logo Altkom Akademia SA

Altkom Akademia SA

Warszawa

Opinie o Altkom Akademia SA

architekt 2014-08-15 12:36:04
Niestety spółka całkowicie niepoważna. Pozyskali moje CV w sposób niezgodny z prawem. Gdy poprosiłem o jego usunięcie i niezawracanie głowy - bo okazało się to zupełną pomyłką i tylko straciłem na nich czas - to nie przeprosili, nawet nie odpowiedzieli.

Mam mieć nadzieję, że w innych sprawach podchodzą bardziej profesjonalnie? Nie łudzę się.
1
GOŚĆ 2014-08-19 16:09:14
Witam,
Ktoś napisał o teście - mam pytanie czego on dotyczył i na jakie jest stanowiska ?
pro 2014-08-23 18:33:45
Test na stanowisko programisty Java jest totalną porażką. Stworzył go ktoś zamknięty w klatce programisty i niewiedzący o innych sprawach niż API. Jak się domyślacie dotyczył wyłącznie API i zachowania frameworków (afair Hibernate, Spring, jQuery). Nawet nie założeń tych frameworków czy wzorców projektowych. Do tego składnia HTML i Javascript. To dość interesujący przykład tego, że osobą decyzyjną w firmie jest osoba niezbyt kompetentna i widząca świat z perspektywy konia pociągowego, który ma oczy przesłonięte tak by nie widział świata zbyt szeroko.

Totalna porażka jeśli firma kompetencje programisty Java mierzy za pomocą pytania o atrybuty elementu <link/> - to akurat pytanie rzeczywiście padło. Co jeśli świetny programista miał doświadczenie wyłącznie np. w EJB lub ExtJS?

IMHO to była rekrutacja na stanowisko machacza łopatą... tyle, że przy klawiaturze. Strata czasu.
5
kokoroko 2014-09-05 15:14:33
Programista opinia: Jest to jedna z najgorszych firm z jaką miałem odczynienia, średnia długość pracy to od 3 miesięcy do 1 roku. Są tacy co uciekają już po 1-ym miesiącu. Nie ma co liczyć na podwyżkę chyba że się odchodzi. Stanowisko pracy pozostawia wiele do życzenia, przestarzałe komputery z 4GB RAM-u i 2-ma rdzeniami, do stacjonarki tylko 1 monitor, itd.. Zawsze można zgłosić prośbę o zmianę, sprzętu, bo działa barrrrrdzo wolno, ale spotyka się to z odpowiedzią 'może trzeba robić build 1-go dziennie', kpina i brak szacunku dla pracy. Firma szkoleniowa, która nie wysyła pracowników na własne szkolenia. Nierealne czasy task-ów, po ich przekroczeniu włącza się 'syrena alarmowa' i trzeba się tłumaczyć managerowi 'Co się dzieje, bo jest juz 5min, po terminie?'. Nadgodziny oczywiście nie płatne, ale task-i wypadałoby kończyć na czas i oczywiście 'prośba' managera, czy moglibyśmy wsiąść naszą stacjonarkę do domu i tam dokończyć. Ta firma to jakieś jedno wielkie nieporozumienie.
2
asc 2014-11-30 23:44:45
Altkom to firma dla kompetentnych i dlatego nie dziwi mnie wiele glosow negatywnych. Ponad 1,5 roku juz tam pracuje, i w karierze nie mialem jeszcze okresu tak produktywnego jak do tej pory. Majac na uwadze oczywiscie ilu nowych rzeczy sie dowiedzialem/nauczylem. Jest to firma dosc wymagajaca, zeby wrecz nie powiedziec specyficzna, ale nie ma kolesiostwa i dlatego tak wielu pewnie sie nie odnajduje. Jestes kompetentny to rade sobie dasz - i mowie tu o dziale software.
Co do sprzetu, chcialem drugi monitor - zgloszenie na HD, dostalem drugi monitor.
Chcialem dodatkowe 4Gb ramu, zgloszenie na HD i dostalem dodatkowy RAM (nawet bez akceptacji przelozonego - wystarczyl screen ze sie nie mieszcze jak odpale pare serwerow aplikacji).
Na minus to ze wymienili mi stacjonarke na laptopa, ale faktycznie sie przydaje.

