logo Altkom Akademia SA

Altkom Akademia SA

Warszawa

Opinie o Altkom Akademia SA

doradca klienta 2015-07-21 10:41
Dlaczego w Gdańsku na stanowisku KAM jest taka rotacja? Obserwuję ogłoszenia od długiego czasu i Altkom od dawna wystawia to stanowisko na Pracuj.pl
2
była sales 2015-07-27 22:01
1750 netto tj. 1250 na rękę więc na czynsz starczy ale kredytu nie dostaniesz :-(
ala 2015-08-06 19:10
Szukają bo trenerzy nie chca z nimi wspolpracowac. Niestety organizacja szkoleń w tej firmie jest na żenującym poziomie.
ka 2015-08-06 19:17
Firma jeszcze kilka lat temu byla bliska upadkowi. Ogromna kasę wydali na marketing. Niestety pracuje tak personel bez kompetencji- dużo studentów zatrudnianych na pare miesięcy. Na dodatek działają nie uczciwie. Pracownicy naklaniani są do klamstw przed klientami. Wynika to z polityki zarzadzania firma
ka 2015-08-06 19:19
Pytacie o zarobki? Programista 4 tys. Analitycy systemowi 3,5 tys. Tak jest w gdansku
aleks 2015-09-01 14:27
straszny [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] organizacyjny. serdecznie odradzam. szkolenia aplikacyjne na żenująco niskim poziomie.
klodi 2015-09-01 14:28
Zgadzam. firma bez żadnej strategi i wizji. Totalny bałagan organizacyjny. Zarobki marne.
kkk 2015-09-01 14:30
Fakt, że większość kadry to studenci. Odradzam współpracę.
majki 2015-09-02 14:50
Odradzam pracę w tej firmie. Pracowałam tam blisko 2 lata i był to najmniej produktywny okres w mojej karierze zawodowej. Pracowałem tam jaki programista PHP. Przez pół roku prosiłem się o lepszy komputer, ten na którym pracowałem nie nadawał się do pracy. Zarobki jedne z najniższych na rynku. Firma nie dba o pracowników - są bardzo duże rotacje, co niestety przekłada się na jakoś wykonywanej pracy. Zdarzały się sytuacje, gdy oddawaliśmy do klientów produkty z wadami/błędami, o czym doskonale wiedzieliśmy. Kierownictwo na to pozwalało. Generalne tak jest we wszystkich działach.
4
Gator 2015-09-23 22:17
Praca: od strony programisty Altkom to fabryka, w której jesteś robotnikiem przy taśmie.
Otrzymujesz zadanie, czas jego realizacji określony jest z dokładnością do 5 minut.
Czas upłynął - syrena alarmowa i powiadomienie do przełożonego.
Zadanie jest bardziej skomplikowane niż założono? Twój problem.
Czekasz aż ktoś inny skończy pracę od której zależy twoje zadanie? Twój problem.
Chcesz iść na obiad lub do łazienki? Twój problem.

Uczestnictwo w wycenie zadań:
manager: ile to zajmie?
specjalista: 4 godziny
manager: masz 2, streszczaj się

Płaca: umowa na minimalną krajową + umowa o dzieło/zlecenie co miesiąc ("dzięki temu możemy naszym pracownikom płacić więcej").
Stawki dużo poniżej rynku, w innych firmach można dostać więcej na okresie próbnym.
Premie teoretycznie przyznawane przez 'obiektywny system', w rzeczywistości po uznaniu, głównie za siedzenie po godzinach.

Szkolenia dla pracowników, którymi się chwalą: tylko jeśli dotyczy bieżącego projektu i pozwoli omamić klienta. Certyfikatów ze szkoleń nie wydają, bo pracownik by się zrobił cenniejszy na rynku i jeszcze by pomyślał żeby odejść.

Ogólne prowadzenie biznesu: stała praktyką jest okłamywanie klienta, obiecywanie niedotrzymywalnych terminów, wypychanie wadliwego oprogramowania. Do tego zaniżanie czasu potrzebnego na wykonanie prac, zmuszanie do pracy po godzinach i zwalanie winy za decyzje managementu na programistów.

Nie muszę chyba dodawać że dzięki temu atmosfera pracy jest fatalna.

