brak logo

Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne WSiP

Warszawa

Opinie o Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne WSiP

kaiulka 2015-12-08 21:40
Witam zakupiłam przez przedstawiciela WSiP p.Tomasza Schabowskiego książki których przysłano mi za dużo postanowiłam je zwrócić przez niego. Oddałam je 25. października po czym on został zwolniony i moich książek nie zwrócił do wydawnictwa. Oszust. Ciąży na mnie rachunek na 2 tys. zł i ani widu ani słychu na wyjaśnienie tej sprawy. Okazuje się że przepadł jak kamień w wodę. Może ktoś ma do niego namiary.
5
Basia 2015-12-08 23:56
Radziłabym się upewnić, że nie zwrócił. Łatwo kogoś oczerniać. Nie wie Pani jakie są procedury przy zwalnianiu. Telefon zostaje odebrany w dniu wręczenia wypowiedzenia, dostęp do bazy klientów również oraz zakaz świadczenia pracy. Nie ma interesu aby zagarnąć Pani książki, bo kto teraz kupuje? Wydawnictwo zwalnia za wypowiedzeniem, więc na pewno mieli z nim kontakt. Proszę ich przycisnąć, panuje tam ogromny bałagan.Chyba żadnej szkole nie wystawili prawidłowo faktury i do każdej szkoły przysłali albo za dużo, albo za mało książek, lub nie te co zamawiali.Na infolinii pracują nieogarnięte studenciny, więc czegóż można się spodziewać po tej firmie?
1
new balance 2015-12-09 16:06
kaiulka@
Czy konsultant zostawił Ci jakieś potwierdzenie, że bierze od Ciebie książki? To może być istotne przy wyjaśnianiu. Ja też pracowałem jako konsultant i za każdym razem swoim klientom zostawiałem takie potwierdzenie podpisując je osobiście (i prosząc o podpis).

To raz, a dwa pytanie czy ten konsultant nadal pracuje. Ja już niestety nie pracuje. I z dniem zakończenia pracy z musiałem się rozliczyć ze sprzętu. Z telefonu służbowego również. Trudno by ktokolwiek po tym czasie miał możliwość skontaktowania się ze mną przez telefon, czy mail.

Także radzę dowiedz się, czy jeszcze pracuje.
No i pytanie, czy coś w ogóle Ci zostawił jakieś potwierdzenie, czy odebrał książki "na słowo".

monic 2015-12-09 17:48
witam,
do Kaiulka
Pracowałąm kilkanaście lat, wielokrotnie odbierałam i robiłam zwroty, najczęściej bez jakiegokoliwiek potwierdzenia. Nigdy z mojej strony nikogo nie oszukałam. Rozumiem pani rozgoryczenie, to jest przykre. Nie chcę tutaj nikogo bronić, ale zanim kogoś nazwie się oszustem, proszę ustalić co się stało. Ja również zostałam zwolniona, więc wiem jak trudno czasami doprowadzić sprawę do końca.
Kwinto 2015-12-10 10:29
dziwna procedura - przedstawiciel odbiera książki . W Nowej Erze nie ma takiej możliwości - jest zamawiany kurier i odbiera podręczniki - wszystko czarno na białym .
7
kaiulka 2015-12-10 17:16
Zamawiałam książki przez niego więc poinformowałam go ze zostały mi książki - powiedział że przyjedzie i osobiście je odbierze a następnie wyśle zbiorczą paczką. Tak zrobił. Zaufałam mu . Zabrał i nie zostawił potwierdzenia bo uważałam ze skoro jest pracownikiem WSiP to jest uczciwy i je zwróci. Poza tym w dniu odbioru miał naprawdę pełny samochód książek. Za parę dni po odbiorze został zwolniony z pracy bo wiem to infolinii. Szukaj wiatru w polu. Dzwonię na infolinię a oni sprawdzają i nigdzie nie widzą moich zwróconych książek. Już nie wiem co mam robić.
Kormoran 2015-12-10 18:19
Bo trzeba było wspólpracowac z rzetelnym wydawnictwem . Fakt jest taki ze jesli tego nie wyslał a Pani nie ma potwierdzenia chociaz podpisu na zwyklej kartce papieru to jest Pani w plecy . W innych wydawnictwach od wielu lat jest zakaz odbierania zwrotow przez przedstawicieli zeby wlasnie nie było takich sytuacji.
1
new balance 2015-12-10 19:34
kaiulka@
W takim razie musisz jakoś się skontaktować z tą osobą. W tym akurat Ci nie pomogę, bo jej nie znam. Bo może się okazać, że faktycznie te książki wysłał i nie zostało jeszcze w magazynie odnotowane. I powinien mieć na to potwierdzenie od kuriera lub z magazynu. Powodzenia! Trzymam kciuki!

