logo Kopex S.A.

Kopex S.A.

Katowice

Opinie o Kopex S.A.

Arti 2017-03-01 09:18
Ukraińcy zarabiają u nas 9 zł netto na godzinę plus dodatki .Szkoda tego ZZM.Pozdrowienia Artur.
4
zezowaty 2017-03-01 13:32
to tak już jest jak się siedzi w kieszeni prezesa
xiao 2017-03-01 18:38
No szkoda Arczi, szkoda. Lepiej już było...
Fredzik 2017-03-05 23:34
co to w ogóle ma znaczyć że nie ma "całkowitej" likwidacji ?? to co będzie częściowa ?? Pracowałem w tym zakładzie. Przy tej infrastrukturze co jest teraz to powinno pracować min pięciuset ludzi i to na 3 zmiany żeby to było rentowne !!! jak się zacznie ciąć infrastrukturę, która stanowi integralną, powiązaną sieć budynków(działów) to już jest po fabryce !!!. Moim zdaniem ta fabryka i tak nie przetrwa ponieważ wymaga dużych inwestycji w park maszynowy (maszyny obróbki pamiętające lata 60te, 70te, jedyne nowe to SHW, BERINGER i RAFAMET ) o spawalni to już w ogóle nie che mi się gadać. Inną natomiast sprawą są ludzie którzy tam zostali (zgraja kolesi, którzy tam udają że pracują od czasów komuny dzielących się na dwie grupy: ludzie partii którzy przetrwali tylko dlatego po 89 że coś tam wiedzieli nt produkcji i układ solidarnościowy). Ci ludzie stanowią patologiczny trzon DYREKTOR DS PRODUKCJI >SZEF PRODUKCJI>DWÓCH KIEROWNIKÓW PRODUKCJI>DWÓCH ZASTĘPCÓW PRODUKCJI>MAJSTROWIE (teraz chyba 6)>BRYGADZIŚCI !!! a na produkcji !! (no nie wiem czy obecnie pracuje na dwóch działach ze 60-70 osób) i to tylko na pierwszą zmianę !!! no przecież w żadnej normalnej firmie tego nie ma !!! na hartowni kolejny kierownik a pod nim jakieś 6-7 os, kierownik konstruktorów a pod nim też 6-7 os.,kierownik technologów a pod nim 4-5 technologów kierownik magazynu a pod nim 5-6 os, kierownik kontroli a pod nim 2 specjalistów i 3 kontrolerów !!już mi się tych wszystkich kierowników nie chce wymieniać !!! Wierchuszka cała została tak jakby robiło 650 ludzi na 3 zmiany natomiast robotników tak skasowali ze zostało ich kilkudziesięciu!!!! Jak FAMUR dobrze to przeanalizuje to zamknie tek kur.widołek bez mrugnięcia okiem !! acha (dla odpisujących) sam się zwolniłem nikt mnie nie wywalił i nie jestem frustratem - mam obecnie dobrą pracę, i nie piszę tego ze złośliwości tylko ze złości bo to dobra firma była.
23
Prometeusz 2017-03-06 21:12
Święta prawda.Mam to samo zdanie.Już dawno mieli rozpiepszyć tą kliche od prezesa po majstrów.Mocni w gębie a w głowie gówno.Tym bardziej teraz jak kierownikiem zrobili półgłówka.
9
erneścik 2017-03-07 14:35
Prawdziwych kierowników, przez niektórych znienawidzonych, Tadka i Staszka a przede wszystkim św. pamięci p. Stanisława teraz brakuje... Większość na nich psioczyła ale teraz WYRAŹNIE ich brakuje bo w zamian mamy niezbyt bystrą i rozgarniętą kadrę i wszystko się zawaliło...
5
ktoś 2017-03-07 17:17
post od fredzika dotyczy ryfamy.Dodam jeszcze kierownik ds planowania i 3 planistów, kierownik ds przygotowania produkcji i 3 specjalistów ds przygotowania produkcji ,nie jestem pewna ale kierownik ds kadr i podległa 1 kadrowa przed emeryturą paranoja i mają czelność oskarżać Zabrze !!!!
