FairWind Sp. z o.o.

Szczecin

Opinie o FairWind Sp. z o.o.

black 2016-09-01 23:54
Ostatnio duzo świeżego mięsa armatniego przyszło. Niech pojadą na pierwszy projekt :) Chociaż lojalkę muszą przetrwać. Podobno zachęca się ich projektami w Australii, Brazylii i RPA to się chłopaki zmotywowane do takich atrakcji czują. :) Zobaczymy ilu przetrwa rok.
przemax 2016-09-09 12:25
To działa w ten sposób że zatrudniają połowę po znajomości "zielonych" w temacie. A druga połowa to ludzie którzy mają wyrobić normę za siebie i własnie za tych zielonych. W razie problemów i tak oberwie się tym znającym sie na pracy, a kolesie szefostwa zostaną poklepani po plecach. Ogólnie firma krzak.
9
Zatrudniony 2016-09-13 18:03
Witam, tak sobie z ciekawości czytam te forum i się pod nosem tylko uśmiecham:)
Pracuje w FW od ok 2 lat. Aktualnie jestem na stawce 18 e. Czytam komentarze tych bardzo sfrustrowanych byłych pracowników i muszę powiedzieć że nie do końca jest tak jak piszą. Może to sprawa indywidualna ale moja praca jak i praca moich kolegów z FW od dluzszego czasu wygląda podobnie, mianowicie:
1. Podwyżki
Zaczynasz od 8e przez 600h
Wygląda to tak że po 2-3 projektach przeskakujesz na 10e. Zakwaterowanie, śniadania, przeloty, przejazdy paliwo samochód zapewnia FW. Jedyny nasz koszt to śniadanie do pracy i kolacja. Jeżeli trafisz do np Norwegii to trochę słabo ale zdarzały się projekty na które FW kupował 20 kg mięsa dla apartamentów 2-3 osobowych w których można gotować. Zacisnąć pasa i możemy przeżyć jakoś. Jedzenie np konserwy możemy przecież kupić w Polsce i przywieźć sobie na projekt. A jeżeli nie to zawsze można skataktowac się z osobą jadący autem i jedzenie przekazać.
2. Co do rotacji
Bywa różnie, taka praca. Siedzisz na jednym projekcie 2 mies a na drugim jesteś co weekend w domu lub co wieczór bo okazuje się że jest pod Berlinem lub w samej Polsce.
Duży plus jest taki że płynność gotówkowa z wypłat jest.
3. Wypłaty i koszty
Wypłaty co miesiąc 15 bez zastrzeżeń
ZUS + księgowa
Podatki roznie: jesteś na vacie to nie płacisz poza granicami vat (wyjątek to aneks na duńska norweska lub fińska umowe)
Bądź co bądź wystawiania fv powiększona o VAT i dostajesz na to kasę od FW
Podatek dochodowy ( dobrze zbierać wszystkie fv i włączyć sobie w koszty)
4. Ciągłość projektów.
Nie byłem na początku jakimś orłem ale na projekty jeździłem i jezdze cały czas. Fakt że zdażył się 1 mies postoju raz na jakiś czas. Jakiś czas temu FW zatrudnił dużo osób tylko po to aby otworzyć nowe projekty. Część została cześć odeszła a część zwolnili i tak w kółko. To że jest rotacja w zatrudnieniu wydaje się normalna przy takiej ilości zatrudnienia i przy kryteriach naboru (brak doświadczenia itp)
5. Atmosfera w pracy.
To że czasem cie ktoś opier..... to norma. To że masz sobie coś naruch.... też. Nikt nie będzie za tobą chodził i głaskał cie po głowie. Masz zadanie do wykonania instruktaż i to robisz. Nie przypominam sobie żeby ktoś zostawiam kogoś z pracą nie dla " swiezaka". Minie jakiś czas i się ludzie poznają wtedy atmosfera się zmienia. Trzeba pamiętać że to banda facetów poza domem przez ok 2 mies ;)
6. Szkolenia i kursy.
Masę szkoleń od vestasa a d c level, wysokościowe sepowskie po obsługę wózków i itp
Za wszystko płaci FW jeżeli odejdzie sz przed upływem 1000h od kursu płacisz za kurs.
