brak logo

Sferis Sp. z o.o.

Warszawa

Opinie o Sferis Sp. z o.o.

Arek 2016-08-11 23:53
"Właściciel sieci sklepów Sferis Action S.A. starał się o wszczęcie postępowania sanacyjnego przez sąd w związku decyzjami organów skarbowych, które naliczyły spółce zaległości VAT w łącznej wysokości 58,5 mln zł. "
"HSBC Bank zwrócił się do spółki z prośbą o wyjaśnienie jej sytuacji płynnościowej oraz poinformował ją o odmowie dalszego udostępniania kredytu."
"Drugi Pekao SA obniżył kwotę kredytu przyznanego spółce i jednocześnie odmówił jego dalszego udostępniania."
Action S.A. przeprowadzi restruktyryzacje:
"1) rezygnację lub znaczne ograniczenie niskorentownych kontraktów oraz projektów,"
Według opublikowanych danych przez Action salony Sferis są niskorentowne. Czyli zostaną sprzedane lub zamknięte. Czyli praca, zatrudnienie jest pod wielkim znakiem zapytania.
1
ciekawy 2016-08-12 12:56
zaobserwowałem bardzo dużo narzekań na kadrę kierowniczą więc albo faktycznie nie posiada właściwych kompetencji albo to zwykły hejt wymierzony w przełożonych. jak jest naprawdę ?
Rikki 2016-08-12 15:15
Czyli wychodzi na to że Sferis tylko do budowania CV - dobrze wiedzieć.
Tom 2016-08-12 20:26
Według danych Sferisu na koniec czerwca br. większość salonów sieci stanowią sklepy partnerskie – jest ich 70, podczas gdy własnych salonów – 17. Do tego dochodzi 27 „wysp” – stoisk znajdujących się głównie w centrach handlowych. Oznacza to, że sieć w ciągu minionego roku wyraźnie się zmniejszyła - w czerwcu 2015 r. liczyła 212 punktów sprzedaży, w tym 159 salonów partnerskich, 20 własnych oraz 33 „wyspy”.
Patryk 2016-08-20 18:52
Nie wypłacają wynagrodzenia na czas. Ostatnie otrzymałem z tygodniowym poślizgiem.
Magda 2016-08-21 07:15
Ciekawe jak Ty byś nie dostał przez tydzień wypłaty na którą pracowałeś cały miesiąc, czy też taki post byś napisał. W Sferis zarabiasz najniższą krajową. Więc żyjesz od pierwszego do pierwszego. Teraz przez kłopoty - Action, Sferis ma odcięty dopływ gotówki. Jest nieciekawie.
3
Magda 2016-08-21 22:04
Premie za obrót są tak ustalane, aby ich nie otrzymać. Premie za usługi to małe kwoty, aby uzbierała się solidna kwota nie ma szans.
1
Michał 2016-08-23 10:12
Hej

Pracowałem kiedyś w salonie Sferisu i nie mogę złego słowa powiedzieć. Owszem pensja nie należała do rewelacyjnych ale też nie była głodowa jak niektórzy tu twierdzą. Premie były osiągalne, zdarzyło mi się też kilka razy wygrać fajny sprzęt który potem odsprzedałem za kilka stówek. Tylko jedna uwaga, nikt mi tej premii nie dał za darmo, sam na nią uczciwie zapracowałem razem z kolegami z salonu. Ogólnie polecam Sferis młodym osobom, które chcą nabyć doświadczenia w pracy z klientem. Starsi handlowcy nie będą raczej zainteresowani ze względu na średnią wysokość wynagrodzenia.
Michał 2016-08-23 11:20
Tzn., że w latach 2008-2010 pobierałem w Warszawie pensję na poziomie przeciętnego wynagrodzenia wedle GUS w tamtych okresie. Czasami z premiami, nagrodami opchniętymi na allegro, dodatkową kasą z konkursów dobijałem do 3 na początku. To są dane dotyczące pensji handlowca, nie miałem styczności z pensjami kierowniczymi, a nie chcę tu wypisywać niesprawdzonych plotek. Generalnie, kierownicy źle nie mieli.