4
Edek 2017-03-07 19:45
Ludzie, w grupie TDJ jest FPM Mikołów. Szukają, spawaczy, ślusarzy, tokarzy. Roboty mają w bród. Zamiast marudzić to ruszcie doopy
4
Erazm Z Rotterdamu 2017-03-09 07:04
W królestwie ślepców - jednooki królem
2
CWMG 2017-03-10 19:52
Jeszcze płyniecie ?
Pewnie jeszcze tylko rodziny został ha ha ha
5
alojz 2017-03-10 20:16
w kuluarach (związki i zarząd) już wiedzą że zamknięcie ryfamy to kwestia tego roku.Oficjalnie teraz liczba zatrudnionych ma być 100os. Ściema na maxa najpierw miało być 250 potem zeszli na 200 a teraz 100 !! za pół roku pewnie będą mówili o piędziesięciu docelowo.
2
PROMETEUSZ 2017-03-12 08:37
Niech to zamkną chce zobaczyć twarze tych tępych nierobów z dozoru i pozostałych cieci ze stawkami z kosmosu w tym elity solidarnościowej jak się im koryta polikwiduje i będą musieli zacząć szukać roboty za 1700zł i to takiej w której trzeba pracować a nie włazić do [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Widok bezcenny.Niestety Panowie i Panie czasy gdzie się pracowało całe życie w jednej firmie już mineły i trzeba się z tym liczyć.Szkoda tylko zakładów i uczciwie pracujących ludzi którzy chcą tylko normalnie żyć.Dla przykładu pracowałem kiedyś w niemieckiej firmie dozór w zakładzie był po to żeby pomagać i rozwiązywać problemy pracownika a nie po to żeby go straszyć i gnoić na każdym kroku i był bezstronny.Stawki mieliśmy na danym stanowisku podobne żeby nie było nieporozumień.Wiadomo swoje trzeba było pracować ale przynajmniej w normalnej atmosferze i zgodną załogą i inteligentnym dozorem gdzie pracownik był motywowany a nie ciągle gnojony.Może kiedyś w tym chorym kraju też do tego dojdą.Szkoda że do pracy chodzimy za karę a nie z przyjemności :)

12
stara wiara 2017-03-12 11:02
Poznali się na twojej "pracowitości" i po prostu cie wy pie rdo li li.
Albo próbowałeś "zabłysnąć" swoją inteligencją i wyczuli zagrożenia dla siebie i swoich ludzi.
Ha, ha, ha
Jesteś żałosny, i tak jak piszesz robaczku, znowu musisz chodzić za karę do pracy.
2
Prometeusz 2017-03-12 11:50
Masz pecha bo nie wypier...i chodze za kare bo musze spotykać kogoś takiego jak Ty.
3
stara wiara 2017-03-12 12:08
To bardzo ciekawe.
Skoro byliście z niemiaszkami wzajemnie zadowoleni to rzeczywiście trzeba być niezłym po je .em aby zmienić robotę.
No ale jak mądrze piszesz, w dzisiejszych czasach nie powinno się pracować całe życie w jednej firmie.
To też masz to co chciałeś. Nowocześnie i światowo, tyle tylko że po polsku.
Nie narzekaj.
Jesteś przecież postępowym i mądrym człowiekiem.
Życzę ci szczerze wszystkiego dobrego, tylko nie pisz już więcej takich bzdur.
ktoś 2017-03-12 13:20
kiedyś była metoda kija (bo za bramą stoi 20stu) teraz przyszły czasy marchewki żeby ludzi zachęcić do pracy. Tępaki z dozoru częsą gaciami bo to od ludzi, których niedawno gonili i straszyli zależy ich byt.Sami nic nie potrafią i nic sobą nie reprezentują. Ci co robią na ryfamie to wiedzą na jakim poziomie dna jest większość dozoru !! w normalnej firmie do zamiatania hal by ich nie wzięli
8
Nick 2017-03-12 15:02
W Zabrzu z tym dozorem jest identycznie, zostało kilku choć jeden wybitny się obstał, gardzi każdym od prezesa do zwykłego fizola, każdy dla niego jest tępym mutantem i niestety z taką "gwiazdą" trzeba pracować.
