brak logo

TAKENAKA

Wrocław

Opinie o TAKENAKA

biały murzyn 2014-06-16 11:46:43
Drodzy koledzy i koleżanki inżynierowie

Ponieważ mam wiedzę i informację na temat firmy TAKENAKA chciałem się z wami nią podzielić. Firma jest wypłacalna i o terminowość wynagrodzenia bym się nie obawiał. Jednakże jest pewna praktyka stosowana przez firmę TAKENAKA przed, którą muszę ostrzec nieświadomych kandydatów do pracy w powyższej firmie. Podczas negocjacji warunków zatrudnienia a w szczególności wynagrodzenia, okresu zatrudnienia i dodatków do wynagrodzenia radzę zachować wysoce idącą ostrożność.
Firma podczas zatrudniania nowej osoby stosuje praktykę polegającą na wyczekaniu dwóch tygodni z przekazaniem umowy o pracę. W tym czasie nieświadomy nowy pracownik wypowiada umowę u poprzedniego pracodawcy. Najczęstszym zagraniem firmy jest wpisywanie w umowie ustalonego wynagrodzenia jednak brutto zamiast netto. Firma zmieniała również długości okresu zatrudnienia. Ustalano na początku, że umowa podpisana będzie na okres dwunastu miesięcy po czym podmieniano stronę i okazywało się , że umowa jest na sześć miesięcy. W momencie kiedy pracownik orientuje się, że zapisy w umowie są inne niż były ustalenia podczas rozmowy kwalifikacyjnej jest za późno żeby się wycofać. Po wszystkim osoby obecne na rozmowie kwalifikacyjnej nabierają wody w usta bądź dostają amnezji. Wszystkie dokumenty i zapiski związane z pierwotnymi ustaleniami giną. Firma mydli oczy kandydatom perspektywami rozwój i kariery. Rzeczywistość jest taka ,że inżynierowie i architekci zatrudniani są na jeden kontrakt po czym bez podania przyczyny i logicznego powodu zostają zwolnieni. Firma wystawia ogłoszenie i zatrudnia po minimalnych stawkach kolejnych naiwnych stosując to samo zagranie na netto-brutto. Nowy pracownik nie jest informowany o tym ,że jest zatrudniany jako tak zwany „Temporary staff” czyli na jedeną budowę.
Pragnę przytoczyć tutaj motto firmy, które oprawione w ramkę wisi na ścianie każdego biura firmy Takenaka. Cytuję : „Take the path of truth. Keep good faith and be steadfast”
Niestety lansowane wartości gdzieś po drodze zostały zatracone. Zasada numer jeden: „Kieruj się prawdą” przestał się firmie opłacać. Kolejne motto firmy: „Zawsze dotrzymuj danego słowa” najwidoczniej w obliczu kryzysu też się zdewaluowało. Teraz na czasie jest: „Kłam, manipuluj a jak cię zdemaskują udawaj Greka”

PS: Wiem co piszę. Pracowałem w tej firmie. Opisuję faktyczne zdarzenia, które nie są przypadkowe. Nie są to również niedopatrzenia lub pomyłki tylko przyjęte i akceptowane procedury firmy. Osobiście znam pięć takich przypadków.