Michu 2016-08-25 23:57
tak jak napisałeś WARSZAWIE, tu ludzie mają kasę. Innych miastach na prowincji tak nie jest
Łukasz 2016-08-26 05:54
Przez kłopoty właściciela Action i odmówienie przez 2 banki kredytowania, Sferis ma obecnie kłopoty z płatnościami i regulowaniem swoich zobowiązań.
Olek 2016-08-26 22:19
Oferta z Bydgoszczy pokazuje się i znika od kilku miesięcy.... Czyli coś z tą ofertą nie tak....
Irek 2016-08-27 23:39
Pracowałem w Sferis , wynagrodzenie jak i premie tak jak ludzie piszą - słabe. Ciągłe telefony "ile masz" a następnie wylewanie wiadra pomyj na głowę :( Kierownik w domu nie ma wolnego. Praca 24h. Ogłoszenia pojawiają się ciągle, bo jest duża rotacja i ludzie nie wytrzymują ciągłego naciskania. Za tą kasę nie warto, żyć ciągle z wysokim ciśnieniem na wysokich obrotach. Ogłoszenie o pracę tak pięknie wygląda, a kryje się za tym jedna wielka farsa. Dziś pracuje w konkurencji. Kasa lepsza, spokój i szacunek do pracownika.
Irek 2016-08-29 23:32
1350zł netto + premia a której nie było.
1
Michał 2016-08-30 09:35
Hej, nie wypowiem się jeśli chodzi o podstawy w innych miastach ale w temacie konkursów widziałem tabele zbiorcze z całego kraju. Chłopaki potrafili wygrywać sprzęt za 600 zł, bony zakupowe itp. rzeczy. Możliwości dorobienia było sporo. Miałeś dodatkowe wynagrodzenie za serwis, raty, polecanie konkretnych produktów, generalnie nie było miesiąca bez możliwości dorobienia. Źle pracy w Sferis nie wspominam.
Filip 2016-09-03 00:17
Chyba mówimy o dwóch różnych firmach. Jakie premie 600 zł. Widziałem nie jedną listę, i takich kwot tam nie było. Raczej same zera. Nie ma żadnych premii. Ogólnie branża IT przeżywa kryzys, a w Sferis było tak źle w pieszym kwartale tego roku, że bali się że trzeba będzie zamknąć wszystkie salony. Pewnie temat powróci w styczniu następnego roku. Salony są na grubym minusie i mocno pod wodą. Acton, czeka na ostateczną decyzje urzędów skarbowych. Jak będą musieli zapłacić te 58 milionów kary skarbówce, to salony zostaną sprzedane lub zamknięcie, bo Action takiej kasy nie ma.
Pojmany 2016-09-03 09:23
"Iwonka" z działu marketingu firmy - widze że próbujecie ale coś wam to nie idzie.
Michał 2016-09-03 15:01
Piszemy o tej samej firmie. Moje obserwacje pochodzą z roku 2009. Powtarzam jeszcze raz, nie było tragedii pod warunkiem, że człowiek chciał pracować.
Jacek 2016-09-04 08:22
Iwonka każdy szeregowy pracownik ma dostęp do danych związanych z premiami innych pracowników. Takie zestawienia(za udział w konkursach i rzeczy premiowane) o których tu mowa przychodzą na skrzynkę mailową do której każdy ma dostęp oraz widnieją na specjalnym portalu tam też każdy pracownik ma dostęp. To taka taktyka mobilizująca pracownika przez centrale ale te zestawienia nie wyglądają ostatnio najlepiej :( Czytam te wpisy i racje tu mają Ci co piszą tutaj, że tej firmie nie zarobisz tylko naładujesz kasę korporacji. Prawdą jest, że tu zarabiasz najniższą krajową, a premii... tu nie ma. Osoby tu piszące opisują jak dobrze się pracowało i dobrze zarabiało w 2008 roku w latach gdy ta branża kwitła. Teraz mamy 2016 rok i branża przechodzi kryzys i nic nie zapowiada, że w najbliższym czasie coś się zmieni, aby dostać premie potrzebny jest klient, a o tych coraz ciężej niż 2008 roku przez dużą ilość sklepów konkurencji i sprzedaż przez internet. Więc nie jest tak kolorowo jak kiedyś.
