FairWind Sp. z o.o.

Szczecin

Opinie o FairWind Sp. z o.o.

Szkot 2017-01-28 08:41
Możesz coś więcej napisać o tym SELECTION DAY ?? Jak to wyglada mniej więcej czego się można spodziewać ? Test ??
Zmęczony Szkotem 2017-01-30 17:22
Szkot, jesteś upierdliwy. Dokładnie szczegółowo dowiesz się w trakcie.
hools 2017-02-03 12:58
Koledzy czy fair Wind płaci diety?
4
kandydat 2017-02-04 12:07
Czy wielu z Was nadal jest na zimowej przerwie i nie pojechało jeszcze na projekt?
5
Nowy 2017-02-04 23:14
czyli w zakwaterowaniu są śniadania? a co jeżeli umieszczają Cię w domku?a jak nie w domku to w hotelach ? jakich?
ktoś 2017-02-07 10:47
Witam.
Mam pytanie odnosnie serwisantów Czy Fair Wind zatrudnia ludzi prcujacych na linach z IRATA? Jesli tak to jakie są zarobki i jak taka kariera wyglada
Benx 2017-02-13 20:53
Witam, ostatnio byłem na rozmowie i zaproponowano mi montaż i serwis, może się ktoś wypowiedzieć jak wygląda praca na serwisie w FW? Poza tym pytanie o stawki, na początek 8 E, później 10 E. Ile miesięcznie zostaje w kieszeni? jaki to jest rząd wielkości? Pozdrawiam
A ja lubię ta robotę 2017-02-15 19:30
Jestem w firmie od 3 lat. Na kasę narzekać nie można. Nie zawsze jest różowo, co tu dużo gadać, trzeba to lubić. Firma jest ok, ma dużo projektów i z tego co wiem będzie jeszcze więcej. Szykuje się zajęty rok i to dobrze bo będzie robota. Dla tych niezdecydowanych moja rada poprostu spróbujcie, okaze się czy to dobre i dla was.
6
Niedoswiadczony 2017-02-20 12:19
Witam, Panowie jak to jest z przyjmowaniem po maturze? Ogólnie jestem na kierunku technicznym, ogarniam technologię, angielski na wysokim poziomie. Dobrze zbudowany, bez lęków wysokości i mam możliwość, że tak powiem wyjazdów bez problemu. Czy istnieje taki pobór i możliwość, by dostać się do FW po maturze?

Jacek 2017-02-20 19:27
Daj namiary na fb to sie zgadamy.Chce sie przyjac do tej firmy.Dzieki.
Niedoswiadczony 2017-02-22 18:10
Czyli nie ma problemu i można złożyć papiery mówisz? Raczej nie ma problemu z przyjęciem?
pr3emo 2017-02-27 19:50
witam, czy ktoś się orientuje jakie są widełki płacowe dla project managerów?
2
Fakewind 2017-03-02 07:10
Odradzam.
11
Niedoswiadczony 2017-03-05 19:14
Dlaczego odradzasz?
FairWind Sp. z o.o. 2017-03-06 10:05 [pracodawca]
Wyższe wykształcenie nie jest wymagane. Zapraszamy na rekrutacje.
1
Nowy 2017-03-07 12:32
Witam, czy ktoś wie może jaki podatek obowiązuje na ryczałcie?
technik 2017-03-08 08:30
8,5% jak masz nieogarnieta ksiegowa , jak masz ogarnieta to 5,5%
1
Wot 2017-03-09 20:39
Czesc mam pytanie poniewaz widze w niektorych opiniach ze wyjazdy moga trwac masakrycznie dlugo czy wtedy mozna sciagnac bliska osobe na wlasny koszt zeby chwile ze soba pobyc...i pytanie co ile podnosza stawki
nowy 2017-03-14 20:57
Witam, czy orientuje się ktoś gdzie najlepiej załatwić polisę OC (chodzi o głownie o cenę) ?
1
FairWind Sp. z o.o. 2017-03-15 14:36 [pracodawca]

FairWind Gets Top Spot in Forbes Diamond Rankings

FairWind Sp. z. o. o. received the top ranking in the prestigious "Forbes' Diamonds" list for 2017 for our category. FairWind's Polish entity was ranked number one by Forbes among companies in the West Pomeranian Voivodeship with an annual income of between 50 and 250 million pln.

