brak logo

Stowarzyszenie Niepełnosprawni dla Środowiska „EKON” ( www.ekon.org.pl )

Warszawa

Opinie o Stowarzyszenie Niepełnosprawni dla Środowiska „EKON” ( www.ekon.org.pl )

biuro 2015-02-27 22:26:25
To jest zwykła firma, mająca jedynie formę prawną Stowarzyszenia, żeby lepiej wyciągać pieniądze "na niepełnosprawnych".
Jeśli ktoś chce się spełniać, zarabiając i jednocześnie pomagając ludziom, to odradzam EKON, bo można się zrazić do przedsiębiorczości społecznej.
Przewodniczące Stowarzyszenia to marionetki jednego biznesmana, który kilkanaście lat temu wpadł na pomysł jak żyć z dopłat z PFRON. Facet jest dr weterynarii, a robi za eksperta od spraw społecznych. Ma gębę pełną frazesów, a ludzi niepełnosprawnych traktuje jak rubryczki w excelu do odliczeń z PFRON. W EKON notorycznie łamią prawo pracy, za to regularnie zapraszają media by wypowiadali się w nich zastraszeni, niepełnosprawni pracownicy.
Kadra managerska, z drobnymi wyjątkami, to niekompetentne lizusy, bezmyslnie realizujące wolę prezesa.
Generalnie: odradzam!
2
Bullick 2015-03-25 08:30:59
W jaki sposób stowarzyszenie lepiej wyciąga kasę na niepełnosprawnych niż spół zoo ? Mój brat zaczął tam pracować, więc jestem ciekaw jaki sposób notorycznie łamane jest tam prawo pracy ?
Andrzej 2015-06-17 22:57:09
Ja jestem bardzo zadowolony z pracy u nich. Pensja jest zawsze na 3-4 dnia miesiąca. Pracuję po 7 godzn i to jest skrupulatnie przestrzegane czego pilnuje koordynator. polecam!!!
2
IZA 2015-06-25 09:23:58
Nie dość ,że zatrudniają niepełnosprawnych i biorą za nich dotacje z PEFRON tak,że pracownik ich nic nie kosztuje to jeszcze zmuszają przy podpisaniu umowy o pracę do podpisania weksla in blanco wraz z deklaracją wekslową
(usunięte przez administratora)
Odpowiedzialnośc za powierzone mienie i pieniądze wynika już z kodeksu pracy, wręczanie pracownikowi rozpoczynającemu pracę weksla do podpisu to próba dorobienia się na pracowniku do tego niepełnosprawnym, jeszcze pracownik nie zarobił ani złotówki a już pracodawca chce przejąc całe jego mienie i mić go do końca życia w swojej kieszeni, idziesz do pracy po pracę , idziesz zarabiać na życie, nie idziesz do pracodawcy po pożyczkę ,że musisz podpisywać weksel, to nie bank to powinien byc pracodawca, takiemu pracodawcy należy przy wręceniu napluć w twarz a potem jeszcze kopnąc go w 4 litery.
Mirek 2015-06-25 10:41:28
Już Stowrzyszenie Ekon do Łodzi nawet dotarło z tej Warszawki, działają jak Agencje Pośrednictwa Pracy, podpisali umowę o współpracę z Careful i umowa o pracę jest z Stowarzyszeniem a miejsce wykonywania pracy w któryms z Careful, jako kasjer. Warunkiem podpisania z Tobą mowy o pracę jest podpisanie przez Ciebie weksla in blanco i deklaracji wekslowej, nie podpiszesz WON nie dostaniesz pracy. Zyła złota kasa z Pefronu, weksle in blanco. Na początku w sprawie pracy spotykasz się z jakimś koordynatorem wysyłanym przez Stowarzyszenie na ulicy ;-) a jak już podpisujesz umowę o pracę z obowiązkowym wekslem in blanco oczywiście to w stołówce Careful, ta umowa o pracę nie jest nawet przy Tobie podpisywana przez tego koordynatora, widocznie nie ma on takich uprawnień, jest ju gotowa i przygotowana i podpisana...ale...ale nie przez przewodniczącą Stowarzyszenia, lecz przez kogoś z jej upoważnienia. Moja dziewczyna, niepełnosprawna poszła tam do pracy, podpisała tą