logo AXA Polska S.A.

AXA Polska S.A.

Warszawa

Opinie o AXA Polska S.A.

Krzysztof 2014-07-19 14:13:04
No cóż - nieźle mnie bawią, takie fora gdzie sączy się jad i pretensje do całego świata. Akurat choroba uziemiła mnie w domu, więc miałem czas napisać trochę na ten temat. W moich stronach funkcjonuje powiedzenie "zfajdała sie bida i płacze". Tak się składa, że pracowałem jeszcze niedawno w firmie AXA i przepracowałem kilka lat, a przestałem ponieważ choroba zmusiła mnie do przyjęcia propozycji (na znaczny awans )w branży konkurencyjnej.
Po pierwsze - wszyscy zastanawiający się nad taką pracą niech wezmą pod uwagę wypowiedź nick:"multiagencja"z 25-01-2014. To nie jest praca dla ludzi którzy wolą siedzieć na kasie w markecie.
Po drugie wystarczy porównać poziom wypowiedzi tych którym delikatnie mówiąc nie wyszło z wypowiedziami takiego np. „leszczu” z 04-04-2014, czy „agentki” z 04-03-2014 – gołym okiem widać dlaczego oni nie narzekają – to są po prostu inteligentni, poukładani ludzie, patrzący pozytywnie i z wizją na swoją przyszłość. Tacy na szczęście stanowią większość w firmach ubezpieczeniowych.
Po trzecie większość pretensji wynika głównie z niewiedzy, czy po prostu głupoty, albo cwaniactwa. Ja zaczynałem w gorszych czasach, kiedy suma dodatków wynosiła 1200 zł na miesiąc i też była uzależniona od limitu, a do dyspozycji miałem tylko 2 produkty. Zazdrościłem tym, którzy zaczynali teraz, bo firma AXA płaci najwięcej dodatków na rynku, gdyż po kilku miesiącach jest to bodajże łącznie ok. 3000 zł do tego jeszcze dochodzą premie za nadprodukcję – i za life. Łącznie solidny agent może zarobić razem z prowizją ok. 5500/m-c już w połowie pierwszego roku pracy. Wskaźnik utrzymania portfela nazywany w axa wskaźnikiem WJS wynosi 80%(80% musi być dobre), co oznacza, że co piąta umowa może upaść. Pokażcie mi inną firmę, gdzie jest taki wysoki wskaźnik brakowości?... Poza tym w konkurencji jest średnio gorzej np. w PZU 85%, a w niektórych firmach wymaga się 90% dobrej produkcji. Poza tym jak to jest, że najlepsi agenci potrafią mieć wskaźnik w przedziale 95-100%?
Po czwarte jesteśmy z natury leniwi i zawsze wybieramy łatwiejszą drogę, a to oznacza, że pracujemy ze sporymi rezerwami, często udajemy prace itd. Zapominamy, że w tej pracy sami musimy sobą zarządzać, jesteśmy zarówno szefem i pracownikiem. Na zachodzie przeważa zdecydowanie forma zatrudnienia kontraktowa. Sztywna umowa o pracę jest stosowana w najprostszych zawodach, czyli do ludzi którzy nie zrozumieliby często skomplikowanych warunków kontraktu. Im lepsza i bardziej odpowiedzialna praca tym kontrakt będzie bardziej skomplikowany. Praca agenta bądź doradcy ubezpieczeniowo- finansowego w krajach zachodnich ma 4 miejsce w rankingu najbardziej prestiżowych zawodów – po aktorze, prawniku, lekarzu.
Po piąte w wielu krytycznych opiniach, najczęściej na skutek emocji można znaleźć wiele niedomówień, czy po prostu nieprawdy. Najczęściej krytykanci do tego stopnia się zapominają, że zaczynają jako wady rozumieć zalety. W wielu firmach nie ma żadnego dodatku stażowego, a tylko jedna premia za limit i np. w PZU za podobny limit produkcji jest tylko 1500 zł premii, przy porównywalnej prowizji. W AXA taka premia wynosi max 2000zl o poza tym jest premia za life 1000 lub 500zł i zaliczka jako dodatek stażowy 1000zł. Oddaje się tylko część dodatku stażowego i część kosztów szkolenia i to tylko wtedy jeśli przedstawiciel zwolnił się przed upływem okresu. Dodatek stażowy stanowi zaliczkę i jest to tylko 25-30% wszystkich dodatków. Zdarzało się, że nowi agenci wpadali na pomysł spisywania fikcyjnych umów i po zarobieniu np. 20000zł po 6miesięcach uciekali z pracy i nawet jeśli musieli oddać połowę z tych 6000 to i tak pozostało im 17000, które zarobili nieuczciwie. Za moich czasów też był taki proceder, a za czasów powstawania OFE to już wogole była wolna amerykanka – ludzie pisali klientów z cmentarzy, albo dublowali tych samych, co wcześniej przystąpili do konkurencji. Jak widać moi drodzy każdy kij ma 2 końce. Szkolenia AXA są dobre, w luksusowych warunkach i są zarazem jedyną niepowtarzalną imprezą, którą się pamięta na całe życie. Chyba już tylko w AXA są one bezpłatne, ale w umowach firma zastrzega sobie zwrot nieznacznej części rzeczywistego kosztu. Nie wiem ile teraz wynosi zapis takiego kosztu szkolenia, ale niedawno było to jakieś 600 zł i gdyby policzyć same koszty pobytu i wyżywienia, to są one znacznie wyższe, bo pobyt w hotelu dobrej klasy 4 doby z dobrym żarciem kosztuje około 1200 zł - czyli już 2 razy więcej, a gdzie koszty samego szkolenia?... I znowu - oddaje się tylko część z tej części pod warunkiem, że się nie wytrwało 6 miesięcy. W wielu firmach koszty szkolenia są płatne z góry bezwarunkowo, ale polak potrafi z wszystkiego zrobić wadę.