Co do samej rekrutacji nie mam wiekszych zastrzezen. Rozmowa telefoniczna - widac ze mamy o czym dalej gadac, spotkanie polaczone z testem kompetencyjnym. Faktycznie trwało to długo bo do 2h czasem nawet dochodzi, ale efektem bylo dzien dobry, witamy na pokladzie.
1
już wolna! 2014-12-12 19:08:24
Witam . Do niedawna pracowałam w Altkom Akademia w pionie Edukacji. Tak żałosnego zarządzania nie widziałam nigdzie .Pani dyrektor , po czterdziestce niestety mizernej urody , zwana czule przez nas garbusem , gnębiła nas wszystkie które miałyśmy nie złe dyplomy i niezłą aparycję. Zarobki żenada , umowa na najniższą krajową, reszta niewielka, umowa zlecenie. Atmosfera w pionie tragiczna , zresztą jak w całej firmie . Jeśli masz choć kromkę chleba w domu , omijaj ta firmę z daleka.
1
była 2015-03-04 16:41:40
Witajcie
Pracowałam tam w roku 2014. Polecam dla studentów zaocznych którzy potrzebuja wpisu w cv.zarobki dla studenta cienko. Dla osoby po studiach powiedzmy do dogadania. Znam osobę która co prawda musiała się udać aż do Warszawy na rozmowę ale wynegocjowala 3,5netto. Wiele można się nauczyć. Aczkolwiek Warszawa pełna cwaniakow którzy plują na pracowników z innych miast. Współpraca bardzo ciężka. Są ludzie którzy są tam kluczowi ale nie kompetentni. Tyle. Ogólnie koniec końców mam dobry wpis w cv i na tym koniec pozytywów.
Analityk 2015-03-07 20:49:48
Firma ogłasza się jako "rekrutacja ukryta" na jednym z portali rekrutacyjnych. Rozmawialem na stanowisko analityk. Na dzień dobry: test na inteligencje (typu jaka liczba, jaki wzorek na podstawie kilku poprzedników) potem zadanie biznesowe: opis wymagań użytkownika i polecenie analizy: opis i diagramy UML. 3h w plecy. Drugi etap to rozmowa: pan (chyba manager) patrzący cały czas w laptop i pani (chyba rekruterka) zadająca bzdurne pytania typu 3 najlepsze zalety i wady, najtrudniejszy i najłatwiejszy projekt. Powiedziałem że chce 10 000 + Vat. Pani powiedziała że oferują max 9 000. Więcej się nie odezwali.
tezAnalityk 2015-03-27 20:58:47
jonek ile zarabiasz? Zakladam że w Altkomie? Podaj lokalizacje? Stawka jaką podał Analityk jest wg mnie żenująco niska. Analityk IT w Warszawie zarabia min. 15000 + VAT.
były KAM 2015-05-20 01:23:41
odradzam, wynagrodzenie 1750 na umowę o prace + kombinacje z umowami zlecenie. Prowizja nie do wypracowania przez ciągłe zmiany zasad naliczania no i rotacje managerów. Nawet jak masz klienta na szkolenia to może okazać się że bdm nie puszcza szkolenia i jesteś w plecy z prowizją a klient nie chce już z tobą rozmawiać bo traci zaufanie. Generalnie można iść pracować jak się nie ma nic innego do roboty i szukać dalej normalnej pracy
2
programista 2015-06-10 08:12:07
Zaproszono mnie na rozmowę kwalifikacyjną w czasie której szybko się zorientowałem, że albo kandydatów traktują przedmiotowo albo w ogóle są niepoważni. Zaproszono mnie, rekrutacja na stanowisko programisty Java, nie przedstawiono innych wymagań... aż tu nagle na teście ok. połowa pytań dotycząca zupełnie innych rzeczy, m.in. afair HTML, Javascript, CSS. Nie wpadło im do głowy, żeby wymagania przedstawić wcześniej - może sam bym zrezygnował, może mnie to nie interesuje.