Jedyny plus, to że można się dużo nauczyć jeśli się dopiero zaczyna. Ale powyżej roku, max 2, to już jest masochizm i igranie z własnym zdrowiem.
neron 2015-09-25 10:48
zdecydowanie odradzam. Zarobki i klimat panujący w firmie marny. Pracowałem w tej firmie blisko 6 lat. Ani razu nie byłem na szkoleniu, o podwyżce nie było mowy. Wielokrotnie byłem zmuszany do pracy po godzinach, tak to jest norma, nie dostałem nigdy za to dodatkowego wynagrodzenia. Niestety zgadzam się z przedmówcami, że stałą praktyką jest oszukiwanie klientów. Taka jest tam kultura. Po dość krótkim czasie praca tam przestała mi sprawiać przyjemność, a że miałem kredyt to jeszcze wstrzymywałem się ze zmianą pracy.
tadzik 2015-09-29 14:57
słabo widzę pracę w tej firmie. nie lubię okłamywać klientów...
Harry 2015-10-02 08:43
Hmm jeżeli firma okłamuje klientów to znaczy że jej koniec jest bliski.
1
herok 2015-10-05 09:20
O firmach, które okłamują klientów powinno się głośno mówić. Na pewno nie skorzystam z usług tej firmy. Dobrze czasem wejść na fora i poczytać opinie.
pawo 2015-10-18 19:08
Również odradzam. Firma bardzo oszczędza na pracownikach. Szkoleń i możliwości rozwoju żadnych. Nie na w tej firmie nawet profesjonalnego dzialu hr więc o czym tu mówić. Bolączką tej firmy jest również i to że obecnie nie posiada żadnej strategii rozwoju. Pracowałem w dziale handlowym na umowie zlecenie przy najbliższej okazji zmienilem pracę i to był dobry wybór.
1
negi 2015-10-29 22:08
Oj nie! Zdecydowanie nie polecam tej firmy. Poziom szkoleń żenująco niski. Firma ponoć nie ma kasy na trenerów... No cóż.
1
bąk 2015-11-16 11:32
pierwsze umowy zazwyczaj zawierane są na okres kilku miesięczny (tzw. okres próbny) i z tego,co wiem zawsze jest to zlecenie. Później od Twojego przełożonego zależy czy będziesz miał dalej zlecenie czy umowę o pracę. W praktyce bywa różnie.. dużo zleceniowek jest jak pracujesz pierwszy rok czy 2 lata.
1
alfonsik 2015-12-08 21:47
Niech człowiek się dwa razy zastanowi zanim tam zaaplikuje. Człowiek nie może się doprosić o wladna zarobiona kase. W końcu kierownik projektu przestał ode mnie telefonów odbierać a jego przełożony go jeszcze krył
kiwi 2016-01-15 16:00
Byłem u nich na rozmowie kwalifikacyjnej. Dawno jakaś firma nie zrobiła na mnie tak negatywnego wrażania. Pracownik, z którym miałem rozmowę nic nie wiedział o wymaganiach dla stanowiska, nie znał specyfiki pracy a jego podejście do mnie było po prostu "z góry" i lekceważące. O wynik końcowy sam musiałem się dowiedzieć...
Rozbawiony 2016-01-20 06:56
key account manager podstawa najniższa krajowa, pozostała cześć za sprzedaż na zleceniu :) ew. masz możliwość samozatrudnienia. A samochodu służbowego też nie dostaniesz, taksówkami do klientów. Warunki dla kogoś kto zaczyna.. przykre bo branża ciekawa
sqliwiec 2016-02-07 17:10
Nie polecam ci tej firmy. Zarobki sa na żenująco niskim poziomie, fatalna organizacja pracy. Kierownicy zarządzają ludźmi jakby byli popychadłami bo od twoich wyników maja pewnie premie. Jesli chcesz się czegos nauczyć i dalej rozwijać szukaj innej oferty.
sqliiwiec 2016-02-07 17:12
Potwierdzam. A do tego zlecenia dają. Fatalna firma...
zxc 2016-02-09 11:56
Niekończące się ogłoszenia o pracę (KAM). Zastanówcie się dlaczego.
wiedzacy 2016-02-20 14:54
Firma notuje ogromne spadki w ilości organizowanych szkoleń. Obecnie wręcz nagania klientów oferując szkolenia po kosztach. Jakość szkoleń jest żenująco niska bo prowadza je studenci
robak 2016-02-22 22:33
Duza rotacja tam jest. Zastanawiające?
dre 2016-03-05 15:31
Czytaj uważnie ogłoszenia. To praca na umowę zlecenie
1
krzychu 2016-04-01 09:52
Stanowisko key account manager to jakaś ściema. Tak na prawdę pracujesz głównie jako telemarketer, a do klientów dojeżdżasz taxi, ale odniosłem wrażenie, że nacisk jest na załatwianie wszystkiego przez tel. Umowa o pracę na najniższą krajową, plus druga umowa zlecenie na resztę podstawy + prowizje.
