brak logo

fakro Sp. z o.o.

Nowy Sącz

Opinie o fakro Sp. z o.o.

teodorwood 2016-05-23 14:07
myślę, że z racji jubileuszu firmy, nie ma co narzekać :)
NICK 2016-06-15 12:20
MAM PYTANIE NIE WIECIE ILE ZARABIA KIEROWCA W FIRMIE FAKRO ?
9
nicon 2016-07-04 12:18
Mam ochotę aplikować do Fakro, na stanowisko programisty.

Zastanawia mnie jednak, dlaczego oferty do IT ciągle się pojawiają na portalach.
Marne zarobki, duże wymagania, czy dziwna rotacja pracowników np. nie przedłużają umów po okresie próbnym. ..
Jeśli ktoś jest w temacie i wie jak tam się pracuje, ile zarabia, jacy ludzie (atmosfera) to będę wdzięczny.
1
Vce Prezes 2016-07-12 22:26
Ci z delegacji do Prezesa juz nie preacuja.
6
Teodor 2016-08-19 12:52
Fakro jest w grupie firm ze zmową na najniższą * stałą ) pensją w regionie.
Ludzie w ten sposób zmuszacie ludzi do wyjazdu a zatrudnianie Ukraińców wyjdzie wam bokiem - mam nadzieję że dość szybko.....
20
Vujek 2016-08-24 11:26
Jak aktualnie wygląda praca w fakro? Jakie minimalne płacę?
koo 2016-08-30 12:07
To skoro dają 1900euro to nie sa wcale takie złe stawki, bo przecież zawsze jest jeszcze szansa jakieś premie do podstawy zarobków czyż nie? Dzięki za odpowiedź
3
j 2016-11-11 12:59
PORAŻKA!!!!!!!!!!!!
8
Tomasz 2016-11-12 19:00
Śmieciowe umówmy ,Jednym słowem, masakra ,nie polecam zdecydowanie.
12
haha 2017-01-10 12:01
W Fakro jest super ,ciepłe posiłki(nawet dobre),ubrania zimowe,kasa na swięta,bony sadeckie,paczka wędlinKonspol,czego mozna wieceji teraz jeszcze podwyzka.Tyle dobra na raz.
6
Pawel 2017-02-23 20:10
Fakro to porażka !!!
Jeśli już ktoś nie ma faktycznie gdzie pracować to idzie tam - szczerze nie polecam nawet największemu wrogowi !!!!
4
synekura 2017-03-20 16:06
W zależności gdzie ktoś pracuje to taka praca np. na produkcji 8 godzin i do domu, a marketing czy eksport popracujesz trochę dłużej, zresztą jak zamierzasz pracować dłużej to raczej nikt nie będzie miał z tym problemów. Kadra jest w miarę kumata i pomocna, chociaż czasami załatwianie spraw zależy od tego, kogo znasz i czy ktoś cię lubi. Zarobki to w sumie najsłabsza strona tej firmy i zaczynają się od najniższej krajowej i powoli rosną a jeżeli nie zamierzasz zostać kierownikiem to po kilku latach czy kilku przepracowanych sobotach możesz dostać na rękę 2400, kierownicy mają 2-3 razy więcej, gdyś aplikował na dyrektora to 6-7 razy pensja szeregowego pracownika, kierowca jak jeździ to ma około 4000.
Z benefitów to bilety na basen, ubranie robocze, ferszalunek albo koszula czy marynarka w zależności od wykonywanej pracy. Szkolenia pracownicze czy managerskie, samochód czy telefon służbowy jeżeli są - to właściwie przypisane do stanowiska. Są jeszcze dopłaty do książek, program pożyczek pracowniczych, czy tradycja zbierania na wieniec jak ktoś umrze.
Pracując tu nauczysz się nawiązywania relacji, życia za najniższą krajową oraz tego że jeżeli chcesz coś dostać to najpierw musisz dużo od siebie dać.
