logo Daymaker Sp. z o.o.

Daymaker Sp. z o.o.

Warszawa

Opinie o Daymaker Sp. z o.o.

Halinka 2014-08-13 14:10
Nie polecam tej firmy! Zero kontaktu z koordynatorami, osoby odpowiadające za projekt nie odbierają telefonów, rzadko odpisują na maile. Audyty przeprowadzałam w marcu, wynagrodzenie otrzymałam w sierpniu!!! Do tego stawki są brutto, brak informacji na ten temat. Nie mówiąc już o tym, że odesłane mi zakupione w salonie okulary były zniszczone...porażka.
3
asa 2014-11-09 10:29
Ja chciłam wypełnić raport z testowego audytu i 3 razy mi nie zapisał system. Ta strona to jakaś porażka.
4
em 2015-01-05 11:04
Wysoce nieprofesjonalna i nierzetelna firma. Zero wsparcia ze strony konsultantów, część z nich to nierozumne istoty. Mimo wykonanego audytu, nie zostało mi wypłacone! Szkoda czasu.
6
lena 2015-02-19 08:55
A moja opinia jest wręcz przeciwna - robię dla Nich badania już chyba ze dwa lata i wszystko jest ok. Płacą w terminie, zwracają za dojazd. A że stawki brutto? Tak jest w większości firm, więc Ci nie są jedyni..
majka 2015-02-23 18:33
Firma nie płaci w terminie, muszę dopominać się wielokrotnie żeby wypłacono mi wynagrodzenie. Badanie z początku grudnia 2014, a ja nadal nie mam pieniędzy.
Poza tym nie odpowiadają na @, a rozmowy telefoniczne niczego nie załatwiają.
Bardzo nieprofesjonalne podejście do partnerów.
5
Michał Lodz 2015-02-26 07:34
Tak czytam te niektóre komentarze i dosłownie włos się jeży na głowie. Ja kontaktuje się z firmą bardzo często i nie miałem sytuacji by ktoś nie odebrał telefonu albo nie udzielił wyczerpującej odpowiedzi. Przy każdym zleceniu mowa jest o kwocie wynagrodzenia brutto oraz że będzie ono wypłacone po zakończeniu projektu, a nie zaraz po wykonaniu audytu, więc nie wiem skąd takie zdziwienie u niektorych. Tak samo jeśli chodzi o maile to na każdego otrzymuję odpowiedź.
1
Asana 2015-05-10 14:43
Fakt, że firma nie płaci w terminie i po każdym badaniu wysyłam @ z przypomnieniem o wynagrodzeniu, z drugiej strony w porównaniu do innych firm badawczych nie robią problemu przy weryfikacji badań, akceptują wypełnione ankiety i nie mają nigdy żadnych zastrzeżeń co do przeprowadzanych ankiet.
1
iza 2015-11-28 09:03
Jeśli komuś nie przeszkadza fakt, że wynagrodzenie płatne jest ZAWSZE terminie ustalonym w umowie (nawet do 4tygodni !!)to innych zastrzeżeń nie mam i polecam.
obserwator 2016-02-09 19:30
Ja pracuje i jak się pracuje to wszystko ok
1
gosc11 2016-05-06 23:06
Ja wypełniłam wizytę testową i czekam już 2 tygodnie i cisza. Czy u was też tak było? Chciałabym dostać już jakieś zlecenie.
monika 2016-06-07 14:01
Wykonuję badania dla Daymaker od kilku lat i jestem bardzo zadowolona. Nigdy nie zdarzyło się aby nie wypłacono mi wynagrodzenia. Stawki za badania nie są wysokie, ale można spokojnie dorobić sobie 200 zł na miesiąc. (jedno badanie to z reguły 25 zł na rękę).
tommy 2016-06-09 18:39
Hej, a jak napisać dlaczego chce wziac udział w badaniu aby mnie wybrali??
3
rkac 2016-07-07 18:03
no chyba sobie zartujesz 3000??? :))))) to chyba jakbys dostawała zlecenie codziennie płatne po 100pln ;) taki pierdoły pisz gdzie indziej
9
Doświadczona 2016-08-26 18:04
Ostatnio pozatrudniali nowych koordynatorów i poobniżali stawki za obserwacje, a do tego czasem jest u nich zamieszanie.
3
Marta 2016-09-03 08:37
Ja pracuje dla Daymakera od ponad roku, irytujące jest jedynie to ze czasem w miesiącu jest mnóstwo zleceń a przypuśćmy kolejne dwa nie ma absolutnie nic lub wrzucają tak mało, ze nawet nie zdąży sie człowiek zalogować a zlecenie jest juz przydzielone komuś innemu. Zdecydowanie jest to forma pracy dorywczej, zwłaszcza ze pieniążki sa dopiero po ok 3-4 tygodniach od audytu. Z wypłata problemu nigdy nie miałam, kontakt tez zawsze ok.
1
nowa 2016-09-20 20:16
a jak się rozliczać z zarobionych w ten sposób pieniędzy? dostaje się umowe zlecenie i ujawnia się ją w PiT?
TK 2016-09-22 11:41
Umowa o dzieło. Jeżeli umowa nie przekroczy 200 zł, a nigdy nie przekracza nie trzeba sie z tego rozliczać. Daymaker każdą obserwację traktuje jako oddzielną umowę.

