FairWind Sp. z o.o.

Szczecin

Opinie o FairWind Sp. z o.o.

nowy 2016-12-12 18:50
A ile ma trwac ten początek?
Świeżak 2016-12-14 14:32
Do chłopaków, którzy dłużej pracują w firmie: jaki podatek wybraliście przy stawkach wyższych niż 8euro? Lepiej ryczałt czy liniowy?
Pozdrawiam wszystkich! 2016-12-15 01:13
Mam 18e/h. Liniowo, podatku płace nie wiecej niż kilkaset zlotych obecnie, na stawce 8 byłem na stracie podatkowej, przy 10 też chyba nie płaciłem. Potem czasami no a teraz płacę :) Rozlicza mnie moja dziewczyna którą zatrudniam i mam w kosztach a ona ma lata do emerytury ale bez podatku :) Wszystkie koszty zbieramy na fakturę (każdą pierdołę), rozliczam diety, część domu (biuro), garaż plus pomieszczenie, samochód, narzędzia, ubrania, buty, koszty prowadzenia biura,itd itp. Ona siedzi w papierach, rozlicza, kalkuluje, czyta, sprawdza, pilnuje. Bardzo mi się to opłaca. Lepiej niż ten ryczałt. Liczyliśmy. Ale pewnie gdybym miał płacić księgowemu to bym się zastanowił. Szczególnie za wizyty w skarbówce oraz całe doradztwo. Zawsze wszystko ok. Gdyby nie ona byłbym na ryczałcie albo płacił dużo a tak oboje mamy więcej na wakacje i różne przyjemności. Czasami się wymądrza i to jedyne czego nie da się wliczyć w koszty ale i tak jest najlepsza boo ja bym w tych papierach utonął!
1
nowy 2016-12-21 14:46
Ja akurat wybrałem ryczałt, nie znam się, nie mam głowy do zbierania papierów ani nikogo kto by to ogarnął. Jest prosto, podatek akceptowalny. Tyle. A przy okazji Wesołych Świąt chłopaki!
1
Z Nowym Rokiem Nowym krokiem ;) 2017-01-03 12:30
DObrego Nowego! Ja byłem na liniowym do stawki 14 euro potem ryczałt. Dzięki temu długo wcale nie płaciłem podatku ale trzeba miec kogoś kto będzie rozliczał diety zgodnei z prawem podatkowym- wtedy się bardzo ale to bardzo opłaca liniowy przy niższych stawkach.
1
Zadowolony 2017-01-04 12:41
Do świeżaka - z podatkiem to jest tak - masz kogoś w rodzinie, zaufanego dziewczyna, żona, siostra- kto będzie pilnował jak swojego i ma leb na karku to podatków długo nie będziesz płacił wcale i potem czasami też nie a zawsze malutko. Do tych rozliczeń potrzeba pokory i jak ci dziewczyna mówi jak masz zrobić to tak zrób bez obiekcji i swych rzekomych mądrości. Ona wie to - ty jak montować turbiny. Trza się dogadać, chociaz na początku może być konfliktowo-warto odpuścić i robić jak mówi. Jeśli masz cięzki charakter, musisz zawsze miec rację, lubisz podważać co mówi i olewasz jej rady to lepiej weź księgową ta nie będzie się chciała z tobą bawić, zaproponuje ryczałt i tyle, bo głupiomądrego nie będzie przekonywała. Ja jestem cały czas na liniowym mimo już bardzo wysokiej stawki, ale mam poboczną dzialalność "garażową", trochę na razie hobby,kosztochłonne na początek ale rozwijam na przyszłość. Dzięki liniówce wszystko mam w kosztach i zamiast płacić podatki z dziewczyną budujemy sobie lepszą przyszłość i dodatkowy biznes. No ale do tego trzeba dwoje ludzi walczących o wspólną przyszłość i czasami potwierdzenia że ONA ma zawsze rację ;) w tych papierach . Nawet jak truje mi o jakąś pierdołę i mam ochotę udusić :) Dzięki temu mamy wszystko poustawianie, ona zadowolona że pomaga i jest mądra i aż chce się wracać po tej tyrce do domu czy na weekend gdzieś pojechać :) :) :)
1
Kandydat 2017-01-05 16:30
Jest obecnie nabór do Was i mam pytanie do doświadczonych. Jakie kraje i projekty sa na tapecie na ten rok? Bo rekruterzy rzucają innymi kontynentami (chyba na zachętę?)a ja nastawiony byłem raczej na Europe plus powiedzmy Turcja, Ukraina a nie jakieś Afryki, Ameryki Południowe i to mnie zniechęciło. Jak to jest z tymi projektami?
Kandydat 2017-01-07 11:46
Dzięki, Technik. A teraz w styczniu i lutym macie robotę? Są teraz projekty? Czy raczej 1-2 mce lekkeigo przestoju? Nie chce zostawic orboty i siedziec w domu, chętnie pociągnąłbym aż do potencjalnego projektu.
Pozdrawiam w Nowym Roku! 2017-01-07 13:05
Świeżak, wybrałes już? Co do podatków - zdecydowanie liniowy na początek, bo przy takich stawkach to jest strata podatkowa dłuuuuugo. Trzeba zbierać papierki i liczyć diety. Potem zalezy czy robisz coś jeszcze i masz dodatkowe koszty, ale osobiście do stawki 14euro nie zaplaciłem podatku nic a to już sa konkretne pieniądze w porównaniu do ryczałtu. Jak liczyłem to jestem do przodu kilkanaście tysięcy w stosunku do ryczałtu. W tym roku akurat będą z tego Malediwy z żoną, która mi to ogarnęła.
Technik 2 2017-01-08 17:07
Podatki - ja popełniłem ten bład i wziąłem ryczałt, bo księgowa tak doradzała. Dopiero przy stawce własnie 14 euro się zorientowałem, ze sporo straciłem i że tak było jej prosciej. Głupi ja, no ale nie cofnę czasu.
1
Kandydat 2017-01-09 18:49
rety, podatki i podatki, powiedzcie lepiej czy sa teraz zima projekty dla wszystkich czy częśc siedzi przymusowo. Dzieki
technik 3 2017-01-10 19:04
A jak chcesz to sprawdzic?Jezeli firma ciagnie jednoczesnie np 30 projektow w 10 panstwach to rzeczywiscie moge latwo zgadnac gdzie i kiedy pojade.Na stronie vestasa owszem sa przyjmowane zlecenia , w grudniu bylo ich 30 i jedne maja byc realizowane w 2017 inne w 2018. Czyli takie informacje tez mi potrzebne jak japonki na stoku narciarskim. Urlopu raczej sobie nie zaplanuje.Ja teraz akurat jestem na projekcie ale masa kolegow siedzi styczen w domu , co dalej , oczywiscie nie wie nikt nawet jak do firmy zadzwonisz.
Technik 2017-01-11 11:48
Jeśli chodzi o projekty poza Europą i Turcją to są tylko dwa na tą chwilę. Jeden w Afryce i drugi w Ameryce Płd. Oba w pełni obstawione. Mają plany złapać więcej takich projektów, żeby pokryć zimowe miesiące w Europie. Zdecydowanie odradzam zwalnianie się z obecnych miejsc pracy do czasu kiedy będziecie pewni na 99%, że jedziecie na projekt. Ja popełniłem ten błąd i siedziałem dwa miechy w domu. Teraz po trzech latach nie żałuję decyzji. Praca nie jest lekka i jeśli ktoś tu idzie tylko dla kasy to może mu się nie spodobać.
Młody stażem 2017-01-12 00:05
Piszą że w bazie 700 techików nas jest a Vestas opublikował 30 projektów w grudniu tyle , że
17 to USA, Chiny-1, Brazylia-2, Australia 2, Honduras 1, Jordania 1,
Ukraina 1, Niemcy 1, UK -1, Szwecja 1, Francja 1