6
Aneta 2017-04-03 12:08
Firma obecnie poszukuje osoby na stanowisko Projektant BIM. Czego mogą spodziewać się kandydaci? Możecie podpowiedzieć coś na temat procesu rekrutacyjnego do firmy?
Rysiu Jefe 2017-04-06 16:31
Pytanie raczej brzmi, czego ty się spodziewasz po firmie. :D
dział projektowania to spory zespół, na brak pracy raczej tam nie będziesz narzekać, jeżeli praca jako projektant bim to twoje marzenie, to praca we fakro pomoże ci te marzenia spełnić.
Jak w poprzednim poście na kasę nie masz co liczyć, ścieżka kariery raczej w tej firmie nie istnieje to znaczy że z projektanta możesz zostać starszym projektantem, jeżeli będziesz się wykazywać to zostaniesz liderem projektu lub grupy, żeby zostać kierownikiem w dziale musiałabyś podkładać świnie swojemu przełożonemu, a to i tak dłuższy czas :D
Często młodzi projektanci pracują kilka miesięcy i przenoszą się do krk albo rzeszowa.
Nie chce żeby ktokolwiek myślał że ta praca to kołchoz, ale firma ma duże wymagania co do pracowników płacąc im mniej niż w biedronce na kasie.
Na rozmowie kwalifikacyjnej a właściwie na kilku raczej nie będą się pytać o portfolio ale będą zadawać durne pytania w stylu :
jest godzina 15.30, o jaki kąt będzie między wskazówkami za 10 minut.
zresztą na temat rekrutacji może wypowie się ktoś kto takową niedawno miał.
J23 2017-04-15 08:56
Witam.
Dawno mnie tu nie bylo,ale musze jedno tylko powiedziec ,
Firma sie rozrasta i rozbudowuje,ładnie to wyglada z zewnatrz,ale wewnatrz to jest agonia i ostatnie podrygi umierajacego.Morale w firmie tragedia.
Tylu bubli to firma nie produkowala jeszcze nigdy ,zapytajcie serwisantow,
Pozdrawiam i Wesolego Alleluja.
5
viki 2017-05-06 19:27
Fakro ogromne nie zadowolenie bo ile można pracować na najniżej krajowej za minimalne płace a kto pisze ze sie zarabia 3 tys jest albo podstawiony albo synem córka jakiegoś znajomego znajomych:)) wiadomo o co chodzi, albo zrobił kierownikowi coś na jego budowie itp w ramach rekompensaty ma stanowisko na którym nic nie robi a zarobi tzw etat na żądanie :)) Fakro to jedna farsa ale wiadomo reklama robi swoje i kreowanie a realia ..dno
7
Aneta 2017-05-22 10:15
@J23 co masz na myśli? Piszesz, że jednak fakro się rozrasta. Co według Ciebie sprawia, że morale jest na tak niskim poziomie? W jakim dziale firmy pracujesz?
@viki rozumiem, że Ciebie nie satysfakcjonuje wysokość wynagrodzenia. A czy firma zapewnia jakieś dodatkowe benefity, czy też możliwości rozwoju dla pracowników?
2
dziad 2017-05-24 21:09
i co z tego, że firma się rozrasta jak dla zwykłego szarego pracownika korzyści żadnych, zarobki są jakie są, a z benefitów to parę złotych zniżki na basen
2
hihi 2017-05-31 07:12
Witam
Buduja nowe hale, ciekaw jestem kto bedzie pracowal,chyba Ukraincy .
Zabrali wysluge i dolozyli do pensji,zarobki takie same jak przed podwyzka.
Tragedia!!!!!!!!!!!nie polecam.
Jeden plus kierownik juz nie mowi ,jak Ci nie pasuje to sie zwolnij.
