCST 2015-06-23 18:18:22
W najbliższym czasie rozpocznie się rekrutacja na stanowiska techniczne do oddziału naszej Spółki w Gdynii. Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszam.
Pracownik iqCST 2015-06-24 14:05:56
Ogłoszenie o rekrutacji będzie w najbliższym czasie opublikowane na portalu pracuj.pl. W każdym momencie można przysłać swą kandydaturę na meilowy adres firmy biuro@iqcst.com z określeniem miejsca pracy, którym dany kandydat jest zainteresowany. Zapewniam, iż każda kandydatura zostanie rozpatrzona indywidualnie , a z wybranymi osobami zostaną odbyte indywidualne spotkania w celu przybliżenia swych wzajemnych możliwości w ewentualnej współpracy.
adek 2015-07-06 08:59:55
Witam mam takie pytanie do was, widzę że macie rekrutacje do was do firmy interesują was może osoby które nie pracują w tym zawodzie a chciałby od 3 lat pracuje programista/operator cnc a chciałbym przekwalifikować, pracować w takim dziale jak wasza firma się zajmuje.
Pracownik iqCST 2015-07-06 10:14:51
Firma jest zainteresowana współpracą z ludźmi, którymi przede wszystkim się chce. Jeśli oprócz tego mają wiedzę w zakresie teleinformatyki to jest już dobrze. Jesteśmy małym zespołem pracującym na bardzo trudnym rynku dlatego wkład każdego z pracowników jest bardzo ważny i nie możemy sobie pozwolić aby siła zespołu była osłabiona poprzez brak wkładu jednostki.
adek 2015-07-06 11:30:11
Rozumiem czy w takim wypadku jest szansa na staż u was w firmie?
Pracownik iqCST 2015-07-06 13:02:20
Tak jak najbardziej. Proszę przesłać swoją kandydaturę na adres biuro@iqcst.com. Po otrzymaniu meila oddzwonimy i umówimy się na spotkanie.
Pracownik iqCST 2015-08-31 15:07:27
Za staż płaci Urząd Pracy. Ile, jak i kiedy na tego typu pytania najlepiej odpowie właściwy do zamieszkania Urząd Pracy. Staż jest świetna formą poznania się i sprawdzenia wzajemnie na dłuższą metę. Lepiej niż przez pryzmat jednej czy dwóch rozmów kwalifikacyjnych. Początek stażu to "paradowanie" w towarzystwie doświadczonego pracownika i ewentualne wykonywania zadań na miarę możliwości. W miarę poznawania możliwości kandydata zwiększanie stopnia trudności zlecanych zadań. Jeżeli dobrze sobie radzi jest to kandydat do pracy na samodzielne stanowisko jeżeli nie z przykrością ale staż kończy się nie zatrudnieniem kandydata.
Not 2016-01-19 16:32:20
Nie warto nawet tam iść - tylko oszukują i nie wypłacają pieniążków.
Lepiej poszukać lepszego pracodwacy.
Pracownik iqCST 2016-02-17 21:48:34
Nie jestem oddelegowany do korespondowania na tym portalu w imieniu firmy. Robię to z własnych chęci, między innymi dla tego, iż nie podoba mi się podejście zaznaczam niektórych osób, które z tego czy innego powodu zakończyły współpracę z firmą. Dlatego też moja częstotliwość udzielania się tu jest różna. Pracuję w firmie długo i nigdy nie widziałem ani nie słyszałem aby firma (to też dobre określenie bez osobowe) czyli Zarząd w roli Prezesa obiecał komuś coś i nie dotrzymał słowa, a już w kwestii wynagrodzenia to totalna bzdura. Każdy rzekomo oszukany ma prawo dochodzić swoich racji i to nie w tym miejscu, tylko są od tego odpowiednie instytucje. Wiadomo w firmie jest różnie czasami dobrze, a czasami źle ale ogólnie jest na plus. Firma zajmuje się ciekawymi tematami związanymi z teleinformatyką w różnych ciekawych i czasami bardzo interesujących miejscach. Jest płaszczyzną do rozwoju dla ludzi którzy chcą coś w życiu osiągnąć dla osób które myślą, że się zatrudnią a potem jakoś to będzie najczęściej rzeczywistość bywa trudna. Firma to stosunkowo mały zespół ok 15 osób pracujących w dwóch lokalizacjach Tarnów i Gdynia. W tak mały gronie większość spraw jest oczywista i wygląda zupełnie inaczej niż tu to ludzie opisują. Większość osób to stare wygi, którzy znają się od lat od czasu do czasu firma zatrudnia nowe osoby no i tu jest loteria. Czasem są to osoby godne zaufania, uwagi zazwyczaj szybko integrują się z resztą i poszerzają zespół, a czasami są to osoby