Były 2016-04-08 21:34
Pozornie nowoczesna, a tak naprawdę bardzo zacofana organizacyjnie firma. Zarządzanie i managment z epoki Gierka - pod kątem wiedzy, umiejętności i kultury. Firma Altkom Akademia zajmuje się natarczywym pozyskiwaniem kursantów, organizacją sali, kawą i ciastkami. Oraz oczywiście wyciąganiem kasy z funduszy unijnych, a następnie jest marnotrawieniem pod pozorem pseudo szkoleń oraz projektów internetowych. Jest tam paru wybitnych szkoleniowców, ale oni nawet nie są zatrudnieni przez AA, tylko działają jako freelancerzy (to znaczy w innych firmach identyczne szkolenia w ich wykonaniu dostępne są o wiele taniej). Wszystkie poprzednie komentarze nie są przypadkowe. Zdecydowanie odradzam
2
klej 2016-04-09 19:58
Odradzam. Marna jakość szkoleń. Handlowcy naciągają klientów na nowe projekty. Ostatnio w ramach Krajowego Funduszu Szkoleniowego. Niestety efekty marne. Pewnie znów będą zwalniać ludzi z dnia na dzień bez słowa dziękuję. kadra zarzadzajaca niestety nie szanuje pracowników. Praca w stresie i pod presją czasu. Panuje donosicielstwo i niezdrowy klimat. Zarobki marne. Tyle w temacie.
1
KtośTam 2016-04-25 23:17
to pewnie dlatego wynajęli kolejne dwa piętra w wtt ;]
1
janka 2016-06-08 11:50
Nic w tej firmie nie działa, jak powinno i w zasadzie jest dla mnie zagadką, jakim cudem się utrzymuje. KAM to zwykły PH; bez samochodu, dojazd taksówką. Z dojazdem do innego miasta jest problem. Dają umowy na najniższą krajową i do tego zlecenie. Zmienili zasady wypłacania prowizji tak, żeby ich nie wypłacać. Trzeba się wykłócać o klientów pomiędzy regionami. Wyrywasz klienta ze swojego terenu, z którym nikt nie miał wcześniej kontaktu, po czym przy pojawieniu się szansy sprzedażowej okazuje się, że faktura idzie na Warszawę. Nie ma odpowiedniej liczby klientów o mocnym potencjale, trzeba rzeźbić wiadomo w czym. To się nie może udać. Informacje przedstawiane na rozmowie kwalifikacyjnej mijają się z tym, co się zastaje w rzeczywistości. Niektóre szkolenia są wysokiej jakości, ale prawie zawsze przegrywa się ceną. Inne szkolenia są średnie lub słabe. Jest wiele niedociągnięć organizacyjnych. Nic dziwnego, że żaden porządny manager nie chce tam iść, a jak już się jakiś trafi, to sam po kilku tygodniach zasczyna szukac innej pracy. W zasadzie podobnie jest z handlowcami, rekrutacja nie bez przyczyny trwa stale. Jak się ma inną propozycję, to szkoda robić sobie brudy w cv.
7
bodo 2016-06-09 19:17
Ile moze zarabiac dyrektor handlowy regionu ale nie w Wawie? Pion szkoleniowy.
R. 2016-08-01 13:30
Skoro piszesz "na prawdę", to znaczy, że nie nadajesz się na KAM-a.
W ramach obowiązków jest m.in. prowadzenie korespondencji mailowej, a Twój poziom wiedzy w zakresie gramatyki Cię dyskwalifikuje.
Pozdrawiam,
R.
4
Zainteresowany 2016-08-09 08:41
Hej, mam do wszystkich pytanko :) czy ktoś z Was może uczestniczył w programie dla Junior Java Developerów? Jak to wygląda i czy w ogóle warto? Jakieś opinie czy przestrogi? Warto w ogóle?
Kwas 2016-09-16 14:45
Odradzam współpracę. Firma nie szanuje ani pracowników ani klientów.
1
Kwas 2016-09-16 14:45
Odradzam współpracę. Firma nie szanuje ani pracowników ani klientów.
ewf 2016-10-17 13:12
Nie polecam
ewf 2016-10-19 18:08
No cóż... poziom myślenia kadry kierowniczej jest w pewnym sensie odzwierciedleniem kultury pracy w firmie... stąd mam duże obawy i stąd szczerze odradzam...
jaa 2017-01-20 22:10
Stanowisko Junior Account Manager, to w tej firmie zwykłe siedzenie na słuchawce! Umowa o pracę na najniższą krajową, reszta na zlecenie. Jak słuchałam pani z HR, która mi dziś o tym opowiadała, to myślałam, że parsknę śmiechem. Specjalnie mówiłam, że jestem zainteresowana, żeby posłuchać co oferują. ŻENADA roku! Nazwijcie to stanowisko TELEMARKETER, to może wtedy będą aplikować osoby bez doświadczenia. Nie dzwońcie do ludzi z kilkuletnim doświadczeniem na stanowisku menadżerskim proponując im 2 tys. zł brutto. Litości!
