Twoje konto

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze
<<<Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach na swój adres e-mail.>>>
anonim - 2009-05-17 18:30:35 odpowiedz | cytuj
Dodaj opinie o Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne WSiP - Warszawa/ Błonie - Pass. Twoja ocena może okazać się bezcenna przy procesie rekrutacyjnym, podjęciu decyzji, pracy.
ika - 2010-09-07 13:15:52 odpowiedz | cytuj
ktos moze wie ile zarabia PH we WSIPIE? i jak wygląda praca na dzialalnosci jako PH ?
WSiP Second Time - 2010-09-10 17:46:30 odpowiedz | cytuj
Osobiście nie polecam nikomu pracy we WSiP w Warszawie. Kolega napisał - że coraz gorzej. Teraz będzie masakra - firma została kupiona i nowy właściciel patrzy tylko na koszty. Najlepiej pracować za darmo i "trzymać buzie na gębę" a najlepiej jeszcze płacić WSiP'owi za to ze pracujesz dla nich. Jednym słowem - na zewnątrz poważna firma, która ma zasady - wewnątrz - gorzej niż za komunistów - raczej jakby się pracowało dla Wietnamczyka za marne grosze. Poz tym - firma kompletnie nie lojalna wobec pracowników i podwykonawców - jedynie zarabiają "kolesie" jakich się zna.
bbid - 2010-11-16 15:05:20 odpowiedz | cytuj
Nie polecam pracy we WSiP. Firma przechodzi obecnie poważne zmiany na których cierpią pracownicy. Mnożą się kolejni dyrektorzy i członkowie zarządu a dla pracowników nie ma pieniędzy. Atmosfera jest tam nie zdrowa i wszyscy są niezadowoleni. Wszyscy wartościowi pracownicy po kolei odchodzą. Zostają jedynie ludzie na ciepłych posadkach...
anonim - 2010-12-13 12:02:53 odpowiedz | cytuj
Ja wygląda praca PH ?
Masz określoną bazę klientów z którymi utrzymujesz kontakty. Płaca moim zdaniem OK - podstawa plus prowizja w zależności od wyników.. Spokojnie można zarobić na godne życie i jeszcze odłożyć. Firma przechodzi zmiany na pewno na lepsze. Ja jestem zadowolony.
anonim - 2011-01-06 18:05:21 odpowiedz | cytuj
anonim - 2010-12-13 12:02:53

Ja wygląda praca PH ?

Toś kolego/koleżanko napisała...... chyba na głowe upadłeś. Kiedyś rzeczywiście było ok, ale teraz masakra. Kiedyś coś znaczyłeś, teraz masz robić i trzymać gębę na kłódkę. Tną koszty na wszystkim, w szczególności na pracownikach i wspólpracownikach.
Zresztą mają ogromne kłopoty ze znalezieniem nowych pracowników, bo nikt nie chce pracować za grosze. Zresztą sami możecie sprawdzić biorąc udział w rekrutacji.
znafca - 2011-01-13 12:30:32 odpowiedz | cytuj
Czy możecie przybliżyć jakie są warunki dla PH?

Jaka podstawa? I ile płacą za zadaniówkę? Czy oprócz tego jest prowizja od bezpośredniej na koniec roku?
anonim - 2011-01-16 22:08:42 odpowiedz | cytuj
anonim - 2010-12-13 12:02:53

Ja wygląda praca PH ?