Po szóste i mam nadzieje ostatnie, bo już sie zmęczyłem tym pisaniem(czyt. Dukaniem) samych „oczywistych oczywistości” należy wziąć pod uwagę element, czysto statystyczny – w strukturach firm ubezpieczeniowych i multiagencji przewija się rocznie t
1
Krzysztof 2014-07-19 14:27:15
(ciąg dalszy poprzednich wypocin;-)Po szóste i mam nadzieje ostatnie, bo już sie zmęczyłem tym pisaniem(czyt. Dukaniem) samych „oczywistych oczywistości” należy wziąć pod uwagę element, czysto statystyczny – w strukturach firm ubezpieczeniowych i multiagencji przewija się rocznie tysiące nowych pracowników – pozostaje ok. 20%, reszta odchodzi – dlaczego? - bo poza wyjątkami (zdrowie, rodzina) nie potrafi być samodzielnym, przedsiębiorczym, nie umie po prostu się przystosować do nowych warunków. Oni przeszli swego rodzaju test i okazało się, że wynik jest poniżej przeciętnej i najczęściej po prostu ich wskaźnik IQ lub EQ niestety nie pozwala na wykonywanie ambitnej pracy, a to oznacza że ci ludzie jeśli nie popracują nad sobą, będą mieli poważny problem i jeśli jeszcze dotąd tego nie rozumieją, to zrozumieją siedząc na kasie albo harując gdzieś w świecie sprzątając, plewiąc itd. W wielu kulturach starożytnych, ale jeszcze współcześnie panuje podział na Panów i niewolników, na arystokrację i służbę i oni skazują siebie na tą drugą kategorię. Praca w ubezpieczeniach w Polsce powinna być traktowana jak misja. Pamiętam ze szkoleń, że nawet Czesi którzy zarabiają tyle samo co my wydają średnio ponad dwa razy więcej na ten cel. Tak więc przed agentami w Polsce są duże możliwości. Nie znaczy to jednak, że w tej branży jest wszystko ok. Poza AXA, PZU, ING, czy Alianz istnieje wielu pośredników, którzy działają mniej etycznie, bardziej właśnie w formie piramid i potrafią wpływać na negatywną opinię całej branży. Pomimo, iż gdzieś od roku nie pracuję już w AXA, mam kontakt z moimi kolegami i pytam często o sytuację, o zmiany, nowe produkty itd. Gdy tam pracowałem, to byłem dumny, że np. AXA niezmiennie od 5 lat zajmuje 1 miejsce na świecie pod wzgl rozwoju i jakości marki. Zachęcam naprawdę o pracy. Dzisiaj musze kończyć, bo sobota. Ale jak znajdę czas jeszcze kiedyś to dopiszę coś i podam link do mojej strony, to możemy pogadać (jak mnie żona spuści z oka). Na zakończenie apel – myślcie pozytywnie, podejmujcie nowe wyzwania – tylko tak możecie się rozwinąć no i … nie słuchajcie, a tym bardziej nie wierzcie malkontentom . Pozdrawiam wszystkich. Krzysztof.
3
baron 2014-07-22 15:59:56
Pracuję w AXA juz 3 lata i zarabiam więcej niż pisał Krzysztof, ale rozumiem tych wszystkich którzy narzekają, że im nie wyszło. Oni po prostu myśleli że jest łatwiej, a okazało się, że trzeba nieźle się nagłówkować. Zależy też do jakiego oddziału i zespołu się trafi. Jeśli są doświadczeni menedżerowie mogą wiele pomóc i wtedy jest prościej. Ja tak miałem. Już chciałem rezygnować kiedy moj szef poważnie ze mną pogadał i jak widzicie jestem zadowolony;-) Teraz już jest z górki robota się sama nakręca, klienci coraz częściej dzwonią sami, generalnie spoko. Teraz mam wiele wolnego czasu i mogę się np częściej bawić z dziećmi;-)
1
baron 2014-07-22 16:13:52
Pracuję w AXA juz 3 lata i zarabiam więcej niż pisał Krzysztof, ale rozumiem tych wszystkich którzy narzekają, że im nie wyszło. Oni po prostu myśleli że jest łatwiej, a okazało się, że trzeba nieźle się nagłówkować. Zależy też do jakiego oddziału i zespołu się trafi. Jeśli są doświadczeni menedżerowie mogą wiele pomóc i wtedy jest prościej. Ja tak miałem. Już chciałem rezygnować kiedy moj szef poważnie ze mną pogadał i jak widzicie jestem zadowolony;-) Teraz już jest z górki robota się sama nakręca, klienci coraz częściej dzwonią sami, generalnie spoko. Teraz mam wiele wolnego czasu i mogę się np częściej bawić z dziećmi;-)
nowy 2014-09-24 20:08:20
widzę że pracowncy firmy AXA dają z siebie wszystko wpisując te brednie zeby poprawić sobie oceny. Moi drodzy są tacy ludzie jak blogerzy i oni są od tego, aby poprawiać notowania na forach
2
... 2014-10-22 18:36:24
Witam. Dostałem propozycję pracy w AXA, jako menedżer zespołu sprzedaży. Interesują mnie warunki pracy na tym stanowisku. Wiem że to działalność gospodarcza. Ale czy firma zapewnia narzędzia pracy (telefon, auto itp.)? No i jaka kwota podstawy oraz czy na tym stanowisku również podpisuje się weksel?