Kormoran@
Co oznacza termin "rzetelne wydawnictwo"? Bo w mojej opinii na podstawie kontaktów z nauczycielami mogę wysunąć wniosek, że zawsze na x osób znajdzie się jakaś osoba, która miała jakąś sytuację problemową, niezależnie od wydawnictwa.
I nie widzę nic złego w tym by w zwrotach pomagali przedstawiciele, jeśli jest to zrobione jak należy. A więc podstawą jest zabezpieczenie siebie i klienta poprzez pozostawienie i sporządzenie potwierdzenia przyjęcia książek.
1
kaiulka 2015-12-10 21:32
Pracuję na książkach WSiP już 10 lat i do tej pory nie miałam problemów z przedstawicielami. Myślę że znajdą się osoby w tej firmie bo dzwonię na infolinie , skontaktowałam się z kierownikiem regionalnym, nowym przedstawicielem regionu i nawet dyrektorem, którzy jakimś sposobem skontaktują się z tym panem. Przecież podpisywali z nim umowę, jakieś namiary muszą mieć. Męczy mnie to i chciałabym mieć to już za sobą.
.... 2015-12-10 22:34
proponuję poszukać człowieka na FB. Tam sa wszyscy. Może sie uda...
kaiulka 2015-12-11 21:44
Jak mam się czuć jak jest Grudzień a ja od końca października dzwonię do wszystkich w tym WSiP-ie i wszyscy mi mówią że ten Pan nie oddał książek i nie mają do niego żadnego kontaktu. To co powinnam zrobić. Normalne że czuję się oszukana, okradziona. Przecież nie wyczaruję 2tys i zapłacę za kogoś kto nie raczył oddać książek. Przecież jakby oddał to by je mieli. I dawno bym o sprawie zapomniała.
obiektywna_subiektywnie 2015-12-16 09:48
Wrócę do tematu zwolnień a dokładniej kroków z listopada. Jakie czynniki decydowały o ewentualnym przedłużeniu umowy ? Pytam ponieważ płyną różne sygnały. Są regiony gdzie zostały osoby z najlepszymi wynikami, są takie które w całości zostały rozwiązane ale są też takie w których osoby z najlepszymi wynikami ustępowały na rzecz osób z 50% realizacją planu w co mi się nie chce wierzyć stąd moje pytanie
była KE Mobilis 2015-12-29 12:13
Pytanie z innej beczki do byłych Mobilisowców - czy dowiadujecie się w Mobilisie o końcowe premie, które miały być wyliczane z całościowej sprzedaży (bezpośrednia + oświadczenia). Wiem, że ci którzy zostali zatrudnieni przez WSiP dostali już część premii. Ja dzwoniłam do Mobilisu wczoraj i pytałam czy dostali wyniki obdzwonki. Panienka, która się nie przedstawiła, powiedziała, że nie mają jeszcze informacji na ten temat. To ciekawe na jakiej podstawie część ludzi już ma premię wypłaconą...
1
:) 2015-12-30 10:20
na podstawie ESTYMACJI :)
1
ksiaze 2015-12-30 14:20
do byla KE Mobilis

