logo Qumak-Sekom

Qumak-Sekom

Warszawa

Opinie o Qumak-Sekom

nasimenagerowie 2017-08-13 19:36
No już chyba dokładniej się nie da. ale co robiły w tym wszystkim fundy?
JEEMaster 2017-08-14 16:19
@Stefan

Przyczyna to dwa uwalone duże projekty, plus typowe "polskie cebula korpo" .
4
Szczepan 2017-08-15 18:41
Jeśli chcecie wiedzieć jaka jest sytuacja faktyczna w firmie radzę pytać u źródła. Takie forum i eksperci na nim tylko podpuszczają innych i maja z tego niezły ubaw.
3
henryk 2017-08-18 09:29
To jest wynik paro letniej strategi polskich zarządzaczy bo managerem tego nazwać nie można. Oni myślą, że 'specjalistów w każdej chwili można do rekrutować z rynku w dowolnej ilości'. Typowo polskie podejście. Dopaść krowę i wydoić na śmierć.
4
JEEMaster 2017-08-18 20:00
@henryk:
Ja naprawdę tego nie ogarniam, w każdej większej firmie gdzie mam znajomych jest tak że dba się o specjalistów IT na maksa bo jest ich niedobór ofert dużo i łatwo zmienić pracę. Roboty szuka się maks kilka dni.
A w Qumaku mają delikatnie mówiąc człowieka gdzieś stawki tu są o 30-40% mniejsze niż w innych firmach , jak ktoś robi coś ponad program i idzie potem o podwyżkę to potrafi usłyszeć że nikt go o to nie prosił(oczywiście to coś zostało by nie zrobione gdyby nie ten człowiek bo nikt z zarządzaczy nie ogarnia) serio to przypomina taki biznes polskiego janusza która zarabia dużo a pracownika ciśnie nawija mu makaron na uszy i jeszcze mówi że 1200 brutto to i tak bardzo duzo jak na to co pracownik robi. Naprawdę nie dziwie się że los tej firmy jest jaki jest i tak dziwnie długo to się kupy trzymało.
2
Stella 2017-08-18 20:42
Nie mogę zrozumieć, że szefowie w firmie nie widzą tak ważnych błędów a potrafią to wychwycić pracownicy? Może niektórzy podpuszczają innych na firmę?
SzypkiLopes 2017-08-19 16:28
Moje źródła uprzejmie donoszą, że z końcem tego miesiąca odejdzie ok. 10 osób: specjaliści IT, sprzedażowcy, derektory (tych akurat mi nie szkoda). Zostają znajomi królika, którzy nic nie potrafią, bo są z zawodu derektorami, specjalistami do spraw picia kawy, ploteczek, kserowania kartek, albo wybitnymi ekspertami od forłardowania maili. Przynajmniej nic nie zepsują, bo firma wygasza projekty, a nie pozyskała żadnego nowego. Z tego co wiem firma chce mieć kasę z wynajmu części powierzchni biurowej, bo teraz na ołpen(s)pejsach jest po parę osób. Jak długo to jeszcze potrwa? Jaki był tego cel? Mądrzy wiedzą, głupi zadają głupie pytania i się dziwią jak świnie co zobaczyły gwiazdy :P.
5
SzypkiLopes 2017-08-19 16:29
Moje źródła uprzejmie donoszą, że z końcem tego miesiąca odejdzie ok. 10 osób: specjaliści IT, sprzedażowcy, derektory (tych akurat mi nie szkoda). Zostają znajomi królika, którzy nic nie potrafią, bo są z zawodu derektorami, specjalistami do spraw picia kawy, ploteczek, kserowania kartek, albo wybitnymi ekspertami od forłardowania maili. Przynajmniej nic nie zepsują, bo firma wygasza projekty, a nie pozyskała żadnego nowego. Z tego co wiem firma chce mieć kasę z wynajmu części powierzchni biurowej, bo teraz na ołpen(s)pejsach jest po parę osób. Jak długo to jeszcze potrwa? Jaki był tego cel? Mądrzy wiedzą, głupi zadają głupie pytania i się dziwią jak świnie co zobaczyły gwiazdy :P.
