logo ZARA

ZARA

Warszawa

Opinie o ZARA

Wisła 2014-09-23 14:29:24
Pożal się boże firma od siedmiu boleści ....co tydzień szukają jak nie kierownika to pracownika ! Problem polega na tym, że oni tak na siłę odsuwają od siebie problem, że uważają się tam w kierownictwie z jakiś nad menagerów ale PRAWDA jest tak, że to MEGA cienkie Bolki którzy o branży odzieżowej czerpią wiedze menagerską z gazet po ZERO 99 GROSIW i tego jest taki opłakany skutek !!!! To Dobry materiał o ich pracy dla Monty Pythona !!!
1
Angela 2014-11-23 15:04:00
Praca na sklepie ciężka. Ale to jak we wszystkich sieciówkach. Rotacja też dość konkretna. Na tych wyższych stanowiskach poza sklepem może jest inaczej ale tego niestety nie przybliże
1
kiero 2014-11-26 01:20:57
kierownik w inditexie zarabia w zależności od brandu od 3300 zł - 4000 zł na rękę z premiami. Praca nie jest łatwa, ale to już chyba wszyscy wiedzą, nie ma co się żalić.
2
dylizans 2014-11-27 12:27:08
Dziewczyny pracowałam w Zarze i nie będę polecała lub nie. Jeśli macie ten komfort, że mieszkacie z rodzicami i zarabiacie tylko na swoje "waciki" to idźcie jak najbardziej. Praca jest bardzo wymagająca i męcząca (akurat to mi nie przeszkadzało) ale niestety nie adekwatna jest pensja do tego. Owszem dają Ci umowę o pracę (na początku na okres próbny na 3 miesiące) na 1/2 etatu za 1000 zł brutto ( na rękę ok. 760 zł), masz nigdy do wyrobienia swoje połowę etatu ale nikt tam nie pracuje po 4 godzinny dziennie! Pracujesz od 6 do 10 godzin. Ekipa z działu, która najbardziej wchodzi w tyłek osobie układającej grafik pracuję na rano 8/8.30 do 15/16. Reszta dostaje grafik i okazuje się, że na 18 dni pracujących masz 16 razy na popołudnie (15-21.30) a 2 razy na dostawę 6 rano! Czego nikt tu nie piszę nowym o dostawach? w poniedziałek i piątek dymasz na 6 rano i zapierniczasz aż ci sie uszy trzęsą a na sam koniec mówią, że musisz popracować nad tempem pracy :D Myślisz sobie 12 dni wolnego? Super! O co to to nie! Sprawdzaj grafik a TETA miej ustawioną na stronie startową w komórce, laptopie, ipodzie i u sąsiada na stacjonarnym! Grafik zmienia się po 3 razy dziennie. Jeśli wybierasz się do pracy to sprawdź czy rzeczywiście masz na daną godzinę czy może już w niej powinnaś być od 2 godzin :) Wychodzisz z pracy o 22? Nie szkodzi abyś przyszła następnego dnia na 6 do pracy :) (nie wiem jak przechodzi ten grafik w TETA, chyba cały czas świeci się na czerwono). Masz zaplanowany dzień wolny? ZARA szybko ci go zorganizuje :) Tyrasz godzinowo etat minus jedna godzina (bo tym różni się pół etatu, że musisz mieć mniej o 1 godzinę niż etatowiec) i podstawę+ premię+ uzupełnienie etatu (o nie moje drogie, to co tyrasz ponad pół etatu to nie są nadgodziny:) ps. nadgodziny u etatowców (ale ich jest mało) są charytatywne) i dostajesz 1200 zł. Widzisz wypłatę i wołasz w niebo: Boże dlaczego?! Po wypłacie masz - 10 do motywacji. Plus pakiet socjalny - bony na święta 50 zł (o ile się nie zatyrasz przez okres świąteczny), bon na urodziny 100 zł, opieka medyczna prywatna Lux-med (nigdy nie miałam czasu z niego skorzystać, nawet jak byłąm chora). A i jeszcze obowiązkowe NIEODPŁATNE (nie wlicza Ci się to do ewidencji) spotkania działów o 6 rano na Twoim dniu wolnym, urlopie, l4- jedynie własna śmierć może Cię usprawiedliwić jeśli nie przyjdziesz. Nie jesteś na nim- musisz tłumaczyć się dlaczego, po co i oczywiście reprymenda słowna, że na następnym spotkaniu masz przyjść pierwsza. Oświadczenia z kasy, jeśli brakuje lub masz za dużo o 10 gr- zapomnij, że zamkniesz kasę o 21.30. Wychodzisz o 22 z pracy a w grafiku masz do 22- kogo to obchodzi? Miałaś czas do 21.30, nie wyrobiłaś się bo kasa główna musi najpierw u siebie pozamykać a potem ciebie liczy- twój problem! Zrobisz błąd na kasie- wszystkie działy o ty wiedzą dzięki super zeszytowi przekazu informacji- jawny i tolerowany mobbing. Plusem jest, że jeśli tam wytrwasz to potem łatwo ci będzie znaleźć inną pracę bo zara to taki trochę obóz pracy- skoro tam sobie poradziłaś to wszędzie sobie poradzisz :) powodzenia!
15
Ann 2014-12-22 09:12:45
Powiem tylko tyle wykorzystywania ludzi.
6
hisbata 2015-01-07 12:16:04
Praca fizyczna za kiepskie pieniądze.
Można zarobić znacznie lepiej w sklepie spożywczym za kasą, poziom zmęczenia po takiej pracy podobny, wątpliwy prestiż pracy w Zarze nie jest argumentem ZA.