może na pierwszy rzut oka godne uwagi ale po dłuższym czasie okazuje się, że na pewno nie godne zaufania i tu zaczynają się jazdy. Widząc te wpisy nie mogłem przejść koło tego obojętnie i swym udziałem w tej nie równej dyskusji, chcę w jakiś sposób nie tyle przedstawić rzeczywisty obraz czy też chwalić i koloryzować jak to wspaniale jest bo nie o to mi chodzi, ale przy najmniej poddać wątpliwości tezy stawiane przez anonimowych użytkowników. Wiadomo z tłumu bez twarzy krzyczy się odważnie i śmiało łatwo kogoś pomówić, obrazić czy oskarżyć tylko czy to jest rzeczywisty obraz i przestroga w pozytywnym tego sowa znaczeniu dla innych. Czy to oznacza, że osoby które pracują w firmie są nie widome, głuche lubią być oszukiwane sprawia im to przyjemność. Firma w tym roku obchodzi 20 rocznicę istnienia, gdyby funkcjonowała tak jak tu się o niej pisze chyba było by to nie możliwe - przy najmniej ja tak uważam.
Pracownik iqCST 2016-02-17 21:53:11
Szanowny użytkowniku podpisujący się nickiem "Not" proszę rozwiń swoją myśl o jakieś szczegóły odnoszące się do konkretnych sytuacji o których wspominasz tak aby użytkownicy czytający Twoją wypowiedź mieli pełny obraz sytuacji.
Mietek 2016-02-18 18:57:37
Witam, pytanie do pracownika iqCST.
W ciągu ostatniego roku, kilka razy widziałem tą samą ofertę pracy na portalach z ogłoszeniami pracy, chodzi konkretnie o serwisant systemów telekomunikacyjnych, a także ostatnio młodszy serwisant.
Kilkakrotnie wysyłałem dokumenty aplikacyjne, gdzie spełniam wymagania do powyższego stanowiska. Ani raz nie dostałem informacji o ewentualnej rozmowie kwalifikacyjnej.
Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda selekcja odnosząca się do aplikacji kandydatów.
Pracownik iqCST 2016-02-22 11:02:56
Szanowny użytkowniku podpisujący się nickiem "Mietek", rekrutacja w firmie zaczyna się od zebrania CV od potencjalnych kandydatów. Potem następuje analiza zebranego materiału i w przypadku wyłonienia ciekawych osób - ZAZNACZAM ciekawych z punktu widzenia pracodawcy - następuje dalsza weryfikacja najczęściej bazująca na wiedzy rynku pracy danego kandydata. Jeżeli te dwa etapy kończą się pozytywnie kandydaci zapraszani są na rozmowy kwalifikacyjne. Najczęściej są to dwie rozmowy przy czym ta druga to praktycznie moment zatrudnienia. Nie wiem dlaczego Twoja kandydatura nie przeszłą dwóch pierwszych etapów, natomiast chce powiedzieć, iż z każdego procesu rekrutacyjnego zatrudniana jest nowa osoba. Prawdopodobnie Twoja kandydatura nie była na tyle atrakcyjna z punktu widzenia pracodawcy co inne, które wpłynęły, co nie oznacza również, że nie powinieneś próbować. Proponuję nie poddawać się, a jeżeli bardzo Ci zależy to nie składaj CV tylko zadzwoń do firmy i spróbuj się umówić na indywidualne spotkanie. Jeśli zadzwonisz to ja gwarantuje Ci zorganizowanie takiego spotkania na którym będzie mógł pokazać swoje pozytywne argumenty - jak to się zakończy kto to wie....
3
Pracownik iqCST 2016-03-15 09:24:20
Szanowny użytkowniku podpisujący się nickiem "Bon Jovi", z całym szacunkiem do Twojej osoby ale firma nie prowadzi rekrutacji w celu zaimponowania Twojej osobie. Firma prowadzi rekrutację w sposób, który z jej punktu widzenia jest najbardziej właściwy w celu wyłonienia najbardziej atrakcyjnego kandydata. Nie prowadzimy rekrutacji przez portal gowork więc nie oczekuj, że będziemy zamieszczali tu jakiekolwiek szczegóły związane z rekrutacją. Ogłoszenie zostało umieszczone w profesjonalnych serwisach ogłoszeniowych i tam jest dostępna podstawowa wiedza dotycząca stanowiska pracy na które firma prowadzi rekrutację. Dodatkowych informacji udzielamy podczas spotkania z potencjalnym kandydatem w siedzibie Spółki.
WoRkEr 2016-07-02 16:48:54
Tak przysłuchuje się z bok gdyż mój dobry znajomy tam pracował więc znam sytuację z 2 rzędu w kinie o ile mogę się tak wypowiedzieć . Oprócz tego jeszcze paru innych ludzi mówiło mi co nieco o firmie i muszę podnieść tę kwestię dla potomnych :)