9
j23 2017-05-31 09:00
Witam
Swiete slowa,na moim dziale juz sie skonczylo gadanie kier.,,jak u Wisniowskiego,lub Dako lepiej to sie zwolnij i idz do Wisniowskiegolub Dako"
I to, jest plus braku pracownikow,utarlo nosa kierownictwu.Przyjeli mlodzież do pracy,ale powinni wprowadzic zakaz telefonow, kierownictwo nie widzi tego problemu, bo starego pracownika do ciezkiej roboty,a mlodego do lekkiej[bo młody moze sie zwolnic]Slowa kierownika i tak to kreci sie praca w Fakro.
Kto to doswiadczyl -łapka w gore.
Pozdrawiam i dziekuje.
32
fakrowiec 2017-06-10 16:29
masz racje, ale sa mlodzi co zapie.....ja i sa tacy co tylko komura i chowanie sie po katach.Kupili sobie nawet power banki, aby im baterii nie braklo,kierownik takiego delikwenta daje do lekkiej roboty ,bo mu normy nie wyrobi .
3
Jakubczyk1234 2017-06-11 08:14
Witam .
Drodzy przyszli pracownicy apeluje do was nie przyjmujcie się do pracy Fakro a już napewno na wydziale produkcji wyłazów i świetlików .Pracownicy na tym dziale notorycznie są straszeni i mobigowani przez swojego brygadziste i mistrza. Mistrz wpisuje ujemne punkty pracownikom i później pracownik ma mniejszą o parę procent premię. Pan mistrz nie ma w ogóle szacunku do pracownika obraża i przeklina i wyklina nawet kobiety.
8
fakrowiec 2017-06-11 13:49
I tak jest nie tylko na twoim wydziale , na szybach byla tez taka Pani brygadzista, ale zaloga sie zgrala ,i udalo sie zmienic brygadziste,choc mowili ,ze ma ,,wejscia".Na kazdym dziale jest jakas [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Mozna by wyliczac dlugo.
4
fakrowiec 2017-06-11 13:55
sorry za ortografie, ma byc slowo [usunięte przez admina słowo niecenzuralne]
1
haha 2017-06-11 14:42
Brawo,w koncu ktos powiedzial glosno,to co mowi sie szeptem
3
Jakubczyk1234 2017-06-11 14:50
Wyłazy to jeden wielki cyrk na kółkach .To co Pan mistrz wyprawia z ludźmi przekracza wszelkie granie moralne i niemiesci się w głowie.Powiem krótko paranoja i patologia.
3
haha 2017-06-11 19:45
Czy ktos zapisal sie na bilety Polska-Rumunia. Czy moze mi ktos wyjasnic,jak to jest, ze w Fakro jest okolo80% pracownikow prokukcyjnych,a 20 %biurowych(choc nie dlugo to sie pewnie wyrowna),a w losowaniu biletow 80% biletow dostaja biura, a 20% produkcyjni .Jak to ktos rozwiaze to w totka ma 6 hahaha
20
Jakubczyk1234 2017-06-11 20:57
Odpowiedź jest bardzo prosta to biurowcy chodzą na mecze my jesteśmy tylko zwykłymi szarymi robolami którzy na to muszą pracować żeby biurowce mogli się bawić na meczach.
3
haha 2017-06-11 22:01
Mam pytanie ,czenu ?dzial logistyki ,ale tylko biurowi dostal premie(13)a pozostali nie???.Taka przynajmniej jest opinia -prawda -czy falsz?kto da odpowiedz?
2
byłemwidzialem 2017-06-11 22:40
A przechodzil ktos ostatnio przez magazyn okien? Wspolczuje chlopakom taki smrod ze glowa boli,a kurzu tyle jak po burzy piaskowej(.Malowanie sufitu.)I sie nie dziwie ze jest zakaz wchodzenia na magazyn ,nawet wycieczki tam juz nie wchodza ,Gdzie jest BHP???? i PIP??-Panie K.czemu Pan nie reaguje??? gdzie jest bezpieczenstwo i higiena pracy???
