logo Solaris Bus & Coach S.A.

Solaris Bus & Coach S.A.

Bolechowo

Opinie o Solaris Bus & Coach S.A.

Niegodzien zaszczytu pracy w SBC 2017-04-29 20:39
Piotrze, jestem wiernym czytelnikiem opinii o SBC, ponieważ mimo faktu, że już prawie trzy lata temu wypiąłem się na tą firmę, interesuje mnie kiedy w końcu jej obecni pracownicy zaczną być godziwie traktowani. Na podstawie zamieszczanych tutaj opinii oraz informacji od reszty pracowników, z którymi wciąż utrzymuję kontakt, nasuwa mi się tylko jedna odpowiedź - NIGDY! Manipulacja, straszenie, marchewka na kiju - trzy filary zarządzania w Bolechowie, które od wielu lat pozostają niezmienne, wyraźnie od chwili, kiedy pan Krzysztof Olszewski zaniemógł. Solaris zachorował wraz z nim. Decyzja o odjeściu z SBC była jedną z najlepszych decyzji mojego życia. Dzięki temu odżyłem psychicznie, ponieważ po odejściu z SBC poczułem co oznacza pewność jutra - w obecnej firmie nikt mi nie wciska kitu o kryzysie. Poczułem też czym jest stabilność finansowa, bo wypłata w Solarisie to było kieszonkowe na waciki w porównaniu do tego, ile zarabiam obecnie. Żeby nie było - wciąż jestem zatrudniony w Polsce i wciąż jestem tylko szeregowym pracownikiem. Można? Można! Dlatego w kwestii odejścia z tej firmy w pełni się z Tobą zgadzam - jest to bowiem jedyna droga do tego, by człowiek mógł normalnie żyć.
20
Paula 2017-05-03 22:27
Mam pytanie czy aktualna jest oferta pracy dla specjalisty ds.personalnych? Pytam na forum gdyż może dowiem sie coś więcej?
Twoja stara 2017-05-05 09:16
Można wiedzieć gdzie ta oaza spokoju i stabilności finansowej?
1
Niegodzien zaszczytu pracy w SBC 2017-05-05 22:26
Znajdziesz ją w wielu firmach, których główną cechą jest zagraniczny kapitał oraz zachodni model zarządzania personelem przez motywowanie zamiast straszenia. Jest to typowe dla tak wyklinanych przez wszystkich korporacji. W jednej z nich pracuję i nigdy nie byłem w pracy w weekend, nadgodziny wypracowuję w związku ze szczególnymi potrzebami pracodawcy, a nie z konieczności nadrobienia słabego wynagrodzenia podstawowego (choć i one w jakimś stopniu wpływają na poziom mojego wynagrodzenia, UWAGA - bez wykłócania się o swoje pieniądze) itd. Na temat kontrastów mógłbym napisać spory artykuł. Jedno jest pewne - zagraniczna korporacja wyleczyła mnie raz na zawsze z firemek rodzinnych made in poland, których celem nadrzędnym jest rozpychanie konta właścicieli, co odbywa się kosztem parobków (których właściciel ma za półgłówków łykających wszelkie ściemy o kryzysie itd.). Kim bowiem jeśli nie parobkiem, jest człowiek, którego praca pozwala wyłącznie na to, by na bieżąco regulować rachunki związane z podstawowymi potrzebami (mieszkanie, jedzenie, dojazdy do pracy), przy dodatkowym założeniu, że trzeba być dostępnym na każde zawołanie przełożonego (czyli w domyśle pracodawcy)...? Rozsądnych i ambitnych zapraszam do wzięcia tego pod rozwagę i wyciągnięcia odpowiednich wniosków. Czy warto poświęcić życie na to, by zrzekając się swoich wygód, czynić innych jeszcze bogatszymi, niż są obecnie?
14
Wiktorio 2017-05-07 18:05
Solaris Bus & Coach jak każda firma ma swoich zwolenników oraz przeciwników żeby nie powiedzieć wrogów. Są różne teorie na temat pracy i wynagradzania za nią ale jedno pozostaje bez zmian - jaka praca taka płaca. Firma musi zarabiać żeby utrzymać pracowników.
2
pozdrawiam 2017-05-08 01:23
w tym przpadku to SBC nie ma problemow w robieniu sobie wrogow...
Stanem 2017-05-13 18:19
Jaka praca taka płaca działa wszędzie poza Solarisem, kilka lat wstecz robiliśmy 700-900 autobusow rocznie, teraz robimy 1400-1600 a ludzi od kilku lat ubyło na produkcji a wzrosło w biurach. Produkcja jest tak zmechanizwana jak w mojej szopie w której robie, wszystko robimy w solarisie ręcznie a chcą mieć efektywność jak w VW! Na dodatek na 700zrobionych juz autobusów w 500 sztukach brakuje połowy części.

