brak logo

Sferis Sp. z o.o.

Warszawa

Opinie o Sferis Sp. z o.o.

burgen 2015-10-06 21:51:37
Przeczytaj się! o czym piszesz? masz choć trochę pojęcia czy tylko Ci się wydaje?
3
123 2015-11-07 21:32:28
Czasem warto na chwile się zatrzymać i zastanowić, że rekrutacje robią na DK i KS dość systematycznie od czerwca co daje do myślenia, że albo tak intensywnie się rozwijają, albo takie są mocne rotacje w sklepach, albo szukają nie wiadomo kogo i nikt nie spełnia wymagań. Osobiście w rozwój nie wierze, dwa pozostałe bardziej wiarygodnie brzmią.
ala - co do tego dostosowania godzin weź tak na logikę chwile się zastanów. Pracujesz w sklepie który jest otwarty w dużej rozpiętości godzin 7 dni w tygodniu czyli można powiedzieć non-stop. Pracujesz z ludźmi, którzy też mają swoje sprawy, szkołę, rodzinę, serial w TV, itp, itd. i wszyscy chcą dostosować sobie godziny - co z tego wyjdzie?
ludek 2015-11-13 11:02:12
Firma mało poważna, byłem na rozmowie na kierownika sklepu, mieli się odezwać w ciągu dwóch tygodni i na tym się skończyło. Sama rozmowa kwalifikacyjna przeciętnie prowadzona - dla uściślenia ani źle, ani dobrze.
Kasku 2015-11-27 18:28:43
Poprosze adres email do dzialu ksiegowosci lub dzialu realizacji albo jakkolwiek sie to tam nazywa, wszystko fajnie, 99 % dobrych komentarzy, ale jak cos pojdzie nie tak, to nie da sie w ogole dogadac z nikim, Sferis musi mi oddac kase i CISZA.

Pomozcie.
2
była 2016-03-01 23:56:07
co za wazelina, a mi się wydawało, że pracuję w punkcie wydawania zakupów internetowych. Mile widziana wiedza na temat akcesoriów dla niemowląt
lolo pindolo 2016-05-26 09:55:06
Jakiś czas pracowałem w tej firmie (ponad rok) - firma jak firma, niespecjalnie źle, pieniądze marne ale regularnie, praca codziennie (centrum handlowe), sprzedaż marna i nie dlatego że nie umiałem sprzedawać - ale klienci bez kasy (lokalizacja) dlatego zero premii, szkolenia i owszem (ale robione przez sponsorów a nie przez sferis), zostałem zwolniony - ktoś zapyta - nie wiadomo dlaczego, bo nie uzyskałem tej odpowiedzi od kierownika zwalniającego mnie (możliwe knucie przez współpracownika). Ale dzięki temu poszukałem innej pracy i teraz lepiej zarabiam i ogólnie ok. Dla ludzi którzy chcą coś zarobić a nie oczekują cudów to praca jak inne, bez wysiłku w kulturalnych warunkach nie licząc stresu psychicznego i presji góry. Jedyne zastrzeżenie mam nie do firmy ale do [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] współpracującej ze mną.
Piotr 2016-08-05 00:09:52
Chcesz się zatrudnić w Sferis lub pracujesz w tej firmie, przeczytaj artykuł o Action właścicielu tej sieci sklepów. Czy warto tam się zatrudniać, a Ty pracowniku jak długo popracujesz?
(usunięte przez administratora)
Krzysztof 2016-08-05 13:22:11
Widzę, że Action kończy jak Optimus. Pewnie salony Sferisu pójdą do zamknięcia :(
Paweł 2016-08-07 01:13:30
Czasem warto chwile się zastanowić, że rekrutacje robią na DK i KS dość systematycznie do wszystkich salonów co daje do myślenia, że albo tak intensywnie się rozwijają, albo takie są mocne rotacje w sklepach, albo szukają nie wiadomo kogo i nikt nie spełnia wymagań. Osobiście w rozwój nie wierze, dwa pozostałe bardziej wiarygodnie brzmią.