1
Spartanin 2017-08-21 14:23
No właśnie szefowie nie widzą... Ja bym powiedział że widzą ale jest podejście jakoś będzie, albo rzeczywiście Mądrzy wiedzą o co kaman ...
Dodatkowo potwierdzam że z końcem miesiąca ewakuuje się conajmniej kilka osób(nie wiem czy dokładnie 10, mówie tylko na podstawie moich obserwacji ), zostają sami dyrektorzy nietechniczni(w sensie nie mający umiejętności twardych) i może kilka osób (PMO+studenci+jacyś analitycy), aktualnie nie ma komu tam pracować, nie ma już specjalistów od czegolowiek...
2
cdn 2017-08-21 15:06
z ogólnie dostępnych informacji starzy akcjonariusze czyli głównie fundusze oraz nowi inwestorzy branżowi którzy pojawili się w akcjonariacie obejmują akcje i na kontach spółki do końca miesiąca pojawi się 30 mil zł ,dodatkowo co najmniej kilka mil jest jeszcze w kasie , dodatkowo miał przyjść zwrot vatu około 5-6 mil ,dostali 5,65 mil dotacji liderem konsorcjum jest QUMAK SPÓŁKA AKCYJNA,pozostali członkowie Politechnika Warszawska,Centrum Kształcenia i Doradztwa "IKKU" Sp. z o. o pozycja nr 18 na poniższym wykazie firm którym przyznano dofinansowanie

http://www.ncbr.gov.pl/gfx/ncbir/userfiles/_public/fundusze_europejskie/inteligentny_rozwoj/1_4_1_4_2016/kopia_lista_rankingowa_konkurs_poir_4.1.42016_-_po_protestach.pdf

Dlatego spółka Qumak będzie mieć spore środki na reanimacje ,nowi akcjonariusze większościowi będą realizowali swoją wizję rozwoju ,ale jeśli ktoś będzie zainteresowany pracą a fachowców będą potrzebowali aby na nowo uzupełnić zespół to można próbować gdyż wypłacalni są i będą.Oczywiście może są inni pracodawcy którzy oferują lepsze warunki choć po pojawieniu się nowych właścicieli to się może zmienić na plus i w qumak ogólnie wszędzie dobrze gdzie nas niema
Pozdrawiam
Spartanin 2017-08-21 16:24
Tak wszyscy wiedzą że 30 mln będzie emisji akcji i teoretycznie kasa na reanimacje jest(a dokładnie zgoda na emisje bo sama emisja jeszcze miejsca nie miała i czy napewno dojdzie do skutku to chyba pewności dalej nie ma - poprzednio też było hurrra jest zgoda walnego a jak przyszło co do czego to bank przyblokował ;)), tylko jest jedno ale...
Jeszcze nie dawno leciało info tak jak wspominali przedmówcy że jak ktoś odszedł to jego strata przyjdą inni.... aktualnie narracja "z góry" się zmieniła i niemalże proszą żeby ludzie jak mają frustracje to przychodzili do nich chociaż pogadać przed rzuceniem papierami... Mimo próśb kolejni odchodzą bez rozważenia opcji pozostania nawet...
Przypominam że ludzie którzy się zawijają też zostawiają jakieś projekty niedokończone ... konsekwencje dla firmy też na pewno będą finansowe a fakt jest taki że w biurze pustka nie ma komu robić ...
Moje zdanie jest takie że nawet jak firma dostanie zastrzyk gotówki to:
1. Nie zdobędzie nowych ludzi aż w takiej liczbie żeby pociągnąć wszystkie tematy które rzekomo mają... a jeśli jednak się uda to...