12
ZZM forever 2017-03-15 01:17
Przykro się czyta Wasze opinie. Ja tam pracowałem ale czytając to co tam się dzieje to chyba już koniec. Hartownia położona to co wy tam jeszcze produkujecie? Coś czuję, że jeszcze parę miesięcy i kaput. Życzę powodzenia w szukaniu nowego zajęcia w życiu. Co niektórym będzie ciężko ale i tak powodzenia.
6
Realista 2017-03-15 16:58
Jeszcze trzeba wspomnieć o d.upnym ekologu z ryfamy panu sz.wszyscy co tam pracują lub pracowali to dobrze wiedzą o jakiego ściemniacza i nieroba chodzi.ja nie pamiętam żeby ten facet dla zakładu cokolwiek pożytecznego zrobił i wyobraźcie sobie że on ma 2 biura w zakładzie !!!
9
u nas też są 2017-03-15 22:32
Nie przejmujcie się, przyjedźcie do Zabrza, my mamy takich więcej
11
Nick 2017-03-16 09:59
Hahaha, w Zabrzu jeszcze kilkanaście tygodni i chyba będzie koniec historii ZZM :-( nie mamy najmniejszych szans na przeżycie.
10
Sewuś 2017-03-16 20:07
Skończyłem szkole przyzakładową ,pracowałem 25 lat .Podziękowali mi w tamtym roku,i możecie wierzyć lub ,nie wszystko się kręci wokół ZZM
Teraz dopiero wiem jak to jest pracować w normalnej firmie bez chorych układów za całkiem przyzwoitą kasę. Brak tesci zięć i innych pociotków .I majstrów co cię obgadają od mutantów.Uciekajcie z tamtąd puki czas .
Ten Tytanik nie stoi na mieliznie. On tonie
9
Antek 2017-03-16 21:43
Durnie jesteście i tyle.... W FPM każdemu pracownikowi za przyprowadzenie nowego pracownika zarząd płaci 1000 zł. To albo jesteście tacy słabi że nikt was nie chce albo wam się doop nie chce ruszyc za nową pracą, a to że firma w Zabrzu będze totalnie zaorana to każdy debil już wie
7
Careful 2017-03-16 22:27
Jasne, że ZZM to nie wszystko. Nie ma co płakać, choć szkoda mi tego zakładu. Nie był on moim pierwszym, a i obecny nie jest ostatnim w którym pracuje.
Ja tam do teścia, ani zięcia nic nie miałem – normalni ludzie, za to nie mogłem słuchać jednego bezczelnego typa z działu, właśnie jak odnosił się do ludzi. Myślał, że jak chodzi z kierownikiem do kina to może być bardziej arogancki i wredny niż był normalnie.
ALBERCIK 2017-03-17 07:31
A u nas w Rybniku jest super wszyscy się kochają my kochamy dozór a on Nas.Ostatnio jeden debil z dozoru po raz kolejny chce pokazać jaki jest inteligentny i ważny chodzi po hali i uzupełnia listy osób do ukarania strasząc upomnieniami i naganami.Jeśli na tym ma polegać praca dozoru w fabryce to ja sie nie dziwie ze te zakłady padają.Jak można takich ludzi trzymać i im płacić.Dziwie się że jeszcze mu nikt za bramą nie naprostował mózgu..............sorry oni nie mają mózgu.
3
.-. 2017-03-17 17:55
Chyba wiem o kogo ci chodzi ale on na pewno do kina nie chodził i nie chodzi bo by nie zniósł widoku siedzących ludzi. Racja że jest bezszczelny, arogancki i chamowaty ale widać że przedstawicielom właściciela to nie przeszkadza ( no chyba że jeszcze nie wiedzą )bo jeszcze nie było procesu o mobbing i znieważenie pracownika a za to mogą słono zapłacić że nawet japońskie auto na korbki nie wystarczy. Sytuacja jest tak napięta że ów gość, może lada chwila zarobić za swoje nie dżentelmeńskie zachowanie wobec innych.