Grzegorz 2016-08-07 16:00:17
Jaki rozwój?! Sferis swoje salony firmowe w ostatnich latach tylko zamyka. Rozwija się tylko franczyza salonów tej sieci, a i tam jedni znikają, a w nich miejsce pojawiają się następni. Jeżeli ogłoszenia o prace są ciągle to musi być tam straszna rotacja, a i firma pewnie wymienia pracowników dobrych na bardzo dobrych. Tak to jest w takich sieciówkach. Nie sprawdzisz się to kończysz prace i następny na Twoje miejsce.
Sebastian 2016-08-08 02:04:29
Sferis: marna pensja, duża odpowiedzialność, brak szacunku dla pracownika, słaba kadra kierownicza która poza czubkiem swego nosa świata nie widzi.
Miro 2016-08-08 22:28:34
dobry żart :D
Marcin 2016-08-09 22:36:33
Wynagrodzenie podstawa + premia, czytaj najniższa krajowa oraz premia za wyniki sprzedaży i usługi. Premia za wynik tak ustawiona, że nie do zdobycia. Chcesz otrzymać premie musisz spełnić tak zwane dwa warunki konieczne, które też są kosmiczne. Za niespełnienie warunków koniecznych: za każdy -50% mniej zdobytej premii za obrót. Premie za poszczególne usługi też śmieszne kwoty. No i kasa za konkursy, czyli sprzedaż poszczególnych produktów (99% towar który się nie sprzedaje) wybranych przez centrale. Nie bierzesz udziału w konkursach, jesteś zwalniany. Funkcjonuje specjalna lista takich osób. Praca 7 dni tygodniu w godzinach otwarcia centrum handlowego. W stosunku do konkurencji Sferis nie reklamuje się w mediach (oprócz wklejania swojego loga w reklamy producentów). Widziałeś reklamę Sferisu w TV czy w radiu jak słynnej konkurencji na „K” z gwiazdkami. Z stąd mała znajomość marki przez klientów. Liczenie przez centrale, że bycie w centrum handlowym załatwi tłumy klientów, to za mało. Ciągła wymiana kierowników i doradców, bo to oni są winni za wyniki, a nie sytuacja lokalna oraz na rynku IT i wiele innych czynników. Ciągłe gnębienie pracowników telefonami „motywującymi” wyrafinowanym i wyszukanym słownictwem ;-) Szkolenia organizowane przez producentów, a nie Sferis. Brak możliwości rozwoju. Sporo obowiązków, duża odpowiedzialność, notoryczne braki na inwentaryzacjach pokrywają - oczywiście pracownicy, Źle spojrzysz, coś źle powiesz niewygodnego dla centrali, i już kończysz karierę „Pokażcie mi człowieka, a znajdę na niego paragraf”. Słaba kadra kierownicza martwiąca się o swoje stołki. W centrali brak osób do podejmowania decyzji. Nikt nie chce się podłożyć. Nie raz pracownik pozostawiony z problemem sam sobie. Nie wywiązywanie się przez centrale z obietnic lub z nich wycofywanie się. Praca w Sferis wygląda dobrze tylko w ogłoszeniu o pracę. Nie polecam. Cenisz swoje umiejętności, wiedzę oraz swoją godność omijaj Sferis szerokim łukiem.
1
Arek 2016-08-11 23:53:19
"Właściciel sieci sklepów Sferis Action S.A. starał się o wszczęcie postępowania sanacyjnego przez sąd w związku decyzjami organów skarbowych, które naliczyły spółce zaległości VAT w łącznej wysokości 58,5 mln zł. "
"HSBC Bank zwrócił się do spółki z prośbą o wyjaśnienie jej sytuacji płynnościowej oraz poinformował ją o odmowie dalszego udostępniania kredytu."
"Drugi Pekao SA obniżył kwotę kredytu przyznanego spółce i jednocześnie odmówił jego dalszego udostępniania."
Action S.A. przeprowadzi restruktyryzacje:
"1) rezygnację lub znaczne ograniczenie niskorentownych kontraktów oraz projektów,"
Według opublikowanych danych przez Action salony Sferis są niskorentowne. Czyli zostaną sprzedane lub zamknięte. Czyli praca, zatrudnienie jest pod wielkim znakiem zapytania.
ciekawy 2016-08-12 12:56:25
zaobserwowałem bardzo dużo narzekań na kadrę kierowniczą więc albo faktycznie nie posiada właściwych kompetencji albo to zwykły hejt wymierzony w przełożonych. jak jest naprawdę ?