3
tonyhalik87 2015-01-10 00:50:42
Ta praca to jakaś pomyłka, 6h bez przerwy na siku,stanowczo odradzam!Wykorzystywanie ludzi po całości, żero szacunku dla pracownika zwłaszcza pani K.
1
ultra 2015-01-11 12:37:20
właściciel firmy jest w pierwszej dziesiątce najbogatszych, a pracownicy dostają 1000 zł miesięcznie. Czysty wyzysk.
antek ,dział kas 2015-01-21 18:24:07
odradzam pracę w Zarze Lublin :złe traktowanie ,ciężka praca fizyczna za grosze !wiecznie wściekła menedźerka ,która uważa się za nie wiadomo kogo ,ciągła rotacja ,niesamowity stres w pracy !!!
2
GK 2015-02-09 13:02:04
Ja pracowałam w Zarze ponad rok. Zarobki nie są złe. Dużym plusem jest pakiet socjalny, który oferuje firma INDITEX :Umowa o pracę, Luxmed (korzystałam często i to jest świetna sprawa), Multisport, bony na święta i urodziny, uniform pracowniczy. Warunki są niezłe w porównaniu do tego, co oferuje większość sieciówek. Co do minusów, to przede wszystkim irytujące są ciągłe zmiany w grafiku (grafik online,ja popadałam już w paranoję i sprawdzałam go kilka razy dziennie ), nie można sobie niczego zaplanować, bo grafik się zmienia z godziny na godzinę. Kolejnym minusem jest atmosfera pracy, praca sama w sobie nie byłaby tak uciążliwa, gdyby nie sposób traktowania pracowników. Ja nie miałam akurat tego problemu, nie pozwalam sobie wejść na głowę, szybko dostałam awans, ale to nie znaczy,że nie irytowało mnie to co się tam dzieje. Niestety podpisuję się pod wczesniejszymi wypowiedziami dotyczącymi mobbingu w tej firmie. Pocieszające jest to,ze po pracy w Zarze faktycznie łatwo o inną pracę- sprawdziłam :)
4
niezadowolona 2015-02-21 21:09:12
Nie polecam pracy w Zarze nikomu. Na rozmowie kwalifikacyjnej wszyscy są mega mili, obiecują co miesiąc obfite premie i awanse ("75% wewnętrznych awansów!" tylko czemu ciągle są ogłoszenia na kierownicze stanowiska? Nie lepiej kogoś awansować?Nie wierzę, że we wszystkich Warszawskich sklepach nie ma osoby z potencjałem do awansu...)
Pracy bardzo dużo, duża presja i stres. Nie ma tygodnia aby nie przyjeżdżał do sklepu "ktoś ważny", z Hiszpanii bądź z biura. Wszyscy chodzą zestresowani przez kilka dni, wyczekując wizytacji (lub czasem robią je z zaskoczenia) Po wizytacji rzadko kiedy można było usłyszeć jakiekolwiek pozytywne opinie na temat wyglądu sklepu itp, choćby nie wiadomo jak starał się cały zespół. Grafik zmienia się kilka razy w miesiącu. Często jest tak, że jednego dnia np pracujesz do 21 a następnego dnia przychodzisz rano na dostawę, bo nie ma kto inny przyjść a przecież zespół sobie bez Ciebie nie poradzi...
Bardzo duża rotacja, nie tylko wśród "zwykłych" pracowników ale również wśród menagerów. Ludzie sami odchodzą, bądź są zwalniani z dnia na dzień, bez podania przyczyny (tłumaczą się tym, że przy umowie na czas określony nie trzeba podawać przyczyny zwolnienia) oczywiście wcześniej nikt z taką osobą nie przeprowadzi rozmowy, że źle pracuje. Tylko któregoś pięknego dnia wręczają jej wypowiedzenie, a ona sama nie wie za co.
W firmie, żeby coś osiągnąć i awansować nie trzeba mieć umiejętności i ciężko pracować. Liczy się to, czy przełożony Cię zwyczajnie lubi. Podlizywanie się swoim przełożonym jest standardem na każdym szczeblu w firmie. Pracownik sklepu podlizuje się kierownikowi/kierownik lub dyrektor podlizuje się regionalnej, hr i innym osobom z biura. Wynik jest tego taki, że często na kierowniczych stanowiskach są osoby nie kompetentne, nie znające niekiedy podstawowych zagadnień czy nie mają predyspozycji do kierowania ludźmi (mobbing, terroryzowanie ludzi psychiczne i słowne) Nawet jak taka osoba ma kilka "wpadek" to i tak jej nic nie zrobią, bo ma pewną pozycję i nie zmieni swojego zachowania.
7
Jusia 2015-02-21 22:22:23
Wybaczcie ze nie przeczytałam wszystkich wpisów moze jest to gdzies ujete ale chciałabym wiedzieć czy ZARA oferuje rabat na ubrania dla pracownikow ? Jesli tak to jaki % i czy sa limitu?
Będę wdzięczna za odpowiedz :)
3
Z2 2015-03-10 11:24:10
Czytam, czytam, czytam i niedowierzam. Pracuję w tej firmie 3 lata i na razie nie zamierzam jej zmieniać. Podsumowując:

TAK:
- umowa o pracę
- zniżki pracownicze 15% do wszystkich brandów,
- multisport, benefit
- bony urodzinowe, świąteczne x2
- bardzo bogaty pakiet Luxmed - który bardzo polecam (badania specjalistyczne, m.in. alergolog, okulista, ginekolog, ortopeda (nielimitowane zabiegi, rehabilitacja) bezpłatne i co najważniejsze nie czeka się długo a z reguły są to b.dobrzy specjalisci.
- wewnętrzne awanse – TAK sama jestem przykładem.– może nie 75% ale Inditex docenia tych którzy się starają
- Pracownik 1/2 etatu - tak, z reguły ma wyrobić minimum czyli +/-80 godz. Jednak bardzo czesto na wszystkich działach pracownicy mają dodatkowe godziny.

TAK/NIE
Nie wiem na jakich wy trafialiście menagerów, ale przynajmniej w sklepie w którym ja pracuje godziny dzielone sa równo między pracowników. Jeżeli pracownik sam wychodzi z inicjatywą i np robi rzeczy ktorych nie robią inni prcownicy - logiczne jest że można go docenic i może dostac dodatkowe godziny - NIE mam tu na myśli podlizywania sie do menagera, to nie zawsze się dobrze konczy.

GRAFIK - owszem, słyszałam o przypadkach, że zmienia się często i bez podania powodu - jak równiez sama byłam tak traktowana. Tak być niepowinno. Każdy pracownik do wyznaczonego dnia mies. podaje swoje Prośrby Grafikowe - które nie musza byc brane pod uwage, ale z reguły są.

Zespół DT/HR - nie chce wypowiadać sie do konca na ten temat, ale chcialabym cos sprostować. To tez moi przełożeni. Tak, są to osoby o bardzo wyraźnych charakterach, czasem trudnych. Ale są to normalni ludzie, którzy mają swoje obowiązki i z nich sa rozliczani. Tak jak każdy pracownik.
ROTACJA – dlaczego? Bardzo często osoby które tu pracują to studenci i np. sami znajduja lepsza prace po studiach (nie twierdze ze takiej nie ma). Dlaczego ZARA dziękuje komuś za współpracę? (Przykłady z moich 3 lat)
- brak zaangażowania, nie wypełnianie obowiązków
- donoszenie na innych
- wyręczanie się innymi
- narzekanie na wszystko co jest możliwe

RADA:
- Jeśli chcesz tu pracować - POKAŻ że ci zależy, bądź pracowity, wypełniaj swoje obowiązki, uśmiechaj się (nie dlatego, że musisz - będzie ci się lepiej pracowało)
- Nie stresuj się i nie spinaj za bardzo
- Jeśli jesteś „gadułą” mów dużo – ale czasem zastanów się czy nie mówisz bez sensu – nawet klientów to irytuje, a co dopiero kolegów z pracy
- Traktuj ludzi tak jak ty byś chciał, żeby traktowali ciebie.
Ta praca jest wymagająca, kontakt z kilentami nie jest łatwy.