Faktycznie firma zatrudnia legalnie na umowę i to co jest w umowie jest wypłacane - mało tego co do dnia wynagrodzenia - ponoć nie zdarzało się aby firma nie wypłaciła świadczeń albo się z tym spóźniała.

Aczkolwiek wszystko poza tą umową jest respektowane zawsze na korzyść pracodawcy.
Jeżeli firma w jakikolwiek sposób może wykorzystać coś to na pewno to zrobi.
Dotyczy to nie tylko pracy, własnych pomysłów, czasu wolnego ale też różnych inicjatyw za które w normalnej firmie - a w takiej pracuje już parę ładnych lat - można uzyskać od pochwały do nawet premii. Tutaj na pewno tak nie będzie.

Co do atmosfery panującej w firmie to nie wiem jak na chwilę obecną ale jeszcze jakiś czas temu był to prawie terror a wszystko zmierzało do wyssania z pracownika maksimum ile tylko mógł działać.

Słyszałam również o traktowaniu w delegacjach - w firmie pomoc zdarzały się wyjazdy nawet na parę dni czy nocy co niczym może nie zaskakuje bardzo ale słyszałem o licznych przypadkach wyjazdów pilnych awaryjnych w wolnym czasie do których pracownicy byli zmuszani - niestety w drugą stronę już tak to nie działało. Gdyby pracownik chciał iść na taki wypad to ponoć w większości przypadków nie było by takowego pozwolenia.

Słyszałem też o różnych groźbach pod kątem pracowników...

Nie piszę tutaj o konkretnych przypadkach z wiadomych przyczyn aczkolwiek przestrzegam ewentualnych pracowników aby jeżeli będą tam pracować zainwestowali parę groszy na rozmowę z prawnikami co dokładnie mogą a co muszą bo raczej na pewno będą musieli z tego korzystać.

Podsumowując raczej jest to firma do której ludzie idą bo muszą a nie dlatego że przyciąga jakąkolwiek atrakcyjnością.