The ranking used the Swiss valuation method for companies, with key criteria being financial performance in 2013-2015, total asset value, credit and payment history, as well as a lack of legal issues. FairWind led on all these criteria in our category, and even ranked 23 overall in the nation.

Considering our astronomical growth in the last year, and numerous agreements already signed for 2017-2018 with a pipeline exceeding 130 million euros, we anticipate our national ranking will only increase in the years to come.

Check out the rankings here: 

W zachodniopomorskiem w 2017 roku wyłoniono aż 84 firmy do rankingu Diamenty Forbesa. To 30 przedsiębiorstw więcej niż rok wcześniej


Click to read more about Forbes' Diamonds list:
Gry wideo, luksusowe apartamenty, handel w internecie, sieci sklepów, transport, logistyka to branże, w których polskie firmy rosły najszybciej. Znalazły się w naszym zestawieniu dzięki innowacyjnemu podejściu do biznesu lub wejściu na rynek modnych produktów i usług

1
Stresująca Praca 2017-03-18 12:59
Chcesz się zastanawiać czy jutro pójdziesz do pracy? Jeżeli tak to zatrudnij się w FairWind. Taka robota nieprzewidywalna! Wyjeżdżając za granicę liczysz, że się odkujesz spłacisz długi itd. Nic bardziej mylnego, firma nie daje dużo zarobić, jest wprowadzony limit godzin na budowę jednej turbiny. Dziennie nie popracujesz dłużej jak 9-10 godzin w najlepszym przypadku, (usunięte przez administratora) Plan dnia na instalacji wygląda następująco 6.30-7.15 śniadanie(bezpłatne wliczone w pobyt), wyjazd na pad 7.30 , potem odprawa 8.00(start pracy) , przerwa różnie 12.00-12.30 lub później, raz w kontenerze lub na górze w naseli (usunięte przez administratora) Koniec pracy następuje 17.00 lub 18.00 czyli pracujesz 8,5h lub 9,5h więcej poprostu nie można:) Praca w sobotę to różnie w zależności jakie terminy (usunięte przez administratora) Nie masz gwarancji że w miesiącu wyrobisz 160h, bo po drodze pojawiają się przeciwności:
-zbyt silny wiatr , najczęściej wtedy standby 5h
-dźwig jeszcze się nie rozstawił (około 10dni)
-nie dojechały części do wymiany/naprawy elementów turbiny
-wszystko jest już zrobione cały preparation
Poza tym ludzie są różni jeden zrobi coś niedokładnie (usunięte przez administratora)Projekty zaczynają się różnie od 10 dnia miesiąca od 15 i różnie kończą. Nie wiesz ile zarobisz ile odłożysz a rachunki są. W firmie mało jest ludzi którzy przepracowali więcej niż 2-3 lata , są natomiast ,,doświadczeni'' jednoroczni. (usunięte przez administratora)
6
W...ony na bzdury 2017-03-19 15:29
Ty a czemu Ty takie bzdury piszesz? Nie możesz pracować więcej niż 9-10 h ze względu na bezpieczeństwo!!!! To chyba dobrze co? Wszystkie osoby wysoko postawione na projekcie to doświadczeni technicy wiec szansa na awans jest. Ja sam jestem od 5 lat w firmie i prawie cała ekipa, która startowała ze mną tez jest.