Piszcie konkretnie a nie ogólnikami. Co to znaczy "płaca moim zdaniem OK". Dla jednego OK to 2000 a dla innego 7000. Zamiast pisać OK napiszcie kwotę podstawy i ewentualnych prowizji. Handlowcy pracują tam chyba na własnej działalności, więc powinno się podać kwotę jaka zostaje "na rękę" - po odliczeniu kosztów ZUS-u itp. Wtedy taka informacja jest cenna bo zwykłe OK niczego nie mówi. Pozdrawiam.
anonim - 2011-01-20 16:24:36 odpowiedz | cytuj
potwierdzam, że to chyba mało poważna firma 1500 brutto + wypracowana prowizja. telefon dają ale rachunki trzeba samemu płacić a samochód tankować za swoje oddadzą po miesiącu. Tylko nazwa firmy jest poważna bo reszta to kpina.
znawca - 2011-04-04 13:27:37 odpowiedz | cytuj
PH w każdej firmie edukacyjnej ma podobnie. Około 2000 na rękę, samochód i komórka plus parę tys. od obrotu na koniec sezonu. We WSiPie musisz kilometrówkę spisywać i tak jak ktoś tu napisał z dołu zwracają za paliwo. W Nowej Erze, Edukacji Polskiej masz kartę paliwową, ale i tak tabelek z km najczęściej wymagają. Ogólnie nie jest to praca na całe życie. Musisz zawsze być do dyspozycji, prowadzisz swoją działalność gospodarczą i zawsze mogą za byle co zwolnić. Najczęściej za małą sprzedaż. Głównie jesienią po sezonie i wtedy masz problemy by coś znaleźć. Jak masz większe miasta to mniej się narobisz-po 3-4 godziny jazdy i 2 na raporty. Jak masz Pomorze lub Mazury to się najeździsz więcej 2 razy i masz mniejszy obrót-bo dużo małych szkółek. Praca idealna dla osób ze średnim wykształceniem albo dodatkowa z wyższym. A kasa taka jak była kiedyś w 2008 pokończyła się w każdej firmie, bo WSiP kazdy zna i po cholerę więcej płacić. To sprzyja rotacji. No i pusta piwnica na książki musi być, których 400 kg dostaniesz. Jest to też praca fizyczna.
aaa - 2011-04-04 13:40:38 odpowiedz | cytuj
a jaka atmosfera w firmie?
znawca do aaa - 2011-04-20 17:24:47 odpowiedz | cytuj
Atmosfera jak w każdej korporacji. Atmosfera jest taka jaki Twój wynik-liczą się słupki sprzedażowe. Tylko za taką kasę nie bardzo chce się jeździć, bo mało motywujący jest system. Za 2000 na rękę to się siedzi w domu a nie pracuje-w odniesieniu do firm sprzedażowych.
Ale jak menadżer ma "pod sobą" kilka osób wie kto jak pracuje. Zresztą po sezonie, po sprzedaży to widać. Stresujesz się cały sezon czy dużo sprzedaż, a potem jak będzie źle to z dnia na dzień lecisz. To nie jest umowa o pracę-mogą zwolnić "od ręki".
anonim - 2011-04-21 14:20:25 odpowiedz | cytuj
Znawco z tych \"400 kg.\" co roku miałem 20tyś lewizny:) Wystarczyło dobrze rozpisać stan magazynowy.

Poza tym jakie wyniki?
Wystarczy objechać \"swoich\", żeby nie zjeb.li

Przecież \"co rok to prorok\" pozmienia się zarząd i nikt do niczego nie dojdzie. Zresztą WSiP sam się sprzedaje , przynajmniej w 1-3 i Ple, wystarczy dobrze konferencje lub warsztaty zrobić i objechać ankiety zaznaczone na tak -
\"jedni wchodzą, drudzy wychodzą\"

Wystarczy tylko cicho siedzieć na spotkaniach regionalnych, kiwać glową, i się ladnie uśmiechać, no i nie odbierać telefonów od niby kumpli jak się siedzi w domu lub innej pracy:) bo mogą sprzedać!

Ogólnie prawdziwa praca w każdym wydawnictwie jest od lutego do czerwca, no i troche wrzesień. Reszta to ściema i \"wychylanie głowy przez okno\" jak Regio dzwoni (że niby hałas w pracy, ja miałem nagranie z przerwy szkolnej na dyktafonie).

