logo Solaris Bus & Coach S.A.

Solaris Bus & Coach S.A.

Bolechowo

Opinie o Solaris Bus & Coach S.A.

Pilny 2017-07-02 22:44
Jestem lakiernikiem i szukam pracy. Czy w Solaris Bus & Coach można godziwie zarobić? Jakieś dodatki do zasadniczej macie, chodzi mi o pakiet socjalny ?
Adam 2017-07-03 11:31
2700 zł brutto plus premia koło 20%
Bzyk 2017-07-04 08:05
Człowieku daj sobie spokój z tym pseudo zakładem , to najgorszy kołchoz z możliwych,pracują tam Ukraińcy i nieudaczniki życiowe zadlużeni po same uszy w kredytach bo takimi zadłużonymi matolami można kierować ,napluć w twarz a i tak się nie zwolnią bo mają pętle na szyjii, kredyty trzeba spłacać. Jeśli chcesz byc okradany poniżany mieć zabierane uczciwie zarobione pieniądze i byc traktowany jak ścierwo to praca dla ciebie.Uwaga na podpierdalaczy i konfidentów bo jest ich tam pełno za parę groszy są w stanie podjebać najlepszego kumpla i donoszą na kazdego ,znamy takich pracują tam kryminaliści alkoholicy , chorzy psychicznie ludzie , Ukraińcy i uczniowie którzy i tak uciekaja do innych zakladów np .VW . Tak więc przemysl to sobie ,acha rozmowa kwalifikacyjna dwa etapy a potem nie dzwonią nawet odpowiedzi nie dają czy jestes zatrudniony czy nie . Bo panie w biurze mają na wszystko czas . Godziwie tam nie zarobisz marne ochłapy .
10
Dawidek 2017-07-04 11:35
Teraz to nikt tam nie chce robic Ukraińcy albo desperaci bez zadnych ambicji. Masakra nikomu nie polecam tej firmy zarobki marne ,premie obcinane za nic i sami konfidenci trzeba uważac co się mowi i komu.
7
Franek 2017-07-05 01:46
Pracuje 4 lata w solarisie z tego 2 jestem na l4 :) wróciłem po 4 miesiącach i to co zastałem to kpina. Na dziale jest 17 osób z czego 6 Ukraińców którzy mają 15zl netto h a Polak ma 12zl/h.
Ukraina robi najlzejsza prace i polak gibie za 2 ;)

Jaja sobie robią juz w tej firmie. Nowi dostają na wejście 2600-3000brutto a ja mam po 4 latach 3070 chociaż kzda podwyżkę dostałem przez ostatnie lata.
Co nam zostało ? Chorować i robić w szopie aż mnie nie zwolnia ?
Ta firma padnie przez najbliższe parę lat więc jeb.A.c. ja
9
Pracownik produkcji 2017-07-05 17:42
Nie narzekaj bo i tak masz dużo bo ja po 10 latach mam o jedną grupę więcej niż Ty.
Światowid 2017-07-06 07:43
Patrząc na wypowiedzi Franka i innych narzekajacych widzę obraz nieudacznikow bez ambicji. Kto wam każe proacowac w tej firmie ? Dookola mnóstwo innych firm. Tylko jak sie nie chce pracować i nie ma zawodu lub wykształcenia to później ciężko zmienić pracę. A Twoja wypowiedz Franek o siedzeniu na l4 jest żenująca. Jak Ty sie widzisz na rynku pracy, jak np bedziesz chcial zmienic prace i zaniesiesz do pszyszlego pracodawcy swiadectwo pracy a na nim polowa czasu na l4.. Zall... No ale wy nie myślicie do przodu bo to zbyt duży wysiłek dla was, lepiej na l4 siedziec i zyc z dnia na dzień. I nie zaslanaijcie sie kredytami i rodzinami kazdy ma jakies zobowiązania
4
Jacek 2017-07-06 12:31
Widzę że niektórzy pracownicy podczas urlopu albo L4 chodzą do pracy do innych zakładów pracować na czarno hmm.Czy tak można?
4
Jacek 2017-07-06 12:35
Praca nie jest jakaś super ciężka ale można szybko paść psychicznie.Stanowczo nie polecam tego zakładu mało tego mało płacą i są zabierane za nic premie.
6
Pilny 2017-07-06 22:33
Niektórym jak nie wyszło dobrze w firmie to obrażanie innych osób idzie im płynnie. To jest okropne takie czepianie się ukrainców! Firma jest dobra to znajdzie ludzi do pracy
1
Dudek 2017-07-07 07:36
Wymień atuty tej firmy skoro jest taka dobra.
4
Franek1 2017-07-07 20:55
Tylko ze odbieram 3000zl w solarisie na elce a w szopie zarobie przez caly miesiąc 5-7tys na czysto bo nie mam zusu itp wiec 5 mogę sobie odkładać?
Dlatego ja jeżdżę jako roból nowym autem za 80 tys a wy Tico w gazie ja jestem wybudowany prawie bez kredytu a wy wynajmujecie kawalerki przez całe życie.
Taka jest różnica między tymi co chodza ba l4 a tymi którzy liczą ze solaris im godnie zapłaci.