Szczytem było pytanie dot. javascriptowego pobrania aktualnego czasu. Wiedza typowo leksykoniczna do znalezienia i zastosowania w 5 minut, programista ma milion ważniejszych rzeczy do nauczenia. Ale w dodatku to ANTY-wiedza, coś imho co może być szkodliwe. Podkreślę, że tak pobrany czas jest czasem klienta. Alternatywy są dwie: albo ten czas będzie tylko jakimś ozdobnikiem (siakiś pierdołowaty zegarek na stronie, który niczemu nie służy) albo będzie miał wpływ na system. W pierwszym przypadku jest zbędny (użytkownik niech sobie sprawdzi czas w trayu systemowym). W drugim przypadku to POTENCJALNA DZIURA KRYTYCZNA.

Po tym pytaniu wiedziałem, że kandydat nie jest traktowany poważnie. Może nawet - jak napisali przedmówcy - z premedytacją jest dołowany by był miększy w negocjacjach.
4
programmer 2015-07-09 11:45:52
Podzielam niestety większość tych opinii: po wejściu od razu siwowłosy jegomość z chytrym uśmieszkiem wreczył mi test - 2h z głowy potem od kopa do domu, masz wrazenie ze nie maja wogole na ciebie czasu. Potem rozmowa z jakims gburem z Warszawy no i z rekruterką (dosc przyjemna babka). Umowa tysiac pincet plus umowa o dzielo, czy tam zlecenie - tak czy siak żenada :)
1
doradca klienta 2015-07-21 10:41:00
Dlaczego w Gdańsku na stanowisku KAM jest taka rotacja? Obserwuję ogłoszenia od długiego czasu i Altkom od dawna wystawia to stanowisko na Pracuj.pl
była sales 2015-07-27 22:01:27
1750 netto tj. 1250 na rękę więc na czynsz starczy ale kredytu nie dostaniesz :-(
ala 2015-08-06 19:10:49
Szukają bo trenerzy nie chca z nimi wspolpracowac. Niestety organizacja szkoleń w tej firmie jest na żenującym poziomie.
ka 2015-08-06 19:17:02
Firma jeszcze kilka lat temu byla bliska upadkowi. Ogromna kasę wydali na marketing. Niestety pracuje tak personel bez kompetencji- dużo studentów zatrudnianych na pare miesięcy. Na dodatek działają nie uczciwie. Pracownicy naklaniani są do klamstw przed klientami. Wynika to z polityki zarzadzania firma
ka 2015-08-06 19:19:18
Pytacie o zarobki? Programista 4 tys. Analitycy systemowi 3,5 tys. Tak jest w gdansku
aleks 2015-09-01 14:27:42
straszny [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] organizacyjny. serdecznie odradzam. szkolenia aplikacyjne na żenująco niskim poziomie.
klodi 2015-09-01 14:28:51
Zgadzam. firma bez żadnej strategi i wizji. Totalny bałagan organizacyjny. Zarobki marne.
kkk 2015-09-01 14:30:22
Fakt, że większość kadry to studenci. Odradzam współpracę.
majki 2015-09-02 14:50:38
Odradzam pracę w tej firmie. Pracowałam tam blisko 2 lata i był to najmniej produktywny okres w mojej karierze zawodowej. Pracowałem tam jaki programista PHP. Przez pół roku prosiłem się o lepszy komputer, ten na którym pracowałem nie nadawał się do pracy. Zarobki jedne z najniższych na rynku. Firma nie dba o pracowników - są bardzo duże rotacje, co niestety przekłada się na jakoś wykonywanej pracy. Zdarzały się sytuacje, gdy oddawaliśmy do klientów produkty z wadami/błędami, o czym doskonale wiedzieliśmy. Kierownictwo na to pozwalało. Generalne tak jest we wszystkich działach.
3
Gator 2015-09-23 22:17:24
Praca: od strony programisty Altkom to fabryka, w której jesteś robotnikiem przy taśmie.
Otrzymujesz zadanie, czas jego realizacji określony jest z dokładnością do 5 minut.
Czas upłynął - syrena alarmowa i powiadomienie do przełożonego.
Zadanie jest bardziej skomplikowane niż założono? Twój problem.
Czekasz aż ktoś inny skończy pracę od której zależy twoje zadanie? Twój problem.
Chcesz iść na obiad lub do łazienki? Twój problem.