Faktycznie ostatnio jest mało zleceń, a i wypłaty za badania nie są płacone w terminie. Teraz wszystkie przesuneli na październik. Pytanie co będzie dalej? Stawki obniżyli średnio o 5 zł. Wydaje się, że inne firmy badawcze mogą okazać się ciekawsze.
2
ramen 2016-09-22 19:39
co wy tak wielu tajemniczych klientów poszukujecie w tym roku do siebie do firmy? prawdziwe zatrzęsienie rekrutacji widze było - jaki jest tego powód dowiem sie?
3
Obserwator 2016-10-29 00:49
Firma bardzo dziwna ponieważ podczas rejestracji trzeba podać wszystkie swoje dane (adres zamieszkania, telefon, PESEL, numer konta bankowego) a po zakończeniu rejestracji otrzymuje się tylko automatyczny e-mail i.. żadnego kontaktu z pracodawcą. Z facebooka daymaker można się dowiedzieć, że rozmową kwalifikacyjną jest.. przeprowadzenie testowego badania w dowolnie wybranym przez siebie sklepie. Niestety - po wypełnieniu na naszym koncie pojawia się wpis: "CERTIFICATIONS IN PROGRESS" i nic poza tym. Można czekać dzień, tydzień, miesiąc - zero odzewu z tej firmy. Jeśli zależy wam na pracy to nie rejestrujcie się na daymaker bo ja mam wrażenie, że ta firma zbiera dane osobowe (na ich stronie nie ma informacji - kto nimi zarządza) a potem ktoś może na nasze dane wziąć pożyczkę w banku. NIE POLECAM!!
7
OTTO 2016-10-31 20:58
Daymaker daje umowy o dzieło. W ogłoszeniach podaje kwoty w cenach brutto. Należy odliczyć od nich ryczałtowy podatek w wysokości 18% by uzyskać faktyczną kwotę netto płatna obserwatorowi (dotyczy zleceń do wysokości 200 PLN)-powyżej tej kwoty rozliczenia są wg kosztów uzyskania 20%i podatek 18% oraz należy to zgłosić do PIT.Kwoty poniżej 200 PLN są rozliczane ryczałtowo i nie zgłasza się ich do PIT.
Dowiedziałem się o tych szczegółach od US,gdyż pani Patrycja WASIAK (odpowiedzialna za finanse) nie potrafiła wytłumaczyć na czym polega ryczałt i jak go się oblicza.
Ostatnio zgłaszano obserwację sklepu za 20 PLN brutto ( 20 xo,82= 16,40 PLN netto). Podatek zaokrąglany jest do pełnych złotówek to płaca dla wykonawcy netto wynosi 16,00 PLN.
Proponuje przeliczyć: dojście i powrót ze sklepu -ok. 1 godz, obserwacja 10-20 min., opracowanie wyników nagrania i wgranie na komputer ok. 1 godz., opracowanie sprawozdania o wysłanie ok. 2-3 godz lub dłużej. Licząc minimalny czas mamy 4,3 godz. Stawka za wykonana obserwację wynosi:
16 ; 4,3 =3,72 PLN. Jest to przeciętna cena bochenka chleba lub loda. Warto podejmować się zadań nawet nie posiadając pieniędzy? Nie liczyłem kosztów użycia własnego sprzętu,prądu i baterii.
Wychodzi prawie 0 PLN zysku. Kolejny temat to zwrot kosztów używania własnego pojazdu wynosi 0,5 PLN/km w tej firmie ( o ile zgodzą się na dojazd i jeszcze wypłacą-co często im udaje się zapomnieć). Ta cena nie pokrywa nawet kosztów zużycia paliwa.
Kolejny temat to praktycznie brak zwrotów pieniędzy za kupowany towar typu pieluchy,drobne pojemniki czy jakieś drobne kosmetyki. Te artykuły obserwatorom niepotrzebne a obiecany zwrot wg wysłanego e-mailem paragonu nie są realizowane.
Kolejny temat to zwrot kosztów korespondencji wysyłanych do nich dokumentów- to jest tylko 4,20 PLN-lecz tego nie zwracają i nie można uzyskać odpowiedzi-dlaczego?