Co prawda kasa już nie taka jak choćby 5 lat temu ale za taką prace...

do anonima - 2011-04-21 17:56:02 odpowiedz | cytuj
No jeśli tak się podejdzie to tak jest. Generalnie dużo w tym racji, tylko czy praca ma na ściemnianiu polegać? Poza tym jak objedziesz tylko tych z konferencji to może się okazać że masz za mało nowych klientów. A poza tym taka lewizna szybko wyjdzie pocztą pantoflową.
anonim - 2011-04-22 12:41:07 odpowiedz | cytuj
do anonima - 2011-04-21 17:56:02

A niby na czym? Przecież prestiż zawodu PH w firmie jest żaden. Nawet pierwszoroczniak z call center ma więcej do powiedzenia i może Tobie zwrocić uwagę (oczywiście drogą służbową), że "Pani Krysia nie dostała sprawdzianu i wogóle co to ma zanczyć?!" Nie no, oczywiście można być kozakiem i wyprówać z siebie flaki i bez problemu zrobić wynik na zaniedbanym terenie. Tylko, że na drugi sezon tak podkręcą śrubę, że nawet w 50% targetu nie zrobisz i to jeszcze za tą samą kase lub mniejszą:)
do ostatniego wpisu - 2011-04-22 20:07:42 odpowiedz | cytuj
Masz rację. Ale z 1 strony zależy Ci na targecie by dostać dodatkową kasę. Prawda? A jak zrobisz to podkręcą śrubę-masz rację. Ale tu nie ma dobrego wyjścia. Zgodzisz się? A jak będziesz cwaniakował i nie zrobisz targetu to mogą jesienią Ci podziękować-prawda? Ja w tym pracowałem rok, w innej firmie. Ale w każdej firmie sprzedażowej jest tak samo. Najlepiej byłoby jak kiedyś-głównie prowizja i tak byś robił by dużo zarobić, bez głupich targetów, które niczemu nie służą.
nowicjusz - 2011-07-11 19:16:51 odpowiedz | cytuj
zgadzam się z ostatnią opinią, chcesz zarobić musisz dać coś z siebie. to normalne, że w sprzedaży liczą się słupki ale i jest kasa. mi udalo się zarobić ponad 8tys średnio w miesiącu - nie ukrywam, że jest potrzebny wysiłek, chyba dawno nikt z Was nie był w fmcg.
anonim mam nadzieje, że nie jesteś moim kumplem bo to średnia chyba przyjemność taką wizytówkę dostawać
Madame - 2011-07-21 22:50:15 odpowiedz | cytuj
Jak widzę tak niepochlebne komentarze to mnie szlag jasny trafia! Ludzie! Ogarnijcie się! Praca od 8.00 do 13.00 i ze 2 godziny przy kompie - w dodatku nie codziennie. Każdy PH ma własną działalność więc od niego i TYLKO od niego zależy ile zarobi. A, że są to kwoty i 5-cio cyfrowe to chyba świadczy o tym, że "jaka praca, taka płaca".
Czemu nikt nie zapyta tych najdłużej pracujących dlaczego jeszcze nie zmienili pracy..? Może właśnie 10-cio letni staż na stanowisku PH świadczy o tym, że po prostu warto i opłaca się tutaj pracować? Jak myślicie?