7. Podróże
Za podróż na projekty płaci FW do maks 8h dziennie
4
Majkel 2016-09-19 22:20
To chyba zaden problem podpasowac ich CV do stanowisk i uzyskac rekomendacje pracownika firmy, ktory ladnie przy papierosku szefowi podrzuci. Zreszta na technika to wezma kazdego- wielu nie zna w ogole angielskiego. Takze to zaden problem przy znajomosciach
Wiesiek 2016-09-21 13:23
Nikt nie ma stabilnego zatrudnienia, bo wszyscy tyraja na B2B, czyli zakladasz wlasna dzialalnosc i w razie czego zostaje sam ze swoim miesiecznym ZUSem:)
2
Co to będzie 2016-09-23 22:11
Najgorsze jest to, że człowiek nie wie ile bedzie siedział na projekcie 6 tygodni? dwa michy? trzy miechy? Nic na chacie nie da się zaplanować.
roman 2016-09-27 21:46
witam wszystkich, zastanawiam się czy nie aplikować na project assistant, bo ostatnio pojawiło sie ogłoszenie. to stanowisko biurowe czy po prostu ichnia nazwa na montera, bo w tego typu korporacjach różnie to bywa? na jakie zarobki można liczyć na początku a na jakie po czasie? też trzeba otworzyć własną działalność?
takie zycie 2016-10-11 15:10
Jedni maja a inni nie....
Gość 2016-11-17 22:21
Na ile wracacie do domu między projektami? Czy może tak się zdarzyć, że właściwie nie ma przerwy - no może 2 dni jak firma ma dużo projektów? I potem np łącznie nie ma was dwa czy trzy projekty czyli np 3 czy 4 miesiące? Chciałbym wiedzieć, zanim się wpakuję i dziewczyna mnie pogoni. Bo chociaż kasa fajna, praca ciekawa no to jednak sobie miłości za to nie kupię i pracuje po to by żyć a nie że żyje by tylko pracować. Czy można odmówić wyjazdu nawet za cenę dłuższego pobytu w domu?
4
Technik 2016-11-18 18:23
Wszystko zależy ile dany projekt ma turbin. Są takie na 3 sztuki, a są też i takie co trwają po rok czasu. Jeśli projekt jest długi to wówczas rotacje są w miarę stabilne. A jak krótki to się jedzie ciągiem. Jeśli się wykażesz w pracy to wtedy Ty będziesz odmawiał raczej wyjazdu (nigdy z tym nie miałem problemu jak chciałem odpocząć między projektami kilka tygodni). Generalnie jest bardzo dużo czynników, które wpływają na okresy bycia na projekcie i w domu. Nie ma co demonizować. Jeśli poprosisz i podasz argument to nie będzie myślę problemu.
Gość 2016-11-20 23:53
Dzieki, no nie pocieszyłeś mnie ale wolę szczerą odpowiedź.
TechnikFW 2016-11-21 17:50
Rozpisałem się wcześniej, ale mój post nie został dodany (nie wiem dlaczego). W skrócie tym razem. Pracuję prawie 3 lata i jeśli wcześniej zgłaszałem chęć pozostania w domu między projektami to nie było z tym problemu. Siedziałem raz nawet na własne życzenie 3 miesiące. Jeśli odpowiednio wcześniej poinformujesz to nie powinno być problemu. A co do dziewczyny to takie rozłąki wzmacniają związek (przynajmniej w moim przypadku ;-)). Niby pieniądze to nie wszystko, ale takich w Szczecinie raczej nigdzie nie zarobisz.