A wypłata? Robimy 3 razy więcej niż kiedyś w tyle samo osób a wypłaty mamy mniejsze niż kiedyś.
10 lat temu premiera było 60%.
2 lata temu miałem premie po 30% a teraz 15/18?
Od 10 lat mamy kryzys. Im więcej robimy tym więcej zabierają.

Wy się kur.... dziwicie ze każdy robi wszystko na odpi.erdol ? Jeszcze zmuszanie do nadgodzin na których i tak nic nie robimy? Kierownik ma gdzieś jakość, dyrektor? Zgłaszamy mu milion rzeczy a on nigdy nic nie zrobił. Liczy się kasa kasa i premia za wykonany plan. Ma być rekord mówi dyrektor nie ważne jakim kosztem? Jakości? Najwyżej poprawia a 50tys za plan co rok wpadnie
9
koniol 2017-05-14 00:07
Ile płacą netto na S280 (sprawdzanie końcowe)?
1
Piotr 2017-05-15 08:19
Narzekanie i tylko narzekanie to jest cecha Polaków. Żeby było najlepiej to i tak znajdzie się powód do narzekania. Zawsze bywa coś nie tak i trzeba poprawiać.
2
Hhhhh 2017-05-15 22:45
Jakich zarobków mogę się spodziewać jako koordynator produkcji?
1
nick 2017-05-17 20:12
albo pracujesz na cieplej posadce w sbc albo tam wogole nie pracujesz lub nie pracowales w ostatnim okresie zeby wiedziec co sie tam dzieje..........
3
michu 2017-05-19 09:24
Ile dają nowemu na produkcji da sie z tego wyzyc napiszcie prawde
nick 2017-05-20 00:24
dwa tygodnie wypowiedzenia ;p
1
Digital 2017-05-23 10:37
Widzisz Ty pseudo brygadzisto od kombajnów typu bidon,że nawet wypowiedzieć się nie potrafisz oraz nie czujesz podstawowych trendów socjalnych!
Pilny 2017-05-24 08:57
Czy jesteście pewni że nie da się powiedzieć o firmie coś pozytywnego? Wystarczy popatrzeć i z całą pewnością stwierdzimy, że niedogodności są w każdej firmie. Solaris Bus & Coach nie odbiega od innych.
Niegodzien zaszczytu pracy w SBC 2017-05-24 11:22
Istotnie, z każdym miejscem zatrudnienia oraz z każdym stanowiskiem wiążą się pewne niedogodności. Niedogodności do jednak drobne sprawy, nie mające decydującego wpływu na całokształt - np. brak pakietu socjalnego, brak stołówki dla pracowników lub miejsca do chwilowego odpoczynku na terenie firmy itd. Niedogodnością nie są rzeczy typu wykreślanie wypracowanych nadgodzin przez kierownika, odgórne obcinanie premii bez powodu (a raczej spowodowane "kryzysem"), manipulacje przy wysokości wynagrodzeń (najpierw podniesiemy pensje, a potem obetniemy premie i wyjdzie na to samo...) itd. To już nie są niedogodności, tylko okradanie, okłamywanie, wyłudzanie. Zwał jak zwał. Kapitalizm w nowobogackim wydaniu. Tyle na temat.
9
Ruchu 2017-05-24 15:18
Ile zrobię na produkcji warto iść na rozmowę kwalifikacyjna
@ 2017-05-25 12:02
Negocjuj stawkę od 3000 brutto
sowa 2017-05-25 12:17
to mozna negocjowac stawkę ,wow to nie jest tak zle jak tu piszą pewnie boja się o swoje posady i tak narzekają ...
Gość 2017-05-25 22:02
Człowieku zejdź na ziemi, nie pisz bzdur pozdrawiam
Jajsjj 2017-05-27 10:27
Nowy pracowjik produkcji jeet wstanie wynegocjowac do 32700brutto na początek co daje z premia pewne 3kzl netto + nadgodziny do woli na których się siedzi. Ja po 4 latach mam 3500 brutto przy 40 nadgodzin ach kolo 4300 -400 na rękę mi to pasuje bo się nie narobie.
1
Gość 2017-05-27 21:27
Tak tak oczywiście
2
Cywilizacja 2017-05-30 22:48
Narzekacie na biura, ale tam też nie jest kolorowo.
Dużo osób chciało by zobaczyć wynagrodzenie jakie jest na produkcji.
Kolejna kwestia to długość pracy konstrukcji, przeważnie 2 -4 lata żeby złapać doświadczenie.
Młodszym specjalistom płaci się tyle ile w Biedronce (tak widzę kwitek co miesiąc).
Specjaliści według działu HR są nie potrzebni? A no tak listę części da radę zrobić student.
Po co rozwijać systemy informatyczne to tylko wydatki? Logistyka dopiero od kwietnia przeszła z excela na sap'a bo tak im pomaga zarząd sypiąc kasę.
A nie przepraszam zarząd jest w porządku zajmuje się poprawą drobiazgów zamiast zrobić krok w stecz i spojrzeć z szerszej perspektyw.
Decyzje podejmować powinno się dla dobra ogółu a nie patrząc na jeden dział.