2
adis 2014-10-26 15:23:16
witam,

wszystkie te super komentarze są wypisywane przez zatrudnianych blogerów :) sam zlecałem takie zadania. Sama AXA nie jest zła, ludzie, którzy nią zarządzają to banda nieudaczników. UWAGA na rekrutacje we wrocąłwiu!!!
obiecują ze zarobisz. Dodatki stażowe trzeba zwracać jeśli jakiś klient zrezygnuje albo ty bedziesz chciał odejsc. Komornik puka do drzwi.
PRZECZYTAJCIE UMOWE ZANIM POJDZIECIE NA SZKOLENIE za to terz trzeba placic
3
Maria Ł. 2014-10-29 06:14:30
Jestem byłym współpracownikiem AXA. Bardzo żałuję, że odeszłam do konkurencyjnej firmy PRUDENTIAL. AXA ma najlepsze rozwiązania wynagradzania przedstawicieli.
Jest profesjonalną firmą i daje ogromne możliwości zarabiania.
1
Maria Ł. 2014-10-29 06:17:53
Jestem byłym współpracownikiem AXA. Bardzo żałuję, że odeszłam do konkurencyjnej firmy PRUDENTIAL. AXA ma najlepsze rozwiązania wynagradzania przedstawicieli.
Jest profesjonalną firmą i daje ogromne możliwości zarabiania.
do "..." 2014-10-31 12:04:54
Ad. menedżer zespołu sprzedaży. AXA zatrudnia tylko na takie stanowisko. Przed rozpoczęciem współpracy dowiadujesz się, że zaczniesz jako handlowiec i będziesz musiał się wykazać zaangażowaniem, sprzedażą itp. itd. ale bardzo szybko możesz zostać menadżerem. Ten początek nazywają "wdrożeniem" i nauką produktową. Gdy podejmowałam z nimi współpracę zapytałam wprost czy inni kandydaci dostali taką samą informację i czy spośród nas zostanie menadżer. Odpowiedziano mi, że nie, że pozostali są zatrudnieni na stanowiska handlowe (z mojej grupy szkoleniowej). Już drugiego dnia szkolenia okazało się, że wszyscy są zatrudnieni na menadżerów... Ci którzy tam pracują od lat i miesięcy również... Na początek masz miesiąc szkolenia za które nikt Ci nie płaci, a potem "szkolą" Cię jak pobierać "polecenia" od znajomych do ludzi, do których masz dzwonić i namawiać ich na spotkanie podczas którego udowadniasz im, jak bardzo potrzebują ubezpieczyć siebie i rodzinę na życie. Podczas rekrutacji zapytałam również o to jak ma wyglądać moja praca mówiąc wprost, że nie mam samochodu i interesuje mnie praca stacjonarna. Oczywiście usłyszałam to co chciałam usłyszeć. Faktem jest, że nie dostajesz żadnych narzędzi do pracy. Nawet na szkolenie musisz przynosisz swojego laptopa jak ma się coś ćwiczyć na systemach... System wypłat wydaje się być atrakcyjny ale tylko z pozoru. Najprościej jest ludziom, którzy mają kontakty w bankach i podsyłają klientów na ubezpieczenia kredytów lub w innych instytucjach. Ja zrezygnowałam, bo dostałam umowę na etat i po 3 tyg. dostałam pismo z firmy windykacyjnej o zwrot dodatku stażowego dla AXA. Dopiero po kolejnych 2 tyg. doszedł list z AXY z info o zwrocie i nr konta do przelewu... Zdecydowanie odradzam współpracę
1
bob 2014-11-04 18:02:28
Jest dokładnie tak jak to zostało wyżej napisane AXA ciągle zatrudnia nowych ludzi tylko po to, żeby uzyskać nowe kontakty, które ty jako nowy pracownik im dostarczysz. Ty odejdziesz a kontakty zostaną i tak w koło. Krótko mówiąc to bagno. I nie dajcie się na to złapać bo bardzo szybko dojdziecie do takich samych wniosków jak tylko się zatrudnicie. Niestety podobnie jest we wszystkich firmach ubezpieczeniowych. Obecnie zaczynając taką działalność, nie zarobisz na swoje utrzymanie.Wiem co mówię teraz większość ubezpieczeń komunikacyjnych zawieranych jest online a ubezpieczenia inwestycyjne na których jest największa prowizja są obecnie niesprzedawalne. Bo nikt przy zdrowych zmysłach i jako tako rozgarniety się na to nie zdecyduję bo już od kilku lat przynoszą tylko straty potencjalnym inwestorom. Oczywiście możesz nadużyć zaufania przyjaciół i rodziny i wcisnąć im ten badziew, ale zastanów sie czy warto tracić przyjaciół i znajomych dl kilku groszy :)
2
Xyz 2014-11-27 15:50:39