2. Prędzej czy pózniej znów to klęknie, styl pracy jest tam taki że żadne większe przedsięwzięcie IT nie ma prawa się tam udać poprostu brak ogarniętych managerów i tyle. Jak nawet takich zdobędą to zanim zespół się zgra i wypracuje nowy lepszy styl pracy to już będzie powtórka z projektu IS** :)

Kolejna rzecz jest taka że nie każdy ma ochotę czekać teraz 1-1,5 roku aż firma się rozkręci skoro tyle ciekawych miejsc pracy na rynku, sam dla tego jakiś czas temu odszedłem. Jak mam siedzieć 2 lata i czekać na lepsze czasy to wole te lepsze czasy mieć już teraz tylko w innej firmie :)
4
SzypkiLopes 2017-08-21 19:05
Dobrze prawisz człowieku. Widać, żeś z tych mądrych. A hura optymistom zwracam uwagę na kilka faktów: jakie są założenia strategii rozwoju kumaka (odpowiedź jest na stronie - bodylizing, więc nie będą pozyskiwać nowych projektów tylko wynajmować ludzi do korpo, bo tak jest łatwiej), jaką działalność prowadzi nowy inwestor branżowy (ojejku jest to działalność konkurencyjna w obszarze bodylizingu - taki hint). Jaka jest forma prawna i cele nowego inwestora (ojejku po raz drugi: jest to sp z oo z planami wejścia na giełdę). Teraz już leszczyki wiecie o co kaman, czy czytanie ze zrozumieniem przekracza wasze możliwości poznawcze?
Odnośnie emisji to pierwsza kwestia jest, czy się powiedzie, a druga jaka będzie cena objęcia akcji, bo 30 mln to jest bardzo pobożne życzenie i zaklinanie rzeczywistości.
6
cdn 2017-08-21 19:19
cieszy mnie iż pojawiają się pierwsze oznaki normalności Pana słowa aktualnie narracja "z góry" się zmieniła i niemalże proszą żeby ludzie jak mają frustracje to przychodzili do nich chociaż pogadać przed rzuceniem papierami...Słusznie Pan zauważył cytat brak ogarniętych managerów i tyle-w tym zakresie podobno wiele się zmieniło i pytanie czy ta refleksja dotyczy okresu przeszłego czy aktualnego-dodam od siebie iż jeszcze wiele się zmieni a będzie to związane z nowymi porządkami jakie zaprowadzą nowi właściciele -teraz spółka była niczyja i wiele osób na kierowniczych stanowiskach mogło to wykorzystywać bo OFE które są akcjonariuszami nie interesowali się zbytnio ,co do nie dojścia pierwszego podejścia do emisji z mojej wiedzy powód był inny ale to nieistotne aktualnie z bardzo dużym prawdopodobieństwem mogę powiedzieć iż kasa tak jak pisałem 30 mil do końca miesiąca ,ostatecznie do 4 września będzie a piszę to od strony pracowników spółki która ma te akcje niby objąć aktualnie nic nie słychać aby tak nie było nawet niektórzy z pracowników nie są zadowoleni bo zapewne będą musieli dokańczać to co pozostawili niedokończonego ci którzy odeszli ,zapewne zmieni się podejście do pracowników ,oczywiście każdy sam decyduje u kogo pracuje ,dodatkowo w branży którą Państwo reprezentujecie wiele firm walczy o dobrych fachowców tym bardziej byłem zdziwiony podejściem managerów w Qumak -jeśli to prawda co piszecie -ogólnie zmiany są coraz bliżej i w Qumak też będzie szło na lepsze ,z informacji które posiadam podobno lepsza sytuacja jest w Gdańsku i oczywiście nie dyskutujemy o outsourcingu .Ogólnie kasa jest w Qumak i będzie jeśli ktoś szuka pracy może próbować ,zawsze przecież może się zwolnić i przenieść do innego pracodawcy jeśli będzie niezadowolony.Przy okazji pamiętajmy aby trochę czasu zostawiać dla rodziny bez różnicy u kogo pracujemy.
luidzi 2017-08-21 22:58
Qumak-Sekom to firma nowoczesnych technologi,wiadomo, że tu pracować mogą ambitni, pracowici i zaangażowani w pracy. Nie dziwią mnie niektóre wpisy, ale uważam, że widocznie to nie jest dobre miejsce dla wszystkich!