Firma prawdopodobnie zatrudnia studentów bez prawidłowego przeszkolenia ich i niewiele osób z tych zatrudnionych jest kompetentne-o ile nie pracowali dłużej na różnych programach komputerowych opracowując wyniki. Stąd problemy z kontaktem z niektórymi zleceniodawcami i z odbiorem sprawozdań.
Wg mnie przyjmujący zlecenie powinni poinformować,że je wykonają pod warunkiem zapłaty 12 PLN/h pracy a od Nowego Roku 13 PLN/h - przyjmując średnio wykonanie zadania 7 godz - co daje nam kwotę minimum 84,00 PLN w 2016 i 91 PLN w 2017 r. Koszt zwrotu użycia pojazdu wg stawek państwowych na bazie rozporządzeń rządowych. Przy takim "strajku" firma zmieni podejście do wykonawców,którzy są nieświadomi tego,że robią jako niewolnicy ,gdyż nie przeliczają swojej robocizny. Proponuje stawiać ostro swoje wymagania wysyłając e-mailem warunki- oni się na to zgodzą, gdyż powoli rośnie świadomość wykonawców. Mieliśmy sytuacje w sezonie letnim,gdzie stawki rosły 3-4 x,jak nie było wykonawców. Firma bierze od zlecających badanie duże pieniądze a wykonawcom płaci jak niewolnikom.
21
Majka 2016-11-29 16:29
Dużo racji kolego masz ale samochód stanowczo zmień, dużo pali...!
1
jak 2017-02-01 20:41
UWAGA NA NICH! Nie wypłacają wynagrodzeń! Zalegają już 2 miesiące!!!!
6
Kojot 2017-02-02 20:11
Rozmowa na stanowisko managerskie jest z pania E. i i pania M., tylko ze ta druga, ktora ma niby byc twoja przelozona, siedzi i nie mowi nic. Podczas calej rozmowy nie zadala ani jednego pytania. Za to E., mowi tak, jakby chciala wprowadzic Cie w hipnoze. Mialam ochote parsknac smiechem, bo ona jest tak komicznie powolna, ze w tym samym czasie, ja zdazylabym zadac to samo pytanie ze 3 razy.
ja 2017-03-01 10:04
Tego nikt nie czyta. Ja zawsze wpisuję kropkę.
Obserwator 2017-03-07 12:50
Witam. Niestety ale muszę wyrazić swoją negatywną opinię o Daymaker ponieważ oszukują ludzi którzy pracują dla nich jako tajemniczy klienci. W pierwszej kolejności należy wspomnieć, że Daymaker nie daje umów o dzieło więc zainteresowani pracują bez papierów - tak na słowo honoru. Próba kontaktu e-mailowego z kimkolwiek z Zarządu Daymaker jest bezcelowa ponieważ nie odpowiadają na żadne wiadomości. Wynagrodzenie wprawdzie otrzymuje się ale nie ma określonego terminu w którym zrealizują przelew bankowy ponieważ Daymakaer informuje jedynie, że wypłaty są po zakończeniu projektu ale projekty te często mają błędne daty więc można czekać na pieniądze miesiąc a czasem kilka miesięcy. Czasami może się zdarzyć sytuacja, że pomimo iż poprawnie wykonaliście obserwację to Daymaker bez słowa nie wypłaci wam pieniędzy. Jeśli chodzi o PIT-11 to w niektórych przypadkach Daymaker robi wszystko, by dany obserwator nie osiągnął w danym roku podatkowym kwoty większej niż 200 zł brutto. Jeśli ktoś szuka pracy to lepiej podjąć ją w jakimś fastfoodzie gdzie dają umowę o pracę niż tutaj gdzie piszą o umowie o dzieło a jakiej wogóle nigdy na oczy nie zobaczycie. NIE POLECAM PRACY W DAYMAKER !
7
jlk 2017-03-09 00:12
To jest dodatkowa praca! Pracujesz gdzieś na etacie i te parę stów miesięcznie tutaj dorabiasz. I stąd wypłaty są po zakończeniu projektu, a nie badania. A jak kasa nie doszła to jeden telefon i wiesz czy skonczyli projekt albo kiedy wyjdzie przelew. Jak wy chcecie ogarniać audyty jak nie potraficie ogarnąć prostych zasad. A pisanie do zarządu to jest chyba żart:)