Jeśli nie spełnisz powyższych punktów bo takim jesteś człowiekiem z natury - NIE PRZYCHODŹ TU - nie skladaj CV, a jesli pracujesz od razu sie zwolnij - bedzie lepiej dla dwóch stron.
Ciekawe dlaczego do ZARY szukać pracy przychodzą osoby z Mohito, Reserved, Calzedonii… i są pozytywnie zaskoczone warunkami.
Zawsze możesz zatrudnić się w innej sieciówce np. z LPP – dostać umowę zlecenie lub wcale, dostawać na reke 6 zł (tak są takie zarobki – w Zarze 10zł/1h) albo
nie idź do pracy, wyciągnij reke do rodziców po pieniądze.
8
kulesza 2015-03-13 07:56:51
Witaj,
nie chcę za bardzo wnikać w Twoje prywatne życie, ale pracujesz w Warszawie?
3
lawenda12 2015-03-24 00:39:24
Ja bardzo chwale sobie prace w zarze, studiuje dziennie i pracuje, moje prośby grafitowe są brane pod uwagę i nie ma problemu z porozumieniem się pracownik - manager
1
ja zarowiczka 2015-04-12 16:12:35
Ja pracowalam w wawie na mokotowie:-) bylam zadowolona umowa na caly etat ,rabat dla pracownikow ,jest normalnie trzeba pracowac i byc odpowiedzualnym:-) tak tak byc odpowiedzialnym ,bo jak się komuś wydaje że bedziecie stać i pachnieć,to się obudzcie!!!! Kto to wszystko robi my pracownicy!!! Narzekacie?a spojrzcie id strony klienta,rozwalacie grzebiecie na 10 minut przed zamknieciem rojnujecie wszystko vo my ulożylismy,to jak możn być zadowolonym ,skoro po was ,eszyscy w biegu godzinę biegają by wyjść do domu!!!!z grafikiem ja jak pracowalam to bylo w miare oki,uczylam się i te dni byly wolne!!a jak byly dostawy o 6 to pracowalismy zawsze do 14 zgodnie z kodeksem pracy ..a jak komus zle to niech zglosi sie do inspekcji pracy- nie -ma szans bo tam wszystko jest zgodne z prawem!!!no chyba ze niektorzy przelozeni ale to zalezy od ludzi wszyscy sie nie kochają:-) a te male częsci etatow pewnie przekichane ,bo zawsze wciska sie ludzi gdy jest najwieksza praca w godzinach popoludniowych!!!! Nie przesadzajcie przecież nie mozecie pracowac od 8 do 12!!!obudzcie sięjeslu chodzi o zarobki mialam 1600-2000 a dziewczyny mialy czasem wiecrj bo byla premia od sprzedazy,pozdrawiam.praca to prąca ,czyli trzeba pracować i być odpowiedzialnym
1
SK 2015-06-17 09:57:00
Ja nadal pracuję w Zarze (od 3 lat). Pracowałam w Warszawie: W Arkadii, później w Złotych Tarasach, teraz na Targówku. Osobiście jestem bardzo zadowolona, zawsze trafiałam na ludzi, z którymi można normalnie porozmawiać, nie opieprzają za byle co, a atmosfera w pracy jest bardzo przyjazna :) Zarobki nie są fantastyczne, ale do złych też nie należą. Pakiet socjalny też bardzo fajny i przydatny :) Zmiany w grafiku? U mnie czegoś takiego nie ma - zawsze jestem pytana o zmianę i dopiero po wyrażeniu zgody zmieniają mi grafik.
1
Ola 2015-08-24 17:46:54
Chcę się wypowiedzieć jako klientka - Zara to kolejny badziewny sklep, który traktuje klientów jak złodziei. To sprawdzanie ubrań przed wejściem do poczekalni i konieczność przystawiania torebki do czujnika jest upokarzające. Z tego właśnie powodu nie będę tam kupować, radzę zmienić te żenujące zwyczaje!
3
Lizka 2015-09-07 14:01:46
hej! ja pracowałam w Zarze dwa lata i polecam! To była moja pierwsza praca, naprawdę dobry start. Od razu dostaje się umowę o pracę (1000 zł brutto, plus premia - wielkość zależna od obrotów sklepu danym miesiącu) ogólnie wychodzi ok 10/11 zł za godzinę. Pakiet socjalny, opieka medyczna, karta rabatowa do wszystkich sklepów INDITEXu, możliwość kupienia karty multisport w niskiej cenie. Na święta i urodziny dostaje się bony. Praca zmianowa. Fajna dla studentów dziennych, bo można chodzić na popołudnia, po zajęciach ;) Jest dużo pracy, obowiązków, trzeba pracować szybko i przede wszystkim obsługiwać klientów i być zawsze uśmiechniętym i miłym! Praca naprawdę fajna, ale nie na całe życie, chyba, ze się wkręcisz i będziesz chciał awansować i kiedyś zostać np dyrektorem sklepu :) A jeśli nie, to fajnie mieć to w CV, pracodawcy dobrze na to patrzą. POLECAM
2
Klientka 2015-09-07 20:32:20
Robiąc zakupy w Zarze w Promenadzie byłam świadkiem niemiłej sytuacji... Gdy udałam się do przymierzalni z wybranymi przeze mnie ubraniami usłyszałam rozmowę menadżera/kierownika z pracownikiem. Pani menadżer, blond kręcone włosy, w bardzo niemiły sposób zwracała uwagę pracownikowi. Na przymierzalni obsługiwała mnie miła, młodziutka dziewczyna, która bardzo mi pomogła wybierając spodnie i płaszcz. Jednakże po wyjściu z przymierzalni znowu usłyszałam, jak ta sama pani menadżer zwraca uwagę pracownicy... W takiej atmosferze aż odechciewa się robić zakupy, a co dopiero pracować ? Po kilku minutach co zobaczyłam znowu? Jak kolejnemu pracownikowi ta pani zwraca uwagę (jak widać było to bardzo zauważalne nawet dla klienta). Biedne dziewczyny...
4
Anex 2015-09-10 13:54:51
Ja nie narzekam na pracę w ZARZE. Praca fizyczna mi nie przeszkadza. Jak się człowiek wkręci to i pracuje się dobrze. Atmosfera w pracy świetna, przemili ludzie. Można się dogadać z każdym, premie przyzwoite. To moja pierwsza praca i jest ok. Co kto lubi, jak na start to polecam.
1
Benny 2015-09-28 19:31:57
Odradzam prace w zarze przynajmniej w Bydgoszczy, wieczny mobbing ze strony managerow, chca aby pracownik wykonywal ich prace, a potem narzekaja ze nie wypelnil swoich obowiazkow a takze nie zrobil czegos za nich. Grafik zmienia sie bardzo czesto. Regionalne struktury umywaja rece i nie widza co sie dzieje. Obgadywanie pracownikow, wysmiewanie ich jest na porzadku dziennym. Telefon z pracy jest codziennie, i to po to zeby cie zjeb...ac. Nie motywuja do pracy. Nie uznaja twojego czasu wolnego. Jezeli pracujesz w zarze to nalezysz do nich.
7
ewa 2015-09-30 00:13:59
Nikt Ci nie karze kupować tam rzeczy, złodziei jest masa a to są środki bezpieczeństwa.
beeznes 2015-11-09 23:46:49
Hej, czy jest tu ktos kto pracowal w zara home i jest w stanie cokolwiek o tej pracy opowiedziec? :) :) :)
Pracownik 2015-11-19 14:13:15
Ha ha ha rozbawiło mnie to że ponoć pracownik zostaje zwolniony jak donosi na innych... w INDITEX to chyba właśnie na odwrót!!! Jak wchodzisz w tyłek i kablujesz to czeka cię szybki wręcz błyskawiczny awans, a jak dodasz jeszcze kablowanie po innych brandach i sklepach to w ogóle czeka cię świetlana przyszłość!

