brak logo

Solaris Bus & Coach S.A.

Bolechowo

Opinie o Solaris Bus & Coach S.A.

Banda 2016-10-28 07:17:48
Kto pyta? Adaś czy Krzysztof? A moż ktoś z Poznania oddelegowany?
; 2016-10-28 20:39:16
l
1
Chylińska 2016-10-28 23:36:47
Nasz Andrzejek, dla siebie zawsze potrafi dobrze niegocjować. Szkoda, że ze szkodą dla firmy.
1
Garfild 2016-10-30 11:33:59
Slyszalem ze znowu z bt 2 rzucilo papiery. Widac nie tylo u nas na hali jest tak "kolorowo".
5
Ajjsj 2016-10-30 20:35:36
U nas na lakierni juz połowy ludzi nie ma a nadal plan ten sam . Najlepsze jest to ze kierownik chodzi na rozmowy i proponuje ludzia 2340 brutto, po pół roku poszukiwać przyszedł jeden koles to samo świadczy o tym jaka opinie ma ta firma... nikt nie chce tu przyjsc. Jeśli nie dadzą 2800 brutto na wejściu to nie ma szans aby ktoś przyszedł bo 1600 zł netto zarobi kasjer w netto i się nie narobić jak pies.
igi 2016-11-01 11:01:01
ja nawet za 5 tysi brutto nie chciał bym pracować z ślepym , babrajem i tą całą resztą popap.rańców co za obietnicę nadgodzin matkę i ojca by sprzedali-- PWA-- I OKOLICE
8
West welder. 2016-11-01 21:20:27
Jestem byłym pracownikiem ze Środy Wlkp. Spawałem 10 lat autobusy , tramwaje... Któregoś pięknego dnia powiedziałem , dość pracy za frytki i uświadomiłem sobie, że ta firma jest bardzo dobra. :) Zrobią Ci uprawnienia , kursy , itp. Potem nie doceniają i ludzie odchodzą. :) A , gdy przyszłemu (obecnemu) pracodawcy powiedziałem , że pracuje w Światowej firmie i po dobrej reklamie swej osoby bez większego zastanowienia mnie wziął za 50 % lepsze pieniądze jak w SCB. :) Więc uważam, że Solaris jest dobrą firmą na start. :D :D Potem już możesz szukać innej .
A Tak , szczerze to zapowiada się rekordowy rok w tej firmie pod względem samowolnych zwolnień w Środzie Wlkp. Chętnie bym się dowiedział ile odeszło , ludzi z zasadami w wartościami , którzy z Panem K . Budowali pierwsze autobusy.
Za chwilę zostaną tylko Ci , którzy przychodzą bo przychodzą.
I ukraińcy :D :D
Pozdro 600 :D
5
Hahshsshshshshs 2016-11-02 13:08:44
Z tego co widzę to Ci z PWA poza tym ze robia nadgodziny jeszcze mają cos do powiedzenia a Poznaniaki są osrani i robią co im powiedzą.
Tak wgl z czego i jak wy żyjecie w tym Poznaniu (centrum) jeśli bez nadgodzin macie 2.500zl wypłaty a w domu nie robicie?
Bieda z wielkim ego z poznania, z 2500 zł wynajmujecie 1 pokuj za 1000zl i żyjecie jak żebraki
To wolę robić po 12 godzin i 6 w garażu ale żyć na poziomie i miec coś poza pasztetem w lodówce
Marcin 2016-11-02 14:07:53