Jarząbek Wacław 2017-08-22 11:07
łubu dubu, łubu dubu. Niech żyje nam ...
5
Spartanin 2017-08-22 13:47
Powiem tak ja życze firmie jak najlepiej bo kiedyś naprawdę fanie się tam pracowało, staram się opisać jaka aktualnie jest tam sytuacja - nie jest kolorowo i tu nie ma co czarować.
Co do managerów mówienie że wiele się zmieniło mnie trochę śmieszy. Na samej górze może i coś się zmieniło(wiadomo o co chodzi :) ) ale szefowie którzy siedzą najbliżej ludzi - nie oszukujmy się to właśnie od nich zależy zadowolenie pracownika z miejsca pracy - są Ci sami i żadne zmiany się nie szykują z tego co wiem.
Ja to widzę tak ... Nowa władza przerobienie firmy na outsource. Backoffice -> out, nowy właściciel oprze się o swój backoffice. Robienie projektów "u klientów" praocwnikami bodyleasingowanymi - tak czy inaczej jest to koniec firmy w formie takiej jak do tej pory była znana - niestety...

Prawda jest taka że firma zmieni swój profil na outsource taki jest cel całej tej zabawy - i to niestety jest moim zdaniem smutna informacja.
3
pan jurek 2017-08-22 22:53
W tej firmie od dłuższego czasu awansowali mierni, ale wierni. Dlaczego ? Gdyż stanowiska dyrektorskie zalała fala szamba. Wszyscy kompetentni, wykwalifikowani ludzie pouciekali przed tym smrodem. Doskonale widać jak sprawdza się powiedzenie, że ryba psuje się od głowy...Głupi zarządca nie awansuje doświadczonego specjalisty, będzie próbował na nim jechać do końca nawijając makaron na uszy. Woli na swojego przydupasa przygarnąć jakiegoś przysłowiowego 'Janusza', którego kreatywności i inicjatywy nie należy się obawiać.
Nie można mieć pretensji do ludzi, którzy odeszli. Bardzo wielu z nich współtworzyło tą firmę i oni nie utożsamiali się z nowym cudownym zarządem i jego nieudolnymi poczynaniami. Nie chcieli firmować swoim nazwiskiem coraz większej lipy odstawianej przez pracodawcę i 'świecić za niego oczami'.
Tak jak ktoś napisał, życie jest jedno i nie ma sensu trwać w niepewności, stresie, ze świadomością braku perspektyw ponieważ kilku mądrali postanowiło pobawić się w managerów, z którymi współpraca jest poniżająca...
Zapewne stąd wynika spora emocjonalność wpisów. Tam kiedyś fajnie się pracowało.
Obecna sytuacja w Qumaku jest efektem pracy zarządzaczy januszów, dopóki to się nie zmieni...będzie coraz gorzej.
4
Antek 2017-08-25 09:49
Mam zamiar aplikować do Qumak-Sekom gdyż dowiedziałem się, że firma ma dobrą opinię jako pracodawca. Może mi ktoś podpowiedzieć jak się aktualnie pracuje? Na jaką umowę mogę liczyć na starcie?Czy poza podstawą są jakieś dodatki typu socjalnego? Proszę o pomoc
Senior 2017-08-25 12:48
Aktualnie się tam nie pracuje bo nie ma projektów, ostatnio z 4 osoby dołączyły do zespołu w Wawie. Dwie już szukają nowej pracy bo nie maja co robić ????