Start projektów 10-15? Ty chyba nigdy w FW nie pracowałeś!
Nie pisz takich głupot jak g.... wiesz o robocie.
3
taki jeden 2017-03-20 09:28
Widzę że administrator mocno ocenzurował twój wpis. Sporo fragmentów usuniętych.
3
wicherek 2017-03-20 09:37
Macie dużą rotację ponieważ firma wybrała model "minimum" i nie zapewnia stabilności pracownikom.
Tak naprawdę nic nie wiadomo- ile pracownik zarobi, jak długo będzie na projekcie, ile posiedzi z rodziną w domu.
No i to samozatrudnienie.
Jak ktoś lubi taki styl pracy to proszę bardzo.
3
Mlody 2017-03-21 16:32
Czyli kolejny "unyjny" dobrobyt budowany na taniej polskiej sile...
2
Nowy 2017-03-21 20:49
Jeśli chodzi o zarobki to wydaje mi się że nie jest tak źle. Wydajemy na ZUS, podatek dochodowy (najlepiej ryczałt 5,5%) oraz wyżywienie, tak więc idzie coś odłożyć nawet na najniższej stawce. Ja mam pytanie, gdzie najlepiej (czyt. najtaniej) załatwić polise OC? W PZU zawołali 1650zł, a w Hestii 1100. Zamierzam jeszcze sprawdzić Warte. Poradzi ktoś?
1
TechnikFW 2017-03-22 20:30
Poniżej tysiąca złotych w AVIVA: http://www.kfps.pl/ Dużo wiatrakowców jest ubezpieczonych u tego pana. Jeśli nie pracujesz na mańkach itp. sprzęcie, a do tego nie wykonujesz serwisu to będziesz mieć jeszcze taniej. Czy polecam? Nie wiem bo na szczęście jeszcze nie musiałem korzystać ;-)
1
naos 2017-03-31 10:17
Witam,
Jak wygląda sprawa z językiem? Bez ang ani rusz? Czy i tak pracujesz w polskich grupach i ten ang z początku nie jest ci aż tak potrzebny?
Do doświadczonych 2017-04-02 12:46
Panowie możecie doradzić w jakiej walucie bardziej opłaca się brać wynagrodzenie ?
Aneta 2017-04-03 11:55
Pracujesz w FairWind Sp. z o.o.? Chętnie dowiemy się jakie obecnie są warunki zatrudnienia w firmie. Na jakie benefity mogą liczyć pracownicy?
Technik 2017-04-06 17:55
Ja budowałem turbinę z papieru. Nie przejmuj sie selection day napewno przejdziesz biorą wszystkich bez wyjątków. (usunięte przez administratora) Zapytaj na SD o godziny standby i czy liczą sie do ewaluacji....
Jes 2017-04-06 18:04
Jesteś biurowym z FW? Zgadzam sie z Twoim przedmówca 8h na projekcie i do domu (usunięte przez administratora) Standby nie liczony do ewaluacji bardzo dużo niekoniecznie ze względu na wiatr wystarczy widzi mi sie IL z którym chyba jako swierzak, czosnek nie będziesz sie kłócił ?
Nowy 2017-04-09 16:33
Wie ktoś jak to jest z vatem? Trzeba być vatowcem czy nie? A jeśli nie, to co się bardziej opłaca będąc na ryczałcie? Z góry dzięki za odpowiedź.
Technician 2017-04-10 16:20
Nie musisz być na vacie i jako technik nie chcesz być- wystarczy Ci ryczalr. Kolego dobrze sie zastanów od tygodnia siedzimy w hotelu ,za darmo z powodu dużego wiatru. 4 tydzień a ja mam przepracowane 70h połowa z tego na stanby na wiatr - czytaj. Nie liczy sie do ewaluacji.
Technician 2017-04-10 16:21
Nie musisz być na vacie i jako technik nie chcesz być- wystarczy Ci ryczalr. Kolego dobrze sie zastanów od tygodnia siedzimy w hotelu ,za darmo z powodu dużego wiatru. 4 tydzień a ja mam przepracowane 70h połowa z tego na stanby na wiatr - czytaj. Nie liczy sie do ewaluacji.
kandydat 2017-04-11 11:12
A na święta macie zjazd i można spędzić z rodziną?
Niemiec 2017-04-11 12:46
To moze najpierw niech sie Pan doinformuje na temat standby na wiatr , poniewaz jezeli jest to standby na wiatr pracujacy to do ewaluacji sie liczy. I co widzisz zlego w vacie skoro ty jako firma doliczasz ten podatek do faktury i fair wind placi ci fakture odrazu z vatem:) Wiec nie rozumiem kto moze nie chcec byc na vacie:)