1
Gość 2016-11-23 13:44
Rozważałem prace w tej firmie, ale widzę, że odpowiedzi na moje pytanie znikają. Czy firma przeprowadza aż taką cenzurę tutaj? No to wiem jaka prawda.Post, który został usniety: Odmowic oczywiscie zawsze mozesz , wkoncu jestes na wlasnej dzialalnosci , ale na pewno to sobie zaznacza to w papierach i jak tylko bedzie sytuacja gdzie bedzie okazja zeby Cie ptzetrzymac w domu to tak wlasnie zrobia.Polacy msciwy narod , doja Cie jak moga , bo to ich kasa.W ciagu 7 miesiecy bylem w domu 2 tyg.Jak masz dziewczyne i ja kochasz to sobie odpusc. Jakbym mogl sie cofnac w czasie to bym inne decyzje podjal ale nie moge wiec nie ma co smecic!
1
:) 2016-11-23 13:53
W internecie i tak są kopie historycznego zapisu także jak ktoś chce to znajdzie wszystkie opinie. Te prawdziwe a niekorzystne dla firmy również. Warto pogrzebać.
Michal 2016-11-25 09:47
Chciałem składać tam cv na technika, ale trochę mnie przygniotło to że na 7 miesięcy 2 tyg w domu, trochę słabo. 2-3 miechy to jeszcze dało by sie wytrzymać. Czyli co pracy w PL jest mało ?
1
takie tam 2016-11-27 02:16
Pracy w PL baaaaardzo mało. W Europie booooooom. Chorwacja i Turcja to non stop. Do tego klasyka Niemcy i nordyckie. No ostatnio mijają 3 miesiące a do domu niektórym ciągle daleko.
a wiatr wieje 2016-12-01 01:27
Kasa na koncie przybywa i co z tego, nie mam do kogo wracać ani z kim na urlop pojechać bo zaplanować w jednym terminie z kimś nic się nie da. Bogaty biedny. Ta praca to błąd. Kasa to nie wszystko.
1
albańczyk 2016-12-07 00:16
Bez Angielskiego nic sie nie da zrobic ? Umiem 5 przez 10 a uczyc sie zawsze mozna zaczac. :)
max 2016-12-11 10:36
FW - dobre na początek, aby nauczyć się zawodu, a potem kariera się otwiera. Firm, gdzie jest normalnie jest sporo. Język angielski? - to podstawa komunikacji w branży, tak więc do nauki panowie i panie. Samo się nie zrobi. I nie narzekać. Uczcie się, róbcie swoje, a kiedyś przyjdzie wasze 5 min, które wykorzystacie, albo i nie. Ja uważam, że jednak warto spróbować. Powodzenia.
1
nowy 2016-12-12 18:50
A ile ma trwac ten początek?
Świeżak 2016-12-14 14:32
Do chłopaków, którzy dłużej pracują w firmie: jaki podatek wybraliście przy stawkach wyższych niż 8euro? Lepiej ryczałt czy liniowy?
Pozdrawiam wszystkich! 2016-12-15 01:13
Mam 18e/h. Liniowo, podatku płace nie wiecej niż kilkaset zlotych obecnie, na stawce 8 byłem na stracie podatkowej, przy 10 też chyba nie płaciłem. Potem czasami no a teraz płacę :) Rozlicza mnie moja dziewczyna którą zatrudniam i mam w kosztach a ona ma lata do emerytury ale bez podatku :) Wszystkie koszty zbieramy na fakturę (każdą pierdołę), rozliczam diety, część domu (biuro), garaż plus pomieszczenie, samochód, narzędzia, ubrania, buty, koszty prowadzenia biura,itd itp. Ona siedzi w papierach, rozlicza, kalkuluje, czyta, sprawdza, pilnuje. Bardzo mi się to opłaca. Lepiej niż ten ryczałt. Liczyliśmy. Ale pewnie gdybym miał płacić księgowemu to bym się zastanowił. Szczególnie za wizyty w skarbówce oraz całe doradztwo. Zawsze wszystko ok. Gdyby nie ona byłbym na ryczałcie albo płacił dużo a tak oboje mamy więcej na wakacje i różne przyjemności. Czasami się wymądrza i to jedyne czego nie da się wliczyć w koszty ale i tak jest najlepsza boo ja bym w tych papierach utonął!