1
Adrian 2016-09-06 23:46
Słabe wynagrodzenia, kadra kierownicza bez kompetencji, patrząca tylko na swoje benefity, nieszanująca pracowników, nie potrafiąca przyznać się do błędów. Upadające salony, to Sferis dziś.
długo pracujący 2016-09-07 11:28
A ja pracuję w Sferis od bardzo dawna i nie narzekam. Bo gdybym narzekał to bym nie pracował. czy to logiczne czy też weźmiecie mnie za PR ?
Ania 2016-09-07 11:48
Normalne jest że w necie głównie pojawiają się komentarze z narzekaniami. Zadowoleni nie chodzą i nie wypisują peanów na cześć pracodawcy. Mam kolegę w krakowskim Sferisie i nie słyszałam z jego ust narzekań. Więc pracodawca chyba jak każdy inny.
Klient 2016-09-07 20:43
W Krakowie nie narzekają , bo wymienili całą załogę. Byłem u nich na rozmowie, warunki finansowe kiepskie, wymagania duże, sporo obowiązków i odpowiedzialność materialna.
1
Ola 2016-09-14 07:04
Sferis zamknął salon firmowy na Targówku. Konkurencja ich zmiotła? Teraz firma z Warszawy nie ma żadnego salonu w galeriach warszawskich.
1
Magda 2016-09-23 01:21
Niska podstawa, jeszcze gorsza premia, nie szanowanie pracownika. Ludzie zatrudnieni przez Sferis do wypisywania pozytywnych komentarzy na wszelkich forach. Jak widzę nawet tutaj.
Jan 2016-10-03 22:53
Praca w Sferis to wyzysk na maksa, praca za śmieszne pieniądze w stosunku do obowiązków, premie to żart, ciągłe poniżanie przez przełożonych. Oferta pracy - rubryka oferujemy to kłamstwo na kłamstwie. Praca dla desperatów.
1
Tarczownik Gerwazy 2016-10-05 11:30
Cześć. Tak się składa że pracuje w jednym z salonów na południu Polski. Pensja jak na standardy w sieciach komputerowych jest na takim samym poziomie, popytajcie ludzi z konkurencyjnego iksa, komputronika itd. Premie są jak dla mnie za małe, ale rozumiem, że czasy gdy producenci sypali kasą z rękawa chwilowo nie wrócą więc nie mam o to pretensji. Pracowałem z różnymi ludźmi i wniosek jest taki, jak ktoś umie i chce zarobi, jak ktoś jest życiową niemotą to choćbyś mu pod nos podstawił narzędzia to i tak zrobi tyle co nic. Jest to moja opinia, napisana na podstawie sytuacji których byłem świadkiem więc hejtujcie do woli.
Kamyk 2016-10-07 20:10
Jest na Dolnej, i będą kolejne, w Poznaniu np.
Kamyk 2016-10-07 20:12
Jest na Dolnej, i będą kolejne, w Poznaniu np.
Majka 2016-10-10 09:55
Często odwiedzam kolegę z gdyńskiego salonu i raczej tamtejsza ekipa nie narzeka na pracę. Ciężko zatem uwierzyć w niektóre powyższe opinie.
Remik 2016-10-12 00:51
Janie zgadzam się z Tobą całkowicie: "Praca w Sferis to wyzysk na maksa, praca za śmieszne pieniądze w stosunku do obowiązków, premie to żart, ciągłe poniżanie przez przełożonych. Oferta pracy - rubryka oferujemy to kłamstwo na kłamstwie. Praca dla desperatów." Widzę, że po Twoim wpisie ludzie opłacani przez Sferis za wystawianie w internecie pozytywnych komentarzy o firmie - zadziałał.