3
Waldi 2017-03-17 23:49
Ściema z kasą
Arti 2017-03-18 00:06
To on jeszcze pracuje u was?
Serwisant 2017-03-18 04:59
Wnioskuję, że @.-. pisze o kim innym, niż miał na myśli @Careful
pepe 2017-03-20 21:12
powiedzcie co tam w Zabrzu w ZZM sie dzieje ?, idzie ku lepszemu na tym zakładzie ? . Jak tam dupowłazik dyrektorów pan R-ża sie miewa, nadal drazy gleboko ? :-)
Careful 2017-03-21 10:48
Nie miałem tu na myśli tego z korbkami, choć przyznam, że poczucie humoru miał chamskie, ale patrząc obiektywnie to na tyle ile mógł to zawsze pomagał albo zagadał do któregoś ze współpracowników by pomóc/udzielić odpowiedzi pracownikowi, który przyszedł, a nie jak ten którego mam na myśli, który był zły, że mu głowę zawracają i chamsko zbywał ludzi bez rozwiązania problemu/udzielenia odpowiedzi. Jako obiektywny obserwator pracujący kiedyś razem z nim w dziale to wiem o czym piszę i nie mam tu zamiaru nikogo szkalować. Zresztą powstrzymam się od wskazówek, bo to nie o to na tym forum chodzi.
Obserwator 2017-03-21 12:31
Wszedł tak głęboko, że wystają tylko jego paznokcie ze stóp :). Teraz ma niestety troszkę trudniej się dopchać, bo jak prezes idzie przez V halę to cała kadra skacze wokół niego jak szczeniaczki
3
zgadujzgadula 2017-03-21 19:29
jak myślicie która buda pierwsza do zamknięcia ? zzm czy ryfama ??
1
Pracownik 3H 2017-03-21 20:09
Nie rozsiewaj takich plotek. W obu zakładach będzie produkcja - nie koniecznie tego co obecnie.
1
lucky 2017-03-21 21:36
ryfama pierwsza
2
fizol 2017-03-22 17:18
O Ryfamę się nie bój, zamówienia są i załoga trzyma się w kupie. Mamy tylko pewną kulę u nogi która nas niszczy no i trzeba pozbyć się z zakładu kilku idiotów jak ZL, JS, JM, JZ, KZ (przepraszam tych których nie wymieniłem) którzy są już praktycznie jedną nogą za progiem, mamy też nowego dyrektora który dopiero rozwija skrzydła. Wróciły do nas nasze przekładnie, produkcja idzie choć przydało by się kilka maszyn z Zabrza. Przydało by się tez kilka nowych twarzy na wszystkich oddziałach bo na umysłowych nie ujedziemy. Więc widzisz kolego nie jest źle, tak nie wiele nam trzeba ;)
6
odp rzeczowa 2017-03-23 09:45
widać że niektórzy ludzie są oderwani od rzeczywistości i żyją marzeniami za co bardzo współczuje. żeby produkować przekładnie trzeba spełnić 3 warunki: maszyny -których nie ma, hartownia - której nie będzie, hamownia - której nie ma. bardzo współczuje takiego oderwania od ziemii
1
realista 2017-03-23 17:51
tak niewiele nam trzeba buhaha. naprawde to zdanie mnie rozbawiło. proszę przeczytać artykuł a potem pisać takie głupoty http://gornictwo.wnp.pl/w-styczniu-rusza-nowa-fabryka-famur,129381_1_0_0.html.