Uczestnictwo w wycenie zadań:
manager: ile to zajmie?
specjalista: 4 godziny
manager: masz 2, streszczaj się

Płaca: umowa na minimalną krajową + umowa o dzieło/zlecenie co miesiąc ("dzięki temu możemy naszym pracownikom płacić więcej").
Stawki dużo poniżej rynku, w innych firmach można dostać więcej na okresie próbnym.
Premie teoretycznie przyznawane przez 'obiektywny system', w rzeczywistości po uznaniu, głównie za siedzenie po godzinach.

Szkolenia dla pracowników, którymi się chwalą: tylko jeśli dotyczy bieżącego projektu i pozwoli omamić klienta. Certyfikatów ze szkoleń nie wydają, bo pracownik by się zrobił cenniejszy na rynku i jeszcze by pomyślał żeby odejść.

Ogólne prowadzenie biznesu: stała praktyką jest okłamywanie klienta, obiecywanie niedotrzymywalnych terminów, wypychanie wadliwego oprogramowania. Do tego zaniżanie czasu potrzebnego na wykonanie prac, zmuszanie do pracy po godzinach i zwalanie winy za decyzje managementu na programistów.

Nie muszę chyba dodawać że dzięki temu atmosfera pracy jest fatalna.

Jedyny plus, to że można się dużo nauczyć jeśli się dopiero zaczyna. Ale powyżej roku, max 2, to już jest masochizm i igranie z własnym zdrowiem.
neron 2015-09-25 10:48:43
zdecydowanie odradzam. Zarobki i klimat panujący w firmie marny. Pracowałem w tej firmie blisko 6 lat. Ani razu nie byłem na szkoleniu, o podwyżce nie było mowy. Wielokrotnie byłem zmuszany do pracy po godzinach, tak to jest norma, nie dostałem nigdy za to dodatkowego wynagrodzenia. Niestety zgadzam się z przedmówcami, że stałą praktyką jest oszukiwanie klientów. Taka jest tam kultura. Po dość krótkim czasie praca tam przestała mi sprawiać przyjemność, a że miałem kredyt to jeszcze wstrzymywałem się ze zmianą pracy.
tadzik 2015-09-29 14:57:34
słabo widzę pracę w tej firmie. nie lubię okłamywać klientów...
Harry 2015-10-02 08:43:04
Hmm jeżeli firma okłamuje klientów to znaczy że jej koniec jest bliski.
1
herok 2015-10-05 09:20:41
O firmach, które okłamują klientów powinno się głośno mówić. Na pewno nie skorzystam z usług tej firmy. Dobrze czasem wejść na fora i poczytać opinie.
pawo 2015-10-18 19:08:00
Również odradzam. Firma bardzo oszczędza na pracownikach. Szkoleń i możliwości rozwoju żadnych. Nie na w tej firmie nawet profesjonalnego dzialu hr więc o czym tu mówić. Bolączką tej firmy jest również i to że obecnie nie posiada żadnej strategii rozwoju. Pracowałem w dziale handlowym na umowie zlecenie przy najbliższej okazji zmienilem pracę i to był dobry wybór.
1
negi 2015-10-29 22:08:24
Oj nie! Zdecydowanie nie polecam tej firmy. Poziom szkoleń żenująco niski. Firma ponoć nie ma kasy na trenerów... No cóż.
1
bąk 2015-11-16 11:32:44
pierwsze umowy zazwyczaj zawierane są na okres kilku miesięczny (tzw. okres próbny) i z tego,co wiem zawsze jest to zlecenie. Później od Twojego przełożonego zależy czy będziesz miał dalej zlecenie czy umowę o pracę. W praktyce bywa różnie.. dużo zleceniowek jest jak pracujesz pierwszy rok czy 2 lata.