1
nowy 2016-12-21 14:46
Ja akurat wybrałem ryczałt, nie znam się, nie mam głowy do zbierania papierów ani nikogo kto by to ogarnął. Jest prosto, podatek akceptowalny. Tyle. A przy okazji Wesołych Świąt chłopaki!
1
Z Nowym Rokiem Nowym krokiem ;) 2017-01-03 12:30
DObrego Nowego! Ja byłem na liniowym do stawki 14 euro potem ryczałt. Dzięki temu długo wcale nie płaciłem podatku ale trzeba miec kogoś kto będzie rozliczał diety zgodnei z prawem podatkowym- wtedy się bardzo ale to bardzo opłaca liniowy przy niższych stawkach.
1
Zadowolony 2017-01-04 12:41
Do świeżaka - z podatkiem to jest tak - masz kogoś w rodzinie, zaufanego dziewczyna, żona, siostra- kto będzie pilnował jak swojego i ma leb na karku to podatków długo nie będziesz płacił wcale i potem czasami też nie a zawsze malutko. Do tych rozliczeń potrzeba pokory i jak ci dziewczyna mówi jak masz zrobić to tak zrób bez obiekcji i swych rzekomych mądrości. Ona wie to - ty jak montować turbiny. Trza się dogadać, chociaz na początku może być konfliktowo-warto odpuścić i robić jak mówi. Jeśli masz cięzki charakter, musisz zawsze miec rację, lubisz podważać co mówi i olewasz jej rady to lepiej weź księgową ta nie będzie się chciała z tobą bawić, zaproponuje ryczałt i tyle, bo głupiomądrego nie będzie przekonywała. Ja jestem cały czas na liniowym mimo już bardzo wysokiej stawki, ale mam poboczną dzialalność "garażową", trochę na razie hobby,kosztochłonne na początek ale rozwijam na przyszłość. Dzięki liniówce wszystko mam w kosztach i zamiast płacić podatki z dziewczyną budujemy sobie lepszą przyszłość i dodatkowy biznes. No ale do tego trzeba dwoje ludzi walczących o wspólną przyszłość i czasami potwierdzenia że ONA ma zawsze rację ;) w tych papierach . Nawet jak truje mi o jakąś pierdołę i mam ochotę udusić :) Dzięki temu mamy wszystko poustawianie, ona zadowolona że pomaga i jest mądra i aż chce się wracać po tej tyrce do domu czy na weekend gdzieś pojechać :) :) :)
1
Kandydat 2017-01-05 16:30
Jest obecnie nabór do Was i mam pytanie do doświadczonych. Jakie kraje i projekty sa na tapecie na ten rok? Bo rekruterzy rzucają innymi kontynentami (chyba na zachętę?)a ja nastawiony byłem raczej na Europe plus powiedzmy Turcja, Ukraina a nie jakieś Afryki, Ameryki Południowe i to mnie zniechęciło. Jak to jest z tymi projektami?
Technij 2017-01-06 01:07
Tego sie nie dowiesz , siedzisz w domu i nagle z [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] dostajesz maila ze masz byc na projekcie np w Niemczech za 3 dni. Nie ma u nas niestety czegos takiego zeby Ci powiedzieli na 4 miesiace do przodu gdzie jedziesz. Nawet nie na 2 miesiace...z tym jest u nas troche lipa.Wiec jak juz Cie zatrudnia to moga wyslac doslownie wszedzie.
Kandydat 2017-01-07 11:46
Dzięki, Technik. A teraz w styczniu i lutym macie robotę? Są teraz projekty? Czy raczej 1-2 mce lekkeigo przestoju? Nie chce zostawic orboty i siedziec w domu, chętnie pociągnąłbym aż do potencjalnego projektu.