umowę z tym wekslem i od razu do roboty, przepracowała jeden dzień,to był piątek, od razu zaplanowali ją do pracy na sobotę i na niedzielę ;-) no, niepełnosprawny ma pracować 7 godzin dziennie i 35 godziń w tygodnu ale przecież może pracować we wszystkie soboty i niedziele ;-) fartucha czy czegoś tam nie dostała kazono jej pracować we własnych rzeczach, potem zwracano uwagę,że nie jest w stroju służbowym, w końcu wygrzebano i dano jakąś kamizelkę z worka brudów, w którym znajdowały się brudne i zużyte części gadreroby obsługi Careful i kazono w tym chodzić ;-) szafki dla pracownika nie ma, nikt nic nie wie, rzeczy zostawić na wierzchu u kierownika sklepu, każdy sobie tam wchodzi i moe wziąc co chce z Twoich rzeczy,ochrona na sklepie marna jeden pan po siedemdziesiątce, a co tam, też niepełnosprawny bo ochrona w tym kraju to tylko niepełnosprawni w koncu nic nie kosztują płaci za to Perfon,moja dziewczyna po zakończeniu pracy zgodnie ze standartami w sklepach chciała się okazać ochronie, nie ma nikogo , trzeba szukać.....ha,ha....a niech sobie ludzie wynoszą co chcą ze sklepu po renamencie w styczniu zapłacą za to niepełnosprawni wekslami, ha,ha. Po powrocie do domu moja dziewczyna zaczeła czytać te opinie o pracodawcach i powiedziała ze wiecej tam nie pójdzie do pracy. Rozwiązanie umowy o pracę odbyło się z koordynatorem na ulicy w deszczu ...ha..ha....podobno weksel mają zwrócić....zobaczymy....
Bullick 2015-06-25 11:32:31
Weksel to standardowa procedura osób które pracują na kasach, gdyż słyszeliśmy o przypadkach, że osoba z kasą z kasy wstawała i po prostu wychodziła ze sklepu. Koordynator jest właśnie poto, żebyście takie problemy i uwagi zgłaszali jemu. Mój brat gdy był chory, dawał przeze mnie zwolnienia takiej właśnie koordynatorce, zawsze mnie pytała, czy wszystko z nim w porządku. Brat jest zadowolony, bo dzięki temu, że pracuje już 4 miesiące dostał na wniosek kasę od EKONU za lekarstwa, za które zapłacił ponad 300 zł. Z tego co wiem, to pensja wpływa mu regularnie zawsze 2go lub 3go, a przecież o to właśnie chodzi, żeby praca była i pensja. PFRON wcale taki chętny na oddawanie swoich pieniędzy nie jest. Dostaliście cos kiedyś z PFRONU ??? Jeśli EKON wyciąga kasę z PFRONU i płaci z niej pensje mojemy bratu i wam, to co w tym złego ?
1
Zenon 2016-05-17 11:46:25
to co tu opisujecie to jest prawda , ja pracowałem w Puławach jest tam wyzysk taniej siły roboczej , belki kartonowe, które waza do 100 kg trzeba było dzwigac recznie na tira, ekon to tylko przykrywka ,to nie jest zakład pracy chronionej tym zakladem powinna sie zainteresowac panstwowa inspekcja pracy nie przestrzegane sa normypracownika niepelnosprawnego, stosowany jest mobbing
2
nick 2016-10-07 08:35:59
Wyzysk, wyzysk, zakład pracy chronionej tylko z nazwy, zgadzam się z opiniami negatywnymi zamieszczonymi powyżej.... praca na pewno nie dla niepełnosprawnych...
Bullick 2016-10-07 16:44:19
To nie jest zakład pracy chronionej. I to już od dawna ? Jaka zatem praca JEST dla niepełnosprawnych ? Mój brat, który jest niepełnosprawny nadal tam pracuje, ale o wyzyskiwaniu go nic nie mówi...
Zostaw swoją opinię o Stowarzyszenie Niepełnosprawni dla Środowiska „EKON” ( www.ekon.org.pl ) - Warszawa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Stowarzyszenie Niepełnosprawni dla Środowiska „EKON” ( www.ekon.org.pl )