brak logo

Unical Polska

Tychy

Opinie o Unical Polska

anonim 2011-02-22 08:24:56
brakuje tylko abyś sie jeszcze popłakał - nie ma to jak \\\"profesjonalista\\\" anonimowo opisujący bzdury w internecie...
albin 2011-07-11 11:59:50
trochę to faktycznie nie zrozumiałe , ale jednym zdaniem nie warto poświęcać czasu dla tej firmy nie zrobili furory przez wiele lat , odradzałem koledze podejmowanie pracy ponieważ nie wywiązują się z dawanych obietnic , jeśli ktoś szuka przeciętnej firmy to tak jest stanowczo poniżej przeciętnej , źle zarządzana , bez strategi , bez magazynu , bez komfortu pracy , bez pieniędzy
anonim 2011-07-26 23:41:02
Witajcie, współpracuję z firmą Unical Polska od wielu lat i znam osobiście pracowników biura jak i handlowców ( południe polski) i wiem że zarówno atmosfera jak i płace są OK ( chociaż nie spotkałem w życiu człowieka który zarabia wystarczająco dużo :). Więc nie rozumiem powyższych opinii. Ludzie sympatyczni i starający się o wysoki poziom obsługi. A co do wielu lat na rynku, to z tego co wiem rozpoczęli swoją działalność na Polskim rynku w 2008 roku. Więc może troszeczkę cierpliwości ? Czasami zastanawiam czy tego typu \"forma\" tworzą pracownicy opisywanych firm czy konkurencja. W każdym razie, życzę sobie mieć takiego handlowca opiekującego się moja firmą u innych dostawców, jakiego mam w Unical\'u. Powodzenia i wytrwałości.
anonim 2011-08-18 11:09:56
Witam, opinie widzę różne, ale muszę przyznać że zawsze tak jest, że każdy ma inne spojrzenie na pracę. Ja współpracuję z Unical,em od wielu lat, zarówno za czasów importera jak i Unical Polska. I jestem zaskoczony opiniami o magazynie, skoro każde zamówienie urządzeń nawet tych dużych jest realizowane maksymalnie do 14 dni ( mówimy tu o ostatnich 3 latach), a nawet 500 i 800 kW potrafią dostarczyć do 7 dni.
Co do wynagrodzeń to wiem że większość pracowników zarabia dobrze ponad średnią krajową ( mało? jak dla kogo?). A co do obsługi to życzę sobie by inne firmy tak ze mną współpracowały jak Unical. Jeżeli jesteście z wielkopolski to polecam handlowca opiekującego się tym terenem.
anonim 2011-11-01 10:55:45
tak czytam i czytam i nie mogę się odnaleźc firma jak firma ja na poludniu Polski siedziałem z nimi i powiem że atmosfera ok było parę osób w zespole i dyr. ok i niech to wystarczy. Normy dla jednych wysokie dla innych akurat zalezy od spojrzenia z planem się nie polemizuje tylko go wyrabia lub nie wyrabia . Paru chłopaków którzy byli przede mną narzekali ale to pewnie wynik młodosci i niedoświadczenia. Jeśli ktos szuka tu pracy niech walczy zawsze jest sposób i rozwiązanie. Jakieś niedogodności