Bez poważania
Biały Murzyn Takenaki
4
tom 2014-06-17 17:55:35
Dzięki za informację.
Pracowałeś u nich na budowie czy w biurze ?
Zawsze stosują taką taktykę ? Nawet jak negocjujesz już brutto?
Pozdr
nieman 2014-07-09 11:25:30
to bzdury co pisze ten bialy murzyn. wygladasz na obeznanego a dales się tak nabrać? cos tu się nie zgadza.to oczywiste ze trzeba umiec negocjowac i czytac umowy przed podpisaniem. swoja droga slyszalem ze firma jest solidna i placi w terminie pracownikom mi podwykonawcom.
nickwood 2014-10-21 14:29:26
Nikt nikomu nie każe podpisywać umowy, na którą się nie zgadza. Nie jest oszustwem podawanie wynagrodzenia w brutto. Od wynagrodzenia muszą zostać odliczone wszystkie składki i choćby na własny użytek warto znać takie podstawy. Nie można dać gwarancji, ze umowa zostanie przedłużona, jeżeli nie ma w tym momencie pracy....a Tobie akurat kończy się umowa, którą podpisałeś.....tak działa wolny rynek. Nie ma w firmie praktyki z przekazywaniem umowy po dwóch tygodniach. Jeżeli zdecydowałeś się dać wypowiedzenie u poprzedniego pracodawcy to nie jest to zła wola Takenaka a Twoje niedopilnowanie swojego interesu. Liczę, ze ta opinia jednak nie zniechęci kandydatów, pracuje tutaj wielu pracowników ponad 10 lat czyli chyba nie jest tak źle. Życzę powodzenia w innych firmach, a obsmarowywanie firmy z powodu swojego niedoinformowania radzę nie praktykować. Niestety łatwo się domyślić kto pisze takie rzeczy.
Nunez 2014-10-22 13:57:27
A gdzie protokół z negocjacji z rozmowy kwalifikacyjnej? Sfałszowanie czyjejś parafki/podpisu to już przestępstwo.
1
nickwood 2014-11-04 12:11:43
No to już chyba trochę idzie za daleko. Jeżeli ktoś sfałszował czyjś podpis to proszę sprawę zgłosić do sądu, a nie wypisywać w internecie....
podwykonawca 2014-11-24 14:17:00
Nie wiem jak jest z pracownikami ale jeżeli chodzi o podwykonawców to Takenaka dba o nich i jest w pełni wypłacalna. Można im wierzyć na słowo. Polecam każdemu. Bardziej solidnej i fair firmy do tej pory nie spotkałem.
gość 2014-12-09 00:07:32
Przed wypowiedzeniem umowy o pracę, wypadałoby spisać umowę wstępną / promesa zatrudnienia, gdzie są informacje, które potem będą w umowie o pracę. Z umowy wstępnej/promesy ciężko jest się wykręcić obu stronom. Bez takiego papieru nigdy nie powinno się dawać wypowiedzenia w aktualnej firmie.
leif ericsson 2015-07-07 10:46:04
Jakie są stawki dla kierowników robót (nie budowy) w tej firmie? Jak wysoko można negocjować żey cię nie wyśmiali?
3
matszy2760 2016-07-24 18:42:20
Chciałbym poznać Państwa opinię na temat pracy w biurze tzn. przygotowaniu produkcyjnym/ wyszukiwaniu i wycenianiu robót. Jak atmosfera, jak praca?
Lida 2016-07-24 22:56:29
Wybierasz się na rozmowę?
Praca monotonna, atmosfera średnia. Fajerwerków brak ale za to stabilnie.
Lida 2016-08-07 21:47:48
Kokosów się nie spodziewaj ale za to jest uczciwie (płacą nadgodziny, delegacje i inne ).
Lida 2016-08-09 23:20:35
Czas licz raczej w latach
Lida 2016-08-10 22:21:10
Zależy od przypadku. Generalnie struktura jest już ustatkowana więc o awans będzie baaardzo trudno i licz się też z delegacjami.
Lida 2016-08-10 22:22:03
Zależy od przypadku. Generalnie struktura jest już ustatkowana więc o awans będzie baaardzo trudno i licz się też z delegacjami.
Lida 2016-08-11 20:04:42
Różnie to bywa. Czasami trwają kilka miesięcy czasem cały rok.
Daro 2016-08-29 18:33:10
Tak na Marsa. Wyjaśniam : masz budowę np. w Kutnie a mieszkasz we Wrocławiu i trwa rok. Teraz wystarczająco jest merytorycznie ?
er 2016-08-30 14:52:47
no ale w sumie nie ma raczej nic zlego w takiej delegacji tak na prawde można tez sobie chociaż trochę wyjecahc i odpocaac prawda? może tez dzięki temu nauczyć się czegos ciekawego i nowe rzeczy poznac
Zostaw swoją opinię o TAKENAKA - Wrocław
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie TAKENAKA