7
były pracownik 2017-03-23 21:38
jestem tego samego zdania LUDZIE jak NAJDALEJ od ALTKOMU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
masakra w pracy wieczne zmiany Dyrektorów każdy swoje. zmiany wprowadza!
Na najniższej krajowej się pracuje!
bolek 2017-03-23 23:21
Potwierdzam. Pracowałem w AA. Problem jest w tym, że prezes A. ma jakąś bliżej nieokreśloną wizję ale już strategii brak. Poza tym otoczył się średnio ogarniętymi ludźmi a procesy rekrutacyjne prowadzone są wg bliżej nieokreslonych zasad. AA dobre czasy ma juz za sobą. Panie A. - słabi ludzie, brak kultury org., niska merytoryka.
3
zadowolony 2017-03-28 14:02
pracuję niecały rok w Altkom Software&Consulting i nie planuje zmiany. Atmosfera lepiej niż bardzo dobra, zarobki również powyżej średniej na danym stanowisku, szkolenia kiedy i jakie chcę to robię, łącznie z otrzymaniem certyfikatu. Jeśli chociaż część opinii powyżej byłaby prawdziwa, to czy stać byłoby firmę na wynajmowanie kolejnych pięter w WTT, o którym inne firmy nawet pomarzyć nie mogą? :)
2
kg 2017-04-13 16:43
śledzę pracuj.pl już od roku. Ogłoszenia i firmy się rotują ale Altkom jest zawsze (KAM). Biorąc pod uwagę co nawypisywane jest na gowork, nie zamierzam tam aplikować. Dobrze że działają takie portale. Można już wcześniej nieco dowiedzieć się o danym pracodawcy
2
ella 2017-06-05 19:41
Pracuję od dwóch lat jako KAM i powiem tak-praca ciężka, wymagająca znacznie więcej niż w innych branżach; częste rotacje są nie dlatego, że jest źle, ale dlatego, że jest trudno. Naprawdę mało kto daje radę, bo trzeba być świetnie zorganizowanym i szybko się uczyć. Konstrukcja umów rzeczywiście mizerna- umowa o pracę na najniższą krajową, pozostała część podstawy na zlecenie (podstawa od 3,5 do 5tys. netto, w Warszawie wiecej); reszta to prowizja. Na rekrutacji assessment, potem miesięczne szkolenie (wcześniej zaledwie kilkudniowe) produktowe, częściowo w Warszawie. 3 miesiące bez planu sprzedaży na wdrożenie, po tym czasie niskie plany, dopiero po ok. roku firma naprawdę wymaga. Plusem są ludzie. No i trudno o rutynę. Polecam, chociaż to praca nie dla każdego i w pełni rozumiem powyższe opinie osób rozczarowanych Altkomem. Musi się Wam chcieć żeby było dobrze.
3
ella 2017-06-05 20:08
co za bzdury... jak organizacja sal? każdy ośrodek Altkomu posiada własne sale szkoleniowe, wyłącznie w biurowcach klasy A. jakie fundusze unijne? skończyły się ładnych parę lat temu... nie rozumiem sensu pisania takich "opinii".
2
Iza 2017-07-20 18:37
Zazwyczaj w większości firm , początkowo pracownicy zatrudnieni są na najniższej krajowej, to taki początek, czy ktoś z Was w ogóle pytał o podwyższki? Podejrzewam, że jeżli dobrze uargumentujesz chęć podwyżki to szef to przemyśli. Moim zdaniem to kwestia dogadania się.
nikt 2017-10-04 20:55
SYF KIŁA MOGIŁA-nie polecam!!!!!!!
robol 2017-10-04 21:00
Odbyłem proces rekrutacji, to jakiś absurd, tego się nie da opowiedzieć, trzymajcie się z daleka od tej "firmy"
worker 2017-10-05 21:48
oj "zadowolony" co Ty z ASC na Vp możesz wiedzieć o wynajmowaniu kolejnych pięter.
Tak - Altkom wynajmuje raz do roku dodatkowe jedno piętro na tzw. wysoki sezon (jakieś 3 m-ce). Aktualnie wynajęte piętro stoi puste, bo sezon idzie w tym roku wyjątkowo źle :)
Nie mniej jednak cieszy, że jesteś taki "zadowolony" - życzę powodzenia.
Altkom Wrocław 2017-10-11 23:08
Altkom Wrocław
Byłem na rekrutacji we Wrocławiu, w jej trakcie miałem wrażenie że osoba która ją prowadziła (chyba dyrektorka sprzedaży) jest znudzona, i od samego początku przeprowadza rozmowę na odwal, dążąc do jak najszybszego zakończenia. Nawet jeśli nie byłem idealnym kandydatem nie powinienem mieć takiego poczucia w trakcie spotkania.
Rozmowa rekrutacyjna jest także dla przyszłego pracownika nie tylko dla pracodawcy.
Zostaw swoją opinię o Altkom Akademia SA - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Altkom Akademia SA