Ale to tylko moja opinia - jeżeli ktoś był i widział na własne oczy niech opiszę i powie co nieco :)
3e4rtBIs 2016-08-18 18:54:56
Być może ale w dzisiejszych czasach bardziej to odpowiada barkowi nowych zleceń do pracy :/
Malgosia 2016-08-22 12:45:03
Trzeba dobrze popatrzeć na rynek - ta firma akurat bazuje tylko na dziwnych i nie do końca pewnych rzeczach. Moim zdaniem niech każdy robi co uważa za słuszne ale w tym wypadku lepiej się dobrze zabezpieczyć - też słyszałam że jak czegoś nie ma na papierze u nich to tego nigdy nie będzie.
Onyx 2016-08-28 14:03:34
Skoro można na staż to robota jest - tylko pewnie jak w większości podobnych pracodawców nie koniecznie odpowiednio zasłużona zapłata się znajdzie :/
No cóż taki kraj :/ Aczkolwiek uważać trzeba :/
Obserwator 2016-10-06 15:06:37
Tak się przypatruje całej rozmowie o opiniach na temat firmy CST, czytam wypowiedzi i szczerze powiedziawszy szlag mnie trafia jak bardzo ludzie są naiwni i jak bardzo lubią domniemywać, plotkować, szkalować, obmawiać i konfabulować. Co więcej ludzie którzy o stanie faktycznym nie mają zielonego ani fioletowego pojęcia a wszelkie informacje i opinie wypisywane na tej stronie które przekazują rzekomo zorientowani w kondycji i warunkach pracy w firmie są zasłyszane, przekazane, próbując uwiarygodnić wypowiedzi dobrym znajomym, kumplem, ciocią która kiedyś tu pracowała lub wujkiem kiedyś miał coś z firmą wspólnego.
Wypowiadam się z pozycji pracownika który bez przymusu, bez noża na gardle z własnej nieprzymuszonej woli przychodzi dzień w dzień do pracy i wykonuje swoje obowiązku. Piszę z poziomu człowieka który zmienił pracodawce właśnie na CST z dobrego niezagrożonego stanowiska chcąc zmienić coś w życiu i sprawdzić się w pracy o nieco innym charakterze. Jedyne co mogę powiedzieć że to był jeden z lepszych wyborów jakie dokonałem w życiu a wsparcie, pomoc, warunki i perspektywa były dokładnie takie jak omawiane było na początku zatrudnienia. Nigdy jeszcze obecny pracodawca mnie nie oszukał, nie naciągnął, nie wykorzystał a jedyne czego doświadczyłem w tej firmie to wsparcie ze strony wszystkich pracowników, dobrą atmosferę , stałe wynagrodzenie, i merytoryczne komentarze szefa co do mojej pracy i jej efektów.
Więc proszę przestańcie szkalować i plotkować i wypisywać bzdury bo z punktu widzenia osób bezpośrednio tu pracujących jest zupełnie inaczej niż z legend zasłyszanych od wujków, ciotków, kumpli it albo przyjdzie osobiście i zapytajcie obojętnie którego z pracowników jak jest rzeczywiście...
... Notabene zastanawiające jest czemu tyle lat pracują tu ci sami ludzie i ani myślą o zmianie pracy....
Pozdrawiam trzeźwo myślących chcących naprawdę pracować a nie prześlizgiwać się przez życie zmieniając pracodawców co kilka miesięcy szukając problemów w firmie a nie we własnej osobie.
1
we 2016-10-06 15:57:33
@gogol no dobra ale to jak w ofercie jest napisane ze sa oferowane szkolenia to przecież tak wlasnie tez powinno i normalnie być nie uważasz ? to dziwne
Zostaw swoją opinię o iqCST Cyfrowe Systemy Telekomunikacyjne - Tarnów
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie iqCST Cyfrowe Systemy Telekomunikacyjne