Z branży 2017-01-07 12:10
A z czego wynika takie niedoinformowanie o projektach? Siemens i Vestas na bieżąco informują co i kiedy będzie stawiane, można sobie samemu sprawdzić gdzie potencjalnie się pojedzie. Jedynie brak info w internecie to czy akurat bedzie to stawiał Fairwind- ale firma wie, gdzie została wybrana i które projekty realizuje ona a które np Total czy Global.
Pozdrawiam w Nowym Roku! 2017-01-07 13:05
Świeżak, wybrałes już? Co do podatków - zdecydowanie liniowy na początek, bo przy takich stawkach to jest strata podatkowa dłuuuuugo. Trzeba zbierać papierki i liczyć diety. Potem zalezy czy robisz coś jeszcze i masz dodatkowe koszty, ale osobiście do stawki 14euro nie zaplaciłem podatku nic a to już sa konkretne pieniądze w porównaniu do ryczałtu. Jak liczyłem to jestem do przodu kilkanaście tysięcy w stosunku do ryczałtu. W tym roku akurat będą z tego Malediwy z żoną, która mi to ogarnęła.
Technik 2 2017-01-08 17:07
Podatki - ja popełniłem ten bład i wziąłem ryczałt, bo księgowa tak doradzała. Dopiero przy stawce własnie 14 euro się zorientowałem, ze sporo straciłem i że tak było jej prosciej. Głupi ja, no ale nie cofnę czasu.
1
Kandydat 2017-01-09 18:49
rety, podatki i podatki, powiedzcie lepiej czy sa teraz zima projekty dla wszystkich czy częśc siedzi przymusowo. Dzieki
technik 3 2017-01-10 19:04
A jak chcesz to sprawdzic?Jezeli firma ciagnie jednoczesnie np 30 projektow w 10 panstwach to rzeczywiscie moge latwo zgadnac gdzie i kiedy pojade.Na stronie vestasa owszem sa przyjmowane zlecenia , w grudniu bylo ich 30 i jedne maja byc realizowane w 2017 inne w 2018. Czyli takie informacje tez mi potrzebne jak japonki na stoku narciarskim. Urlopu raczej sobie nie zaplanuje.Ja teraz akurat jestem na projekcie ale masa kolegow siedzi styczen w domu , co dalej , oczywiscie nie wie nikt nawet jak do firmy zadzwonisz.
Technik 2017-01-11 11:48
Jeśli chodzi o projekty poza Europą i Turcją to są tylko dwa na tą chwilę. Jeden w Afryce i drugi w Ameryce Płd. Oba w pełni obstawione. Mają plany złapać więcej takich projektów, żeby pokryć zimowe miesiące w Europie. Zdecydowanie odradzam zwalnianie się z obecnych miejsc pracy do czasu kiedy będziecie pewni na 99%, że jedziecie na projekt. Ja popełniłem ten błąd i siedziałem dwa miechy w domu. Teraz po trzech latach nie żałuję decyzji. Praca nie jest lekka i jeśli ktoś tu idzie tylko dla kasy to może mu się nie spodobać.
Młody stażem 2017-01-12 00:05
Piszą że w bazie 700 techików nas jest a Vestas opublikował 30 projektów w grudniu tyle , że
17 to USA, Chiny-1, Brazylia-2, Australia 2, Honduras 1, Jordania 1,
Ukraina 1, Niemcy 1, UK -1, Szwecja 1, Francja 1

Ja nie narzekam, z dziewczyną właśnie mam wielki come back i spedzamy złote chwile i na projekt mi się nie śpieszy. Moge jechac nawet w kwietniu, to zdążymy sie soba nacieszyc na zapas i odbudowac co nam poszło nie tak w zeszłym roku a nagle zacząłem tu pracować i wyjechałem :) Projekty będa to pojadę. Trza miec priorytety!
technik 2017-01-18 14:07
poza dobrymi wyliczeniami warto jeszcze miec wiedze na temat pracy. Ja ja mam. Na projektach firma oplaca mieszkanie, nic ciebie to nie kosztuje.
technik 2017-01-20 22:19
No to jest spoko biorac pod uwage fakt ze w PL zamieszkujesz karton ktory nic Cie nie kosztuje , jezeli jednak posiadasz badz wynajmujesz mieszkanie w Polsce to placisz i tak:)
Nowy 2017-01-21 15:27
Cześć. powiedzcie na czym polega ten jeden dzień(sprawdzenie umiejętności technicznych) w siedzibie FairWindu? chodzi o ten dzień po rozmowie kwalifikacyjnej .