4
fakrowiec 2017-06-21 17:09
no to jest cenzura,jak za komuny, admin usunal wyjasnienie do usunietego wpisu niby slowo niecenzuralne [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Wyjasniam -sowo [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] jes to wesz łonowa.Polecam slownik,lub encyklopedie, i to jest dla admina slowo niecenzuralne.
5
fakrowiec 2017-06-21 21:17
Pytanie do admina, jak sie nazywa wesz łonowa????
4
j23 2017-07-04 20:53
Witam.
Pani Prezes podobno wraca -wreszcie [no to bedzie sie dzialo],jednego Pana juz zwolnili [oficialnie redukcja stanowiska hahaha].Mamy nadzieje na dalsze zmiany,moze Pani prezes pozamiata ten balagan. No to koniec z panstewkami panow dyrektorow
i spuchnietym balonem rodzinnej administracjii.Popatrzcie na swoich przelozonych,jaka panika w oczach!!
Pozdrawiam.
Ciekaw jestem jak dlugo bedzie ten post??
Pozdrawiam admina
9
Aneta 2017-07-05 11:45
@j23
jeśli istnieje realna możliwość dobrych zmian dla pracowników w niedługiej przyszłości, to jest to bardzo dobra wiadomość. Również dla osób, które nad pracą w fakro jeszcze się zastanawiają.
j23 2017-07-05 17:29
Witam.
Moze pani wyjasni zainteresowanym praca w fakro,czemu w ofercie pracy dla umyslowych ,sa w ofercie kawa i jablka,a dla fizycznych nie ma.I takie mamy rownouprawnienie w tej firmie.
Pozdrawiam.
11
fakrowiec 2017-07-05 20:46
Pani Anetko niech sie Pani nie spina z tymi wypocinami.
Wiemy ,ze Pani tak musi pisac ,praca to praca .
Pozdrawiam.
10
Komunistyczna cenzura 2017-07-14 05:10
Dlaczego negatywne komentarze znikają ? Czyżby admin był starym komuchem ? Takiej cenzury to nawet za komuny nie było... To, że ktoś mówi prawdę o zakładach produkcyjnych, o stajennych warunkach w niektórych łazienkach, czy o alkoholizmie starych pracowników, to już nie pasuje ? Istne łamanie konstytucji, co do wolności słowa... Nie polecam Fakro i tego portalu.
5
j23 2017-07-17 21:46
Mowisz o stajennych warunkach w WC.W nowych halach byly nowe lazienki, plytki nowe, sedesy oraz nowe umywalki, po 2 tygodniach ,jak w chlewie-drzwi wyrwane ,klapy na ziemi, brak zaslon do prysznicy, brak baterii umywalek -i kto to zrobil???Prezes??sami to sobie zrobiliscie ,co?? nie raz widzisz jak burak kopie w drzwi ,i co siedzisz cicho !!!a teraz masz pretensje??A na temat komuny to chyba slyszales od ojca,lub dziadka jak bylo. I tyle w temacie.
Ale mnie wkurzyl.
Pozdrawiam
człowiek 2017-07-18 10:13
Czyli mamy tu komunistę, który usuwa komentarze.
Pierwsza rozmowa idealnie wyszła, a druga po tygodniu źle.
Lekarz rzucił długopisem, bo nie ma się na kim wyżywi [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] rąbany.
Nie patrzy lub wydziera na rodzinę, a nie przychodzącego pracownika.
Każdy lekarz jest walnięty.
bycek 2017-07-18 21:18
przepraszam bardzo ale nie na wszystkich działach jest taki bajzel choć zgadzam się, że nie wszyscy o to dbają
j23 2017-07-20 17:48
Ty ogolnie wiesz co piszesz???Ile wypaliles???
J255 2017-07-20 23:39
Stajenne warunki w WC są na hali 15 powyrywane klamki od drzwi ,połamane deski klozetowe, brak baterii od prysznica .Ogólnie mówiąc kto tak niszczy to już domyście się już sami .