UchoPrezesa 2017-08-25 22:13
Po co te emocjonalne wpisy? To nie PRL, że firma musi istnieć za wszelką cenę. W branży IT konkurencja jest duża, w dodatku jest rynek pracownika, więc najmniejszy błąd kierownictwa i firma zostaje w tyle. Może właścicielom już się zabawki znudziły? A co do zwolnień: ci bardziej kumaci dawno wiedzieli o co chodzi i zawijali się stopniowo od roku, z tego co wiem na fajne posadki w nieprzypadkowych firmach :P. Pozostali też coś sobie poznajdowali. Tylko kiloro pracowników zostało zaskoczonych wręczeniem wypowiedzenia, ale mają odprawy i długie okresy wypowiedzenia, więc też z głodu nie umrą.
5
Sonia 2017-08-29 15:06
Zupełnie nie wiem co sądzić o tych wpisach. Sa tak skrajnie różne i nie wiem co mysleć. Słyszałam, żę to dobra firma a tu czytam sporo negatywnych zdań. Może to jest gorszy czas w firmie co nie znaczy, że firma jest zła? Nie ma ideałów i nie wszystkim musi się podobać.
ZlotaRaczka 2017-08-29 17:07
Szczerze to ja tu nie widzę żadnych skrajnych komentarzy... Wszystkie jasno mówią jaka jest sytuacja to samo mówią ludzie wewnątrz firmy...
Sonia nie wiem jaki masz biznes z zachwalaniu firmy ale twardych faktów nie przebijesz i tyle...
Aktualnie nie ma tam czego szukać firma bankrut bez zdolności przerobowych koniec kropka.
4
taktowidzę 2017-08-29 19:59
spółka dostała 30 mil od akcjonariuszy -wśród nich są też nowi inwestorzy więc zaczyna nowe życie finansowanie jest zapewnione jeśli ktoś chce aplikować na wolne stanowiska ,warto spróbować a jeśli nie spełnią się Państwa oczekiwania to szukać dalej innego pracodawcy
ZlotaRaczka 2017-08-29 21:31
Aktualnie totalnie nie opłaca się aplikować może za jakiś czas... Tam się nic nie dzieje aktualnie siedzi mała ekipa i pije herbatę zero projektów... jak komuś odpowiada zeby poczekać na nowy start jakieś 0,5-1rok to spoko jak ktoś chce robić coś ciekawego to aktualnie słabo...
4
buru 2017-08-30 10:14
Ale spółka jeszcze nie dostała kasy od akcjonariuszy i nie jest pewne, czy dostanie. Przegłosowano jedynie uchwałę o emisji akcji po 1 PLN. Czy ktoś będzie zainteresowany kupnem ?
Nawet jeśli nie zostanie przejedzona na długi i nowy zarząd będzie potrafił z niej zrobić użytek - minie parę lat zanim będzie to dobre miejsce dla wykwalifikowanych specjalistów.
3
taktowidzę 2017-08-30 20:24
Ma Pan nieaktualne informacje akcje już zostały objęte i przydzielone tylko za gotówkę na dniach gotówka 30 mil fizycznie pojawi się w spółce Qumak -a Państwo zawsze możecie aplikować do innych firm
buru 2017-08-30 23:02
Na dzień dzisiejszy spółka nie wydała oficjalnego komunikatu w tej sprawie, poza informacją na GPW o drobnych zakupach akcji z tej puli przez członków zarządu, zatem nie ma podstaw aby wierzyć w informację, że cała pula akcji tej serii została wyprzedana i do kasy wpłynie 30 milionów PLN. Tak więc trzymajmy się faktów na teraz. Ta spółka potrafiła utracić większe pieniądze w ciągu roku - patrz raporty giełdowe. Ludzie piszą prawdę, nie ma się co obrażać. Zobaczymy jak będzie, na razie jest jak jest. Dobrzy fachowcy niezbyt często aplikują, a smród po rynku ciągnie się latami.