1
alfonsik 2015-12-08 21:47:13
Niech człowiek się dwa razy zastanowi zanim tam zaaplikuje. Człowiek nie może się doprosić o wladna zarobiona kase. W końcu kierownik projektu przestał ode mnie telefonów odbierać a jego przełożony go jeszcze krył
kiwi 2016-01-15 16:00:44
Byłem u nich na rozmowie kwalifikacyjnej. Dawno jakaś firma nie zrobiła na mnie tak negatywnego wrażania. Pracownik, z którym miałem rozmowę nic nie wiedział o wymaganiach dla stanowiska, nie znał specyfiki pracy a jego podejście do mnie było po prostu "z góry" i lekceważące. O wynik końcowy sam musiałem się dowiedzieć...
Rozbawiony 2016-01-20 06:56:33
key account manager podstawa najniższa krajowa, pozostała cześć za sprzedaż na zleceniu :) ew. masz możliwość samozatrudnienia. A samochodu służbowego też nie dostaniesz, taksówkami do klientów. Warunki dla kogoś kto zaczyna.. przykre bo branża ciekawa
sqliwiec 2016-02-07 17:10:55
Nie polecam ci tej firmy. Zarobki sa na żenująco niskim poziomie, fatalna organizacja pracy. Kierownicy zarządzają ludźmi jakby byli popychadłami bo od twoich wyników maja pewnie premie. Jesli chcesz się czegos nauczyć i dalej rozwijać szukaj innej oferty.
sqliiwiec 2016-02-07 17:12:55
Potwierdzam. A do tego zlecenia dają. Fatalna firma...
zxc 2016-02-09 11:56:42
Niekończące się ogłoszenia o pracę (KAM). Zastanówcie się dlaczego.
wiedzacy 2016-02-20 14:54:23
Firma notuje ogromne spadki w ilości organizowanych szkoleń. Obecnie wręcz nagania klientów oferując szkolenia po kosztach. Jakość szkoleń jest żenująco niska bo prowadza je studenci
robak 2016-02-22 22:33:54
Duza rotacja tam jest. Zastanawiające?
dre 2016-03-05 15:31:17
Czytaj uważnie ogłoszenia. To praca na umowę zlecenie
1
krzychu 2016-04-01 09:52:59
Stanowisko key account manager to jakaś ściema. Tak na prawdę pracujesz głównie jako telemarketer, a do klientów dojeżdżasz taxi, ale odniosłem wrażenie, że nacisk jest na załatwianie wszystkiego przez tel. Umowa o pracę na najniższą krajową, plus druga umowa zlecenie na resztę podstawy + prowizje.
Były 2016-04-08 21:34:58
Pozornie nowoczesna, a tak naprawdę bardzo zacofana organizacyjnie firma. Zarządzanie i managment z epoki Gierka - pod kątem wiedzy, umiejętności i kultury. Firma Altkom Akademia zajmuje się natarczywym pozyskiwaniem kursantów, organizacją sali, kawą i ciastkami. Oraz oczywiście wyciąganiem kasy z funduszy unijnych, a następnie jest marnotrawieniem pod pozorem pseudo szkoleń oraz projektów internetowych. Jest tam paru wybitnych szkoleniowców, ale oni nawet nie są zatrudnieni przez AA, tylko działają jako freelancerzy (to znaczy w innych firmach identyczne szkolenia w ich wykonaniu dostępne są o wiele taniej). Wszystkie poprzednie komentarze nie są przypadkowe. Zdecydowanie odradzam