Ogólnie firma ma moc, szczególnie w ludziach którzy mają wiedzę. Szkoda że coraz więcej ich odchodzi.
5
Robso 2017-05-31 01:49
Pracowałem 4 lata na produkcji myśląc że biuro to awans. Po skończeniu szkoly dostałem się .... to był największy błąd, nie napisze gdzie bo dużo osób zgadnie kim jestem. Chociaż nie chodzę juz w odzieży roboczej a w koszuli to czuje się jak [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] robiąc wszystkim dobrze bo tego wymaga biuro. Nie jest kolorowo, mobing o którym mówicie na produkcji to mały pikuś z tym co dzieje się do góry. Pieniądze? Przy grupie 3300 na produkcji kokosów nie zarabialem lecz nadgodziny to był relaks z perspektywy czasu. Robiąc od 22.30 do 00.30 zarabiasz x2 a konczysz to co mógłbys robić w 8h a kasa leci. Robiłem 70-80 nadgodzin mając 4500 +wypłaty zawsze. Mając wszystko w tyłku, chcesą to robisz nie chcesz to idziesz do domu. Poza tym nic cię nie obchodzi masz olew na jakość. Teraz ? Zarabiam 4800netto nie mam nadgodzin a musze siedzieć dłużej. Mam na głowie więcej rzeczy niz kierownicy na działach lub brygadzisci ktorzy leżą 8h za większe pieniądze. Jestem za coś odpowiedzialny! Wy macie samowolkę.
Przy grupach 3600 800 jakie mają starsi pracownicy praca na produkcji to dar od Boga.
Może nadgodziny się już skończyły i po 120 robić nie będziecie ale przy 32 tez wypłatę macie niezła. Odebrać 4500 netto na produkcji ? Idźcie di VW to przekonacie się co to praca na taśmie i jakie zalety ma solaris. Mam biurko z widokim na produkcje i czasami widzę niektóre osoby 10 razy dziennie na fajce po 10min. Plus przestawianie aut przerwy technologiczne i powolna praca to wszysto daje może z 2 godziny ciągłej pracy na 10 godzin a wy się uzalacie jakbyście robili ciężko za 1400zl !