Szkot 2017-01-24 19:56
Właśnie na czym polega ten SELECTION DAY co tam jest może ktoś wie szczegółowo na co mozana trafić słyszałem tylko o moście z papieru ale czy to prawda w ogóle ??
Szkot 2017-01-24 19:58
Właśnie tez jestem ciekawy jak ten SELECTION DAY wyglada. Możemy ktoś wie dokładnie szczegółowo co tam się robi na tym dniu czego można się spodziewać
stary 2017-01-27 11:09
O selection day bylo pisane wczesniej. Nic nadzwyczajnego. Zabawy konstrukcyjno-techniczne. na każdy projekt potrzeba nowych ludzi bo sa tansi. Niestety częśc ludzi z trochę wyższą stawką już siedzi na dupie bo po co płacić więcej jak można do tego samego wziąć nowych. Warto dobrze się zastanowić bo każdego takie przestoje czekają raz na jakiś czas. Poza tym praca git, narobisz się ale i zarobisz jak nigdzie w Szczecinie.
Szkot 2017-01-28 08:41
Możesz coś więcej napisać o tym SELECTION DAY ?? Jak to wyglada mniej więcej czego się można spodziewać ? Test ??
Zmęczony Szkotem 2017-01-30 17:22
Szkot, jesteś upierdliwy. Dokładnie szczegółowo dowiesz się w trakcie.
hools 2017-02-03 12:58
Koledzy czy fair Wind płaci diety?
kandydat 2017-02-04 12:07
Czy wielu z Was nadal jest na zimowej przerwie i nie pojechało jeszcze na projekt?
Technik 2017-02-04 13:37
Nie placi. A jak ktos Ci powie ze diety sa jezeli nie ma sniadan (np wtedy kiedy umieszczaja Cie w domku) to popros o fakture wystawiona przez pracownika gdzie te diety sa uwzglednione.Diety to taki mit jak bonusy(np za bezproblemowo i wczesniej niz zakladano zakonczony projekt). Kase dostajesz zgodnie ze stawka ile przepracujesz na nic wiecej nie ma co liczyc
1
Nowy 2017-02-04 23:14
czyli w zakwaterowaniu są śniadania? a co jeżeli umieszczają Cię w domku?a jak nie w domku to w hotelach ? jakich?
ktoś 2017-02-07 10:47
Witam.
Mam pytanie odnosnie serwisantów Czy Fair Wind zatrudnia ludzi prcujacych na linach z IRATA? Jesli tak to jakie są zarobki i jak taka kariera wyglada
Benx 2017-02-13 20:53
Witam, ostatnio byłem na rozmowie i zaproponowano mi montaż i serwis, może się ktoś wypowiedzieć jak wygląda praca na serwisie w FW? Poza tym pytanie o stawki, na początek 8 E, później 10 E. Ile miesięcznie zostaje w kieszeni? jaki to jest rząd wielkości? Pozdrawiam
A ja lubię ta robotę 2017-02-15 19:30
Jestem w firmie od 3 lat. Na kasę narzekać nie można. Nie zawsze jest różowo, co tu dużo gadać, trzeba to lubić. Firma jest ok, ma dużo projektów i z tego co wiem będzie jeszcze więcej. Szykuje się zajęty rok i to dobrze bo będzie robota. Dla tych niezdecydowanych moja rada poprostu spróbujcie, okaze się czy to dobre i dla was.
1
Zostaw swoją opinię o FairWind Sp. z o.o. - Szczecin
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie FairWind Sp. z o.o.