Wiem bo pracowałam, wiem bo widziałam jacy ludzie awansowali: którzy wspinali się na cudzych plecach i krzywdzie i pracowitości również cudzej!

Dla mnie to by [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] a pracowałam w innych sklepach nie mniej ambitnych, również na wskaźnikach i będę odradzała wszystkim.

Niestety prócz dobrych zarobków i pakietu medycznego nie ma tam plusów- ciągłe wywieranie presji, nigdy pozytywnych opinii wręcz na siłę szukanie negatywów twojej pracy byle tylko pocisnąć. Większość moich przełożonych niestety niekompetentna, dużo chamstwa i agresji słownej żeby nie powiedzieć prosto MOBBING.

Bardzo źle wspominam tamtą pracę, wymioty i biegunki na porządku dziennym, dziewczyny płaczące po zapleczach i wieczna rotacja... nie bez powodu!

Gdzie tkwi błąd tej firmy?
- niekompetentny zarząd który nie motywuje a niszczy psychicznie
- zła organizacja pracy
- wyśrubowane normy nie do zrealizowania
- brak współpracy na wszystkich szczeblach sieci

I na koniec powiem: nie byłam leniem, ani słabeuszem, bo w następnej firmie pokazałam swój potencjał i byłam najlepszym kiero w całej Polsce tej zagranicznej marki.
Inditex mnie zwolnił bo szanowałam siebie i ludzi którzy ze mną pracowali (nikt dzisiaj nie pracuje w tej firmie ze wszystkich których wtedy poznałam- to też o czymś świadczy).
7
wpaulina 2015-11-21 11:06:51
Witam
Piszę pracę magisterską odnośnie sklepu ZARA, bardzo prosiła bym o pomoc pracowników/byłych pracowników o wypełnienie ankiety odnośnie zadowolenia z pracy w ZARA, ankieta ma dosłownie 6 pytań zamkniętych. Dziekuję bardzo za pomoc ;)
(usunięte przez administratora)
1
Dominika Sawicka-Grzesiak 2015-12-08 14:48:00
Chętnie pomogę:)
Jojoba 2016-02-05 12:47:55
Firma bardzo ale to bardzo nieprzyjazna młodym matką więc nawet jak już macie umowę na czas nieokreślony i zachodzicie w ciąże to potem powrót jest bardzo ciężki. Chyba że bardzo ale to bardzo wchodziłaś kierownikowi w d... i Cię lubi to są szanse na powrót. Ich kadrowcy i prawnicy robią wszystko aby było pod górkę i zawsze znajdą "coś:. I to nie tylko w sklepach- mam znajomą w biurze i po jej obserwacjach tam też mimo że pracujesz kilka lat to procent kobiet które wracają po urlopie macierzyńskim jest malutki bo przeważnie kogoś na Twoje miejsce zatrudniają a potem Ci mówią SORRY albo proponują stanowisko "na wyjazdach" co dla młodych mam jest nie do zaakceptowania, ona dlatego cały czas się boi zajść w ciąże mimo że od dawna o tym myśli.
Ogólnie firma bardzo na NIE dla MAM!!!
Pracująca- NIEZADOWOLONA 2016-02-14 19:42:08
Szczerze? NIE
niktwazny 2016-05-06 00:13:39
dużo złodziei to i kontrola musi być
chopin 2016-05-11 14:32:45
Cześć, mam pytanie czy są może jakieś karnety sportowe ? Jeżeli tak, to czy zara coś do nich dopłaca, czy sam musiałbym za nie płacić ?
były pracownik 2016-05-14 19:10:05
Pracowałam w Zarze w Promenadzie w Warszawie przez jakiś czas. Odradzam wchodzenia do tego sklepu, dyrektorka stosuje mobbing w pracy, drze się na pracowników, stres w pracy jest niesamowity. Ostatnio dzień wcześniej zmieniono mi grafik, nie pytając mnie czy będą mogła pracować w innych godzinach, nie informując mnie o zmianie godzin pracy. Nie jest to zgodne z prawem, ale nikogo w Zarze to nie interesuje. Przez to, że poprosiłam o urlop na żądanie, usłyszałam że nie muszę się więcej pokazywać w pracy.
1
wolna123 2016-06-09 15:38:04