Pozdrawiam .
"KomCenz" 2017-07-21 12:54
Zgadzam się, że prezes tego na pewno nie niszczy, ale czy nie ma sposobu na naprawę tego ? Nie mówię o hali numer 15, bo nie wiem jak tam jest, ale wiem jak jest na hali numer 2 w łazience przy szatni... Skoro część pracowników chodzi pijana na drugiej zmianie, to nic dziwne, że wszystko niszczą i nie potrafią się zachować... Nowy pracownik zwróci uwagę, to starzy się go pozbędą, bo starzy w tej firmie są bezkarni...
Fakrowiec 2017-07-21 20:05
Starszemu pracownikowi wszystko wolno i a młodzi mają jak najmniej do powiedzenia. Młodego pracownika wywalą a stary pijany pracownik zostanie i nikt mu za to nic nie zrobi .!!!!
2
G255 2017-07-21 20:19
Praca Fakro bardzo się opłaca nie dość że pracownik pracuje i że się stara to i tak mu zabiorą premię a przez co przez wspaniałe punkciki i kropki które brygadzista może wpisać pracownikowi bez jakiej kol wiek uzasadnionej przyczyny! !!!!!!!!!

Z poważaniem
**** 2017-07-23 09:12
Jak Ci nie pasuje to sie zwolnij i idz do Dako lub Wisniowskiego
5
Lokio 2017-08-07 13:44
Nie polecam pracy w Fakro bo:
1 .Równe traktowanie w zakładzie pracy - TAK. Z tymże wszyscy pracownicy są równi, ale niektórzy równiejsi niż inni.
2. Rządzą klany rodzinne. Dobrze mają tylko lizodupy i pupilki kierowników, dyrektorów, klanów rodzinnych.
3. We firmie mają miejsce następujące sytuacje:
- nowi muszą ciężko pracować jednocześnie mając płacone nieco powyżej najniższej krajowej. Jednocześnie
- stare złogi pracują i mają się dobrze - ludzie rodem z PRL. Gdyby jednak przyszło do jakichkolwiek zwolnień z tytułu kryzysu, spadku obrotów - to nie pozbędą się starych złogów, tylko młodych, którzy zapieprzają
- Nie zapewniają podstawowych warunków do stanowiska pracy - o wszystko trzeba walczyć samemu. Jak się roboty nie zrobi bo się nie miało elementarnego wyposażenia stanowiska (np. wkrętarki) to kierownika to nie interesuje.
- Wystawienie zdolności do pracy jak i szkolenie BHP przy przyjęciu do pracy to jedna wielka paranoja
4. Kobietom w ciąży nie przedłużają umów - „ (..) ależ tak. Fakro to jedna wielka rodzina.” W rzeczywistości zwalniają je (nie przedłużają umowy) a następnie proponują, żeby przyszła po macierzyńskim
5. Przy przyjęciu do pracy olewają szkolenie BHP i PPOŻ zamiast tego szkolą z wykresów na podstawie, których tłumaczą, dlaczego w Polsce tak mało się zarabia.
W jednym ze swoich ostatnim wywiadów Prezes Florek stwierdził, że to dlatego się w Polsce mało zarabia bo PKB Polski jest niższe niż Niemiec. Ciekawe co by powiedział dlaczego mimo „niskiego” polskiego PKB w Krakowie się więcej zarabia?? Czy Kraków leży w Niemczech??

Tutaj mała uwaga: Prezes Florek jest w porządku człowiekiem. Głowa pełna pomysłów - dba o rozwój firmy. I dobrze - firma cały czas się rozrasta. Nic do niego nie mam.
Niestety... Na dyrektorskich i kierowniczych stanowiskach są ludzie, których celem jest:
- jak najmniej zapłacić pracownikom.