Ja nie narzekam, z dziewczyną właśnie mam wielki come back i spedzamy złote chwile i na projekt mi się nie śpieszy. Moge jechac nawet w kwietniu, to zdążymy sie soba nacieszyc na zapas i odbudowac co nam poszło nie tak w zeszłym roku a nagle zacząłem tu pracować i wyjechałem :) Projekty będa to pojadę. Trza miec priorytety!
technik 2017-01-18 14:07
poza dobrymi wyliczeniami warto jeszcze miec wiedze na temat pracy. Ja ja mam. Na projektach firma oplaca mieszkanie, nic ciebie to nie kosztuje.
technik 2017-01-20 22:19
No to jest spoko biorac pod uwage fakt ze w PL zamieszkujesz karton ktory nic Cie nie kosztuje , jezeli jednak posiadasz badz wynajmujesz mieszkanie w Polsce to placisz i tak:)
1
Nowy 2017-01-21 15:27
Cześć. powiedzcie na czym polega ten jeden dzień(sprawdzenie umiejętności technicznych) w siedzibie FairWindu? chodzi o ten dzień po rozmowie kwalifikacyjnej .
Szkot 2017-01-24 19:56
Właśnie na czym polega ten SELECTION DAY co tam jest może ktoś wie szczegółowo na co mozana trafić słyszałem tylko o moście z papieru ale czy to prawda w ogóle ??
Szkot 2017-01-24 19:58
Właśnie tez jestem ciekawy jak ten SELECTION DAY wyglada. Możemy ktoś wie dokładnie szczegółowo co tam się robi na tym dniu czego można się spodziewać
stary 2017-01-27 11:09
O selection day bylo pisane wczesniej. Nic nadzwyczajnego. Zabawy konstrukcyjno-techniczne. na każdy projekt potrzeba nowych ludzi bo sa tansi. Niestety częśc ludzi z trochę wyższą stawką już siedzi na dupie bo po co płacić więcej jak można do tego samego wziąć nowych. Warto dobrze się zastanowić bo każdego takie przestoje czekają raz na jakiś czas. Poza tym praca git, narobisz się ale i zarobisz jak nigdzie w Szczecinie.
Szkot 2017-01-28 08:41
Możesz coś więcej napisać o tym SELECTION DAY ?? Jak to wyglada mniej więcej czego się można spodziewać ? Test ??
Zmęczony Szkotem 2017-01-30 17:22
Szkot, jesteś upierdliwy. Dokładnie szczegółowo dowiesz się w trakcie.
hools 2017-02-03 12:58
Koledzy czy fair Wind płaci diety?
kandydat 2017-02-04 12:07
Czy wielu z Was nadal jest na zimowej przerwie i nie pojechało jeszcze na projekt?
2
Technik 2017-02-04 13:37
Nie placi. A jak ktos Ci powie ze diety sa jezeli nie ma sniadan (np wtedy kiedy umieszczaja Cie w domku) to popros o fakture wystawiona przez pracownika gdzie te diety sa uwzglednione.Diety to taki mit jak bonusy(np za bezproblemowo i wczesniej niz zakladano zakonczony projekt). Kase dostajesz zgodnie ze stawka ile przepracujesz na nic wiecej nie ma co liczyc
2
Nowy 2017-02-04 23:14
czyli w zakwaterowaniu są śniadania? a co jeżeli umieszczają Cię w domku?a jak nie w domku to w hotelach ? jakich?
ktoś 2017-02-07 10:47
Witam.
Mam pytanie odnosnie serwisantów Czy Fair Wind zatrudnia ludzi prcujacych na linach z IRATA? Jesli tak to jakie są zarobki i jak taka kariera wyglada
Benx 2017-02-13 20:53
Witam, ostatnio byłem na rozmowie i zaproponowano mi montaż i serwis, może się ktoś wypowiedzieć jak wygląda praca na serwisie w FW? Poza tym pytanie o stawki, na początek 8 E, później 10 E. Ile miesięcznie zostaje w kieszeni? jaki to jest rząd wielkości? Pozdrawiam
A ja lubię ta robotę 2017-02-15 19:30
Jestem w firmie od 3 lat. Na kasę narzekać nie można. Nie zawsze jest różowo, co tu dużo gadać, trzeba to lubić. Firma jest ok, ma dużo projektów i z tego co wiem będzie jeszcze więcej. Szykuje się zajęty rok i to dobrze bo będzie robota. Dla tych niezdecydowanych moja rada poprostu spróbujcie, okaze się czy to dobre i dla was.
4
Niedoswiadczony 2017-02-20 12:19
Witam, Panowie jak to jest z przyjmowaniem po maturze? Ogólnie jestem na kierunku technicznym, ogarniam technologię, angielski na wysokim poziomie. Dobrze zbudowany, bez lęków wysokości i mam możliwość, że tak powiem wyjazdów bez problemu. Czy istnieje taki pobór i możliwość, by dostać się do FW po maturze?