4
admin 2017-06-04 21:32
Coś CI na dekiel padło bo najwyższa grupa pracownika fizycznego to 3400 zł .Nie wiem skąd wziąłeś te grupy 3600 zł 3800 zł .Jak Ci tak żle to wróć na produkcję .
2
Isjsjjs 2017-06-06 21:33
To ci chyba kierownik kit wciska. Ostatnia wg tabeli to nie znaczy ze nie można mieć więcej. Teraz nowi u nas dostają 3070 i 3140 wiec nigdy już nie podniosą im grupy nawet jak będzie ogólna podwyżka l? Ogarnijcie się.
Co 2 osoba ogarnięty ze stażem 5 lat ma już 3300+ po 10 każdy ma 3600. U nas na dziale koleś 21 lat pracy prawie i 3800 brutto
1
Nick 2017-06-07 03:26
3800brutto po 21latach pracy?! SMIECH!!!
3
robol 2017-06-07 17:00
10 lat pracy 3270 brutto plus 18 % premi średnio ..2 razy w roku jakieś dodatki za to ze jesteśmy zajebiści co sumując daje 2500 na wite ...mogło by być parę stówek wiecej do podstawy no ale cóż firma biedna ..
1
Miro 2017-06-07 18:29
Firma ta jest najgorsza firma pod względem organizacji pracy i szacunku dla pracownika.Chory system pracy który jest wprowadzony pozwala traktować pracowników jak narzędzie.W całej karierze zawodowej nie spotkałem się z tak nie stabilnym stanowiskiem pracy,w normalnych zakładach pracy jest tak że masz swoje stanowisko pracy za co jest się odpowiedzialnym ale nie w tej firmie, dzisiaj jesteś tu a jutro tam i tak ciągle inny dział i każdego dnia słyszysz że jest za dużo ludzi na dziale i znowu delegacja i tak każdego dnia, w ciągu miesiąca można przejść wszystkie działy tej firmy.Z premia wiemy jak jest, jak jest za dobra to zabiorą za coś tam.
3
konstruktor 2017-06-07 21:49
premie zabierają tylko robolom, biurowi mają się dobrze ;)
3
Marek 2017-06-12 23:38
Prawda jest taka ze placa ochlapy, koleżanka 18latka zarabia 1800zl plus premie max 400 w sklepie w galerii posnania w 8h może robić po 12 wtedy będzie miała 2700 i premie a wy robicie nadgodziny żeby w solarisie mieć 3000? Jaja se robicie? Ciotka na kasie w biedrze ma 2700 brutto , kolega jako policjant 3 600netto po 4 latach a wy po 20 atach szczycicie się ze 1 osoba w solarisie ma 3800 brutto ? Czyli 2600na rękę
3
Brothers in arms 2017-06-13 23:52
Robson - nie wypowiadaj się na temat VW - bo w [ dup--i-e ] ---byłeś i ---[ gów--n-o - ] widziałeś
ja pracuję w VW od 16 miesięcy praca na taśmie produkcyjnej to w moim przypadku 40 min. pracy 20 min. pauza na innych majsterniach to 60 min. pracy 15 - 20 min. pauza zaznaczam legalna pauza - kibelek ,papieros , kawa w zależności od potrzeb na nitce pracują też panie tak że bym nie demonizował z tym obciążeniem w nitkę wchodzi również lider , co w solarisie jest nie do pomyślenia aby zapasiony brygadzista skalał się pracą fizyczną - [ z tego co pamiętam ] - jedyny minus to trzy zmiany ale wynagrodzenie rekompensuje tą niedogodność teraz uważaj - z urlopowym dostałem 6 980 zł ta kwota to pensja + dodatek urlopowy i nie zrobiłem ani jednej nadgodziny - ZAJMIJ SIĘ SWOIM GRAJDOŁKIEM I - VW - NIE TYKAJ
4
Gość 2017-06-14 12:50
Witam. Mógł bys cos wiecej powiedzieć o zarobkach? Bo chciałbym przyjść do volkswagena jestem już po rozmowie badania i bede czekał
Jsjsjdjd 2017-06-14 12:57
Jestem pracowiciem vw od 7 miesięcy mało moge powiedzieć bo krótko pracuje. Wczęśniej pracowałem 6lat w solarisie miałem 2940 brutto i musiałem się nagibac żeby przy 70nadgodzinch mieć 4kzl. W vw mam to prawie po roku i pracuje na 1 stanowisku. Nie latam jak robol po działach