Jak czytam te wszystkie pozytywne komentarze o AXA to czegoś dostaję. Pracowałam w tej firmie prawie rok i zrezygnowałam nie dlatego, że byłam leniwa i udawałam pracę jak to pisze Pan Krzysztof, bo wszystkie plany sprzedażowe wyrabiałam ponad i w pół roku zarobiłam tyle kasy, że nawet po opłaceniu zusu, paliwa, telefonu, rat, ubrań zostawało mi dużo kasy na końcie, ale oczywiście wszyscy ci supwr specjaliści znający się na tym dlaczego ludzie piszą złe komentarze o tej firmie, coś zaraz wymyślą, że kłamie, że nie zarabiałam itd i teraz wypuszczam mój jad na forum. Zacznę może od początku; rekrutacja w tej firmie wygląda tak, że najpierw musisz przejść 4 etapy, żeby dostać się do firmy i oczywiście dopiero na ostatnim dowiadujesz się, że będziesz kupe kasy zarabiał i pczywiście o tym, że musisz założyć własną działalność gospodarczą, za ktorą miesięcznie płacisz ponad 400 zł przez pierwsze 2 lata a poźniej już 1000 zł + księgowa. Rekrutacjs eygląda tak, że ciągle mówią tylko o firmie jak w niej super jaki bogaty będziesz, że są wyjazdy w excluzywne miejsce i oczywiście nic nie chcą wiedzieć o tobie na 1 spotkaniu, na następnych standardowe pytania jak w każdej firmie typu sprzedaj mi długopis itp. No wybaczcie ale każda szanująca się firma chce wiedzieć coś o tobie, jakie masz doświadczenie jakie planuy zawodowe jakim jesteś pracownkiem. I nie przejmujcie się nawet jak będzie ie myśleć, że coś wam poszło nie tak i tak was przyjmą do pracy biorą każdego, bo przecież co mają do starcenia nic wam nie płacą a może jakimś cudem sprzedacie polisę. Nastpępnie miesięczne szkolenie i oczywiście opatrzcie się wcześniej w zestaw garniturów, marynarek, koszull itp. Bo w jeansach jest zakaz, (marynarki i garnitury podnoszą waszą samoocene macie myśleć że jesteście biznesmenami), po szkoleniu jest egzamin, którym wszyscy się stresują, że jak się nie zda to się nie dostaną, nie martw ie się egzamin pisze się wspólnymi siłami wszyscy zdają. I wtedy najlepsza część imprezy; podpisanie umowy 3 kopie każda po 50 str, podpis na każdej 5 min czasu, żeby nie można było przeczytać, o znajdującym się tam wekslu i kasie ktorą musicie oddać po zwolnieniu się. I nie, nie możecie prosić o dodatkowe 5 min na rzeczytanie, nie chcesz podpisać to nara. Jeżeli chodzi o tel. To faktycznie kom. Nie ma ale w pracy dostajesz telefon stacjonarny z którego możesz dzwonić na miejscu, więc przynajmiej te kilkanaście tel. Tam nie są na twój rachunek. Standardowo po miesiącu połowa odchodzi. Jak nie wyrobisz planów czeka cię poważna afera od menago i co wtedy podpisyanie lewych umów na rodzinę, znajomych itd. Opłcanaie ich polis przez kilka miesięcy bo przecież i tak wyjdziesz na tym lepiej bo dostaniesz dodatek stażowy. A spruboj się nie zgodzić. Wszystko jest ładnie pięknie póki zarabiasz na firmę jak nie za zynają się schody, czysty mobing stosowNy przez menago. I nie mówie tu o wszystkich oddziałach ponieważ nie znam wszystkich ale z kilku których znam tak właśnie jest. A słowa typu ktoś był leniwy, nie chciało mu sie itp. Są nie na miejscu i obraźliwe dla niektorych, ponieważ jest to totalna generalizacja, owszem nie powiem zapewne zdażają się tacy ludzie, ale nie tylko od tego zależy sprzedaż, są też udzie, ktorzy sięr poprostu nie nadają do tej pracy tak samo jak nie każdy może zostaćprawnikiem np., mgą się starać a i tak im nie wychodzi. Ja osobiście zrezygnowałam nie dlatego, że nie zarabiałam a dlatego, że miałam dość takiego życia i uzerania się z menago bo wybazcie ale skoro na mam swoją firmę i zarabiam dla nich kase to menago nie ma prawa się wtrącać w moją pracę skoro mam wyniki. Nie dość, że się pracuje od rana do nocy to jeszcze wysluchuejsz, a mój menago był zwolennikiem podpisywania lewych umów na co ja absolutnie się zgodzić nie mogę (sytuacje takie miały miejsce w kilku oddziałach na Śląsku nie wiem jak w innych) do tego ja jestem osobą, która nie porafi spokojnie spać sprzedając coś osobie ktora ma mało kasy tylko po to żeby sprzadać nawet mówiąc jakie tego konsekwencje będą, i oszukiwanie ludzi na tym jak piękne będzie ich zycie jak to kupią, g.... Prawda firmy ubezpieczeniowe zawsze znajdą coś na ciebie, żeby potem kasy nie wypłacić. Pozdrawiam wszystkich byłych, obecnych i przyszlych pracowników AXA. Przyszlym współczuje starganych nerwów, mi nikt moich nie odda. Ale za to teraz mogę spokojnie żyć pracując na etacie (co oczywiście wg pracowników AXA jest złe i mało ambitne) ale widać każdy ma inne ambicje.