1
taktowidzę 2017-08-31 01:11
Czyli w tym poście sam Pan potwierdza iż w poprzednim poście napisał Pan nieprawdę pisał Pan iż tutaj cytat Przegłosowano jedynie uchwałę o emisji akcji po 1 PLN. Czy ktoś będzie zainteresowany kupnem ?a teraz nagle Pan sam stwierdza iż był komunikat w którym osoby zobowiązane przepisami ustawy o ofercie poinformowały o objęciu akcji zaprawdę powiadam będą nowe komunikaty innych osób czy podmiotów oraz będzie komunikat w którym spółka poinformuje iż cała pula 30 mil akcji się rozeszła -dlatego jeśli ktoś chce aplikować i pracować lub nawet jeśli tymczasowo praca miałaby polegać na piciu kawy jak niektórzy piszą to finansowanie jest zapewnione -do Państwa należy wybór jesteście w tej uprzywilejowanej sytuacji iż wiele firm szuka pracowników , jeśli z pracy w Qumak nie będziecie zadowoleni ,zwalniacie się i szukacie innego pracodawcy
JEEMaster 2017-08-31 12:58
Pisze to ktoś z firmy... typowe dla ludzi z tej organizacji odkręcanie kota ogonem ... Tak dziękujemy za zgodę na zatrudnienie się i zwolnienie się jak się nie spodoba...
Naprawdę przez takie podejście jest tam jak jest...
Z moich info wynika że część osób zatrudnionych niedawno w firmie własne zakończyła w niej pracę stwierdzili że nie ma sensu tam siedzieć ...
2
SzypkiLopes 2017-08-31 18:49
Do wszystkich zainteresowanych aplikowaniem i sytuacją w firmie. Ta firma to integrator, więc jak sama nazwa wskazuje integruje istniejące rozwiązania sprzętowe i softwarowe. Ta firma nie miała, nie ma i nie będzie miała własnego produktu. Pewne próby były podejmowane, ale prace wstrzymano (o czym później). Nie potrzebuje zespołu programistów, analityków, pmów do rozwoju, bo nie ma co rozwijać. Nawet gdyby jej się coś udało stworzyć, to nie będzie miał kto tego sprzedawać, bo w dniu dzisiejszym odeszła większość dyrektorów, managerów i key accountów sprzedaży. Strategia firmy (oficjalne info) zakłada rozwój w kierunku body leasingu, co jest realizowane poprzez zmiany organizacyjne. Chcą też rozwijać obszaru smart city - spółka wygrała przetarg. Rozwija się też zespół contact center w Płocku. Na rynku jes dużo firm bodyleasingowych, Nowy inwestor branżowy jest też z branży bodyleasingu. Qumak nie ma specjalistów, więc osobiście nie wiem kogo i dla kogo będą bodyleasingować tak, by nie robic konkurencji swojemu inwestorowi. Osoby zainteresowane aplikowaniem na 95% trafią do bodylizingu. Chcecie utrzymywać darmozjadów, którzy są z zawodu dyrektorami? Aplikujcie!
5
henryk 2017-09-01 17:37
Zupełnie jak bym słyszał jednego dyrektorka od IT, któremu dzięki takiemu podejściu rozjechał się cały dział....a następnie awansowali go do zarządu ;-) I jak tam się coś może zmienić ?
3
Bartek 2017-09-04 23:17
Ponieważ aplikuję do firmy to robiłem mały wywiad i dowiedziałem się, że Qumak-Sekom ma opinię dobrego pracodawcy. Może nie wszystko jest idealne ale przy wspólnym wysiłku z całą pewnością można naprawić to co źle działa.
ziom 2017-09-05 16:20
Miała opinie dobrego pracodawcy, ale powodzenia. W sumie to jakaś okazja, np. można zostać inżynierem systemów IT nie mając pojęcia o informatyce....co prawda za 2k wypłaty, ale zawsze ładna wizytówka jest.