5
Brothers in arms 2017-06-15 11:39
stabilna praca i taka sytuacja jak w maju dwa lata temu tutaj jest nie do pomyślenia negocjuj wysokość angażu spokojnie dostaniesz 3300 zł na początek podwyżka co 6 miesięcy o 200 zł umowa przez VW po 18 mies. w styczniu każda grupa zaszeregowania wzrasta średnio o 180 zł brutto niezależnie od podwyżki tej co dostajesz co 6 mies. mobbing - ja się z czymś takim tutaj nie spotkałem jest specjalny program do walki z takimi zachowaniami jak opowiadali starsi pracownicy firma natychmiast na to reaguje przeniesieniem lub zwolnieniem takiego tyrana [ a w solarisie za takie praktyki taki tyran awansuje z tego co słyszałem np. ŚLEPY brawo ] życzę powodzenia
3
Patryk 2017-06-16 20:45
Mało jest takich firm jak Solaris Bus & Coach. Jeśli ktoś narzeka to nie wie co pisze, wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Zawsze można zmienić firmę i poprawić sobie, oby?
gość 2017-06-16 22:00
masz rację - mało jest takich firm gdzie żeby zastraszyć innych zwalnia się z prazy doświadczonych pracowników , maj 2015
4
Robson 2017-06-17 11:59
Brak szacunku do pracowników ,wyzysk, nieuczciwość to tylko kilka głównych wad firmy Solaris .
Jesli jesteś dobry , to w nagrodę przejmujesz dodatkowe obowiązki od innych brygad, gdyż ,,Ty i Twoi ludzie to zrobią najlepiej " Tyle ,że poza dodatkowymi obowiązkami , nie otrzymujesz nic w zamian . Kasa taka sama jak u nieudaczników, po których przejąłes cześć zadań . Więc jak wytłumaczyć swoim pracownikom ,ze warto być solidnym????? Gdzie motywacja ????
Firma kołchoz ...która mentalnie zaczęła się staczać od kiedy Krzysiu się rozchorował ....
Brak logiki w podejmowaniu decyzji na wyższych szczeblach , pogoń po trupach, coraz mizerniejsza jakość produktów , powoduje ze za klika lat nawet ukraińcy nie będą chcieli tam pracować .....a były pracownik SBC Rysiu Petru od niedawna jest przeciwko uchodźcom, wiec pozostaje jedynie automatyzacja firmy, bo na ludzi pracowitych nie ma co liczyć ...
6
Gość 2017-06-18 09:16
Czytam opinie i się zastanawiam czy nie ma tam związków które by się postawiły??? Tych którzy narzekają proponował bym otworzyć własną firmę wtedy każdy docenił by ile tak naprawdę ma bo zarabiać 3300+ Możliwość dorobienia nadgodzin przy efektywnej "4 " godzinnej pracy to chyba nieźle
PRACOWNIK 2017-06-18 10:14
A kto ma 3300 zł netto bez nadgodzin .Na pewno nie pracownik nawet po 20 latach.Chyba pomyliłeś netto z brutto.
1
Pilny 2017-06-19 21:39
Żeby zrozumieć zasady prowadzenia firmy trzeba samemu to zrobić. Jestem pewna , że 90% niezadowolonych zmieniłoby zdanie
Unknown 2017-06-21 06:46
Krążą plotki, że ktoś na kierownika do Solarisa przychodzi z VW.
To chyba pokazuje, że w tym VW tak kolorowo nie jest. :P
Nick 2017-06-21 14:15
Sam/a sobie odpowiedziales/as.. "Krązą plotki"
1
ziom 2017-06-22 09:26
Wielki strajk w Volkswagenie na Słowacji 70% załogi nie pracuje.
1
juri 2017-06-22 10:39
Przynajmniej maja jaja i o swoje walczą .Nie tak jak Polacy .
1
gość 2017-06-22 15:43
podniecasz się VW a pracujesz w solarisie co to ciebie obchodzi a odnośnie wpisu - mają jaja - a gdzie są twoje solaris do VW to garaż pod każdym względem co tu porównywać
2
Pilny 2017-06-22 22:06
Czy rzeczywiście piszcie prawdę o tym strajku? A może to taki blef żeby podpuścić kolegów? Jeśli nawet nie wszystko się wam podoba to pokażcie mi firmę gdzie wszyscy są zadowoleni! Nie ma takiej firmy!!!
1
kolega 2017-06-22 22:25
Koledzy i Koleżanki, czy możecie mi napisać jakie projekty rozwijane są w tej chwili w dziale rozwoju ? Pracuja nad tym autobusem dwuprzegubowym albo jakims nowym turystykiem ?
Forest 2017-06-23 08:39
To się gość zdziwi jak zobaczy co tu się dzieje. Brak zorganizowania. Chociaż może nauczy co niektórych kierowników czegoś bo większość z nich to się do niczego nie nadaje.Mają tylko swoich donosicieli którzy im wszystko donoszą a na hali pojawiają się tylko wtedy jak jest jakaś sraczka,
Zostaw swoją opinię o Solaris Bus & Coach S.A. - Bolechowo
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Solaris Bus & Coach S.A.