sa napewno ale czy istnieje firma gdzie ich nie ma. Nawet własny dobrze idący biznes ma swoje wady . Dobra szkoda czasu Unical w Polsce mało znany ale ma grupę produktów uznanych ludzie w biurze zupełnie normalni a dyr. czasem mógłby dać podwyzkę :) ha ha . Z tego co słysze teraz juz je daje . Powodzenia było ciekawie. Ps. wkładka do kondensata musi byc firmowa inna nie pasuje muszę ją zamówić :) PD
geronimo 2011-12-12 15:38:21
A mnie się tam całkiem dobrze pracowało, patrząc z perspektywy czasu..., teraz jest już inaczej, bo może przyszły pomysły, może potrzeba, nie wiem. W każdym razie ja odpuściłem sobie, ponieważ liczyło się bardziej tu i teraz, czyli trzeba było za coś żyć. A wiadomo rynek jest jaki jest, karty są rozdane i minie sporo czasu zanim będzie można się posilić tym kawałkiem tortu który został, ja go niestety nie miałem. Życzę jednakowoż powodzenia.
1
Kruszynka 2013-06-25 12:24:54
Witam, jestem z Unicalem już parę lat -- atmosfera bardzo dobra, zespół OK. Co do kasy to nie ma powodu do narzekań. Polecam
jimmy 2014-08-05 13:29:58
Praca ok ale nie na dłuższą metę, brak możliwości rozwoju, awansów, odpowiedzialność duża zarobki raczej niskie. Usuwają człowieka z dnia na dzień.
2
PI i Sigma z Matplanety 2014-12-02 21:35:40
Analiza ryzyka IT to jedno z głównych narzędzi wykorzystywanych przez zarządzenie ryzykiem IT, czyli proces polegający na uporządkowanym podejściu do kwestii ryzyk związanych z działaniem systemów IT.
Po co zajmować się zarządzeniem ryzykiem IT?
Przede wszystkim po to, aby od strony bezpieczeństwa IT maksymalizować cele organizacji (często celem jest po prostu wynik finansowy czy jak najbardziej optymalne dysponowanie przydzielonymi organizacji środkami finansowymi). Nie chcemy wydawać na bezpieczeństwo za mało, ale również bezpieczeństwa nie chcemy przeinwestować i popadać w nieuzasadnioną przesadę. Nie chcemy również, aby od strony bezpieczeństwa coś nas zaskoczyło w kontekście działania całej firmy. Jeszcze inny powód to zgodność z regulacjami czy wymaganiami prawnymi.
Dokładnych definicji zarządzania ryzykiem IT jest naprawdę wiele, zazwyczaj jednak wchodzą w jego skład takie elementy jak:
organizacja całego procesu od strony proceduralnej – ustanowienie, opracowanie rozmaitych dokumentacji związanych z bezpieczeństwem,
wybór metod ochrony przed zagrożeniami,
identyfikacja nowych ryzyk,
pomiary bezpieczeństwa,
doradztwo dla innych działów w firmie w kontekście bezpieczeństwa,
czy właśnie przeprowadzenie analizy ryzyka.
Proces zarządzania ryzykiem IT jest ciągły – tj. nie można z sukcesem jednokrotnie go wdrożyć, a następnie o nim zapomnieć.