Rikki 2016-08-12 15:15:51
Czyli wychodzi na to że Sferis tylko do budowania CV - dobrze wiedzieć.
Tom 2016-08-12 20:26:05
Według danych Sferisu na koniec czerwca br. większość salonów sieci stanowią sklepy partnerskie – jest ich 70, podczas gdy własnych salonów – 17. Do tego dochodzi 27 „wysp” – stoisk znajdujących się głównie w centrach handlowych. Oznacza to, że sieć w ciągu minionego roku wyraźnie się zmniejszyła - w czerwcu 2015 r. liczyła 212 punktów sprzedaży, w tym 159 salonów partnerskich, 20 własnych oraz 33 „wyspy”.
Patryk 2016-08-20 18:52:29
Nie wypłacają wynagrodzenia na czas. Ostatnie otrzymałem z tygodniowym poślizgiem.
Magda 2016-08-21 07:15:35
Ciekawe jak Ty byś nie dostał przez tydzień wypłaty na którą pracowałeś cały miesiąc, czy też taki post byś napisał. W Sferis zarabiasz najniższą krajową. Więc żyjesz od pierwszego do pierwszego. Teraz przez kłopoty - Action, Sferis ma odcięty dopływ gotówki. Jest nieciekawie.
1
Magda 2016-08-21 22:04:42
Premie za obrót są tak ustalane, aby ich nie otrzymać. Premie za usługi to małe kwoty, aby uzbierała się solidna kwota nie ma szans.
1
Michał 2016-08-23 10:12:24
Hej

Pracowałem kiedyś w salonie Sferisu i nie mogę złego słowa powiedzieć. Owszem pensja nie należała do rewelacyjnych ale też nie była głodowa jak niektórzy tu twierdzą. Premie były osiągalne, zdarzyło mi się też kilka razy wygrać fajny sprzęt który potem odsprzedałem za kilka stówek. Tylko jedna uwaga, nikt mi tej premii nie dał za darmo, sam na nią uczciwie zapracowałem razem z kolegami z salonu. Ogólnie polecam Sferis młodym osobom, które chcą nabyć doświadczenia w pracy z klientem. Starsi handlowcy nie będą raczej zainteresowani ze względu na średnią wysokość wynagrodzenia.
Michał 2016-08-23 11:20:54
Tzn., że w latach 2008-2010 pobierałem w Warszawie pensję na poziomie przeciętnego wynagrodzenia wedle GUS w tamtych okresie. Czasami z premiami, nagrodami opchniętymi na allegro, dodatkową kasą z konkursów dobijałem do 3 na początku. To są dane dotyczące pensji handlowca, nie miałem styczności z pensjami kierowniczymi, a nie chcę tu wypisywać niesprawdzonych plotek. Generalnie, kierownicy źle nie mieli.
Michu 2016-08-25 23:57:00
tak jak napisałeś WARSZAWIE, tu ludzie mają kasę. Innych miastach na prowincji tak nie jest
Łukasz 2016-08-26 05:54:08
Przez kłopoty właściciela Action i odmówienie przez 2 banki kredytowania, Sferis ma obecnie kłopoty z płatnościami i regulowaniem swoich zobowiązań.
Olek 2016-08-26 22:19:14
Oferta z Bydgoszczy pokazuje się i znika od kilku miesięcy.... Czyli coś z tą ofertą nie tak....
Irek 2016-08-27 23:39:08
Pracowałem w Sferis , wynagrodzenie jak i premie tak jak ludzie piszą - słabe. Ciągłe telefony "ile masz" a następnie wylewanie wiadra pomyj na głowę :( Kierownik w domu nie ma wolnego. Praca 24h. Ogłoszenia pojawiają się ciągle, bo jest duża rotacja i ludzie nie wytrzymują ciągłego naciskania. Za tą kasę nie warto, żyć ciągle z wysokim ciśnieniem na wysokich obrotach. Ogłoszenie o pracę tak pięknie wygląda, a kryje się za tym jedna wielka farsa. Dziś pracuje w konkurencji. Kasa lepsza, spokój i szacunek do pracownika.
Irek 2016-08-29 23:32:19
1350zł netto + premia a której nie było.