2
Xyz 2014-12-08 18:47:12
Hahahaha tak tez myslalam, ze jak napisze jak to wyglada to od razu jakis pracownik napisze, ze sciemniam albo cos w ten desen, no coz rozumie, wam to nie na reke jak ktos prawde o was pisze bo przez to miej ludzi do was przyjdzie. I nie nie dalam sie wykiwac, podpisalam standardowa umowe, ktora jest w kazdej placowce AXY w tym kraju. A co do zadowolenia to znam setki ludzi w ktym kraju, ktora jest niezadowolona i oszukana przez ta firme i zarowno sa to pracownicy jak i klienci z calego kraju. Ale tak piszcie teraz, ze albo sobie nie radzilam albo bylam w kiepskiej placowce lub cos w ten desen, zeby tylko nie stracic przyszlych jeleni, mam to gdzies ja tylko uprzedzam ludzi, ktorzy maja zamaiar u was pracowac, bo nawet jak mnie nie posluchaja to po kilku tygodniach; miesiacach pracy sami sie przekonaja i zrobia to co kazdy byly pracowni tej wspanialej firmy, szkoda tylko, ze staca na tym nie tyle pieniadze, co cenny czas i zdrowie. Pozdrawiam :))
ren.paw 2014-12-15 20:53:23
Krzysztofie,
Powiedz mi jeśli masz wiedzę, jak obecnie postrzegasz Wartę.
Czy warto się tam załapać jako menadżer ubezpieczeń życiowych?
ubezpieczony 2014-12-24 23:41:23
AxA - UCIEKAJ no chyba że chcesz kupić polisę na nic -n to bardo polecam
tois 2015-01-11 20:06:05
Witam,
czy moglibyście mi naświetlić jak wygląda zatrudnienie w AXA na stanowisku kierownik zespołu sprzedażowego?? na jakiej zasadzie jest to zatrudnienie?? jakaś stała podstawa + prowizja??
xyz 2015-01-13 11:37:07
Na tej samej zasadzie co puf, własna działalność gosp. zapomnij, że tam dostaniesz podstawę, oczywiście jest niby coś takiego jak "podstawa", ale dostajesz ją jak wyrobisz wszystkie plany i jest to około 500 zł
Romek Atomek nie ma indywidualnych warunków, zmienia się plan do wyrobienia nowi mają go mniej, doświadczeni dostają więcej do zrobienia.
Wszystko opiera się tam na własnej działalności i tym co sobie wypracujesz
1
tois 2015-01-13 13:20:28
OK dzięki za informacje. Własna działalność to nie problem ale rzeczywiście wygląda to nie bardzo jeśli nie ma normalnej podstawy jak w innych TU.
1
xyz 2015-01-22 20:25:48
Hahahaa no wyobraź sobie, że nie zapewnia, wszystko opiera się o to co sobie wypracujesz, nie muszę zaglądać do umowy czytałam ją już 10 razy, jak okazało się, że podpisałam weksel o którym nikt nas nie raczył poinformować, ba masz 5 min na podpisanie 3 kopi każda po ok. 50 parę str. i zero czasu na przeczytanie, a potem dowiadujesz się o pięknym wekslu, że jak zwolnisz się przed rokiem oddajesz całą zarobioną kasę (nie do końca całą, oddajesz zaliczki stażowe które zarabiasz jak zrobisz plan, to wtedy można to nazwać podstawą natomiast jak w miesiącu nie sprzedaż danej ilości polis nie dostajesz nic) a po zwolnieniu przychodzi ci list od kochanej AXY, że masz oddać tyle i tyle, ja np. musiałam oddać 6 tysięcy miło prawda, a zwolnić się musiałam i nie było innej opcji, więc radzę przemyśleć taką pracę, bo nigdy nie wiadomo co się w życiu przydarzy i czy nie będziecie się musieli zwolnić wcześniej niż po roku, a po 3 miesiącach dostaniecie piękny list od tej cudownej firmy.
1
Robert Niewiarowski 2015-01-31 11:04:26
Weksli nie ma już od ponad pół roku a wpis jest ze stycznia 2015. Proszę o podawanie sprawdzonych i merytorycznych odpowiedzi
Rafał Kurek 2015-01-31 22:25:04
To że wpis jest ze stycznia 2015 to nie znaczy, że osoba "xyz" nie była w takiej sytuacji a teraz ją po prostu opisała. I zgodnie z zasadą forum opublikowała swoją opinię o pracodawcy. Może niech się wypowiedzą pracownicy obecnie pracujący lub przyjęci do pracy. Wiem, że firma prowadzi szereg rekrutacji na terenie Polski. Dziwne tylko, że jest to rekrutacja tzw ukryta. Nie podana jest nazwa pracodawcy. Można jedynie dowiedzieć się tego po akceptacji CV/aplikacji
2
Gembam 2015-02-04 13:17:39
Pierwszy miesiąc 2300 netto. Do zrobienia 1 polisa/2000 zł składki rocznej. Drugi miesiąc 2800 netto target 2 polisy/4000 składki ROCZNEJ. Przeciętna polisa to ok 100-160 zł miesięcznie, lajt i relax 167 zł składki załatwia pierwszy miesiąc. To co tu piszą niektórzy to opinie nierobów, którzy nastawili się na ciepłą posadkę. Programy oferowane są ciekawe i konkurencyjne. Łatwo nie jest, ale za tak mało pracy nikt nie zapłaci więcej. Zamiast czytać żal-posty pomyślcie. To nie firma krzak, ale światowa korporacja. Żadem Amway czy coś.
Myślcie trochę.
kasia 2015-02-05 04:34:26
Oszusci!!!!!!!!!
zachod 2015-02-10 13:33:36
Pracowalam w AXA od 2014 roku do teraz. Wlasnie dojrzalam do decyzji o odejsciu z tej firmy.
Jesli ktos sprytnie policzy do konca stazu zostal mi miesiac.Co z oddaniem kasy za zaliczki stazowe jeszcze nie wiem ale pewnie wkrotce sie dowiem.