ja nie wiem kto pisze takie posty. pomijając że ktoś jest, nie obrażając nikogo idiotą przyjmuje raczej że pisze to osoba nie mająca pojęcia o tym co sie dzieje w ryfamie i nie mająca wiedzy nt procesu produkcyjnego a więc po krótce wyjaśnie:
famur ma od podstaw wybudowaną hale do produkcji reduktorów z nowoczesnym parkiem maszynowym, dobrymi maszynami pomiarowymi, mocną hamownią i nową hartownią. ryfama nie ma maszyn, maszyna pomiarowa ta za białą blachą to atrapa nie działająca 2 lata, hartownia do likwidacji, stacja prób reduktorów zlikwidowana. I famur będzie produkować reduktory w ryfamie ? przecierz tu nawet remontu nie da sie wykonać. I prosze nie obwiniać personalnie ludzi jakieś tam zl itd ani zabrza bo to co mamy na ryfamie a raczej nie mamy to skutek wieloletnich zaniedbań.

3
naWylocie 2017-03-23 17:51
O marzeniach już w Rybniku każdy zapomniał, miło że fizol napisał że trzymamy się w kupie ale już mało komu zależy... a tak realnie, brakuje nam jednej frezarki obwiedniowej i szlifierki, (nasza Nileska mile widziana w Ryfamie), hartownia dalej działa. Hamownia jest, tylko brak dla niej miejsca, jakiś ci***a z zabrza wynajął hale hamowni innej firmie więc całość rdzewieje na razie na magazynie. Jak wspomniany nowy dyrektor ma mózg i jaja to odbuduje coś na kształt Ryfamy. No i coś o czym nikt nie mówi, dobrze opłacani fachowcy będą tutaj potrzebni.
2
Ciekawy 2017-03-23 22:15
A ma tam kto jeszcze projektować te przenośniki i przekładnie na Ryfamie?
zbycho 2017-03-23 22:22
tak czy siak zwalnia się w Kopexie kogo się da , zostają oczywiście koleżanki A....i ,,,,ale reszta wylatuje ,,,
Heniek 2017-03-24 18:07
Bardzo bawią mnie tutejsze wypowiedzi pracowników z Rybnika, szczególnie fizol to jakiś niepoprawny optymista. Choć piszą pierdoły takie jak Pan naWylocie to mają po troszku rację. U nas jest tylu idiotów że i tak się to opłaci. Obcięto wynagrodzenie, są zwolnienia a ludzie i tak zap**** nadgodziny i soboty ! Dyrektor z wielkimi jajami na pewno się bardzo cieszy z oszczędności, nic nie musi dawać a dostaje więcej. Tylko czekać na nowe umowy 13zł brutto, będziecie głąby pracować więcej. Po 12h za te same pieniądze, tylko dziękować !

PS. Ja już mam nową pracę zaklepaną, wam Ryfamowcy życzę bardzo dużo roboty i powodzenia !
2
qaz 2017-03-24 22:08
Masz rację w KM, zabrane premie, dodatki, ludzi w h.j mniej a roboty robi się więcej niż przed "rewolucją". Tych którzy robią ( siedzą w robocie) po 12H nie brakuje, narzekają na wszystkich, bluzgają na szefostwo ale siedzą jak wierne kundelki. Widocznie lubią jak się ich klepie po rogach w nagrodę. Selawi jelonki...
4
Prometeusz 2017-03-24 23:19
Wg.mondrali z UE Polska jest na 1 miejscu najmniej domagających sie pracowników w europie.Ludzie jeśli nie będziemy się upominać o swoje żaden pracodawca nigdy nic wam nie da od siebie.I tłumaczenie bo ja nie mam z czego żyć jest chore skoro wcześniej nie było nadgodzin i dałeś rade to 2 miesiące w te czy we te nie robi różnicy .Tymbardziej teraz gdy jest deficyt pracowników na rynku.No ale cóż jak szefowie zwiazków patrzą własnej [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] anie interesu pracownika a głupi zwiazkowiec na nich robi.A wystarczyło by postraszyć całą grupe kopex czy famur i była by inna rozmowa.