A co do nowej pracy. W solarisie przyjmują karanych, po szkole podstawowej i bez pojęcia o wykonywanej pracy wiec ja też znajdę prace ;)
Po 2 jeśli odejdę za kilka lat to będę na tyle ustawiony ze będę robił tylko na bieżące wydatki wiec jak zarobie 5tys to mi starczy.
2
Jsjsjjs 2017-07-07 20:58
Praca nie jest ciężka bo nie robisz na taśmie ale psychicznie cie zajada.
Matkaaa 2017-07-08 17:44
Mój syn ma 3400 na rękę bez nadgodzin w Solaris Bus , z nadgodzinami dochodzi 4500 zł. Pracuje 8 lat więc nie kłamcie że Solaris kiepsko płaci bo to kłamstwo.
Buntownik 2017-07-09 11:27
W jakim dziale pracuje Twój syn? Zakładam, że na stanowisku inżynierskim, bo ludzie z produkcji mogą tylko pomarzyć o takich stawkach. Dla inżyniera taka pensja to jednak śmiech na sali. Przy okazji - podawanie wysokości wynagrodzenia z nadgodzinami to jak podawanie zużycia paliwa w samochodzie podczas jazdy z górki. Co z tego, jeżeli ktoś zarabia nawet te np. 6000 pln, kiedy musi spędzić w pracy 300 albo więcej roboczogodzin? Kiedy ludzie wreszcie zrozumieją, że dobra wypłata to taka, której wysokość jest pewna (czyli nie taka jak w SBC), wystarcza na to by spokojnie utrzymać rodzinę odkładając przy okazji na wakacje i nieprzewidziane wydatki (czyli nie tak jak w SBC), nie wymaga od pracownika pracy w wymiarze większym niż osiem godzin na dobę i z wolnymi weekendami (czyli nie jak w SBC)? :)
13
Światowid 2017-07-11 12:58
A w tej szopie sam pracujesz czy na czarno kogosz zatrudniasz i nie odprowadzasz składek?
Wszystko widzieć na około nic u siebie.
Skoro tak dobrze Ci idzie okradać panstwo bez płacenia podatkow to czemu swojej firmy nie założysz i nie pokażesz jak powinien wyglądać wzorowy zakład. Daj tylko nazwę firmy żeby Cie mogli pracownicy na gowork opisać.
2
Mirek 2017-07-13 00:39
A czy praca na czarno lub po godzinach w warsztacie to okradanie państwa ? To po prostu oszczędzanie na czyms co jest niepotrzebne.
Każdy kto prowadzi dzialalnosc wie ze gdyby płacił wszystko zgodnie z prawem to działalności by nie miał. Ja zarabiajac u siebie 12-14tys przed opłatami musiałem oddać do państwa 4tys wykazując wszystko, 3500 na pracownika z najniższym zusem. Prad woda itp i wychodzi 4500na czysto.
Śmiem twierdzić że to państwo okrada pracownika a nie odwrotnie. Paliwo w którym jest 3zl podatku. Jedzenie w którym masz podatek i inne
Z waszej wypłaty w solarisie idzie 50procent na podatki

Solaris płaci mi wszystkie składki, ja place dodatkowo mając firmę a idąc na emeryture dlaczego nie dostaje jej podwójnie skoro place tylko musze wybrać jedną?