Praca w tego typu firmie nie nalezy do trudnych. Zasada jest prosta jesli dzwonisz i umawiasz spotkania masz jak zrobic miesieczne plany produkcji i zarobic pieniadze. Jesli nie poprostu nie zarabiasz. Sprawa z pisaniem lewych polis praktykowana jest wszedzie, w kazdej firmie ubezpieczeniowej poniewaz liczy sie sprzedaz i nic wiecej.
Ale zasady etyczne jakimi powinna kierowac sie firma i jakie sa nam wbijane do glowy podczas szkolen maja sie nijak do codziennej pracy w jednym z oodzialow na zachodzie Polski.
Dla tamtejszej Pani dyrektor klienci to debile ktorzy nie chca kupowac polis, przedstawiciele to debile ktorym nie chce sie dzwonic i umawiac spotkan i generalnie to wszyscy sa debilam i glupkami chyba poza nia.wiadomo gdy jest produkcja jest super, niestety gorzej gdy komus powinie sie noga. Wtedy juz nie ma zmiluj sie. Oczywiscie to nie tyczy sie wszystkich bo wsrod przedstawicieli sa rowni i rowniejsi, ci ktorzy musza byc codziennie w biurze i dzwonic i tacy ktorzy nie musza. Przykladow roznych rodzajow nieprawidlowosci tego oddzialu moge wyieniac w nieskonczonosc. Ale nie o to chodzi. Chcialabym zeby pracy tego oddzialu przyjzal sie ktos z samek gory ale nie wiem jak tam dotrzec nie szkodzac sobie. Moze ktos tu na forum podsunie mi jakis pomysl?
1
Gembam 2015-02-11 13:51:19
Na kursie dostałaś kontakt do Departamentu kontroli. Nie ważne, że nie jest to dokładnie profil ich zainteresowań, ale to jest jakiś początek :)
basia 2015-02-16 22:28:07
Pracowałam w AXA jak weszła na polski rynek czyli jak przejęła Winterthur. Zaczynałam jako PUF, po roku awansowałam na Menedżera. Za mojej kadencji zmieniali się dyrektorzy, prezesi, zmieniały się wynagrodzenia i prowizje.Jedno co się nie zmieniło to sposób rekrutacji,wdrażania i sprzedaży. Zmieniły się czasy zarabiania fortun ( min OFE i inwestycje ). Nie jest łatwo pozyskiwac klientów a od tego zależy wynagrodzenie. Zawód agenta jest chyba najbardziej stresującym zawodem z jakim udało mi się zetknąć. Po 6 latach zdecydowałam się odejśc Po roku dopiero stwierdziłam że dres czy jeans jest też dla mnie, że na wakacje można pojechac bezstresowo ( podczas trwania kontraktu nie wolno było wyłaczyć telefonu- bo klient nasz PAN ). Polecam pracę w AXA ludziom z doświadczeniem w sprzedaży - handlowcom, ludziom młodym, którzy bedą w stanie poświęcić min 10 godz dziennie zeby żyć na przyzwoitym ;poziomie.Cięzka praca ale otwiera drzwi na przyszły samodzielny biznes.
trolololo 2015-02-17 02:33:42
Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat pracy w dziale IT w w.w. firmie (konkretnie w AXA Powszechne Towarzystwo Emerytalne SA)? Nie znalazłem żadnej opinii w internecie na temat pracy w tym dziale, a obecnie widnieje oferta na stanowisko Młodszy Specjalista ds. IT. Chciałbym się dowiedzieć jakie są zarobki oraz jakie są możliwości awansu np. na admina. Dziękuję za odpowiedzi.
xyz 2015-02-17 13:32:12
Po pierwsze Panie Robercie Niewiarowski, jest to sprawdzona informacja jak i merytoryczna tak właśnie było jak pracowałam, fakt nie pracuje już od zeszłego roku,co owszem mogłam zaznaczyć w mojej wypowiedzi, ale uznałam to za zbędne ponieważ osoby, które dalej pracują w tej firmie a z którym mam kontakt powiedziały, że dalej jest tak jak było a nawet gorzej, więc uznałam to za zbędne pisanie od jakiego czasu tam pracuje. Fakt mój błąd.

Po drugie Gembam, obrażanie ludzi i wyzywanie ich od nierobów jest trochę nie na miejscu z twojej strony; "To co tu piszą niektórzy to opinie nierobów, którzy nastawili się na ciepłą posadkę. Programy oferowane są ciekawe i konkurencyjne." Wybacz ale ja nie obrażam ludzi, których nie znam i nie widziałam na oczy, więc miej chociaż odrobinę kultury i nie obrażaj nieznanych ci ludzi. To że powiedziałam jak wygląda praca tam i atmosfera nie oznacza wcale, że jestem nierobem. Dla twojej informacji jak tak bardzo Cię to ciekawi pracowałam od 8-21 a czasem i 22, zdarzały się też pracujące weekendy, a jak bardzo chcesz to nawet axowski wyciąg z konta mogę ci przesłać i zobaczymy czy dalej będziesz uznawał ludzi za nierobów. To że ktoś nie ma ochoty pracować w zakłamanej firmie i atmosferze, w której jedyne co się liczy to kasa, kasa i jeszcze raz kasa a nie człowiek też nie czyni go nierobem. Więc bądź tak uprzejmą Osobą i nie obrażaj nieznanych ci ludzi o których nie masz zielonego pojęcia. Moja opinia była zamieszczona fakt później niż się zwolniłam i to nie dlatego żeby jak to określacie wylać swój jad na firmę bo mi się nie udało, bo mi się nie chciało etc. tylko dlatego, że pomyślałam, że mogę pomóc ludziom w podjęciu decyzji i może o nie zmarnowaniu swojego czasu oraz zdrowia. Ludzie to na tyle rozumne istoty, że potrafią same decydować o sobie, i zarówno moją opinię jak i twoją mogą mieć głęboko gdzieś i zrobią po swojemu. Portal ten służy do wyrażania swojej opinii o pracodawcy z którym miało się kontakt aby pomóc innym zorientować się na co mogą liczyć, a nie na obrażaniu ludzi, którzy zamieszczają swoją opinię. A odnośnie konkurencyjnego programu dla pracowników też się z nim zgodzić nie mogę? Sprawdziłeś chociaż sam jaki jest w innych firmach czy też wiesz, bo tak ci twój dyrektor powiedział czy ktoś? Bo widzisz ja akurat się orientuje jakie są warunki zatrudnienia w większości firm ubezpieczeniowo - bankowych i gwarantuje ci, że axa w cale nie ma najlepszego programu, więc też nie pisz nie potwierdzonych informacji jak już pouczasz innych.