2
majki 2016-10-21 16:47
W Tarnowie szału nie ma, ale jest spoko facet, który tym kieruje bo się nie wywyższa, widać,że zna się na robocie. pracowałem krótko - płacą niewiele,ale ekipa jest super.
Damian 2016-10-26 22:02
mam mieszane uczucia. jedni narzekają, inni wychwalają. Poszukują Kierownika do Poznania i Doradcy. Warto aplikować?
Xnek 2016-10-26 23:37
Sytuacja wygląda tak na przeciwko Saturn a obok Rtv euro agd kawałek dalej Komputronik. Klientów przeważnie w tym sklepie brak często bywam w Pestce. Dziś też byłem rolety zasunięte. Jako klient z branży IT myślę, że nie warto - na rozmowę można się przejść, ale podejrzewam że kokosów nie będzie z jakieś 1800 netto na rękę plus premia typu virtual. Pozdrawiam.
Marek 2016-11-05 00:53
Duże wymagania za śmieszne pieniądze. Co innego obiecują na rozmowie kwalifikacyjnej, a co innego dają na papierze - umowie. Ich stała taktyka stawiania pod ścianą.
3
Haker69 2016-11-05 11:47
Genialnym posunięciem na miarę chorego umysłu był nowy salon w Poznaniu w Posnani postawiony obok Euro RTV AGD. Ten sklep nigdy nie zrobi założonych obrotów, zwłaszcza z wiecznymi brakami personalnymi, bo wszyscy stamtąd uciekają jak tylko mogą.
5
Maciej 2016-11-05 23:47
Kadra kierownicza nieszanująca pracowników, broniąca swoich stołków ich kosztem. Burdel nikt nic nie wie, przerzucanie odpowiedzialności, brak chętnych do podejmowania decyzji. Ogromna odpowiedzialność za śmieszne pieniądze. Wiecznie, puste salony robiące za punkty wydań sklepu internetowego. Kłopoty właściciela - Action S.A. z Urzędem Skarbowym.
5
AD 2017-01-04 01:36
Jestem pracownikiem jednego ze stoisk,wymagania mają ale nie potrafią docenić pracownika ,płaca -na umowe zlecenie ok1200 zł,na umowe o prace -najniższa krajowa i ta fantastyczna premia której nie ma albo w dobrym miesiącu jak wyrobi sie target to dostanie się z 50 zł-dodam że targety takie ustalają żeby ich nie wyrobić!!!Stoiska które zajmują sie sprzedażą tuszy i tonerów jeszcze troche a staną sie straganami z bazarów-takie głupoty dają do sprzedaży a my mamy jak głupki wciskać to ludziom .Pracujemy na stoiskach po 12 godzin,pójście w razie choroby na l4 lub na urlop graniczy cudem,zmuszają ludzi z innych stoisk do chodzenia na zastępstwa bo brak ludzi.Brak organizacji,remanenty-choć byś pilnował nie wiem jak ,to zawsze sa braki i nie mamy pewności ani możliwości sprawdzania czy cały towar dobrze na księgują.
2
bart 2017-01-27 17:55
Ja z pracy zadowolony jestem, ostatnimi czasy nawet premię wyrabiam (to wcale nie jest takie trudne), a wystarczyło, że zmieniłem podejście i przestałem siedzieć z założonymi rękami i czekać na mannę z nieba. Wam też polecam. Jak na pierwszą pracę i dobry start myślę, że jest ok. Wypłata zawsze w terminie!