A do lekarza za darmo chodzę tylko po l4 bo wszędzie kolejki do 2020 roku

Ogarnijcie się bo pracujecie na miskę ryżu przy 80nadgodzinach macie pensje jak inny roból w manie czy wv bez nadgodzin.
W sklepie w galeriach dają 2 200 netto za 8h pracy bez weekendów a wy macie po 10 latacch pracy 2200netto a włazicie w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] brygadzistom jakby byli bogami a większość jest po podstawowce
7
Pracownik 2017-07-13 11:54
Solaris jest czołowym producentem w Europie autobusów z napędem elektrycznym. Nowy Solaris Urbino 12 electric został wybrany „Autobusem Roku 2017”. A może tak byśmy coś napisali o tym nowym autobusie a nie ciągle tylko biadolenie i narzekanie a zapominacie jaka to firma.
ciekawski 2017-07-16 20:21
witam, znowu był kumpel, ma stanowisko konstruktora. Pracuje w P-z, gada ze ma 6 tysi na łape, bez niego to żadne bus nie powstanie. Ciągle jeździ po delegacjach, tylko że z panną, to u was tak można z [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] na delegacje jeździć i foty wystawiać jak z wakacji? bo czytam i to chyba dwie różne firmy sa.
Pracownik 2017-07-17 08:42
Solaris Bus & Coach to dobra firma, pracuję tu od dawna i bardzo rzadko wchodzę na to forum. Żałuję, że teraz to zrobiłem ponieważ jestem zły na ludzie za te bzdury które wypisują. Jak komuś nie odpowiada praca to niech szuka innej i nie psuje atmosfery.
Sodexo 2017-07-17 11:06
Witam!
Czy posiada ktoś jeszcze kupony Sodexo kulturalno-rekreacyjny? Jeśli tak i nie ma pomysłu na wydanie ich, to chętnie odkupię za połowę ceny ????
kontakt: xxxeu@wp.pl
Jajajajaaj 2017-07-20 00:45
Szkoda, że nie jest czołowa firma w Wielkopolsce która szanuje pracowników i płaci godne pieniądze.... albo chociaż nie oszukuje...
Jak za rok będą takie Jaja z ebitem zarobkami firmy i zabranym wakacyjnym to zglsze to do mediów.... to zawsze działa
2
pracownik_vw_od_zawsze 2017-07-20 09:15
Co ty gościu za gówna wypisujesz? Chcę widzieć te 3300 na rękę dla nowego, chyba z obciąganiem liderom i majstrowi. Pozdrawiam.
Tomek 2017-07-20 12:27
Jak tam sytuacja na wieruszowskiej ? Dzieje się coś?
Leosia 2017-07-23 11:00
Sądziłam, że na forum poczytam jakieś informacje o firmie. Takiego plotkowania jak w przysłowiowym maglu dawno nie spotkałam. Cieszcie się , że pracujecie w fajnej firmie.
Nick 2017-07-24 00:09
kolezanka chyba pomylila tematy
1
Nick 2017-07-25 14:21
kazza co ja tak atakujesz?
1
Digital 2017-07-26 21:48
Masz rację, mało jest takich firm! Solaris bije na głowę ŹENADĄ!
4
Rafał 2017-07-27 11:12
A z czego mamy się cieszyc każdy ucieka z tej pseudo firmy do innej roboty tutaj to pracują Ukraińcy ludzie bez ambicji albo tacy co mają nóż na gardle i wielkie kredyt do spłacenia ludzie jest pełno pracy wystarczy poszukać i nie tkwić w tym syfie ciesze się ze juz tam nie pracuje
5
gzik 2017-07-27 12:33
Jak czytam te wasze wypociny to się nie dziwie ,że was oszukują w firmie i nikt was nie szanuje .Przecież jeden drugiego to by w szklane wody utopił ludzie opamietajcie się w tej firmie nigdy nie bedzie dobrze przez takich jak wy przydupasów frajerów i donosicieli
4
Marek 2017-07-27 14:22
Bu haaaa to się teraz uśmiałem to dlaczego większość ludzi się zwalnia nawet uczniowie uciekają z tego cyrku zostanie tam sama Ukraina i ludzie bez żadnego wykształcenia
2
Mądrala 2017-07-28 09:26
Solaris z pewnością poradzi sobie z pracownikami, bo jest dobry.
dudek 2017-07-28 13:02
W czym Solaris jest dobry ...
2
Polonia 2017-08-01 21:12
Jesteście pewni, że nie macie nic pozytywnego do powiedzenie o firmie? Zastanawiam się jaki zatarg macie z firmę.
1
pyra 2017-08-03 19:56
byłem na rozmowie......bez komentarza. mechanik z doświadczeniem elektryka i mechanika silników miał montować poręcze i siedzenia:)))))))))) a kierownik tego działu to .....żal mi ukrainców nawet że tam pracują za frytki
9
Student 93 2017-08-08 10:50
Witam, ile można zarobić na stanowisku kontroler jakości? Czy są jakieś premie?
Student 93 2017-08-08 10:50
Witam, ile można zarobić na stanowisku kontroler jakości? Czy są jakieś premie?
pracownik 2017-08-08 18:43
2500 zl netto z premiami, których nie ma
1
pracownik 2017-08-13 00:00
ty wiesz co piszesz paralityku od 14-16 zł na godzine dla ukraińca to mało? Polacy tyle nie mają więc skończ ten suchy komentarz
Pracownik 2017-08-13 20:52
Fantazja niektórych osób nie ma granic. Pracuję w firmie od dawna i jestem zadowolony, tylko ja jak idę do pracy to jestem zaangażowany w to co robię. Widzę codziennie jak niektórzy udają pracę. Bardzo często negatywne opinie pochodzą właśnie od tych nieszczęśliwych osób.
3
Nick 2017-08-15 23:22
zaangazowany chyba w lizanie nie powiem czego..
2
Pracowity 2017-08-17 10:15
Obrażanie innych jest jak widać silną stroną niektórych osób. Prawda, że firma jest spoko bardzo niektórych uwiera! Może czas zacząć dobrze pracować ?
1
Sergiej 2017-08-19 21:29
Jeśli jesteś zaangazowany to dlaczego oszukujesz firmę robiąc tylko tyle ile musisz a nie wiecej? Kazdy z nas wie ze w solarisie dzinny plan można zrobić w 3 godzih y a rozkladamy to na 8 lub naciagane nadgodziny za które ci płacą setki a nic nie robisz?
Dlaczego? Skoro Solaris to dobra firma to na pewno jak bedzisz robił powoli cale 10h i zrobisz 2 razy więcej roboty to ci więcej zapłacą ?