Pozdrawiam
2
Ciekawy3 2015-02-19 00:20:22
Mógłby mi ktoś przybliżyć temat. Jak wygląda w AXA praca na stanowisku "konsultant ds assistance"? W opisie jest zaznaczone, że praca polega na "organizacja pomocy drogowych, hoteli, współpraca z usługodawcami, koordynacja międzynarodowych transportów". Mógłby mi ktoś, kto jest w temacie zweryfikować tą informację? Mam w piątek rozmowę o pracę własnie na to stanowisko i jestem ciekawy czy warto sobie zawracać tym głowę, czas i portfel (dojazd, całkiem spory). Czy to stanowisko to faktycznie tak jak opisują czy tylko wysublimowana nazwa zwykłego sprzedawcy?
Paweł30 2015-02-21 19:11:55
Witam ile trwają szkolenie w tej firmie? Czy po szkoleniach dają umowe o prace czy podczas szkoleń?
2
Ania 2015-02-22 00:24:08
Miesiac 8 h dziennie, bhuahhahaha umowe o prace?, tak jak wyrzej bylo pisane musisz sobie zalozyc wlsna dzialalnosc gospodardcza, na umowe o prace nie masz co liczyc
cześć 2015-02-22 15:59:19
Praca dla studentów. Umowa zlecenie. Dla 'najlepszego' o pracę. Szkoda czasu.
1
Kamil 2015-02-24 12:50:10
Witam, Byłem kilka dni temu na rozmowie kwalifikayjnej w AXA na stanowisku przedstawiciela, wypełniłem już test kompetencji i czekam na telefon. Byłem pozytywnie nastawiony do tej pracy do puki nie trafiłem na to forum. Byłem już przedstawicielem i wiem że w każdym mieście jak i oddziale panują inne obyczaje czy warunki. Proszę o opińie o odziale w Białymstoku na sienkiewicza. Czy warto? Jaka jest atmowfera itp. Umowa którą mi zaproponowano jest umową agencyjną oczywiście na własnej działalności. Ciekawi mnie również co się stanie w sytuacji gdy nie wyrobi się planu a trzeba będzie zapłacić ZUS? Trzeba dokładać z własnej kieszeni ? Proszę o informację. Pozdrawiam
radek 2015-02-24 13:29:43
witam, ostatnio staram sie o odszkodowanie w sprawie wypadku,ale pojawil sie problem poniewaz mam wyslac kopie "karty motorowerowej" niestety zgubiłem ją a duplikat juz mialem wyrabiany co zrobić???

z góry dziękuje i pozdrawiam
1
były PUF 2015-02-24 17:42:56
W tej branży nie ma zmiłuj się. jeśli nie zrobisz planu to przecież nie pójdziesz z usprawiedliwieniem od dyrektora oddziału do ZUS-u, że nie zarobiłeś wystarczającej ilości pieniędzy potrzebnych na zapłacenie składek. Jeśli nie zarobisz to jest już to tylko Twój problem, z którym będziesz musiał poradzić sobie sam. :(
były PUF 2015-02-24 17:48:49
Czas szkoleń uległ ostatnio znacznemu skróceniu. teraz szkolenie w oddziale trwa chyba 8 dnia natomiast w Warszawie na tzw. Centralnym Szkoleniu Podstawowym jesteś 4 dni . Umowę dostajesz dopiero po powrocie z Wawki i oczywiście po uzyskaniu pozytywnego wyniki na egzaminie, który ma miejsce na zakończenie tego szkolenia.
Kamil 2015-02-25 14:14:21
No to super... Jutro idę na ostateczną rozmowę bo telefon był już do mnie wykonany. zobaczymy co mi powiedzą i czy nie będzię to makaron nawijany na uszy. A pytam o zus bo byłem w firmie która składki płaciła za mnie nie zależnie od tego ile wypracowałem godzin czy umów...
1
Kamil 2015-02-27 09:20:34
Powiem tak, byłem na spotkaniu & rozmowie i co do rekrutacji to faktycznie nie wiele się zmieniło po za chyba najważniejszym, wekslem. od 6 miesięcy nie ma już w umowie czegoś takiego jak weksel czy poręczenie zwrotu jakichś tam kosztów co do wcześniejszej rezygnacji. Trzeba przygotować listę 150-200 kontaktów (imię, nazwisko numer telefonu i status czy ta osoba pracuje czy też nie i na jakim stanowisku jeśli jest taka możliwość) potem odbywa się 2 tygodniowe szkolenie, następnie pisze się egzamin państwowy na agenta ubezpieczeniowego i na koniec wyjazd na 4 dni do warszawy. Po tym wszystkim możemy zaczynać pracę jeśli oczywiście w między czasie założymy działalność gospodarczą.