3
zorro 2017-09-05 20:35
Podejście w oddziale w Płocku jest takie: rzucić nieprzeszkolonego pracownika na głęboką wodę i sam się zweryfikuje. Zarobki 10/h netto. Jeśli nie masz doświadczenia to musisz prosić osoby wokół ciebie o pomoc. Nie zawsze każdy może lub chce ci pomóc, bo wiadomo też jest w pracy i musi wyrobić swoją normę. Dom wariatów, w którym liczą się tylko wskaźniki odbieralności i czasu trwania rozmowy. Samo załatwienie problemu jest mało istotne. Klienci dzwonią po kilka razy ponieważ są zbywani tłumaczeniem że np. 'nie mogę odnaleźć pana w systemie'. Ogólnie nie polecam.
2
Iwona 2017-09-06 20:42
@ziom a Ty na jakim stanowisku pracujesz? Myślę, że stanowisko o którym mowa nie jest łatwe i trzeba mieć na nie odpowiednie kwalifikacje i doświadczenie. Co byś zmienił jeśli chodzi o firmę Qumak-Sekom?
ziom 2017-09-07 17:37
@Iwona
Na szczęście już tam nie pracuje bo widząc co się dzieje w firmie postanowiłem tak jak reszta fachowców zakończyć mój udział w tej farsie. Zapewniam Cię, że nie musisz nas uświadamiać jak trudna i wymagająca jest praca inżyniera IT - możesz za to spróbować udać się do zarządu i nakreślić im tą sprawę, chociaż to zbyteczny wysiłek - nic nie zrozumieją.
Widać po stylu wypowiedzi, że jesteś powiązana z Q, zatem w promocji mogę Ci poradzić, że z firmy NA POCZĄTEK należy usunąć zarządzaczy nie mających kompetencji twardych oraz doświadczenia w tym czym zarządzają, zatrudnić na ich miejsce prawdziwych specjalistów, pozwolić im rekrutować profesjonalne zespoły, sprawnie nimi kierować oraz dać przestrzeń do rozwoju. Ale do tego nigdy nie dojdzie bo króluje tam przekonanie, że kolejka dobrych inżynierów ustawia się pod drzwiami firmy i wystarczy tylko ich wpuścić. Kierownictwo jest tam tak zabetonowane wg. pewnego prostego klucza, że nie ma szans aby tak niekompetentni ludzie cokolwiek sensownego stworzyli. Polscy zarządzacze uważają, że są w stanie kierować każdym przedsięwzięciem - od piekarni po software house :) Takie są tego efekty jak widać na przykładzie tej nieszczęśliwej firmy.
Poza tym firma idzie w outsourcing zatem nikt szanujący się nawet nie wyśle tam CV. Kto chce być pomiatanym pracownikiem kontraktowym w jakimś korpo ? Tylko Ci, którzy nie mają dostatecznych kompetencji do znalezienia samodzielnie sensownego miejsca pracy.
3
były 2017-09-08 09:52
Pracowałem tu kilka lat i moja rekomendacja dla osób które się szanują jest następująca "Najlepiej omijać szerokim łukiem" Pozdrawiam
4
Gucio 2017-09-08 16:17
Także pracowałem tam przez dłuższą chwile, kiedyś świetna firma, teraz niestety już nie. Praktycznie wszyscy pouciekali lub zostali zwolnieni - jak ktoś przyjdzie na rozmowę to proszę zwrócić uwagę, na to jakie pustki w budynku (a kiedyś brakowało miejsca dla ludzi). Jak zobaczyłem co się dzieje, to odszedłem, W tym momencie nie polecam, mam nadzieje, że firma się jeszcze podniesie,
3
Staszek 2017-09-11 08:54
Z doświadczenia życiowego wiem, że brak wzajemnego szacunku między dyrekcją a pracownikami przekłada się na efekty pracy. Może faktycznie lepiej zmienić pracę?
2
Heniek 2017-09-11 11:38
Te plotki rozpuszczają po rynku przekręciarze, którzy odeszli z firmy i założyli nowy kąkurencyjny biznes
1
Heniek 2017-09-11 11:43
No i co? Jakoś się nie ewakuowali. Nie ma to jak dobrzy insiderzy :P
JanuszBiznesu 2017-09-11 15:27
A czy ja powiedziałem ze zawineli wszyscy co do jednego? Część managerów odeszła...