Muszą mieć wyniki ze WSIP. Ja przynajmniej dostałem tabele z oficjalnymi wynikami końcowymi. Podaj maila, to Ci prześle.
Byly pracownik 2015-12-31 12:03
Kochani jesli chodzi o przedszkola to było ok ale 4-6 i gimazjum to dostalismy po tylku od Nowej Ery i to bardzo .
1
była KE Mobilis 2015-12-31 20:06
drygala2@op.pl
dzięki! :)
Krystian 2016-01-11 23:23
WSIP wkrótce zniknie z Adventu. Właścicielem WSiPu co mało kto wie jest amerykański fundusz finansowy działający w różnych branżach i pewnie widzi co się dziejej na rynku w Polsce i szuka kupca na WsiP - tylko czy uda mu się znaleźć? Sytuacja nie jest ciekawa.... http://wirtualnywydawca.pl/2015/12/advent-international-rozwaza-potencjalna-sprzedaz-wsip/
tomek 2016-01-14 11:13
Czas się zawijać. Oszczędności i redukcja kosztów http://rynek-ksiazki.pl/aktualnosci/wsip-redukuje-koszty_43022.html
tomek 2016-01-18 12:50
@łukasz, ale przecież amerykański właściciel wystawił WSiP na sprzedaż, zwolnienia grupowe od zeszłego roku...
daga 2016-01-29 22:42
takie działania są normalnie jak inwestorem jest firma zagraniczna, dla nich nie ma znaczenia firma tylko zysk z jej sprzedaży, tyle w temacie
demograf 2016-01-29 23:11
wszyscy wiedzą, że wprowadzane zmiany są kosztem jakości podreczników, które we WSiP są coraz słabsze
1
tomek 2016-02-03 10:59
daga, najważniejsze pytanie w tym momencie w kontekście zwolnień grupowych i sprzedaży WSiP to czy serie podręczników będą kontynuowane???
1
jasama 2016-02-10 14:33
WSiP porażka roku! Mają tam [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] na kółkach! Zero przepływu informacji pomiędzy sobą. Burdel w magazynach: do paczek pakują książki byle jak i byle co, niezgodne z zamówieniem. Przedstawiciel handlowy o nazwisku Tajkowski namieszał na maksa, wysłał zamówienie niezgodne z prawdą, potem przyszły niezgodne z zamówieniem pozycje, jakieś bzdurne faktury, kwoty opiewające na wiele tysięcy zł. A pan zwinął żagle i ślad po nim zaginął. Na faktury korygujące czekałam 4 (słownie: cztery!) miesiące. Oczywiście nie doczekałam się, więc przelałam kwotę za książki, które mam. Teraz gnojki oddali sprawę windykacji, która żąda ode mnie pieniędzy za książki, których nie zamawiałam i których nie mam. Bo [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] jakiego świat nie widział. Nigdy więcej WSiPu w moim życiu!
konsultanktazklasa 2016-02-12 18:38
Zgadza się, WSIP to bardzo duże wydawnictwo i ma prawo do pomyłek a największą popełnił w listopadzie dziękując KE którzy zrobili plan na 100% a zostawiając osoby z 50% realizacją tym samym dając do zrozumienia ze nie warto się starać bo przecież praca we WSIP-ie to jak chodzenie po polu minowym
3
czarny 2016-03-04 23:20
Ogólnie to się nie dziwię, konsultanci odzyskują pieniądze od wydawnictwa zostawiając sobie książki ze szkolnych zwrotów tak aby spieniężyć je na Allegro. WSIP i NOWA ERA dostanie po tyłku od GRUPY MAC, która od wielu lat idzie w dobrym kierunku, szczególnie w segmencie WYCHOWANIA PRZEDSZKOLNEGO i NAUCZANIA WCZESNOSZKOLNEGO tam warto aplikować a nie w tej amerykańskiej wydmuszce !!!
4
mac-anie 2016-03-12 00:01
jeśli uważasz, że oferta MAC i te różowo landrynkowe nowe cykle są MERYTORYCZNIE lepsze to gratuluje samokrytyki. Najśmieszniejsze, że GOTÓWKĘ od MAC jako EDUKATOR biorą nauczyciele uczący i zostający na WSIP :) więc o czymś to świadczy. he he.