Zgadzam się w 100 % , praca w tej firmie to porażka! Zmieniają grafik bez wiedzy pracownika, po pewnym czasie człowiek popada w obłęd i odświeża ten grafik kilka razy dziennie czy aby nic się nie zmieniło. Sms'y i telefony od menedzerów w wole dni są na porządku dziennym i to nawet w nocy czy o 6 rano! Dają umowę na pół etatu a człowiek pracuje na cały (studiuję) i to czasem 8 dni pod rząd w tym zmiany po 10, 12 h (serio! - kiedy poprosiłam o jeden dzień wolny w tygodniu usłyszałam tekst "zamień się z kimś" a prośby grafikowe nie są często brane pod uwagę!). W pracy atmosfera jest nie do zniesienia, wszyscy w wiecznym stresie i napuszeni. Brak dobrego przeszkolenia, o wszystko wciąż trzeba dopytywać przy czym każdy mówi coś innego, menedzerowie mają Cię w czterech literach (nie miałam w ogóle doświadczenia w tej branży ale nie była to moja pierwsza praca i było to dla mnie nie do pomyślenia)
1
wolna123 2016-06-09 15:53:00
Dodam jeszcze że często była zbyt mała obstawa na sklepie (4 osoby!) i człowiek miał problem nawet z tym żeby wyjść do toalety czy na przerwę. A zostawanie po godzinach to norma. Stanowczo nie polecam tam pracy, chyba że ktoś ma nerwy ze stali i żyje tylko po to zeby zapieprzać 7 dni w tygodniu. Można się tylko wrzodów nabawić a gówno zarobić. Żeby była jasność piszę o pracy w jednym ze sklepów na terenie Krakowa, ale z tego co widzę wszędzie jest podobnie. Suma sumarum stanowczo odradzam.
4
Nowa 2016-07-06 11:31:24
Czy ktoś pracował w ZARA HOME w Złotych Tarasach? Napiszcie proszę wrażenia. Chcę tam aplikować. Dzięki
Dominika 2016-07-06 12:28:25
Ludzie liczycie, ze wewnetrzny awans spadnie Wam z nieba, a ciekawa jestem jak wielu z Was wyszlo z inicjatywa i aplikowalo na stanowiska w ogloszeniach, ktore co tydzien sa aktualizowane i wywieszane do naszej wiadomosci.
Ella 2016-07-06 19:10:25
Czy to była może galeria Krakowska?
zaralove 2016-07-15 07:42:07
1. Nierowne traktowanie dzialow (wszyscy maja zap... na dział damski, reszta jest niewazna. Nie raz nie pojdziesz sie przez kilka godz. wysikać, bo jest sie na dzieciecym samemu.
2. Ciągłe telefony w wolnym czasie pracowników. Nawet na urlopie dzwonią, ze potrzebują Cię do pracy i czy musisz byc na tym urlopie
3. Zmiany w grafiku bez wiedzy pracowników. Masz w ten dzien egzamin? Wizyte u lekarza, na którą czekałaś długi czas? Twój problem! Masz byc w pracy!
4. Nie chce im sie szkolic nowych pracowników. Jesli pracownicy o dluzszym stazu nie wezmą sie w wolnej chwili (a takich jest bardzo malo) za ich edukacje to sami będą zapier... Za siebie i za nich. A nowi stoja i gapią sie w sciany, albo przegladaja sobie ciuszki. Najgorzej jesli ktos nie ma ambicji i samemu nie wychodzi z inicjatywa by si3czegos nauczyc. Bywa, ze sa dziewczyny, ktore pracuja po 2lata, a jedyne co potrafia to skladac ciuchy na zamkniecie i to tez byle jak, ale liżą 4litery kiero i tak sovie tam siedza w roli maskotki i nic nie robią.
5.Im wyzsze stanowisko tym mniej robią. Stoją sobie 8h przed Tgt i udają, ze jest tam cos ważnego, tak jakby przychodzilo milion maili dziennie i caly dzien musieli je czytac. Lub po prostu przejda sie po dzialach, zjadą ludzi i idą sobie posiedzieć na socjalu.
6. 11h doby pracowniczej? Zapomnij. Jesli jestes dobra to zasuwasz w czwartek do 21:30, a w pt przychodzisz na 6:00 na dostawę,"bo Ty dasz radę", "potrzebujemy Ciebie, nowe nie dadza rady", "musisz byc, a kogo ja mam wziac" , "jutro mogla by przyjsc x y i z. Nie chce ich, wolne. A a, b i c nie byly jeszcze na dostawie i nie ogarniają". Aaa... Pamietaj tylko by wpisac sie na listę pozniej, bo w Tete nie wejdzie. Tak, bo łatwiej jak juz powiedzialam wczesniej wykorzystywac do cna kompetentych pracownikow, niz poswiecic trochę czasu na wyszkolenie reszty.


