logo Qumak-Sekom

Qumak-Sekom

Warszawa

Opinie o Qumak-Sekom

praca 2016-08-10 16:05
Otwierają teraz filię w Płocku , jest duża rekrutacja . Ja aplikowalam na pracownika telecentrum , jutro idę na rozmowę.
Z tego co czytam to atmosfera pracy jest przyjazna, Ale nigdzie nie mogę znaleźć jaka jest płaca na tym stanowisku .
1
DIKI 2016-08-10 22:06
czy mOGE PROSIĆ O KONTAKT? (usunięte przez administratora)
Praca 2016-08-11 00:28
W jakich godzinach dzwonić?
Bogdan 2016-09-24 18:03
A jak wygląda praca po zmianie Prezesa od kwietnia tego roku? Czy pracownikom wiedzie się lepiej czy gorzej?. Ciekaw jestem bo ubiegły rok nie kończył się kolorowo dla firmy i zastanawiam się czy warto aplikować czy lepiej jeszcze poczekać u stałego pracodawcy na rozwój wydarzeń
Bogdan 2016-09-25 06:53
@r: co Ty opowiadasz? Praktycznie - to do tych informacji ma dostęp każdy kto potrafi korzystać z internetu. Wszystko jest . Widać pracę tutaj dostałeś po znajomości lub wysyłałeś CV na pałę, nie interesując się gdzie trafisz. Na rekrutacjach też mocno się czaruje więc moje pytanie miało na celu weryfikację jak naprawdę tu jest. Po to chyba ten serwis jest !?
888 2016-10-04 20:12
Ludzie mało aktywni więc szansa że fajna praca. Psioczą tylko tam gdzie jest syf. Widać zmiana kadr się opłaciła
m 2016-10-04 21:25
zazwyczaj jak już zmienaija zarzad czy kardy to musi to isc w dobrym kierunku, to inne zmiany niz zmiana pracowikow, to widocznie kazdy eraz jest zadowolony, a dlaczego nastapily zmiany? pracownicy sami zgłaszali jakieś zazalenia na kierownictwo? co sie zmieniło?
Richard 2016-11-02 16:10
Z mojego 7 letniego doświadczenia w pracy branży IT firma QUMAK jest najgorszą w jakiej pracowałem

Minusy:
- Niesamowity Bałagan (nie wiedzą co mają podpisane i co się dzieje wokół)
- Szantaż pracowników który wynika z braku zainteresowania sprawami pracowniczymi,później próbują to odkręcić i szantażują ludzi że np. nie wypłacą im wynagrodzenia
- Kiepskie wynagrodzenie
- Szantaże lojalkami za jakieś śmieszne szkolenia mało warte,a jak ktoś nie podpiszę kolejny szantaż tym razem zwolnieniem
-Kiepska atmosfera
-Brak możliwości rozwoju inwestowania w pełnowartościowego pracownika
-Wszechobecna kombinatoryka żeby tylko wypłacić jak najmniej pracownikowi
Plusy:
-Nie zauważyłem