6. Nie szanują pracowników:
- do niedawna praktyką było ze produkcyjnych pracowników wypieprzali na jesieni ( potrafili to zrobić nawet gdy jednocześnie zatrudnione było małżeństwo) i kazali przyjść na wiosnę - "może was zatrudnimy".
- unikają przedłużania umów na stałe i w ogóle umów. W [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] mają ze człowiek ma rodzinę na utrzymaniu.
7. Sprzyjają idei - kupuj polskie by wzmacniać Polską gospodarkę. Zamawiają do firmy rzeczy z Polski, częstują na wejściu jabłkami ( w imię idei wspierania polskich sadowników). W rzeczywistości Lidl obok Fakro na pracownikach Fakro robi wielkie obroty.

Reasumując:
- jeśli jesteś z rodzinnego klanu pracującego w Fakro to będziesz miał raj na ziemi.
- jeśli jesteś dyrektorem i przychodzisz do nich na wakat na dyrektora to będziesz miał dobrze.
Z tym,że jak Ziemia wielka i szeroka na przestrzeni ostatnich 5 lat jak obserwuje oferty pracy w Fakro to nie widziałem ofert pracy z Fakro na dyrektora
- jeśli jesteś kobietą, która chce pracować w biurze to przyjdź - ale nie zachodź w ciąże. Chyba ze będziesz już starym złogiem lub należysz do klanu rodziny..
- jeśli jesteś pracownikiem produkcyjnym i chcesz pracować za najniższa krajową lub niewiele więcej - to praca w Fakro jest dla Ciebie.
- jeśli jesteś Świeżakiem i przychodzisz na specjalistyczne stanowisko to praca w Fakro jest dla Ciebie, lecz tylko po to by zatrudnić się, zdobyć doświadczenie i wiać stamtąd. Najlepiej na lepiej płatne stanowisko w Krakowie.

Jeśli chodzi o mnie to byłem pracownikiem Fakro - zwolniłem się. Obecnie wraz ze znajomym robię w Niemczech wykończeniówkę. Odkładam około 800 Euro na miesiąc. W Fakro było to może 500 PLN - jeśli jeszcze po robocie w Fakro brałem coś dodatkowo. Niemiec potrafi uszanować polskiego pracownika. Polak niestety – nie w Fakro.

Przeczytajcie wszystko co powyżej i sami odpowiedzcie na pytanie "Czy warto pracować w Fakro?" A jak ktoś chce znać więcej konkretów to piszcie na tym forum. Odpowiem
4
były pracownik 2017-08-11 12:58
Prawda jest taka że za pensję jaka dodstaje nowy pracownik czyli 1400zl bez premii na rękę to kpina. Jakoś dużo mbiejsze firmy jak np. oknoplast potrafi zaplacic 2000zl na rękę.
Kiedy fakro i prezes Florek ise obudzi ? Kiedy zauważy że masa pieniędzy jest marnotrawuona na maszyny które stoja bo nikt ich nie umie obsłużyć. Masa stanowisk kierownikow i, dyrektorow którzy nie mają kwalifikacji bo jak można postawić na takim stanowisku kogos po pwsz czy wsb. Firma sie wali a szkoda bo pomysly i produkty są na prawdę ciekawe. Czy więc tak trudno zapłacić na reke 2tys złotych ? Kiedyś gdyz byla Prezesowa wszystko wyglądało inaczej. :c
1
jaka płaca taka praca 2017-08-12 20:10
Jak wyglądają zarobki technika elektronika, elektryka, automatyka, mechatronika, mechanika przy maszynach czy na utrzymaniu ruchu? Ile zarabiają inżynierowie zajmujący się procesem automatyzacji linii produkcyjnej?
były pracownik 2017-08-17 12:25
1400zl na rękę plus premia moze ze 2 tys dostaniesz :) nie ma sie co dziwic a myślisz ze dlaczego nie ma kto pracować ?
1
Zostaw swoją opinię o fakro Sp. z o.o. - Nowy Sącz
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie fakro Sp. z o.o.