Kochana Zarko w Rivierze w Gdyni, tak to o Tobie.

Jesli ktos lubi byc traktowany jak g... To zapraszam. Jesli masz choc odrobine mózgu i szacunku do siebie - poszukaj sobie innej pracy.
6
Tolka__ 2016-08-09 11:08:27
Czy ktoś wie jki jest pakiet medyczny do Luxmedu? Pracuje od niedawna ale pracodawca noe jest mi w stanie dokładnie powiedzieć a w Luxmedzie mówią w informacje na ten temat są u pracodawcy...trochę uciążliwe umawiać się i nie wiedząc czy się zapłaci czy nie.
robol 2016-08-19 00:49:33
Piekło.
Jestem tzw. pracownikiem z długim stażem. O ile, kiedy zaczynałam pracę dało się tam jakoś wytrzymać, o tyle dziś jest to swego rodzaju piekło dla pracowników. Ciężko było zawsze, mydlenie oczu było zawsze, ale... Kiedyś można było spędzić 9 godzin w pracy, w fajnym zespole, z managerami, którzy szanowali swoich pracowników, kumplowali się z nimi, czasem szli na piwo czy jakąś imprezę. Dziś pracownik to robol, nic nie znaczący robak, a teksty typu "nikt nie trzyma cię tu na siłę, jak ci nie pasuje, znajdziemy sobie inną" są na porządku dziennym. Podobnie zresztą jak nie udzielanie urlopów na żądanie, zmienianie grafików bez wiedzy i z dnia na dzień, mobbing, straszenie ucinaniem premii i konsekwencjami, pospieszanie i zarzucanie dodatkowymi obowiązkami osób pracujących w składzie z niegdyś 8-10 osób do 4-5 (nawet robot by się przegrzał). Co ciekawe, kiedy pracownik się rozchoruje i śmie pójść do lekarza, słyszy że jest nieodpowiedzialny i niepoważny, symuluje, specjalnie dezorganizuje pracę zespołu. Nie daj boże dziewczyna zwija się z bólu w pierwszy dzień okresu czy słania z gorączką - usłyszy od szefowej, że przecież nic jej nie jest. Pamiętam jak kiedyś prawie mdlałam z migreną i obstawił mnie wianuszek menadżerów, wszyscy chętni odwieźć mnie do domu, z garścią rad i prochów przeciwbólowych próbowali jakoś pomóc, Tak było jakieś dwa lata temu. W czerwcu tego roku trzęsłam się od gorączki, lało mi się z nosa, charczałam zamiast mówić i nie dałam rady ustać na nogach, kazali mi więc iść na magazyn i na siedząco przyklejać ceny do metek, bo przecież nic mi nie jest. Kiedy później zgłaszałam l4 dowiedziałam się, że nie szanuję swojej pracy i współpracowników.
Zara obiecuje super premie, wewnętrzne awanse, kokosy i cuda na kiju. Prawda jest taka, że po kilku podwyżkach zarabiam dziś mniej niż kilka lat temu (tną premie jak tylko mogą) a szkolenia na wyższe stanowisko zapewniane miałam z dziesięć razy, po czym okazywało się, że po po kilku miesiącach pracy awansują kogoś, kto robi niewiele, za to tyłki liże przykładnie.
Ja kończę swoją przygodę z tym miejscem. Nie mam ochoty na ciągłe upokorzenia, brak szacunku ze strony pracodawcy, wieczne zmęczenie fizyczne i psychiczne. Dodam tylko, że podobno szkoda, że odchodzi taki dobry pracownik. Ale... ta sama kierowniczka powiedziała też, że niewiele obchodzi ją moje zdanie na jakikolwiek temat, bo jestem tu tylko nic nie znaczącym pracownikiem.
Życzę im powodzenia, a wam, byście omijali to miejsce szerokim łukiem. Jeśli macie do siebie choć odrobinę szacunku.
ps. Warszawa.
2
paulina 2016-08-25 18:14:02
no niestety potwierdzam powyższe opinie. zero szacunku dla pracownika. szeroko chwalony przez managerow optimus stal sie udręka dla pracowników działu. 1 osoba musi robić to co kiedys robiły 2-3. za te same pieniądze. przykre ale prawdziwe. regionalni oderwani od rzeczywistości, widza tylko liczby i tabelki a nie biorą pod uwage realiów pracy w sklepie. nie polecam pracy tam nikomu..