www.com.pl 2016-03-13 10:57
Piotruś nie bądź taki pewny siebie, poczekaj do końca sezonu i przestań męczyć tych nauczycieli aby podpisywali wymyślone przez Ciebie deklaracje, nie ładnie łamać standardy WSiP :-) i zdecydowanie wcześniej kładź się spać
grig 2016-04-15 11:18
W pełni się zgadzam.
Dodam jeszcze, ze zwalniając WSiP - zapomina wypłacić uczciwie zapracowane premie! No bo zarząd miał by mniej do podziału między siebie!
CRM dość skomplikowany i zbyt obszerny (jako informatyk zmuszał mnie do intensywnej pracy).
polubic crm 2016-04-15 21:39
Marudzicie, CRM jest też w Operon. Zdecydowanie lepszy jest CRM niż EBI MOBILE z Anica.
Piotrek 2016-04-18 15:03
Co do CRM-u to myślę, że faktycznie można by go uprościć do bieżącej pracy ( zwłaszcza KE).
Ja uczciwie przyznam, mimo że zaliczam się do grona, które opuściło szeregi w listopadzie, że kwestie finansowe (premie + inne zwroty) zostały uczciwie rozliczone. Ze swojej strony mogę powiedzieć, że nigdy nie było żadnych problemów z rozliczaniem.
2
Tomek 2016-07-22 14:50
Właśnie trwa rekrutacja na Product Managera. Napiszcie, proszę, jakie są u Was warunki zatrudnienia: telefon służbowy, opieka medyczna, ubezpieczenie, premia? Czy zatrudniają na okres próbny (np. 3 msc.), a potem umowa na stałe? Jaka może być pensja na tym stanowisku? Jaką kasę zaproponować, jeśli mnie zaproszą, żeby nie odpaść w przedbiegach?
Dzięki z góry za pomoc!
5
Sx 2016-08-03 13:07
Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne WSiP ma się z tego co wiem dość dobrze, nawet i przyjaźnie, moim zdaniem jedna z lepszych firm w regionie i nie można mówić, kompletnie nic złego w tym temacie, naprawdę fantastyczna sprawa dla wszystkich szukających pracy
3
Młoda-ambitna 2016-11-30 13:01
Kilka dni temu byłam na rozmowie, bo WSiP szuka przedstawicieli. Pan z Wydawnictwa na spotkanie włożył bluzę dresową. Zastanawiam się jak to interpretować. Sama rozmowa jako tako, ale ten strój to kompletny brak szacunku... Nie wiem czy chcę mieć takiego szefa. Zwłaszcza, że rekrutuje też Nowa Era i MAC, więc są inne opcje.
5
lidka 2016-12-05 19:20
jakie warunki dla PH? jaka stawka miesieczna bez premii?
1
warunki 2016-12-06 16:14
Warunki trzeba sobie indywidualnie wynegocjować, a bez premii to raczej nie we WSIP, tutaj najlepsi odbierają godne wynagrodzenia. Znając rynek powiem tyle jak ktoś jest dobry znacznie lepiej zarobi we WSIP podstawa+premia niż w Nowej Erze podstawa+premia. Podstawa negocjowana indywidualnie ale ETAT. Socjal też dosyć dobry.
7
lidka 2016-12-15 14:15
no tak ale jest jakas podstawa,kwota na umowie. zawsze sie ja negocjuje tylko widełki zawsze sa. opinie nie nastawiaja mnie do wyslania cv/
2
Prawdomówny 2017-01-09 21:53
Piszesz to kolego jako pracownik tej korporacji, ale chyba sam w to nie wierzysz. Odeślij lepiej ludzi do poczytania na temat kondycji finansowej tej amerykańskiej spółki, a nie wypisuj bredni.
3
Dyrektor szkoły 2017-01-10 14:36
Nowoczesna oraz innowacyjna firma to głupi dowcip czy żart?
3 tygodnie nie mogą sprostować swojej pomyłki na fakturze (niewłaściwe dane odbiorcy).
Napisałem kilkanaście e-mili do różnych kierowników i zarządzających, telefony w podobnej ilości. Jestem pewny, że w pierwszej lepszej Gminnej Spółdzielni panienka po liceum dawno załatwiłaby tak prostą sprawę. W tej firmie czas się zatrzymał a "wysoko kształceni" zarządcy nie potrafią zorganizować pracy. Nigdy więcej do czynienia z WSIP-em. Każdego przedstawiciela wyproszę ze szkoły zanim wypowie jedno zdanie. DAJĘ SŁOWO!