Technik z FW 2017-04-12 10:53
Żeby był sens vatu i kpir/zasad ogólnych trzeba mieć możliwość robienia kosztów, jak robić koszty skoro siedzisz np w Afryce trzy miesiące?
Kto na święta zjeżdża ten zjeżdża:)
xyz 2017-04-13 10:16
Wystarczy wziac auto w leasing:)I juz sie oplaca. A wszyscy w afryce 3 miesiace nie siedza:)
Zainteresowany 2017-04-14 09:02
Witajcie,
Proszę życzliwe osoby o kilka informacji:
1. jak wygląda rozliczanie czasu pracy - czy codzienny dojazd i powrót między miejscem noclegu oraz montażu wliczany jest do stawki godzinowej ?
2. jakiego rzędu koszty generuje ubezpieczenie na stanowisku technika (ile kosztuje przyzwoita polisa dla stanowiska o tej charakterystyce pracy)?
3. czy ubrania i wyposażenie robocze zapewniane przez FairWind są wystarczające (jest czas po przepracowanym dniu na przywrócenie używalności tych ubrań - mam na myśli przypadek złych warunków atmosferycznych, czy też "umiesz liczyć, licz na siebie" ) ? Zapewniany jest jeden komplet, czy więcej ?
4. przestoje z powodu np. awarii sprzętu/awarię ludzką lokalnego usługodawcy wykonującego usługę podnoszenia elementów (dźwig i jego operator) generują Wasz przestój - czy FairWind wówczas płaci Wam normalne stawki, czy macie niepłatny przez FairWind, a kosztowny chociażby z racji wyżywienia pobyt w Afryce, Ameryce, Azji ?
TechnikFW 2017-04-14 23:21
Ad.1 Niestety nie jest. Na przykład aktualnie jestem na projekcie gdzie tracimy na dojazd w jedną stronę 45 min. Kiedyś słyszałem o zasadzie, że jeśli mieszka się powyżej tam kilkudziesięciu km (nie pamiętam dokładnej odległości) to wówczas jest jakiś dodatek. Ale nie wiem jak jest to na innych projektach aktualnie.
Ad.2 Jeśli pytasz się o OC to ja płacę około 500 zł. Nie wiem ile to ubezpieczenie jest warte i mam nadzieję się nie dowiedzieć ;-) Ale myślę, że sky is the limit.
Ad.3 W 2014 dostałem dwie pary spodni, jednego softshella, kurtkę, kombinezon i komplet na deszcz. Oczywiście do tego bielizna termoaktywna i skiety ;-) Nie wiem jak jest teraz. Wiadomo, że jeśli chodzi o bieliznę to dwa komplety nie wystarczą i lepiej sobie dokupić. A wierzchnie ubrania to przez noc powinny wyschnąć.
Ad.4 Większość kontraktów posiada zapis, że wówczas masz płacone 50% stawki (chyba max. 40h w tygodniu), ale z zaznaczeniem, że FW może nie wypłacić jeśli klient również nie pokryje tych kosztów. W praktyce jeszcze nigdy nie siedziałem na hotelu z takiego powodu, co nie znaczy, że się nie zdarza.
Tak jak czytam wpisy w tym wątku to sobie myślę, że muszę mieć niezłego farta bo odkąd zacząłem pracę trzy lata temu to raczej ja odmawiałem wyjazdu. A pisanie o ZUSie i innych opłatach przy zarobkach na poziomie 20-30 tys zł jest śmieszne. Nawet jeśli masz posiedzieć w zimie kilka miesięcy to jest z czego odłożyć i można ten czas wykorzystać na bycie z rodziną.
technik 2017-04-15 19:56
Zapewniam ze ubezpieczenie za 500 zl jest nic nie warte , pozniej jest placz jak cos sie stanie ze ubezpieczenie nie pokrywa. Wole spac spokojnie i zaplacic wiecej za ubezpieczenie. Piszac o zarobkach 20-30 tys masz na mysli wyplate po 2-3 latach pracy. Wiec nie napalaj swiezakow na takie pieniadze na poczatek. A jezeli chodzi o placenie za przestoje to Fair Wind caly czas zmienia kontrakty wiec nowo przyjeci moga miec calkiem inne zasady rozliczania.
3
FairWind Sp. z o.o. 2017-04-19 08:29 [pracodawca]