1
Michał 2016-08-30 09:35:25
Hej, nie wypowiem się jeśli chodzi o podstawy w innych miastach ale w temacie konkursów widziałem tabele zbiorcze z całego kraju. Chłopaki potrafili wygrywać sprzęt za 600 zł, bony zakupowe itp. rzeczy. Możliwości dorobienia było sporo. Miałeś dodatkowe wynagrodzenie za serwis, raty, polecanie konkretnych produktów, generalnie nie było miesiąca bez możliwości dorobienia. Źle pracy w Sferis nie wspominam.
Filip 2016-09-03 00:17:36
Chyba mówimy o dwóch różnych firmach. Jakie premie 600 zł. Widziałem nie jedną listę, i takich kwot tam nie było. Raczej same zera. Nie ma żadnych premii. Ogólnie branża IT przeżywa kryzys, a w Sferis było tak źle w pieszym kwartale tego roku, że bali się że trzeba będzie zamknąć wszystkie salony. Pewnie temat powróci w styczniu następnego roku. Salony są na grubym minusie i mocno pod wodą. Acton, czeka na ostateczną decyzje urzędów skarbowych. Jak będą musieli zapłacić te 58 milionów kary skarbówce, to salony zostaną sprzedane lub zamknięcie, bo Action takiej kasy nie ma.
Pojmany 2016-09-03 09:23:29
"Iwonka" z działu marketingu firmy - widze że próbujecie ale coś wam to nie idzie.
Michał 2016-09-03 15:01:58
Piszemy o tej samej firmie. Moje obserwacje pochodzą z roku 2009. Powtarzam jeszcze raz, nie było tragedii pod warunkiem, że człowiek chciał pracować.
Jacek 2016-09-04 08:22:59
Iwonka każdy szeregowy pracownik ma dostęp do danych związanych z premiami innych pracowników. Takie zestawienia(za udział w konkursach i rzeczy premiowane) o których tu mowa przychodzą na skrzynkę mailową do której każdy ma dostęp oraz widnieją na specjalnym portalu tam też każdy pracownik ma dostęp. To taka taktyka mobilizująca pracownika przez centrale ale te zestawienia nie wyglądają ostatnio najlepiej :( Czytam te wpisy i racje tu mają Ci co piszą tutaj, że tej firmie nie zarobisz tylko naładujesz kasę korporacji. Prawdą jest, że tu zarabiasz najniższą krajową, a premii... tu nie ma. Osoby tu piszące opisują jak dobrze się pracowało i dobrze zarabiało w 2008 roku w latach gdy ta branża kwitła. Teraz mamy 2016 rok i branża przechodzi kryzys i nic nie zapowiada, że w najbliższym czasie coś się zmieni, aby dostać premie potrzebny jest klient, a o tych coraz ciężej niż 2008 roku przez dużą ilość sklepów konkurencji i sprzedaż przez internet. Więc nie jest tak kolorowo jak kiedyś.
Adrian 2016-09-06 23:46:01
Słabe wynagrodzenia, kadra kierownicza bez kompetencji, patrząca tylko na swoje benefity, nieszanująca pracowników, nie potrafiąca przyznać się do błędów. Upadające salony, to Sferis dziś.
długo pracujący 2016-09-07 11:28:29
A ja pracuję w Sferis od bardzo dawna i nie narzekam. Bo gdybym narzekał to bym nie pracował. czy to logiczne czy też weźmiecie mnie za PR ?
Ania 2016-09-07 11:48:51
Normalne jest że w necie głównie pojawiają się komentarze z narzekaniami. Zadowoleni nie chodzą i nie wypisują peanów na cześć pracodawcy. Mam kolegę w krakowskim Sferisie i nie słyszałam z jego ust narzekań. Więc pracodawca chyba jak każdy inny.
Klient 2016-09-07 20:43:27
W Krakowie nie narzekają , bo wymienili całą załogę. Byłem u nich na rozmowie, warunki finansowe kiepskie, wymagania duże, sporo obowiązków i odpowiedzialność materialna.
Ola 2016-09-14 07:04:41
Sferis zamknął salon firmowy na Targówku. Konkurencja ich zmiotła? Teraz firma z Warszawy nie ma żadnego salonu w galeriach warszawskich.
Magda 2016-09-23 01:21:25
Niska podstawa, jeszcze gorsza premia, nie szanowanie pracownika. Ludzie zatrudnieni przez Sferis do wypisywania pozytywnych komentarzy na wszelkich forach. Jak widzę nawet tutaj.