Jacek 2017-02-20 19:27
Daj namiary na fb to sie zgadamy.Chce sie przyjac do tej firmy.Dzieki.
Niedoswiadczony 2017-02-22 18:10
Czyli nie ma problemu i można złożyć papiery mówisz? Raczej nie ma problemu z przyjęciem?
pr3emo 2017-02-27 19:50
witam, czy ktoś się orientuje jakie są widełki płacowe dla project managerów?
Fakewind 2017-03-02 07:10
Odradzam.
7
Niedoswiadczony 2017-03-05 19:14
Dlaczego odradzasz?
FairWind Sp. z o.o. 2017-03-06 10:05 [pracodawca]
Wyższe wykształcenie nie jest wymagane. Zapraszamy na rekrutacje.
1
Nowy 2017-03-07 12:32
Witam, czy ktoś wie może jaki podatek obowiązuje na ryczałcie?
technik 2017-03-08 08:30
8,5% jak masz nieogarnieta ksiegowa , jak masz ogarnieta to 5,5%
1
Wot 2017-03-09 20:39
Czesc mam pytanie poniewaz widze w niektorych opiniach ze wyjazdy moga trwac masakrycznie dlugo czy wtedy mozna sciagnac bliska osobe na wlasny koszt zeby chwile ze soba pobyc...i pytanie co ile podnosza stawki
nowy 2017-03-14 20:57
Witam, czy orientuje się ktoś gdzie najlepiej załatwić polisę OC (chodzi o głownie o cenę) ?
1
FairWind Sp. z o.o. 2017-03-15 14:36 [pracodawca]