M.D. 2017-03-15 07:35
ja również nie polecam, zero odezwu i zero wynagrodzenia. Porażka i oszustwo jedno wielkie.
2
tabliv 2017-04-14 05:55
Sami tajemniczy klienci. Barachło ze wsi i tyle. Łażą, smierdzą, śmiecą, szkalują tych biednych sprinterów z sieci handlowej. Tak na marginesie tworzymy z kolegą stronę o takich ludziach. Prosimy o robienie zdjęć i filmów tej chołocie. Wszyscy razem ukrócimy ich opinie.
1
Sławek 2017-05-06 23:55
Pracowałem dla Daymaker przez kilka lat. Mam bardzo złe zdanie na temat tej firmy. Po pierwsze: brak profesjonalizmu (kiepska jakość takich narzędzi , jak zawsze fatalna ankieta czy też szwankująca strona internetowa, służąca raportowaniu.). Po drugie: mają problemy z płaceniem. Musiałem ich straszyć KRD, żeby wypłacili mi MOJE PIENIĄDZE. Po trzecie: szwankuje im komunikacja wewnetrzna. Po czwarte: trzeba uważać, bo ewentualne pomyłki służą za pretekst do niewypłacenia wynagrodzenia. Po piąte: płacą kiepsko. Po szóste: mają ogromny bałagan w zakresie gospodarki finansowej. Nie wiadomo, kiedy zapłacą? Za co? Czy w terminie? I czy za własciwy audyt? Po szóste: trzeba ich kontrolować, gdyż potrafią nie zwrócić pieniędzy za zakupiony towar.
4
Sławek 2017-05-06 23:56
Chyba pracowaliśmy w innych firmach. Tam Ci powiedzą jedno, a nie zrobią nic.
2
ja 2017-05-17 12:33
Ja chyba pracuję dla tej samej firmy co jlk, a pracuję już ponad rok. Nie mam zastrzeżeń co do współpracy z Daymaker. Nigdy nie zdarzyło mi się nie otrzymać wynagrodzenia, owszem były opóźnienia ale pieniądze zawsze trafiały na konto. Pracuję też dla innych firm badawczych, które płacą zdecydowanie mniej. Obserwacji mam średnio kilka w miesiącu, ale na więcej nie miałbym czasu.
Alex 2017-06-30 09:28
Pracuję dla Daymaker od lat, pomimo sporadycznych opóźnień w płatnościach, nigdy nie miałem problemu w kontakcie z pracownikami tej firmy. Wiem, że wynagrodzenia nie są wypłacane tylko w przypadku niewłaściwie przeprowadzonego badania. W nawiązaniu do wcześniejszych komentarzy, nie mam możliwości podjęcia zlecenia bez zatwierdzenia umowy.
TK 2017-07-06 09:23
Sporadycznych opóźnień? Ostatnimi czasy nie są one sporadyczne. Nigdy nie wiesz kiedy i za zapłacą. Terminy mają zachowywać TK, oni robią co chcą.
3
Kolejny niezadowolony TK 2017-07-24 14:50
Okropna firma. Sami nie dotrzymują terminów, jednak oczekują dotrzymywania ich przez TK. Nie tylko płatności są odwleczone w czasie, wykonywane telefony przez Audytorów następują po upływie 1,5 - 2 miesięcy oraz jest brak dostępności opiekuna (nie odbiera telefonów) to jeszcze są niegrzeczni/opryskliwi.

W zupełności nie polecam. Uważajcie, bo szkoda zachodu. Tak w przeliczeniu pracy na godzinę nie fajnie to wygląda.

Tak mi na myśl przychodzi napisanie zbiorowego pozwu w celu zadośćuczynienia za zmarnowanie czasu. "Czas to pieniądz ..." jak ktoś trafnie określił, a zatem można by podliczyć za to ta firmę.
Zostaw swoją opinię o Daymaker Sp. z o.o. - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Daymaker Sp. z o.o.