Obecny PH - 2011-08-05 23:05:39 odpowiedz | cytuj
I ciekawe co teraz napiszecie? Znowu posypały się głowy bo wsip nie wyrobił nieralnych planów... Ciekawe czy w tym roku ktoś w końcu będzie miał odrobinę oleju w głowie i wróci do starej polityki... bo jak nie to jeszcze trochę czasu i to My będziemy gonić innych...
I mała uwaga do przyszłych "współpracowników" - szukajcie ludzie czegoś innego - tutaj praca tylko do czerwca 2012, potem zapewne dla wszystkich lub bardzo wieli "zielona trawka"...
do Madame - 2011-08-08 09:49:35 odpowiedz | cytuj
Długo trzymaja się tylko przedstawiciele z KZ (edukacji wczesnoszkolnej), bo mają duży udział w rynku i obroty. Pewnie jak mają z prowizjami średnio ok 5 tys zł to im się opłaca, a reszta? 1500 zł na własnej działalności, odlicz 890 zł ZUSU, 150 zł -biuro rachunkowe to gdzie te kokosy, pytam? Nigdzie. Liczą na niewiedzę ludzi i ich bajerują o super zarobkach na rozmowach.
i jeszcze jedno madame - 2011-08-08 10:01:56 odpowiedz | cytuj
Nawet jak sprzedaż poza KZ trochę książek (np. do gimnazjum), bo średnio co 3-4 pani jest zainteresowana zmianą podręcznika (to nieubłagana statystyka) co roku to prowizja wyniesie ok 5 tys zł, po podzieleniu na 12 m-cy wyjdzie nieco ponad 400 zł plus 450 z tej podstawy to mamy 850 zł, to cały zarobek w tej firmie, jako konsultant językowy albo w gimnazjum. Mylę się? Nie sądzę.
do nowicjusza - 2011-08-08 10:04:48 odpowiedz | cytuj
Jak dostałeś 8 tysięcy to najpierw powiedz za co i w jakim okresie. Najlepsi, długoletni pracownicy mają z 4-5 tys podstawy, a Ty na wejściu masz 8 tys? Za co, za zrobienie loda komu trzeba?
Obecny PH - 2011-08-13 15:52:00 odpowiedz | cytuj
Różne rzeczy tutaj piszecie ale nie koniecznie zgodne z prawdą. 5 tys miesięcznie? Oczywiście ale po rozłożeniu prowizji rocznej na każdy miesiąc. To mimo wszystko nie są złe pieniądze. Co prawda aby osiągnąć taki pułap trzeba trochę popracować (to mój 6 sezon) i mieć normalnego kierownika, który nie będzie cisnął na rzeczy za które guzik płacą... Z tym ostatnim coraz trudniej bo sami kierownicy czują w kościach, że to może być ich ostatni sezon i mają niesamowite ciśnienie w gaciach (bo kto wie kto będzie nowym właścicielem). A jak wiadomo tylu ludzi w terenie to nikt o zdrowych zmysłach trzymać nie będzie...
pozdrawiam
do obecnego PH - 2011-08-14 12:08:41 odpowiedz | cytuj
Zaczynałeś w czasach kiedy się opłacało pracować i dziś zarabiasz nieźle. Ale ten co ma dziś zaczynać nie ma żadnej motywacji, chyba że "łyknie" ciemnotę na rozmowie rekrutacyjnej o nieograniczonych mozliwościach zarobkowania. Pewnie-reforma w edukacji powoli się kończy, nie będzie potrzeba tylu osób, szczególnie w działach poza edukacją wczesnoszkolną. Zresztą tyle osób w terenie-ale popatrz, że większość wiele nie zarabia, stąd taka duża firma na takie "wypłaty" ma środki.
Obecny PH - 2011-08-14 13:49:26 odpowiedz | cytuj
Masz rację. W ciągu tych kilku sezonów mojej pracy przez mój region przewinęło się, tak nie skłamać, 13 osób. Tak naprawdę nie rozumiem po co zatrudniani są przedstawiciele działający w gimnazjach (i tak po sezonie wylatują). Drugi rok z rzędu wsip nie notuje zysków w tym segmecie rynku...Tylko idiota nie sprawdziwszy wcześniej opinii zaczyna pracę aby po roku już ją zakończyć. Zresztą, tak jak napisałem w poprzednim poście - praca we wsipie tylko do przyszłego roku, potem nie wiadomo kto przejmie firmę i wszyscy pójdziemy na zieloną trawkę...
x