Szanowni Państwo,

Dziękujęmy bardzo za Wasze komentarze, pytania, oraz zainteresowanie.

Sukces naszej firmy bazuje na dobrej współpracy z technikami, którzy co dziennie robią niesamowite rzeczy na projektach na całym świecie.

To nie jest praca dla każdego i cieszymy się, ze istnieje forum, takie jak to, ktore umozliwia kandydatom lepsze zrozumienie, jak będzie wyglądała współpraca z FairWind

Według polityki firmy oraz forum GoWork, nie usuwamy negatywnych komentarzy, z wyjątkiem tych, które zawierają nieprawdziwe informacje. Warunki GoWork pozwalają na usunięcie komentarzy tylko w takich przypadkach.

Niestety, pojawiają się komentarze z błędną lub kompletnie nieprawdziwa informacją, odnośnie kontraktów, stawek wynagrodzenia, projektów, kosztów, podatków. Rozpowszechnianie tego typu  kłamstw są nie tylko niekorzystne dla Firmy, potencjalnych  kandydatów, ale też mogą być nie zgodne z prawem.

Firma poszukuje poodwykonawców w związku z intesywnym poszerzaniem portoflia projektow. Umozliwiamy kazdemu technikowi rozwoj i mamy jasno sprecyzowaną sciezkę kariery. Wiele, jeśli nie większość, naszych kierowników i koordynatorów rozpoczynało wspólpracę z firmą jako technicy i monterzy.

To nie pracownicy biurowi, ale doświadczeni fachowcy i koordynatorzy, decydują kogo wysłać na kolejny projekt, na podstawie pracy i umiejętność technika.

Prosimy o kontakt z nami  celem otrzymania prawidlowej informacji odnośnie wymagań, kontraktów, lub wynagrodzenia. Zapraszamy do współpracy!

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą i chciałbyś dołączyć do naszego zespołu, wyślij swoją aplikację na adres: jobs@fairwind.dk z numerem referencyjnym T/04/2017.

3
zmieszany 2017-04-19 23:00
A czy mogliby Panstwo sprostowac , ktore informacje są nieprawdziwe i opisac jak to wyglada naprawde?


Pozdrawiam
1
zorientowany 2017-04-20 21:14
Z tego co wiem najtańsze OC znajdziesz naprzeciwko urzędu miasta www.lepszapolisa.pl, ważne jest czy będziesz pracował w UE czy poza
1
Miedviediev 2017-04-22 14:27
Czy ktoś ma informacje na temat rekrutacji w Białymstoku, bo dostałem tel z Fairwind że ma się odbyć 26 kwietnia ale nie przesłali mi adresu.
Na facebooku znalazłem, że rekrutacja jest jeszcze dzień wcześniej w Olsztynie, co by mi bardziej pasowało bo jestem z Gdańska ale takiej informacji przez tel nie otrzymałem.
2
FairWind Sp. z o.o. 2017-04-24 10:00 [pracodawca]
Witam,

Dziękuję za zainteresowanie. Poproszę o wysłanie zapytania, odnośnie rekrutacji w Białymstoku, do pkw@fairwind.dk.
Jess 2017-04-24 16:13
Odezwij się kolego jak jedziesz do Białegostoku. Ja lecę z Gdyni autem możemy się zgadać
Daniel 2017-04-24 16:32
Mogę zabrać jutro kogoś z okolic Gdyni. Jutro jest spotkanie w Białymstoku.

dano.gopro@gmail.com
kandydat 2017-04-26 22:35
Ktos tutaj sie juz pytał ale nie było odpowiedzi ,wiec ja powtorze pytanie .w jakim stopniu jest koniecznosc znajomosci jezyka angielskiego ,czy to jest praca w polskiej grupie ,gdzie nie jest taka koniecznosc ,czy na poczatek podstwy angielskiego wystarcza ,praktycznie tylko to powstrzymuje mnie przed sprobowaniem swoich sił w zasadzie nowej dziedzinie , dzialalnosci ,jeszcze jedno ,jaka jest atmosfera w takim zespole wspołpracownikow ,bo to bardzo wazne .Z gory dziekuje za odpowiedz .
V max 2017-04-26 23:51
Ktoś się zdecydował na współpracę po ostatnim spotkaniu?
Zostaw swoją opinię o FairWind Sp. z o.o. - Szczecin
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie FairWind Sp. z o.o.