Jeżeli ktoś szuka krótkiego przystanku w swojej karierze na poszukiwanie innej pracy to można popracować 3 miesiące
W przeciwnym wypadku odradzam szkoda życia i pracy zawodowej na takie śmieszne firemki
4
Alojzy 2016-11-09 14:17
Potwierdzam opinie Richarda, może nie aż tak drastycznie (nie było szantażu u wypłatę), no ale b. dużo z tego co napisał to prawda.
Qumak to taka firma, która chce być mega światowym korpo, a na razie jest takie "polskie korpo bagienko" z przerostem ambicji nad treścią u kadry zarządzającej.
6
WillyWonka 2016-11-11 14:26
Tak czytam i czytam te pierdoły co wypisujecie i mi się śmiać chce. Pracuję w Qumaku już rok ;)
1
xxx 2016-11-15 15:22
Ja pracuje w qumaku trochę dłużej niż 1 rok i ogólnie to było ok, ale 3 lata temu mega popsuło pod każdym względem, pora już chyba zmykać z tej firmy.
Ogólnie na ten moment nie polecam. Atmosfera kiepska, pieniądze słabe, rozwój marny, duże kolesiostwo.
5
aa 2016-11-29 16:04
A powiedz chłopaku co Ci się w qumaku podoba, zwłaszcza po ostatnich wydarzeniach. Możesz podpytać kolegów, ale radzę Ci się spieszyć bo możesz nie zdążyć przed ich odejściem
3
Punia 2016-12-01 21:22
Ile zarabia w qumaku specjalista ds. wsparcia it?
Czarny 2016-12-08 23:28
Opóźnienia w wypłatach dla pracowników na umowach B2B.
Kordian 2016-12-14 08:08
Patrząc na dzisiejszy rynek firma nie ma nic ciekawego do zaoferowania.
Warunki jakie oferuje Qumak są na bardzo niskim poziomie w porównaniu do innych firm działających w branży IT.
Wygląda na to że za bardzo chcą zyskać tylko niestety kosztem pracownika.
Wynagrodzenie na poziomie kasjera z Biedronki z 3 letnim stażem,to jest jakiś absurd i paranoja jak na dzisiejszy rynek IT.
Jeżeli dalej będzie taka polityka w firmie wróżę im rychły upadek
4
Sekundo 2017-01-02 23:18
Teraz to przeginasz. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma .
Kunia 2017-01-18 15:40
Czasem dobrze, że w niektórych miejscach nas nie ma.
Sekundo 2017-01-20 18:00
Zgadzam się.Generalnie chwalimy inne firmy, innych ludzi tylko nie miejsce które daje nam chleb. Czasami są problemy ale wspólnymi siłami można coś zmienić! Firma to załoga, która zgrana dużo więcej może zrobić dobrego
młody 2017-02-03 14:25
Sądząc z opisów to PR ma firma tragiczny :)
Mania 2017-02-07 22:27
Jak mogę dostać się do pracy w tej fajnej firmie.?
1
Iwona 2017-02-28 14:14
@Mania wystarczy odwiedzić stronę http://www.qumak.pl/praca/aktualne-oferty-pracy/ i przesłać swoją aplikację na wybraną ofertę pracy! Powodzenia w procesie rekrutacji!
Ktoś z Was już aplikował i może podpowiedzieć jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna?
3
nick 2017-06-07 14:28
ciekawe co ta firma i co zrobi stary prezes z 30 osobowym spiskiem i wyprowadzeniem kompetencji w zakresie automatyki i sc - to wiele milionów i działanie na szkodę spółki przez ex członków i wielkich dyrektorów od rozwoju i bankowości
5
Sekundo 2017-06-11 23:00
Qumak-Sekom to zespół specjalistów z pasją do nowych technologii, to nowoczesna firma i jestem dumny , że mogę tu pracować. Szkoda , że niektórzy nie potrafią docenić tego co mają a mają świetną firmę w której można zarabiać dobrze i rozwijać się ciągle.
3
Lopez 2017-06-19 20:32
Qumak to straceńcy 40 mln straty za zeszły rok. Żyją z kroplówki. Założyciele firmy odeszli, prezesi sami robią wypad bo widzą, ze firma sięga dna.
1
Sekundo 2017-06-19 22:59
Czy jesteście pewni, że nie można napisać o Qumak-Sekom coś dobrego? Chyba to jest nieuczciwe, to dobra firma nawet jeśli ma jakieś kłopoty to potrzeba czasu żeby je rozwiązać. Niektórym wydaje się, że to już konieć gdyż nie znają szczegółów a za chwilę będzie ok.
2
JEEMaster 2017-07-03 09:33
5 lat pracy w Qumak.

Firma była bardzo fajna 4-5 lat temu. Potem dwa duże projekty uwalone, i biznes się składa powoli. Masowe odejścia ludzi.
Łatanie kim się da projektów które zostały, zostawianie ludzi którzy odeszli na jakiś dodatkowych zleceniach żeby wpisywać ich do projektów, byle by tylko dociągnąc do faktury od klienta.
Zanika powoli na niektórych stanowiskach podział obowiązków trzeba brać robotę po kolegach których odeszli.
Oczywiście nie wiąże się to z większymi zarobkami. Firma bardziej przypomina biznes rodzinny niż poważną firmę.
Są aspiaracje na duże korpo ale przy pewnej wielkości projektów ta firma nie ma szans żeby sobie poradzić.
Tutaj można skutecznie realizować projekty IT przy których pracuje kilka osób - przy takich na osób kilkanaście-dziesiąt jest [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] nikt nie patrzy na projekt globalnie,
kazdy dłubie sowje temaciki i całość się rozsypuje. Jak jest taka sytuacja to zmienia się kierownika projektu i jest dalej to samo.