FairWind Gets Top Spot in Forbes Diamond Rankings

FairWind Sp. z. o. o. received the top ranking in the prestigious "Forbes' Diamonds" list for 2017 for our category. FairWind's Polish entity was ranked number one by Forbes among companies in the West Pomeranian Voivodeship with an annual income of between 50 and 250 million pln.

The ranking used the Swiss valuation method for companies, with key criteria being financial performance in 2013-2015, total asset value, credit and payment history, as well as a lack of legal issues. FairWind led on all these criteria in our category, and even ranked 23 overall in the nation.

Considering our astronomical growth in the last year, and numerous agreements already signed for 2017-2018 with a pipeline exceeding 130 million euros, we anticipate our national ranking will only increase in the years to come.

Check out the rankings here: 

W zachodniopomorskiem w 2017 roku wyłoniono aż 84 firmy do rankingu Diamenty Forbesa. To 30 przedsiębiorstw więcej niż rok wcześniej


Click to read more about Forbes' Diamonds list:
Gry wideo, luksusowe apartamenty, handel w internecie, sieci sklepów, transport, logistyka to branże, w których polskie firmy rosły najszybciej. Znalazły się w naszym zestawieniu dzięki innowacyjnemu podejściu do biznesu lub wejściu na rynek modnych produktów i usług

1
taki jeden 2017-03-15 19:13
Praca dla krzepkich młodzieńców którzy nie założyli jeszcze rodziny.
Praktycznie na walizkach, częste wyjazdy, długie projekty, w domu- nigdy nie będziesz wiedział kiedy do ciebie zadzwonią i trudno cokolwiek zaplanować w prywatnym życiu.
Stawka dla długoletniego podwykonawcy 18EUR/h, jak było to wspomniane przez kogoś na forum.
Czyli żadne kokosy, gorzej niż marynarz bo ten za lepsze pieniądze ma równe rotacje i pracodawca zapewnia mu wikt i opierunek oraz opiekę medyczną i ubezpieczenie od wypadku w pracy..
Firma wybrała bardzo wygodny dla siebie model zatrudnienia- nikt nie jest pracownikiem firmy, wszyscy technicy są podwykonawcami, jako jednoosobowe działalności gospodarcze. Na waszej głowie ZUS, składki, podatki. Nawet wyżywienie na miejscu pracy, które może być jakimś zapomnianym przez Boga i ludzi interiorem w Afryce czy Ameryce Południowej.
Każdy kurs zawodowy trzeba odpracować określoną ilość godzin, inaczej pokryjesz koszty jak zrezygnujesz z pracy.
Jako podwykonawca firny, może ona z tobą zakończyć współpracę z dnia na dzień, bez żadnej konsekwencji czy odprawy, może to zależeć od widzimisię jakiegoś przełożonego z nadmiarem ambicji wodzowskich. Po każdym projekcie jesteś oceniany i od tego zależy twoja stawka godzinowa oraz to czy trafisz na lepszy czy gorszy projekt.
Podsumowując, według mnie jest to ciężka praca jak za oferowane pieniądze, dla młodych którzy nie mają rodziny. Ktoś kto lubi hardkor i jest gotowy na wyrzeczenia.
4
Stresująca Praca 2017-03-18 12:59
Chcesz się zastanawiać czy jutro pójdziesz do pracy? Jeżeli tak to zatrudnij się w FairWind. Taka robota nieprzewidywalna! Wyjeżdżając za granicę liczysz, że się odkujesz spłacisz długi itd. Nic bardziej mylnego, firma nie daje dużo zarobić, jest wprowadzony limit godzin na budowę jednej turbiny. Dziennie nie popracujesz dłużej jak 9-10 godzin w najlepszym przypadku, (usunięte przez administratora) Plan dnia na instalacji wygląda następująco 6.30-7.15 śniadanie(bezpłatne wliczone w pobyt), wyjazd na pad 7.30 , potem odprawa 8.00(start pracy) , przerwa różnie 12.00-12.30 lub później, raz w kontenerze lub na górze w naseli (usunięte przez administratora) Koniec pracy następuje 17.00 lub 18.00 czyli pracujesz 8,5h lub 9,5h więcej poprostu nie można:) Praca w sobotę to różnie w zależności jakie terminy (usunięte przez administratora) Nie masz gwarancji że w miesiącu wyrobisz 160h, bo po drodze pojawiają się przeciwności:
-zbyt silny wiatr , najczęściej wtedy standby 5h
-dźwig jeszcze się nie rozstawił (około 10dni)
-nie dojechały części do wymiany/naprawy elementów turbiny
-wszystko jest już zrobione cały preparation
Poza tym ludzie są różni jeden zrobi coś niedokładnie (usunięte przez administratora)Projekty zaczynają się różnie od 10 dnia miesiąca od 15 i różnie kończą. Nie wiesz ile zarobisz ile odłożysz a rachunki są. W firmie mało jest ludzi którzy przepracowali więcej niż 2-3 lata , są natomiast ,,doświadczeni'' jednoroczni. (usunięte przez administratora)
5
W...ony na bzdury 2017-03-19 15:29
Ty a czemu Ty takie bzdury piszesz? Nie możesz pracować więcej niż 9-10 h ze względu na bezpieczeństwo!!!! To chyba dobrze co? Wszystkie osoby wysoko postawione na projekcie to doświadczeni technicy wiec szansa na awans jest. Ja sam jestem od 5 lat w firmie i prawie cała ekipa, która startowała ze mną tez jest.