3
Dyrektor szkoły 2017-01-10 14:37
Nowoczesna oraz innowacyjna firma to głupi dowcip czy żart?
3 tygodnie nie mogą sprostować swojej pomyłki na fakturze (niewłaściwe dane odbiorcy).
Napisałem kilkanaście e-mili do różnych kierowników i zarządzających, telefony w podobnej ilości. Jestem pewny, że w pierwszej lepszej Gminnej Spółdzielni panienka po liceum dawno załatwiłaby tak prostą sprawę. W tej firmie czas się zatrzymał a "wysoko kształceni" zarządcy nie potrafią zorganizować pracy. Nigdy więcej do czynienia z WSIP-em. Każdego przedstawiciela wyproszę ze szkoły zanim wypowie jedno zdanie. DAJĘ SŁOWO!
6
Darek 2017-01-14 14:40
Podstawy jest trochę ponad 2000 zł na rękę, premia kwartalna w zależności od wyrobionego targetu. Pozdrawiam
Lkj 2017-03-14 17:10
Podobno z zatrudnionych ostatnio ludzi juz duża grupa chce sie zwalniac...
3
Henry 2017-03-14 20:59
Bo to bardzo trudna praca ,a wymagania mega ........
5
Paulina 2017-03-29 10:17
@Nbvs, a co podobało Ci się w pracy?
jupik 2017-04-18 14:54
Mi proponowano około 2800 + premie kwartalne, dość wysokie.
Ogólnie sama rozmowa o pracę była przyjemna a rozwijana przede mną perspektywa zachęcająca.
1
zawiedziona 2017-04-20 00:04
Premie kwartalne ciężko zrobić tak by mieć premię, pensja ok 2800. Mobbing mega...., wszystko by chcieli wiedzieć, w samochodach gps, możesz jeździć do 17.00 za firmowe, potem naliczają prywatne, a możesz zrobić 300 km na miesiąc (nie ważne że robisz prezentacje o 17.30), nie mówiąc o wysyłanych do regionalnego sms-ach o rozpoczęciu pracy i o zakończeniu (z dopiskiem START o 8.15 i STOP), oraz o informacji ile się sprzedało gównia...ych szkoleń codziennie. Masę pracy na kompie w domu w czasie wolnym, co z tego że kończysz czasami pracę wcześniej by potem siedzieć przed komputerem przy powolnym systemie raportowania i tabelkach. Chyba odpowiedz czy warto tu pracować jest prosta..., uciekam gdzie indziej za lepszą kasę bez mobbingu, PA
Nawiasem... czy można w takim krzaku założyć związki zawodowe..., temat dla odważnych i cierpliwych :), ale by się czuby u góry zdziwiły :)
15
Potencjalny... 2017-04-24 14:11
Ludzie niekompetentni. Po rozmowie gość miał oddzwonić czy są na tak czy na nie. Jeśli w takiej sytuacji po rekrutacji nie dotrzymuje słowa to co by było potem? Cieszę się, że nie zadzwonił, dzięki temu szukałem dalej i mam dobrą pracę. Aha moje dziecko ma Nową Erę i to też mnie cieszy. Powodzenia rekruterze......
3
Paulina 2017-04-28 14:23
@zawiedziona Mobbing oznacza działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników. Czy według Ciebie takie sytuacja naprawdę zdarzają się w firmie?
1
linda1985 2017-05-10 22:34
Nieprawdą jest to, że po 17.00- jeśli jeździsz w sprawach służbowych- ktokolwiek każe Ci za to płacić. Wystarczy poinformować KR o późniejszym powrocie z pracy. Zasady rozliczania kilometrówki są jasne i bez zarzutu.
3
już wolny 2017-05-27 08:47
A czy praca od rana do wieczora, ciągłe straszenie makro i dyrekcją , utratą pracy itd to nie mobbing i zastraszanie? wiadomości e-mail i sms odr rana do wieczora jak potraktować ?
6
Zostaw swoją opinię o Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne WSiP - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne WSiP