Plusy:
-Luźna atmosfera
-Elastyczne godziny pracy
-Dobre miejsce pracy dla studentów - nie dłużej niż rok - Na start JavaDEV dostaje 2k i nie ma co liczyć na jakieś wielkie podwyżki po roku czy dwóch - przyjść poklepać kod rok i pójść gdzieś indziej za 2-3x tyle ;)
-Przyjemne biuro
-Brak korpowyścigu i gonienia targetu

Minusy:
-Chaos
-Zerowy przepływ informacji
-Metodyka pracy -> łatanie dziur - Brak działań proaktywnych - Na zasadzie jak będzie problem to wtedy się tym zajmiemy
-Niskie zarobki
-Masowe odejścia pracowników
-Perspektywa problemów z płynnością finansową
-W sekcji IT całkowity brak projektów - dział ten praktycznie upadł - kończy dłubać to co jeszcze zostało i brak perspektywy na nowe projekty
-Aktualnie brak ściezki kariery
-W sekcji IT - wszyscy specjaliści "z krwi i kości" zawineli się do innych firm rozwijać swoją karierę albo właśnie szukają nowego miejsca - reszta(głownie stanowiska dyrektorsko-kierownicze) zostaje i liczy że przetrzyma posady

Na chwile obecną firma dobra jak ktoś chce posiedzieć 3 miechy żeby poszukać jakiejś złotej oferty a musi pracować ;)
Duże prawdopodobieństwo że biznes się zamknie w przeciągu roku.
3
Sonia 2017-07-03 22:21
Trudno uwierzyć w te czarne scenariusze nawet jeśli jest ciężko.
2
Ania 2017-07-06 13:34
Jak wygląda rekrutacja w Płocku?
SzypkiLopes 2017-07-06 21:31
Mogę potwierdzić to co pisze @JEEMaster
Wszyscy wartościowi pracownicy już dawno poodchodzili.
Cały zarząd podał się do dymisji (w ciągu kilku miesięcy), a na ich miejsce powołano karierowiczów-marionetki.
Firma kończy realizację kilku małych projektów.
Nie pozyskała żadnych dużych i kluczowych projektów z powodu słabego działu sprzedaży (próbowali w sektorze publicznym i prywatnym).
Nastroje wśród tych co zostali są złe z powodu niepewnej sytuacji.
Nowym udziałowcem jest firma świadcząca usługi autsorsingu pracowniczego.
Więc albo nowy udziałowiec chce doprowadzić do upadłości potencjalnego konkurenta, albo przekształcić kumaka w firmę wypożyczania pracowników. Tylko nie bardzo jest tam już kogo wypożyczać.
4
JEEMaster 2017-07-07 11:40
Co do ludzi którzy twierdzą że będzie super...
To są osoby które mają problem z znalezieniem pracy i robią wszystko żeby nastroje byly ok i firma przetrwala :)
jeżeli dyrekcja wyprzedaje auta aby bylo na wadia to raczej jest słabo ....
Iwona 2017-07-12 11:58
@SzypkiLopes
piszesz, że firma nie pozyskała żadnych dużych i kluczowych projektów. Jednak na stronie Qumak można znaleźć informacje o tym, że firma będzie świadczyła usługi serwisowe oraz usługi wsparcia technicznego dla Urzędu Dozoru Technicznego (UDT) przez następne kilka lat. Podpisała również kilkumilionowy kontrakt z GAZ-SYSTEM S.A. To nie są dla Ciebie duże projekty?

@JEEMaster
we wcześniejszym komentarzu pisałeś o masowych zwolnieniach w firmie. Czy odejścia dotyczą szczególnie któregoś z działów? Jak duża jest jej skala? Ile osób odeszło w ciągu powiedzmy ostatnich kilku miesięcy?
JEEMaster 2017-07-16 18:55
@Iwona
To że firma złapała 2-3 projekty nie świadczy o tym że wszyscy będą mieli co robić :) Usługi serwisowe - przecież to chodzi o jakiś leasing kompów i ich wsparcie. Czyli robota dla ludzi na słuchawce i kogoś kto ten sprzęt dowiezie :) Kluczowy projekt to taki który angażuje ludzi z sekcji IT - najlepiej wyrób jakiegoś softu. To o czym piszesz to tylko jakieś poboczne projekciki którymi próbują się chwalić ;)