Start projektów 10-15? Ty chyba nigdy w FW nie pracowałeś!
Nie pisz takich głupot jak g.... wiesz o robocie.
3
taki jeden 2017-03-20 09:28
Widzę że administrator mocno ocenzurował twój wpis. Sporo fragmentów usuniętych.
1
wicherek 2017-03-20 09:37
Macie dużą rotację ponieważ firma wybrała model "minimum" i nie zapewnia stabilności pracownikom.
Tak naprawdę nic nie wiadomo- ile pracownik zarobi, jak długo będzie na projekcie, ile posiedzi z rodziną w domu.
No i to samozatrudnienie.
Jak ktoś lubi taki styl pracy to proszę bardzo.
2
Mlody 2017-03-21 16:32
Czyli kolejny "unyjny" dobrobyt budowany na taniej polskiej sile...
2
Nowy 2017-03-21 20:49
Jeśli chodzi o zarobki to wydaje mi się że nie jest tak źle. Wydajemy na ZUS, podatek dochodowy (najlepiej ryczałt 5,5%) oraz wyżywienie, tak więc idzie coś odłożyć nawet na najniższej stawce. Ja mam pytanie, gdzie najlepiej (czyt. najtaniej) załatwić polise OC? W PZU zawołali 1650zł, a w Hestii 1100. Zamierzam jeszcze sprawdzić Warte. Poradzi ktoś?
1
Axel 2017-03-22 11:30
Każda szanująca pracownika firma zapewnia ubezpieczenie oraz wyżywienie na wyjeździe.
FairWind tnie po kosztach i pilnuje aby ekspozycja firmy na pracownika była jak najmniejsza.
Po to te samozatrudnienia. Póki jest OK to wszystko gra, ale jak pójdzie coś nie tak koszty po twojej stronie i istnieje ryzyko że umowa może być z dnia na dzień rozwiązana.
2
TechnikFW 2017-03-22 20:30
Poniżej tysiąca złotych w AVIVA: http://www.kfps.pl/ Dużo wiatrakowców jest ubezpieczonych u tego pana. Jeśli nie pracujesz na mańkach itp. sprzęcie, a do tego nie wykonujesz serwisu to będziesz mieć jeszcze taniej. Czy polecam? Nie wiem bo na szczęście jeszcze nie musiałem korzystać ;-)
1
Zostaw swoją opinię o FairWind Sp. z o.o. - Szczecin
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie FairWind Sp. z o.o.