Analiza ryzyka jest jednym z głównych narzędzi zarządzania ryzykiem IT i ma na celu przede wszystkim:
zidentyfikować zagrożenia dla naszej infrastruktury IT,
wykonać ich prioretyzację (np. widzimy, które zagrożenia są dla nas najbardziej istotne),
oszacować potencjalne straty związane z naruszeniem naszego bezpieczeństwa,
zaproponować rozsądne decyzje o ryzyku (np. jego redukcję) wraz z racjonalnymi ramami budżetowymi.
Mówiąc jeszcze innymi słowy, celem analizy ryzyka jest podniesienie czy wręcz zbudowanie naszej świadomości dotyczącej stanu bezpieczeństwa mojego systemu IT, a w kolejnym kroku podjęcie pewnych działań zaradczych. Prowadzimy ją, przez cały czas mając na uwadze główny cel organizacji (czyli najczęściej maksymalizację profitów / minimalizację strat).
1. Pierwszy krok: inwentaryzacja zasobów IT
Bez wiedzy, co znajduje się w mojej infrastrukturze, ciężko mówić o bezpieczeństwie całości.
Zasobami są przykładowo: konkretne serwery, urządzenia sieciowe, aplikacje, pomieszczenia, w których znajdują się te urządzenia, stacje PC, komputery przenośne (w tym smartfony, tablety), konkretne bazy danych itp. Przy okazji warto tu zastanowić się nad komponentami, które nie znajdują się w mojej infrastrukturze, a które są konieczne do poprawnego działania całej organizacji (systemy działające w modelu outsourcingowym) – przykładem mogą być tutaj serwery poczty / DNS / czy witryna internetowa.
Na tym etapie analizy dla każdego zasobu możemy od razu oznaczyć jego krytyczność dla działania całej organizacji oraz określić aktualnie stosowane metody ochrony (przykładowe metody ochrony można zobaczyć np. tutaj – Sans 20 Critical Security Controls). Krytyczność może być przydatna np. do tego, aby dalszą analizę ryzyka zawęzić i przeprowadzić ją tylko dla systemów krytycznych
2. Drugi krok: określenie potencjalnych zagrożeń dla każdego zinwentaryzowanego zasobu
Na tym etapie bardzo pomocne są tzw. checklisty, czyli zestawy “standardowych zagrożeń” dla konkretnych komponentów. Dla ułatwienia – każde zagrożenie zazwyczaj można przyporządkować do jednego z czterech obszarów:
zagrożenia ludzkie, czyli wpływ działania czynnika ludzkiego na bezpieczeństwo naszego systemu IT. W tej kategorii znajdują się słynne “ataki hackerskie”, ale również zwykłe błędy ludzkie (np. administrator, który niepoprawnie przygotował backup);
zagrożenia naturalne, czyli żywioły: powódź, pożar, wichury, problemy związane z przepięciami itp.;
zagrożenia techniczne, czyli wszystko, co może zagrozić elementom normalnie potrzebnym do funkcjonowania systemów IT (np. elektryczność, odpowiednia wilgotność powietrza), odpowiednie działanie komponentów (np. dyski twarde, chłodzenie) itp.;
zagrożenia administracyjne, czyli wynikające z naruszeń obowiązujących nas przepisów prawnych (np. ustawa o ochronie danych osobowych, Rekomendacja D KNF), regulacji zewnętrznych (np.: PCI DSS) lub wewnętrznych zaleceń (np. wymaganych przez naszą centralę); czasem grupa ta wymienia jest jako podzbiór ww. trzech grup zagrożeń.
Często możemy analizę zagrożeń podzielić na dwa ułatwiające cały proces elementy:
określenie przyczyny zagrożenia (np. hacker, pracownik wewnętrzny); w literaturze anglojęzycznej to często po prostu ‘threat’ – zagrożenie;
wrogie czynności, które te “przyczyny” mogą potencjalnie “chcieć realizować” (np. hacker: atak zewnętrzny wykradający dane, atak DDoS powodujący niedostępność naszej infrastruktury I
monter 2014-12-15 11:21:44
zgadzam się, a Pani w biurze w Tychach porażka i ma za dużo do powiedzenia w sprawach o których w ogóle nie ma pojęcia :)
skowronek 2014-12-30 13:30:35
Umowa o pracę, to sprawa indywidualna, ponieważ ja otrzymałem umowę na czas nieokreślony w pierwszym dniu pracy, a moi koledzy dopiero po okresie próbnym. 90% zespołu pracuje na umowach na czas nieokreślony.
skowronek 2015-02-26 10:56:27
Pracuję prawie od początku istnienia firmy UP, oczywiście jak w każdej firmie raz mniejsze, raz większe problemy - jak w pracy. Ale zawsze razem realizujemy cel. Szkoda że powyżej, znajdujemy wpisy kolegów którzy wybrali inną drogę zawodową z różnych przyczyn.
roxstar 2015-05-17 17:39:38
z tego co słyszałem to firma nic nadzwyczajnego jeśli jest dobrze to jest dobrze a jak jest źle to jest źle :) pozytywne opinie wystawiają tylko pracownicy którzy pracują tam od początku...bo nie da się ich zwyczajnie usunąć :)jeśli ktoś szuka pracy w której może się rozwinąć i w przyszłości awansować radze omijać bo tam po prostu nie ma jak :)
batumi 2015-11-06 14:29:51
jeśli chodzi o kwestie zarobków to na pewno nie. Wystarczy spojrzeć jacy ludzie ostatnio odeszli z firmy.
Wodnik szuwarek 2016-03-12 14:02:07
Byleby nie zatrudnili kolejnego kierowniczka technicznego pokroju pana Ś bo to trgedia bedzie
fg 2016-05-13 17:58:04
serio cie to dziwi @pok? Mnie nie. Znaczy zalezy z jakiego punktu widzenia - ze strony pracownika dziwi mnie to bardzo. Ale ze strony pracodawcy? Już nie. Przecież mało który pracodawca patrzy od strony pracownika (niestety) tylko patrzy ze swojej strony
Zostaw swoją opinię o Unical Polska - Tychy
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Unical Polska