Każdy pracownik kiedyś się starał ale po co skoro to nie ma znaczenia dla nikogo?
Sami kierownicy mówią ze liczy się sztuka. A dyrektorzy wypychaja auta na koniec roku narażając firmę na milinowe straty żeby dostac premie roczna za wyrobiony plan ...
Ta firma nigdy nie była nie będzie normalna bo nikt jej nie pilnuje .
Ktoś wygrywa przetargi a reszta sama sie kręci . Nie ma kontroli dyscypliny.
Połowa części nie zamówione auto wraca na stanowiska pp 10 razy.

Wiec po co mam sie starac.
Nie zwolnie się bo kto da mi 4kzl za spanie i odppczywanie? Vw na taśmie napeeno nie.
2
Sergiej 2017-08-19 21:31
Jeśli jesteś zaangazowany to dlaczego oszukujesz firmę robiąc tylko tyle ile musisz a nie wiecej? Kazdy z nas wie ze w solarisie dzinny plan można zrobić w 3 godzih y a rozkladamy to na 8 lub naciagane nadgodziny za które ci płacą setki a nic nie robisz?
Dlaczego? Skoro Solaris to dobra firma to na pewno jak bedzisz robił powoli cale 10h i zrobisz 2 razy więcej roboty to ci więcej zapłacą ?