niestety taka jest prawda. Jako robol trzeba uciekac albo do VW za minimalnie lepsza stawke i nadzieja podwyzki po ok. 3 latach albo wiac na zachod. W Solarisie dobrze jest popracować jako konstruktor te 3 lata po studiach (przebiedować), angazowac się i uczyc sie od nich jak najwiecej i uciekac z potezna wiedza na zachód po wielkie pieniadze. Można śmiało powiedzieć, że Solaris to WYLĘGARNIA specjalistów. Ta firma to naprawdę JELENIE pod tym względem.
7
Darek M. 2016-11-03 14:13:31
HR powinno dawać umowy lojalnościowe wszystkim konstruktorom !!!!!!! Dlaczego tego nie robią ???? Później mają ciągle rotacje, a produkty zjedżają z opóźnieniami !!!!!
5
Uwolnić sracze 2016-11-08 15:51:00
No 12 tu i 6 tam to na jedzenie dojazd i sen masz 6. To wyjaśnia chrapanie z kabiny. Solarisowy "srajsen kabinowy" a reszta musi zapierdzielać za godzinami pierdzącego w porcelanę. Brwo ty.
5
Chlop 2016-11-09 05:36:02
Zeby ktos podpisal umowe lojalnosciowa to hr musi dac cos ekstra np ciut lepsze wynagrodzenie niz na rynku pracy, stanowisko itd. Jesli tego nie zrobi to nikt przy zdrowych zmyslach tego nie podpisze przeciez. Pozatym taka umowa jesli juz to obowiazuje okreslony czas wiec po jej wygasnieciu i tak efekt bedzie taki sam. Nie jest to chyba dobry pomysl.
1
Km 2016-11-09 22:13:51
A szynkami ktore kupujesz za te nadgodziny zachwyca sie sasiad ktory poswieca czas twojej zonie I dzieciakom.
1
Darek M. 2016-11-09 22:31:18
Chlop jakie ciut lepsze wynagrodzenie ? Wystarczy pseudolojalke na NX dac, ze niby jakies pseudoszkolenie sie odbylo i juz wiekszosc swiezakow bedzie musiala zostac dluzej za 2000 netto, jak waznosc lojalki uplynie to lekka podwyzke tak zeby na rynku konkurencyjnym pozostac, znowu jakies pseudoszkolenie z lojalka na 3 lata i sprawa rozwiazana. W okolicach poznania po upadku mana nic juz nie znajda za lepsza kase, bo w innej branzy od poczatku musieliby znowu zaczynac. W poznaniu tez za wiele pracy dla inzynierow nie ma, a co roku przeciez polibuda wypuszcza masy szczurow, ktore pozagryzaja sie w koncu zeby za te 2000 netto tyrac.
3
Jwjwjeje 2016-11-10 17:50:36
Jestem prawie bylym pracownikiem. Wytrzymalem w Solarisie 9 miesiecy ale pracuje już 2 rok. Nie zwolnienia się bo wolę czerpać kasę z l4. Zawsze lepsze 2 wypłaty niż 1 a skoro można mieć 2700 za darmo przez 2 lata to co zfobiv. Nie rozumiem was bo jeśli ja robiąc w garażu na wiosce mając minimalne ceny i opłacając zus itp przy normalnych godzinach zarabiam 4000+- na czysto a połowa z was chwali się ze ma roboty w domu po szyję a meczy się w Solarisie to jesteście dla.mnie debiliami.