2
Gość 2017-02-18 22:40
Ja również jestem pracownikiem wyspy. Jeśli chodzi o inwestycje, to jeśli wszystko jest ok to braków nie na, co najwyżej zamiana z winy pracownika braki nie biorą się z znikąd :) wystarczy sumiennie sprawdzać zgodność towary z fv i problem z głowy... Co do wymagań, jak w każdej pracy, podpisując umowę zgadzasz się z warunkami a bez wątpienia nie są to wymagania jakieś wygórowane. Jedynie o co fabrycznie można się przyczepić do umowy zlecenie, dobra opcja dla studenta ale na dłuższą metę jest to kiepsko.
Ogólnie uważam, że praca nie jest zła, bezstresowa, jak wszędzie, trzeba wypełniać swoje obowiązki, które nie są jakieś skomplikowane i jest ok
2
Zuzanna 2017-03-01 12:28
Pracujesz w Sferis Sp. z o.o.? Podziel się wrażeniami z rozmowy kwalifikacyjnej! Jakie pytania usłyszałeś/usłyszałaś podczas rekrutacji?
pytajnik 2017-03-09 13:37
Usłyszałem pytania różne
Zuzanna 2017-03-09 13:43
@pytajnik chętnie usłyszymy więcej na temat Twoich doświadczeń z procesu rekrutacji. O co pytał rekruter?
Agnieszka 2017-04-05 12:10
Guzik prawda - pracuję już 6 rok. I jeśli się ktoś stara i prawidłowo wykonuje swoją pracę to naprawdę nie ma co narzekać. Chyba, że oczekujesz, że będziesz leżeć i brać kasę - to szukaj odpowiedniej pracy dla siebie jak Ferdek Kiepski.
Łukasz 2017-05-16 18:10
Nie wypłacają wynagrodzenia na czas. Czytam te wszystkie negatywne komentarze i niestety muszę się z nimi zgodzić. Jest tu kilka pozytywnych komentarzy ale jak to tu ktoś napisał zostawionych przez osoby opłacane przez Sferis.
Zuzanna 2017-05-17 08:45
@Łukasz każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii. W ramach jednej firmy w zależności od działu w jakim się pracuje oraz lokalizacji warunki pracy mogą się znaczenie różnić. Wspominasz o nieterminowych wynagrodzeniach. Czy często się taka sytuacja zdarza?
@Agnieszka rozumiem, że Tobie odpowiada praca w Sferis. Możesz powiedzieć jakie są największe jej plusy?
Mirek 2017-05-25 00:16
Sieć sklepów się kurczy, zamyka salony. Wszystko przez kłopoty właściciela Sferisu z fiskusem. To co obiecują w ogłoszeniach i na rozmowach nie ma zastosowania w praktyce. Ogólnie nie polecam.
bloom 2017-06-19 23:04
Pracuję w sferisie 4 lata i tylko raz wynagrodzenie nie było "na czas" i to podobno z winy banku.
Tak jak Agnieszka napisała, jeśli wykonuje się prawidło to, co jest do zrobienia to praca nie jest zła, finansowo mogłoby być ale też nie m dramatu...
Zuzanna 2017-06-21 12:58
@Mirek
czy dobrze rozumiem, że to co firma przedstawia w ogłoszeniach i oferuje na rozmowie w Twoim przypadku nie miało pokrycia w rzeczywistości? Mógłbyś powiedzieć coś więcej na ten temat? Co konkretnie okazało się inne?
@bloom
czyli komentarze o niewypłacaniu wynagrodzenia na czas są według Ciebie przesadzone? Pracujesz w firmie już długi czas. Co sprawia, że warto w Sferisie pracować?
Bloom 2017-06-29 12:40
Tak jak napisałam, tylko raz był poślizg i pieniądze były z jednodniowym opóźnieniem.
Można całkiem przyzwoicie zarobić, jasne można powiedzieć, że mogłoby być lepiej ale naprawdę źle nie jest. Do tego jest to praca raczej spokojna, trzeba zrobić co ma się do zrobienia i nikt nad nami nie widzi, jest generalnie nacisk na sprzedaż ale z drugiej strony na tym ta praca polega
Zostaw swoją opinię o Sferis Sp. z o.o. - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Sferis Sp. z o.o.