1
Sylwek 2017-09-11 22:23
Poprzedni zarząd zrobił skok na kasę, wyprowadzil dużo biznesu i zabrał paru "managerów". Jeśli byli pracownicy tęsknią, to odnajdą ich w spolce maat4 oraz kilku firmach krzakach z "factor" w nazwie. Ja nie odszedłem, chociaż mi proponowali, ostatni raz tydzień temu. Po odejściu tych artystów atmosfera się poprawiła. A projekty idą, na bankierze jest wątek który śledzi nowe tematy. Płacą mi normalnie, rynkowo, ostatnio dyrektor mnie się pytał, czy wszystko u mnie dobrze, widać że [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] trzęsą :)
11
Sekundo 2017-09-14 22:35
Czy coś się zmieniło w firmie? Jakiś podział w firmie mieliście? Pracowałem tu i miło wspominam,!
n00b 2017-09-21 15:16
Co powiecie o Helpdesku w PGE ? Ktoś się orientuje na jakim poziomie są zarobki ? Jest to państwówka więc nie powinno być źle. A praktycznie ile to wychodzi ?
n00b 2017-09-21 15:32
Co powiecie o Helpdesku w PGE ? Ktoś się orientuje na jakim poziomie są zarobki ? Jest to państwówka więc nie powinno być źle. A praktycznie ile to wychodzi ?
JanuszBiznesu 2017-09-24 15:10
Śmieszy mnie to co ludzie piszą.. ewidentnie PR firmy się odzywa... Było dno ale wyrzucono paru managerów i nagle jest super, projekty idą, stawki rykowe, dyrektorzy pytają o samopoczucie... no raj normalnie ;)
Dyrektorzy i wcześniej pytali jak się pracuje ale robili to tylko po to by wybadać nastroje i ustawić się odpowiednio do sytuacji - coś na zasadzie pogadam spytam czy mu dobrze, jak wyczuje że mu się nie podoba coś to może wystawie ogłoszenie na rekrutacje na nowego pracownika tak na wszelki wypadek zeby w projekcie nie została z dnia na dzień luka ;) To naprawdę nie jest troszczenie się o pracownika tylko zwykłe rozpoznanie terenu ;) Mówienie że po odejściu kilku ludzi atmosfera się poprawiła też jest ciekawe, może na górze coś się poprawiło... zostali sami swoi ale na dole nastroje jak były bardzo słabe tak są... ale już niedługo resztki np. działu IT już się ewakuują ;) Więc niedługo narzekających nie będzie ;)
3
anonim 2017-09-24 15:33
1600 na start do ręki; ze 3 m-c na umowie zleceniu, potem szansa na uop, wówczas szansa na ok. 2000 zł do ręki
Spokojny 2017-09-26 10:46
Wg mnie wszystko zależy od doświadczenia, stażu pracy i zajmowanego stanowiska. Zarabiam zdecydowanie więcej niż 1600 na rękę, mam umowę o pracę i planuję rozwój. Jeśli qumak mi tego nie zapewni (choć widzę i tutaj pewien potencjał) to poszukam gdzie indziej. Atmosfera się poprawiła, odeszli znajomi króliczka, dokapitalizowanie było więc nie martwię się o wypłatę pensji. Czekam na kolejne zmiany i wtedy będę decydować co dalej. Pracę można zmienić zawsze, tylko ważne aby zmienić na lepiej - spokojnie podchodzę do tematu, choć zawsze mam plan awaryjny :)
2
Iwona 2017-09-29 19:22
@Spokojny na jakim stanowisku pracujesz w firmie Qumak-Sekom? Jak długo pracujesz w firmie? Czy udało Ci się uzyskać jakąś podwyżkę? Takie informacje będą potrzebne tym osobom co chcą aplikować.
Zostaw swoją opinię o Qumak-Sekom - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Qumak-Sekom