Każdy pracownik kiedyś się starał ale po co skoro to nie ma znaczenia dla nikogo?
Sami kierownicy mówią ze liczy się sztuka. A dyrektorzy wypychaja auta na koniec roku narażając firmę na milinowe straty żeby dostac premie roczna za wyrobiony plan ...
Ta firma nigdy nie była nie będzie normalna bo nikt jej nie pilnuje .
Ktoś wygrywa przetargi a reszta sama sie kręci . Nie ma kontroli dyscypliny.
Połowa części nie zamówione auto wraca na stanowiska pp 10 razy.

Wiec po co mam sie starac.
Nie zwolnie się bo kto da mi 4kzl za spanie i odppczywanie? Vw na taśmie napeeno nie.
Olimp 2017-08-20 12:01
Czy jesteście pewni, że nie można napisać o firmie coś pozytywnego? Czy mocno naciągacie rzeczywistość? Nie ma idealnych firm tak jak nie idealnych osób, wszędzie znajdzie się coś co można by poprawić. Niepokoją opisywane przez was sytuacje, brak nadzoru?
Zuzanna 2017-08-21 14:00
@Sergiej - a czy możesz napisać nieco więcej o warunkach zatrudnienia w Solaris Bus & Coach S.A.? Na jakim stanowisku obecnie pracujesz? Z twojej wypowiedzi wnika, że przepracowane nadgodziny są dodatkowo płatne - a czy pracodawca zapewnia dodatkowe benefity na przykład w postaci prywatnego ubezpieczenia medycznego? Takie dodatkowe informacje mogą być ważne dla osób, które zastanawiają się nad podjęciem pracy w firmie.
Ss 2017-08-22 04:32
Brak nadzoru? W solarisie jest taki bałagan na produkcji ze glowa boli. Są dyrektorzy, sa kierownicy za których wszystko robią brygadzisci. Zamiast pilnować ludzi zajmują sie praca kierownika a on siedzi jak lord i ma wszystko w tylku.
Przychodze do pracy na 4 rano do 6 mam nadgodziny a nikogo nie ma wiec siedze. Jak ktoś jest to tylko ja i z 5 brygadzistow którzy nic nie robią wiec sam tez nie pracuje. Tak wiec juz 6 rano przychodzą wszyscy do pracy i do 7 wstawiaja nam auto i dają plan dnia. Zwykle mam 3 autobusy , na kazdy mam 3h lecz juz 3 godziny siedze to muszę nadrobić stracony czas przez firme. Oczywiście sam z siebie bo po rozpisaniu planu brygadziste zobacze dopiero o 14 na parkingu ;)
Wiec robię auto w 1h robię drugie szybko przerwa 2 godziny i po śniadaniu od 11 zostaje mi jedno auto które mogę zrobić w 40 minut na spokojnie a musze siedzieć do 14. Wiecej zrobić nie mogę bo idzie nitka i muszę czekać aż inni skończą swoje żebym mógł robić kolejne auto.
Wybija 14 ide do domu.
Fakt brak nadzoru nas cieszy lecz z 2 strony ja jako pracownik fizyczny powinienem robic i miec wszystko pod reka a nie myśleć natomiast ja prócz swojej pracy mam na głowie robotę bryhadzisty. Muszę myśleć co zrobic żeby w ogóle jakoś ta robota szla.
Jest taki syf ze nawet gdybym nic nie robił to nikt by nie zauwazyl. Czasami gram na telefonie w WC 1h wychodze a tu wszystko jak przed wyjściem bo nikt nic nie zrobil.

Panie Olszewski, brakuje nam pana...
Gdyby widział co sie dzieje to zrobiłby co trzeba z pseudo kierownikami.

Ps. Biura nie są lepsze. Bałagan taki ze połowie ludzi nie płacą za nadgpdziny.