4
qaz 2017-03-25 17:27
Masz rację, w poniedziałek wszyscy bierzemy UŻ albo będziemy prowadzili strajk włoski. Trzeba w końcu coś zrobić, nie być biernym wobec tego co nam robią. Po prawdzie wszyscy jesteśmy pi..ami nad p..zdy że się tak dajemy robić w bambuko. Pracujemy za najniższe krajowe, dajemy sobie pluć w pysk za marne grosze. Dzięki naszej robocie tylko kierownicy zarabiają i mają dalej swoje stołki,podobno do końca zeszłego roku oni mieli jeszcze "jole" a nam premie skasowali już w kwietniu. Wychodzi na to że zrobili z nas [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] trzeba tym jebn.ć i niech sobie sami składają te kombajniki. Ciekawe ile wtedy pociągną?
5
MACIEK 2017-03-25 17:54
Po 24 latach zarabiam na Ryfamie 2000 a znajoma w markecie po 3 latach 2100 kasjer/magazynier więc każdy logicznie myślący powinien wiedzieć gdzie ten zakład Was ma i co myśli o Was zarząd.Podziękowania dla reprezentujących załogę.
10
qurna 2017-03-26 16:38
Ponad 20 lat w serwisie 1996zł na ręke bez nadgodzin, bez niedziel, bez zjazdów. Całe życie zawodowe w stresie gdzie i i do jakiej awarii pojadę. Często trzeba robić sobie wrogów u kontrahenta , ryzykować życiem, pracować w najgorszych i najniebezpieczniejszych rejonach kopalń.Bez przywilejów górniczych, z "flapsem" wartości 25% normalnego kopalnianego. Brak normalnych weekendów i normalnego czasu pracy. Zaniedbana rodzina i martwe życie towarzyskie. Zniszczone zdrowie, chory kręgosłup i kolana. Qurwa, gdzie ja robie? ? ?
7
realista 2017-03-26 23:14
gorzkie żale niedorajd życiowych. Troche szacunku dla samych siebie miejcie. Jest wolny rynek, jak mi sie niepodoba praca czy zarobek to działam a nie płacze jak wy. Szkole sie, ucze i dostosowywuje sie do rynku a potem żądam od pracodawcy takiego czy innego. A wy biernie siedzicie i rozpaczacie nad swoim nędznym losem. Nawet mi was nie żal. Do tego co twierdzi że w markecie lepiej da sie zarobić niech idzie do tego marketu robić. Jesteście daremni !
4
Arti 2017-03-27 09:04
W mojej nowej pracy nie ma majstrów a kierownika widziałem tylko przy rozmowie kfalikacyjnej .Tutaj dyspozycje wysyła się emailem,po przyjściu do pracy przeczytam go i wykonuje założone prace,chyba że wystąpi awaria wtedy mam technologa który zawsze może mi pomóc.Po zakończonej pracy wysyłam raport a jeżeli nie wykonałem wytyczonych poleceń to już moja sprawa bo bez wytłumaczenia mam po premi.Kierownik tu jest po to by dbał o narzędzia i detale które ja potrzebuje a nie jak w Kopexie gańiać i szukać śrub ,kraść gazoline ,pożyczać farbę ,latać po narzędziowni itd.Po to jes szef!A co naj ważniejsze to wreście mogę się umówić z rodziną i znajomymi nawet za pół roku na dany dzień i godzine .Wreście żyje jak Europejczyk a nie niewolnik swojej pracy.I tyle pozdrawiam!
5
Nick 2017-03-27 22:15
Niestety kolego ale jesteś troszeczkę oderwany od rzeczywistości. Zdecydowana większość pracowników np. takiej Ryfamy to ludzie 50+, kilku przed 50 i kilku młodych. Idź im powiedz w oczy że jak im się nie podoba to mogą się zwolnić. Żaden z nich myśląc już o emeryturze nie ma najmniejszej ochoty zaczynać tułaczki po mini prywaciarzach, uczyć się w tym wieku nowych rzeczy i dostosowywać do nowego środowiska. Tym bardziej że okoliczne firmy to jeszcze większe wyzyskiwacze, niechętnie zatrudniają osoby wiekowe ! Twój tok myślenia przypomina ten od naszych darmozjadów z dozoru.
13
Zostaw swoją opinię o Kopex S.A. - Katowice
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Kopex S.A.