Monika 2015-02-28 19:55:28
Witam. czy ktoś może coś powiedzieć na temat stanowiska konsultant ds assistance? na czym dokładnie polega praca? czy można liczyć na umowę o pracę i jaką pensję oferują?
była-AXA 2015-03-05 17:05:02
no tobie to AXA naprawdę dobrze płaci za pisanie tych bredni
uczciwie poinformowanego klienta z IQ powyżej 50 nie złapiesz na żadną polisę
mam w posiadaniu 3 różne - rozbieżne wersje rozliczenia WJS
wszystkie z pieczątką i podpisem dyrektora
(oj kombinowali - klientowi po 2 miesiącach odesłali pieniądze za opłaconą polisę)
2
Karo 2015-03-06 17:16:10
A jeśli teraz nie ma już tego nieszczęsnego weksla ,o którym wszyscy mówią ,to można bezpiecznie podjąć tam pracę? ile teraz należy zwrócić w razie rezygnacji np. po 5 miesiącach?
były PUF 2015-03-09 17:33:16
Wszystko zależy od tego czy przez te 5 miesięcy bedziesz miesiąc w miesiąc robił plany. jeśli tak będzie to do zwrotu masz wszystkie zaliczyki stażowe czyli 5000zł.
Karo 2015-03-09 20:55:10
czyli trzeba 1000 zl zwracac za kazdy miesiac. sporo. i jak sie nie wyrobi tych polis to nic sie nie dostaje?
były PUF 2015-03-09 22:00:32
jeśli nie spiszesz żadnej polisy w miesiącu nie dostajesz nic. to jest właśnie to co najbardziej boli w tym fachu:/
zorro 2015-03-13 10:41:29
Witam, mam zamiar zacząć współpracę z AXA założyć działalność gospodarczą jako bezrobotny czy ktoś mi może pomóc dowiedzieć się czy warto w to wchodzić nie mam pracy od dłuższego czasu. Chciałem zapytać czy to prawda że dostanę pakiet startowy ok. 2500/miesięcznie czy będę musiał coś zwracać jeśli przez pierwsze miesiące nic nie uda mi się podpisać żadnej umowy. I czy mogę w swoim mieszkaniu przeznaczyć pokój pod działalność. Proszę o pomoc. Dziękuję
były PUF 2015-03-13 14:58:33
pierwszy raz słyszę o jakimś pakiecie startowym. Z tego co wiem firma oferuje coś co nazywają dodatkiem stażowym w wysokości 1000zł/mc przez okres pierwszego roku współpracy z firmą. jednak aby to dostać musisz wywiązywać się z narzuconych miesięcznych planów sprzedażowych bo jeśli nie zrobisz planu to nawet dodatku stażowego nie dostaniesz.
jeśli nie podpiszesz żadnej umowy to nie będziesz musiał oddawać nic bo nic nie zarobisz no chyba że pieniądze jakie firma wyłoży za Ciebie na szkoleniu w Warszawie na które pojedziesz zdawać egzamin . co do lokalu to nie masz takiej potrzeby bo firma udostępnia Ci swoje biuro w oddziale i wszelkie dobrodziejstwa jakie się w nim znajdują.
Lulu 2015-03-15 16:02:07
Dodatek stażowy jest teraz przez 24 miesiące .Tylko ,że w tym 2 roku , to już się grosze dostaje w porównaniu z początkiem, bo chyba 350 zł. Tabelka z takim wynagrodzeniem została mi przedstawiona parę dni temu na spotkaniu z menedżerem jednego z krakowskich oddziałów.
Lulu 2015-03-17 17:13:02
No właśnie to jest największy minus tej pracy. Jak nie podpiszesz, to nic nie dostajesz i koniec. Trzeba też wziąć pod uwagę ,że należy opłacić działalność gospodarczą i księgową , czyli nawet możemy być na minusie pod koniec miesiąca
zorro 2015-03-20 11:51:14
to już nigdzie człowiek uczciwie nie może pracować w tym kraju. Mogę podjąć działalność ale muszę coś zarobi, to proste. Może ktoś ma jakieś informacje co można robić uczciwie i zarobić by wystarczyło na normalne życie
1
D28 2015-03-30 18:11:42
Ręce mi opadają jak czytam te brednie. Gdzieś ktoś coś wiedział,bo usłyszał, przeczytał.
Tak- jak w każdej firmie trzeba sprzedawać.
Tak- jak w każdej firmie ubezpieczeniowej trzeba zwrócic pieniądze jak polisa nie jest opłacana.
Tak- trzeba mieć działalność.
Tak- trzeba być etycznym.
Tak- praca jest trudna.
Tak- system wynagrodzeń jest taki sam we wszystkich oddziałach.
Nie- to nie jest praca dla wszystkich.
Nie- jeżeli myslisz o pracy na pół roku czy rok- nie mysl o tej branży.
Nie- nie trzeba zwrócić zaliczek jeżeli polisy są w mocy (opłacane przez klientów).

Piszcie sprawdzone informacje. Piszcie o faktach a nie o swoich emocjach. Tylko wtedy to forum bedzie miało sens.
1
Zostaw swoją opinię o AXA Polska S.A. - Warszawa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie AXA Polska S.A.