Realizacja IT - bardzo duzo osób odeszło po prostu nie ma pracy i już nikt tego nie ukrywa :) Mówię o sekcji stricte IT - analitycy, programiści, admini, testerzy itp. Co do odejść w innych działach - projekty budowlane też się skończyły tam ludzie nie otrzymali przedłużenia umowy i wylecieli w grudniu 2016. W ciągu ostatnich kilku miesięcy ciężko powiedzieć ale napewno kilkadziesiąt osób to lekko. (Pamiętaj że Qumak w swojej sumarycznej liczbie pracowników ma wliczonych ludzi na outsource którzy raz w zyciu widzieli siedzibę firmy ;) ) Jeżeli patrzeć na pracowników insource ;) To te kilkadziesiąt osób w przeciągu powiedzmy max 6 miechów to jest ogrom ;)
Maja 2017-07-19 22:42
Każda firma może mieć lepszy lub gorszy okres w swojej działalności. Pracownicy nie znają wszystkich planów oraz sytuacji finansowej firmy dlatego nie powinniście oceniać kondycji. Qumak-Sekom to spoko firma!
1
Maniek 2017-07-20 13:52
Chwalenie się kontraktem w UDT na pierwszej stronie WWW jest najlepszym przykładem upadku firmy. Piszą że kontrakt jest wart 0,5mln - kiedyś chwalili się kontraktami za 50-100 mln. A z tego 0,5 mln to zapewne ponad 400k PLN - to są koszty subskrypcji, które idą do producenta urządzeń.Więc usług (marży) jest tam tyle, że może się tym poszczycić co najwyżej firma 2-3 osobowa (biorąc pod uwagę, że to kontrakt na 3 lata)
1
JEEMaster 2017-07-24 12:40
@Maniek: Brawo w końcu ktoś kto wie o co kaman. O tym mówiłem Qumak chwali się kontraktem serwisowym/na dostawę sprzętu na ileś kasy tylko że 80-90% kasy idzie do producenta sprzętu albo na licencje - marży sensownej brak. Naprawdę firmy kilku osobowe potrafią zarobić więcej na kontrakcie niż ten moloch.

Jeżeli sami dyrektorzy zaczynają wspominać o tym że chyba będą CV wysyłać gdzie indziej to coś jest na rzeczy.
Pozatym śmieszą mnie gadki zarządu że ludzie to sobie mogą odchodzić bo jak coś dorekrutuje się z zewnątrz. Powiem tak duża część ogłoszeń o pracę wisi na stronie od roku jak nie lepiej i chętnych nawet żeby przyjść na rekrutacje nie ma. Wątpie żeby ktokolwiek chciał zaczynać pracę w firmie która jest na granicy być albo nie być. Przy takiej kondycji stawki które zostaną zaproponowane potencjalnym kandydatom też nie będą zachwycające ;)