Jan 2016-10-03 22:53:20
Praca w Sferis to wyzysk na maksa, praca za śmieszne pieniądze w stosunku do obowiązków, premie to żart, ciągłe poniżanie przez przełożonych. Oferta pracy - rubryka oferujemy to kłamstwo na kłamstwie. Praca dla desperatów.
1
Tarczownik Gerwazy 2016-10-05 11:30:15
Cześć. Tak się składa że pracuje w jednym z salonów na południu Polski. Pensja jak na standardy w sieciach komputerowych jest na takim samym poziomie, popytajcie ludzi z konkurencyjnego iksa, komputronika itd. Premie są jak dla mnie za małe, ale rozumiem, że czasy gdy producenci sypali kasą z rękawa chwilowo nie wrócą więc nie mam o to pretensji. Pracowałem z różnymi ludźmi i wniosek jest taki, jak ktoś umie i chce zarobi, jak ktoś jest życiową niemotą to choćbyś mu pod nos podstawił narzędzia to i tak zrobi tyle co nic. Jest to moja opinia, napisana na podstawie sytuacji których byłem świadkiem więc hejtujcie do woli.
Kamyk 2016-10-07 20:10:49
Jest na Dolnej, i będą kolejne, w Poznaniu np.
Kamyk 2016-10-07 20:12:00
Jest na Dolnej, i będą kolejne, w Poznaniu np.
Majka 2016-10-10 09:55:07
Często odwiedzam kolegę z gdyńskiego salonu i raczej tamtejsza ekipa nie narzeka na pracę. Ciężko zatem uwierzyć w niektóre powyższe opinie.
Remik 2016-10-12 00:51:36
Janie zgadzam się z Tobą całkowicie: "Praca w Sferis to wyzysk na maksa, praca za śmieszne pieniądze w stosunku do obowiązków, premie to żart, ciągłe poniżanie przez przełożonych. Oferta pracy - rubryka oferujemy to kłamstwo na kłamstwie. Praca dla desperatów." Widzę, że po Twoim wpisie ludzie opłacani przez Sferis za wystawianie w internecie pozytywnych komentarzy o firmie - zadziałał.
2
majki 2016-10-21 16:47:14
W Tarnowie szału nie ma, ale jest spoko facet, który tym kieruje bo się nie wywyższa, widać,że zna się na robocie. pracowałem krótko - płacą niewiele,ale ekipa jest super.
Damian 2016-10-26 22:02:20
mam mieszane uczucia. jedni narzekają, inni wychwalają. Poszukują Kierownika do Poznania i Doradcy. Warto aplikować?
Xnek 2016-10-26 23:37:38
Sytuacja wygląda tak na przeciwko Saturn a obok Rtv euro agd kawałek dalej Komputronik. Klientów przeważnie w tym sklepie brak często bywam w Pestce. Dziś też byłem rolety zasunięte. Jako klient z branży IT myślę, że nie warto - na rozmowę można się przejść, ale podejrzewam że kokosów nie będzie z jakieś 1800 netto na rękę plus premia typu virtual. Pozdrawiam.
Marek 2016-11-05 00:53:50
Duże wymagania za śmieszne pieniądze. Co innego obiecują na rozmowie kwalifikacyjnej, a co innego dają na papierze - umowie. Ich stała taktyka stawiania pod ścianą.
1
Haker69 2016-11-05 11:47:58
Genialnym posunięciem na miarę chorego umysłu był nowy salon w Poznaniu w Posnani postawiony obok Euro RTV AGD. Ten sklep nigdy nie zrobi założonych obrotów, zwłaszcza z wiecznymi brakami personalnymi, bo wszyscy stamtąd uciekają jak tylko mogą.
1
Maciej 2016-11-05 23:47:21
Kadra kierownicza nieszanująca pracowników, broniąca swoich stołków ich kosztem. Burdel nikt nic nie wie, przerzucanie odpowiedzialności, brak chętnych do podejmowania decyzji. Ogromna odpowiedzialność za śmieszne pieniądze. Wiecznie, puste salony robiące za punkty wydań sklepu internetowego. Kłopoty właściciela - Action S.A. z Urzędem Skarbowym.
2
Zostaw swoją opinię o Sferis Sp. z o.o. - Warszawa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Sferis Sp. z o.o.