Dajecie robić z siebie idiotów i bydło do roboty za marne pieniądze a konkurencji nie brakuje . Jśli wam tak zle to czemu nie odejdziecie?
Nie mogę pojąć tego, ja widząc ten chaos mobing i nagonke na nadgodziny miałem dość a wy się dajecie.
Mssksksk 2016-11-10 18:10:56
Pieprzycie ze tak płacą. Jestem po szkole jako lakiernik. Składał em papiery wszędzie nawet na widlaki, jako ochrona, magazynier. Ogólnie wszystko w okolicy 25km.
W solarisie proponowali 2540 brutto powiedziałem ze jeśli dadzą 2800 mają zadzwonić. Po3 dniach zadzwoniła. Kuzyn mowi ze bez nadgodin z dobra premia to max 2300. Ale to mało bo w garażu mam wiecej.
Vw proponuje 3200brutto i obiecują ze po 36 miesiacach będę miał 3600-800 i to chyba wybiorę.

Na wuzku 2500 netto ale umowy jak u prywaciarza.

Cegielski daje 1800 zł + RESZTA NA akord, nie będę szarpal jak reks żeby mieć 4kzl ale ludzie mówią ze 4000 mają na lajcie.
Na magazynie jako widłowy + magazynier itp dają wszedzie 2500


Wiec nie Pieprzycie mi ze nie ma lepszej pracy jeśli ja w miesiąc znalazłem z 10 firm które płaca 2.5kzl netto
Poprostu to wymówka ludzi bez ambicji i przyszlosci. Uczepiliscue się Solarisa jak świnia koryta i narzekacie jak wam źle.
Ogarnijcie się
6
Chlop 2016-11-13 19:30:47
Darek skoro nie ma pracy dla inzynierow i jest tyle "szczurow" zeby za 2kpln robic to po co sie zwalniaja? Gdzies dostaja 2100 i od razu zmieniaja prace? Watpie.
Karmel 2016-11-13 20:39:57
Czytając powyższe wpisy cieszę się , że wysiadłem z tego pociągu klasy II kilka lat temu i wsiadłem do exstra klasy VW. Przesyłam gorące pozdrowienia z białych plaż Zanzibaru dla byłych kolegów, koleżanek logistyki/zakupów.
4
Darek M. 2016-11-14 00:56:30
Chlop to przestan watpic, zwalniają się ci co uciekają za granicę albo po znajomości do VW (sam takich znam kilku). a poza tym zwalniają się glownie robole, gdzie jeszcze pare złotych można wyszarpać np. w vw. Rynek w wielkopolsce jest przesycony konstruktorami, trzeba natomiast roboli i tych inzynierow w roli kapo np. do vw do wrzesni. Problem jest taki ze zwalniają się konstruktorzy, którzy cos umieja i jada robic w Niemczech za śmiesze 2000 - 2300 ojro na renie (gdzie niemiecki student na start ma 2500), a solaris na tym traci.
dmek 2016-11-15 13:08:01
Solaris podobno polska RODZINNA firma a w swieto niepodleglosci pierwsza zm. musiala przyjsc na "dobrowolne" nadgodziny bo plan napiety.Odmowa mogla wiazac sie z utrata czesci premi i glupimi odzywkami brygadzisty przez kolejne dni. Jeden obibok przychodzil w niedziele na 8h aby przykrecic kola inny w tygodniu jest na L4 a w swieto sobote i niedziele przychodzi na 10h sciemy. Ciekawie prezentuje sie dziupla pod namiotem gdzie do pelnego relaxu brakuje tylko plazmy bo naroznik juz jest.(napewno zrobiony nie z odpadow) Tak wiec chapacze nastepna kumulacje macie 24,25 i 26 grudnia.
9
atlas 2016-11-15 17:48:55
a jak to jest z Prezesem Olszewskim ? Leży sparaliżowany i jest nieświadomy czy funkcjonuje normalnie ?
platnyzabojca 2016-11-15 18:07:01
co z prezesem krzysztofem olszewskim brakuje go w firmie zrobil by porzadek.bo na zebraniach ani mru mru??? POZDRAWIAM
1
baziu 2016-11-16 04:00:45
Witam. Ile można zarobić na stanowisku elektryka? I czy to ciężka praca, na czym ona polega w solarisie w bolechowie?
Obrazona 2016-11-16 17:11:36
Te ,,robole" pracują na Twoja niewdzieczna,prostacka [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] także trochę szacunku do ludzi którzy stworzyli ta firmę i dali Ci miejsce pracy.Twoja pogarda aż razi frustracie:/
Darek M. 2016-11-17 01:10:43
Na kogos musza robic, robole firmy nie stworzyly tylko myslacy pan prezes, roboli zawsze mozna zastapic jak ma sie dobrych konstruktorow, ktorzy beda nadzorowac dzialania roboli i dawac im wytyczne w dokumentacji jak maja robic.
Ueueueu 2016-11-17 03:19:25
2500 ojro to ja miałem przy 180 godzinach na budowie w Niemczech jako 18 latek. Ktoś po dobrej szkole z językami nie ma szans na prace poniżej 3k euro nawet na produkcji w vw itp zarabiają po 3-5k euro.