@zuzanna
Chcesz usłyszeć cos pozytywnego o firmie?
Niestety każde stanowisko to inna praca wiec ciężko cos napisać ogólnie .
Jeden się nie narobi jak np ja a inni np spawacze czy lakiernicy pracuja 10h w 40 stopniach bez dodatkowej przerwy. IDE tam czasami po czesci.... Oni są wykonczeni temperatura w kabinach jest duszno ze ja odplywam po 10minutach a oni tam pracuja.. Niestety góra ma to gdzieś bo klima to wydatek.
A jeśli firma ma gdzieś ludzi to gdzie maja mieć firmę pracownicy? Po co maja sie starac?


Ja juz wiele razy mowilem, dajcie nam 1000zl więcej plus 32 nadgodziny miesięcznie a będziemy pracować efektywniej.
Mam grupe 3600 dajcie mi 4500 z 20%premii oraz pare nadgpdzin a będę robił 8h bez przerwy. Wtedy zarobie 5000+ i nie będę musiał dorabiać w domu wiec więcej sił zostanie mi na Solaris . Teraz spie po 4-5h wiec jak pracownik ma byc efektywny? Ja z chęcią będę uczestniczył w produkcji oraz pobijaniu kolejnych rekordów w ilości lecz każdemu cos sie z tego należy bo to dzięki nam zarabia firma.
Kiedyś było 500 rocznie a teraz 1400 a zarobki mamy podobne bo co podwyżkę zabiarano nam 5%premii

Mam pytanie: po wyplacie co 2 osobie nie zgadzają sie nadgpdziny. Co dzieje się z kasa jeśli ktoś sie nie zgłosi? Bo prEciez nie wyparowala...
1
gość 2017-08-22 13:24
przecież na lakierni jest Pan Ślepy i taki bajzel aż wierzyć się nie chce . W końcu to prawie kierownik no po zawodówce ale jednak . Na lakierni mają ciężko pozwalniali pracowników z lakierni to chyba zbędni byli , ale coś z tą lakiernią jest bo nawet Ukraińcy z lakierni spier..olili . a ilu lakierników już tam nie pracuje z tych co byli się poskarżyć na Ślepca O MOBBING - na 26 zostało 4 ofiary nieprawidłowości zwolniono lub same odeszły a oprawca awansował . to jest prawdziwe oblicze firmy








3
Nikt 2017-08-23 12:23
A co można powiedzieć o reszcie gangsterów z lakierni o klanie niczym włoskiej mafii rodzinnej państwa Springerow? Gdzie pracuje ojciec szwagry synowie tylko brakuje babci dziadków i nie wiem jeszcze logo! Najlepsze jest to że zajmują stanowiska od pół kierownika poprzez brygadziste do zwykłych pracowników! Jak to się ma do sprawiedliwego zarządzania tym działem ma tle innych pracowników? Bo na to osoby przełożone???
7
Pluto 2017-08-24 01:53
Dlatego nikt nie chce pracować na lakiernii, nawet Ukraina ucieka. Ponadto grupy mamy jak ludzie co siedzą na krześle i wkrecaja srubki. Powinni nam dac przynajmniej 500zl więcej od innych
Prawda, Ślepy powinien wyleciec bo udaje kierownika którym nigdy nie bedzie, nawet do szkoły poszedł na starość. Chociaż w Solarisie wszytko jest możliwe, kierownik po szkole zawodowej to bedzie kolejna porażka Solarisa. Ale taka jest polityka firmy, dac de b il owi stanowisko a będzie robił jak mu zagraja. Jak go wybiara to będzie 1 strajk w firmie
Co do klanu S. Darek jest na innej zmianie niż syn i brat a ślepy goni ich tak jak innych bo to w końcu ślepy. Na lakirrnii nawet najłatwiejsza robota jest g o wno warta bo nic nie odda nam zdrowia za prace w syfie w 40 stopniach i farbach. Ponadto ciągle im malo. Maja 20osob a chcielioby 2000 autobusów a my juz padamy ze zmeczenia
Zostaw swoją opinię o Solaris Bus & Coach S.A. - Bolechowo
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Solaris Bus & Coach S.A.