2
klej 2016-04-09 19:58:54
Odradzam. Marna jakość szkoleń. Handlowcy naciągają klientów na nowe projekty. Ostatnio w ramach Krajowego Funduszu Szkoleniowego. Niestety efekty marne. Pewnie znów będą zwalniać ludzi z dnia na dzień bez słowa dziękuję. kadra zarzadzajaca niestety nie szanuje pracowników. Praca w stresie i pod presją czasu. Panuje donosicielstwo i niezdrowy klimat. Zarobki marne. Tyle w temacie.
1
KtośTam 2016-04-25 23:17:04
to pewnie dlatego wynajęli kolejne dwa piętra w wtt ;]
janka 2016-06-08 11:50:47
Nic w tej firmie nie działa, jak powinno i w zasadzie jest dla mnie zagadką, jakim cudem się utrzymuje. KAM to zwykły PH; bez samochodu, dojazd taksówką. Z dojazdem do innego miasta jest problem. Dają umowy na najniższą krajową i do tego zlecenie. Zmienili zasady wypłacania prowizji tak, żeby ich nie wypłacać. Trzeba się wykłócać o klientów pomiędzy regionami. Wyrywasz klienta ze swojego terenu, z którym nikt nie miał wcześniej kontaktu, po czym przy pojawieniu się szansy sprzedażowej okazuje się, że faktura idzie na Warszawę. Nie ma odpowiedniej liczby klientów o mocnym potencjale, trzeba rzeźbić wiadomo w czym. To się nie może udać. Informacje przedstawiane na rozmowie kwalifikacyjnej mijają się z tym, co się zastaje w rzeczywistości. Niektóre szkolenia są wysokiej jakości, ale prawie zawsze przegrywa się ceną. Inne szkolenia są średnie lub słabe. Jest wiele niedociągnięć organizacyjnych. Nic dziwnego, że żaden porządny manager nie chce tam iść, a jak już się jakiś trafi, to sam po kilku tygodniach zasczyna szukac innej pracy. W zasadzie podobnie jest z handlowcami, rekrutacja nie bez przyczyny trwa stale. Jak się ma inną propozycję, to szkoda robić sobie brudy w cv.
3
bodo 2016-06-09 19:17:44
Ile moze zarabiac dyrektor handlowy regionu ale nie w Wawie? Pion szkoleniowy.
R. 2016-08-01 13:30:54
Skoro piszesz "na prawdę", to znaczy, że nie nadajesz się na KAM-a.
W ramach obowiązków jest m.in. prowadzenie korespondencji mailowej, a Twój poziom wiedzy w zakresie gramatyki Cię dyskwalifikuje.
Pozdrawiam,
R.
3
Zainteresowany 2016-08-09 08:41:32
Hej, mam do wszystkich pytanko :) czy ktoś z Was może uczestniczył w programie dla Junior Java Developerów? Jak to wygląda i czy w ogóle warto? Jakieś opinie czy przestrogi? Warto w ogóle?
Kwas 2016-09-16 14:45:37
Odradzam współpracę. Firma nie szanuje ani pracowników ani klientów.
1
Kwas 2016-09-16 14:45:50
Odradzam współpracę. Firma nie szanuje ani pracowników ani klientów.
ewf 2016-10-17 13:12:34
Nie polecam
ewf 2016-10-19 18:08:54
No cóż... poziom myślenia kadry kierowniczej jest w pewnym sensie odzwierciedleniem kultury pracy w firmie... stąd mam duże obawy i stąd szczerze odradzam...
Zostaw swoją opinię o Altkom Akademia SA - Warszawa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Altkom Akademia SA