Poza tym pracuj za 3000zł a za np 3000 funtów gdy kurs był po 7zł.
Życie w polsce za 3kzl jest niemożliwe na normalnym poziomie a za 3k funtów jests wstanie żyć dobrze i odłożyć 500.
Darek M. 2016-11-17 09:14:38
Na budowie w niemczech zarobisz dobrze ale z nadgodzinami. jako niemiecki konstruktor nie wiecej niz 3500 ojro na reke. Na produkcji w bmw w monachium maja po 2500-2800 na reke ci najbardziej doswiadczeni. Chcesz wiecej niz 3500 ojro na reke to musisz byc przynajmniej teamleiter albo miec pod soba sporo murzynow na produkcji. Robol na produkcji w vw nigdy nie zarobi wiecej niz 3k ojro.
asdqwe 2016-11-19 15:06:10
na elektryce robi się różne rzeczy, w zależności od tego do czego zostaniesz przydzielony, od zakładania kierunkowskazów poprzez montaż kloszy do przygotowywania i montowania komputerów pokładowych, praca dla nowego to +- 2000 na rękę
Jzjsj 2016-11-20 16:42:34
Co ty pie....... 200 na rękę to 2900 brutto a nowi dostają 2300-600 max brutto.
Nie licz cie premi do podstawy bo to was gubi.
Podstawą po 20 latach pracy jest mniej więcej 3300 brutto wiec 2400 netto a wy się tym szczycie.
2400 ma każdy robol w innej firmie na wejściu.
Ja pierolę jacy wy tepi jesteście ludzie w solarisie.
Tak samo jeśli pytań ile zarabiasz a wy mówicie ze 3000 ale nie dodać że brutti co ma brutto do w sollarise zarabia się 1600-2400 max więcej sie juz nie da choćbyś robić 100lat
2
kamil 2016-11-20 17:43:26
I do tego robią wszystkie soboty i niedziele żeby wyjść z 3000 ,śmiechu warte ha ha
jamnik 2016-11-20 23:01:35
No to trzeba szarpać 100 nadgodzin i jest wypłata.Idzie zarobić .Zwłaszcza lizusy KOZŁA z popowa.Wszystkie soboty zaliczają.A RUDY przymyka oko bo musi .Tak mu każe i tak robi.
Marek 2016-11-21 17:44:49
Witam, co w tym roku dostaniemy na gwiazdkę? Bony czy paczka?
bez spiny 2016-11-22 20:45:30
To chyba kiepski jestes ja po 5latach w solarisie mam 3900
2
Jwjwjwjw 2016-11-22 21:53:17
3900 to ledwo brygadzista ma po 15 latach pracy.
Ogarnijcie się bo gnebia was, robicie za frytki a jeszcze chwalicie ta firmę.
Jak to mowia ,bydło jest po to żeby robić, są ludzie którzy się szanują i jest bydło dla których praca za 1800 zł to spełnienie marzrn
2
2016-11-23 21:26:37
Ja po 8 latach mam 4800 brutto :)

Brygadzista środa Wlkp koń :)
4
Chlop 2016-11-25 05:33:28
Dobrowolne nadgoziny.
Fritz 2016-11-26 19:00:18
4800 brutto jako brygadzista po 8 latach to smiech na sali i wstyd wsrod znajomych ( no chyba ze zna sie samych meneli). Absolwenci na konstrukcji, ktorzy nic jeszcze nie umieja tyle maja.
bic 2016-11-30 12:50:52
A pro po lizusów kozła.W Polsce chyba KUMOTERSTWO nie jest karalne ale NIE ETYCZNE. Może ktoś się w końcu zainteresuje tym ,że w jego dwóch brygadach gdzie są ludzie z Popowa oni mają największe stawki .Przypadek? nie sądze.Drugi kozioł też przymyka oko na tych co mu stolarke i remonty w chacie robią
wesoly uczen 2016-11-30 22:05:30
w sumie z lekka smieszne, bo "robole" z zewnatrz przykladowo na elektryce na start z 2200 brutto dostaja, a uczniowie co najmniej 4200, na stanowisku 280 [sprawdzanie koncowe] absolwenci szkoly dostali 5200 brutto :v