4
Kura 2016-08-26 19:55:29
Niestety te wszystkie negatywne opinie to szczera prawda!!! Pracuje w inditexie od 11 lat i to co sie dzieje od zeszłego roku a mianowicie odkąd wszedł szeroko chwalony OPTIMUS to jeden wieki koszmar!!!podpisuje sie obiema rękoma pod wcześniejszymi negatywnymi opiniami. I sama zastanawiam sie jak długo jeszcze wytrzymam.....
1
MH 2016-08-26 20:01:24
Skoro tak jest to należy oddać sprawę do Sądu, oskarżyć o mobbing, wykorzystywanie..... . Zapłacą odszkodowanie to zmienią zasady pracy.
2
lok 2016-08-28 21:25:51
mogę napisac jako klient poziom obsługi w szczecinie w zarze poniżej krytyki
Malina95 2016-08-30 00:40:00
Hej,ja pracuje w zarze i jesli nie jestes obibokiem to dasz sobie rade.pracowalam w 4 zarach w wa-wie,sa sklepy ktore odradzam Arkadia (aktualna p.Sylwia dyrektor stosuje mobbing,krzyczy na pracownikow ale i na managerow a sama rzadko kiedy na sklepie pomogla sprzatac)albo Zlote Tarasy bardzo ciezko nikt nie ma dla Ciebie czasu.ale sa tez takie w ktorych pracuje sie lzej za te same pieniądze (Mokotow,Blue) i dyrektorki w porzadku i czasu wiecej Ci poswiecaja.jesli chodzi o zarobki to jak sie starasz to Cie docenia dodatkowa premia .rzeczywiscie ktos pisal ze jak wzzedl Optimus to jest ciezej ok,ale jak sie ma fajna ekipe z managerka ktora reka w reke z Toba roznosi to i pozne wyjscia znosi sie lepiej. Wiadomo nie jest to praca na cale zycie ale jak mam pierdziec w stolek to wole te pol etatu.
Sytuacje z grafikiem rzadkosc,11h odpoczynku- dyrektorka ma fiola na tym punkcie i bardzo tego przestrzega.wiec jest ok. Rabat 25%, multisport,bony duzy plus.Grunt to spoko ekipa.raczej polecam
2
Elena 2016-09-02 22:38:02
Pracuje w Zarze od 6 miesięcy, i mówiąc szczerze jest mega tempo pracy i sa dni kiedy jest bardzo cieżko, i sa menadżerowie z którymi ciężej sie współpracuje, ale zawsze mozna sie dogadać, a moje prośby grafikowi sa respektowane, grafik jest elastyczny, ale niezależnie jak ktos studiuje mozna wszystko zgrać. obecnie mamy dobra ekipę.To norma ze zdarza sie telefon w dnia na dzien ze ktos jest potrzebny na dostawę albo na wcześniejsza godzinę, ale zawsze mozna sie dogadać, pozmieniać . To nie praca na całe życie ale dle młodych osob polecam. Rabaty, premia od sprzedaży, bony ja święta to plusy tej pracy.
mikolaj 2016-09-08 23:31:59
hej, zarobki w porzadku-na reke ok 1000zl(pol etatu). choc sam juz nie pracuje w firmie zlego slowa nie moge powiedziec o zarze w Promenadzie, bo naprawde mozna sie dogadac tym bardziej ze managerowie sami zaczynali od sprzedawcy wiec rozumieja egzaminy, zamieniaja grafiki itp.
mikolaj 2016-09-08 23:32:20
hej, zarobki w porzadku-na reke ok 1000zl(pol etatu). choc sam juz nie pracuje w firmie zlego slowa nie moge powiedziec o zarze w Promenadzie, bo naprawde mozna sie dogadac tym bardziej ze managerowie sami zaczynali od sprzedawcy wiec rozumieja egzaminy, zamieniaja grafiki itp.
M 2016-10-21 23:20:14
Wszyscy maja umowę o pracę.
marzycielka 2016-11-09 23:19:32
a jeśli chodzi o pieniądze za L4 to przychodzą razem z wypłatą 10?
Zostaw swoją opinię o ZARA - Warszawa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ZARA