@Maja: Jeżeli rzeczywiście byłoby tak jak mówisz to by zarząd o tym poinformował, że jest spoko jest zapas pieniędzy i ogólnie nie ma czym się martwić. Przekaz od góry z ostatniego miesiąca jest natomiast o 180 stopni inny ;) Będzie spoko ale do końca sieprnia a potem nie wiadomo....
1
SzypkiLopes 2017-07-24 20:59
Do tego co pisze @JEEMaster dodam, że firma traci klientów (poszukajcie w necie) a niektórzy klienci wstrzymali rozpoczęcie projektów do czasu wyjaśnienia sytuacji. O innych wpadkach i porażkach niestety nie mogę napisać. Jak dotąd brak efektów działań powołanych do zarządu osób.
3
Oleole 2017-07-24 22:57
Qumak-Sekom to typowa firma z branży nowych technologii i tu praca jest dla ludzi z bardzo dużą wiedzą oraz bardzo ambitnych. W takich firmach mogą pracować najlepsi i pewnie dlatego mają wielu wrogów, bo każdy chciałby tu pracować i dobrze zarabiać.
1
Spartanin 2017-07-26 18:55
@Oleole:
Ty tak serio Serio? Czy jak poszukam na stronie Qumak to znajdę ten tekst gdzieś w sekcji HR?? ;)
Odpowiem na podobnym poziomie:
Dlatego też odchodzą z firmy specjaliści - bo czują że nie są godni pracować w tak wspaniałej firmie i zarabiać tak dużych pieniędzy, uważają pewnie siebie za za mało ambitnych nadających się tylko na kasę do biedry ;)
3
Klient/Pracownik 2017-07-28 12:35
Czytając wasze komentarze to z niektórych normalnie płakać się chce. Jestem byłym pracownikiem tej firmy i nie wspominam tej firmy bardzo dobrze mogę nawet rzec, że firma daje plamę po całości zatrudniają pracowników na jakiś okres i jeżeli dana osoba okaże się, że ma na jakiś temat więcej pojęcia to od razu automatycznie zwalana jest ze stołka i zwalniana bo po prostu boją się żeby nikt ich nie zastąpił a jak zwalniają to nie mają ludzi do pracy i każą przychodzić wcześniej bądź zostać po godzinach a co za tym idzie wiadomo są nad godziny a jeżeli pracuje się w nocy należy się dodatek za pracę w godzinach nocnych przychodzi dzień wypłaty i okazuje się, że dostaje się czystą wypłatę bez żadnych dodatków a jak się zapytałem gdzie są moje pieniądze za godziny nocne i za nad godziny usłyszałem od swojego przełożonego, że "to nie będzie zapłacone bo to idzie na dobre imię firmy żeby firma się rozwijała i ludzie mówili o niej z przyjemnością i chętnie chcieli przyjść do pracy w tej firmie bo tu się zostaje w pracy przyjemnie" ale ja nie jestem wolontariuszem i skoro ja tak miałem dlaczego mój przełożony uciekał po 8h pracy nie zostając dłużej jako wolontariusz. To jedna z wielu atrakcji jaka czeka na przyszłych pracowników w tej firmie. Mało tego w ustawie czy kodeksie pracy jest jasno napisane ze przy pracy przy komputerze po każdej przepracowanej godzinie należy się 5 - 10 minut przerwy niestety to też w tej firmie jest łamane fakt można pójść na przerwę ale później to jest odliczane od czasu pracy oczywiście licząc po 1,2,3,4,5,6,7h pracy wychodzi nam 35 minut przerwy ogółem odliczając po 5 minut po każdej godzinie ponieważ po "ósmej" godzinie nie ma przerwy bo kończymy prace i wychodzimy z firmy. Czyli podsumowując jeżeli zliczymy po 7h pracy po 5 minut przerwy to wychodzi 35 minut i później okazuje się ze danego dnia w pracy byliśmy nie 8h a 7,25h gdzie tak nie powinno być bo ile nam naleci "godzin" przez cały miesiąc????? i później odbierane są nasze nad godziny w celu uzupełnienia naszego miesięcznego czasu pracy gdzie to jest niezgodne z prawem pracy. Podobnie jest z urlopami płacić za nich nie chcą i wolnego też nie można dostać bo jak się chce iść na urlop to trzeba sobie załatwić zastępstwo na ten okres. A moja odpowiedź jest taka drogie SZEFOSTWO podchodźcie do ludzi tak jak przewiduje prawo pracy zgodnie z nim traktujcie ludzi i ich nie zwalniajcie nie podając powodu a wszystko będzie dobrze a nie szukacie dziury w całym. Dlatego ostrzegam LUDZIE DAJCIE SOBIE SPOKÓJ Z TĄ FIRMĄ TO JEDNA WIELKA PORAŻKA. Poza tym jak to jest taka dobra firma to dlaczego jak gdzieś wyczytałem wyprzedaje samochody bo nie stać ich na wpłatę wadium i nagle ich akcje na GPW spadły do minimum????? Sami sobie na to odpowiedzcie. Pozdrawiam
5
Patrycja 2017-08-01 12:42
Mógłby ktoś napisać etat konsultanta jest godziwie opłacany?
JEEMaster 2017-08-01 22:12
@Patrycja: Konsultanta od czego? Masz na myśli stanowisko jakiegoś Admina czy co?
henryk 2017-08-03 11:45
Pracowałem w tej firmie bardzo długo i mogę potwierdzić, że to co piszą JEEMaster, Maniek, SzybkiLopez jest szczerą prawdą (niestety). Mam nadzieje, że dzięki temu ludzie unikną rozczarowania. Omijać szerokim łukiem.
Nick1234 2017-08-03 12:03
Podobno Qumak będzie kończył współpracę z Orange dotyczącą outsource pracowników i nie tylko. Prośba o potwierdzenie czy to prawda?
4
JanuszBiznesu 2017-08-03 13:22
Potwierdzam przedmówców - dyrektorzy też ewakuują się z końcem miesiąca co ciekawe część z nich nie z własnej woli. Naprawdę firma zrobiła się dosłownie pusta.
1
Stefan 2017-08-11 18:03
Jaka jest przyczyna takiej sytuacji w firmie, napiszcie?
nasimenagerowie 2017-08-13 19:35
No już chyba dokładniej się nie da. ale co robiły w tym wszystkim fundy?
nasimenagerowie 2017-08-13 19:36
No już chyba dokładniej się nie da. ale co robiły w tym wszystkim fundy?
nasimenagerowie 2017-08-13 19:36
No już chyba dokładniej się nie da. ale co robiły w tym wszystkim fundy?
JEEMaster 2017-08-14 16:19
@Stefan

Przyczyna to dwa uwalone duże projekty, plus typowe "polskie cebula korpo" .
1
Szczepan 2017-08-15 18:41
Jeśli chcecie wiedzieć jaka jest sytuacja faktyczna w firmie radzę pytać u źródła. Takie forum i eksperci na nim tylko podpuszczają innych i maja z tego niezły ubaw.
2
Zostaw swoją opinię o Qumak-Sekom - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Qumak-Sekom