pozdrawiam cieplutko mili robotnicy za 2500
Marek 2016-12-01 10:33:24
haha, 4200, to żeś poleciał teraz
2
Jsjsjssj 2016-12-02 16:44:19
Kumpel uczył się w solarisie i dostał 2540 i na stałe wiec mało. A po 2 z niego taki elektryk ze poza robota w autobusie z elektryki jest ciemny jak tabaka. Solatis zwalnia po chwile wiec jak go wzol nią to nic nie umie
tk 2016-12-03 01:43:52
Związki kolego założyli pracownicy którzy mieli dość dymania przez swojego pracodawce i zaczeli walczyc o swoją płace za wykonywaną pracę a nie byc przydupasem i podpierdalaczem jak niektórzy brygadzisći pokroju kur....z srody wlkp.
3
MLODY 2016-12-03 08:45:26
Gościu puerdolnij się w łeb , przy montażu jakiś trager Ci na łeb spadł. haha 5200 to nawet kierownicy nie zarabiają POZDRO
3
karol 2016-12-03 19:41:54
ja w MANie w sadach na konstrukcji dostalem odrazu po studiach 5000 brutto, po roku udalo mi sie wyszarpac 5500 brutto, a po kolejnym roku juz mnie tam nie bylo, bo dostalem propozycje pracy z niemiec, gdzie obecnie mam 55000 brutto rocznie w firmie schaeffler przy konstrukcji sprzegiel. Naprawde nie rozumiem dlaczego ludzie w solarisie godza sie pracowac za takie smieszne pieniadze, w poznaniu mozliwosci jest wiele, a zarobki na rynku ksztaltuja sami pracownicy. Gdyby nie godzili sie pracowac za smieszne pieniadze to solaris i tak dalby im wiecej , bo potrzebowalby doswiaadczonych ludzi na konstrukcji. A w taki sposob pracujecie za grosze z wlasnej winy.
4
Jjajaj 2016-12-05 00:15:37
Czyli pracujesz w niemczech za mniej niż w polsce jeśli u nas miałeś 5500 brutt ¥ miesiąc a w niemczech 55k brutto rocznie
1
karol 2016-12-05 00:37:30
owszem, ale mimo to żyję na o wiele wyższym poziomie i stać mnie na wiele więcej :)
1
vvv 2016-12-05 20:16:40
Przeczytaj z uwagą co wyżej napisano ....
gosc 2016-12-05 22:17:24
Nie tylko stolarka i remonty ale też pieczarki które gosciu przynosi. Malo że ma jedna z najwyższych grup to jeszcze ma nieograniczona liczbe nadgodzin. Nawet jak nie ma roboty to mu wymysla dziwne przekladki albo "wyjebki" tylko po to aby mogl bic kolejne rekordy. A może to zrobic w 8 h. Mysle że przyjdzie czas gdzie L Kozioł za łamanie przepisow KP, ciagla prace bez przerwy wekendowej i przekraczanie limitow nadgodzin poniesie odpowiednia kare.
2
Andreas 2016-12-06 07:02:51
Szukam pracy -Andreas S. :)
Hhhhhh 2016-12-06 09:33:59
No tak. Zarób w Polsce 2500 i spróbuj się sam utrzymać a jedz do anglII i żyj za 2500 funtów .
Różnica jest kolosalna. Z 2 500zl nie starczy ci na wynajem mieszkania iopłaty jedzenie a na 2500 funtów żyje godnie odkładając sobie z 5k funtow rocznie



#co do kozła
Wystarczy zgłosić to po inspekcji pracy przez meila i jużywane jest zalawiony bo po ostatniej kontroli jaka naslalismy na solaris dostali karę i zakaz nadgodzin. Teraz jeśli robicie to tylko na odpowiedzialność kierownika.
Zostaw swoją opinię o Solaris Bus & Coach S.A. - Bolechowo
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Solaris Bus & Coach S.A.